XXIV. évf. | 2014. augusztus 19. | 15. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Nemzeti Innovációs Hivatal

Szakirodalomfigyelő
Sajtószemle
Várható eseményekek
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.
A következő megjelenés időpontja 2014. szeptember 9.


26. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezett fiataljai, Németh Péter, B. Kiss Bálint és Rozsnyik Szabolcs 2014. szeptember 19-24. között, Varsóban megrendezendő "26. EU Contest for Young Scientists" döntőjében képviselhetik Magyarországot.

A versenyzők második szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a verseny zsűrijének tagja és a delegáció vezetője és dr. Antos László, ügyvezető igazgató tartotta, 2014. augusztus 12-én, Szövetségünk székhelyén.

Nyertes SME Instrument pályázat a Horizont 2020 keretében

Tagvállalatunk, a budapesti székhelyű Biopolus Technológiák Zrt. az egyike azon három magyar KKV-nak, amely a Horizont 2020 K+F+I keretprogram SME Instrument Phase 1 pályázat első körében támogatást nyert.

Egész Európából több mint 2600 pályázat került benyújtásra, amelyeknek mindössze 6%-át, azaz 155 pályázatot ítéltek támogatásra alkalmasnak. A legsikeresebbek a spanyol és brit pályázók voltak, míg a Magyarországról benyújtott 166 pályázatból mindössze 3 nyertes projekt került ki, amely kevesebb, mint 2%-os siker rátát jelent. A projektjavaslat kidolgozásában és annak benyújtásában Szövetségünk egyik tagja az LC Innoconsult International működött közre.

A vállalkozás egy olyan Aeropóniás technológián dolgozik, amely révén termőföld használata nélkül, egy tápanyagokban gazdag ködpára biztosítja a növények intenzív növekedését, ezáltal bárhol, az év bármelyik időszakában képesek lesznek növénytermesztésre. A Biopolus Technológiák Zrt. most a projekt megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére nyert 50000 euró vissza nem térítendő támogatást, 70% támogatási intenzitás mellett, mely biztató lehetőség a 2. fázison történő indulásra, amely már a konkrét technológia kidolgozását és véglegesítését fogja támogatni.

Ismét pályázhatnak a KKV-k nemzetközi versenyképességük növelésére

A tervek szerint rövidesen újra lehet pályázatot benyújtani a mintegy másfél éve felfüggesztett GOP-3.3.3 kódszámú konstrukcióra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások külpiacra lépését - beleértve pl. a lehetséges piacok felmérését - volt hivatott támogatni, tanácsadói tevékenységek finanszírozásán keresztül.

További információkat itt olvasható.

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 13. országos találkozója

2014. szeptember 12-én tartja a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 13. országos találkozóját a SYMBOL Budapestben (1036 Budapest, Bécsi út 56.). A rendezvény együttműködő szakmai partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT). Levezető elnök: dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója.

Program

Időpont Esemény
15:45
Érkezés
16:00 Köszöntő:
Dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök
16:05 Ivánka Gábor, vezetőségi tag: a MAFITUD elmúlt évi tevékenysége
16:10 Hegyesi Donát, az Intel ISEF II. helyezettjének, a 2013. évi EU döntő különdíjasának bemutatkozása
16:15 Bódi Kata Antónia, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottja: a Svájci Alpokban
16:20 Nagy László, a 2003. évi EU döntő II. helyezettjének, az MTA Lendület Programja vezetőjének bemutatkozása
16:25 Kérdések, hozzászólások

Szakmai program
16:35 dr. Faludi Gábor, ELTE JTK docense: Az ötlettől a védett ismeretig
16:50 Kérdések, hozzászólások
16:55 dr. Dombi Viktor, Dr. Dombi Ügyvédi Iroda vezetője: Ötlet és tudás jogi védelme gyakorlati példákon
17:10 Kérdések hozzászólások
17:15 dr. Kovács A. Tamás, ügyvéd, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakértője és dr. Ormós Zoltán, ügyvéd: Ötletvédelem, lehetetlen küldetés?
17:25 Kérdések hozzászólások
17:30 Laki Balázs, MAFITUD-tag, a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottja: Know-how értékesítés a gyakorlatban
17:40 Kérdések, hozzászólások
17:45 Fogadás

A találkozót, melyen MAFITUD-tagok, ill. meghívott vendégek vehetnek csak részt, vacsora követi.

London International Youth Science Forum (LIYSF)

2014. július 23. és augusztus 6. között a LIYSF már 56. alkalommal került megrendezésre. A programok helyszínéül az Imperial College of London szolgált. 64 ország, majdnem 430 fiatal tudós-jelölttel képviseltette magát a rendezvényen. Magyarországról két fiatal vett részt a diákfórumon, Körmöczi Andor és Kopasz Tamás, akik a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett, 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 2. helyezést értek el, és MISZ különdíjban részesültek "Játékkonzol hallássérülteknek" című pályamunkájukkal. Jelenleg a Szegedi Egyetem hallgatói.

Az idei év fő témája az emberi bolygó volt: terítékre kerültek a globális felmelegedés és az energiagazdálkodás problémái, egyszerű fizikai effektusok mai, modern, sokszor meghökkentő felhasználása, valamint a legújabb fizikai-kémiai eredmények bemutatása, jövőt meghatározó szerepe; ugyanakkor a szabadon választható programok keretei között szinte minden tudományágon belül voltak bemutatóórák és előadások. A diákok betekintést nyerhettek a londoni egyetemi rendszer működésébe és a kutatói munka által kínált lehetőségekbe is, valamint az Oxford-i és Cambridge-i egyetemek meglátogatása is újabb perspektívákat nyitott meg a résztvevők számára.

Az idei évben is, egyik este a résztvevő fiatalok bemutathatták kutatásaikat, eredményeiket egy poszter segítségével. Egy 10 tagú neves tudósokból, szakértőkből álló zsűri nézte meg és értékelte a munkákat. A legjobb tíz projekt lehetőséget kapott, hogy másnap bemutathassa munkáját mindenki előtt az előadóteremben, tíz perces prezentációban.
A diákkonferencián az ifjú kutatók a múzeumi látogatásokon (Science Museum, National History Museum, stb.) keresztül, szakértők segítségével közvetlenül megismerkedhettek azokkal a témákkal, eszközökkel, amelyek eddigi tanulmányaik során csak "száraz" tankönyvi adatok voltak és csak képeken keresztül láttak. A két hét során a 64 ország képviselőit, a rengeteg eltérő szokás, életstílus, vallás és kulturális különbözőségek ellenére, közös cél hajtotta: megismerni a tudomány csodás világát.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

SZTNH a Sziget Fesztiválon

A Sziget Fesztiválon belül a Civil Sziget adott otthont augusztus 13-tól 17-ig a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület No kamu! elnevezésű programsátrának. A 100 négyzetméteres nagysátorban számos előadással, kvízzel, nyereményjátékkal várták a fesztiválozókat. A HENT partnerei, a HIPAvilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a No kamu! programsátorban is jelen volt. A sátor létrejöttét az EU Belső Piaci Harmonizációs Hivatal is támogatta.

A figyelemfelkeltő plakátok és játékok angol nyelven is rendelkezésre álltak, a tárlatvezetések, előadások pedig angolul is meghallgathatóak voltak. Részt lehetett venni a Hamis tárgyak kiállításán, ügyességi és tudás alapú játékokon, interaktív beszélgetéseken, különböző előadásokon, például a Nézd a Nőt IP szemüveggel! címűn, kérdezni lehetett szakértőktől, vagy akár részt lehetett venni az öt napos zeneipari műhelymunkán is.

Óravázlatok szellemitulajdon-védelmi tartalommal az SZTNH honlapján

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) általános és középiskolában dolgozó pedagógusok részére meghirdette a nagy sikerű, "A dinamótól Harry Potterig" című óravázlatíró pályázatot. A magyar-, informatika-, történelem-, fizika-, ének-zene és osztályfőnöki órákra készült óravázlatok a tantárgyakhoz kapcsolódó témákat dolgoznak fel, de hangsúlyosan kiegészültek olyan szellemitulajdon-védelmi mondanivalóval, amely megjelenik a nemzeti kerettantervekben is. A legfontosabb feldolgozott témák: idézés, jogszerű szoftverhasználat, találmányok és szabadalmak, tudatos fogyasztói magatartás és védjegyek, művészeti és tudományos művek szerzői jogi kérdései stb.

A versenyen díjazott, valamint a legjobbak közé sorolt óravázlatok most elérhetőek az SZTNH honlapján. Az óravázlatok közreadásának a célja, hogy a pedagógusok a tanári gyakorlatnak minden szempontból megfelelő, a "polcról leemelhető" segédanyagot kapjanak kézhez, amelynek segítségével a tantárgyhoz kapcsolódó témát a szellemitulajdon-védelmi mondanivalóval kiegészülve, játékos, érdekes és a gyerekeknek is élvezetes módon adják elő.

Az elsőként elérhetővé tett óravázlatok körét a hivatal folyamatosan bővíti, tehát érdemes többször is visszalátogatni a tanároknak készült oldalra. Az anyagok szabadon, minden további engedély nélkül - a forrás megjelölésével - felhasználhatóak vagy módosíthatóak. Az eddig elkészült óravázlatok elérhetőségük a hivatal honlapjáról a következő: http://sztnh.gov.hu/hivatalrol/IP_oktatas/kozoktatas/oravazlatok/
A tanároknak készült további tartalmak és információk: http://sztnh.gov.hu/hivatalrol/IP_oktatas/kozoktatas.html

További információk: Baho-Borzók Noémi, a noemi.baho-borzok@hipo.gov.hu e-mail címen.

Hírek | Nemzeti Innovációs Hivatal

Együttműködési megállapodás a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Nemzeti Innovációs Hivatal között

2014. július 24-én a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) - a külhoni kutatási, fejlesztési és innovációs projektek megvalósítása érdekében - stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a 25. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén, Tusnádfürdőn. Az együttműködés kiemelt célja a Kárpát-medence egységes gazdasági, kulturális és oktatási térként történő kezelése.

A kitűzött cél elérése érdekében a két szervezet együttműködik a határon átívelő kutatási, fejlesztési és innovációs programok kidolgozásában, fejlesztésében és megvalósításában, ugyanakkor - a 2014-2020-ig tartó időszakban - kiemelt hangsúlyt fektet a Brüsszelből, illetve a különböző európai és magyarországi programokból származó pályázati lehetőségekre is. A NIH képviseletében Spaller Endre elnök, míg a NSKI részéről Szász Jenő elnök látta el kézjegyével az együttműködési megállapodást.

Szakirodalomfigyelő

John Heins, Whitney Tilson: The Art of Value Investing - How the World's Best Investors Beat the Market (Az érték-alapú befektetés művészete - Hogyan győzik le a világ legjobb befektetői a piacot) - Wiley, 2013
Dr. Osman Péter ismertetése

A könyv arra nézvést ad tanítást, hogyan lehet módszeresen, a kellő felkészültségre támaszkodva növelni annak valószínűségét, hogy a részvényekbe történő befektetés nyereséget hoz. A szerzők kiemelik: nem céljuk, hogy valamiféle általános érvényű választ adjanak stratégiai kérdésekre, amelyekkel a befektetők szembesülhetnek. (Nem is lehetséges, hiszen minden befektetési ügylethez két olyan fél kell, amelyik ellentétes kimenetelt vár tőle. Ha lenne biztos recept, senki nem állna a másik oldalra. - OP) Arra vállalkoznak, hogy bemutatnak következtetéseket, amelyekre egy sor kiemelkedően jól felkészült befektető jutott idevágó témakörök széles választékában, továbbá a magyarázataikat, hogy miért választották azt a stratégiát és módszereket, amelyeket alkalmaztak. Hangsúlyozzák: miközben az így előadott következtetések gyakran eltérnek egymástól, várakozásuk szerint ez a sokoldalúság segíti az olvasót a saját befektetési döntéseinek megalapozásában. És valóban: ebben a műfajban többet nem lehet adni a nyerő stratégiák kialakításához, mint okosan kimunkált, szakszerűen felsorakoztatott döntési szempontokat és megfontolásokat, hiszen - amint a szerzők is rámutatnak - minden konkrét ügyletben nagyon sok eseti tényező, és szubjektív elemektől sem mentes döntés alakítja a befektetői teljesítményt.

A részvénytőzsdei befektetés mára már igen alaposan kimunkált, módszeresen fejlesztett szakma, amelynek hatalmas irodalma van. Ennek egyik fő vonulata az értékalapú befektetés iskolája (a másik az ún. technikai elemzés, amely lényegében arra a feltevésre támaszkodik, hogy az egyedi árfolyamok alakulásának múltbéli mintázatai a jelenben is ismétlődnek). Egyik alapművét, Benjamin Graham: Az intelligens befektető - Gyakorlati tanácsok befektetőknek c. kötetét a MISZ Hírlevél 2012/15. számában mutattuk be, Philip Fisher: Közönséges részvények - rendkívüli profitok - és egyéb írások c. kötetét a MISZ Hírlevél 2013/1. számában, a szakma leginkább legendás gyakorló mesterétől kapható tanulságokat összegző Warren Buffett jelenti - Leckék befektetőknek és vállalatvezetőknek c. kötetet pedig a MISZ Hírlevél 2014/2. számában. S jóllehet a befektetők igen nagy része nem maga intézi a tőzsdei ügyeit, hanem erre szakosodott cégekre bízza azokat, nekik is hasznos ismerniük, hogyan működik ez a ma is félig-meddig misztikusnak számító dolog. Meghatározó ismereteket kínál mindez a tőzsde iránt érdeklődőknek is. Az már egyéni, kinek mi hasznosabb: a betekintés, miként csinálják ezt a szakma legjobbjai, vagy hogy mivel számoljanak, ha tőzsdei befektetéssel akarnak pénzt keresni. E kötet mindezekhez nagyon sokat ad.

Az érték-alapú befektetés hajtóerejét a szerzők így összegzik: e befektetők alapvető meggyőződése, hogy a piac - számos különféle, megjósolható okból - rendszeresen kínál lehetőségeket olyan vállalati részvények vásárlására, amelyek pillanatnyi ára jelentősen az értékük alatt van. Aki képes következetesen jól megbecsülni a részvény mögött álló cég értékét, ahhoz képest olcsón vásárolni részvényt, és szilárdan kitartani mellette, amíg felértékelődik, legyőzheti a piacot. (Ez volt Ben Graham eredeti koncepciója is.)
Maga a kötet innovatívan különleges. Négy részre és 12 fejezetre tagoltan alapvető tényezőket, kérdéseket és szempontokat hoz fel úgy, hogy mindegyikhez a szakma mestereitől vett, válogatott véleményeket, állásfoglalásokat sorakoztat fel. Így mindegyiknél kitűnően megmutatkozik, miben értenek egyet a legjobb profik, és miben térnek el egymástól a tőlük kapható útmutatások. Igazi mesterkurzus!

Konrad Lorenz: Az agresszió - Helikon, 2013
Dr. Osman Péter ismertetése

A MISZ Hírlevél 2014/10. számában szóltunk Lorenz Salamon király gyűrűje c. könyvéről, s magáról a szerzőről. Erről a kötetéről szintén a leghitelesebb forrásból idézünk bemutatást: Csányi Vilmos professzor ajánlójából.

"Konrad Lorenz ezzel a könyvével robbant be a viselkedéstudományok harcias világába az ötvenes években. Témája az agresszió, az állatok legfontosabb viselkedés-szabályozó mechanizmusa (...) Ezt a biológusok számára könnyen érthető viselkedést járja körbe Lorenz a legkülönbözőbb fajok: halak, madarak, emlősök vizsgálatával, sőt az utolsó oldalakon szó esik arról az emberről, mint az állatfajok egyikéről, akiben szintén működik ez a szabályozó mechanizmus, bár a kultúra korlátai között. Ezt a felismerést nehezen emésztették meg a társadalomtudományok; Lorenz ironikusan meg is jegyezte, hogy a könyvével kapcsolatos reakciók is szépen bizonyítják az emberi agresszió létét és kíméletlenségét."

Lorenz könyvéből - amely egyszerre a kutatásaira támaszkodó szakkönyv, és megragadóan érdekes olvasmány - megtanuljuk, hogy az agresszió kifejezetten hasznos szerepet tölt be az élet működési rendjében és fejlődésében. Más kérdés, hogy mivé lett az embernek a természetes működéstől és annak szabályzóitól elszakadt társadalmában. Amint írja, az embernél: "az agresszió nem a jelenkori kulturális romlás patológiai szimptómája. És bár az lenne! Épp az a felismerés teszi félelmetessé a szemünkben, hogy az agresszió ösztöne őseredeti, elsődleges, fajfenntartó elemünk. Igen, pontosan a spontán mivolta az, amiben a legnagyobb veszély rejlik." A segítségével megértjük, a természet hogyan fordítja az agressziót a faj javára, s miért nem működik ez az ember társadalmában.

Lorenz így mutatja be könyve tartalmát: "Az első két fejezetben az agresszív magatartás jellegzetes formáival kapcsolatos egyszerű megfigyeléseket tárom az olvasó elé (s ő a viselkedéssel kapcsolatos kutatásait az állatvilágban, különösen halakkal és madarakkal végezte - OP), a harmadikban áttérek az agresszió funkciójának taglalására, a negyedikben bővebben szólok az általánosságban vett ösztönmegnyilvánulás és a sajátosan agressziós ösztön fiziológiájáról (...) Az ötödikben bemutatom a ritualizáció folyamatát és az általa létrehozott, ösztönjellegű késztetések önállósulásának mechanizmusát, attól a céltól vezérelve, hogy ezek agressziógátló hatásának későbbi megértését megkönnyítsem. Ugyanezt a célt szolgálja a hatodik fejezet is, amely általános körképet próbál adni az ösztönjellegű késztetések hatásainak összefüggésrendszeréről. A hetedik konkrét példákon mutatja be, milyen mechanizmusokat "talált fel" a fajok evolúciója, hogy az agressziót ártalmatlan mederbe terelje, ennek a feladatnak melyik részét vállalta magára a rítus, és mennyire hasonlóak az így kialakuló magatartásmódok ahhoz, amelyeket az embernél a felelősségteljes erkölcs irányít. Ezek a fejezetek megteremtik a lehetőségét annak, hogy a társas rend négy, igen eltérő típusát megérthessük. (E négy típusról szól a következő négy fejezet. - OP) Azt remélem, hogy ez a tizenegy fejezet rávilágít az emberi agresszió hibás működésének okaira. (...) A 14. fejezetben megpróbálok ötleteket adni, hogyan és mit tehetnénk az agresszió hibás működéséből adódó zavarok kiküszöbölésére, amelyek okait, remélem, jól ismerem."
Ide kívánkozik: Lorenz 1963-ban írta e művét. Elgondolkodtató, hogy a mélyreható változások, amelyek azóta a társadalmak működésében, annak szellemi és technikai alapjaiban - pl. az értékrend változásai, annak globalizációja, a magatartásminták határtalan terjedése - bekövetkeztek, milyen erősen befolyásolhatják az emberi agresszió mai működését, mit tett annak fékeivel és ellensúlyaival, s mindez mennyiben érinti Lorenz "ötleteit".

Malcolm Gladwell: - A kutya szemszögéből és egyéb ritka nézőpontokból - HVG Könyvek, 2010
Dr. Osman Péter ismertetése

Gladwell: Kivételesek - A siker másik oldala c. kötetéről a MISZ Hírlevél 2009/18. számában írtunk. Abban is megmutatkozott: fontos és izgalmas tanulságok feltárására törekszik, amelyeket igen széles látókörű és alapos elemzésekkel közelít meg. Így ír a kiemelkedő tehetségekről a Kivételesekben, és egy sajátos folyamat-típusról, amely bárhol jelenik meg, sorsfordító hatást fejt ki, a Fordulópont c. könyvében (HVG Könyvek, 2007)

2005-ben a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta, 2007-ben elsőként kapta meg az 1905-ben alapított Amerikai Szociológiai Szövetség a társadalmi kérdések bemutatásában tanúsított kiválóságért adott díját. A Wikipedia hosszan sorolja könyvei kiemelkedő elismerését (http://en.wikipedia.org/wiki/Malcolm_Gladwell).

E kötet minden darabja megérdemli az elemző tanulmány minősítést. Így szól róluk bevezetőjében: "Számtalan publikált írásom közül ezek a kedvenceim. Három kategóriába soroltam őket (ezek alkotják a kötet három részét - OP): Az első a megszállottakról és egyéb hétköznapi zsenikről szól; nem Einstein és Winston Churchill, vagy Nelson Mandela kaliberű világformáló géniuszokról, hanem olyan emberekről, mint Ron Popeil, aki a Chop-O-Matic nevű konyhai szeletelőt árulta, és Shirley Polykoff akit egy kérdés (átütő sikerű reklám szlogen - OP) tett híressé. (S mire végig olvassuk ezt a részt, elgondolkodunk azon, vajon "talajszinten" nem az ő hatásaik összessége formált-e többet sajátos világunkon). A második részt elméleteknek, az ismeretek bizonyos szempontú rendszerezésének szenteltem. Hogyan gondolkodunk a hajléktalanságról, a pénzügyi botrányokról vagy a Challenger felrobbanásához fogható katasztrófákról. A harmadik fejezet az emberekkel kapcsolatos jóslatokkal foglalkozik (a jóslatnak nem a misztikus értelmében, hanem a meg- és ráérzésből, a benyomásokból tudatosan vagy ösztönösen építkező következtetések és prognózisok terén, foglalkozva a profilalkotással és hasonlókkal is. - OP). Honnan tudjuk, hogy valaki hozzáértő-e vagy sem, vagy hogy képes-e valamit igazán jól végezni?"

Könyve mottójaként is szolgálhat: "Az újságíró a legjobb cikkeiben nem azt mutatja be, mit gondol ő maga. Inkább az érdekli, hogy leírja, mit gondolnak a hajléktalanokkal, a ketchuppel, a pénzügyi botrányokkal foglalkozók a hajléktalanokról, a ketchupről és a pénzügyi botrányokról. Mi lenne, ha más szemszögből néznénk, valaki más fejével gondolnánk át a problémát?" És: "Ha az ember jó sztorit akar találni, nem a csúcson kezdi, hanem középen, mert a világban a lényegi munkát a középrétegbeli emberek végzik." Utóbbi, gondolva a Steve Jobs kategóriájú alkotókra, csak részben igaz.

Az első részben olyanokat mutat be, akik a maguk pályáján valami nagyot alkottak. Így ad pl. ismertetést Nassim Nicholas Taleb "fekete hattyú" befektetési stratégiájáról, kiemelkedő hatású reklám-szlogenek működéséről, vagy épp emberekről, akik káprázatosan nagyot alkottak konyhai zöldségszeletelők értékesítésében, s így visz el a ketchup világába.

A második részben az Enron-botrány kapcsán megmutatja, mennyire megnehezíti a felderítést, ha túl sok az információ: a sötét titok minden adata nyíltan hozzáférhető volt, csak legyen, aki képes kihüvelyezni. Olvashatunk elemzést a hírszerzési információk paradoxonairól, továbbá, hogy miben közösek a látás korlátai a mammográfiában és a légi csapások célzásában, a plágium megítélésének nehézségeiről, a Challenger katasztrófa oknyomozásában pedig a kockázati homeosztázisról is.
A harmadikból: • Az "ifjú-titán" mítosza • Miért nem működik igazán a munkaerő kiválasztás? • Bűnelkövetői profil könnyen, gyorsan • Túlbecsüljük az okos embereket?

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft., segítségével készült.


Tehetseg.hu, 2014. július 14., hétfő
DNS-szekvenciák, gének, mutáció
"...Tóth Réka a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanulója, egyetemi tanulmányait az Egyesült Királyságban szeretné megkezdeni. Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III. díjában részesült DNS-szekvenciákkal foglalkozó kutatása. Versenyeredménye kapcsán beszélgettünk kutatásáról, további terveiről, a nyári szünet kalandjairól és rendkívül támogató iskolájáról..."

Hvg.hu, 2014. július 19., szombat
Tényleg embereket esznek reggelire a kockázati tőkések?
"...Két magyar céget mutatunk be, amelybe idén összesen 700 millió forintot fektetett be két hazai kockázati tőkés társaság. Az egyik nagyon könnyen, a másik nagyon nehezen tudott megállapodni a befektetőkkel. De hogyan tárgyalnak a kockázati tőkések, mit akarnak, milyen szempontok vezérlik őket?..."

Hirek.prim.hu, 2014. július 21., hétfő
Magyar startupot választott a világ egyik legnagyobb videós platformja
"...Az elsősorban online ajánlórendszerek fejlesztésével, értékesítésével foglalkozó Gravity R&D-t választotta partnerül a Dailymotion, a világ egyik legnagyobb videós platformja..."

Profitline.hu, 2014. július 21., hétfő
Újabb nemzetközi skalpot gyűjtött be a magyar sikerstartup

Hvg.hu, 2014. július 21., hétfő
Egy magyar startup újabb nemzetközi sikere

Tehetseg.hu, 2014. július 21., hétfő
APA Board, vagyis észrevétlen, élvezetes tanulás
"...B. Kiss Bálint a Várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola tanulója, APA Board munkacímű kísérletező és tanulási eszközével az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első díjában részesült. Bálinttal a tanulás jövőjéről, új techológiákról, terveiről beszélgettünk..."

Pannonnovum.hu, 2014. július 21., hétfő
Pályázat megújuló energiával foglalkozó startupok részére
"...A magyarországi székhelyű Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) az alábbi vállalkozásfejlesztési lehetőségre szeretné fölhívni az innovatív startupok figyelmét, melyek a megújuló energia szektorban működnek..."

Napi Gazdaság, 2014. július 22., kedd, 15. oldal
Vendégül látjuk Európát!
"...Egészen más volt a Startup Tavasz rendezvénysorozat, amelyet a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezett, közép-európai startupoknak. Ilyen volt a CEE Women Startup Competition is. Mindkettő teljes egészében angol nyelven zajlott. A NIH Bootcamp programot is rendezett, nemzetközi mentorok dolgoztak a csapatokkal, majd nemzetközi zsűri értékelte a zárónapon a startupokat..."

Világgazdaság, 2014. július 22., kedd, 12. oldal
Egy win-win lehetőség
"...Sokáig kevesen gondolták, hogy a startupok és a nagyvállalatok közös üzletbe vághatnak bele. Most azonban úgy tűnik, hogy ebbe az irányba mennek a folyamatok. A kis cégek ötletei és a nagyok tőkéje nyomán az új projektekből mindketten profitálhatnak..."

Délmagyarország, 2014. július 22., kedd, 7. oldal
Antalicz Balázs, a fizikabajnok
A szegedi ELI érdekli a vásárhelyi diákot
"...Antalicz Balázs, a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium végzős tanulója nyerte idén fizikában a középiskolások országos tanulmányi versenyét. Hasonlóra mintegy 10 éve volt példa a suli históriájában. Balázs fizikus akar lenni, csábítja a Szegeden épülő ELI lézeres központ..."

Figyelo.hu, 2014. július 22., kedd
Művészetek és startupok - interjú Pistyur Veronikával
"...Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője beszél arról, hogy mi köti össze a művészvilágot és a startup-világot, illetve, hogy mit keres majd a startup ökoszisztéma - és benne a kreatív ipar - Kapolcson. A fesztivál július 25-én kezdődik..."

Vg.hu, 2014. július 22., kedd
A startupok és a nagyvállalatok végre közös üzletbe vághatnak bele
"...Sokáig kevesen gondolták, hogy a startupok és a nagyvállalatok közös üzletbe vághatnak bele. Most azonban úgy tűnik, hogy ebbe az irányba mennek a folyamatok. A kis cégek ötletei és a nagyok tőkéje nyomán az új projektekből mindketten profitálhatnak..."

Világgazdaság, 2014. július 23., szerda, 12. oldal
A Tesla-dosszié
"...Magyarország rövid időn belül akár elektromosautó-nagyhatalommá is válhatna, ha a fiatal magyar autóipari cégek a közigazgatás útvesztőiben való bolyongás helyett több időt tölthetnének az ötleteik megvalósításával és a piacra lépésük megszervezésével. Az adórendszer és az adminisztráció egyszerűsítése őket segítené..."

Népszabadság, 2014. július 23., szerda, 10. oldal
Amerikai lesz a okoskés
Világsiker Az USA vezető gyártója vette meg a szupermodern egészségügyi fejlesztést
"...Elkelt a magyarok által fejlesztett onkokés-, közismertebb nevén jedikés-technológia. A fejlesztő MediMass Kft. bejelentette, hogy a massachusettsi központú, a New York-i tőzsdén jegyzett Waters Corporation megvásárolta a fejlesztés alapjául szolgáló tömegspektrometriás ionizációs (REIMS) technológiáját..."

Magyar Hírlap, 2014. július 23., szerda, 10. oldal
Kormányzati segítség

Computerworld - Számítástechnika, 2014. július 23., szerda, 22-23. oldal
Keresik Magyarország legjobb fejlesztőit
"...Tavaly decemberben indult el a GE Healthcare "MINDS AND MACHINES" elnevezésű K+F beruházása Magyarországon, amely alapvetően alakítja át majd a gépek kommunikációját. A 180 új szoftverfejlesztői munkahelyet teremtő projekt kapcsán az egyik legnagyobb kihívást a hatékony toborzási kampány megvalósítása jelentette..."

Magyar Demokrata, 2014. július 23., 44. oldal
110 milliárdos költségvetési kiigazítás
"...A 2,9 százalékos deficit tartása érdekében 110 milliárd forintos költségvetési kiigazítást jelentett be a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az összegből 39,5 milliárd forintot a minisztériumok költségvetéséből zárolnak, a többit az állami beruházások lassításából gazdálkodják ki..."

Székely Hírmondó, 2014. július 23., 1+6. oldal
Kéznél vannak
Faipari és zöldenergia képzőközpontok
"...Zöldnevelde A Puskás Tivadar Szaklíceumban készen állnak a berendezések, ahol a ?atalok felkészülhetnek a zöldenergia területén - mondta a Green Energy zöldenergia-klaszter elnöke..."

Hvg.hu, 2014. július 23., szerda
227 millió forintos versenyt hirdettek, fizikások és kémiások előnyben

Piacesprofit.hu, 2014. július 23., szerda
Újabb 25 milliárd euró kkv-knak

Piacesprofit.hu, 2014. július 23., szerda
Kockázati tőke: válaszok a leggyakoribb kérdésekre

Vg.hu, 2014. július 23., szerda
A Tesla-dosszié

Somogytv.hu, 2014. július 23., szerda
Dupla pénz jut kutatás-fejlesztésre

Mmonline.hu, 2014. július 23., szerda
Magyar sikersztori: felvásárolták az iKnife fejlesztőjét

Medicalonline.hu, 2014. július 23., szerda
Megvette egy amerikai cég az onkokést

Agroinform.hu, 2014. július 23., szerda
Világszínvonalú a magyar állategészségügyi kutatók munkája

Szegedma.hu, 2014. július 23., szerda
Szijjártó Péter: világszínvonalú a magyar állategészségügyi kutatók munkája

Orientpress.hu, 2014. július 23., szerda
A cégek nem számítanak segítségre a kutatás-fejlesztésben

Semmelweis.hu, 2014. július 23., szerda
Dr. Molnár Mária Judit: "Az innováció és a vállalkozói szellem serkentése a cél"
"...Paradigmaváltásra van szükség a K+F+I területen a hazai egyetemeken, a kutatás-fejlesztés mellett az innováció kérdését is jobban előtérbe kell helyezni - hangsúlyozta Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes, hozzátéve, hogy a Semmelweis Egyetem épp a vállalkozói szellem ösztönzése érdekében alapított a közelmúltban Innovációs Díjat. Ugyanezt szolgálják majd a hamarosan elinduló, vállalkozói szellemre nevelő kurzusok is..."

Mno.hu, 2014. július 23., szerda
Megduplázzák a kutatás-fejlesztésre szánt forrásokat

Mno.hu, 2014. július 23., szerda
Szijjártó: Világszínvonalú a magyar kutatók munkája

Insiderblog.hu, 2014. július 23., szerda
(breaking) Megvan a második Jeremie exit: MediMass iKnife

Hir6.hu, 2014. július 23., szerda
Az amerikaiak felvásárolják az "Intelligens Kés"-t

Figyelo.hu, 2014. július 23., szerda
Újabb Jeremie exit: elkelt a Medimass onkokése

Figyelo.hu, 2014. július 23., szerda
Az állam, a multik és a magyar társadalom
"...A Magyar Európai Üzleti Tanács július közepén mutatta be éves jelentését, amelyben tizenöt multinacionális vállalat hazai leányának vezetője összegzi javaslatait a magyar gazdasági fejlődésre nézve. A Fenntartható és inkluzív növekedés című jelentés elsősorban arra fókuszál, hogy a válság után hogyan teremthető meg olyan növekedési pálya, amely a profitorientáltság mellett a társadalmi méltányosság és az ökológiai fenntarthatóság elveit is érvényesíti..."

Duol.hu, 2014. július 23., szerda
Tehetségpont a nagykarácsonyi óvodában

Erdely.ma, 2014. július 23., szerda
Tusványos 25 - A magyar állampolgárságtól az informatikáig
"...Bizonyos témák visszatérőek, itt megemlítendő a fiatalok és az internet viszonyán belül fellépő IT-biztonsággal kapcsolatos problémák, ezen kívül a start-up világ rohamosan emelkedő sikere..."

Portfolio.hu, 2014. július 23., szerda
Itt a második sikeres Jeremie exit

Marketinginfo.hu, 2014. július 23., szerda
Európai startupokat támogat a Google

Mr1-Kossuth Rádió, Esti Krónika, 2014. július 23., szerda
A termelés után most a kutatási és innovációs fejlesztésekre kell összpontosítani, mondta Szijjártó Péter

InfoRádió, Délutáni mérleg, 2014. július 23., szerda
Világszínvonalú és tradíciókra épül a magyar állat egészségügyi kutatók munkája, jelentette ki Szijjártó Péter

HírTV, déli Híradó, 2014. július 23., szerda
Megduplázza a kormány a kutatás-fejlesztési forrásokat

ECHO TV, Hírek, 2014. július 23., szerda
Világszínvonalú és tradíciókra épül a magyar állategészségügyi kutatók munkája, jelentette ki Szijjártó Péter

Duna TV, Déli Híradó, 2014. július 23., szerda
A kormány stratégiai célja az, hogy termelési központ után, kutatásfejlesztési és innovációs központ is legyen Magyarország, mondta Szijjártó Péter

Napi Gazdaság, 2014. július 24., csütörtök, 16. oldal
Van még hova fejlődni innovációban

Figyelő, 2014. július 24., 20-21. oldal
Orbán-Árvai-selfie
"...Jó lenne, ha egy idő után a Prezi vezetőjét nem Sir Arvaiként emlegetnék - mondja a külügy kulturális diplomáciáért felelős államtitkára, aki sajnálja, hogy Árvai Péter először nem Orbán Viktorral selfie-zett. A jelek szerint a startupok felkeltették a küldiplomácia érdeklődését..."

Napi Gazdaság, 2014. július 24., csütörtök, 7. oldal
Megéri az egyszerűsítés

Észak-Magyarország, 2014. július 24., csütörtök, 4. oldal
Viszlát múlt, üdv jövő!
"33 milliárd forintot szánnak Miskolcnak, ehhez még 15-20 milliárd gazdaságfejlesztési támogatás jöhet".

Dunaújvárosi Hírlap, 2014. július 24., csütörtök, 4. oldal
Tehetségpont - másodszor is
Felfigyelnek az átlag feletti teljesítményre
"...Nagykarácsony - A település Örökzöld Óvodájában négy éve foglalkoznak szervezett keretek között tehetséggondozással, s azóta idén másodszor nyerték el az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet..."

Mno.hu, 2014. július 24., csütörtök
Hogyan tudnak bekapcsolódni a programba a hazai kutatók?
"...A világ legnagyobb polgári célú kutatási és innovációs projektjét indította el a robotika területén még múlt kedden az Európai Bizottság 180 vállalattal és kutatóintézettel karöltve..."

Orientpress.hu, 2014. július 24., csütörtök
Együttműködik a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a NIH

Hirado.hu, 2014. július 24., csütörtök
Döntött a kormány a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap idei felhasználásáról

Hirado.hu, 2014. július 24., csütörtök
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Nemzeti Innovációs Hivatal

Tozsdeforum.hu, 2014. július 24., csütörtök
12 milliárd jutott az innovációs alapnak

Portfolio.hu, 2014. július 24., csütörtök
Itt az első három magyar fecske!
"...Egy élelmiszeripari, egy egészségügyi és egy alacsony szén-dioxid kibocsátású energiatermelési projektet választott ki ma az Európai Bizottság abból a 166 magyar kis- és középvállalkozásból, amelyek az Európai Unió Horizont 2020 keretprogram kkv-kat támogató eszközére nyújtottak be pályázatot..."

Portfolio.hu, 2014. július 24., csütörtök
Bődületes összeget kaptak a startupok

Piacesprofit.hu, 2014. július 24., csütörtök
Miért nem elég kreatívak a vállalkozások?

Napigazdasag.hu, 2014. július 24., csütörtök
A külhoni fejlesztéseket támogatná az innovációs hivatal

Mfor.hu, 2014. július 24., csütörtök
Innovációs Alap: 2,6 milliárd lehet az idei kifizetés

Gyartastrend.hu, 2014. július 24., csütörtök
Amerikai kézben a magyar találmány

Stockportal.hu, 2014. július 24., csütörtök
A kormány döntött a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap idei felhasználásáról

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. július 24., csütörtök
Összeállítás: Kreatív ötletek megvalósítását segítő vállalkozásfejlesztő programot indít Pécs

Mr1-Kossuth Rádió, Reggeli Hírek, 2014. július 24., csütörtök
Ahhoz, hogy Magyarország Európa termelési központja legyen a termelés után most a kutatási és innovációs fejlesztésekre kell összpontosítani, mondta Szijjártó Péter

Magyar Nemzet, 2014. július 25., péntek, 2. oldal
Milliárdos pályázati forrás
"...Döntött a kormány a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap idei felhasználásáról. Eszerint az alap terhére idén 12,075 milliárd forint értékben lehet pályázatot hirdetni, ebből idén 2,6 milliárd fizethető ki..."

Világgazdaság, 2014. július 25., péntek, 5. oldal
Újra kapcsol az Önindító
Vállalkozás A kreatív ipar és a turizmus az új célterület
"..."Önindító 2014" néven hirdettek munkaerő-piaci programot, amellyel a kreatív iparhoz, illetve a turizmushoz kapcsolódó jó ötletekkel rendelkező álláskeresők új vállalkozásának elindítását segíti..."

Vg.hu, 2014. július 25., péntek
Újra kapcsol az Önindító

Presztizs.com, 2014. július 25., péntek
Új felhőmegoldásokat keres az IBM Magyarország és a Pannon Egyetem

Itbusiness.hu, 2014. július 25., péntek
Beindultak nálunk is a 3d dolgok

Figyelo.hu, 2014. július 25., péntek
Kár, hogy nem Orbánnal selfie-zett először Árvai

Piacesprofit.hu, 2014. július 25., péntek
Magyar mezőgazdasági projekt az év öko-innovációja

Piacesprofit.hu, 2014. július 25., péntek
Itt az első 3 magyar, akinek pénzt hoz az innovativitás
"...Az innovatív kisvállalkozásokat támogató Horizont 2020 kkv támogató eszközét három magyar cég nyerte el az első körben. Egy élelmiszeripari, egy egészségügyi és egy alacsony szén-dioxid kibocsátású energiatermelési projekt került a nyertesek közé..."

Hirado.hu, 2014. július 25., péntek
Művészetek völgye: Fórum a kreativitásról

Nol.hu, 2014. július 25., péntek
Kreatív Kapolcs

Uzleti-innovacio.blog.hu, 2014. július 25., péntek
Termékfejlesztés 3D nyomtatással: leegyszerűsítheti az anatómiai oktatást is

Uzleti-innovacio.blog.hu, 2014. július 25., péntek
A külhoni fejlesztéseket támogatná az innovációs hivatal

Insiderblog.hu, 2014. július 25., péntek
Tech Jungle: új start-up törzsek jönnek!

Mno.hu, 2014. július 25., péntek
Rangos díjat kapott a magyar projekt
"...Nemzetközi környezetvédelmi díjban részesült egy magyarországi mezőgazdasági innováció. A "The Clear Plate Project" a 2degrees szervezet rangos elismerését kapta meg..."

Figyelo.hu, 2014. július 25., péntek
Élmezőnyben a magyar innovatív vállalkozások a Horizon 2020 kkv-pályázaton

Mr1-Kossuth Rádió, Reggeli Hírek, 2014. július 25., péntek
Együttműködési megállapodást írt alá a Bálványosi Szabadegyetemen a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

ECHO TV, Esti Híradó, 2014. július 25., péntek
Magyarország új stratégiai célja, hogy kutatás-fejlesztési és innovációs központtá váljon, mondta Szijjártó Péter

Népszabadság, 2014. július 26., szombat, 12. oldal
A klíma nem fátum

Magyar Nemzet, 2014. július 26., szombat, 6. oldal
Átalakulhat a kutatásfinanszírozási rendszer
Pálinkás József: Pénzt azok a kezdő vállalkozások kaphatnak, amelyek valóban újdonságot hoznak létre
"...A hazai kutatásfinanszírozási rendszer átalakításáról beszélt lapunknak Pálinkás József. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos kijelentette: az új intézmény révén a kutatási pénzeket oda koncentrálják, ahol a valódi eredmények születnek..."

Somogytv.hu, 2014. július 26., szombat
Keveset költünk kutatásfejlesztésre

Piacesprofit.hu, 2014. július 26., szombat
Egy bukás krónikája
"...Közel egymilliárd dollár tőkebefektetéssel és világmegváltó vízióval vágott bele Shai Agassi izraeli startuper a Better Place elnevezésű vállalkozásba. Az olcsó elektromos autókat ígérő vállalkozót a világot forradalmi módon átalakító startupként tartották számon egészen a 2013 májusában bekövetkezett bukásig. Íme, egy 21. századi tanmese..."

Napigazdasag.hu, 2014. július 26., szombat
Állami pénz nélkül nem lesz kutatás-fejlesztés

Ma.hu, 2014. július 26., szombat
Kutatás-fejlesztés - egy helyben toporgunk

Dehir.hu, 2014. július 26., szombat
Nem akarnak többet költeni kutatásra a magyar cégek

Stockportal.hu, 2014. július 26., szombat
Deloitte: a vállalatok nem várnak érdemi változást kutatásfejlesztési tevékenységükben

Hvg.hu, 2014. július 26., szombat
Nem akarnak többet fejleszteni a magyar cégek

Figyelo.hu, 2014. július 26., szombat
Deloitte: a vállalatok nem várnak érdemi változást K+F tevékenységükben

Profitline.hu, 2014. július 27., vasárnap
A vállalatok nem várnak érdemi változást kutatásfejlesztési tevékenységükben

Nol.hu, 2014. július 27., vasárnap
A klíma nem fátum

Népszava, 2014. július 28., hétfő, 4. oldal
Hanyatló K+F tevékenység
"...A vállalatok többsége nem tervez érdemi változást kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységében, így további állami ösztönzés nélkül nehezen érhető el az a kormányzati cél, hogy Magyarországon a K+F kiadások 2030-ra csaknem a jelenlegi két és félszeresére emelkedjenek..."

Magyar Nemzet, 2014. július 28., hétfő, 8. oldal
A jó mérnökképzés fontossága
"...Érdeklődéssel olvastam a Magyar Nemzet július 15-i számában Kassai Ferenc Okosan a mérnökképzésről című cikkét. Ehhez a cikkhez s a Palkovics László tollából megjelent Újratervezés a felsőoktatásban című íráshoz (július 2.) szeretnék néhány gondolatot hozzáfűzni. Főleg azért, mert azt gondolom, azon kevesek táborához tartozom, akiknek érdemi és napi információi vannak az általános és középiskolai, valamint az egyetemi képzésről is, azok problémáiról, lévén párhuzamosan oktatok általános iskolásokat, gimnazistákat és egyetemistákat is..."

Piacesprofit.hu, 2014. július 28., hétfő
Aggasztó jelek a Jeremie-programban

Vilagvege2012.hu, 2014. július 28., hétfő
Az év öko-innovációja

Gazdasagiradio.hu, 2014. július 28., hétfő
Innováció határok nélkül: így is egyesítenék a nemzetet
"...Egységesítheti a Kárpát-medencei térséget oktatási, kulturális és gazdasági szinten az a megállapodás, amelyet a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Nemzetgazdasági Kutatóintézet között született..."

Pannonnovum.hu, 2014. július 28., hétfő
A Google-nak fejlesztenek
"...Magyar startup cég válhat az okosóra-fejlesztés úttörőjévé: a 28 fős Distinction saját kutatólaborjának egyik projektjeként arra dolgoz ki megoldásokat. A Google illetékesei szerint nagyon jól ráéreztek a platform lényegére. Arra is van ötletük, hogy az okosórák divatos eszközökké váljanak..."

Gazdasági Rádió, Reggeli monitor, 2014. július 28., hétfő
Egységesítheti a kárpát-medencei térséget oktatási, kulturális és gazdasági szinten a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet között született megállapodás

Duna TV, Déli Híradó, 2014. július 28., hétfő
Az elmúlt négy évben sikeres volt a magyar gazdasági környezet és rendszer átalakítása és 2014-ben az országot tartós növekedési pályára tudtuk állítani, mondta Szijjártó Péter

Duna TV, Esti Híradó, 2014. július 28., hétfő
Az elmúlt négy évben sikeres volt a magyar gazdasági rendszer átalakítása, mondta Szijjártó Péter

Napi Gazdaság, 2014. július 29., kedd, 3. oldal
Négyszáz magyar diák kapott támogatást
"...Az elmúlt tíz évben 11 millió dollárral támogatott négyszáz tehetséges magyar diákot a Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap. A program résztvevői azt is vállalták, hogy idehaza kamatoztatják az Egyesült Államokban megszerzett tudást..."

Napi Gazdaság, 2014. július 29., kedd, 8. oldal
Hamarosan itt a mindent behálózó internet
"...Már csak karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy az okos eszközök mindegyike egymáshoz csatlakozzon, és megvalósuljon az Internet of Everything, azaz a mindent behálózó internet világa..."

Népszabadság, 2014. július 29., kedd, 18. oldal
Ablakon bedobott pénz
"...Ez az elnevezése annak a programnak, amelynek keretében a KÖVET Egyesület idén tizenegyedik alkalommal keresi azokat a vállalkozásokat, amelyek az elmúlt öt évben sikeres, gazdasági hasznot hozó környezetvédelmi intézkedést hajtottak végre..."

Népszabadság, 2014. július 29., kedd, 18. oldal
Te mitől függsz?
Pályázat Három kategóriában várják a kreatív ötleteket
"...A kérdésre a legkülönbözőbb műfajokban adható válasz a Telekom idei Fenntarthatósági Nap pályázatán. A pályázaton bárki indulhat, legyen boltos, hivatalnok, diák, családanya vagy üzletember..."

Piac és Profit, 2014. július 29., kedd, 13. oldal
Élmezőnyben a magyar kkv-k!
"...A magyar innovatív kis- és középvállalkozások (kkv) 166 projektjavaslatot - a kelet-közép-európai régió országaival összevetve kétszer annyi pályaművet - nyújtottak be Brüsszelbe - mondta Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke az MTI-nek..."

Piac és Profit, 2014. július 29., kedd, 30. oldal
Pályázható az első egymilliárd euró
"...Kiírták az Európai Unió 80 milliárd eurós kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 első pályázati és partnerségi felhívását..."

Piac és Profit, 2014. július 29., kedd, 32. oldal
A kockázati tőkét fogadó vállalkozásoknál nő az innovációs képesség és az exportpotenciál
"...A Széchenyi Tőkealap több mint 45 hazai vállalkozásba fektetett be az elmúlt bő két év során közel 5 milliárd forintot. A portfólióba tartozó vállalkozások több mint fele növelte árbevételét 2013-ban - derült ki a cégek elmúlt évi beszámolóinak adatai alapján. A vállalkozások a beruházásokra és a bővülésre fókuszáltak, de tízből négy növelni tudta eredményességét is a tőkebefektetés óta. Bár a cégek számára a hazai piacbővítés súlya a legjelentősebb, az innováció és a külföldi piacokat célzó terjeszkedés is előtérbe került a forrásbevonás okaként..."

Napigazdasag.hu, 2014. július 29., kedd
Egy hónapon belül érkeznek az új uniós pályázatok
"...Várhatóan az eredetileg tervezettnél korábban, egy hónapon belül kiírják a 2014-2020 közötti új uniós fejlesztési időszak első pályázatait - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) uniós források felhasználásáért felelős államtitkára Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden..."

Tozsdeforum.hu, 2014. július 29., kedd
Felpattanási fázisba ért a gazdaság

Technokrata.hu, 2014. július 29., kedd
Cséfalvay Zoltán: felpörgő magyar k+f költések

Portfolio.hu, 2014. július 29., kedd
Növeljük a K+F kiadásokat, de ki segít benne?

Piacesprofit.hu, 2014. július 29., kedd
Az új kenyérrel egyszerre jöhet az első uniós pályázat

Origo.hu, 2014. július 29., kedd
A költségvetésből fizetnék az uniós pályázatokat

Napi.hu, 2014. július 29., kedd
Jönnek az új EU-pályázatok

Mfor.hu, 2014. július 29., kedd
Már a nyár végén megjelenhetnek az első uniós pályázatok

Privatbankar.hu, 2014. július 29., kedd
Cégek, figyelem: a vártnál hamarabb jönnek az uniós pályázatok

Orientpress.hu, 2014. július 29., kedd
Hamarosan kiírják az új uniós fejlesztési időszak első pályázatait

Mno.hu, 2014. július 29., kedd
Uniós fejlesztési pénzek: már nem kell sokat várni

Magyarhirlap.hu, 2014. július 29., kedd
Korábban írják ki az uniós pályázatokat

Delmagyar.hu, 2014. július 29., kedd
Szegedi egyetemisták a Microsoft világversenyén

Agroinform.com, 2014. július 29., kedd
Magyar projekt az év öko-innovációja

Duol.hu, 2014. július 29., kedd
Művészetek völgye: Kerekasztal-beszélgetés Navracsics Tibor miniszterrel

Veol.hu, 2014. július 29., kedd
Kerekasztal-beszélgetés Navracsics Tiborral a Művészetek Völgyében

Hvg.hu, 2014. július 29., kedd
Világcég veszi meg a magyar bitcoin startupot

Gazdasági Rádió, Délutáni monitor, 2014. július 29., kedd
Nem rég jelent meg a Deloitte legújabb kutatása, amelyben kiemelték, hogy sorsdöntőek lehetnek a következő évek a vállalati kutatás-fejlesztési tevékenységek ösztönzése terén

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. július 29., kedd
A nyár végén várható az új európai uniós gazdaságfejlesztési ciklus kezdete

InfoRádió, Délutáni mérleg, 2014. július 29., kedd
A vállalatok többsége nem tervez érdemi változást kutatási és fejlesztési tevékenységében

M1, Híradó reggel, 2014. július 29., kedd
Az elmúlt négy évben sikeres volt a magyar gazdasági környezet és rendszer átalakítása, és 2014-ben az országot tartós növekedési pályára tudtuk állítani, mondta Szijjártó Péter

Duna TV, Reggeli híradó, 2014. július 29., kedd
Az elmúlt négy évben sikeres volt a magyar gazdasági környezet és rendszer átalakítása, és 2014-ben az országot tartós növekedési pályára tudtuk állítani, mondta Szijjártó Péter

Napi Gazdaság, 2014. július 30., szerda, 14. oldal
Fontos, hogy legyen stratégia a bejegyzésnél
"...A belföldi és külföldi szabadalmi jogok megszerzésének számos alternatív módja van, és ezek mindegyike különböző költségvonzattal jár, eltérő az anyagi és a jogi kockázat mértéke, az érvényesíthető jogok megszerzésének várható időpontja és az oltalmi idő is. Éppen erre való tekintettel elég nagy bizonytalanság tapasztalható a területen járatlan vagy csak felszínesen jártas feltalálók vagy jogosultak körében..."

Napi Gazdaság, 2014. július 30., szerda, 14. oldal
Új tárcához került a bionikai központ

Világgazdaság, 2014. július 30., szerda, 6. oldal
Új EU-pályázatok egy hónapon belül

Magyar Hírlap, 2014. július 30., szerda, 9. oldal
Túljutott a válságon Európa
"...Az európai cégek tanultak a gazdasági válságból, és megerősödve, hatékonyabban jöttek ki a krízisből. Optimizmusra ad okot, hogy nagy figyelmet fordítanak az innovációra is. Bár az öreg kontinens gazdasági növekedésben egyelőre elmarad a világ más régióitól, profitnövekedésben megelőzi az átlagot..."

Magyar Hírlap, 2014. július 30., szerda, 10. oldal
Korábban írják ki az uniós pályázatokat

Magyar Nemzet, 2014. július 30., szerda, 12. oldal
Vége a válságnak Európában?

Tolnai Népújság, 2014. július 30., szerda, 6. oldal
Új EU-pályázatok egy hónapon belül

Hajdú-Bihari Napló, 2014. július 30., szerda, 2. oldal
Pályázatok: egy hónapon belül

Délmagyarország, 2014. július 30., szerda, 1-2. oldal
Szegedi egyetemisták a Microsoft világversenyén

Dunaújvárosi Hírlap, 2014. július 30., szerda, 6. oldal
A kreativitás utat tör magának
"...Kapolcs - Kreativitás és innováció, egy falu és egy város fejlesztési lehetőségei voltak annak a kerekasztal-beszélgetésnek a középpontjában, amelyen Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter is részt vett a Művészetek völgyében..."

Napi.hu, 2014. július 30., szerda
Fontos változások jönnek - Kezdődik a milliárdos pénzosztás

Elelmiszer.hu, 2014. július 30., szerda
Korábban lehet pályázni uniós forrásokra

Nepszava.hu, 2014. július 30., szerda
Új uniós pályázatokat ígérnek szeptemberre

Uzleti-innovacio.blog.hu, 2014. július 30., szerda
Üzletfejlesztés 3D nyomtatással - Újít az Amazon és az eBay

Hir6.hu, 2014. július 30., szerda
Egy hónapon belül jönnek az új uniós pályázatok

Energiaoldal.hu, 2014. július 30., szerda
Brutális mértékben nő a megújuló energiák támogatása
"...A következő uniós ciklusban mintegy 800 milliárd forint áll rendelkezésre energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások kiaknázását támogatandó. Ez évi több mint százmilliárd forint uniós támogatást jelent, ami a korábbi tízszerese..."

Eduline.hu, 2014. július 30., szerda
Még jelentkezhettek a Kairos Society versenyére
"...Július 31-ig még jelentkezhettek a Kairos50 versenyére, amelynek nyertesei kijuthatnak Kaliforniába, a Kairos Global Summitra. A hallgatók, nemzetközi vezetők és befektetők globális közössége, a Kairos Society éves rendezvényén több mint 350 diákvállalkozó, 100 vezető, mentor és további több ezer érdeklődő vesz részt..."

Napigazdasag.hu, 2014. július 30., szerda
Több pénz jut a kkv-k munkahelyteremtésére

InfoRádió, Délelőtti mérleg, 2014. július 30., szerda
A vállalatok többsége nem tervez érdemi változást kutatási és fejlesztési tevékenységében

Figyelő, 2014. július 31., 36. oldal
Szénben a jövő
Magyarok a grafénkutatásban
"...Atomokból építik fel a tudósok a nanoeszközeiket, amelyek egyelőre csak tudományos eredményeket jelentenek, de a következő évtizedek legnagyobb ipari áttörését hozhatják magukkal..."

Figyelő, 2014. július 31., 55. oldal
Tudod, hogy mitől omlik össze?
Testjockey
"...Az Innovációs Tech Show nagydíját nyerte el egy mobilos applikációk tesztelését segítő, hiánypótló alkalmazás..."

Napi Gazdaság, 2014. július 31., csütörtök, 5. oldal
Megvannak az első nyertes pályázók
"...Három magyar vállalkozás jut jelentős forráshoz az Európai Unió egyik új támogatási eszközének köszönhetően. Az első körben hazánkból eddig 166 pályázat érkezett, a sikerarány így a két százalékot sem éri el..."

Napi Gazdaság, 2014. július 31., csütörtök, 4. oldal
Jelentős fordulat előtt áll a magyar kkv-szektor
"...Bár európai szemmel nézve a magyar cégek 98 százaléka csak mikrovállalkozás, az uniós források közvetlen gazdaságfejlesztésre szánt 60 százalékából megerősödhet a vállalkozói szféra. Kétszer-háromszor annyi nagy hozzáadott értéket előállító vállalkozást kell felmutatni, mint eddig, ehhez kitörési pont lehet a megújuló energia, a rekreációs turizmus és a technológiai ipar is..."

Világgazdaság, 2014. július 31., csütörtök, 7. oldal
Eladni mindig nehezebb
Stratégia Az innováció mellett értékesítésben is előre kell lépnünk
"...Egy régi mondás szerint "a jó termék eladja magát", ami nemcsak, hogy manapság már közhelynek számít, de ráadásul egyáltalán nem igaz. Bár itthon általában a vállalkozások jellemzően alulsúlyozzák a marketingre szánt költségvetést, egyre több cég fedezi fel, látszódni, piacra lépni és ott sikeresnek lenni csakis átgondolt, megalapozott marketingstratégiával és nem kevés ráfordítással lehet..."

Napigazdasag.hu, 2014. július 31., csütörtök
Nagy fordulat előtt a magyar kkv-szektor

Pecsi-hirhatar.hu, 2014. július 31., csütörtök
Védelem a szellemitulajdon-jogoknak

Ugyvedvilag.hu, 2014. július 31., csütörtök
Szabadalmi oltalom - szigorú védelem minden áron

News4business.hu, 2014. július 31., csütörtök
CRM alkalmazás nyerte a Telekom versenyét

Mmonline.hu, 2014. július 31., csütörtök
Kiderült, ki nyerte a Telekom üzleti app versenyét

Mno.hu, 2014. július 31., csütörtök
Túlélésükért küzdenek a magyar cégek

Infovilag.hu, 2014. július 31., csütörtök
A szellemitulajdon-jogok védelme: a vámhatóságok 2013-ban közel 36 millió hamisított árucikket foglaltak le az unió határain

Privatbankar.hu, 2014. július 31., csütörtök
Most valóra válhatnak az álmok: eljött a magyar cégek ideje?

Mno.hu, 2014. július 31., csütörtök
Magyar startuppal áll össze a Youtube-klón óriás
"...Az online ajánlórendszerek fejlesztésével és értékesítésével foglalkozó magyar Gravity R&D partnerségi megállapodást kötött a világ egyik legnagyobb Youtube-klónjaként ismertté vált Dailymotionnal..."

Sg.hu, 2014. július 31., csütörtök
A Dailymotionnel kötött szerződést egy magyar startup

Lánchíd Rádió, Déli Híradó, 2014. július 31., csütörtök
Magyarországon az innovációra fordított összegek kevesebbek mint nyugaton

Délmagyarország, 2014. augusztus 1., péntek, 7. oldal
Kothencz: A felzárkózás nem vágyálom Szeged gazdasági fellendülése a kormány, az egyetem és a helyi kis- és középvállalkozások összefogásán múlik

Veszprémi 7 nap, 2014. augusztus 1., péntek, 8. oldal
Kerekasztal-beszélgetés a völgyben
"...Egy megyei jogú városban fontos szerepe van az innovációs tevékenységnek, hangsúlyozta Porga Gyula veszprémi polgármester múlt pénteken a Művészetek Völgye nyitónapján Kapolcson..."

Index.hu, 2014. augusztus 1., péntek
Esélyes az Imagine Cup megnyerésére a magyar csapat

Computerworld.hu, 2014. augusztus 1., péntek
Keresik Magyarország legjobb fejlesztőit
"...Tavaly decemberben indult el a GE Healthcare "MINDS AND MACHINES" elnevezésű K+F beruházása Magyarországon, amely alapvetően alakítja át majd a gépek kommunikációját. A 180 új szoftverfejlesztői munkahelyet teremtő projekt kapcsán az egyik legnagyobb kihívást a hatékony toborzási kampány megvalósítása jelentette..."

Innoteka.hu, 2014. augusztus 1., péntek
Kockázati tőkések és startupok
"...A startup vállalkozások egyik legfőbb problémája egy bizonyos működési szint elérése után a likviditás hiánya. Induló vagy korai fázisban lévő cégek egyebek között kockázati tőke (Venture Capital; VC) bevonásával is lendíthetnek ügyükön, céljaik megvalósítása érdekében..."

Hrportal.hu, 2014. augusztus 1., péntek
Hatalmas üzletet húzott be egy magyar startup

HVG, 2014. augusztus 2., szombat, 48-51. oldal
Mérnökjelöltek futama
Formula Student: autóépítő verseny mérnökhallgatóknak
"...A duális képzés egyik sajátos válfajaként, nagyvállalatok támogatásával rendeznek autóversenyeket, ezeken leendő mérnökök állnak rajthoz maguk építette járművekkel..."

Origo.hu 2014. augusztus 2., szombat
Szegedi fiatalok győztek a Microsoft világversenyén
"...A szegedi fejlesztők tamagocsival ötvöztek egy futásmérő appot, ezüstérmet és befektethető milliókat kaptak érte..."

Napigazdasag.hu 2014. augusztus 2., szombat
Fiatal magyar fejlesztőket díjazott a Microsoft

Mfor.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Szegedi siker a Microsoft versenyén

Somogytv.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Magyar siker az Imagine Cupon

Sikerado.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Magyar fejlesztők világraszóló sikere

Szeretlekmagyarorszag.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Világsiker a magyar tamagocsi-zsiráf

Metropol.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Fiatal magyar fejlesztők sikere Amerikában

Hir24.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Taroltak a fiatal magyar fejlesztők

Estihirlap.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Innovációs és különdíjat nyertek a szegedi fejlesztők

Delmagyar.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Másodikok lettek a szegedi egyetemisták a Microsoft világversenyén

Atv.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Fiatal magyar fejlesztők nyerték az Imagine Cup-ot

Profitline.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Taroltak a fiatal magyar fejlesztők a Microsoft Imagine Cup világversenyén

Nol.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Sportolni segít a tamagocsi?

Mno.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Fiatal magyar fejlesztők nemzetközi sikere

Figyelo.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Taroltak a fiatal magyar fejlesztők a Microsoft Imagine Cup világversenyén

Figyelo.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Fiatal magyar fejlesztők sikere az Imagine Cupon

Nepszava.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Szenzációs magyar eredmény a Microsoft versenyén

Bekesifi.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Fiatal magyar fejlesztők sikere

Vs.hu, 2014. augusztus 2., szombat
Tíz meglepő dolog, amire uniós pénzből költünk a következő hét évben

Hirek.prim.hu, 2014. augusztus 2., szombat
A világ egyik legnagyobb videós platformjának szolgáltat mostantól egy magyar startup

Portfolio.hu, 2014. augusztus 3., vasárnap
Mire költi majd Magyarország ezt a borzalmasan nagy összeget?

Dehir.hu, 2014. augusztus 3., vasárnap
Harminc ezer dollárt hozott a lusta zsiráf a magyar fejlesztőknek

Hvg.hu, 2014. augusztus 3., vasárnap
30 ezer dollárt nyertek a lusta zsiráffal a magyar fejlesztők

Szabadidomagazin.hu, 2014. augusztus 3., vasárnap
Microsoft Imagine Cup világverseny

M1, Híradó este, 2014. augusztus 3., vasárnap
Egy szegedi egyetemistákból álló magyar fejlesztőcsapat két díjat is nyert egy neves technológiai versenyen Amerikában

Délmagyarország, 2014. augusztus 4., hétfő, 1. oldal
Szegedi fiatalok sikere a Microsoft világversenyén

Színes Ász, 2014. augusztus 4., hétfő, 3. oldal
Magyar siker Seattle-ben

Népszava, 2014. augusztus 5., hétfő, 2. oldal
Csaknem 7000 milliárd forint uniós fejlesztésre
"...A Portfolio.hu gazdasági portál összesítése szerint abban a hét Operatív Programban, amelyeket a közelmúltban hozott nyilvánosságra a kormány, mintegy 6960 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll rendelkezésre Magyarország számára a 2014-2020-as ciklusban..."

Magyar Hírlap, 2014. augusztus 4., hétfő, 10. oldal
Fiatal magyar fejlesztők sikere Seattle-ben

U-szeged.hu, 2014. augusztus 4., hétfő
Sikert aratott az SZTE csapata a Microsoft világversenyén

Hirado.hu, 2014. augusztus 4., hétfő
Nagy sikert aratott a szegedi egyetemisták virtuális zsiráfja

Vg.hu, 2014. augusztus 4., hétfő
Versenyben a világgal
"...A Versenyképesség Kutató Központ 20 éve végez kutatásokat a magyarországi üzleti szféra és menedzsment tevékenységével kapcsolatban. A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) által létrehozott intézmény elsősorban a vállalati versenyképességet vizsgálja..."

Minuszos.hu, 2014. augusztus 4., hétfő
Imagine Cup: a tamagocsi még ma is innováció

Mediainfo.hu, 2014. augusztus 4., hétfő
Újra elindul az Axel Springer startup inkubátora

Nepszava.hu, 2014. augusztus 4., hétfő
Csaknem 7000 milliárd forint uniós fejlesztésre

Euroastra.hu, 2014. augusztus 4., hétfő
A Műegyetem kutatóegyetemként is fontos szereplője az európai innovációnak

Insiderblog.hu, 2014. augusztus 4., hétfő
Negyedszázados a Kürt
"...A KÜRT Adatmentés 1994-ben innovációs nagydíjat kapott, 2014-ben pedig az első technológiai hungarikum lett. Az ezredforduló környékén indult a KÜRT információbiztonsági üzletága, amely gyorsan a piac meghatározó tényezőjévé vált, és ezt a státuszát a mai napig őrzi..."

Innoteka.hu, 2014. augusztus 4., hétfő
Olasz győzelem a Telekom versenyén

Mr1-Kossuth Rádió - reggeli Hírek, 2014. augusztus 4., hétfő
Egy szegedi egyetemistákból álló magyar fejlesztőcsapat két díjat is nyert egy neves technológiai versenyen az Egyesült Államokban

Napi Gazdaság, 2014. augusztus 5., kedd, 15. oldal
Még nem látszanak az új sikersztorik
"...Egyelőre nem látszanak a Prezi és a hozzá hasonló, világsikert elért startupok követői hazánkban, a folyamat azonban elindult, és mais több ezer embert mozgat meg a feltörekvő cégek világa. A startupok fejlődését az állam is támogatja, de azt, hogy egy ötletből valóban értékes cég jön-e létre, a piac dönti el..."

Napi Gazdaság, 2014. augusztus 5., kedd, 15. oldal)
Olvasni tud az agyunkban a Synetia
"...Az agyhullámok elemzésével teszteli a reklámok és egyéb filmek által kiváltott reakciókat egy magyar startup, a Synetiq fejlesztése. Megoldásuk jelentősen képes csökkenteni a marketing költségeit és növelni annak hatékonyságát..."

Magyar Hírlap, 2014. augusztus 5., kedd, 11. oldal
Brüsszeli különdíjat kapott Pécs
"...Pécs városa különdíjat kapott Brüsszelben, a Megújuló Energiaforrások Bajnokságán (RES Champions League)..."

Agro napló, 2014. augusztus 5., kedd, 77. oldal
Az Európai Innovációs Partnerség szerepe és jelentősége
"...Az Európai Innovációs Partnerség révén szervezett módon és újult erővel tud a vidékfejlesztés és az agrárium is hozzájárulni az EU kutatási és innovációs célkitűzéseihez. A termelők és a kutatók közötti kapcsolat erősítése révén gyakorlatorientált fejlesztésekre és kutatásokra nyílik mód..."

Ma.hu, 2014. augusztus 5., kedd
Negyedszer is Tudomány és Tehetségek Kertje

Hvg.hu, 2014. augusztus 5., kedd
A kínaiak ezt is másképp csinálják: startup, csak visszafelé működik
"...Van olyan, nagyon is működőképes modell, ami nem az egyéni ötlettől juttatható akár a világsikerig, hanem éppen fordítva. Úgy, hogy az inger a vélt, feltételezett igény felől érkezik, és azt sok-sok pénzzel megtámogatva kapacitál a rendszer a megfelelő ötlet megalkotására. Az eredmény így is ugyanaz: innovációs bomba és dinamikus fejlődés. Ez a kínai recept..."
"...Újonnan induló, innovatív terméket, ötletet előállító mikrovállalkozás, melyben benne rejlik a brutális növekedési potenciál lehetősége és a nemzetközi piacokon való megjelenés, de utóbbit önmagában szinte soha nem képes finanszírozni. A startup meghatározásához a magyar gazdaságpolitikai ökoszisztémában annyi kívánkozik még hozzá, hogy mifelénk a startup afféle innovatív mikrovállalkozás, amit jó esetben éppen a megfelelő pillanatban karol fel (vásárol meg) valamely kockázati tőkés társaság vagy nagyvállalat..."

Innoteka.hu, 2014. augusztus 5., kedd
Újra Tudományok és Tehetségek Kertje

Figyelo.hu, 2014. augusztus 5., kedd
Újra lesz Tudományok és Tehetségek Kertje

Muszakiforum.hu, 2014. augusztus 5., kedd
Tudományok és Tehetségek Kertje immáron negyedszer a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében

Orientpress.hu, 2014. augusztus 5., kedd
Tudományok és tehetségek a Magyar Nemzeti Múzeum Kertjében

444.hu, 2014. augusztus 5., kedd
MTI: Nagy sikerrel debütált a Design Terminál a Művészetek Völgyében

Napigazdasag.hu, 2014. augusztus 5., kedd
Lendületben a kisvállalkozások

Napigazdasag.hu, 2014. augusztus 5., kedd
Helyet a fiataloknak!
"...A vállalkozások jövőjével kapcsolatban nincs könnyű helyzetben Magyarország. A rendszerváltás környékén vállalkozni kezdők mostanság gondolkodnak a kiszállás valamilyen formájáról, a mai globális piacon viszont a fiataloknak egyáltalán nem könnyű az ötletből működő, sikeres céget építeni..."

Piacesprofit.hu, 2014. augusztus 5., kedd
Találmány hasznosítás jogszabályok hálójában

Itcafe.hu, 2014. augusztus 5., kedd
Két díjat is nyertek a szegedi fiatalok a Microsoft világversenyén

Profitline.hu, 2014. augusztus 5., kedd
Újabb befektetésekről döntött a Széchenyi Tőkebefektetési Alap

Hvg.hu, 2014. augusztus 5., kedd
Újabb 19 cégbe vásárol be az állami hárommilliárdért

Hirado.hu, 2014. augusztus 5., kedd
Újabb befektetésekről döntött a Széchenyi Tőkebefektetési Alap

Hvg.hu, 2014. augusztus 5., kedd
Így támogatja az Európai Unió a hazai kisvállalkozásokat

Atv, START, 2014. augusztus 5., kedd
A GKI szerint lassulás várható a magyar gazdaságban

Innotéka, 2014. augusztus 6., szerda, 14. oldal
Kockázati tőkések és startupok

Innotéka, 2014. augusztus 6., szerda, 15. oldal
Terítéken az innováció

Innotéka, 2014. augusztus 6., szerda, 18. oldal
Innováció kormánybiztossal

Innotéka, 2014. augusztus 6., szerda, 18. oldal
Innováció kormánybiztossal
"...A Magyar Közlönyben jelent meg az információ, miszerint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátására kormánybiztossá nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnökét június 12-étől az év végéig..."

Innotéka, 2014. augusztus 6., szerda, 46. oldal
Olasz győzelem a Telekom versenyén
"...Az olaszországi Atooma startup 39 ország 325 csapatát megelőzve végzett az első helyen az idén második alkalommal megrendezett nemzetközi ötletversenyen. A krakkói döntőben 11 startupot előztek meg, és szerezték meg ezzel az alaptőkét, a hardvert és szoftvert jelentő díjakat, valamint a rangos nemzetközi eseményeken való részvétel jogát..."

Innotéka, 2014. augusztus 6., szerda, 48. oldal
Gőzlokomobil és cséplőgép
"...A Hamburgban született Kühne Ede (1839-1903) szakmai vándorútja során érkezett a mai Mosonmagyaróvárra, s ott is maradt élete végéig. Megalapította a mezőgazdasági gépgyárat, amely a 20. század fordulóján Magyarország legmodernebb üzemei közé tartozott. Köhne szabadalma volt - más mellett - a "mosoni rosta" a kézzel csépelt gabona tisztítására. Gyártottak jó minőségű cséplőgépeket, ezek évtizedekig szolgálták a magyar mezőgazdaságot. Talán a "leghíresebb" gyártmányuk a Hungária Drill vetőgép volt...."

Világgazdaság, 2014. augusztus 6., szerda, 2. oldal
Újra lehet fejlesztési adókedvezményt igényelni

Világgazdaság, 2014. augusztus 6., szerda, 12. oldal
EU-források felhasználása
"...Egyre többet tudhatunk meg arról, hogy miként képzeli el a magyar kormány az uniós források felhasználását az új hétéves fejlesztéspolitikai periódusban. A fókuszban a közvetlen gazdaságfejlesztés áll..."

Computerworld, 2014. augusztus 6., szerda, 2. oldal
Az IVSZ ismét díjazza az év IKT menedzserét, innovációját és projektjét
"...Idén, rendhagyó módon szeptemberben, az IVSZ Menedzsertalálkozó (MENTA) konferenciáján kerül sor a Gyurós Tibor-díj átadására. A Szövetség 3 kategóriában díjazza a kiemelkedő IKT teljesítményeket..."

Pecsma.hu, 2014. augusztus 6., szerda
Tízmilliárdok szakadhatnak Pécsre
"...A napokban írják ki az első 2014 és 2020 közötti uniós pénzügyi ciklussal kapcsolatos pályázatokat. Óvatos becslésekkel is 100 milliárdnál több juthat Baranyába abban a programban, amely munkahelyteremtő beruházásokhoz nyújt pályázati pénzeket. Még a kamara is nagyon bizakodó..."

Gazdasagiradio.hu, 2014. augusztus 6., szerda
Fedezze fel a tudományt újból!
Idén sem marad el, már negyedszer lesz Tudományok és Tehetségek Kertje.

Vg.hu, 2014. augusztus 6., szerda
EU-források felhasználása

Vg.hu, 2014. augusztus 6., szerda
Újra lehet fejlesztési adókedvezményt igényelni

U-szeged.hu, 2014. augusztus 6., szerda
Kiválósági díjakat hirdetett a Nők a Tudományban Egyesület

Napigazdasag.hu, 2014. augusztus 6., szerda
Tudományok és tehetségek kertje negyedszer

Bitport.hu, 2014. augusztus 6., szerda
Fejlesztés-technológiai innováció támogatása üzleti alkalmazásfejlesztésben

Computerworld - Számítástechnika, 2014. augusztus 6., szerda, 6. oldal
Hírmozaik
SAP-jelentés
"Az év IKT ötlete/innovációja"
"...A cél elsősorban az induló vállalkozások díjazása, ezzel az elismeréssel kívánjuk segíteni a vállalatok piacra jutási esélyeit, lehetőséget teremtve ötleteik, innovációjuk bemutatására, egyben díjazására..."

Figyelő, 2014. augusztus 7., csütörtök, 49-53. oldal
Nagy halak farvizén
"...Egyre kelendőbbek a nagyra nőtt magyar startupok: az utóbbi hónapokban egymást érték a külföldi..."
"...Az IND megvételét a BalaBit 1,8 milliárdos tőkebevonása követte, a minap pedig a MediMass Kft. onkokése talált új gazdára több tízmillió dollárért..."
"...Három kisebb nemzetközi ügylet is akadt, és értesüléseink szerint rövidesen a Gravity R&D egy része is elkelhet..."
"...Kritikus hangok..."
"...A többi említett ígéretes startup egy-két éven belül szintén forintmilliárdos felvásárlás vagy épp második körös tőkebefektetések célpontjává válhat. Szépen halad két kisebb társaság..."

Figyelő, 2014. augusztus 7., csütörtök, 50-53. oldal
Akiknek már sikerült
IND-felvásárlás
Balabit-tőkebevonás
MediMass-felvásárlás
Bits of Proof-akvizíció
RankMiner-kivásárlás
Radoop-felvásárlás

Heti Válasz, 2014. augusztus 7, csütörtök, 40-42. oldal
Feltalálók kontra ötletlopók

Heti Válasz, 2014. augusztus 7, csütörtök, 41-42. oldal
Elmés találmányok

Heti Válasz, 2014. augusztus 7, csütörtök, 43-44. oldal
Tőzsdére megy a magyar agy

Magyar Nemzet, 2014. augusztus 7., csütörtök, 13. oldal
Pályázatokra várnak a cégek
Ősszel jelenhetnek meg az első európai uniós kiírások
"...Akár már a nyár végén megjelenhetnek a 2014-2020-as időszak első, vállalkozóknak szánt pályázati kiírásai. Bár kormánydöntés még nem született az ügyben, szakértők szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a vártnál korábban meghirdessék a támogatásokat..."

Uzletresz.hu, 2014. augusztus 7., csütörtök
Menő európai startupverseny döntőjébe jutott a Szőlőőr

Elelmiszer.hu, 2014. augusztus 7., csütörtök
Európa legjobb startupjai között

Privatbankar.hu, 2014. augusztus 7., csütörtök
A Szilícium-völgybe juthat egy magyar startup

Figyelo.hu, 2014. augusztus 7., csütörtök
Európa legjobb 24 startupja között a magyar SmartVineyard

Hirado.hu, 2014. augusztus 7., csütörtök
Közép-európai szabadalmi intézet alakulhat idén Budapesten

Orientpress.hu, 2014. augusztus 7., csütörtök
Bendzsel: közép-európai szabadalmi intézet alakulhat Budapesten

Mno.hu, 2014. augusztus 7., csütörtök
Budapest meg fogja védeni a szellemi termékeket

Világgazdaság, 2014. augusztus 8., péntek, 5. oldal
Eredményes pályázat a biotechnológiában

Dunántúli Napló, 2014. augusztus 8., péntek, 12. oldal
Továbbra is a nemzetközi elitben szerepel a Pécsi Tudományegyetem
Eredményes pályázat a biotechnológiában

Délmagyarország, 2014. augusztus 8., péntek, 19. oldal
Lézeres szakembereket képeznek az ELI-hez

Orientpress.hu, 2014. augusztus 8., péntek
Tandíjmentes lézerszakember-képzés diplomásoknak

Innoportal.hu, 2014. augusztus 8., péntek
Közép-európai szabadalmi intézet alakulhat Budapesten

Figyelo.hu, 2014. augusztus 9., szombat
Új exportcikke lett Magyarországnak
"...Egyre kelendőbbek a nagyra nőtt magyar startupok, modellt kínálva a korábbi életfázisban járó, gyors növekedésre képes vállalkozások számára..."

Piacesprofit.hu, 2014. augusztus 9., szombat
Magyar startup Európa legjobbjai között
"...Az elmúlt időszak nem csak az Intel Business Challenge döntőjébe kerülés miatt volt sikeres a SmartVineyard csapata számára. Az idei évben külön elismerést kaptak a Magyar Innovációs Nagydíjon, májusban Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől átvehették a Hónap Vállalkozása Díjat, és bejutottak a Cambridge-i Egyetem által szervezett CUTEC startup verseny legjobb 10 projektje közé is..."

Mr1-Kossuth Rádió, Időt kérek, 2014. augusztus 9., szombat
Melyek azok a problémák és kérdések, amelyek a kis- és középvállalkozásokat érintik?

Bors, 2014. augusztus 10., vasárnap, 4. oldal
Kutatók éjszakája
"...Kísérletek, lézershow és csillagparti is várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján, amelyet szeptember 26-án rendeznek országszerte az oktatási intézményekben és kutatóintézetekben..."

Népszabadság, 2014. augusztus 9., szombat, Hétvége, 5. oldal
Európa 2020-ban

Nol.hu, 2014. augusztus 10., vasárnap
Európa 2020-ban

Uzletresz.hu, 2014. augusztus 11., hétfő
Attól, hogy kisvállalkozás, még nem biztos, hogy kkv

Piacesprofit.hu, 2014. augusztus 11., hétfő
Ki is minősül kkv-nak? Nem egyszerű a helyzet

Privatbankar.hu, 2014. augusztus 11., hétfő
Azt sem tudom kicsi vagyok-e vagy nagy - bekavart a NAV

Pannonnovum.hu, 2014. augusztus 11., hétfő
Hat információ, amit a H2020 KKV pályázatok beadása során használhatunk

Magyar Hírlap, 2014. augusztus 12., kedd, 12. oldal
Ismét gazdag programmal vár az éjszaka

Világgazdaság, 2014. augusztus 12., kedd, 4. oldal
Kecskeméten is képeznek "szuperlézer" szakembereket

Napi Gazdaság, 2014. augusztus 12., kedd, 2. oldal
Változtak a kkv-s szabályok

Magyar Nemzet, 2014. augusztus 12., kedd, 11. oldal
Nem minden kisvállalkozás, ami annak látszik

Metropol.hu, 2014. augusztus 12., kedd
Magyar "tudós" fiatalok Londonban
"...Az idén 56. alkalommal megrendezett London International Youth Science Forumon Magyarországot a Szegedi Tudományegyetem két hallgatója, Körmöczi Andor és Kopasz Tamás képviselte. A szövetség közleményében ismerteti: a szegedi diákok előzőleg a MISZ által rendezett 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen mérették meg magukat, ahol második helyezést értek el, és megkapták a MISZ különdíját is "Játékkonzol hallássérülteknek" című pályamunkájukkal..."

Estihirlap.hu, 2014. augusztus 12., kedd
Még mindig világszínvonalú a magyar agy
"...Két magyar fiatal is részt vehetett a Londonban megrendezett nemzetközi tudományos diákfórumon - közölte a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ)..."

Szegedma.hu, 2014. augusztus 12., kedd
Az SZTE hallgatói képviselték Magyarországot a londoni diákkonferencián

Profitline.hu, 2014. augusztus 12., kedd
Magyar fiatalok a londoni nemzetközi tudományos diákfórumon

Orientpress.hu, 2014. augusztus 12., kedd
Magyar fiatalok az 56. London International Youth Science Forumon

Nepszava.hu, 2014. augusztus 12., kedd
Zavar a kkv fogalom körül

Tozsdeforum.hu, 2014. augusztus 12., kedd
Kik szorulhatnak ki a kedvezményezetti körből?

Kisalfold.hu, 2014. augusztus 12., kedd
5. Formula Student Hungary aug. 21-24.

Vaol.hu, 2014. augusztus 12., kedd
Lezárult a Telekom első Üzleti appok versenye (x)

Feol.hu, 2014. augusztus 12., kedd
Lezárult a Telekom első Üzleti appok versenye (x)

Mr1-Kossuth Rádió, Késő esti Krónika, 2014. augusztus 12., kedd
Londonban két magyar fiatal is részt vehetett az 56. nemzetközi tudományos diákfórumon
"...A Magyar Innovációs Szövetség közölte, a Szegedi Tudományegyetem két hallgatója Körmöczi Andor és Kopasz Tamás előzőleg második lett a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen és az innovációs szövetség különdíját is megkapták Játékkonzol hallássérültek című pályamunkájukkal..."

InfoRádió, Aréna, 2014. augusztus 12., kedd
A munkaerőpiac igényét és a felsőoktatás képzési számait hogyan lehet összekötni?

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2014. augusztus 13., szerda, 16. oldal
HORIZON 2020
Kutatás-fejlesztés-innováció - Nemzetközi pályázati partnerkereső találkozó.

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2014. augusztus 13., szerda, 15. oldal
EU-s finanszírozás innovátoroknak
"...Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EBB) Csoport útjára indította az EU új generációs pénzügyi eszközeit és tanácsadói szolgáltatásait, hogy az innovatív cégek könnyebben jussanak finanszírozáshoz..."

Hirado.hu, 2014. augusztus 13., szerda
Magyar fiatalok a londoni nemzetközi tudományos diákfórumon

Itextreme.hu, 2014. augusztus 13., szerda
Magyar fiatalok az 56. London International Youth Science Forumon

Edupress.hu, 2014. augusztus 13., szerda
Magyar fiatalok a London International Youth Science Forumon

Meseonline.hu, 2014. augusztus 13., szerda
Magyar fiatalok a London International Youth Science Forumon

Szegedcafe.hu, 2014. augusztus 13., szerda
Rangos londoni tudományos diákfórumon vett részt két szegedi

Edupress.hu, 2014. augusztus 13., szerda
Campus Hungary - Egyetemek Utcája a Sziget Fesztiválon

Technokrata.hu, 2014. augusztus 13., szerda
Öt magyar startup mutatkozik be a Szigeten

News4business.hu, 2014. augusztus 13., szerda
Fesztiváloznak a startupok

Mmonline.hu, 2014. augusztus 13., szerda
Fesztivál-láz a magyar startupoknál

Autosforum.hu, 2014. augusztus 13., szerda
Ötödik Formula Student Hungary verseny Győrben

Pannonnovum.hu, 2014. augusztus 13., szerda
A Horizont 2020 program KKV-támogató eszköz első pályázati körében 3 magyar KKV jut támogatáshoz

Pannonnovum.hu, 2014. augusztus 13., szerda
KUTATÓK ÉJSZAKÁJA 2014

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2014. augusztus 13., szerda
Milyen eredményeket értek el a magyar diákok Londonban, a nemzetközi tudományos diákfórumon?

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. augusztus 13., szerda
Milyen a mikro-, kis- és közepes vállalkozások jövőképe azok vezetői szerint?

Figyelő, 2014. augusztus 14., csütörtök, 36-37. oldal
Térbeli fejlődés
3D-S nyomTatási forradalom
"...Ma már rutinszerűen alkalmazzák az iparban a kis szériás műanyag és fém alkatrészek előállításához a kezdetben csak a prototípusokhoz használt módszert..."

Figyelő, 2014. augusztus 14., csütörtök, 39. oldal
Engem is meglepett a népszerűség
"...Robbanás előtt áll az otthoni térbeli nyomtatás - vallja az eljárást három évtizede kifejlesztő amerikai szakember. Cége, a 3D Systems 350 millió dolláros árbevételt ért el ezer alkalmazottal, és a NASDAQ-on is jegyzik. A 3D-s nyomtatás atyja a Figyelőnek az Európai Szabadalmi Hivatal berlini díjkiosztó gáláján nyilatkozott, ahol elnyerte a tengerentúli feltalálók 2014-es díját..."

Népszabadság, 2014. augusztus 14., csütörtök, 13. oldal
Tolmácskesztyűvel hangos a jel
Egyedülálló magyar fejlesztés siketek számára
"...Egyedülálló segédeszközt, különleges tolmácskesztyűt fejleszt jelnyelven kommunikáló siketek számára az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (MTA SZTAKI) fiatal szakemberekből álló csoportja az Euronet Zrt. munkatársaival karöltve..."

Figyelő, 2014. augusztus 14., csütörtök, 38. oldal
Állati tudomány
Innovációra inspirálnak

Figyelo.hu, 2014. augusztus 14., csütörtök
Állati tudomány

Figyelo.hu, 2014. augusztus 14., csütörtök
Kutatnak Óbudán az operáló robottal

Pannonnovum.hu, 2014. augusztus 14., csütörtök
SMART Competition - Pályázat üzleti versenyen való részvételre fiatal vállalkozók és vállalkozásötlettel rendelkező fiatalok számára

Hirek.prim.hu, 2014. augusztus 14., csütörtök
Startupjaink is fesztiváloznak

Elektro-net.hu, 2014. augusztus 14., csütörtök
Magyar fiatalok az 56. London International Youth Science Forumon

Napi Gazdaság, 2014. augusztus 15., péntek, 8. oldal
Budapest mint startupközpont?
"...A magyar Tep kiemelkedő eredménye az Imagine Cupon valóban nemzeti siker. Olyan örömhír, amelyben a szegedi csapaton kívül az egész magyar startupvilág sőt, az egész hazai ikt-szektor osztozhat..."

Magyar Hírlap, 2014. augusztus 15., péntek, 9. oldal
Zöld utat kaphatnak az uniós pályázatok

Magyar Nemzet, 2014. augusztus 15., péntek, 11. oldal
Uniós pénzek: októbertől lehet pályázni

Szabadság, 2014. augusztus 15., péntek, 4. oldal
Fellendülőben a mobilalkalmazások európai piaca
"...Egy uniós tanulmány szerint a mobilalkalmazások ágazata 2018-ra közel 5 millió munkahellyel és 63 milliárd euróval járulhat majd hozzá az EU gazdaságához - tájékoztat a Startup Europe..."

Győr +, 2014. augusztus 15., péntek, 24-25. oldal
Európa kedvelt egyetemi autóversenye- a magyar járműipar találkozóhelye

Magyarhirlap.hu, 2014. augusztus 15., péntek
Zöld utat kaphatnak az uniós pályázatok

Zsiraf.hu, 2014. augusztus 15., péntek
LIYSF, immár 56. alkalommal

Napimagazin.hu, 2014. augusztus 15., péntek
A Sziget Fesztivál idén a startupoknak is lehetőséget ad a bemutatkozásra

Epiteszforum.hu, 2014. augusztus 15., péntek
Gábor Dénes-díj

Népszabadság, 2014. augusztus 16., szombat, 8-9. oldal
Felhős az ég az Asus felett
Tajvan: az innováció szigete

Pecsicivil.hu, 2014. augusztus 16., szombat
GÁBOR DÉNES-DÍJ 2014

Orientpress.hu, 2014. augusztus 16., szombat
Robotokat programoztak a gyerekek az NI nyári táborában

Napi Gazdaság, 2014. augusztus 18., hétfő, 7. oldal
A kutatásra fordítható forrás nem puha pénz
"...Az évtized végére vállalt 1,8 százalék helyett 2 százalékos GDP-arányos ráfordítást tart szükségesnek Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kormánybiztosa a kutatás-fejlesztés és az innováció támogatására. Szerinte az állandó pályáztatási rendszer kialakítása jelentős hatással lesz a területre..."

Heves Megyei Hírlap, 2014. augusztus 18., hétfő, 3. oldal
Újra virul a tamagocsi

InnoTrend hírlevél 2014/11
A gazdasági címlapsztárok valódi szerepe
"...2006-ban nem létezett itthon a "startup-jelenség", 2012-ben már tartottak meetupokat, konferenciákat, s felbukkantak az első sikertörténetek..."

InnoTrend hírlevél 2014/11
EUREKA Innovációs Találkozó és "Future Expo"

InnoTrend hírlevél 2014/11
Az EU és az ipar között létrejött partnerprojektek mától pályázhatnak az első 1 milliárd euróra - a cél az innováció fellendítése

InnoTrend hírlevél 2014/11
Hongkongi "StartmeupHK 2014" verseny felhívása

InnoTrend hírlevél 2014/12
Continuous Innovation Network (CINet) - felhívás konferencia részvételre

InnoTrend hírlevél 2014/12
Innováció határok nélkül: így is egyesítenék a nemzetet

InnoTrend hírlevél 2014/12
KKV nemzetköziesítési portál

InnoTrend hírlevél 2014/12
Hat információ, amit a H2020 KKV pályázatok beadása során használhatunk

InnoTrend hírlevél 2014/12
A Horizont 2020 program KKV-támogató eszköz első pályázati körében 3 magyar KKV jut támogatáshoz

InnoTrend hírlevél 2014/12
A Bizottság 100 millió eurót biztosít a gyorsított innovációt célzó eszközre és öt innovációs díjra

Várható események

"Innováció a kisvállalkozásokban"

2014. augusztus 21-24-én kerül megrendezésre a "Formula Student Hungary" (FSH) c. esemény, melynek helyszínéül a Győr-Gönyű kikötője szolgál. Ennek keretében, "Innováció a kisvállalkozásokban" címmel tartanak kamarai kerekasztal beszélgetést augusztus 22-én, 11 órától a VIP pavilonban, melyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében a hazai kkv-k innovációs helyzetéről Farkas József, MISZ elnökségi tag tart előadást.

A cél, hogy a kamarák ipari tagozatai, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Kollégiuma által képviselt kis- és középvállalkozások információkat kapjanak az Európai Unió Horizont
2020 keretprogramjáról, a programmal kapcsolatos hazai lehetőségekről.

A kerekasztal-beszélgetés programtervezete:

Gaál József, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ipari alelnöke: Köszöntő és bevezető
Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke (felkérés alatt): A Horizont 2020 uniós keretprogram adta lehetőségek a kkv-k számára.
Dr. Nikodémusz Antal, a NGM Innovációs K+F főosztályvezetője: A kormány innovációs politikája, K+F+I a kisvállalkozásokban.
Farkas József, a MISZ elnökségi tagja: A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és a hazai kkv-k innovációs helyzete
Dr. Dőry Tibor, a Győri Széchenyi István Egyetem Tudásmenedzsment Központ vezetője: Az egyetemek és a kkv-k együttműködése a kutatás-fejlesztésben
Dr. Ábrahám László, a NIH ügyvezetője: A National Instruments Hungary debreceni Science Park és Nyitott Labor a start-up és a kkv-k innovációs tevékenységének szolgálatában
Csütörtöki Tamás, az FSH igazgatója, és az XMEDITOR Autó üzletág vezetője: A Formula Student mozgalomban rejlő lehetőségek az iparvállalatok számára a kvalifikált műszaki szakemberek utánpótlásában.

További információk az alábbi linken.

Finnugor Innovációs Korridor 2014

2014. szeptember 10-11-én műhelytalálkozót rendeznek a Nemzeti Innovációs Hivatal épületében (1061 Budapest, Andrássy út 12.) "Finnugor Innovációs Korridor" címmel. A NIH finn és észt partnerekkel közösen egy háromoldalú kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködési kezdeményezést indít el Fenno-Ugrian Innovation Corridor (FUIC) néven. Ennek célja a KFI területén a nemzetközi együttműködésben rejlő szinergiák kihasználása és erősítése, valamint a H2020 keretein belüli közös kezdeményezések körvonalazása.

A részletes programok az alábbi linken megtekinthetőek.
További információk: Dr. Deák Csaba, NIH Stratégiai elnökhelyettes (Deak.Csaba@nih.gov.hu)

Kutatói Börze

A Tempus Közalapítvány a Kutatók Éjszakájához kapcsolódva 2014. szeptember 26-án megrendezi a Kutatói Börzét.

A Kutatói Börze célja, hogy lehetőséget biztosítson a kutatói pálya iránt érdeklődő fiatal hallgatóknak, hogy megismerkedhessenek a kínálkozó pályázati lehetőségekkel, a kutatói szakmai gyakorlati helyeket kínáló fogadó és képző intézményekkel.

A Tempus Közalapítvány olyan felsőoktatási intézményeknek, fiatal kutatókat támogató intézeteknek kíván megjelenési lehetőséget biztosítani, amelyek szívesen fogadnának magyar és külföldi kutatókat, doktoranduszokat szakmai gyakorlat teljesítésére, illetve közérthető módon szívesen bemutatnák kutatási tevékenységüket a Kutatók Éjszakája közönsége számára is.

További információ: Kisbáró Edina, Tempus Közalapítvány, public relations koordinátor (edina.kisbaro@tpf.hu, tel.: +3672-501-665/20103)

IP Summit 2014

2014. december 4-5. között kerül megrendezésre a 9. "IP Summit" Brüsszelben, a 3D-s nyomtatási témát körbejárva.

Három vitaindító beszéden, hat plenáris ülésen és akár 26 műhelytalálkozókon lehet majd részt venni.
Több mint 600 delegáltra, 150-nél is több előadóra és 50 ország részvételére számítanak az idei eseményen.

A részvétel regisztrációhoz és a regisztrációs díj kifizetéséhez kötött. További információk az alábbi linken.

Pályázati felhívások

Pályázati Felhívás
Dr. Kamilo Feher-díjra a Magyar Innovációs Kiválóságért

A pályázat célja:
- a fiatalok részére a szellemi alkotások hazai vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló tevékenység támogatása,
- a kiváló magyar fiatal innovátorok támogatása, és
- az ifjú tudós jelöltek tudományos és műszaki kutató munkájának folytatásának elősegítése.

Évente egy-egy díj kerül kiadásra, de a zsűri ettől eltérően, indokolt esetben, akár több/megosztott díjat is kiadhat.

Díjazás:
A díjazott(ak) tudományos munkájuk elismeréseként és szakmai továbbképzésük támogatására egyszeri 1500 USD összegű ösztöndíjat, továbbá egy névre szóló
"Magyar Innovációs Kiválóság Díj" díszoklevelet kapnak.
A díj átadására a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetésén kerül sor 2014. szeptember 30-án, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában (SZTNH).

A díjjal járó ösztöndíj összegét az USA-ban élő, magyar származású feltaláló és üzletember, a vezeték nélküli kommunikáció, a Bluetooth és a Wi-Fi feltalálója, Dr. Kamilo Feher ajánlotta fel.

Pályázati feltételek:
A Dr. Kamilo Feher-díjra a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) tagjai jelentkezhetnek egyénileg vagy max. 2 fős csapatban, akiknek szabadalmi bejelentésre érett szellemi termékük van, vagy már el is indították a hivatalos iparjogvédelmi eljárást.
A pályázat tartalmi követelményei:
- a szellemi termék magyar-angol nyelvű bemutatása (max. 6 oldal),
- a pályázó (k) angol nyelvű szakmai önéletrajza (max. 2 oldal)
- szabadalmi bejelentés esetén a bejelentési dokumentumok másolata
- folyamatban lévő szabadalmi bejelentés esetén ennek dokumentálása.

A pályázat beérkezési határideje: 2014. szeptember 15.

Kiválasztás:
A nyertes pályázatot egy 4-5 fős, tudományos és iparjogvédelmi szakemberekből álló zsűri választja ki. A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.

A pályázat elbírálásának szempontjai:
- tudományos, műszaki színvonal,
- gyakorlati alkalmazhatóság.

A pályázati anyagokat pdf formátumban, e-mail-ben (innovacio@innovacio.hu) kell beküldeni a Magyar Innovációs Alapítványhoz.

Bővebb információ dr. Antos László, titkártól kérhető az (1) 430-3330-as telefonszámon.

Budapest, 2014. augusztus
Magyar Innovációs Alapítvány, Magyar Innovációs Szövetség,
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Magyar Fiatal Tudósok Társasága

InnoSmart Verseny

Az InnoSmart c. innovációs versenyen (melyet a Madri+d Foundation for Knowledge által vezetett konzorcium írt ki) 50 kreatív projekt kidolgozását támogatják (minden csoport legalább egy ötletgazdából, egy KKV-ból és egy szakértőből áll), az alábbi témákban:
- jelenlegi technológiák kreatív új felhasználási módjainak és alkalmazásainak azonosítása;
- jelenlegi technológiák és innovációk használatának kiterjesztése új ágazatokra és iparágakra, vagy;
- alkalmazások azonosítása, melyek hatékonyabb erőforrás-felhasználáshoz vezetnek.

Az 50 kidolgozott projektből 25 pályázatot választanak ki, melyek kapnak egy ún. "innovációs utalványt", amely olyan szolgáltatásokat tartalmaz, mint például digitális üzlet, IKT infrastruktúra, üzleti fejlesztés, technológiai mentorálás, szellemi tulajdonjogok, helymeghatározási szolgáltatások az európai piacon, kommunikáció és az üzleti együttműködés.

Jelentkezési határidő: 2014. október 15. További információk a következő linken.
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, eposta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.