XXIV. évf. | 2014. január 14. | 1. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Nemzeti Innovációs Hivatal

Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Kedves Tagintézményi Képviselőnk!
Kedves Olvasónk!

Ezúton is köszönjük a nagyszámú karácsonyi és újévi jókívánságokat!

A Magyar Innovációs Szövetség nevében ismételten kívánunk nyugodt és eredményekben gazdag 2014. évet!
Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök, Dr. Szabó Gábor elnök, Dr. Antos László ügyvezető igazgató

A 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza

A Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTVA által a 2013/2014-es tanévre, a 14 és 20 év közötti korosztály számára meghirdetett 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza lezárult.

A 2014. január 8-i határidőre összesen 91 pályázatot küldtek be a fiatalok.

A bírálóbizottság Prof. Ormos Pál akadémikus, az MTA SZBK főigazgatója vezetésével az alábbi szempontok szerint értékeli a beadott témajavaslatokat:
- a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása,
- a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke,
- az eredmények ésszerű és világos értelmezése,
- megvalósítható-e 2014. május 6-ig,
- a pályázó alkalmas-e a kidolgozásra.

A zsűri a végleges döntést, a részletes értékelést követően, 2014. január 23-án testületileg hozza meg.

A díjakról szóló döntés a zsűri május végi ülésén fog megszületni, amelyen nemcsak az összesen közel három millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselhetik Magyarországot 2014. szeptember 19-24. között az európai döntőn, Varsóban. A díjazottak további nemzetközi versenyeken, tanulmányutakon is részt vehetnek (pl. fenntarthatósági olimpián, Houstonban (USA); Nobel-héten Stockholmban stb.)

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból a Magyar Innovációs Szövetség 12 M Ft-ot nyert el a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyre.

Jogi klinika start-upoknak

Magyarország első egyetemi IP jogi klinikája kezdte meg működését a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (ELTE ÁJK) együttműködésében.

Az amerikai mintára elindult szolgáltatás keretében, a MISZ-nél jelentkező start-upok szerzői jogi (pl. szoftver), védjegyjogi (védjegykutatás) és kereskedelmi név (ideértve a domain neveket is) tárgyú kérdéseinek megoldásához nyújtanak a hallgatók térítésmentes segítséget. A hallgatók és a felelős oktató üzleti titoktartási nyilatkozatot tesznek. Folyamatban levő jogvitát (hatósági vagy bírósági ügyet) érintő kérdésekben a hallgatók nem nyújtanak jogi segítséget.
A program 2014. február 10-e után, a következő félévben is folytatódni fog.

A startup akkor kérhet jogi segítséget, ha képviselője írásba foglalt nyilatkozatot tesz, és megküldi a MISZ-nek, melyet az visszaigazol. A nyilatkozat portálunkról a MISZ/Szolgáltatások almenüből tölthető le. A vállalkozás elektronikus levélben kérhet a tények leírása és kérdések feltétele útján jogi segítségnyújtást.

További információ: dr. Antos László, ügyvezető igazgató, MISZ, Tel.: +36-1/430-3330, E-mail: innovacio@innovacio.hu

MEET THE SCIENTIST

2014-ben is folytatódik a MEET THE SCIENTIST program, melyet a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indított el, a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése céljából, a középiskolások körében. A program 2014 első félévében újabb 14 középiskolába látogat el, elsőként 2014. január 22-én, a budapesti Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskola és Gimnáziumba.

A program eddig 37 iskolában járt, melynek eredményei a következők:
- 3165 diák hallgatta meg az összes előadást,
- 9445 alkalommal nézték meg az előadásokat a Youtube video megosztó portálon,
- 797 ember kedvelte a hivatalos Facebook oldalt,
- 8816 egyéni látogató nézte meg a projekt honlapját, a www.meetthescientist.hu-t,
- 135 alkalommal szerepelt a sajtóban a projekt.

Ötlettől az üzletig

"Ötlettől az üzletig" címmel írt ki pályázatot hallgatók részére a BME Hallgatói Innovációs Központja, a Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda és a Pro Progressio Alapítvány. Pályázni új, innovatív ötlettel, termék esetén a prototípus bemutatásával lehetett, bármilyen területen.

A zsűri 7 pályázatnak ítélte oda "A BME 2013. évi kiemelkedő hallgatói innovációs ötlete" címet, amelyek közül két pályázat a Pro Progressio Alapítvány ösztöndíjában is részesült, három pedig elnyerte a V3 Partners Investment szakmai támogatását. A díjakat dr. Pakucs János az Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át 2013. december 16-án, a Műegyetemen.

A nyertes pályázatok:
- Polimer-ömledékcentrifuga (Dobrovszky Károly),
- Talk the Walk: fenntarthatósági webes platform (Egri Viktor, Tóth Gergely),
- Univo: közös tanulást támogató rendszer a műszaki szakok igényeihez igazítva (Kovács Marcell),
- Gyrospring: giroszkopikus elven működő szabályozható rugalmas elem (Tóth András),
- Gerincferdülés számítógéppel segített diagnosztizálása (Balla Petra, Major Péter),
- Esztétikus marker (Farkas Zita, Devecseri Viktor, Szekeres Kornél, Haláchy Nóra, Schmidt Dorottya) és
- Kisméretű autonóm meteorológiai szenzorok (Mátyus Gergely).

A nyertes ötletek az elkövetkező hónapokban megkapják a kiíró szervezetektől mindazon támogatásokat, melyek révén sikeres startup vállalkozások lehetnek, s hasonló sikereket érhetnek el, mint a 2011-es pályázaton nyertes Hand-in-Scan vagy Tresorit c. projektek.

Gábor Dénes-díjak átadása

2013. december 19-én átadták az Országgyűlés Főrendiházi Termében a Gábor Dénes-díjakat. Az ünnepségen beszédet mondott Dr. Kövér László, az Országgyűlési elnöke, Jamrik Péter, a díjat alapító NOVOFER Alapítvány alapítójának képviselője és Prof. Gyulai József, a NOVOFER Alapítvány kuratóriumi elnöke is.

Gábor Dénes-díjban részesült
- Dr. Madarász László villamosmérnök, a Kassai Műszaki Egyetem professzora és az egyetem magyarországi kapcsolatainak koordinátora,
- Dr. Csernátony Zoltán orvos, a Debreceni Egyetem egyetemi docense, az Ortopédiai Klinika igazgatója,
- Dr. Dinnyés András állatorvos, a Szent István Egyetem egyetemi tanára, a BioTalentum Kft. ügyvezetője,
- Dr. Gyimóthy Tibor informatikus, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára,
- Dr. Pavelka Tibor fizikus, a Semilab Zrt. vezérigazgatója;
- Dr. Tóth Miklós biológia-kémia szakos középiskolai tanár, az MTA ATK Növényvédelmi Intézet kutató professzora,
- Dr. Mátyus Péter vegyészmérnök, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára, a Szerves Vegytani Intézet igazgatója.

Gábor Dénes Életmű Díjban részesült
- Dr. Gyenge Csaba gépészmérnök, a Kolozsvári Műszaki Egyetem emeritusz professzora,
- Dr. Szabó Ervin József gépészmérnök, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi docense.

A díjakat Dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke, Dr. Komoróczki István tervezéskoordinációért felelős államtitkár, Dr. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár, Dr. Fónagy János Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Dr. Pálinkás József az MTA elnök, Dr. Bendzsel Miklós SZTNH elnök, Korányi László NIH elnökhelyettes és Prof. Gyulai József nyújtotta át.

In Memoriam Gábor Dénes elismerést vehetett át Dr. Pálinkás Józseftől és Prof. Gyulai Józseftől Dr. Erol Gelenbe egyetemi tanár, az Imperial College London professzora, az MTA tiszteleti tagja.
A BME és a NOVOFER Alapítvány által alapított "Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíj"-at vehetett át Tóth Réka, a BME Építészmérnöki kar hallgatója, Dr. Péceli Gábor BME-rektortól és Prof. Gyulai Józseftől.

OLAJTERV Csoport Innovációs Díja

2013. december 18-án, az Olajterv Dísztermében ünnepélyes keretek között Polony István vezérigazgató átadta tagszervezetünk, az OLAJTERV csoport által meghirdetett innovációs díjakat.

A 2013. évi Innovációs Díjat kiemelkedő innovációs teljesítményeikért megosztva Dr. Fényes József és Fazekas Miklós (Zárt technológiás tartálytisztítási tevékenység), illetve Marton Imre és Czippán Gábor (Magas hőmérsékletű gömbcsap fejlesztése) kapták.
Emellett kiemelt dicséretben részesült Aranyosi Gergely (Tartálypalást körvarratainak gépesített hegesztése) és Fodor Tamás (Profilacélok hengerítése).
Az OLAJTERV Csoport Innovációs Díjat 2014-ben is meghirdetik.

Átadták az Ipari Parkok Versenyképességi Díjait

A Nemzetgazdasági Minisztériumban, 2013. december 12-én tartották az Ipari Parkok Versenyképességi Díjának díjátadó ünnepséget. Beszédet mondott Mórucz Norbert, az IPE főtitkára, Sződi Sándor az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. minőségügyi és oktatási vezetője, Dr. Lenner Áron Márk belgazdaságért felelős helyettes államtitkár és Greinstetter Balázs gazdaságtervezésért felelős helyettes államtitkár is.

A 2013-ban második alkalommal meghirdetett versenyképességi díjra tíz pályázat érkezett, melyen 4 ipari park kapott díjat:
- "Vezetés és tudatosság" kategóriában az Alba Ipari Zóna ügyvezetője, Dr. Tóth Ferenc vehetett át díjat Greinstetter Balázs helyettes államtitkáról,
- Tóth László ügyvezető által képviselt váci Toperini Ipari Logisztikai Üzleti Park "Szociális érzékenységért és társadalmi szerepvállalásért" vehetett át különdíjat, melyet az IFKA nevében Sződi Sándor adott át,
- "Befektetőközpontúságért" különdíjat Dr. Lenner Áron Márk helyettes államtitkár adta át a Nyíregyházi Ipari Parkot képviselő Karászi Noéminek.

A fődíjas a Budaörsi Ipari és Technológiai Park lett, mely a legmagasabb pontszámot érte el a vizsgált területeken. A fődíjat Mórucz Norbert, az IPE főtitkára adta át Szabó Zoltán ügyvezetőnek.
A díjátadón további különdíjak is kiosztása kerültek, a szakmai partnerek felajánlása révén.

Ipari Park Tanács ülése

2013. december 18-án, az Ipari Park Tanács megtartotta ülését a Nemzetgazdasági Minisztériumban, melyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében, a Tanács tagjaként, Bolyky János Antal alelnök vett részt.

Az ülést Dr. Lenner Áron Márk, helyettes államtitkár, az Ipari Park Tanács elnöke nyitotta meg, értékelve a Tanács 2013. évi tevékenységét.

Ezt követően Dr. Greinstetter Balázs, helyettes államtitkár tartott tájékoztatót a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszak tervezett forrásairól. A tájékoztató keretében elhangzott, hogy a fejlesztési időszakban új ipari parkok alapítását nem támogatják, ellenben a kiemelt ágazatokra és növekedési zónákra koncentrálnak. A támogatási rendszer differenciálni fog a vállalkozások érettség szerinti finanszírozása, illetve a barnamezős és zöldmezős ipari parkok közötti különbség tekintetében. Várható, hogy a Miniszterelnökség Kínával szerződést köt Magyarországon létesítendő kínai ipari parkokról.

Ezután Mórucz Norbert, az Ipari Parkok Egyesület főtitkára számolt be az Ipari Park Versenyképességi Díj 2013. nyerteseiről és a díj átadásáról.

Az ülés a területváltozáshoz kapcsolódó szerződésmódosítási kérelmek elbírálásával zárult.

Évköszöntő összejövetel

Hagyományos évköszöntő összejövetelét tartotta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Miskolcon, 2014. január 6-án a Kamara Szentpáli Termében. Az évköszöntőkre minden évben meghívja a Kamara a régió gazdaságáért felelősséget érző partnerei - vállalatok, vállalkozók, önkormányzatok, egyetem és kutatóintézetek, intézmények, köztük Szövetségünk - képviselőit, szomszéd megyék kamarai vezetőit, valamint parlamenti és önkormányzati képviselőket, politikusokat.

A megjelenteket mint házigazda köszöntötte Bihall Tamás, a Kamara elnöke, továbbá dr. Lukács Irén a Kormányhivatal főigazgatója, dr. Kriza Ákos Miskolc megyei jogú város polgármestere, Ríz Gábor a Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Jármai Károly professzor, a Miskolci Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese. A köszöntők megelégedéssel szóltak a mögöttünk lévő esztendő eredményeiről és bizakodóan az előttünk álló feladatokról, hangsúlyozva, hogy a közös cél, a közös munka hozhatja meg gyümölcseit.

A rendezvényen Szövetségünket Választmányunk tagjai, dr. Nyiry Attila és dr. Siposs István regionális igazgató képviselte.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Az SZTNH-val folytatott elektronikus ügyintézési lehetőségek bővítéséről

A védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997. évi XI. törvény - 2014. január elsejétől hatályos - 46/D.§-a (2) bekezdésének g) pontjával összhangban az ügyfélnek lehetősége van
- a nemzetközi védjegybejelentés,
- az annak továbbítására irányuló kérelem,
- valamint a nemzetközi lajstromozásból eredő oltalommal kapcsolatos kérelmek továbbítására irányuló kérelem elektronikus úton történő benyújtására.

Az elektronikus bejelentési kérelem benyújtása ügyfélkapu regisztrációval, vagy elektronikus aláírással rendelkező ügyfelek részére biztosított.
A nemzetközi védjegy-bejelentési eljárás elektronikus úton történő kezdeményezése esetén kizárólag a bejelentés elektronikus úton való benyújtására van lehetőség, az eljárás további szakaszaiban az SZTNH papír alapon, postai úton kommunikál az ügyféllel.

A szolgáltatás az alábbi linkre kattintva érhető el.

A védjegybejelentés benyújtásával kapcsolatban bővebb információk a következő oldalakon olvashatók: http://www.sztnh.gov.hu/vedjegy/vedj_nemzk_bej_elj.html
http://www.sztnh.gov.hu/urlap/kitoltesi-utmutatok.html

Nemzeti Innovációs Hivatal

Megjelentek az első Horizont 2020 pályázati kiírások

Az Európai Bizottság megjelentette a Horizont 2020 keretprogram első pályázati felhívásait. Az új H2020 programban a következő hét éves időszakban mintegy 70 milliárd eurós támogatáshoz juthatnak a kedvezményezettek.

Az első két évben több mint 15 milliárd euró értékben lehet pályázni, a támogatások Európa tudásalapú gazdaságát hivatottak erősíteni, illetve olyan problémák megoldásához nyújtanak anyagi segítséget, amelyek jelentősen befolyásolják az állampolgárok életét. A 2014 évi pályázati felhívások keretében 7,8 milliárd euró nyerhető el kiválósági alapon, a H2020 három pillére között elosztva:
- Kiváló tudomány: közel 3 milliárd euró - ezen belül 1,7 milliárd euró legjobb kutatók számára kiírt ERC (European Research Council) által támogatott projektekre, és 800 millió euró a fiatal kutatóknak szánt Marie Curie ösztöndíjakra
- Ipari vezető szerep: 1,8 milliárd euró Európa ipari vezető szerepének támogatására az ICT, a nanotechnológia, a robotika, a biotechnológia, a korszerű gyártás és feldolgozás, valamint az űrkutatás területein
- Társadalmi kihívások: 2,8 milliárd euró a társadalmi kihívások innovációs projektjei számára az egészségügy; a mezőgazdaság, tengerhasznosítás és biogazdaság; az energia; a közlekedés; az éghajlatváltozás, erőforrás-hatékonyság és nyersanyagok; a befogadó, innovatív és biztonságos társadalom területein

A pályázati kiírások a következő linken tekinthetőek meg: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/index.html

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) a magyar pályázók sikerét a Nemzeti Kapcsolattartók (NCP-k) ingyenesen elérhető szolgáltatásain keresztül segíti, akik információs napok, pályázati konzultációk szervezésével, pályázati tanácsadással támogatják a hazai résztvevőket a H2020 pályázataiba való bekapcsolódásban: http://www.nih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/horizon2020/nemzeti-kapcsolatarto

Együttműködési megállapodás

Együttműködési megállapodást kötött 2013. december 2-án a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (közös néven: EXIM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH). A megállapodást Nátrán Roland, az EXIM vezérigazgatója és Korányi László, a NIH megbízott elnöke írta alá Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián tartott sajtótájékoztatóval egybekötött aláírási eseményen.

A rendezvényen Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte a Magyar Kormány két fontos gazdaságpolitikai célkitűzését. Az egyik az innováció ösztönzése, amely a versenyképesség alapja, ezért a kormány 2013 tavaszán elfogadta Magyarország középtávú innovációs stratégiáját. A másik fontos cél: a kkv-k finanszírozásának elősegítése. Az innováció ösztönzés és a kkv-k finanszírozáshoz juttatása az EXIM fontos feladata.

A NIH megbízott elnöke, Korányi László elmondta, azért szükséges az aláírás, mert egy induló vállalkozásnak kevés lehetősége van nemzetközi piacokra lépni. A jelen megállapodás aláírása azért fontos, hogy a külpiaci érvényesüléshez a megfelelő partnereket megtalálják a vállalkozások.

Nátrán Roland, az EXIM vezérigazgatója beszédében elmondta, hogy az EXIM számára is kiemelten fontos partnerek a magyarországi mikro-, kkv-k, és adott esetben nagyvállalatok. Az EXIM egy gazdaságpolitikai eszköz, csatorna, a kormány céljainak megvalósítását szolgálja. Célja a külpiaci versenyképesség javítása, és ebben a versenyben az innovációnak nagy a jelentősége. Ezzel az aláírással a NIH jelentős pénzügyi infrastruktúrához juthat, és a bankszektor meghatározó részével együttműködést köt az EXIM-en keresztül.

A Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese, Dr. Urbán László üdvözölte az együttműködést. Mint mondta, egy autógyár elképzelhetetlen folyamatos innováció nélkül, az innováció pedig elképzelhetetlen finanszírozás nélkül. Dr. Karsai Béla, a Karsai Holding elnöke hazai beszállítóként szintén köszöntötte a "híd" létrehozását. Mint mondta, ha nem lennének ilyen együttműködések, elszigetelten működnének a gazdasági szereplők, sikerek és innováció nélkül. Az export finanszírozása tehát egyértelműen integrációra ösztönöz.

ISPIM 2015 Budapest

Az ISPIM elnökségének 2013. december végén meghozott döntése értelmében, 2015 júniusában Budapest adhat otthont a 2015-ben immáron 26. alkalommal megrendezésre kerülő, az innováció menedzsmentre fókuszáló nemzetközi konferenciának. A rendezési jogért a magyar főváros mellett Bécs és Lisszabon kandidált még, e három város közül esett most a választás Budapestre.

Az ISPIM (International Society for Professional Innovation Management) kutatók, tanácsadók, köztestületek, globális tanácsadó cégek, regionális és nemzeti döntéshozók, innovatív ügynökségek és számos szakmai szervezet által alkotott hálózat, akik elkötelezettek az innováció iránt. Akkreditált tagjai, delegáltjai vezérigazgatók, középvezetők, professzorok, PhD kutatók. A szervezet jelenleg több mint 600 taggal rendelkezik szerte a világon, 60 különböző országból akkreditálva. Jelenleg az ISPIM a legnagyobb taglétszámú és legaktívabb innovációs szervezet Európában és világszerte.
További információ: balazs.szelei@nih.gov.hu

Szakirodalom-figyelő

Aaron Shapiro: Felhasználók, nem vevők - Akik meghatározzák vállalatunk sikerét - HVG Könyvek, 2012
Dr Osman Péter ismertetése

Shapiro új koncepciót kínál a vállalati sikerhez, s annak vállalati megvalósításán vezet részletesen végig. Ennek lényege: "A felhasználók szerepe annyira fontossá vált, hogy a vállalati sikernek létrejött egy új modellje, amelyet felhasználó-központú vállalatnak hívok. Napjaink legsikeresebb cégei üzleti tevékenységüket a felhasználók és azok elégedettségének megteremtése köré építik. (...) A vállalatok folyamatai két csoportra oszthatók: belső ösztönzők, amelyek az általános folyamatokat irányítják, és külső érintkezési pontok, amelyek megmutatják, miként lép kapcsolatba a vállalat a külvilággal. (Az enyhe képzavart bocsássuk meg, a mondandó így is érthető. - OP) A felhasználó-központú vállalatnál az összes külső érintkezési pont tekintetében a felhasználó áll a figyelem középpontjában. A belső ösztönzők célja, hogy segítsék a külső érintkezési pontokat." A belső ösztönzők: • Felhasználó-központú vezetés • Koncentrikus szervezet • és egy igen újszerű koncepció: Felszámolható technológia. A külső érintkezési pontok: • Magasabb rendű hivatást teljesítő termékek • Hasznosságmarketing • Négytényezős értékesítés • Kétoldalú ügyfélszolgálat.

Koncepciója arra a tényre reagál, hogy ma a vállalatoknak minőségileg új gazdasági és társadalmi környezetben kell megélniük: "a digitális technológia hirtelen mindenhová beszivárgott, olyannyira, hogy ritka, ha egy új személyes vagy üzleti kapcsolat más csatornán indul." Ezzel "drámai módon megváltoztak a vásárlási szokásaink." A cégek ügyfélköre így már mindinkább digitális eszközökkel intézi az ügyeit, a digitális térben lehet elérni és megnyerni őket, üzletet alapozni rájuk. Korunk "lenni vagy nem lenni" kérdését ezért így összegzi: "Nem az a kérdés, hogy a vállalat értékesítsen-e az interneten. A kérdés az, hogyan. Ha mi magunk nem árusítunk az interneten, akkor valamelyik versenytársunk fog, és ezzel elhalássza előlünk az üzletet.

Könyve alapja egy, a cége által végzett nagy, kvantitatív vizsgálat, amelyet az USA 1000 legnagyobb cége körében végeztek, és azt keresték, "mi visz közelebb a sikerhez a mai, digitális központú üzleti környezetben". Részletes összegzését a könyv függeléke be is mutatja. Ennek eredményeként megállapították, hogy a legsikeresebb vállalatok ma már mindenekelőtt az alanti meghatározása szerinti felhasználókra összpontosítanak: "Felhasználóknak nevezzük azokat a vevőket, ügyfeleket, munkavállalókat, állásra pályázókat, partnereket, a márka rajongóit és más befolyásolókat, akik digitális csatornákon és digitális technológián keresztül lépnek kapcsolatba a vállalattal." Őket kell a cégnek megnyernie, hogy sikeres üzletmenetet érhessen el, "és akkor sorban jönnek majd a vevők".

Sokatmondó fejezetcímei: • Felhasználó-központú vezetés - A felhasználó-központú gondolkodásmód kialakítása • Koncentrikus szervezet - A felhasználók igényeit hatékonyan és eredményesen kielégítő vállalatok felépítésének titkai • Felszámolható technológia - A stratégia életre keltése a szoftverek állandó változtatásával, felülvizsgálatával és leselejtezésével • Magasabb rendű hivatást teljesítő termékek - A termékeket minden korábbinál értékesebbé tevő digitális szolgáltatások • Hasznosságmarketing - A felhasználók vonzása és bevonása: adni kell, nem elvenni tőlük! • Négytényezős értékesítés - megoldás a négy alapvető szükségletre: a bizalomra, a kényelemre, az árra és a szórakoztató jellegre • Kétoldalú ügyfélszolgálat - Az önkiszolgálást teljes körű kiszolgálással ötvözve kell ösztönözni a vásárlókat arra, hogy visszatérjenek

Meglepő új fogalmak és koncepciók? A siker esélyének hordozói lehetnek új alapokon működő és fejlődő üzleti környezetünkben. Shapiro részletes és abszolút gyakorlatias magyarázatokkal és útmutatásokkal szolgál hozzájuk.

Tomáš Sedláček, A jó és a rossz közgazdaságtana, A Gilgames-eposztól a Wall Streetig
HVG Könyvek, 2012
Dr Osman Péter ismertetése

"A közgazdaságtan, mielőtt önálló tudományterületté emancipálódott volna, vígan elvolt a filozófia különböző részhalmazaiban (például az etikában), és köze nem volt a mai közgazdaságtani felfogáshoz, amely szerint ez egy matematikai-allokációs tudomány, amely pozitivista arroganciájából eredően megvetéssel tekint az ún. "puha" tudományokra. De évezredes (reá vonatkozó - OP) "műveltségünk" ennél mélyebb, szélesebb és gyakorta szilárdabb alapokra épül, amelyet érdemes megismerni." E könyvéből vett idézet ékesen szól arról, miért érdemes Sedláček e művét elolvasni.

A cseh szerző dolgozott Václav Havel elnök gazdasági tanácsadójaként, s ma a hármak egyike, akiket az EU vezetés felkért megírni "Európa új narratíváját". A HVG.hu-nak adott interjúban így jellemzi e művét: "A ma érvényes általános módszertani megközelítés lényege, hogy viccet csinálunk a korábbi hiedelmekből. Én megfordítom ezt: a modern közgazdaságtant állítom pellengérre - pont azért, mert közgazdász vagyok - és a múlt módszereit, illetve bölcsességét komolyan veszem. Igyekszem a viccet komolyan, a közgazdasági szigorúságot pedig lazán venni." Ugyanonnan, a témáról való gondolkodás talpköveiként is: "Az értelem nem áll meg hiedelmek, hit nélkül" • "A racionalitás lakmuszpapírja az, ha nem hiszel abban, hogy teljesen racionális vagy." • "Ha újra tudod értelmezni a keretet, akkor meg is tudod változtatni. Előbb azonban meg kell értened azt, hogyan is áll össze a régi rendszer." Világunk hánykolódása pedig azt mutatja, nagyon is szükségünk van arra, hogy megértsük azt az eszmerendszert, amely hol vezetőül, hol többé-kevésbé ürügyként szolgál a kormányzatoknak, s amelyet közgazdaságtannak neveznek.

Sedláček üdítően érdekes könyvvel járul ehhez hozzá. Nem kínál új koncepciót, viszont szerfelett tanulságosan, eretnek hozzáállással mutatja meg, hogyan cseng össze vagy épp vitatkozik múlt és jelen gondolkodása e téren. "Ez a könyv provokációból született, hogy megváltoztassa a mindig is unalmas vitákat a növekedésről, hatékonyságról, hasznosságról stb. Igyekeztem a feje tetejére állítani azokat a dolgokat, amelyeket szentnek vagy olyannak tartunk, amit a legkevésbé kérdőjeleznénk meg. Ha az teljesen rendben van, hogy egyházakat cégekként vizsgálunk, amit a közgazdászok gyakran meg is tesznek, akkor fair lehet ugyanez fordítva: amikor közgazdászokra és vállalatokra tekintünk úgy, mintha vallási csoportok lennének, teli hittel, reménnyel, félelemmel, vétekkel, hiedelemmel és szektákkal." Provokációja nem a szokásos torzítás, pukkasztás, hanem késztetés, hogy gondoljuk újra azt, amit jól megalapozott, igazolt tételeknek fogadunk el. S ha azt vesszük, hogy kevés olyan ideológiával áld vagy ver a sors keze, amelyhez ne lehetne azt alátámasztó közgazdaságtani elméletet, irányzatot találni, úgy még inkább világos, milyen nagy szükség van tisztánlátásra e téren.

Ismét a könyvéből: "Azért írtam ezt a könyvet, hogy megkeressem az ősi mítoszokban a közgazdasági gondolkodást, illetve hogy mítoszokat keressek korunk közgazdaságtanában. (...) Végig vesszük, hogy a zsidó, a keresztény, az ókori és középkori elmék hogyan gondolkodtak gazdasági témákban. (Az olvasó ezzel szerfelett érdekes kultúrtörténeti betekintéseket is kap! - OP) Továbbá alaposan megvizsgáljuk azoknak a nagy gondolkodóknak az elméleteit, akik lefektették a mai közgazdaságtan alapjait." Mindez igazán értékes segítség, hiszen, amint írja: "Soha nem lesz jó közgazdász az, aki csak közgazdász."

És: "Könyvemben arra keresem a választ: Létezik-e a jó és a rossz közgazdaságtana? Veleszületett tulajdonsága-e az embernek az önzés? Lehet-e jogos az önzés, ha a közjót szolgálja? (...) A válaszokért feltúrjuk egész történelmünket a mostani, posztmodern korunkig." Tanulságos és izgalmas követnünk, mire jut.

Teresa Fisher: Svájc - Geographia Kiadó, 2013
Dr Osman Péter ismertetése

A Geographia Kiadó a földrajzi és természeti környezetünk népszerű tudományos megismertetésében minden bizonnyal világelső National Geographic Society ’magyar hangja’, bámulatos könyveinek itteni kiadója. Ez a kötet a National Geographic Traveler sorozat - a benne található felsorolás szerint - 38. tagja. A sorozatot így jellemzi a kiadó ajánlója, vázolva ezzel a kötet erősségét is: "A National Geographic Society sokat próbált utazói, szakavatott világcsavargói folyton-folyvást járják glóbuszunk pazar tájait, érdekes országait. De nem csak a díszleteket bámulják meg - a kulisszák mögé, a nemzetek, népek, kultúrák titkaiba is örömest bepillantanak. Vérbeli felfedezőként összegyűjtött tapasztalataikat, bölcs tanácsaikat osztják meg az utazni vágyó olvasókkal a National Geographic Traveler sorozatának köteteiben." Idéznek egy sajtóvéleményt, amelyre e könyv kétségkívül rászolgál: "Szenzációs fényképek, nagyszerű térképek és hiteles tartalom." (San Francisco Chronicle). S rászolgál, hogy kiemeljük: a turistautazások segítését szolgáló útikönyvek legmodernebb generációjához tartozik - Karl Baedeker nagy találmánya, az útikalauz közel kétszáz éve folyamatosan tökéletesített műfajának a mai turisták ilyen igényeit a legjobban kielégítő, célratörő tartalmat és prezentációs technikát adja.

Fő jellemzője, hogy a kitűnő idegenvezető módjára gyakorlatias: a lehető legtöbb információt, útbaigazítást adja, tömör, hangulatos kis leírásokkal is színesítve; felhívja a figyelmet a fontos helyekre, ismerteti a látnivalókat és a helyi érdekességeket; s történelmi visszatekintésekkel épp úgy szolgál, mint a raclette-nek és a fondue-nek, vagy épp a svájci időmérők történetének szentelt miniesszékkel, és apró, keretes betétekkel a genfi bulizástól és a fribourgi függővasúttól a svájci bicska rövid történetéig és St. Gallen legendájáig. S természetesen túrajavaslatok, gyalog, vonattal, autóval.

A kellemes és gazdag élményszerzést segítő tudnivalók és gyakorlati tanácsok kincsestára. Pl. a Kalandra fel! mottójú keretes betétek programjavaslatait így jellemzi a kiadó: "Különleges és testközeli élmények, többek között téli sportok, a vadvilág figyelése és vonatozás magashegységi hágók között." S amint írják: "Bennfentes tippek: Csak a beavatottak számára ismerős helyek, fontos tudnivalók - a National Geographic fotósainak, újságíróinak, felfedezőinek, helyi szakértőinek kedvenc helyei, kincset érő tanácsai."

Fejezetei: • Történelem és kultúra • Genf és a Genfi-tó • Bázel és Északnyugat-Svájc • Bern és a Berner Oberland • Vaudi Alpok és Valais • Luzern és Közép-Svájc • Zürich és a Zürichi-tó • Északkelet-Svájc • Graubünden • Ticino • Úti kisokos, benne szállodák és éttermek, vásárlás, szórakozás, túrák és szabadtéri programok. Mindehhez természetesen fényképek, illusztrációk és térképek serege az úti célok kiválasztásához, a tájékozódáshoz, a tartalmas és szórakoztató időtöltéshez.

Mire mindez a Google korában? A két kulcsszó: mélyreható tudás és megbízhatóság. Az NG Traveler azt adja, amit az internet nem: ellenőrzött minőséget, és az információk nagy helyismerettel összeszedett csokrát. Nem kell az internet végtelenjén kutatni értük, és biztosak lehetünk abban, hogy ami itt áll, az helytálló, megbízható. Nagy előny, sokat segít, hogy a legjobb legyen az utazás.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Forbes, 2013. december, 24. oldal
Az én nevemet mondták?
"...Nagyot néztek a németek, amikor magyar egyetemisták mondták meg, hogyan kéne csinálni. Az e-bankolással foglalkozó IND és vezetője, Vinnai Balázs befutott..."

Zsiráf Diákmagazin, 2013. december, 18+19+20+21+22. oldal
Amikor a tudósfiú játszik...

Zsiráf Diákmagazin, 2013. december, 23. oldal
23. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny

Skik.hu, 2013. december
Innovációs díj és megvalósítható ötletek pályázata 2013

Zsiraf.hu, 2013. december
Innovációs Tehetségkutató Verseny

Zsiraf.hu, 2013. december
17 éves fiú a Nobel-díjkiosztón

Tehetseg.hu, 2013. december
Az óvodai tehetségígéretektől a Nobel-díj átadásig

Tehetseg.hu, 2013. december
Magyar középiskolás az idei Nobel-díj kiosztási ceremónián

Sztnh.hu, 2013. december 3., kedd
Meghirdették a 22. Magyar Innovációs Nagydíjat

Vg.hu, 2013. december 16., hétfő
INTERREG IVC: KNOW-HUB innovatív kompetenciák
"...Az INNOVA Észak - Alföld Regionális Innovációs Ügynökség partnerként vesz részt a KNOW-HUB nevű innovációs politikával foglalkozó projektben, melynek fő célkitűzése, hogy támogassa Európa régióit olyan regionális innovációs politikák kidolgozásában, melyek valóban hozzájárulnak azok komparatív előnyeinek kihasználásához..."

Ambafrance-hu.org, 2013. december 16., hétfő
Innováció és fenntarthatóság
"...A Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara (MFKI) 2013. november 27-én konferenciát szervezett "Innováció és fenntarthatóság" címmel az AXA Biztosító Zrt. budapesti székházában..."

Mixonline.hu, 2013. december 16., hétfő
Átadták az Ipari Parkok Versenyképességi Díjait

Bevezetem.hu, 2013. december 16., hétfő
Magyar szakemberek fejlesztik az új Ipari Internetet
"...A legizgalmasabb globális kihívásra keres választ az elmúlt évek legjelentősebb hazai kutatás-fejlesztési projektjével a GE Healthcare..."

Mmklaszter.com, 2013. december 16., hétfő
Keresik 2013 legjobb innovációját

Ymmf.hu, 2013. december 16., hétfő
XXII. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

Innoportal.hu, 2013. december 16., hétfő
Szuperszámítógépet építenek a Debreceni Egyetemen

Uni-obuda.hu, 2013. december 16., hétfő
Három innovatív esemény egy helyen
"...Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetvédelmi Karán öt éve egy új szak indult, melynek fő célkitűzése a mérnöki tudás és a design jól kiegyensúlyozott ötvözése volt, a végzősök munkaerőpiachoz igazodó versenyképességének növelése érdekében..."

InnoTrend, 2013. december 16., hétfő
Felhívás a kínai szakembercsere programban való részvételre

Kelet-Magyarország, 2013. december 17., kedd, 8. oldal
Még lehet jelentkezni a tehetségkutatóra
"...A verseny első három helyezettje 30 többletpontot kaphat a felvételi során..."
"...A 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással lehet pályázni..."

Népszava, 2013. december 17., kedd, 8. oldal
Letette az esküt az osztrák kabinet
"...az új szervezeti struktúra révén éppen elősegítik a kutatás fejlesztését. Spindelegger alkancellár azt közölte, a tudományos élet munkatársainak nincs okuk aggodalomra..."

Zipp.hu, 2013. december 17., kedd
Fellendülhet Európa tudásalapú gazdasága
"...Az EU kiemelt kutatás-fejlesztési programja, a Horizont 2020 keretében már az indulást követő első két évben 15 milliárd euró jut munkahelyteremtő projektek támogatására..."

Fokusz.info, 2013. december 17., kedd
Verseny középiskolásoknak

Richpoi.com, 2013. december 17., kedd
Változások: Íme az összes új törvény egy helyen!

Piacesprofit.hu, 2013. december 17., kedd
Feltörekvő magyar vállalkozások mutatkoztak be Moszkvában

Piacesprofit.hu, 2013. december 17., kedd
Díjazták az ipari parkokat

Nyirhir.com, 2013. december 17., kedd
A kormány ezt tervezi március végéig
"...Napirenden lesz az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosítása, a Nemzeti Innovációs Hivatalról szóló kormányrendelet megváltoztatása és a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal létrehozásáról szóló kormányrendelet..."

Napi.hu, 2013. december 17., kedd
Erre készül a kormány március végéig

Magyarhirlap.hu, 2013. december 17., kedd
"Itt valami teljesen másképp működik"
"...Együttműködési megállapodást kötött az induló vállalkozások felkarolására szakosodott Colabs Startup Centerrel a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), megnyitva Krisztina körúti székházának egy szintjét az új generációs vállalkozások előtt. A korai fázisban lévő technológiai cégeknek szánt Startup House 300 négyzetmétere már a keddi megnyitó előtt elkelt, így most hozzáláttak egy további 1000 négyzetméteres terület kialakításához is..."

Magyarhirlap.hu, 2013. december 17., kedd
A kormány közzétette munkatervét

Hirado.hu, 2013. december 17., kedd
Közzétették: a kormány ezt tervezi március végéig

Uzleti-innovacio.blog.hu, 2013. december 17., kedd
Innovációs szolgáltatás: népszerű az Innovációs Hivatal mentorprogramja

Nepszava.hu, 2013. december 17., kedd
A kormány közzétette március 31-éig szóló munkatervét

Mno.hu, 2013. december 17., kedd
Íme a kormány tervei márciusig!

Mno.hu, 2013. december 17., kedd
Kkv-k - beindult a gazdasági növekedés
"...A magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) hatékonyságukat tekintve az EU-tagországok között mindössze a 25-26. helyen álltak 2010-ben, így a következő uniós költségvetési időszakban helyzetük javítása a cél - hangoztatták az Európai Kis- és Középvállalkozások Hetének magyarországi központi eseményének résztvevői kedden Debrecenben..."

Due.hu, 2013. december 17., kedd
Magyar középiskolás az idei Nobel-díj kiosztási ceremónián

InnoTrend, 2013. december 17., kedd
Az energia - kihívás Európának és a Földközi-tenger térségének
"...Ahogy az többek között a júniusi "Versenyképesség, innováció és párhuzamos befektetések a Földközi-tenger térségében" konferencia tanulságai alapján is látható volt, a Maghreb-térség gazdasági ereje folyamatosan nő, ennek következtében egyre kiegyenlítettebbé válik a fejlett országokkal való kapcsolatrendszere és egyes beruházási, kereskedelmi tendenciák megfordulni látszanak..."

InnoTrend, 2013. december 17., kedd
Az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóságának átszervezése

Napi Gazdaság, 2013. december 18., szerda, 8. oldal
A bűvös kocka visszanyal
"...Mi kell ahhoz, hogy Magyarországon is egyre többen sikerrel próbálkozzanak? Hogyan rakhatjuk ki a magyar startup bűvös kocka hat oldalát?..."

Világgazdaság, 2013. december 18., szerda, 7. oldal
Stratégia nélkül nincs exit
Konferencia Hogyan találjunk stratégiai befektetőt a világpiacon?

Világgazdaság, 2013. december 18., szerda, 7. oldal
Bátor döntések az exit hátterében
Exit a siker egyik kulcsa az alapítók rugalmassága volt

Dunántúli Napló, 2013. december 18., szerda, 5. oldal
Kutatna? Fejlesztene? Tegye helyben!
"...A kamara célja, hogy segítse a vállalkozások és a kutatóközpontok együttműködését, ezért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával elindította a www.nyitottlabor.hu-t..."

Dunántúli Napló, 2013. december 18., szerda, 3. oldal
Programok az innováció jegyében
HÁROM ÉV Zárul a tevékeny, termékeny munka
"...A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség újabb nemzetközi együttműködését zárja sikeresen..."

Dunántúli Napló, 2013. december 18., szerda, 5. oldal
Innovációs képességek fejlesztésére
"...Németországban az innovatív kis- és középvállalkozások támogatására működő eszközt hoztak létre, amely "odakinn" az InnoKenn névre hallgat, és eddig több ezer KKV esetén vetették be..."

Dunántúli Napló, 2013. december 18., szerda, 5. oldal
A hatékony működés jegyében
Aktív szerepben a gépipari klaszter
"...A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (DDGK) tegnap tartotta a DDOP.1.1.3.-11-2011-0006 azonosítójú "Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter indulásának segítése, innovációs szolgáltatások kifejlesztése" című projekt záró rendezvényét..."

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2013. december 18., szerda, 15. oldal
strong>Megállapodás a EU költségvetéséről
Az Európai Tanács és az Európai Parlament megállapodott a 2014-es uniós költségvetésről.

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2013. december 18., szerda, 15. oldal
Uniós vállalatok K+F beruházásai
"...Az uniós székhelyű cégek 6,3%-kal növelték a kutatási-fejlesztési beruházások mértékét, de az elmúlt évhez hasonlóan idén is elmaradtak az amerikai vállalatoktól (+8,2%)..."

Észak-Magyarország melléklet, 2013. december 18., szerda, 3. oldal
Magyar Innovációs Nagydíj

Magyar Mezőgazdaság, 2013. december 18., szerda, 4. oldal
HORIZONT 2020.

Helyi téma, Pest megye délnyugat, 2013. december 18., szerda, 5. oldal
Első a budaörsi park
Átadták az Ipari Parkok Versenyképességi Díját Budapesten.

Etpr.hu, 2013. december 18., szerda
23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny

Etpr.hu, 2013. december 18., szerda
Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

Pharmaonline.hu, 2013. december 18., szerda
Nagyjából semmi sem történik március végéig az ágazatban

Klubradio.hu, 2013. december 18., szerda
Orbán már tudja, minek megy neki jövőre

Atv.hu, 2013. december 18., szerda
Itt van Orbánék terve a jövő év elejére

168ora.hu, 2013. december 18., szerda
Még ezt tervezik Orbánék a választásokig

Hir6.hu, 2013. december 18., szerda
Ezt tervezik március végéig

Euroastra.hu, 2013. december 18., szerda
A hazai fogyatékosságügy számára példaértékű fejlesztések fejeződtek be Miskolcon

Stop.hu, 2013. december 18., szerda
Honlapot indítottak a visegrádi országok brit ösztöndíjasainak
"...Olyan honlapot mutattak be szerdán a Külügyminisztériumban, amely azokat a visegrádi országokból (V4) származó szakértőket segíti, akik Nagy-Britanniában nyertek el ösztöndíjat..."

Napigazdasag.hu, 2013. december 18., szerda
Tel-Aviv, a startupok városa

Napigazdasag.hu, 2013. december 18., szerda
A startup-bűvöskocka hat oldala

Magyarhirlap.hu, 2013. december 18., szerda
A magyar cégvezetők jövőképe is pozitív

Itextreme.hu, 2013. december 18., szerda
Növekedett a magyar vállalkozók bizalma a nemzetközi és a hazai gazdaság iránt

Itbusiness.hu, 2013. december 18., szerda
Jobban bízunk a gazdaságban

Erdon.ro, 2013. december 18., szerda
Honlap segíti a visegrádi országok brit ösztöndíjasait

Erdon.ro, 2013. december 18., szerda
CES 2014: magyar tech cégek globális pályán
"...Technológiai óriáscégek és innovatív start-upok január elején mintegy 20.000 vadonatúj fejlesztésről rántják le a leplet a szakma legbefolyásosabb képviselői előtt..."

Agroinform.com, 2013. december 18., szerda
Innovációs verseny
"...Van egy jó ötlete, amely megvalósításához segítőket, támogatókat, társakat keres? Jelentkezzen INNOVÁTORNAK a NO-BLE Ideas programba!..."

Profitline.hu, 2013. december 18., szerda
Nőtt a magyar vállalkozók bizalma a nemzetközi és a hazai gazdaság iránt

Profitline.hu, 2013. december 18., szerda
Versenyképes hazai innovációk a világelitben
"...A GPS Tuner, a Leonar3Do és az Xdorid már büszkélkedhet nemzetközi sikerekkel, a CES pedig meghozhatja számukra az igazi áttörést..."

Hvg.hu, 2013. december 18., szerda
CES 2014: magyar tech cégek is villantanak majd

Orientpress.hu, 2013. december 18., szerda
Óravázlatíró pályázatokat díjazott a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
"...Az év végi ünnepek előtt néhány nappal, december 17-én vette át a tizenegy díjazott nyereményét, “A dinamótól Harry Potterig" című szellemitulajdon-védelmi óravázlatíró pályázat díjátadóval egybekötött eredményhirdetésén. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kezdeményezésére meghirdetett óravázlatíró pályázatra több mint 73 pályamű érkezett a hathetes pályázati időszak alatt..."

Os.mti.hu, 2013. december 18., szerda
A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány közleménye (1. rész)
"...Budapest, 2013. december 18., szerda (OS) - Dunakanyar SMART Pont nyílt szerdán Szentendrén. Az "okospont" a térség 35 éven aluli fiataljait segíti vállalkozásaik fejlesztésében, üzleti ötleteik kidolgozásában és megvalósításában..."

Ado.hu, 2013. december 18., szerda
Optimistábbak a hazai vállalkozók

Sztnh.hu, 2013. december 18., szerda
Az SZTNH óravázlatíró pályázatának nyertesei átvették díjaikat

InfoRádió, 2013. december 18., szerda
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal 2013-ban kiemelten foglalkozott a startup vállalkozások sikeres beindításának segítésével Szereplők: Korányi László, megbízott elnök, Nemzeti Innovációs Hivatal..."

Gazdasági Rádió, Reggeli monitor, 2013. december 18., szerda
Több jelentős, a társasági adózási kötelezettséget érintő törvényi változás lép életbe január 1-jén

Napi Gazdaság, 2013. december 19., csütörtök, 8. oldal
Kutatástámogatás és innováció - van-e kitörési pont a periférián?
"...Milyen hatása van a régiókon belüli és a régiók közötti tudásáramlásnak a szabadalmi tevékenységre a kelet-közép-európai és a nyugat-európai régiókban? Egy nemrégiben zárult kutatás eredményei szerint a különböző fejlettségű régiók ebben a tekintetben is éles eltéréseket mutatnak..."

Heti Válasz, 2013. december 19., csütörtök, 80+81. oldal
Erős kreatívipar, erős középosztály
"...Hollandiától Észtországig ott erős a kreatívipar, ahol az állam szerepet játszik a fejlesztésében - vallja Böszörményi Nagy Gergely, a január 1-jével kiemelt intézménnyé váló Design Terminál stratégiai igazgatója, aki jövőre a legeldugottabb iskolákba is elviszi a startupvilág hőseit..."

Kecskemeti-hirhatar.hu, 2013. december 19., csütörtök
A NASA is partnere a kecskeméti cégnek

Napigazdasag.hu, 2013. december 19., csütörtök
Kutatástámogatás és innováció - Van-e kitörési pont a periférián?

Innoportal.hu, 2013. december 19., csütörtök
Tíz tudós vehette át idén a Gábor Dénes-díjat

Metropol.hu, 2013. december 19., csütörtök
Tíz tudós vehette át idén a Gábor Dénes-díjat

Kisalfold.hu, 2013. december 19., csütörtök
10 tudós vehette át idén a Gábor Dénes-díjat

Hirextra.hu, 2013. december 19., csütörtök
Átvették, ami járt nekik

Delmagyar.hu, 2013. december 19., csütörtök
10 tudós vehette át idén a Gábor Dénes-díjat

Gondola.hu, 2013. december 19., csütörtök
Idén tíz tudós vehette át a Gábor Dénes-díjat

Szegedma.hu, 2013. december 19., csütörtök
A szegedi Gyimóthy Tibor is átvehette idén a Gábor Dénes-díjat

Hirek.sk, 2013. december 19., csütörtök
Honlap segíti a visegrádi országok ösztöndíjasait

Itbusiness.hu, 2013. december 19., csütörtök
Versenyképes hazai innovációk a világelitben

Elelmiszer.hu, 2013. december 19., csütörtök
Az ötlet: érték
"...December 17-én, az év végi ünnepek előtt néhány nappal vette át a tizenegy díjazott nyereményét “A dinamótól Harry Potterig" című szellemitulajdon-védelmi óravázlatíró pályázat díjátadóval egybekötött eredményhirdetésén..."

Inforadio.hu, 2013. december 19., csütörtök
Innováció menedzsment - Nemzetközi konferencia Budapesten
"...Budapest adhat otthont Európa legjelentősebb innováció menedzsmenttel foglalkozó nemzetközi konferenciájának..."

Eduline.hu, 2013. december 19., csütörtök
Négy különleges ötlet, amelyből nagy üzlet lehet
"...Napelemes mobiltok, aquaponia, airsoft-kellékek és egy különleges módszer restaurátoroknak - ilyen projektek nyertek a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar 5let Outlet ötletversenyén. Négy ötletgazdával beszélgettünk..."

InnoTrend, 2013. december 19., csütörtök
"A transzformációtól az európai integrációig- Kelet-Németország és Közép-Kelet-Európa a hallei Gazdaságkutató Intézet (IWH) kutatásainak a tükrében" c. rendezvény, Halléban, Németországban

InnoTrend, 2013. december 19., csütörtök
H2020 Információs nap Japánban

HírTV, Híradó, 2013. december 19., csütörtök
Gábor Dénes tudományos felfedezései mindannyiunk jövőjét meghatározták, jelentette ki Kövér László

IT- Business, 2013. december 20., péntek, 64. oldal
Díjazottak
"...Árvai Péter, a Prezi.com társalapítója és ügyvezetője kapta meg az EY egyik különdíját, ő lett a "Merész újító". A Prezi fejlesztését egy Királyi Pál utcai egyszobás irodából indította útjára 2008-ban. Az első sikerek már rögtön a termék piacra kerülése után megmutatkoztak. Mára a Prezi 180 szakembert foglalkoztat 26 országból, két irodában. A regisztrált felhasználók száma eléri a 30 milliót - indokolta döntését a bírálóbizottság..."

Magyar Hírlap, 2013. december 20., péntek, 10. oldal
Díjazott teljesítmény
"...Magyarországnak létkérdése, hogy támogassa az innovációt, illetve a tudomány és technika fejlődését. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Gábor Dénes-díjak átadóünnepségén beszélt erről tegnap a Parlamentben..."

Zalai Hírlap melléklet, 2013. december 20., péntek, 13. oldal
Innovációs Nagydíj

Hajdú-Bihari Napló melléklet, 2013. december 20., péntek, 1+2. oldal
Prioritást élvez a kis- és középvállalkozások fejlesztése

Hajdú-Bihari Napló melléklet, 2013. december 20., péntek, 4. oldal
Horizont 2020 - 87 milliárd a kisvállalkozásoknak

Hajdú-Bihari Napló melléklet, 2013. december 20., péntek, 4. oldal
A világ legnagyobb vállalkozásfejlesztési hálózatának magyarországi kkv-követei
"...Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a napokban bemutatta a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által vezetett Enterprise Europe Network (EEN) konzorcium által életre hívott EEN követi programját..."

Napi Gazdaság, 2013. december 20., péntek, 8. oldal
Start-up-fővárossá válhat Budapest
"...Az évtized végére Budapest start-up-főváros lehet, ehhez azonban olyan környezetet kell kiépíteni, amely ösztönzőleg hat a vállalkozások beindítására, majd minden életszakaszában megfelelő segítséget nyújt a cégeknek. Mindez nem irreális és a 2014-ben kezdődő uniós támogatási időszakban - részben az uniós források okos felhasználásával - meg is valósítható - mondta lapunknak Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára..."

Napi Gazdaság, 2013. december 20., péntek, 8. oldal
A gazdaság fenntartható fejlődésének motorja: az innováció
"...A National Instruments (NI), a méréstechnika, vezérlés és automatizálás területén vezető multinacionális vállalat világszerte segíti a mérnökök, kutatók, oktatók, illetve diákok munkáját azáltal, hogy olyan eszközöket ad a kezükbe, melyek a termelékenység, innováció és felfedezések fejlődését mozdítják elő. Az innovatív technológia és eszközök fejlesztőjeként az NI-nak lehetősége van az innovációs lánc minden szintjén kifejteni támogató hatását a gazdaság fejlődéséhez..."

Napi Gazdaság, 2013. december 20., péntek, 9. oldal
A k+f lehet Európa versenyelőnye
"...Innovációra, a partnerekkel való együttműködésre és a piacok bővítésére kell Európának fokuszálnia a globális versenyben..."

Napi Gazdaság, 2013. december 20., péntek, 9. oldal
Közösen fejlesztenének a visegrádi országok
"...Közös nyilatkozatot fogadtak el december elején a visegrádi csoport (V4) országai - Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia - a kutatás-fejlesztési (k+f) együttműködés erősítéséről..."

Népszava, 2013. december 20., péntek, 16. oldal
Átadták a Gábor Dénes-díjakat

Világgazdaság, 2013. december 20., péntek, 5. oldal
Közös innovációs adatbázisban
"...Az Enterprise Europe Network módszertanának adaptálása nyomán a pécsi, szegedi, győri és debreceni kamarák és egyetemek indítványára, de 2013-tól a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara döntése alapján országosan is egységes módszer alapján történik a magyar-magyar innovatív együttműködések szervezése..."

Zalaegerszegi 7 Nap, december 20., péntek, 1. oldal
Ötvennél is több témát tárgyaltak
"...A grémium zárt ülésen döntött a Zalaegerszeg Innovációs Díja és a Kultúra mecénása díj odaítéléséről is..."

Zalaegerszegi 7 Nap, december 20., péntek, 27. oldal
Új egyetemi telephely Kőszegen
"...Kőszeg Város Önkormányzata, az ott működő ISES Alapítvány, a Kőszegi Európa-ház Egyesület és a Pannon Egyetem oktatási, kutatási és innovációs feladataik közös megvalósítására együttműködési szerződést kötött, amelyet az intézmények vezetői a közelmúltban ünnepélyes keretek között írtak alá, adta hírül az intézmény..."

Világgazdaság Online, 2013. december 20., péntek
Budapest adhat otthon Európa legjelentősebb innováció menedzsmenttel foglalkozó nemzetközi konferenciájának

Vg.hu, 2013. december 20., péntek
Közös innovációs adatbázisban

Szabadsag.ro, 2013. december 20., péntek
Kevésbé újítanak a helyi kis- és közepes vállalatok
"...Sikeresen zárult megyei szinten a Smart+ program, amelynek folyamatáról, megvalósításairól és a jövőre vonatkozó elképzelésekről szervezett bemutatót tegnap a Kolozs Megyei Tanács..."

Magyarhirlap.hu, 2013. december 20., péntek
Díjazott teljesítmény

Euroastra.hu, 2013. december 20., péntek
A 2013. évi Gábor Dénes díj-kiosztó

Pecsinapilap.hu, 2013. december 20., péntek
Pécsi sajtótájékoztató az innovációról
"...A sajtótájékoztatón bemutatásra kerülnek azok az országos, nemzetközi projektek, melyeket a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamra a vállalkozások export és innovációs teljesítményük hatékonysága érdekében végez..."

Uzletresz.hu, 2013. december 20., péntek
Küszöbön az újabb magyar startup siker
"...Ezt ismerték fel azok a HR-szakemberek, akik összefogtak egy fejlesztővel, és applikációt építettek a HR-es munka korai szakaszainak megkönnyítésére. A startup, egyben a Drupal nevű, nyílt forráskódú szoftverre alapuló alkalmazás neve Indivizo. Olyan kompetencia-alapú videointerjú-platform, amely a kiválasztási folyamatot támogatja és gyorsítja fel..."

Ugyvezeto.hu, 2013. december 20., péntek
Szijjártó Péter bemutatta a világ legnagyobb és az EU egyetlen vállalkozásfejlesztési hálózatának magyarországi KKV követeit

Piacesprofit.hu, 2013. december 20., péntek
Indul a következő pályázati etap

Dehir.hu, 2013. december 20., péntek
Gábor Dénes-díjat kapott a parlamentben a debreceni orvos

Gazdasagiradio.hu, 2013. december 20., péntek
Budapesten rendezik az ISPIM Konferenciát 2015 júniusában

"...Budapest adhat otthont a 2015-ben a 26. alkalommal megrendezésre kerülő, az innováció menedzsmentre fókuszáló nemzetközi konferenciának..."

Figyelo.hu, 2013. december 20., péntek
Budapest ad otthont Európa legjelentősebb innováció menedzsment-konferenciájának

Epiteszforum.hu, 2013. december 20., péntek
Szegedi szuperlézer - interjú Szőkedencsi Gézával és Lehrner Lóránttal
"...A szegedi szuperlézer egy új kutatóintézet, hovatovább lehet, hogy a magyar CERN lesz, aminek megvalósításához ők ketten - természetesen más, itt most nem említett emberekkel együtt - már eddig is példamutató energiával, szervezési-, irányítási és lényeglátási készséggel és tehetséggel járultak hozzá..."

Epiteszforum.hu, 2013. december 20., péntek
Szegedi szuperlézer

InnoTrend, 2013. december 20., péntek
EU - izraeli innovációs szeminárium - Fókuszban a technológiai inkubátorok

Katolikus Rádió, Hírtükör, 2013. december 20., péntek
Tíz tudós vehette át idén a Gábor Dénes-díjat

M1, Híradó reggel, 2013. december 20., péntek
Tíz tudós vehette át idén a Gábor Dénes-díjat

Mr1 Kossuth Rádió, Reggeli Hírek, 2013. december 20., péntek
Tíz tudós vehette át idén a Gábor Dénes-díjat

Gazdasági Rádió, Reggeli monitor, 2013. december 20., péntek
A magyarországi német cégek közül minden hatodik tagvállalat új beruházást tervez Magyarországon a 2014-2020 közötti időszakban

HVG, 2013. december 21., szombat, 17. oldal
ITSH, a globális magyar cégsiker
Szép új infokommunikációs világ
"...Az információs és kommunikációs technológia (ict) egyik fiatal, de igen intenzív fejlődésen átesett cége az IT Services Hungary (ITSH). Ebben a sajátos, gyorsan fejlődő csúcsiparágban az angol hangzású, de magyar tudásra alapozott vállalkozás már a legnagyobb hazai munkaadónak számít, ügyfélköre pedig javarészt multinacionális óriásvállalatokból kerül ki, az energiatermeléstől az autóiparon át egészen az élelmiszergyártásig..."

Zalai Hírlap, 2013. december 21., szombat, 5. oldal
Innováció és kultúra
Zalaegerszeg - Két városi elismerésről döntött zárt ülésen a közgyűlés.
"...Zalaegerszeg Innovációs Díját a Zala Volán Zrt.-nek és a zalaegerszegi Technológiai Centrumnak, a Kultúra Mecénása Díjat pedig a Tarr Kft.-nek ítélte a testület..."

Kelet-Magyarország, 2013. december 21., szombat, 14. oldal
Brüsszel a horizontban
Horizont 2020: közzétette első pályázati felhívásait az Európai Bizottság.

Fejér Megyei Hírlap, 2013. december 21., szombat, 2. oldal
Gábor Dénes-díjas tudósok

Piac és Profit, 2013. december 21., szombat, 2, 34+35. oldal
1% ötlet, 99% izzadság
"...Darvas Gergely: "önmagában sem az ötlet, sem az abból megvalósuló prototípus nem innováció". A fejlett országokban a válság hatására még intenzívebben fordultak a kis- és középvállalkozások felé. Kormányzati szinteken is belátták, hogy szükség van erre a rétegre a gazdaságok működéséhez. Az Egyesült Államokban ma már a 10-15 fős szolgáltató vállalatok adják a GDP legalább 80 százalékát. Magyarországon messze vagyunk ettől az aránytól, de egyre többen és többféle módon segítik a vállalati szférát..."

Piac és Profit, 2013. december 21., szombat, 10+11+12. oldal
Értékváltás nélkül álom a fenntarthatóság

Piac és Profit, 2013. december 21., szombat, 33. oldal
Sikerre fel!
"...Egyre többször bukkan fel a startup kifejezés a mindennapokban, ha vállalkozásról van szó..."

Piac és Profit, 2013. december 21., szombat, 53. oldal
Elindult a Horizont 2020

Petőfi Népe melléklet, 2013. december 21., szombat, 13. oldal
Kutatási és innovációs program a fejlődésért
Az uniós keretprogram milliárdjaira közvetlenül pályázhatnak a kis- és középvállakozások
"...A kormány a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban a Magyarország számára lehívható közösségi támogatás 60 százalékát a gazdaság fejlesztésére fordítja. A hazai kkv-k vezetőinek a 2014-2020 közötti költségvetési időszakban a Horizon 2020 programra is érdemes odafigyelniük..."

Weborvos.hu, 2013. december 21., szombat
Gábor Dénes-díj a debreceni kutatónak

Nfu.hu, 2013. december 21., szombat
Beadási határidő hosszabbítás az Akkreditált Innovációs Klaszter cím elnyerését támogató pályázat esetében

Haon.hu, 2013. december 21., szombat
Kitüntetés Dr. Csernátony Zoltánnak

Erdon.ro, 2013. december 21., szombat
Kitüntetés Dr. Csernátony Zoltánnak

Tozsdeforum.hu, 2013. december 22., vasárnap
Több nagyvárost is kiütöttünk a ringből
"...Budapest adhat otthont Európa legjelentősebb innováció-menedzsmenttel foglalkozó nemzetközi konferenciájának 2015 júniusában - közölte a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)..."

Sikerado.hu, 2013. december 22., vasárnap
Innováció-menedzsment konferencia Budapesten

Profitline.hu, 2013. december 22., vasárnap
Budapest lehet az innováció fellegvára

Privatbankar.hu, 2013. december 22., vasárnap
A sógorokat és a portugálokat is lenyomtuk innovációban

Figyelo.hu, 2013. december 22., vasárnap
Nemzetközi innováció-menedzsment konferencia Budapesten

Mr1-Kossuth Rádió, G7, 2013. december 22., vasárnap
Cséfalvay Zoltán államtitkár képviselte Magyarországot Brüsszelben az Európai Unió versenyképességért felelős minisztereinek tanácskozásán

Dunántúli Napló, 2013. december. 23., hétfő, 11. oldal
Közös innovációs adatbázisban
"...AZ ENTERPRISE Europe Network módszertanának adaptálása nyomán a pécsi, szegedi, győri és debreceni kamarák és egyetemek indítványára, de 2013-tól a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara döntése alapján országosan is egységes módszer alapján történik a magyar-magyar innovatív együttműködések szervezése..."

Dunántúli Napló, 2013. december. 23., hétfő, 11. oldal
Sikeresen működik gépipari összefogás
"...A napokban tartották a "Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter indulásának segítése, innovációs szolgáltatások kifejlesztése" című projekt zárórendezvényét..."

Felsőfokon.hu, 2013. december 23., hétfő
Mitől non-profit tevékenység a k+f Magyarországon?

Hazipatika.hu, 2013. december 23., hétfő
Tudományos alapú segítség az időjárás-érzékenységre!
"...Az ICI Interaktív Zrt. tudományos kutatási projektet hozott létre Meteo Klinika program néven, melynek óriási előnye, hogy saját meteorológiai szolgálata és a humánmeteorológiai paraméterek mérésére alkalmas országos mérőműszer hálózata is segítik a munkát. Erre alapozva 15 éve töretlen az a kutató munka, melyet több százmilliós összeggel támogatott az Európai Unió és a Magyar Állam. A Meteo Klinika sikeres tevékenységét bizonyítja a XIX. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton megítélt Kiemelt Elismerés is..."

Fovarosi-hirhatar.hu, 2013. december 23., hétfő
Dunakanyar SMART Pont nyílt Szentendrén
"...Dunakanyar SMART Pont nyílt Szentendrén. Az okospont a térség 35 éven aluli fiataljait segíti vállalkozásaik fejlesztésében, üzleti ötleteik kidolgozásában és megvalósításában..."

Inforadio.hu, 2013. december 23., hétfő
Budapesten lesz a nemzetközi innováció-menedzsment konferencia

Minuszos.hu, 2013. december 23., hétfő
A dinamótól Harry Potterig: tizenegy díjazott

Figyelo.hu, 2013. december 23., hétfő
A városi innovációk motorja

Hajdú-Bihari Napló, 2013. december 24., kedd, 3. oldal
Kitüntették a klinikaigazgatót
"...A díjazotthoz újfajta gerincsebészeti műtőasztal és különleges térdtornáztató készülék is kötődik..."

Mno.hu, 2013. december 24., kedd
2013 legkiemelkedőbb magyar tudományos sikerei

Hirek.prim.hu, 2013. december 24., kedd
Nemzetközi innováció-menedzsment konferencia Budapesten
Uzleti-innovacio.blog.hu, 2013. december 24., kedd
Nemzetközi innováció-menedzsment konferencia Budapesten

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2013. december 24., kedd
Összeállítás: Nagy-Britannia fantáziát lát a visegrádi együttműködésben

Teol.hu, 2013. december 26., csütörtök
Jó irányba mozdult 2013-ban a magyar gazdaság

Sikerado.hu, 2013. december 26., csütörtök
"A vállalkozások számára vegyes év volt 2013"

Pecsma.hu, 2013. december 26., csütörtök
Vegyes év volt 2013

Napigazdasag.hu, 2013. december 26., csütörtök
A vállalkozások számára vegyes év volt 2013

Napi.hu, 2013. december 26., csütörtök
Mit hozott a magyar vállalkozásoknak 2013?

Mixonline.hu, 2013. december 26., csütörtök
A vállalkozások számára vegyes év volt

Minuszos.hu, 2013. december 26., csütörtök
Informatikusok a Gábor Dénes-díjazottak között

Ma.hu, 2013. december 26., csütörtök
VOSZ-főtitkár: a vállalkozások számára vegyes év volt az idei

Klubradio.hu, 2013. december 26., csütörtök
Vállalkozói szempontból vegyes év volt 2013 - Dávid Ferenc

Atv.hu, 2013. december 26., csütörtök
Sok vállalkozás számára kaotikus volt az idei év

Computerworld.hu, 2013. december 26., csütörtök
Az intelligens városok és a 27 technológiai alapelv

Pannonnovum.hu, 2013. december 26., csütörtök
"Kifaragták a biteket" - véget ért az országos programozási csapatverseny a Pannon Egyetemen

Vg.hu, 2013. december 27., péntek
Magyar startupok nemzetközi megmérettetésben

Piacesprofit.hu, 2013. december 27., péntek
Brutális csomagot kaptunk augusztusban
"...A startup pályázatoknál is volt egy kis zavar: a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) a Kutatási és Technológiai Alap finanszírozásával megvalósuló "Technológiai start-up ökoszisztéma építés" című pályázat átírását javasolta a kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek. Az ügynökség szerint nem kell átírni a pályázatot, de a biztonság kedvéért még egy kis pénzt toltak bele, majd ezután mégis közölték, hogy módosítják a kiírást...."

Napigazdasag.hu, 2013. december 27., péntek
Benevezték Magyarországot a Tech Match 2014 start-up versenyre

Felvidek.ma.hu, 2013. december 27., péntek
183 millióval csökken Szlovákia fejlesztési kerete

Uzleti-innovacio.blog.hu, 2013. december 27., péntek
Innováció menedzsment ismeretek távoktatásban
"...A hallgatók versenyképes ismereteket sajátíthatnak el, a projektben résztvevő felsőoktatási intézmények oktatói, kutatói pedig további távoktatási kurzusokat alakíthatnak ki a Miskolci Egyetem és a tatabányai Edutus Főiskola közös digitális tananyagfejlesztésének köszönhetően. Az Európai Unió által finanszírozott TÁMOP-projektben több mint 40 digitális tananyag készült el..."

Mno.hu, 2013. december 27., péntek
Kihagyhatatlan lehetőség előtt a magyar start-upok

Hvg.hu, 2013. december 27., péntek
Startupos? Kössön üzletet az Amazonnal!

Gazdasagiradio.hu, 2013. december 27., péntek
Nemzeti Innovációs Hivatal: Magyar startupoknak nemzetközi megmérettetés

444.hu, 2013. december 27., péntek
Magyarország tovább menetel a start-up mennyországba

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2013. december 27., péntek
Új rendszerű hangszórót készített Papp Gergely

Magyar Hírlap, 2013. december 28., szombat. 8. oldal
Hazánk is részt vesz
Tech Match
"...Képviselteti magát Magyarország a US Market Access Center által rendezett Tech Match 2014 start-up versenyen..."

Minőség és Megbízhatóság, 2013. december 28., szombat, 271. oldal
Minőség és innováció
"...A minőségüggyel foglalkozó szakmai műhelyek véleménye, valamint a különféle vállalatok és szervezetek gyakorlata egyaránt azt bizonyítja, hogy szoros összefüggés van a minőség és az innováció között..."

Minőség és Megbízhatóság, 2013. december 28., szombat, 272. oldal
A kormányzati KFI politika stratégiai prioritásai
"...Az EU2020 stratégia egyik kiemelt céljaként megfogalmazott intelligens növekedéshez, valamint a tudáson és innováción alapuló gazdaság kialakításához kapcsolódóan Magyarország célja, hogy 2020ig 1,8%-ra növelje a GDP arányos K+F ráfordítások arányát, ezzel járulva hozzá az EU-szinten célként megjelölt 3%-os részarány eléréséhez..."

Minőség és Megbízhatóság, 2013. december 28., szombat, 275. oldal
Innováció, minőség, versenyképesség

Minőség és Megbízhatóság, 2013. december 28., szombat, 282. oldal
Az innováció projektszemléletű megközelítése és jövője
"...Korábban az innovációt az innováció-menedzsment szakemberei egy olyan lineáris folyamattal szemléltették, amely az alapkutatástól indul, az alkalmazott kutatáson és a kísérleti fejlesztésen keresztül jut el a piacra vitelig. Az innováció természete nem állandó, egyre szembetűnőbben változik: a centralizált innovációtól a nyílt (open) innovációig, a helyi K+F egységtől a kontinenseken átnyúló, együttműködő projektcsapatig, valamint az egyetlen tudományágat érintő munkától az átfogó, multidiszciplináris tevékenységig..."

Minőség és Megbízhatóság, 2013. december 28., szombat, 307. oldal
Innovációmenedzsment a német vállalatoknál

Minőség és Megbízhatóság, 2013. december 28., szombat  320. oldal
Fókuszban az üzleti innováció és a következő generáció - Az ötlettől az üzleti koncepcióig
"...A Svéd-Magyar Innovációs Napok programsorozatának negyedik konferenciáját Budapesten, 2013. november 7-én tartották meg..."

Minőség és Megbízhatóság, 2013. december 28., szombat, 314. oldal
Globális Innovációs Index 2013
"...A Cornell Egyetem és a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 6. alkalommal közösen jelentette meg a Globális Innovációs Indexet (GII)..."

Minőség és Megbízhatóság, 2013. december 28., szombat, 315. oldal
Előzetes beszámoló a finn koordinálású "Minőség-Innováció 2013" pályázatról
"...A gazdasági hatékonyság és versenyképesség növelésének egyik legfontosabb eszköze a termékek műszaki fejlesztése, innovációja a vevők, illetve a fogyasztók igényeinek figyelembevételével. Úgy is fogalmazhatunk, hogy az innováció legtöbbször a vevői/fogyasztói igények magasabb minőségi szinten való kielégítését szolgálja. Ebből az is következik, hogy a termék minőségének jelentős mértékű fejlesztése elsősorban az innováció által valósul meg..."

Ma.hu, 2013. december 28., szombat
Benevezték Magyarországot a start-upok versenyére

Promenad.hu, 2013. december 28., szombat
Új gyárat építene találmányára egy szegedi fiatal
"...Új típusú hangszórót fejlesztett ki a most húszéves Papp Gergely, akinek technológiájáról nemzetközi cégek is érdeklődtek már..."

HJB.hu, 2013. december 28., szombat
Óriási találmány egy magyar fiataltól

Kulturpart.hu, 2013. december 28., szombat
Óriási találmány egy magyar fiataltól
"...Új típusú hangszórót fejlesztett ki a most húszéves Papp Gergely, akinek technológiájáról nemzetközi cégek is érdeklődtek már..."

Erdely.ma, 2013. december 28., szombat
Új típusú hangszórót fejlesztett ki egy magyar fiatal

Hirek.prim.hu, 2013. december 28., szombat
Honlap segíti a visegrádi országok brit ösztöndíjasait

Hir6.hu, 2013. december 28., szombat
Új gyárat építene találmányára egy szegedi fiatal

Feeds.pecsiujsag.hu, 2013. december 28., szombat
A PTE-n bemutatják az új európai kutatási keretprogramot
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal és a Pécsi Tudományegyetem Pályázati és Innovációs Igazgatósága január 14-én mutatja be az Európai Bizottság 2014-2020 között futó, Horizont 2020 nevű új kutatási és innovációs keretprogramját..."

Gazdasági Rádió, 2013. december 28., szombat
"...Magyarországot is benevezték a Tech Match 2014 start-up versenyre. A Nemzeti Innovációs Hivatal közlése szerint a verseny célja, hogy összehozza a kis európai start-upokat a nagy tőkeerős cégekkel, mint például az Amazonnal, a Microsofttal vagy éppen az Intellel..."

Magyar Hírlap, 2013. december 28., szombat, 8. oldal
Hazánk is részt vesz
"...Képviselteti magát Magyarország a US Market Access Center által rendezett Tech Match 2014 start-up versenyen..."

Vasárnapi Hírek, 2013. december 29., vasárnap, 16. oldal
Találmányok 2013

Magyar Nemzet, 2013. december 30., hétfő, 1+12. oldal
Kétezermilliárd forint érkezik jövőre Brüsszelből
"...Kevesebb papírmunkával, nagyobb támogatásra pályázhatnak a vállalkozások a 2014-2020-as időszakban - nyilatkozta lapunknak Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárát a következő ciklus fejlesztési céljairól és a január elsejétől alapjaiban átalakuló intézményrendszerről kérdeztük. Kiderült az is, az aktuális fejlesztési alapból egyetlen forintot sem hagy az állam a brüsszeli kasszában..."

Magyar Hírlap, 2013. december 30., hétfő, 9. oldal
Változik jövőre az adótörvény
Ideje már mérlegelni az elektronikus számlázást

Napi Gazdaság, 2013. december 30., hétfő, Szeged, 3+4. oldal
A város már a következő uniós fejlesztési ciklust tervezi
A lézerközpont Szeged tudományos és gazdasági életének "zászlóshajója" lesz
"...A munkahelyteremtés terén Szegeden abból indulunk ki, hogy a település tudományos, kulturális, oktatási fellegvár. Itt "magas hozzáadott értékű" munkára van lehetőség, tág tere van a kutatásnak és az innovációnak, amelynek a meglévő tudományos intézetek mellett az új klinikai tömb, valamint a majd felépülő lézerközpont újabb perspektívát nyithat - mondta a Napi Gazdaságnak Botka László, Szeged polgármestere..."

Napló, 2013. december 30., hétfő, Szeged, 7. oldal
Együttműködés Kőszeggel is
"...Kőszeg önkormányzata, az ottani ISES Alapítvány, a Kőszegi Európa-ház Egyesület és a Pannon Egyetem együttműködési szerződést írt alá..."

Magyar Hírlap, 2013. december 30., hétfő, 9. oldal
Változik jövőre az adótörvény

Napigazdasag.hu, 2013. december 30., hétfő
Újévi adókedvezmények a családoknak és a cégeknek

Infovilag.hu, 2013. december 30., hétfő
Egyetlen szívdobbanást sem hagy ki a GE legújabb gyors CT-berendezése

Inforadio.hu, 2013. december 30., hétfő
Nemzetközi megmérettetés és lehetőség magyar startupoknak

ECHO TV, Analízis, 2013. december 30., hétfő
Gazdasági szempontból hogyan értékelhető a 2013-as év?

Magyar Hírlap, 2013. december 31., kedd, 4. oldal
A Lánchídon át a riói konferenciára
"...Világraszóló rendezvény környezetvédelmi szakkérdésekről - tizennyolc szekcióban vitatták meg a tudománypolitikai ügyeket..."

Erdon.ro, 2013. december 31., kedd
VM: Jenes Barnabás lesz a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója

Erdon.ro, 2013. december 31., kedd
Jogszabályváltozások - Jövőre változnak a társasági adóra vonatkozó szabályok

Szegedma.hu, 2013. december 31., kedd
Jövőre változnak a társasági adóra vonatkozó szabályok

Privatbankar.hu, 2013. december 31., kedd
Jenes Barnabás lesz a fő agrárkutató

Os.mti.hu, 2013. december 31., kedd
A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye
"...Budapest, 2013. december 31., kedd (OS) - Január 1-jével létrejön a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ..."

Hvg.hu, 2013. december 31., kedd
Fontos változásokat hoz 2014 a cégeknél is

Figyelo.hu, 2013. december 31., kedd
Társasági adó: januártól változnak a szabályok

Innoportal.hu, 2013. december 31., kedd
Jenes Barnabás lesz a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója

Innoportal.hu, 2013. december 31., kedd
Benevezték Magyarországot a Tech Match 2014 start-up versenyre

Jazzy Rádió, Esti Híradó 2013. december 31., kedd
Jenes Barnabás lesz a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója

Tozsdeforum.hu, 2014. január 1., szerda
Változnak a TAO szabályai

Greenfo.hu, 2014. január 1., szerda
Megszűnt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Stop.hu, 2014. január 1., szerda
Több ponton változik a társasági adózás

Portfolio.hu, 2014. január 1., szerda
Így adózunk 2014-ben

Profitline, 2014. január 1., szerda
Változnak a társasági adóra vonatkozó szabályok

Hirek.prim.hu, 2014. január 1., szerda
Benevezték Magyarországot a Tech Match 2014 start-up versenyre

Figyelő, 2014. január 2., csütörtök, 37. oldal
Agyban a jövő
"...Tavaly indult el a tízéves Human Brain Project, 1 milliárd eurós költségének nagy részét az Európai Unió állja..."

Eduline.hu, 2014. január 2., csütörtök
Így változnak a felvételi pontszámítás szabályai 2014-ben
"...az Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért 1-3. helyezésért pedig 30 többletpontot kaphattok..."

Jogiforum, 2014. január 2., csütörtök
Változik a társasági adózás

Fovarosi-hirhatar.hu, 2014. január 2., csütörtök
Megkezdte működését a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

Hrportal.hu, 2014. január 2., csütörtök
Így változott a társasági adózás

Greenfo.hu, 2014. január 2., csütörtök
Centralizált agrárkutatás és vízügy

Adozona.hu, 2014. január 2., csütörtök
Amit a 2014-es társaságiadó-változásokról tudni kell

Elelmiszer.hu, 2014. január 2., csütörtök
Létrejött a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

24 óra, 2014. január 3., péntek, 2. oldal
Az innovációs nagydíj mellett hat kategóriában díjazzák a cégeket

Napi Gazdaság, 2014. január 3., péntek, 7. oldal
Budaörs vitte el a fődíjat
"...Összesen 200 ipari park működik az országban, amelyek fejlettségükből és térségbeli adottságaikból eredően eltérő sikerrel működnek. Eredményeiket második éve külön versenyképességi díjjal ismerik el a szakma szervezetei, kormányzati támogatással..."

Napi.hu, 2014. január 3., péntek
A magyar mérnökökben hisz a svájci nagybefektető
"...A svájci központú, gépipari és elektronikai rendszereket gyártó Phoenix Mecano Kecskemét Kft. 1,5 milliárd forint összegű kutatási, fejlesztési (k+f) pályázatot nyert, a fejlesztést 2014-ben valósítják meg - mondta Nagy Zoltán ügyvezető igazgató az MTI-nek..."

Mixonline.hu, 2014. január 3., péntek
A Phoenix Mecano pályázatot nyert

Estihirlap.hu, 2014. január 3., péntek
A kecskeméti Phoenix Mecano 2014-ben is folytatja a beruházásokat

Inforadio.hu, 2014. január 3., péntek
Idén is folytatja a beruházásokat a kecskeméti Phoenix Mecano

Index.hu, 2014. január 3., péntek
Itt fog kutatni egy svájci cég

Műszakifórum.hu, 2014. január 3., péntek
Növekedett a magyar vállalkozók bizalma a nemzetközi és a hazai gazdaság iránt
"...A nemzetközi és a magyar gazdasági helyzetet is egyre pozitívabban értékelik a hazai vállalatok. Nagy hangsúlyt helyeznek a földrajzi terjeszkedésre, valamint az innovációra és a kutatás-fejlesztésre - derül ki az EY legfrissebb Tőkebizalmi Barométeréből..."

Piacesprofit.hu, 2014. január 3., péntek
Erre ügyeljen, ha meglátogatja a könyvelőjét!

Fataj.hu, 2014. január 3., péntek
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

Gazdasági Rádió, Délutáni monitor, 2014. január 3., péntek
Mit kell tudni az SAP felsőoktatási programjáról?
"...idén 15 új felsőoktatási intézmény csatlakozott a visegrádi négyekből az SAP felsőoktatási programjához..."

Innoportal.hu, 2014. január 4., szombat
A kecskeméti Phoenix Mecano 2014-ben is folytatja a beruházásokat

AgrárHírek.hu, 2014. január 4., szombat
Létrejött a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

Portfolio.hu, 2014. január 4., szombat
Az EU-pénzekről tesz nagy bejelentést a lengyel kormányfő

Szabadfold.hu, 2014. január 5., vasárnap
Gödöllő lett a központja az országos agrárkutatói bázisnak

Minuszos.hu, 2014. január 5., vasárnap
Magyarország indul a Tech Match 2014 startupversenyen

Pecsiujsag.hu, 2014. január 5., vasárnap
A PTE-n kiderül, mit kutatnak és fejlesztenek a következő években
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Pályázati és Innovációs Igazgatósága közös rendezvényt tart január 14-én (kedden). A téma a kutatás-fejlesztés..."

Palyazatihirek.eu, 2014. január 5., vasárnap
Közétette első 2014-es pályázati felhívásait az Európai Bizottság

Zegtv.hu, 2014. január 6., hétfő
Díjátadó az újévi fogadáson
"...Több éves hagyomány szerint újévi fogadásra hívta a város polgármestere Zalaegerszeg intézményeinek vezetőit, valamint a gazdasági élet kiemelkedő szereplőit. Az ünnepség keretében átadták 2013 innovációs díjait is. Ezúttal a Zala Volán Zrt. és a Techológiai Centrum kapta az elismerést..."

Trademagazin.hu, 2014. január 6., hétfő
Január 1-jével létrejött a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

Portfolio.hu, 2014. január 6., hétfő
Újra itt van: Közeleg a jelentési szezon!

Itbusiness.hu, 2014. január 6., hétfő
Űrverseny Budapesten!
"...2014 júniusában Magyarországon, Budapesten tartják éves találkozójukat a világ egyik legjelentősebb technológiai versenye, a Google Lunar XPRIZE résztvevői. Az esemény házigazdája a verseny magyar résztvevője, a Puli Space Technologies, főtámogatója pedig a Design Terminál lesz..."

Hirek.sk, 2014. január 6., hétfő
Változnak a felvételi pontszámítás szabályai Magyarországon

Bevezetem.hu, 2014. január 6., hétfő
Versenyképes hazai innovációk a világelitben
Magyar tech cégek globális pályán
"...Több magyar fejlesztőcég is megmutatja magát a világnak az év legpezsgőbb digitális trend seregszemléjén Las Vegasban. A GPS Tuner, a Leonar3Do és az Xdorid már büszkélkedhet nemzetközi sikerekkel, a CES pedig meghozhatja számukra az igazi áttörést. Technológiai óriáscégek és innovatív start-upok január elején mintegy 20.000 vadonatúj fejlesztésről rántják le a leplet a szakma legbefolyásosabb képviselői előtt..."

Turizmus.com, 2014. január 6., hétfő
Budapestre jön a Google űrtechnológiai versenye

Innoportal.hu, 2014. január 6., hétfő
Az idén is megrendezik az Educatio oktatási szakkiállítást

Richpoi.com, 2014. január 6., hétfő
Így alakul 2014-ben az adótörvény

Richpoi.com, 2014. január 6., hétfő
Új gyárat építene találmányára egy szegedi fiatal
"...2012-ben Pozsonyban az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén megkapta a szlovák szabadalmi hivatal különdíját. A versenyen 87 pályázat volt három tucat országból. Ezt követően a Magyar Innovációs Szövetség benevezte az amerikai ifjúsági tudományos világversenyre (ISEF), melyet Arizona államban rendeztek idén májusban..."

Hbkik.hu, 2014. január 6., hétfő
Pályázat a 2013. évi legjelentősebb innováció elismerésére
"...A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával közösen - 22. alkalommal teszi közzé a MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot..."

Forexclusive, 2014. január 6., hétfő
Pályázat a 2013. Évi legjelentősebb innováció elismerésére!

Kelet-Magyarország, 2014. január 7., kedd, 14. oldal
Centralizált vízügy és kutatás
Több vízüggyel kapcsolatos rendeletet módosított ez év elejétől a kormány.

Világgazdaság, 2014. január 7., kedd, 1+2. oldal
Változások előtt a gyógyítás
"...Alapjaiban változtathatja majd meg a gyógyítást, ha a jövő komputerei képesek lesznek előre jelezni és megelőzni a problémákat azzal, hogy a megfelelő információt a megfelelő emberhez a megfelelő időben juttatják el. A GE és a kormány erre irányuló hatmilliárdos projektje azonban csak egy azon - főleg információtechnológiai - kutatások és fejlesztések közül, amelyektől pozitív irányú változásokat remélnek az egészségügyben dolgozók, a betegek és a finanszírozók egyaránt..."

Világgazdaság, 2014. január 7., kedd, 2. oldal
Tízmilliárdok egészségügyi K+F-re
"...Magyarországon tavaly csaknem 364 milliárd forintot költöttünk kutatás-fejlesztésre, 8,1 százalékkal többet, mint az előző évben. 2011-ben a 330,6 milliárd forintos kutatatás- fejlesztési ráfordításból valamivel több, mint 62 milliárd jutott az egészségügyi célú K+F tevékenységre..."

Insiderblog.hu, 2014. január 7., kedd
USA - Mass Challenge pályázat!
"...Januárban már lehet előregisztrálni a MassChallenge februárban induló 2014-es pályázati körére. Bárhonnan, bármilyen témával lehet jelentkezni, ha az korai fázisú vállalkozás, és nagy hatású ötlet. A legjobb 120 cég 4 hónapos programon vesz részt, aminek végén 3 tucat cég előadhat a befektetőknek, és  a legjobb tucat 1 millió dollárt kap. A díj is fontos, de a lényeg a mentorálas, kapcsolatok, a piacra lépés, valamint a folyamat közben a 120 cég számára egyéb formában nyújtott több mint 10 millió dolláros segítség..."

Napigazdasag.hu, 2014. január 7., kedd
Innovációs mókuskerék a technológiai szektorban

Pozitivnap.hu, 2014. január 7., kedd
Űrverseny Budapesten a Holdra lépésért

Supply Chain Monitor , 2014. január 8., szerda, 38. oldal
Mechatronikai képzési központ Szombathelyen
"...Saját mechatronikai tudásközpontot nyitott meg december 5-én, Szombathelyen a térség egyik vezető autóipari alkatrészgyártó vállalata, az EPCOS Kft..."

2014. január 8., szerda
USA - Mass Challenge pályázat!
"...A legjobb 120 cég 4 hónapos programon vesz részt, aminek végén 3 tucat cég előadhat a befektetőknek, és a legjobb tucat 1 millió dollárt kap..."

Magyarhirlap.hu, 2014. január 8., szerda
A lengyel kormányfő nagy álma
"...A kormány Tusk közlése szerint az EU-pénzeket elsősorban az infrastrukturális helyzet javítására, a kutatás-fejlesztés támogatására, valamint az elmaradott régiók fejlesztésére tervezi fordítani..."

Piacesprofit.hu, 2014. január 8., szerda
Megjöttek a kitöltő programok a gazella-programhoz
"...Megjelent a Technológiai start-up ökoszisztéma építés tárgyú pályázat (Start-up_13) II. III. és IV. alprogram pályázatainak benyújtásához szükséges projekt adatlap, azaz a kitöltő program. A pályázatok benyújtása a II. III. és IV. alprogramokra 2013. december 2. napjától a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, de legkésőbb 2014. december 31. napjáig lehetséges..."

Vs.hu, 2014. január 8., szerda
Tusk: Az EU miatt leszünk gazdagok

Profitline.hu, 2014. január 8., szerda
Intelligens energia hálózatot fejleszt a Közel-Keleten a Siemens

Hvg.hu, 2014. január 8., szerda
A világ 20 leggazdagabb állama közé vágynak a lengyelek

Népszabadság, 2014. január 9., csütörtök, 15. oldal
Ezért zuhan a versenyképesség

Figyelő, 2014. január 9., csütörtök 29-31. oldal
Ötletmerítők
Hálózatelemzés és innováció
"...Régóta foglalkoztatja a kutatókat, milyen kreatív környezet ideális az új ötletek megszületése szempontjából. A közelmúltban arra jutottak: minél inkább heterogén fejlesztőcsoportok kezdenek együtt dolgozni, üzletileg annál sikeresebb lesz a létrejövő új alkotás..."

Népszabadság, 2014. január 9., péntek, 15. oldal
Ezért zuhan a versenyképesség
Teljes tévút a kormány innovációpolitikája
"...Tanulságos táblázatot tett közzé legfrissebb számának címlapján a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala: a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorára (Global Competitiveness Index, GCI) támaszkodó összeállítás szerint 2010 óta Magyarországnak az összes innovációs mutatója romlott - némelyik több mint 50 százalékos mértékben -, aminek nyilvánvalóan komoly szerepe volt abban, hogy a versenyképességünk visszaesett..."

Ma.hu, 2014. január 9, csütörtök
2022-re a világ 20 leggazdagabb állama között lehet Lengyelország

Hg.hu, 2014. január 9, csütörtök
Szabadnapjaimon... dolgozom! Avagy: hogyan készül az InnovatívGeneráció
"...Végéhez ért a Kreater második innovátorképző programja, a résztvevő startupok a jövő keddi záróbuli előtt pitchekkel küzdenek meg egymással (és magukkal) a támogató szavazatokért és a díjakért!..."

Nol.hu, 2014. január 9., csütörtök
Ezért zuhan a versenyképesség
K+F - Teljes tévút a kormány innovációpolitikája

Haon.hu, 2014. január 9, csütörtök
"Az innováció fellegvárává akarunk válni"
"...Új partnerségben gondolkodik Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora..."

Privatbankar.hu, 2014. január 9, csütörtök
Ezek voltak a legmenőbb magyar vállalkozások év végén

Klubrádió, Többet Ésszel, 2014. január 9, csütörtök
Interjú dr. Antos Lászlóval a XXII. Innovációs Nagydíjjal kapcsolatban
"...A Magyar Innovációs Alapítvány a Magyar Innovációs Szövetséggel együtt az idén is kiírta a Magyar Innovációs Nagydíjat, már 22. alkalommal..."

Népszava, 2014. január 10., péntek, 4. oldal
Magyar innovációt díjazott a Telekom

Világgazdaság, 2014. január 10., péntek, 5. oldal
A kamara több fronton is az innovációs tevékenységet állítja a gazdaságfejlesztés szolgálatába

Innotéka, 2014. január 10., péntek, 7. oldal
Tíz tudós kapott Gábor Dénes-díjat

Innotéka, 2014. január 10., péntek, 14. oldal
Innovációs Nagydíj a legjobbak elismerésére
"...A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együtt - 22. alkalommal hirdette meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot. A kiírást a Magyar Innovációs Klub tavalyi utolsó találkozóján hozták nyilvánosságra..."

Innotéka, 2014. január 10., péntek, 20-21. oldal
Valami feltűnt a horizonton
"...Az Európai Unió a kutatás-fejlesztésben és innovációban látja azt a kitörési pontot, amellyel a gazdasági válság után növekedési pályára állhatnak a tagországok, és ezáltal maga az unió is. E felismerés szerencsére nem rekedt meg a verbalitás szintjén, és a döntéshozóknak köszönhetően 70 milliárd euró jut innovációra a 2014-2020-as költségvetési időszakban a Horizont 2020 keretében..."

Szabad Föld, 2014. január 10., péntek, 10. oldal
Díjazták BioSzentandrást
"...Bármily meglepő, 2013-ban egy kicsiny abaúji falu, Hernádszentandrás nyerte az Európai Territoria Innovációs Díjat. Programjuk egyszerű: csak önmagukat adják..."

Szabad Föld, 2014. január 10., péntek, 16. oldal
Gödöllő lett a központ
"...Januártól gödöllői központtal működik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), mely 13, eddig önállóan működő - az agrárgazdasággal kapcsolatot tartó - kutatóintézetet egyesít..."

Hajdú-Bihari Napló, 2014. január 10., péntek, 1, 5. oldal
Az egyetem korrekt partnerséget ajánl
"...Szilvássy Zoltán rektor különös jelentőséget tulajdonít az innovációnak..."

Hetek, 2014. január 10., péntek, 34-35. oldal
A golyós magyar zseni
"...Csak kevesen tudják, hogy a ma már széles körben elterjedt automata sebességváltó feltalálója sem más, mint Bíró László..."

Vas Népe, 2014. január 10., péntek, 2. oldal
Uniós célkitűzés
"...Az Európai Unió lisszaboni döntésében fogalmazta meg azt a célkitűzést, amely szerint 2020-ra a tagállamok kutatásra, fejlesztésre szánt ráfordításai érjék el a GDP-jük három százalékát..."

Vaol.hu, 2014. január 10., péntek
Uniós célkitűzés

Naplo.hu, 2014. január 10., péntek
"Az innováció fellegvárává válni..."

Infoter.hu, 2014. január 10., péntek
Soha nem látott mértékű kutatás-fejlesztési beruházások kezdődnek Európában
"...Az EU kiemelt kutatás-fejlesztési programja, a "Horizont 2020" keretében már az indulást követő első két évben 15 milliárd euró jut munkahelyteremtő projektek támogatására. Nyilvánosságra hozták a projektek támogatására szolgáló első pályázati felhívásokat: ezzel kezdetét vette a "Horizont 2020" program. Az elkövetkező hét évben az egyetemek, kutatóintézmények és vállalatok 80 milliárd eurót fordíthatnak kutatás-fejlesztési célokra, azaz innovatív új termékek és szolgáltatások létrehozására..."

Hír24.hu, 2014. január 10., péntek
Egy okkal több, amiért érdemes a tavaszt várni
"...Az új uniós pályázatok közül a kisebb értékűek várhatóan már tavasszal megjelennek - derült ki a Szabad Európa Vitanapok rendezvényen. A 2014-2020-as időszakban a legtöbb forrás a munkahelyteremtésre juthat..."

Figyelo.hu, 2014. január 10., péntek
Az év közepén jelenhetnek meg az új uniós pályázatok

Jaras.info, 2014. január 11., szombat
Az év közepén megjelenhetnek az új uniós pályázatok

Pecsistop.hu, 2014. január 11., szombat
Diákok kísérletezhetnek a CERN-ben
"...Diákok kísérletezhetnek az Európai Nukleáris Kutató Szervezetben, a CERN-ben a nagy hadronütköztetőről (LHC) ismert intézmény fennállásának 60. évfordulója alkalmából: a szerencsés csoportot pályázat keretében választják ki, jelentkezni január végéig lehet..."

Metropol.hu, 2014. január 11., szombat
Diákok kísérletezhetnek a CERN-ben

Gazdasagiradio.hu, 2014. január 12., vasárnap
Az év közepén megjelenhetnek az új uniós pályázatok

Turizmus.com, 2014. január 12., vasárnap
Az év közepén új uniós pályázatok

Mno.hu, 2014. január 12., vasárnap
Orbán: Magyarország büszke lehet rájuk
"...Magyarország büszke lehet mérnökeire, informatikusaira, fizikusaira - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, miután Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével közösen látogatást tett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN genfi központjában..."

Pecsistop.hu, 2014. január 12., vasárnap
Orbán Genfben büszkélkedett

Napi Gazdaság, 2014. január 13., hétfő, 8. oldal
Hogyan költsünk el okosan 75 milliárd dollárt?
"...A millenniumi fejlesztési célokat az ENSZ 2015-ig határozta meg, a szervezet így már azon gondolkodik, milyen új feladatokat tűzzön ki a fejlődés és a fenntarthatóság érdekében..."

Napi Gazdaság, 2014. január 13., hétfő, 8. oldal
A világ megmentése üzleti stratégiának sem utolsó
"...Hosszú távon üzletileg is kifizetődő, ha együttműködünk a millenniumi generáció "fiatal álmodozóival", és a fenntarthatóságot valóban komolyan vesszük..."

Népszava, 2014. január 13., hétfő, 4. oldal
Magyar innovációt díjazott a Telekom

Világgazdaság, 2014. január 13., hétfő, 3. oldal
Pályázat a 2013. évi legjelentősebb innováció elismerésére!
"...A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együtt - 22. alkalommal teszi közzé a MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot..."

Nepszava.hu, 2014. január 13., hétfő
Magyar innovációt díjazott a Telekom

Részletek »

Várható események

Hogyan éljünk a Horizont 2020 program lehetőségeivel?

2014. január 28-án, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Kamaratermében az InnoXperT Csoport és a Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. szemináriumot szervez "Hogyan éljünk a Horizont 2020 program lehetőségeivel? Kutatás és innováció az egészségügy területén".

A szeminárium programja:

10.00-11.10
A kutatás és innováció támogatása a Horizont 2020 stratégia keretében, a nemzetközi források szerepe a hazai K + F finanszírozásban
előadó: Kleinheincz Ferenc/Hinsenkamp Mária, InnoXperT Csoport
11.10-11.20
Szünet
11.20-13.00
A Horizont 2020 program bemutatása, különös tekintettel az egészségügyre; részvételi szabályok
előadó: Groó Dóra/Erdő Sándor, InnoXperT Csoport
13.00-13.30
Ebédszünet
13.30-16.00
A szellemi alkotások menedzselése a Horizont 2020 programban
előadó: Kürtössy Jenő, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Szellemi vagyon audit és értékelés a tőkebevonás érdekében
előadó: Káldos Péter, Hipavilon Nonprofit Kft.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése
előadó: Szmollár Katalin, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
16.00-17.00
Egyéni konzultáció

A jelentkezés határideje 2014. január 23., a képzés díja: 25 000 Ft/fő + áfa.  A jelentkezés módja: jelentkezési lap kitöltésével elektronikusan (anna.szenczi@hipavilon.hu), vagy faxon (06 1 474 5550).

További információkkal Szenczi Anna programkoordinátor az érdeklődők rendelkezésére áll, a 06 1 474 5548 telefonszámon vagy az anna.szenczi@hipavilon.hu e-mail címen.

Startup Pirates Budapest

Magyarország ad otthont 2014. február 1-8-ig a Mathias Corvinus Collegiumban (1016 Budapest, Somlói út 51.) a Startup Pirates elnevezésű accelerator programnak, amely a már sikeres startupperek előadásai mellett gyakorlati problémák megoldásával, és egy saját ötlet kidolgozásának lehetőségével is várja az érdeklődőket.

A Startup Pirates rendezvényt egy non-profit nemzetközi szervezet indította el Portugáliából. Az előadók mellett mentorok nyújtanak majd folyamatos szakmai segítséget.
Az előadók, ill. mentorok között lesz Hild Imre (iCatalpult), Szabó Attila (Budapest Toastmaster Club), Gallai Richárd (Megoldás), Fabio Carati (Telecom Italia), Dehelán Gábor (thehub.hu), Oszkó Péter (PortfoLion Zrt.), Zsembery Levente (X-ventures), David Tacconi (CoRehab), Shehryar Piracha (KuponVilág) és Dr. Kádas Péter (Startupdate.hu) is.

Részvételi díj: 75 euró
A részletes program megtekinthető a következő honlapon.
További információk: http://budapest.startuppirates.org/

Horizont 2020 KKV Információs Nap

A Nemzeti Innovációs Hivatal és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) 2014. február 4-én információs napot szervez a 2014 januárjától induló Horizont 2020 program KKV-k számára elérhető pályázati lehetőségeinek bemutatására. A rendezvény helyszíne a Nemzeti Innovációs Hivatal Nagy Terme (1061 Andrássy út 12.).

Az információs nap előzetes programja:

9:30-10:00
Regisztráció
10:00-10:10
Köszöntő 
Korányi László, megbízott elnök, Nemzeti Innovációs Hivatal
Bödőcs Róbert elnökhelyettes, Nemzeti Külgazdasági Hivatal (tbc)
10:10-10:40
A Horizont 2020 program dióhéjban és a KKV pályázati lehetőségek: 
Csuzdi Szonja, Külkapcsolatok Főosztálya, főosztályvezető-helyettes, Nemzeti Innovációs Hivatal
10:40-11:00
Egyszerűsítési intézkedések a H2020 Programban:
Kápli Balázs, Jogi és Pénzügyi NCP, Nemzeti Innovációs Hivatal
11:00-11:15
Kérdések, válaszok
11:15-11:45
Az új KKV eszköz bemutatása és az "Innováció a KKV-knál" (Innovation in SMEs) - pályázati felhívások, támogatási formák:
Csuzdi Szonja, Külkapcsolatok Főosztálya, főosztályvezető-helyettes, Nemzeti Innovációs Hivatal
11:45-12:10
Enterprise Europe Network szerepe a H2020-ban és partnerkereső szolgáltatásai:
Holly Sára, Enterprise EuropeNetwork regionális vezető, Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA)
12:10-12:30
Kérdések, válaszok
12:30-13:30
Ebéd
13:30-13:50
Az EUROSTARS2 program:
EUREKA Titkárság, Brüsszel
13:50-14:20
Pénzügyi eszközök a KKV-k innovációjának szolgálatában
A Horizont 2020 kockázatfinanszírozási eszközei:
Szilágyi László, TéT attasé, Brüsszel
KKV-k fejlesztését célzó pénzügyi eszközök az Operatív Programokban:
Zila László, tervező-elemző, Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal
14:20-14:30
Kérdések, válaszok
14:30-14:45
KKV lehetőségek a Marie Sklodowska Curie akciók területén:
Jeney Nóra, MSCA Programbizottsági tag és NCP, Nemzeti Innovációs Hivatal
14:45-15:10 AAL és ECSEL programok pályázati lehetőségei vállalkozások számára:
Jeney Nóra, AAL és ECSEL program-koordinátor, Nemzeti Innovációs Hivatal
15:10-15:25 Kérdések és válaszok
15:25-15:30 Zárszó

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. (A regisztrációs űrlap kitöltésével regisztrálhat legkésőbb 2014. január 31-ig.)

Pályázati felhívások

Pályázat a 2013. évi legjelentősebb innováció elismerésére!

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együtt  - 22. alkalommal teszi közzé a

MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

Az év legjelentősebb innovációját elismerő Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további, összesen hat kategóriában is díjazzák: Ipari-, Agrár-, Környezetvédelmi-, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díjai.
A legeredményesebb, 2011. január 1. után alapított (startup) vállalkozás a Magyar Innovációs Szövetség Start-up Innovációs Díját nyeri el. A díjazottak egyike megkapja az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Szervezeti Innovációs Díját is.
A díjak ünnepélyes átadására 2014. március végén kerül sor az Országházban.

Kik vehetnek részt?
Azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, amelyek a 2013. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

Az elbírálás során a 2013-ban elért többleteredmény/többlet árbevétel, egyéb műszaki, gazdasági előnyök szempontjai mellett az innováció eredetiségét, újszerűségét, ill. társadalmi hasznosságát is értékelik, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát.
A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.

Előző Nagydíj Pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:
1 oldalas összefoglaló, amely a www.innovacio.hu/nagydij oldalról tölthető le,
Részletes leírás a megvalósításról, az elért piaci, illetve gazdasági eredményről (többleteredmény, többlet éves árbevétel, piaci részesedés növekedése stb.), maximum 10 A/4-es oldalon,
Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),
Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.

Beadási határidő: 2014. február 5., 12 óra

A pályázatokat pdf-ben, az egyoldalas összefoglalót doc formátumban kell eljuttatni adathordozón vagy e-mailben, a Magyar Innovációs Alapítvány titkárságára: 1036 Budapest, Lajos u. 103. I. em., innovacio@innovacio.hu.
A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, gazdasági szakemberekből áll, elnöke a nemzetgazdasági miniszter.

Bővebb információ: www.innovacio.hu
Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma nevében: Prof. Závodszky Péter

Kairos Student Venture Competition 2014

Van egy jó ötleted? Egyetemista vagy és vállalkoznál? Kihívásokkal teli életre vágysz?  Szeretnél kiváló mentoroktól tanulni? Akkor próbáld ki magad a Kairos Student Venture Competition (SVC) keretein belül, ahol a kiváló ötletek kerülnek előtérbe, és a jövődet is megalapozhatod.

Az SVC 2014 egy kiemelkedő verseny egyetemi hallgatók részére, amely összegyűjti a legtehetségesebb fiatal vállalkozókat és a leginnovatívabb hallgatókat. A kiválasztottak egy személyes felkészítés után bemutathatják ötletüket egy üzleti szakemberekből, kutatókból és társvállalkozókból álló nagy tekintélyű zsűri előtt. Az utolsó fordulóra 2014. február 14-én kerül sor.

A versenyen a kiemelkedő tehetségek különböző díjakban részesülnek:
- A verseny győztese részt vehet a New York-ban szervezett 2014-es Kairos Global Summit-on, ahol a világ leginnovatívabb hallgatói ötletei találkoznak. Itt lehetősége nyílik a világ top innovációs és üzleti vezetői illetve döntéshozói előtt prezentálnia saját ötletét. Az utazás és a szállás költségeit a Kairos Society állja.
- K50: Az első 3 helyezett automatikusan bekerül a Kairos 50 (K50) kiválasztási folyamatának utolsó fordulójába. A K50 cégek képviselik az év legjobb projektjeit, a világ minden tájáról. Tagjai részt vesznek a legnagyobb presztízzsel bíró globális start-up rendezvényeken úgy, mint a Kairos Global Summit, TEDMED, Bloomberg's Next Big Thing Summit and Pioneers Festival.

A Kairos Society egy diákok által működtetett, nemzetközi non-profit szervezet, mely kiválasztja a világ legjobb egyetemi hallgatóit, akik globális problémákra keresnek megoldásokat, és segít nekik nemzetközi sikereket és ismertséget elérni. Fő területei a környezetvédelem, az egészségügy és az oktatás, de a versenyre lényegében bármilyen innováció-alapú projekttel lehet pályázni.

Részletes versenyszabályok, program és jelentkezési lap megtalálható a honlapon. Jelentkezési határidő: 2014. január. 16., éjfél.
További információk a honlapon, a hivatalos Facebook oldalon, illetve érdeklődni Eredics Boglárkánál a +36 70 532 7704-es telefonszámon.

Előregisztráció a MassChallenge 2014-re

Januárban már lehet előregisztrálni a MassChallenge februárban induló 2014-es pályázati körére. Bárhonnan, bármilyen témával lehet jelentkezni, ha az korai fázisú vállalkozás, és nagy hatású ötlet. A legjobb 120 cég 4 hónapos programon vesz részt, amelynek végén 3 tucat cég előadhat a befektetőknek, és a legjobb tucat 1 millió dollárt kap. A díj is fontos, de a lényeg a mentorálás, a kapcsolatok, a piacra lépés, valamint a folyamat közben a 120 cég számára egyéb formában nyújtott több mint 10 millió dolláros segítség.

A világ bármely részéről lehet jelentkezni, bármilyen ötlettel, nincsen sem földrajzi, sem tematikus megkötés. 2013-ban több mint 1200 jelentkező volt Argentínától és Mexikótól, Kolumbián, Izraelen és Oroszországon keresztül az Egyesült Államokig, a világ minden részéről. Egészségügy, környezetvédelem, informatika-kommunikáció és sok egyéb témában érkeztek anyagok, amelyeket a MassChallenge sikeres üzletemberekből álló mentorhálózata, és bírálóbizottsága számos szempont szerint rangsorolt, hogy kiválassza a 4 hónapos programon részvevő legjobb 120 pályaművet, akiket aztán a 4. hónap végén rangsorolt, és a legjobbakat jutalmazta. A fő szempont: nagy-hatású (high-impact) ötlet legyen.
A MassChallengre itt lehet előregisztrálni több információért.
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.