XXXIII. évf. | 2023. szeptember 26. | 17. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagunkat
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Magyar Kutatási Hálózat
Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MISZ elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség elnökségi ülést tartott 2023. szeptember 20-án a MISZ székhelyén.

1. Dr. Szabó Gábor elnök nem tudott az ülésen jelen lenni, ezért az ülést Dr. Birkner Zoltán, alelnök vezette, aki felvázolta a napirendi pontokat, melyet az elnökség egyhangúlag elfogadott. Birkner Zoltán tájékoztatta az elnökséget Jakab László felmondásáról, majd bemutatta Mátrai Gábort, aki a MISZ megbízott ügyvezető igazgatója december 31-ig. Mátrai Gábor bemutatkozott az elnökségnek.

2. Birkner Zoltán beszámolt az előző elnökségi ülés óta végzett munkáról, kiegészítette azzal, hogy a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén Laskai Szilveszter különdíjban részesült, a 32. Nagydíj kapcsán említette, hogy 10 millió forint támogatást nyert el a MISZ az NKFIH-tól. A beszámolót egyhangúlag elfogadta az elnökség.

3. Birkner Zoltán felvetésére az elnökség egyhangúlag megköszönte az előző elnökség távozó tagjainak (Dr. Helyes Zsuzsanna, Dr. Balázs Gergely György, Dr. Erdei Sándor, Falk György) munkáját. Javasolta, hogy Balázs Gergely György elnöki innovációs tanácsadóként, szavazati jog nélkül, megfigyelőként részt vehessen a MISZ elnökség munkájában. Az elnökség egyhangúlag elfogadta a felvetést.

Az elnökségi tagok közötti munkamegosztás keretében Birkner Zoltán vállalta a regionális igazgatók munkájának koordinálását, hogy hatékonyabban támogassák a MISZ munkáját, ezért Mátrai Gábor ügyvezető igazgatóval szeretne személyes egyeztetést kezdeményezni a regionális igazgatókkal.
Birkner Zoltán minden elnökségi tagot megkért arra, hogy gondolja végig, hogy miben szeretne további vállalást tenni, kinek mi lenne a missziója. Az elnökség egyetértett abban, hogy a további tagok a következő elnökségi ülésen vázolják a vízióikat, esetleges vállalásaikat.
A témához hozzászólt: Mogyorósi Péter, Kristóf Péter, Dombi Viktor, Darázs Lénárd, Gulácsi László, Mátrai Gábor

4. Pakucs János beszámolt arról, hogy Bacsa György igazgató mellett, Kun Zsuzsanna, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója is tart előadást majd az összevont elnökségi és választmányi ülésen. Az elnökség egyhangúan elfogadta a választmányi ülés napirendi pontjait.

5. Kristóf Péter beszámolt arról, hogy meglátogatta az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-t, ahol szóba került, hogy a Nagydíjnak lehetne egy új kategóriája, az innovációt ösztönző díj. Birkner Zoltán javasolta, hogy a Nagydíjjal a következő ülésen foglalkozzon az elnökség a "Mit tegyünk azért, hogy a Nagydíj népszerűbb legyen" napirendi pontban. Ábrahám László kérte, hogy a MISZ foglalkozzon a STEM tanárok növekedésének számával. Urbán László a járműipar transzformációjáról beszélt, javasolta, hogy a zalai járműipari tesztpálya felé kéne fordulnia a MISZ-nek, örömmel szervezne oda látogatást. Ezt követően Birkner Zoltán bezárta az ülést.
A témához hozzászólt: Laufer Tamás, Gulácsi László.

MISZ alakuló választmányi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség alakuló választmányi ülését 2023. szeptember 27-én, 15 órakor, a MOL Campuson (1117 Budapest, Dombóvári út 28.) tartja.

Napirendi pontok:
 1. Dr. Szabó Gábor elnök beszámolója a közgyűlés óta eltelt időszak tevékenységéről
 2. Tájékoztató az ügyvezetői igazgatói változásról
 3. Dr. Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója, házigazda: A MOL Nyrt. magyar gazdaságban betöltött innovatív szerepe
 4. Kun Zsuzsanna, vezérigazgató: A Nemzeti Innovációs Ügynökség céljai és szolgáltatásai
 5. A megválasztott tagok bemutatása
 6. A választmány feladatai, célkitűzések a következő 4 évre
 7. Kérdések, válaszok
 8. Egyebek
A rendezvény fővédnöke a MOL Nyrt.

81. OMÉK Élelmiszeripari Innovációs Díj

Az Agrárminisztériumban 2023. szeptember 13-án megtörtént a 81. OMÉK Élelmiszeripari Innovációs Díj pályázatainak szakmai elbírálása. A szakmai bizottság tagjai az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Innovációs Szövetség, valamint a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség képviselői voltak.
A Magyar Innovációs Szövetség Agrár Tagozatának képviseletében a szakmai bírálaton, Dr. Balla Zoltán tagozati elnök vett részt. Gratulálunk a pályázati anyagokhoz, valamint a díjazottaknak. A díjakat az október 20-án megnyíló az OMÉK keretein belül adják át a szervezők!

MATEHETSZ közgyűlés

2023. szeptember 9-én, a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnáziumban került sor Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége közgyűlésére. A Közgyűlésen a tisztújítás keretében megerősítették Dr. Pakucs Jánost alelnöki pozíciójában.

Szegedi Tudományegyetem Tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülés

2023. szeptember 09. napján került megrendezésre a Szegedi Tudományegyetem Tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülése, melynek megnyitó beszédét Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora tartotta. Lantos Csaba miniszter úr és Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökének beszéde után a következő díjak, illetve oklevelek kerültek átadásra:
 • Professor Emeritus kitüntető cím
 • Kanyó Zoltán Irodalomelméleti Díj
 • Az Év Oktatója Elismerő Oklevél
 • Az Év Fiatal Oktatója Elismerő Oklevél
 • Az Év Élettudományi Publikációja Díj
 • Az Év Élettelen Természettudományi és Matematikai Publikációja Díj
 • Az Év Humán - és Társadalomtudományi Publikációja Díj
 • A rendezvény az első éves hallgatók esküjével zárult.
A Tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülésen a Magyar Innovációs Szövetséget Dr. Szabó Gábor MISZ elnök és Dr. Mogyorósi Péter, Dél-Alföldi Regionális Igazgató képviselte.

Családbarát közösségi tér létesült a Műegyetemen

Új közösségi tér nyílt a BME-n. Családbarát intézményként az egyetem több kezdeményezéssel is támogatja munkatársait a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésében.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) "E" épületének földszintjén kialakított családbarát közösségi tér feladata, hogy baba- és gyerekbarát teret biztosítson azon BME-s kisgyermekes szülők számára, akik a gyermekgondozás ideje alatt is folytatni kívánják tudományos vagy hivatali tevékenységüket, egyetemi tanulmányaikat, így segítve fokozatos visszatérésüket az egyetem kötelékébe és a munka világába. A többfunkciós térben a játszószoba mellett szoptatásra és pelenkázásra is alkalmas baba-mama szoba és teakonyha is található.

További információk a következő linken.

Kapunk-adunk, a világ legjobb egyetemének programjaiban vesz részt a BME

Amerikai keretrendszerben, az MIT REAP programban a regionális innovációs ökoszisztéma fejlesztésén dolgozik a Műegyetem a Scale-up Hungary csapat tagjaként.

A világ egyik legjobb egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) Regional Enterpreneurship Acceleration Programja (MIT REAP) egy olyan globális kezdeményezés, amelynek célja a projektben részt vevő országok, illetve régiók növekedésének felgyorsítása az innovációvezérelt vállalkozói tevékenység támogatásán keresztül.

További információk a következő linken.

Megjelent a QS európai egyetemi rangsora

Az idén először megjelentetett európai régiós QS rangsorban a Műegyetem a második legjobb hazai egyetem, a kelet-európaiak között a 10-dik helyen szerepel.

További információk a következő linken.

Műegyetemi multidiszciplináris kutatások a Tématerületi Kiválóság Programban

A Tématerületi Kiválóság Program 2021 keretében a Nemzetvédelmi és Egészség alprogramokban, 11 témában folytak kutatások a Műegyetemen.

A Tématerületi Kiválósági Program (TKP) szeptember 12-i disszeminációs rendezvényén a BME Tématerületi Kiválóságprogramjáról Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes adott áttekintést. A "Fókuszban a kiválóság-egyetemi kutatások" című előadásában megfeleltette a programot elindító Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elvárásait. A program célja, hogy az intézmények a szakmai kiválóságra építve alapkutatási eredményeket, új terméket/prototípusokat hozzanak létre, a tudományos produktivitás növekedjen, a KFI fókusz meghatározóbb legyen- és a Műegyetem szakmai és humán potenciáljával.

További információk a következő linken.

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGUNKAT

Név | HungaroFlow Tanácsadó Kft.
Tagsorszám | 813
Cím | 1134 Budapest, Lehel utca 17/D 2. emelet 2 ajtó
Vezető | Mácsai Zsolt Zoltán, ügyvezető igazgató

Tevékenység:
A HungaroFlow fókuszában a vállalati stratégiai és menedzsment tanácsadás mellett, az automatizált ügyviteli rendszerek bevezetése, vállalati digitalizáció és IT tanácsadás áll. A HungaroFlow innovatív szolgáltatása a szoftverrobotokkal történő folyamat automatizáció (RPA), a mesterséges intelligencia (AI) szervezeti érettség mérés, illetve rendszertervezési és -fejlesztési feladatok megvalósítása.
Több iparágban megfordult, 15-20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, szakmailag magasan felkészült menedzsment és IT tanácsadókkal segítik ügyfeleik digitalizációs programjait, és innovációs céljaik megvalósítását.

MAFITUD

Fantasztikus eredmény a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén

Budapest, 2023. szeptember 16. - Brüsszelben mérte össze tudását 37 ország legtehetségesebb fiatalja a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén (https://eucys2023.eu/), melyre a Magyarországot képviselő diákokat a Magyar Innovációs Szövetség delegálta.

Az Európa Unió által évente szervezett, legrangosabb tehetség-kutató verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét - melyre a világ 37 országából 65000 fiatal közül kiválasztott középiskolai fiatalok érkeztek - az idén szeptember 12-17. között rendezték meg Brüsszelben. A 14-20 év közötti fiatalok között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2022/2023. évben megrendezett 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia három első díjas pályázatának készítője képviselhette:
 • A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja, Laskai Szilveszter "Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel" c. pályázatával.
 • A békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanulója, Vida Ákos "Gaming Accessibility" c. munkájával.
A tatabányai Bánki Donát Pech Antal Technikum frissen végzett diákjai, Óvári Ákos és Szőnyi Balázs "Thermográfiai alapon működő vezetést támogató rendszer" c. munkájukkal.
A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb max. 3 pályamunkáról a brüsszeli nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet. Idén Brüsszelben lezajlott döntőn, a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén 37 országból, 85 projekt, 140 diák versenyzett egymással.

Az Európa Bajnokság különdíját Laskai Szilveszter nyerte el, melyet a CERN ajánlott fel. A pályázó egy vontatásra optimalizált SiC-MOSFET alapú invertert fejlesztett ki. Az inverter a prezentálhatóság érdekében 230 V-os hálózati feszültségről üzemel. Kiválóan alkalmazható, mint általános célú frekvenciaváltó. Az energiasűrűsége 60%-kal nagyobb, mint egy hasonló teljesítményű kereskedelmi forgalomban kapható frekvenciaváltónak. A SiC inverter - mint energiahatékonyságot növelő innovatív eszköz - egyik lehetséges válasza lehet a gazdasági és ökológiai környezet változásaival kapcsolatos kérdéseknek.
A magyar delegációt Ivánka Gábor, OTIO bírálóbizottsági tag, MAFITUD elnök vezette.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Az építőipari kkv-knak nyújt segítséget az SZTNH IP Hősök kampánya

Az elmúlt években folyamatosan jelentek meg új módszerek, termékek, berendezések és eljárások az építőiparban, a magyar építőipari vállalkozások mégis kevesebb mint fele rendelkezik szellemi tulajdoni oltalommal. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) IP Hősök kampányának második állomása az építőipari vállalkozásoknak nyújt segítséget az oltalomszerzéshez.

Az építőipari és a nagykereskedelmi ágazatban működő kkv-knál a legkevésbé valószínű (53 százalék), hogy bármilyen szellemitulajdon-védelmi intézkedést eszközölnének - derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) 2022 Intellectual Property SME Scoreboard jelentéséből. Az elmúlt évtizedben viszont növekvő tendenciát mutat az építőiparban a szellemi tulajdoni oltalomszerzések száma. Ami az építőiparban is gyakorta használt oltalmi formát, a formatervezési mintákat (designt) illeti, globális szinten 2012-ben 1,2 millió mintát lajstromoztak, ez a szám 2019-ben 1,36-ra, majd 2021-ben 1,5 millióra ugrott. A védjegyek száma is hasonlóan felfelé ívelő képet mutat, hiszen amíg 2012-ben 6,6 millió, 2021-ben már több mint 18 millió védjegy állt oltalom alatt. Bár az ágazatnak több kihívással is szembe kellett és kell néznie, bizonyított, hogy a kkv-knak a jól megválasztott és megszerzett oltalom egyszerre segíthet a túlélésben és a fejlődésben is.

A szellemi tulajdon védelme az azt alkalmazó vállalkozásoknak gyakran jelent plusz bevételt, ami igaz az építőipari szereplőkre is - az egy alkalmazottra jutó bevétel körülbelül 68 százalékkal magasabb a szellemitulajdon-jogokkal rendelkező kkv-k esetében, mint azoknál, amelyek nem rendelkeznek ezekkel. Az iparjogvédelmi oltalmak megszerzése és a szerzői jog egyszerre segít megőrizni, megvédeni és előtérbe helyezni az iparági innovációkat, valamint megerősíteni a vállalati érték növekedését és az imázs megerősítését. Az SZTNH IP Hősök kampányával azon dolgozik, hogy minél több segítséget adjon az építőipari vállalkozásoknak. A kampány során különböző eszközök segítik az oltalomszerzés lépéseinek és fontosságának átadását, a hivatal social media felületein és weboldalán színes infografikák és gyakorlati példák segítik a könnyű megértést. A nagykövetek (Ingatlan.com, Barabás Téglakő) pedig videós formában is mesélnek a saját tapasztalataikról.

A védjegyoltalomnak számos előnye van, hiszen megkülönbözteti a terméket a versenytársak termékeitől. Az innovációkba fektetett források nem térülhetnek meg, ha valaki lemásolja a terméket, eljárást, megjelölést, hiszen azt a bevételt az innovátortól veszik el. A szellemi tulajdon védelme lehetőséget nyújt arra, hogy az egyedi termékeket, szolgáltatásokat és innovációkat engedély nélkül használók szemben fel lehessen lépni. Az építőiparban egy épület tervrajzát szerzői jog védi, az egyedi eljárásokra, innovációkra vagy egy újfajta anyag, építészeti megoldás, berendezés kifejlesztésére szabadalmi bejelentés tehető, míg a márka logója védjegyoltalmat élvezhet. Mindezek mellett a formatervezésiminta-oltalommal a dizájnt óvhatjuk, használatiminta-oltalommal pedig az építőiparban használatos eszközök, berendezések, szerkezetek védhetők. A kampány során színes infografikák és diagramok közérthető módon mutatják be az oltalomszerzés lépéseit és tájékoztatnak az iparág legfontosabb oltalmi formáiról. Emellett a hivatal akár ingyenes szellemivagyon-diagnózist (IP Scan), egyéb tájékoztatást (például az elérhető támogatásokról, pályázatokról) is nyújt az érdeklődő, építőipari cégeknek.

Magyar Kutatási Hálózat

A HUN-REN ÖK kutatója másodszorra nyerte el a L'Oréal - UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyarországi díját

Huszonegyedik alkalommal, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban szeptember 5-én megrendezett ünnepélyes eseményen adták át a kivételes tehetségű magyar kutatónőknek járó, hatmillió forint összdíjazású L'Oréal - UNESCO A Nőkért és a Tudományért 2023. évi magyarországi díjait. Valkó Orsolya, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársa kiemelkedő kutatási eredményeiért immár másodszorra vehette át a rangos elismerést. A díj alapítói azt szeretnék elérni, hogy minél több tehetséges, sikeres nő legyen ismert és elismert a pályáján.

További információk: A HUN-REN ÖK kutatója másodszorra nyerte el a L'Oréal - UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyarországi díját

A Rényi Intézet és az ELTE egy jövőre induló nemzetközi projekt keretében járul hozzá az agyban zajló biológiai folyamatok megértéséhez

A HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet (HUN-REN Rényi Intézet) Mesterséges Intelligencia Kutatási Osztálya és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának (ELTE TTK) Matematika Doktori Iskolája is részt vesz az EU Marie Skłodowska-Curie Actions Doktori Hálózatok 2022 programjának 2,5 millió euró támogatottságú nyertes projektjében. A kilenc ország kilenc támogatott intézményéből, valamint további kilenc társult partnerintézetből álló konzorcium 2024. január 01. - 2027. december 31. között megvalósuló pályázatának fő témája a hálózati dinamika magasabb rendű összefüggésének megértése.

További információk: A Rényi Intézet és az ELTE egy jövőre induló nemzetközi projekt keretében járul hozzá az agyban zajló biológiai folyamatok megértéséhez

Várható események


Fókuszban a helyi fejlesztések és a jó kormányzás

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében nyolc szakmai műhely működik, amelyek a tudáscentrum stratégiai jelentőségű szervezetei. A "Helyi fejlesztések, jó kormányzás" műhely várja az csatlakozók jelentkezését, következő találkozójukat szeptember 27-én tartják.

A tematikus fórumok a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) innovációs és együttműködési potenciáljának alapját jelentik, valamint kapcsolatokat, együttműködéseket építenek a quadruple helix (akadémia, gazdaság, közszféra, civil szféra) szereplői között. A fórumokat hibrid formában rendezik meg.

A Helyi fejlesztések, jó kormányzás fórum célja, hogy a helyi fejlesztések során az érintettek között partnerségek alakulnak ki és céljuk, hogy közösen vegyenek részt a közjó biztosításában és fejlesztésében. A szakmai műhely 2022 szeptembere óta négy találkozót szervezett, amelyen közel 70-en vettek részt. A fórumokon olyan jó gyakorlatokat mutatnak be, amelyeknél a quadruple helix szereplői valamilyen formában együttműködnek és a társadalmi innováció megvalósítását közös munkával érik el.

A következő, 2023. szeptember 27-én rendezett fórumon (a teljes program itt elérhető) két előadás hangzik el:
 • Érték- és közösségvezérelt kezdeményezések a Pannon Helyi Termék Klasztertől a Vasvár Népfőiskoláig (Kovács István, ügyvezető, Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft.)
 • Települések körforgásos modell elvű működtetése - tervező és döntéstámogató eszköz kidolgozása, tapasztalatai (Németh Kornél egyetemi docens, intézetigazgató, Pannon Egyetem Nagykanizsa - Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ, Alkalmazott Gazdálkodástani Intézet)
A fórum célcsoportját elsősorban önkormányzatok, civil szervezetek, különböző intézmények, egyéb társadalmi szervezetek/szövetségek, egyetemek és a vállalkozási szféra jelentik. A fórum nyitott további szereplők bevonására, a csatlakozási szándékot a fórum vezetőjénél szükséges jelezni ezen az e-mail címen.

További információ a TINLAB honlapján.

Tudományos olimpikonok a Kutatók Éjszakáján

2023. szeptember 29-én, a BME OMIKK Könyvtáraula épületében (1111 Budapest, Budafoki út 4-6.) a Kutatók Éjszakája keretein belül 16:00 órától 22:00 óráig a Magyar Innovációs Szövetség standjai is megtekinthetőek lesz. A látogatók megismerkedhetnek a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia kiváló döntős projektjeivel, valamint friss információkat szerezhetnek a 33. OTIO kapcsán.

Mi vesz rá egy tízedikes gimnazistát, hogy házi tárgykereső és rendszerező apparátust hozzon létre, ami rádiós modullal üzemel? Mit is jelent gyakorlatban az miRNS kétélű karddal játszott harca az mRNS terápiás alkalmazásban? Hogyan lehet központosítani és energiahatékonyabbá tenni a világítást? Milyen eszköz segíti a siket futballistákat a meccseken? Mik azok a kör és a fémes arányok? Néhány kérdés, amikre az idei Kutatók Éjszakáján örömmel válaszolnak a Magyar Innovációs Szövetség tudományos olimpikonjai.

Azoknak is lesz kihez fordulni, akiket a nemzetközi tapasztalatok érdekelnek, hiszen Szőnyi Balázs és Vida Ákos saját standdal lesznek jelen, akik nemrég érkeztek haza Brüsszelből, a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyéről, ahol Magyarországot képviselték, de bemutatja MateKIT - matematikai oktatóprogramját Kovács János is, aki a London International Youth Science Forum magyar résztvevője volt.

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD) 19. országos találkozója

A Magyar Fiatal Tudósok Társaságának zártkörű, 19. országos találkozóját 2023. október 6-án, 15 órai kezdettel rendezzük meg az EGIS Tudományos és Technológiai Központban (1106 Budapest, Keresztúri út 11-13.).

Fő előadónk Dr. Volk Balázs, az EGIS Gyógyszergyár Zrt. hatóanyagfejlesztési igazgatója lesz, aki 1992-ben, 1994-ben és 1995-ben is díjazott versenyzőnk volt az OTIO elődjén, az Országos Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, továbbá a hagyományoknak megfelelően idén is bemutatkoznak további MAFITUD-tagok.

A világszínvonalú helyszín interaktív, vizuális elemekben bővelkedő, helyenként játékos eszközökkel mutatják be a gyógyszergyártás érdekességeit, fontos mozzanatait, melyet az előadások előtt vezetett túra keretében, valamint az előadások után fakultatív meg is lehet tekinteni.

Levezető elnök: Ivánka Gábor, MAFITUD elnök

Időpont Esemény
14:45
Érkezés
15:00-15:30
Egis Tudományos és Technológiai Központ vezetett látogatás
15:30-15:40
Ivánka Gábor, MAFITUD elnök és egyben levezető elnök köszöntője
Szakmai előadás
15:40-16:10
Dr. Volk Balázs, hatóanyagfejlesztési igazgató, Egis Gyógyszergyár Nyrt.
16:10-16:15
Kérdések, hozzászólások
MAFITUD-tagok bemutatkozása
16:15-16:20
Kovács Nóra Anna, a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. díjasa
16:20-16:25
Balázs Gábor Gergő, a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. díjasa
16:25-16:30
Hegyesi Donát, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. díjasa
16:30-16:35
Lám István, a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 3. díjasa
16:35-17:00
Kérdések, hozzászólások
17:00-18:00
Büfé, networking
18:00
Találkozó vége


PÁLYÁZATI FELHÍVÁSok


MISZ ügyvezető igazgató pályázat

A Magyar Innovációs Szövetség (www.innovacio.hu), mint szakmai és munkaadói szervezet, tevékenységének középpontjában az innováció gazdaságélénkítő szerepe áll. A Szövetség célja a kutatás, a műszaki fejlesztés és a tervezés során az állandó megújulásra való törekvés a magyar gazdaság növekedését elősegítse. A szervezet pályázatot hirdet az alábbi pozícióra

---------ügyvezető igazgató--------

Főbb feladatok:
 • Az Innovációs Szövetség napi működésének irányítása és fejlesztése.
 • Az innovációs kezdeményezések előmozdítása, a partnerkapcsolatok építése és fenntartása.
 • Kapcsolattartás az iparág vezetőivel, kormányzati szervekkel.
 • A szervezet hosszú távú stratégiája kidolgozásának és végrehajtásának koordinációja.
 • Képviselni a MISZ-t a tagvállalatok, társszervezetek és külső partnerek felé.
 • Koordinálni és támogatni a MISZ elnökség tevékenységét.
 • Kapcsolattartás a média és nyilvánosság felé a szervezet tevékenységeiről.
 • Felelős a MISZ hírlevelének és kiadványainak szerkesztéséért.
 • Szervezi és irányítja a titkárság munkáját.
 • Felelős a Szövetség rendezvényeinek megszervezéséért és lebonyolításáért.
 • Intézi a szervezet működésével kapcsolatos pénzügyi feladatokat, pénzügyi tervezési feladat.
 • Figyelemmel követi a hazai és nemzetközi innovációs folyamatokat és ezekről tájékoztatja az Elnökséget.
 • Javaslataival segíti a MISZ tevékenységének fejlődését.
Az álláshoz tartozó elvárások:
 • Felsőfokú végzettség
 • Pénzügyi és gazdaságiismeretek, és gyakorlat
 • Társadalmi, szakmai szervezetek működésének ismerete
 • Vezetői gyakorlat
 • Versenyszférában szerzett minimum 2 év tapasztalat
 • Tárgyalóképes angol nyelvtudás szóban és írásban
 • Tapasztalat innovációval összefüggő projektek menedzselésében
 • Kiváló kommunikációs és meggyőző képesség
 • Kiváló előadó készség
 • Jó problémamegoldó és döntési képesség
 • Jó szervezőkészség
 • Érdeklődés az új technológiák iránt
 • Előny a kiterjedt kapcsolati háló megléte
Amit kínálunk:
 • Vezetői kompetenciák fejlesztése
 • Összetett, felelősségteljes vezetői munkakör
 • Kapcsolat építés a teljes innovációs ökoszisztémában
 • Rugalmas munkaidő beosztás
A munkakör betöltésének kezdő időpontja: 2024. január 1.

Munkavégzés helye: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.

Jelentkezés módja:
Kérjük, küldje el szakmai önéletrajzát, motivációs levelét fizetési igényével együtt 2023.09.30-ig az palyazat@innovacio.hu e-mail címre.

Észak-Alföldi Innovációs Díj 2023

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Debreceni Területi Bizottsága (DAB), a Hajdú-Bihar, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és a MISZ Észak-alföldi Regionális Képviselete, az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség közösen Észak-Alföldi Innovációs Díj pályázatot hirdet az innovatív technológiában és/vagy termékfejlesztésben kiemelkedő vállalkozások számára.

Az Észak-Alföldi Innovációs Díj célja a nemzeti vagy Észak-Alföldön kiemelkedő eredménnyel járó termékfejlesztést, technológiafejlesztést, informatikai rendszerfejlesztést, szolgáltatásfejlesztést célzó tevékenység, valamint kimagasló gazdasági teljesítmény elismerése. Pályázni lehet az elmúlt három évben végrehajtott sikeres innováció leírásának benyújtásával, képi, mozgóképi, illetve egyéb vizuális ismertetéssel kiegészített anyag beadásával.

A részletes formai követelményeket, a pályázat benyújtásának módját a pályázati felhívás tartalmazza, mely letölthető a HBKIK weboldaláról.

Innovációs díj felhívás 2023
Innovációs díj - Pályázati Felhívás és adatlap 2023

A beérkezett pályázatokat a vármegyei kamarák érkeztetik, majd formailag ellenőrzik. A tartalmi értékelést a kamarák által felállított bizottság véleményezi, illetve rangsorolja szakértők bevonásával. A pályázat elbírálását az MTA DAB elnöke végzi el a vármegyei kamarák elnökeivel közösen. Az Észak-Alföldi Régióban vármegyénként egy-egy díj kerül átadásra.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2023. október 13. (péntek), 12.00 óra

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Handbook of Research on Artificial Intelligence, Innovation and Entrepreneurship - Edward Elgar, 2023, Research Handbooks in Business and Management series
A mesterséges intelligencia (MI), innováció és vállalkozás(vezetés) kutatásának kézikönyve. Az Üzlet és Menedzsment sorozat Kutatási Kézikönyvei.
Dr. Osman Péter ismertetése

Szerkesztők: Elias G. Carayannis, a Tudomány, Technológia, Innováció és Vállalkozás(vezetés) professzora, George Washington University School of Business (US) és Evangelos Grigoroudis, a Minőségmenedzsment, School of "Production Engineering" és Menedzsment professzora, Krétai Műszaki Egyetem, (Görögország)

Napjainkban rengeteg szó esik a MI-ról, rengeteg tévhit és rémisztgetés kering körülötte, s olykor még a médiában szereplő 'értők' között folyó eszmecserék is Mérő László remek idézetét elevenítik fel: "Az egyik kérdi, mi a tao, a másik magyarázza - egyikük sem tudja, mi is a tao." A benne rejlő lehetőségek mai csúcsait nyilvánvalóan üzleti, katonai, vagy más titokként rejtik, de különböző fejlettségi szinteken - az ügyfélszolgálati eligazítótól az ultramodern orvosi diagnosztikáig, és sorolhatnánk - már itt működnek közöttünk, az pedig immáron teljesen bizonyos, hogy mindenestül át fogják formálni az élet összes területét. Minden szakavatott ismertetés segít, hogy ebből többet lássunk és értsünk, e ehhez az Edward Elgar könyvei a témák legjobb tudását kínálják. A várható jövőt illetően pedig számolnunk kell azzal, hogy ami elegendő hasznot ígér - pénzben, hatalomban, bármi fontos téren -, azt a következményekre tekintet nélkül megcsinálják és kiaknázzák.

Az Edward Elgar ajánlójából: "A könyv a technológiai innováció és 'entrepreneurship' MI-alapú elméleteire, irányelveire, gyakorlataira és politikáira összpontosít. Azt vizsgálja, mikor, hol, miként és miért indítja be, katalizálja és gyorsítja fel a MI a fejlesztés, feltárás hasznosítás és feltalálás betáplálását a vállalkozói cselekményekbe, ami az innovációs sikereket eredményezi. Külön-külön fejezetek vizsgálják a tényezőket, amelyek hajtják és formálják az innovációt és az entrepreurshipet, beleértve rendszerkörnyezeteket (pl. mindenek internete), kihívásokat (mint a magánszféra és a biztonság kérdései), s a kínálkozó lehetőségeket (pl. a MI segítségével létrehozott technológiai megoldások hatókörének kiterjesztése).

E kézikönyv átfogó áttekintést nyújt a címbeli témakörökről tudósoknak, egyetemi oktatóknak, politika-csinálóknak, gyakorló szakembereknek és diákoknak." (Kiemelések tőlem)
A tartalomról:
 • I Rész: MI üzleti alkalmazásokhoz - Benne, egyebek közt:
MI tudományos feltérképezése a tudás kibontakozóban lévő területeként
Az üzlet jövője: MI, gépi tanulás, mélytanulás
 • II Rész: Digitális átalakítás - Benne:
Digitális átalakítás és digitális érettségi modellek: egy stratégiai döntéskialakító keret tervrajza
MI és innováció tervezés az új termék- és szolgáltatás fejlesztéshez digitális ökoszisztémákban
Megmagyarázhatóság és a negyedik MI forradalom
Energia menedzsment
 • III. Rész: Digitális Entrepreurship:
Digitális innováció és entrepreneurship nyílt adat ökoszisztémákban: az érdekeltek (stakeholders) kilátásai és kihívásai
Kognitív fürgeség a jobb megértésért és önkormányozásért: emberközpontú MI segítő (AI enabler)
MI az energiaszektorban
A csúcstechnológiás startupok kulturális világa
 • IV Rész: Digitális üzleti modellek és Ipar 4.0
A MI értékteremtése: üzleti modellek a dolgok internetére alapozva
A blokklánc technológia jelentősége az Ipar 4.0-ban
MI és felemelkedő technológiák: az okos specializáció révén kínálkozó lehetőségek feltárása
 • V. Rész: Kiberbiztonság:
A kiberkockázat pénzügyi elemzése és menedzselése
A kiberkockázat menedzselésének jövője: MI és mélytanuló technológia a kiberkockázat modellezéséhez, döntéshozatalhoz és kockázat transzferhez
 • VI. Rész: Okosvárosok:
Okosvárosok közszolgáltatásainak átalakítása MI és Big Data elemzés révén: az univerzális, szektorokon átívelő megoldások felé
Az együttműködtetés eszméje okosvárosoknál: a rendszerek rendszere megközelítés
 • VII. Rész: Társadalom és a digitális átalakítások:
Karrier opciók és a szükséges technikai képességek a MI-nál
 • VIII. Rész: MI és demokrácia
Az Ipar 4.0-tól a Demokrácia 5.0-ig
MI demokratizálása: elmélettől a gyakorlatba

A demokrácia és a politika digitális átalakítása: fenntartható fejlődés, mint egy kritikus dimenzió a demokrácia konceptualizálásához és minősége méréséhez.

S egy különösen fontos jellemző, a Bevezetésből: "A könyv egy négyszeres/ötszörös innovációs spirál megközelítést alkalmaz, ahol az alapvető »egyetem-ipar-kormányzat« modellen túllépve a negyedik spirál a média-alapú és kultúra-alapú társadalom valamint a művészetek, a művészeti kutatás és művészetek-alapú innováció, az ötödik pedig a társadalom természeti környezete. Mindezekkel a tudás-termelés és -alkalmazás jobban tanulmányozható.

A könyv 26 tanulmányt felsorakoztató áttekintés, a /közel/jövő kilátásainak belőlük felsejlő világa pedig még aktuálisabbá teszi Ray Kurzweil tételét: "A szingularitás küszöbén" vagyunk (Kurzweil: A szingularitás küszöbén - Ad Astra, 2013, Hírlevél 2012/22.). s ezért találgathatjuk, de nem láthatjuk, mi felé robogunk annak túloldalán egyre gyorsabban. Másrészt viszont a kialakuló fejlemények az új lehetőségek szintúgy ma még beláthatatlan tárházát is hozzák, így a könyvnek olyan olvasata is van, hogy mire készüljön, aki a változásokat meg akarja lovagolni.

André Kostolany: A befektetés művészete - Alinea Kiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

A tőzsdei befektetés kimagasló tudósainak és mágusainak hosszú a sora, vannak köztük Nobel-/emlék/díjasok is, de Kostolany így is kiválik az egész mezőnyből. Talán a legjobb szó, hogy a nyereségszerzésnek elkötelezett, sikeres és vérprofi szakemberek között ő e műfaj könnyed és kimagaslóan eredményes művésze. A pénz 20. századi világának talán legszínesebb egyénisége volt. Hivatásos befektetőként - önmeghatározásával spekulánsként - élte le hosszú és sikeres életét, ám e szakmáról szóló számos könyve alapján más volt, mint a tőzsdézés híres nagyjai: nem magát a pénzt hajszolta és szerette, hanem a sikert. Élvezettel űzte ezt a foglalkozást, és ugyanúgy szellemi gyönyörűséget talált benne, mint 'civil' életének legfőbb örömében, a zenében. Műveinek a szakmai életéről szóló részeiben sehol sem érezzük, hogy komor elszántsággal, netán az egzisztenciális késztetés görcsével hajszolta volna a profitot. Igyekezett megszerezni, és minél többet is belőle, mert élvezte a győzelmett, és a jó életet, amelyhez a pénz juttatta hozzá.

Az Alinea ajánlójából: "Máig kevesen voltak képesek »a befektetés művészetét« úgy elsajátítani és arról szakzsargonmentesen beszélni, mint André Kostolany. A tőzsdézés lényegét ragadja meg, ami - a közhiedelemmel ellentétben - végtelenül egyszerű. Tőzsdei sikereinek is talán ez az egyik fontos titka. Józan paraszti ésszel megáldva tehát nyugodtan neki lehet vágni - mind e könyvnek, mind pedig az abból megszerzett tudással felvértezve a tőzsdének. Képzelőerő, türelem, előrelátás és tapasztalat - ezek a spekuláns sarkalatos erényei, amelyeket Kostolany bőségesen birtokolt. Na és persze kell egy kevés szerencse is.

André Kostolany - tőzsdei szakértő és spekuláns - Budapesten született 1906-ban, egy jómódú likőrgyáros gyerekeként. Filozófiát, esztétikát és művészettörténetet tanult az egyetemen. Igazi zenerajongó volt. Spekuláns pályafutása az 1920-as években kezdődött Párizsban. Később a világ sok nagy tőzsdéjén dolgozott. Könyveit sok nyelvre lefordították, milliók olvasták és olvassák. Népszerű előadásokat tartott, neves gazdasági lapok állandó szerzője volt. A Budapesti Értéktőzsde örökös tiszteletbeli elnökének választották. 1999-ben, 93 évesen hunyt el Párizsban. Világpolgár volt, számos helyen élt, otthonosan mozgott több világvárosban, de mindig vállalta magyarságát. Izgalmas anekdotáiban gyakran találunk magyar szereplőket és helyszíneket, amelyek például egy francia vagy német olvasónak feltehetően legfeljebb idegenségük okán tűnnek fel, de mi, magyarok, máris mindjárt közelebbinek érezzük magunkhoz nemcsak az adott történetet, de André Kostolany egész lényét is."

Az Alinea idézi: "Könyveiben a szakmaiság és a közérthetőség együtt jár, így a laikusoknak is könnyű, jól érthető olvasmány, a tapasztaltabbak, szakmabeliek pedig egyenesen kötelező olvasmánynak tekinthetik. A rendszerváltás után itthon több előadást is tartott. Azóta technikailag többet változott a tőzsdézés, mint az előző 100 évben, azonban Kostolany olyan szabályokról, tapasztalatokról szól, melyek napjainkban ugyanúgy érvényesek, mint megírásuk idején. (Fellegi Tamás: Válogatás a legjobb befektetési könyvekből, novekedes.hu)"

Figyelmeztető megjegyzés: a tőzsdézés spekulatív ügyleteiben nincs és soha nem is létezhet biztosan mindig nyereséget hozó elv, elmélet, rendszer. Minden ügylet egy fogadás az árfolyam jövőbeli alakulására, a rendszer pedig olyan soktényezős és változékony, hogy az árfolyamok alakulását technikai képtelenség biztonsággal prognosztizálni. A tudás természetesen így is sorsdöntő - Kostolany emlékezetes tétele, hogy »a tőzsdén a sikeres befektetők a balekokból élnek«. Ha pedig lehetővé válna e jövőt biztosan tudni előre, a tőzsdék megszűnnének, hiszen nem többé lenne, aki az ellenkezőjére fogadna. Senki sem tudja, mi mindenre válik majd képessé a mesterséges intelligencia, ám eléggé biztos tipp, hogy amíg emberek kötnek üzleteket a tőzsdén, a mindig nyerő elvet, rendszert az sem lesz képes felfedezni vagy előállítani, Kostolany bölcs "művészete" érvényes marad.

Kostolany az értékpapírokon túl is minden szegmensében megtapasztalta a tőzsdék világát. Így szól a Művészet, nem pedig tudomány c. fejezetében: "Már mindenfajta értékpapírban - még kommunista országok államkötvényeiben is -, pénznemben és nyersanyagban spekuláltam, azonnali és határidős ügylet keretében" és ehhez tőzsdék hosszú sora következik a Wall Street-től Johannesburg-ig és Sanghajig."

Rendkívül érdekes, egyéni szemléletű, tömör jellemzéseket ad a tőzsdék szereplőiről. Csak a címszavak ebből: • A bróker: csak a forgalom számít • A money-manager: milliárdok ura • A pénzember: az igazi pénzcsináló • Az arbitrázsügynök: a kihalóban lévő faj • A tőzsdejátékos: a tőzsde hazardőre • A befektető: a tőzsde maratoni futója • A spekuláns: a hosszútávú stratéga - ".Az olvasó megtudhatja e könyvből, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy spekulánsnak."
Kostolany az eretnek!! "Aki közgazdaságtant tanult és tőzsdézni akar, azon nyomban radikálisan felejtsen el mindent, amit a korábbi évek során bemagolt. Csak terhére van. A közgazdászok már akkor csődöt mondanak, amikor a gazdaság alakulását kell megjósolniuk, hogyan akarnak hát tőzsdei prognózist felállítani?"

Giorgio Parisi: A seregélyek röpte - A komplex rendszerek csodái - Park Könyvkiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

Nem madártan! - magával ragadó bevezetés a modern rendszertechnika bámulatos világába! A seregélyek diszkrét, aktív, rendszeralkotó elemekként kerültek a címbe.

A szerzőről: elméleti fizikus, a kvantumelmélet professzora a római Sapienzia Egyetemen. A 2021-es fizikai Nobel-díj kitüntetettje Klaus Hasselmann-nal és Syukuro Manabe-val megosztva.

Így indít: "Lenyűgöző megfigyelni az állatok csoportos viselkedését. Mind együtt mozognak, bármi összeütközés vagy szétszóródás nélkül, túljutnak akadályokon, eltávolodnak egymástól, majd újra közelebb kerülnek; minduntalan változtatják térbeli elrendeződésüket, mintha egy karmester vezényelné őket. A kutató azonban fura szerzet: még e tiszta szépség láttán is szakmai kérdések sokasága kavarog a fejében. A csoportos viselkedést önszerveződés irányítja? Hogyan terjed az információ ilyen sebességgel a rajon belül? Hogyan változhatnak ilyen gyorsan az alakzatok? Hogyan tudnak összeütközés nélkül együtt megfordulni?

A seregélyek röpte különös módon lenyűgözött, mert nemcsak az én kutatásaim vezérfonalához kapcsolódott, hanem a modern fizika sok más témájához is: valamennyi az egymással kölcsönhatásban álló, nagyszámú alkotóelemből (szereplőből) álló rendszerek viselkedését igyekszik megérteni. Ezek a szereplők lehetnek elektronok, atomok, spinek, molekulák, mikor mik. Viselkedésük szabályai nagyon egyszerűek, együttvéve azonban jóval összetettebb csoportos viselkedésre képesek. Mindezekben a fizikai problémákban kvantitatív módon megérthetjük, hogy a szereplők közötti kölcsönhatás egyszerű szabályaiból hogyan alakul ki együttes viselkedés. A nehézség az volt, hogy a statisztikus mechanika technikáit az élettelen létezőkről kiterjesszük eleven lényekre, például a seregélyekre. Az eredmények nemcsak az etológiában és az evolúcióbiológiában lennének érdekesek, hanem nagyon hosszú távon az embertudományokban is elvezethetnek a gazdasági és társadalmi jelenségek jobb megértéséhez. E humán területeken is nagyszámú, egymást kölcsönösen befolyásoló egyénről van szó. Meg kell értenünk az egyén viselkedésmódjai és a kollektív viselkedésmódok közötti kapcsolatot." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)

A LIBRI ajánló remek részlete: "Önmagukat látszólag minden törvényszerűség alól kivonó kísérleti valóságok, magát a tudóst is meglepő felfedezésekhez vezető kutatások, a fizikai és matematikai intuíció felvillantása - ez az a világ, amelyet Giorgio Parisi több mint ötven éve kutat. A részecskékkel kapcsolatos úttörő felfedezések, szenvedélyes érdeklődés az olyan rejtélyes jelenségek iránt, mint az állapotváltozások, a »spinüvegek« és a seregélyek röpte, a gondolatok születésével kapcsolatos elmélkedések, a tudomány társadalmi szerepét firtató eszmefuttatások - ez a könyv tematikai sokféleségével izgalmas utazás egy olyan fizikus zseniális elméjében, aki az összetett rendszerek törvényszerűségeit keresi, mert az egyszerűek mindig is unalmasnak tűntek a számára." Még inkább azért, mert a világunk összetett rendszerek sokban összefonódó halmaza, így Parisi valójában a megértéshez visz közelebb e könyve révén minket is. (Kiemelések tőlem. - OP)

Néhány jellemzés, amelyek idézetével a Penguin Co UK indítja a recenzióját e könyvről:
"Az ember, aki madarakat nézett, és felfogta a világegyetem csodáit... E könyv ad valamelyes szédítő betekintést, milyen érzés lehet egy csúcskategóriás karriert befutni a fizikában." - Daily Telegraph
"Az olasz fizikus a komplex rendszerek ördögien trükkös elméletét madarak és autóbusz utazások példáin át mutatja meg, arra törekedve, hogy a tudománynak ezt az ágát érthetővé tegye mindenki számára." -Observer

"Ebben a nagyszerű és mélyen elgondolkodtató könyvben, Parisi egy gobelint sző tapasztalatokból és eszmékből, amely összeköti a tudományágakat, és felkészít bennünket, hogy értékelni tudjuk a tudomány szépségét, fontosságát és kulturális értékét." -Frances Arnold, Nobel-díjas (2018, kémiai - OP)

S a Peguin ajánlójából: "A 2021-es fizikai Nobel-díj nyertesétől egy rendkívüli ismerkedő út a korszakalkotó tudomány gyakorlatába. A világot a komplexitás alakítja. Ebben a megvilágító erejű könyvében Parisi végigvezet a rendhagyó, ám lelkesítő munkáján, hogy megmutassa annak mikéntjét. Az út során elmélkedik a tanulságokon, amelyekkel a tudományos igazságok keresésével töltött élet szolgál neki, az érdekes/értékes dolgok véletlen/váratlan felismerése képességének (serendipidity) fontosságán az új eszmék felfedezésében, a meglepő rokonságon a fizika és más kutatási területek között, és a tudomány értékén egy virágzó társadalom számára. Megmutatja a tudomány gyakorlatának alkalmazását a tényleges világban. Részben elegáns tudományos értekezés, részben borzongatóan izgalmas intellektuális utazás, e könyv arra hív, hogy csodát találjunk a környező világban."

A két záró fejezetből az első olyan kérdést tárgyal, amely nem csekélyebb, mint az élet értelmét keresni: "A tudomány értelme" Végül egy felettébb talányos fejezetcím: Je ne regrette rien. Ez Edith Piaf egyik leghíresebb sanzonja: "Nem bánok semmit sem". Remek az érdeklődés felkeltésére, vajon mit hoz ezzel Parisi - különösen, hogy az első strófa vége "Je me fous du passé", azaz 'teszek' a múltra.

Lichter Péter: Az amerikai film rövid története - Prae Kiadó, Budapest, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

Alighanem joggal elmondható, hogy a hatásait is számításba véve az amerikai film a 20. század egyik meghatározó tényezője, s messze nem csak a szórakoztatásban. "Vers, eredj, légy osztályharcos!" írta József Attila (Szocialisták), az abban érdekeltek pedig hamar felfedezték a filmben rejlő óriási lehetőségeket: »Film, eredj, s befolyásold a világot, annak gondolkodását, értékrendjét - gyakran úgy, hogy azt a legtöbben észre sem veszik!«.

Lichterről: Aki érdeklődik a filmkultúra iránt, s őt még nem ismeri, e könyv első érdeme, hogy felfedezhet magának egy remek szerzőt. A Cultura Magazin bemutatójából: "Filmrendező, filmesztéta, az ELTE Filmelmélet-filmtörténet szakán végzett 2009-ben, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Filmtudományi Tanszékének oktatója. 2002 óta készít kísérleti filmeket, amelyeket számos filmfesztiválon vetítettek. Avantgárd horrorfilmje, a Fagyott május 2018-ban elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját. Rimbaud című kísérleti rövidfilmje 2014-ben a Magyar Filmkritikusok Díja mellett nagy nemzetközi sikert is aratott."

A könyvről. annak Előszavából: "Habár legtöbbünk számára az amerikai filmkultúra jelenti az elsődleges kikapcsolódást (vagy az inspirációt) (kérdés, milyen kört, szegmenst jelent itt a "legtöbbünk" - OP), mégis Hollywood fordulatokban gazdag története még az elkötelezett cinefilek (filmrajongók - OP) számára is ismeretlen. Ez a könyv arra vállalkozik, hogy vázlatos, de átfogó képet adjon az amerikai film közel százharminc éves történetéről, annak legjelentősebb klasszikusain keresztül bemutatva izgalmas árnyalatait: a stúdiórendszer 'aranykorától' egészen az olyan jelenségekig, mint a nagy ívű változásokkal járó hollywoodi reneszánsz vagy a kilencvenes években berobbanó függetlenfilmes hullám, aminek leghíresebb alakja Quentin Tarantino volt." (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem)

Mondhatni, lehetetlen vállalkozás: közel 130 év filmterméséből kiválasztani "a legjelentősebb klasszikusokat", hiszen semmilyen objektív mérce, értékrend sincs, amelyre ebben támaszkodni lehetne. "Tisztában vagyok a vállalkozás lehetetlenségével" írja Richter, és való igaz: az amerikai filmtörténetet "harminc nyúlfarknyi fejezetbe zsúfolni szinte istenkísértésnek tűnhet. Ezért már rögtön az elején le kell szögeznem, hogy a kiválasztott filmek, annak ellenére, hogy javarészt klasszikus, kanonikus darabok, leginkább az én ízlésemet tükrözik. De a kiválasztásuknál legalább ennyire fontos volt a filmtörténeti pozíciójuk: ez a harminc tétel véleményem szerint alkalmas arra, hogy rajtuk keresztül az amerikai film fordulatokban bővelkedő történetét elmondjam."

"Írás közben sokat segített a Pécsi Tudományegyetemen évek óta tartott alapozó kurzusom, aminek folyamatosan csiszolgatott diái is formálták e könyv irányvonalát, így alakult ki az a szempontrendszer, ami alapján az egyes fejezeteket felépítettem. Fontos volt például, hogy a kiválasztott filmek egy-egy meghatározó szerzőhöz, illetve jelentős zsánerhez kötődjenek, így tágabb gyártás- és műfajtörténeti kontextusok bemutatására is lehetőségem nyílt."

Forrásokról: "Persze ezt a 'sztorit' nem tudtam volna elmesélni a hihetetlenül gazdag szakirodalom nélkül: a filmtörténeti sorozatok, monumentális életrajzi könyvek és tanulmányantológiák nemcsak fontos fogódzót jelentettek, hanem újból és újból ráébresztettek arra, hogy mennyi mindent fel kell még fedeznem ebből az ismertnek vélt, de mégis titokzatos világból. Ezért is fontosak e könyvben a lábjegyzetek (és a hozzájuk kapcsolódó szakirodalmi lista), mert tippeket adhatnak az olvasónak ahhoz, hogy merre érdemes folytatni a kalandozást."

"Összességében tehát ez a szöveg nem több mint egy rövid, személyes hangú útmutató, ami segíthet megtenni az első lépést abban a varázslatos dzsungelben, amit filmtörténetnek nevezünk." - de bizony több: segíthet abban is, hogy felfedezzünk magunknak, és jobban meg is értsünk filmeket, amelyek mellett eddig elmentünk, s így új, értékes élményekkel gazdagodjunk, s talán általában is jibban megértsük a filmművészetet.

Apró ízelítő: "Az amerikai filmtörténet első három évtizede olyan kaotikus volt, mint egy vadnyugati határváros füstös szalonjában elszabaduló kocsmai verekedés." A film: Türelmetlenség (1916)

"A hang megjelenésével az amerikai film mintha nemcsak a némaságát, hanem az ártatlanságát is elveszítette volna. Az élesen felugató géppisztolyok (máig is ikonikus kellék! - OP), a korábban sohasem hallott utcai szleng (adunk a kultúrának, máig is! - OP) és a füstös lokálokat átjáró dzsesszzene (Amerika egyik valódi kulturális adománya - OP) áthatóvá, szinte haraphatóvá tette a filmek atmoszféráját, és érzéki dekadenciával töltötte meg a mozikat." A sebhelyesarcú (1932)
"Joggal merülhet fel az olvasóban, hogy egy 2023-ban megjelent filmtörténet miért egy 2008-as tétellel ér véget. A válasz egyszerű: minél közelebb kerülünk a jelenhez, a filmtörténet úgy veszíti el határozott körvonalait és mosódik össze a ma kultúrájának kiismerhetetlen miazmájával." A sötét lovag (2008)

SAJTÓSZEMLE

zetapress.hu, 2023. 09. 11.
Magyar ifjúk Brüsszelben

gondola.hu, 2023. 09. 11.
Magyar részvétel a 34. Fiatal Tudósok Versenyén

techmonitor.hu, 2023. 09. 11.
Magyar részvétel a 34 EU Fiatal Tudósok Versenyén

preshaz.eu, 2023. 09. 11.
Magyar részvétel a 34. Fiatal Tudósok Versenyén

sajomente.hu, 2023. 09. 11.
Debreceni, tatai, budapesti középiskolás képviseli Magyarországot az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén

index.hu, 2023. 09. 11.
Több ezer eurós díjakért szállnak versenybe a magyarok Brüsszelben

acnews.hu, 2023. 09. 11.
Három magyar középiskolás versenyzik Brüsszelben

alon.hu, 2023. 09. 11.
Három középiskolás képviseli Magyarországot az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén

haon.hu, 2023. 09. 11.
Debreceni diák is lesz a fiatal tudósok brüsszeli versenyén

magyarhirlap.hu, 2023. 09. 11.
Három középiskolás képviseli Magyarországot az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén

debreceninap.hu, 2023. 09. 11.
Debreceni középiskolás is képviseli Magyarországot az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén

webradio.hu, 2023. 09. 11.
Három középiskolás képviseli Magyarországot az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén

technokrata.hu, 2023. 09. 11.
Széles körű segítség a szellemitulajdon-védelemben

muszaki-magazin.hu, 2023. 09. 11.
Széles körű segítség a szellemitulajdon-védelemben

innoteka.hu, 2023. 09. 12.
Magyar részvétel a 34 EU Fiatal Tudósok Versenyén

newsexplorer.net, 2023. 09. 12.
Több ezer eurós díjakért szállnak versenybe a magyarok Brüsszelben

folyoiratok.oh.gov.hu, 2023. 09. 12.
Magyar részvétel a 34 EU Fiatal Tudósok Versenyén

hirextra.hu, 2023. 09. 12.
Magyar részvétel a 34 EU Fiatal Tudósok Versenyén

computerworld.hu, 2023. 09. 12.
Három középiskolás képviseli Magyarországot az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén

nkfih.gov.hu, 2023. 09. 12.
Magyar részvétel a 34 EU Fiatal Tudósok Versenyén

dehir.hu, 2023. 09. 12.
Debreceni diák is részt vesz az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén

eduline.hu, 2023. 09. 12.
EU Fiatal Tudósok Versenye: ők képviselik Magyarországot

epiteszforum.hu, 2023. 09. 12.
Gábor Dénes-díj 2023 - Felterjesztési felhívás

adozona.hu, 2023. 09. 13.
Változtak a K+F minősítési eljárás szabályai

webradio.hu, 2023. 09. 13.
KIM: folytatódnak a nemzetközi kutatási programok

hirado.hu, 2023. 09. 13.
KIM: Folytatódnak a nemzetközi kutatási programok

sikerado.hu, 2023. 09. 13.
Folytatódnak a nemzetközi kutatási programok - Sikeradó

computerworld.hu, 2023. 09. 13.
KIM: folytatódnak a nemzetközi kutatási programok

profitline.hu, 2023. 09. 13.
A kormány továbbra is forrást biztosít a nemzetközi kutatási programokhoz

magyarhirlap.hu, 2023. 09. 13.
KIM: Folytatódnak a nemzetközi kutatási programok

ictglobal.hu, 2023. 09. 13.
Blokkláncra költözhetnek a szabadalmak is

portfolio.hu, 2023. 09. 13.
Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

vg.hu, 2023. 09. 13.
Egyre jobban érezhetőek a versenyképességi fordulat hiányának következményei

magyarhirlap.hu, 2023. 09. 13.
Egyre jobban érezhetőek a versenyképességi fordulat hiányának következményei

Radiocafe, Millásreggeli, 2023. 09. 13.
Interjú Lábody Péterrel, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jogi, nemzetközi és innovációs ügyekért felelős elnökhelyettesével

mfor.hu, 2023. 09. 14.
Hatalmas dobásra készül a Mesterséges Intelligencia Koalíció a magyar EU-elnökség alatt

InfoRádió - Déli Hírek, 2023. 09. 14.
Elkészült a szegedi lézeres kutatóközpont

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2023. 09. 14.
Átadták az ELI-ALPS lézeres kutatóintézetet Szegeden

Kossuth Rádió, Krónika 22:00, 2023. 09. 14.
Magyarország boldogulásának és a gazdasági növekedésnek az egyik záloga, hogy a magyar kutatás-fejlesztés a világ élvonalába tartozzon, mondta Lantos Csaba

Duna TV, 2023. 09. 14.
Átadták Szegeden az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetet

m1, 2023. 09. 14.
Átadták Szegeden az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetet

Innotéka, 2023. 09. 15., 29. oldal
Ötletből érték - IP Iránytű KKV-knak

Műszaki Magazin, 2023. 09. 15., 34-35. oldal
Széles körű segítség a szellemitulajdon-védelemben

hirek.prim.hu, 2023. 09. 15.
Nemzetközi tudományos konferenciát rendeztek az MTA-n a #neumann120 emlékév alkalmából

ictglobal.hu, 2023. 09. 15.
A vállalati digitalizáció nem technológia, hanem nyitottság kérdése

hírTV, Radar, 2023. 09. 15.
Összeállítás: Kőbányán tartották az Innovátorok Napját

zetapress.hu, 2023. 09. 17.
Szilveszter különdíja
"...Fantasztikus eredmény a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén. Brüsszelben mérte össze tudását 37 ország legtehetségesebb fiatalja a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén https://eucys2023.eu/, melyre a Magyarországot képviselő diákokat a Magyar Innovációs Szövetség delegálta. A magyar delegációt Ivánka Gábor OTIO bírálóbizottsági tag, a MAFITUD elnöke vezette..."

techmonitor.hu, 2023. 09. 17.
Fantasztikus eredmény a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén

preshaz.eu, 2023. 09. 17.
A CERN különdíja

debreceninap.hu, 2023. 09. 17.
Debreceni középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

computerworld.hu, 2023. 09. 17.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

origo.hu, 2023. 09. 17.
Különdíjat nyert egy magyar középiskolás az EU Fiatal tudósok versenyén

newsexplorer.net, 2023. 09. 17.
Hatalmas sikert ért el egy magyar középiskolás a Fiatal tudósok versenyén

index.hu, 2023. 09. 17.
Hatalmas sikert ért el egy magyar középiskolás a Fiatal tudósok versenyén

hirado.hu, 2023. 09. 17.
Különdíjat nyert a fiatal tudósok versenyén a magyar középiskolás: Szilveszter pályázata ámulatba ejtő

webradio.hu, 2023. 09. 17.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

magyarhirlap.hu, 2023. 09. 17.
Fantasztikus eredmény a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén

dehir.hu, 2023. 09. 17.
Debrecen - Laskai Szilveszter a harminchét ország fiataljai közül is kiemelkedett. A fiatal tudósok brüsszeli döntőjén száznegyven diák versengett.

inforabakoz.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infotapolca.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infojaszsag.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infodombovar.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infocelldomolk.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infosarvar.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infotata.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infoesztergom.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infokeszthely.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infoszentendre.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infogyor.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infoveszprem.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infopalota.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infopapa.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infotamasi.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infooroszlany.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infonograd.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infodebrecen.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infocegled.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infooroshaza.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

infobekescsaba.hu, 2023. 09. 18.
Magyar középiskolás sikere az EU Fiatal tudósok versenyén

budapesttimes.hu, 2023. 09. 18.
Hungary secondary school student wins EU science prize

profitline.hu, 2023. 09. 18.
Magyar siker született az EU Fiatal tudósok versenyén

propeller.hu, 2023. 09. 18.
Hatalmas siker született az EU által szervezett legrangosabb tehetségkutatón

mandiner.hu, 2023. 09. 18.
Fantasztikus magyar siker született az EU Fiatal tudósok versenyén

ujhirek.hu, 2023. 09. 18.
Óriási sikert él egy magyar középiskolás az unió legrangosabb tehetségkutatóján

infostart.hu, 2023. 09. 18.
Óriási sikert él egy magyar középiskolás az unió legrangosabb tehetségkutatóján

pestisracok.hu, 2023. 09. 18.
Fantasztikus magyar siker született az EU Fiatal tudósok versenyén

innoteka.hu, 2023. 09. 18.
Fantasztikus eredmény a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén

preshaz.eu, 2023. 09. 18.
CERN

folyoiratok.oh.gov.hu, 2023. 09. 18.
Fantasztikus eredmény a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén

uniside.hu, 2023. 09. 18.
Fantasztikus magyar eredmény a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén

ictglobal.hu, 2023. 09. 18.
Fantasztikus eredmény az EU Fiatal Tudósok Versenyén

ictglobal.hu, 2023. 09. 18.
1 millió dolláros startup verseny újra Budapesten

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! , 2023. 09. 18.
Összeállítás: Új korszak kezdődött a szegedi ELI-ALPS kutatóközpont életében

adozona.hu, 2023. 09. 19.
Így változtak a K+F minősítés eljárási szabályai

bitport.hu, 2023. 09. 20.
Megvan az idei Gyurós Tibor-díjas - Bitport - Informatika az üzlet nyelvén

ictglobal, 2023. 09. 20.
Árfigyelő: Informatika a verseny szolgálatában

ictglobal, 2023. 09. 20.
A magyar társadalom ezt várja a mesterséges intelligenciától

ictglobal, 2023. 09. 20.
Innovációs versenyt rendez a Bosch

millasreggeli.hu, 2023. 09. 20.
Millásreggeli podcast: Greensearch, Aranyköpés, építőipari szellemi tulajdon • Millásreggeli - a gazdasági muppet show

hir.ma, 2023. 09. 20.
Az építőipari kkv-knak nyújt segítséget a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala IP Hősök kampánya

webradio.hu, 2023. 09. 20.
Az építőipari kkv-knak nyújt segítséget a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala IP Hősök kampánya

profitline.hu, 2023. 09. 20.
Kampány a kkv-kért

kkvmagazin.com, 2023. 09. 20.
Az építőipari kkv-knak nyújt segítséget az SZTNH IP Hősök kampánya

m1, Ma este, 2023. 09. 20.
Interjú Gulyás Balázzsal, a Magyar Kutatási Hálózat elnökével

magyarhirlap.hu, 2023. 09. 21.
KIM: 35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul

medicalonline.hu, 2023. 09. 21.
35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul

piacesprofit.hu, 2023. 09. 21.
Óriási innovációs támogatási program indul

magyarnemzet.hu, 2023. 09. 21.
Innovációs támogatási program indul

sikerado.hu, 2023. 09. 21.
35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul - Sikeradó

weborvos.hu , 2023. 09. 21.
Indul a 35 milliárd forintos innovációs támogatási program

mfor.hu, 2023. 09. 21.
35 milliárd forintot oszt ki a kormány innovációra

tudas.hu, 2023. 09. 21.
Egyetemek és KKV-k is pályázhatnak az új támogatási programra

behaviour.hu, 2023. 09. 21.
Már pályázható a 35 milliárd forintos innovációs program

ado.hu, 2023. 09. 21.
35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul

uzletem.hu, 2023. 09. 21.
Szeptember 28-tól lehet szakmai véleményt kérni a 35 milliárdos innovációs felhíváshoz -

bdpst24.hu, 2023. 09. 21.
Az építőipari kkv-knak nyújt segítséget az SZTNH IP Hősök kampánya

uzletem.hu, 2023. 09. 21.
Az építőipari kkv-knak nyújt segítséget kampányával az SZTNH - Üzletem

Kossuth Rádió, Krónika 16:00, 2023. 09. 21.
Innovációs támogatási programot indít a kormány

computerworld.hu, 2023. 09. 22.
Magyarország a feltörekvő innovátor országból európai innovátor ország lett

ictglobal.hu, 2023. 09. 22.
Még több kutatóra és még több szabadalomra van szüksége Magyarországnak

tervlap.hu, 2023. 09. 22.
Az építőipari kkv-knak nyújt segítséget az SZTNH IP Hősök kampánya

eduline.hu, 2023. 09. 23
Kutatók éjszakája: ezeket a programokat nem érdemes kihagyni

reaktor.hu, 2023. 09. 24.
Az innováció hidat ver a fenntartható fejlődéshez

index.hu, 2023. 09. 24.
Van valami közös Orbán Balázsban, a magyar rapperekben és egy robotkutyában

preshaz.eu, 2023. 09. 25.
Tudományos olimpikonok

kamaraonline.hu, 2023. 09. 25.
Az építőipari kkv-knak nyújt segítséget az SZTNH IP Hősök kampánya
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.