Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2023-09-18Sajtóközlemény

Fantasztikus eredmény a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén


Budapest, 2023. szeptember 16. - Brüsszelben mérte össze tudását 37 ország legtehetségesebb fiatalja a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén, melyre a Magyarországot képviselő diákokat a Magyar Innovációs Szövetség delegálta.

Az Európa Unió által évente szervezett, legrangosabb tehetség-kutató verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét - melyre a világ 37 országából 65000 fiatal közül kiválasztott középiskolai fiatalok érkeztek - az idén szeptember 12-17. között rendezték meg Brüsszelben. A 14-20 év közötti fiatalok között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2022/2023. évben megrendezett 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia három első díjas pályázatának készítője képviselhette:
A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja, Laskai Szilveszter "Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel" c. pályázatával.
A békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanulója, Vida Ákos "Gaming Accessibility" c. munkájával.
A tatabányai Bánki Donát Pech Antal Technikum frissen végzett diákjai, Óvári Ákos és Szőnyi Balázs "Thermográfiai alapon működő vezetést támogató rendszer" c. munkájukkal.

A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb max. 3 pályamunkáról a brüsszeli nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet. Idén Brüsszelben lezajlott döntőn, a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén 37 országból, 85 projekt, 140 diák versenyzett egymással.Az Európa Bajnokság különdíját Laskai Szilveszter nyerte el, melyet a CERN ajánlott fel. A pályázó egy vontatásra optimalizált SiC-MOSFET alapú invertert fejlesztett ki. Az inverter a prezentálhatóság érdekében 230 V-os hálózati feszültségről üzemel. Kiválóan alkalmazható, mint általános célú frekvenciaváltó. Az energiasűrűsége 60%-kal nagyobb, mint egy hasonló teljesítményű kereskedelmi forgalomban kapható frekvenciaváltónak. A SiC inverter - mint energiahatékonyságot növelő innovatív eszköz - egyik lehetséges válasza lehet a gazdasági és ökológiai környezet változásaival kapcsolatos kérdéseknek.

A magyar delegációt Ivánka Gábor, OTIO bírálóbizottsági tag, MAFITUD elnök vezette.

További információ:
Garay Tóth János, kommunikációs igazgató
tel.: 30/900-4850, e-mail: garaytoth@t-online.hu

dr. Pakucs János, a Szervezőbizottság elnöke
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 200 0731
mobil: +3630 955 0420
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Készítette: VISUALIA