XXXIV. évf. | 2024. január 30. | 2. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Magyar Kutatási Hálózat
Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MISZ elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség következő elnökségi ülését 2024. január 31-én, 15:00-kor tartja a MISZ székhelyén (1116 Budapest, Fehérvári út 108-112., földszinti tárgyaló).

Napirendi pontok:
 1. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról
 2. Beszámoló az elnökségi munkamegosztás kialakításáról
 3. Regionális igazgatói látogatások összefoglalása, a MISZ regionális igazgatóságai feladatainak meghatározása
 4. Magyar Innovációs Nagydíj logójának bemutatása
 5. MISZ adatvédelmi szabályzat aktualizálása
 6. A MISZ 2024. évi eseménynaptára
 7. Egyebek

Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform

Fontos lépés hazánk zöld jövőképének megvalósítása felé: az Energiaügyi Minisztérium támogatja a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform tevékenységét, amelyről a Támogatói Okiratot dr. Birkner Zoltán elnök, MISZ alelnök vette át.
A 2022-ben alakult és jelenleg már 240 taggal rendelkező platform a körforgásos gazdaságban érdekelt hazai érintettek szakmai, konzultációs és érdekképviseleti fóruma, amely összekapcsolja az állami és vállalati szektor, illetve a tudományos szféra szereplőit, melynek küldetése, hogy a körforgásos gazdaságra történő átállást felgyorsítsa, Magyarországot az e téren alkalmazott technológiák éllovasává tegye, ezáltal javítva a hazánkban tevékenykedő vállalatok versenyképességét a globális térben.

Ehhez kapcsolódóan 2024. március 12-én, Budapesten KGTP konferencia kerül megrendezésre, melynek célja a körforgásban érintett cégek, civil szervezetek, egyetemek és a kormányzat közötti kommunikáció támogatása.

Magyar-flamand innovációs együttműködés

2024. január 22-én Mátrai Gábor, ügyvezető részt vett a Flandria Diplomáciai Képviselete által rendezett, a magyar-flamand innovációs együttműködési lehetőségeiről szóló kerekasztal megbeszélésen.

A megbeszélésen előadások keretében bemutatásra került a flamand tudomány-, technológia- és innovációs politika, az erre vonatkozó legfontosabb számadatokat és mutatók, illetve ismertetésre került a flamand kutatási és innovációs környezet, és áttekintést kaphattunk a K+F+I terület legfőbb szereplőiről.

Az eseményen magyar részről több minisztérium (KIM, GM, EM) képviselői, a HEPA, valamint a Neumann Nonprofit Kft. és a Magyar Innovációs Szövetség szakemberei vettek részt, illetve mutatták be intézményüknek az innováció területén kifejtett tevékenységét.

A résztvevők a prezentációk és a bemutatkozó előadásokat követően kötetlen eszmecserét folytattak az együttműködés kereteiről, a lehetséges területekről. Kiemelten foglalkoztak továbbá az EU belga soros elnöksége, valamint az azt követő magyar elnökség programjában szereplő innovációs témákkal, illetve tájékoztatták egymást az azokhoz kapcsolódó rendezvényekről, kiemelt eseményekről.

Miskolci újévköszöntő rendezvény

A pandémiás évek után újra tartottak újévköszöntő rendezvényt 2024. január 16-án, Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal dísztermében. Ez alkalomból összehívták a régió gazdaságáért felelősséget érző szakembereket: vállalatok, vállalkozók, önkormányzatok, egyetem és kutatóintézetek, intézmények (köztük Szövetségünk), egyházak - képviselőit, polgármestereket, szomszéd megyék vezetőit, valamint parlamenti és önkormányzati képviselőket, politikusokat. A megjelenteket a szervezők részéről köszöntötte: Dr. Alakszai Zoltán főjegyző (BAZ vármegyei kormányhivatal), Bihall Tamás elnök (BOKIK), Prof. Dr. Horváth Zita rektor (Miskolci Egyetem), Bánné dr. Gál Boglárka elnök (BAZ vármegye önkormányzata). Köszöntőjükben méltatták a mögöttünk lévő esztendő eredményeit, kiemelve ebben a jelenlévők közreműködését, melyért köszönetüket fejezték ki. Bizakodóan néznek az előttünk álló esztendő elé, ehhez kérve a jelenlévők segítségét, hangsúlyozván, hogy a közös cél, a közös munka hozhatja meg ismét a várt eredményeket.

A rendezvényen Szövetségünket dr. Siposs István c. egyetemi tanár, regionális igazgató képviselte.

Műegyetem az Educatio Kiállításon

Folyamatos teltház tagintézményünk, a BME standjánál a háromnapos Educatio Kiállításon, amely minden eddiginél nagyobbat szólt: idén újra megdőlt a látogatói rekord.

Látványos és impozáns BME standdal, egységes kari megjelenésekkel, műegyetemi versenycsapatokkal és a teljes képzési kínálat bemutatásával várták a továbbtanulás iránt érdeklődő diákokat, szüleiket és tanáraikat a felsőoktatás legnagyobb hazai mustráján. Az első napon a Magyar Innovációs Szövetség is a BME standjánál fogadta a látogatókat, ahol az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát népszerűsítette Némethné Riba Nikoletta, marketing igazgató és Pazsák Zsófia, ügyvezetőigazgató-helyettes.

További információk a következő linken.

Horizont Európa program

Az Európai Bizottság 172 millió eurót különített el 13 kutatási és innovációs projekt támogatására a Horizont Európa program keretében, amelyek közvetlenül hozzájárulnak az Európai Unió energetikai függetlenségéhez. Ezek a projektek a REPowerEU célkitűzéseire összpontosítanak, azaz támogatják az Európa számára megfizethető, biztonságos és fenntartható energiát, miközben fokozatosan csökkentik az orosz fosszilis tüzelőanyagok importját. A támogatott projektek különböző területeken, így például nagymértékű hő- és/vagy hűtésienergia-tárolási technológiák bemutatása, az innovatív megoldások az épületek szén-dioxid kibocsátásának csökkentése, valamint a hidrogénhajtású repülés területén valósulnak meg.

A teljes hír elérhető itt.

ERA Policy Platform

Az Európai Bizottság bejelentette az Európai Kutatási Térség (ERA) új szakpolitikai fórumának, az ERA Policy Platform-nak a létrehozását. Az ERA mostantól egy erre a célra dedikált platformon keresztül nyújt teljes körű áttekintést az aktuális ERA politikákról, tevékenységekről és eredményekről. A platform interaktív eszközökkel rendelkezik az ERA prioritások előrehaladásának követéséhez, egyúttal az EU tagállamai, a Horizont Európa programhoz csatlakozott országok, valamint a K+I területén érdekelt szervezetek is hozzájárulhatnak a tartalomhoz. Az ERA Policy Platform célja erősíteni a kutatási térség létrehozásában elért eredmények láthatóságát.

A teljes hír elérhető itt.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Autóipari kkv-knak nyújt segítséget az SZTNH kampánya

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) IP Hősök nevű kampánysorozatának legújabb állomása az autóipari kkv-knak nyújt segítséget a szellemitulajdon-védelemben. Az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala (USPTO) rangsora szerint 2022-ben világszinten összesen 323 018 szabadalom született, vagyis 1 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Ezek közül minden negyedik szabadalom a villamosításhoz köthető, nyersanyagtól kezdve a járművekig, és minden hetedik az automatizálással és a közlekedésbiztonsággal áll összefüggésben. Ez azt mutatja, hogy az autóipar az egyik legfontosabb terület az oltalomszerzésben.

Az autóiparban az innováció alkalmazása és védelme egyre fontosabb szerepet tölt be. Egy-egy új találmány vagy annak továbbfejlesztése számtalan lehetőséget jelent oltalomszerzésre is, kezdve az elektromos és vezető nélküli járművektől a radaron át az optikai érzekelőkig. Ez egyben azt is jelenti, hogy nemcsak a hagyományos autóipari beszállítók, hanem az autóipar számára releváns vállalatok, mint például a navigációs szoftvergyártók és az ipari formatervezők is potenciális résztvevői az oltalomszerzésnek.

Világszinten az első három autóipari vállalat szabadalomszerzésben a Toyota, a Hyundai és a Honda. A Toyota 3056 szabadalmának közel fele az új mobilitási technológiákra vonatkozott, egynegyede a közlekedés villamosításához kötődött, míg minden hetedik (14 százalék) az automatizálást, a közlekedés biztonságát érintette. Ezzel 11 százalékkal több IP-t szerzett, mint 2021-ben.

Magyarország is egyre fontosabb szerepet játszik a nemzetközi autóiparban, ugyanis hazánkban a világ számos autóipari cégének fejlesztenek alkatrészeket. A mesterséges intelligencia térnyerése és ezzel együtt az önvezető járművekhez köthető szabadalmak száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt évtizedben. A technológiák közül a sávelhagyás, a sávdetektálás, az adaptív távolságtartó automatika (ACC), a kormányrendszerek, a parkolási funkciók és a multimédiás eszközök fejlesztésében is részt vesznek, valamint az autóipari formatervezés szintén kiemelkedő hazai viszonylatban.

Az autóiparban a szabadalom jogi eszközként egy találmány védelmét szolgálja, és tulajdonosa meghatározott ideig (maximum 20 évig) kizárólagos jogokat kap annak gyártására, értékesítésére vagy használatára, legyen az egy új navigációs eszköz vagy közlekedésbiztonsági megoldás. Ezáltal mások nem tudják engedély nélkül használni, gyártani vagy értékesíteni a szabadalmaztatott találmányt. Az iparág a formatervezési- és használatiminta-oltalom, valamint a védjegy megszerzésében is kiemelkedő terület.

Az autóiparban az oltalmakat általában az új technológiák, például a motorkonstrukciók, az erőátviteli rendszerek és a biztonsági funkciók védelmére, logó és márkanév megjelenésére, illetve a dizájn levédésére használják. Formatervezésiminta-oltalommal a külső jellegzetességeket, mint formát, színeket és alakot lehet védeni. A védjegyoltalom jól alkalmazható az egyedi elnevezések és ábrák, például a már említett márka és logó esetében. Egy már meglévő találmány továbbfejlesztése, valamilyen innovatív megoldással való újítása esetén a használatiminta-oltalom segíti a vállalkozást. A márkaépítés különösen fontos egy autóipari vállalkozás életében, hiszen, ha a márka ismert a piacon, akkor kedvezőbben lehet értékesíteni. Az oltalom megléte piaci előnyt, vonzó befektetési lehetőséget, jogvédelmet és bevételi forrást jelent a vállalkozás számára. Mindemellett az üzleti titkok és szerzői jogok is kiemelten fontos szerepet játszanak.

Az IP Hősök autóipari kampányához nagykövetként csatlakozott a GreenGo is, mint sikeres magyar startup. Logójuk 2016 júniusa óta áll védjegyoltalom alatt, ezzel egyértelműen beazonosíthatóvá téve a carsharing szolgáltatót. A GreenGo esete jól szemlélteti az oltalomszerzés fontosságát, hiszen innovációjának védelme mellett egyedülálló piaci pozíciót is kialakított a kizárólag elektromos flottával és az egyedi fejlesztésű szoftverkörnyezettel.

"A szellemi tulajdon védelme azért elengedhetetlen, mert a brand képében valójában az üzleti modellünk, a vallott értékeink jelennek meg. Azzal, hogy a látható elemeket más nem használhatja fel, ezeket is biztonságban tudhatjuk" - vallja Michaletzky Bálint, a GreenGo alapítója.

Az SZTNH IP Hősök kampányai segítik a kisvállalkozásokat a szellemi tulajdon védelemében. Színes és informatív ábrákkal mutatják be a különböző típusú oltalmakat és az oltalomszerzés menetét. Az innováció védelme kiemelten fontos szerepet játszik egy vállalkozás sikerességében, hiszen számos előnye van az oltalomszerzésnek. Többek között jogi és gazdasági hasznot jelent a versenytársakkal szemben, ugyanis az IP-vel védett termék vagy szolgáltatás haszonélvezője kizárólag a feltalálója és-vagy tulajdonosa. A márka védelme, annak megerősítése és a vállalat hitelessége szempontjából is lényeges az oltalom megléte.

További információ: ipmindenkinek.hu

Százmillió eurós bevételkiesést és többezer munkahely megszűnését okozta a hamis termékek forgalmazása Magyarországon

A ruhaipar, a kozmetikai cikkek és a játékok területén vizsgálja a hamisítás hatásait az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legfrissebb tanulmánya: az elemzés szerint Magyarországon 189 millió eurónyi bevételkiesést okozott a vállalkozásoknak a hamisítványok forgalmazása és 4466 fő munkája szűnt meg emiatt.

Az EUIPO által működtetett Európai Megfigyelőközpont az elmúlt 5 évben nyomon követte a hamisítás gazdasági hatásait a szellemi tulajdont érintő jogsértésekre érzékeny ágazatokban. A 2015-2018 közötti időszakot vizsgáló ágazati tanulmányok az Európai Unió (EU) gazdaságának tizenkét ágazatában vizsgálták a hamisítás gazdasági hatását. Azóta új információk váltak elérhetővé, amelyek lehetővé teszik a hamisítás további aspektusainak - például a hamisított áruk lefoglalásának és a hamisítással kapcsolatos bűncselekmények alakulásának - a vizsgálatát. Az EUIPO Megfigyelőközpontjának a héten megjelent új tanulmánya a korábbi módszertan alapján, de javított adatokkal, három ágazatban - a ruházati termékek, kozmetikumok és a játékok vonatkozásában - értékeli a hamisítás gazdasági hatását az értékesítés és a foglalkoztatás terén.

Becslések szerint a ruhaipar 2018-2021 között éves átlagban közel 12 milliárd euró bevételtől esett el a hamisítás következtében, ami az EU-ban értékesített ruházati termékek értékének 5,2 százalékát teszi ki (Magyarországon ebben az ágazatban a bevételek 6,2 százalékától, 126 millió eurótól estek el a vállalkozások). A hamisítás miatt kieső eladások következtében a ruhaipar ugyanebben az időszakban évente 160 ezer fővel kevesebb embert tudott foglalkoztatni (hazánkban 3247 fő veszítette el állását). A hamisítással leginkább érintett piacok a tanulmány szerint Németország és Olaszország.

A hamisítás miatt kieső kozmetikai eladások becsült értéke 3 milliárd euró, amely az összes eladás 4,8 százalékának felel meg (Magyarországon 7,6 százalékos, 51 millió eurós bevételkiesést figyeltek meg). A francia kozmetikai ipar a leginkább érintett, 800 millió euró éves forgalomkieséssel. Az EU-ban a becslések szerint közel 32 ezer (ebből 870 hazánkban dolgozó) ember veszítette el munkahelyét a kozmetikai ipart érintő hamisítás miatt.

A játékágazat a legkisebb az e tanulmányban elemzett három ágazat közül, de itt a legmagasabb a hamisítás miatt kieső eladások aránya: 8,7 százalék, amely 1 milliárd eurónyi elmaradt forgalomnak és 3 600 fővel kevesebb alkalmazottnak felel meg ebben az ágazatban (Magyarországon 13,7 százalékos, 12 millió eurós bevételkiesés mellett 349 főnek szűnt meg az állása). A játékipari hamisítás leginkább a német piacot érinti, itt a veszteség az EU játékágazatban elszenvedett összes forgalomkiesésének egyharmadát teszi ki.

"Az EUIPO felmérése jól mutatja, milyen gazdasági problémákat okoz a hamis termékek terjedése. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, valamint az Országos Rendőrfőkapitánysággal közösen azon dolgozik, hogy hazánkban minél kevesebb hamisítvány legyen elérhető. Ez az összehangolt munka a fogyasztók edukációja terén vagy éppen a vámhatósági lefoglalások segíthetnek megakadályozni azt, hogy vállalkozások menjenek tönkre és munkahelyek szűnjenek meg" - emelte ki a jelentés kapcsán Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

A jelentés a pénzbeli veszteségeken és a munkaerőpiacra gyakorolt hatásokon túlmenően megjegyzi, hogy a hamisítás különösen a kozmetikai és a játékiparban jelentős egészségügyi és biztonsági kockázatot jelenthet a fogyasztók számára. Az EUIPO és az Europol 2022-es, a szellemi tulajdonnal kapcsolatos bűncselekmények általi fenyegetettségről szóló értékelése szerint az ilyen potenciálisan káros termékek teszik ki az EU külső határain lefoglalt hamisított termékek 15 százalékát.

A tanulmány az alábbi linken érhető el:
www.euipo.europa.eu/en/publications/clothing-cosmetics-and-toy-sectors-in-the-eu-2024

Magyar Kutatási Hálózat

Kiterjesztett valóságot alkalmazó orvosi eszközt fejlesztettek a zMed, a HUN-REN SZTAKI és a PTE szakemberei

A HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) és a Pécsi Tudományegyetem kutatói is részt vettek a zMed Zrt. által 2017-ben indított projekt megvalósításában, amely keretében a szakemberek hagyományos CT- és MR-felvételekből innovatív 3D és AR képek alkotását lehetővé tevő, digitális mozgásrögzítésre alkalmas innovatív orvosi eszközt fejlesztettek.

További információk: Kiterjesztett valóságot alkalmazó orvosi eszközt fejlesztettek a zMed, a HUN-REN SZTAKI és a PTE szakemberei

Világszinten elismert nemzetközi kutatók részvételével elindult a HUN-REN kutatóintézeteinek tudományos értékelése

Gulyás Balázs elnök kezdeményezésére 2024 januárjában világszinten széles körben elismert nemzetközi kutatók bevonásával elindult a HUN-REN 49 kutatóintézetének átfogó értékelése. A folyamat, amelyet a nemzetközi gyakorlat szerint néhány évente megismételnek majd, több hónapig tart. Elsőként az élettudomány területéhez tartozó intézetek kerülnek sorra, amelyek értékelési bizottságainak tagja többek között Bertil Andersson professzor, a Nanjang Technológiai Egyetem korábbi elnöke, aki mintegy 20 évig - egy ideig a kémiai Nobel-díj-bizottság elnökeként - részt vett a kémiai Nobel-díjazottak kiválasztásban, Ole Petter Ottersen professzor, a világ egyik vezető orvosi kutatóközpontjaként és egyetemeként számontartott Karolinska Intézet korábbi elnöke, illetve Ole Holger Petersen professzor, a világ egésze számára mintául szolgáló londoni Királyi Természettudományos Társaság - The Royal Society -, valamint az Academia Europaea korábbi alelnöke.

További információk: Világszinten elismert nemzetközi kutatók részvételével elindult a HUN-REN kutatóintézeteinek tudományos értékelése

Nagy hatékonyságú áramtermelésre képes zöldalgatörzset azonosítottak a HUN-REN SZBK kutatói

A HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) Növénybiológiai Intézetének munkatársai egy olyan zöldalgatörzset azonosítottak, amely körülbelül tízszer magasabb áramtermelésre képes, mint az irodalomban eddig ismertetett algafajok. A Parachlorella kessleri MACC-38 algatörzs alkalmazása a bio-fotovoltaikus (BPV) eszközökben jelentősen növelheti az áramtermelés hatékonyságát, így ezek a fosszilis energiaforrások ígéretes zöld alternatívájává válhatnak. A Tóth Szilvia Zita tudományos tanácsadó által vezetett Molekuláris Fotobioenergetikai Csoport kutatóinak eredményét bemutató, Nia Petrova elsőszerzőségével készült tanulmány a Bioresource Technology című rangos folyóiratban jelent meg.

További információk: Nagy hatékonyságú áramtermelésre képes zöldalgatörzset azonosítottak a HUN-REN SZBK kutatói

EMBO Installation Grants

Öt évre egyenként közel 100 millió Ft támogatást nyert Lázár Viktória, a HUN-REN SZBK és Róna Gergely, a HUN-REN TTK fiatal kutatója az EMBO Installation Grants pályázatán saját projektjük megvalósítására.

Lázár Viktória, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) tudományos főmunkatársa és Róna Gergely, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) tudományos munkatársa is azon tíz élettudománnyal foglalkozó kutató között van, akik elnyerték az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) Installation Grants 2023-as pályázatán az évi 50 ezer eurós támogatást.

További információk: Öt évre egyenként közel 100 millió Ft támogatást nyert Lázár Viktória, a HUN-REN SZBK és Róna Gergely, a HUN-REN TTK fiatal kutatója az EMBO Installation Grants pályázatán saját projektjük megvalósítására

Boross Gábor a HUN-REN Hazahívó program keretében a Stanford Egyetemről csatlakozik a HUN-REN ÖK-hoz, ahol a rák evolúciójának kutatására alapít új kutatócsoportot

Boross Gábor a HUN-REN Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Programja keretében az Amerikai Egyesült Államokból tér haza, ahol a Stanford Egyetemen posztdoktori kutatóként a tüdőrák evolúcióját kutatta egerekben. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetében az általa létrehozandó új kutatócsoporttal azt fogja vizsgálni, hogy a rákbetegséget okozó úgynevezett "driver" mutációk hogyan hatnak egymásra, hogy végül rákos tumorok növekedését okozzák.

További információk: https://hun-ren.hu/hirek/boross-gabor-a-hun-ren-hazahivo-program-kereteben-a-stanford-egyetemrol-csatlakozik-a-hun-ren

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK


Szabadalmi ügyfélfórum

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2024. február 2-án, 10:00 órától Szabadalmi ügyfélfórumot szervez az SZTNH konferenciatermében (1081 Budapest, II. János Pápa tér 7.).

A részvétel regisztrációhoz kötött, melynek határideje 2024. január 30.

Témák:
1) Az Szt. 2024. január 1-től hatályos, díjkedvezményekre vonatkozó módosításai - Dr. Mikló Katalin
2) Újdonságok a magyar bejelentők szolgálatában - a Visegrádi Szabadalmi Intézet új és ügyfélbarát szolgáltatásai - Dr. Stadler Johanna
3) A pályázati lehetőségek bemutatása - SME Fund - Várfalviné Tari Zsuzsanna

HorizontPéntek10

Idén is folytatódik az NKFIH nagy sikerű HorizontPéntek10 webinársorozata, melynek keretében idén is minden pénteken 10 órai kezdettel követhetik figyelmemmel az aktuális témákról szóló tájékoztatókat.

A 4. klaszter (Ipar) pályázatok: utolsó simítások a beadás előtt c. tájékoztatóra 2024. február 2-án 10:00-11:00 között kerül sor.

Kapcsolattartó: Schultheisz Máté, 4. klaszter NCP

Részletek és regisztráció az alábbi linken.

2024-ben is elérhető lesz az Európai Bizottság kezdeményezésére létrehozott KKV-alap (SME Fund)

A KKV-alap az oltalomszerzés megkönnyítését tűzte ki célul: a pályázat lehetővé teszi, hogy a vállalkozások utalványt kérjenek, amelyet később az oltalom igénylését követően beválthatnak. A támogatást igénylő vállalkozások jelentős százalékát visszakapják az európai uniós vagy hazai oltalmak bejelentési díját.

Az idei évben elérhető támogatási formákkal kapcsolatban a pályázat lebonyolítását végző Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) ingyenes, tájékoztató webináriumot tart 2024. február 6-án, 10:00 órai kezdettel.

További információk és regisztráció: https://euipo.blumm.it/

XXIX. Magyar Minőség Hét

Tagintézményünk a Magyar Minőség Társaság 2024. február 16-án tartja a XXIX. Magyar Minőség Hét rendezvényét, melynek a címe: Alkalmazkodás az új világhoz, avagy mi fán terem a reziliencia.

Az online rendezvénye programja:

9.00-9.10 Köszöntő
Szabó Mirtill, MMT elnök
9.10-9.30
Bevezető előadás
Stumpf-Bíró Balázs
9.30-11.00
Kerekasztal beszélgetés
Levezető:
Tóth Csaba László Résztvevők:
Stumpf-Bíró Balázs, Kovács Pál, Puskás László, Szalóczy Zsolt
11.00-11.30
MMT díjak átadása
11.30
Rendezvény zárása

Regisztráció az alábbi linken lehetséges.

Bővebb információ a rendezvény hivatalos honlapján: https://mmh2023.quality-mmt.hu/

Középfokú iparjogvédelmi tanfolyam az SZTNH-ban

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala középfokú iparjogvédelmi tanfolyamot indít 2024. március 26-án. Az előadások keddi napokon 10:00-15:00 óra között kerülnek megtartásra.
A tanfolyam 60 tanórás.

A képzés részvételi díja: 80.000 Ft/fő (az összeg tartalmazza a tankönyv árát és a vizsgadíjat is).

Helyszín: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 3., földszinti oktatóterem.

Amennyiben érdekli a képzés, kérjük, hogy legkésőbb 2024. február 26-ig jelezze részvételi szándékát az oktatas@hipo.gov.hu e-mail címen.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSok


MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ

FELHÍVÁS a 2023. év legjelentősebb innovációs teljesítményének elismerésére!

A Magyar Innovációs Szövetség - a Magyar Innovációs Alapítvánnyal közösen - a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) főtámogatásával, valamint az Agrárminisztérium (AM), az Energiaügyi Minisztérium (EM), a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával, hirdeti meg a

2023. évi MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

Az immár 32. alkalommal meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíj célja, hogy elismerésben részesítse a hazai innováció legkiemelkedőbb eredményeit, egyben teret és lehetőséget biztosítson az innovatív termékek és technológiák megismerésére, mind a gazdasági élet szereplői, mind a társadalom számára. A 2023-as év legjelentősebb innovációs eredményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a bírálóbizottság számos további kategóriában ítél oda kiemelkedő innovációs teljesítményeknek járó díjat.

A 2023. év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő
Magyar Innovációs Nagydíj mellett
összesen hét kategóriában kaphatnak díjat a kiemelkedő innovációs teljesítmények:
 • a 2023. évi Ipari Innovációs Díj (GFM),
 • a 2023. évi Informatikai Innovációs Díj (GFM),
 • a 2023. évi Agrár Innovációs Díj (AM),
 • a 2023. évi Környezetvédelmi és Energiaügyi Innovációs Díj (EM),
 • a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2023. évi Innovációs Díja (SZTNH),
 • az "Alapkutatástól a piacig˝ 2023. évi Innovációs Díj (NKFIH).
A legeredményesebb, 2021. január 1. után alapított innovatív startup vállalkozás pedig a Magyar Innovációs Szövetség
 • "2023. év legjobb startup vállalkozása" Díját nyeri el (MISZ).
A díjak ünnepélyes átadására 2024 márciusában kerül sor az Országházban. A díjazottak, az eredményhirdetést követően jogosulttá válnak a Magyar Innovációs Nagydíj, ill. Innovációs Díj védjegyének használatára.

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK
A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, ill. szervezetek vehetnek részt, amelyek a 2023. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése stb.) jelentős üzleti hasznot értek el.

ELBÍRÁLÁSI SZEMPONTOK
A Magyar Innovációs Nagydíj odaítélésénél a bírálóbizottság az innovációból 2023-ban elért eredmény/többlet árbevétel és a műszaki, valamint egyéb gazdasági előnyöket mérlegelve hasonlítja össze a pályázatokat.
A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, vezető gazdasági szakemberekből áll, elnöke Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter.
A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.
A Magyar Innovációs Nagydíj korábbi pályázatain már díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

BEADÁSI HATÁRIDŐ
2024. február 5., éjfél

A nevezés dokumentumai (részletes leírás, nyilatkozatok) a www.innovacio.hu/innonagydij oldalra tölthetőek fel.

A nevezés dokumentumai a www.innovacio.hu/innonagydij oldalra tölthetőek fel.
 • Részletes leírás (max. 10 oldal) a megvalósításról, az innovációból elért piaci, illetve gazdasági eredményről (árbevétel/eredmény, piaci részesedés növekedése stb.), valamint arról, hogy külső (pályázati) forrás mennyiben segítette az innovációs teljesítmény elérését,
 • Referenciák igazolása és nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:, www.innovacio.hu, e-mail: innovacio@innovacio.hu, Mobil: +36 30 955 0420

START PRO program

A Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával 2024 februárjában elindítja a START PRO programot, amelynek népszerűsítésében szeretnénk kérni a segítségét. A START Pro program célja a piacra lépés és ezt követően a gyors növekedés és skálázhatóság biztosítása.

A program 18-27 év közötti, vállalkozni vágyó fiataloknak szól, és célja, hogy támogassa az innovatív megoldást hozó ötleteket. A szakmai workshopok és mentori támogatás mellett a START Pro 2 nyertese pedig 5 millió forint nyereményben részesülnek. A programba Közösségi tanulás, Mentális egészségmegőrzés és Fenntartható energia témakörökben várjuk a jelentkezéseket.

Jelentkezési határidő: 2024. február 15.

További információk a következő linken.

Európai Űrügynökség Spark Funding programja

A kezdeményezés célja, hogy űripari megoldások segítségével fejlessze a magyar kkv-szektor szereplőit, amelynek keretében a vállalatok 60 000 Euró vissza nem térítendő, részesedésmentes támogatásra pályázhatnak, hogy űripari megoldások segítségével fejlesszék vállalkozásukat, új terméket hozzanak létre, növeljék hatékonyságuk és termelékenységük vagy felülkerekedjenek műszaki kihívásaikon.

Az Európai Űrügynökség (ESA) az űripari megoldások más szektorban történő hasznosításának támogatására hozta létre a Spark Funding programot, amely most Magyarországon is várja azokat a pályázókat, akik nyitottak az innovációra és az új technológiák átvételére az űriparból.

A Technology Broker weboldalán minden szükséges pályázati anyag elérhető, a projekthez kapcsolódó további információkkal együtt.

A jelentkezési határidő 2024. március 18. 23:59 (CET).

A Technology Broker programban rejlő lehetőségekről Páva Lőrinc Technology Broker szívesen tart előadást, vagy egyeztet személyesen az érdeklődőkkel (lorinc.pava@designterminal.org).

Milyen jövő vár a munkahelyekre?

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében nyolc szakmai műhely működik, amelyek a tudáscentrum stratégiai jelentőségű szervezetei. A "Munka jövője, jövő gazdaságtana Tematikus Fórum" várja új csatlakozók jelentkezését.

A tematikus fórumok a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) innovációs és együttműködési potenciáljának alapját jelentik, valamint kapcsolatokat, együttműködéseket építenek a quadruple helix (akadémia, gazdaság, közszféra, civil szféra) szereplői között. A fórumokat hibrid formában rendezik meg, a fórumhoz személyesen Miskolcon lehet csatlakozni.

A "Munka jövője, jövő gazdaságtana" tematikus fórum célja és feladata a munkát érintő társadalmi változások és a munka jövőjével foglalkozó kutatások követése, támogatása és kapcsolódó kutatási eredmények bemutatása. A munkát, mint tevékenységet, a munkahelyet, mint a munka végzésének helyét rengeteg technológiai és társadalmi-gazdasági hatás éri, melyek a jövőben várhatóan erősödni fognak. Kapcsolódó példa a COVID-19 járvány hatása az otthoni munkavégzésre, napirenden van a platformmunkavállalók jogi helyzetének szabályozása, valamint fontos kérdés a robotok és a mesterséges intelligencia munkaerőpiaci hatása is. A tematikus fórumon a fenti témákkal és tendenciákkal foglalkoznak.

A tematikus fórum célcsoportját elsősorban a munkaerőpiac szereplői, civil szervezetek, társadalmi szervezetek/szövetségek és különböző intézmények, egyetemek, önkormányzatok, közigazgatási szervezetek, valamint a társadalmi vállalkozók jelentik. A fórum nyitott további szereplők bevonására, a csatlakozási szándékot a fórum szakmai vezetőjénél, Mélypataki Gábornál (gabor.melypataki@uni-miskolc.hu) szükséges jelezni.

További információ: a TINLAB honlapján

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Neumann János válogatott írásai Typotex, 2023, Bővített kiadás
Dr. Osman Péter ismertetése

"Neumann János születésének 120. évfordulóján lát napvilágot a kiadónk gondozásában korábban megjelentetett kötet jelentősen bővített változata." - Typotex

Az Encyclopédia Britannica óvatos megfogalmazásában a zseni olyan személy, aki rendkívüli intellektuális erővel bír. Ha megkockáztatjuk, hogy a zseni rendkívül hatékony képességekkel bír, hogy felismerjen új tényeket, törvényszerűségeket, összefüggéseket, ezeket mások számára is érthetően kibontsa, a reájuk vonatkozó tudást jelentős mértékben továbbfejlessze, és felismerje vagy kidolgozza ezek alkalmazási lehetőségeit a tudomány és az élet legkülönbözőbb területein, könnyen megértjük a gyakran hallott állítást, hogy Neumann János minden idők egyik legnagyobb zsenije volt, amit az e kötetből kibontakozó kép is fényesen igazol.

A Britannica róla szóló, az ő tudományos jelentőségét tükrözve kivételesen hosszú szócikkének bevezető összegzése: "Neumann a húszas évei derekára csodagyerekből a világ legjobb matematikusainak egyike lett. Pályafutása érintette a matematika csaknem valamennyi fontos ágát. Az alkalmazott matematikához fűződő tehetsége olyan irányokba vitte munkáit, amelyek hatást gyakoroltak a kvantumelméletre, az automaták elméletére, a közgazdaságtanra, a honvédelmi tervezésre. Élenjáró volt a játékelméletben, és egyike volt a tárolt programú digitális számítógép elmélete feltalálójának. Döbbenetes sorát adta közre a meghatározó jelentőségű tanulmányoknak a logika, a halmazelmélet, a csoportelmélet, az erodikus elmélet és az operátor elmélet terén. Wigner Jenő megjegyezte, hogy a matematika összes alapvető ága közül csupán a topológiában és a számelméletben nincs fontos hozzájárulása." (Kiemelések tőlem) S a Britannica itt még nem is szól a sok nagy jelentőségű gyakorlati alkalmazásról, amelyek létrejöttéhez Neumann munkái hozzájárultak.
Ropolyi László Előszavából, a kötetből: "Neumannt egész életében erősen foglalkoztatták egyes jelenségek, egyes folyamatok, kulturális vagy társadalmi területek működésének szabályszerűségei, s vissza-visszatérőn próbálkozott megértésükkel és formalizálható leírásukkal. Ilyeténképpen matematikusként és alkalmazott matematikusként is szokás aposztrofálni. Esetében ezt tulajdonképpen nem feltétlenül úgy kell érteni, hogy hol ezt, hol azt tartotta észben, hogy hol az operátorokon végezhető műveletek, hol a kvantumfizikai mérések, hol a pókerjátékosok stratégiái foglalkoztatták. Végtelennek tetsző memóriakapacitása és rendkívül gyors gondolkodásának együttes használata, azaz gondolkodása kontextusainak gyakori és gyors váltakozása következtében gyakorlatilag úgy tűnhetett, sok mindent képes egyszerre észben tartani, illetve egy jelenséget egyszerre sok szempontból képes vizsgálni és értelmezni. Felfogásában az alkalmazott matematikus munkája lényegében abban tér el a 'tiszta' matematikusétól, hogy neki alaposan ismernie és megfelelően hasznosítania kell tárgyának empirikus tartalmát is, míg a 'tiszta' matematikus megfeledkezhet róla."

A Typotex Ajánlójából: "Tematikus egységekbe rendezve követik egymást a fizika, a matematika, a matematikai közgazdaságtan és az informatika tárgykörét reprezentáló írások. Külön részt szenteltünk a tudomány és a civilizáció jövőjére vonatkozó gondolatoknak, és az életmű mögött meghúzódó személyes életút egyes állomásait is felvillantjuk. Most először válik magyarul is olvashatóvá egy-egy terjedelmes részlet a Játékelmélet és gazdasági viselkedés című gazdaságtudományi alapműből, illetve Az EDVAC-ról szóló jelentés első vázlata című írásból, amellyel Neumann lényegében elindította a számítástechnika forradalmát. Az egyes témakörökhöz kapcsolódóan a válogatásba tizenhét újabb levél is bekerült, érdekfeszítő bepillantást engedve Neumann közéleti szerepvállalásaiba és a kor meghatározó tudósaihoz, tudományszervezőihez fűződő viszonyába."

Ismét Ropolyi Előszavából: "Az itt közzétett írásokban fellelhető matematika-, technika-, természet és társadalomfilozófiai eszmék és elvek különös jelentőségre tesznek szert együtt, egymáshoz való viszonyukban, összefonódásaikban és összefüggéseikben megjelenítve. A kötet tanulmányaiból kibontakozó szemléletmódban a matematikai, a természet- és társadalomtudományi, valamint technikai ismeretek és elvek ugyanis gyakran nem pusztán a megszokott diszciplináris határok közé szorítva hasznosulnak, hanem - megfelelő átalakításokat követően - a konkrét gondolkodó és alkotó tevékenység igényeinek megfelelő összefüggésbe illesztve kerülnek alkalmazásra. Akár úgy, hogy például matematikai és élettani elvek jelennek meg technikai vagy fizikai problémák elemzésében; akár pedig úgy, hogy összekapcsolódva új diszciplínák kialakulását generálják, amint azt a kibernetika, a játékelmélet vagy a sejtautomaták elmélete esetében tapasztalhatjuk. A tudományos diszciplínák közötti kölcsönhatásokban, illetve új diszciplínák kialakulásában meghatározó szerepet játszó eszmék és elvek azonosítása, valamint leírása a természet és a tudományok megértése szempontjából egyaránt kiemelkedően fontos. Eléggé nyilvánvaló, hogy a tudományterületek határvonalainak merész áthágása vagy átrajzolása már eleve feltételez valamilyen, a természet egészére, valamint a tudományok általános természetére és működésmódjára érvényes alapelveket. Neumann tudományos tevékenységének tanulmányozása révén egyaránt képet kaphatunk kora természet- és tudományfelfogásának legáltalánosabb elveiről; feltárulhat előttünk a huszadik század első felének egész tudományos világképe."

S egy mind aktuálisabb fejezetcím a kötetből: Túlélhetjük-e a technikát?

Rick Rubin: A kreatív folyamat - Az alkotás mint életmód - 21. Század Kiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

"Lenyűgöző könyv, telis-tele mély gondolatokkal és nagy meglátásokkal. - Los Angeles Times"
"Annak a bölcsességnek az esszenciája, amelyre Rubin szert tett a zeneiparban töltött évtizedek során... A kreatív emberek, akiknek szüksége van egy kis ösztönzésre - de igazából bárki, akinek gondot okoz egy ügyfél, egy szeretettje vagy egy határidő -, ebben a magabiztos és épp a megfelelő mértékben emelkedett könyvben segítséget és hasznos módszereket találnak a problémák átfogalmazásához. - The Guardian" - a 21. Század Kiadó ajánlójából.

Az eredeti brit kiadó így indítja az ajánlóját: "A legendás zenei producertől, aki mestere, hogy segítse az embereket rátalálni a kreativitásuk forrására, jön egy sok év alatt kiérlelt, gyönyörűen kimunkált könyv, amely ugyanazt a mély bölcsességet kínálja mindannyiunknak."

"Az alkotás, mint életmód" áll a kötet alcímében, de lehet-e más? Az alkotó ember és a benne végbemenő szellemi folyamat nem időrend szerint működik, nincs "nyolc óra munka....". Ellenkezőleg, ha valami alkotással elérhető cél után megy, ha ilyen feladattal küzd, az akkor is ott munkál az elméjében, amikor mással foglalkozik, akár a pihenés vagy a szórakozás óráiban is. Rubin könyve segít tudatosan megélni az alkotás életmódját, módszeresen kihozni ebben magunkból a legjobbat.
Kikhez szól? Nyitó fejezetének címe, mondandója: "Mindenki alkotó". Valóban, minden gondolkodó ember találkozik olyan feladatokkal, problémákkal, amelyekre nincs készen alkalmazható, igazán jó megoldás, s ilyenkor maga próbál meg ilyet létrehozni. Az sem ritka, hogy egyszer csak rádöbben, hogy lehetne jobban is a begyakoroltnál, s nekiáll ezt összehozni - ez is alkotás. Rubin könyve segít ezeket jobban csinálni.

"A kreativitás nem ritka tulajdonság. Az ember alapvető jellemzője. Születésünktől fogva birtokoljuk. Mindnyájan." írja Rubin, s valóban így van. A világ, amelyben az ember a törzsfejlődés során kiemelkedett, mindig változott, új nehézségek és lehetőségek elé állítva az embert. Kreativitás nélkül megrekedt volna egy szinten, esetleg kihal, de semmiképp sem válik Homo Sapiens Sapiens-sé, s nem jut odáig, hogy könyveket olvasson, vagy épp írjon a kreativitásról - vagy bármiről.

Rubin előadásmódja roppant érdekes, színes. "Az univerzum úgy működik, mint egy óra", mondja indításul, s ezt a Bibliából, A Prédikátor Könyvéből vett idézettel támasztja alá: "Mindennek rendelt ideje van és ideje van az ég alatt minden akaratnak...". A folytatásban: "Mindnyájan az univerzum által sugárzott üzenetek fordítói vagyunk", írja, s kicsit később tao bölcsességre vált: "Hogyan fogjunk be olyan jelet, amelyet nem lehet se hallani, se definiálni? Úgy, hogy nem keressük." S a záró gondolatokból, befejezve a mondandó "78 gondolati egység"-ből álló, sokszínű, jó megoldásokban és tanácsokban gazdag, szép ívét: "A műalkotás az a pont, ahol minden elem összeáll: az univerzum (nevezhetjük a való világnak, amelyben boldogulni, sikerre jutni kell - OP), az én prizmája (az ember, aki létrehozza az alkotást - OP), az ötlet testté alakításának varázslata és tudománya (vagyis az innovációs fejlesztés munkája - OP)." Ebből a tudományból kínál jó sokat e könyv, és segít ráérezni a varázslatra. S ne tévedjünk: a műalkotás nem csak a Mona Lisa, a Star Wars, vagy épp az iPhone szintje - műalkotás minden, ami eddig nem volt, ki kellett találni, jól megvalósítani, és vele egy kicsit jobbá, könnyebbé lett az élet, a világ. Ezért tanulhat mindenki Rubin mester e könyvéből.
Ismét a Kiadó Ajánlójából (idézet nyitó idézőjeltől záróig:
"#1 New York Times Bestseller. Rubin amerikai lemezproducer, az American Recordings alapítója, a Columbia Records korábbi társelnöke. »Az elmúlt húsz év legfontosabb producere« (Music Television, 2007). A Time magazin »A világ száz legbefolyásosabb embere« listáján is szerepelt.
Könyve élményszerű, jótékony tudást tartogat, egy élet munkáját sűríti magába, egy kreatív elme bölcsességeit formálja ragyogó olvasási élménnyé, hogy mindannyiunk számára közelebb hozza az élethosszig tartó folyamatos teremtést. Megtudhatjuk belőle, miként állítsuk szolgálatunkba a kreativitás pillanatait, perceit, óráit, napjait - azt a felvillanyozott, magasztos állapotot, amelyhez egyre közelebb juthatunk, amely egész életünkre kiterjedhet. »Elhatároztam, hogy írok egy könyvet arról, mit kell tenni ahhoz, hogy nagyszerű műalkotást hozzon létre valaki. Ehelyett kiderült, hogy ez a könyv arról szól, hogyan kell élni, létezni. - Rick Rubin.«"

Néhány sor a nyitó fejezetéből így mutatja érdekesen modern gondolkodásmódját: "Mind művészként élünk, függetlenül attól, hogy formálisan alkotunk-e bármit is. Adatokat érzékelünk, szűrünk és összesítünk, majd ez alapján az információkészlet alapján létrehozzuk a saját tapasztalatainkat. Akár tudatosan végezzük, akár öntudatlanul, puszta létezésünk révén aktív résztvevői vagyunk az alkotás szakadatlan folyamatának." S egy alaptétel A kreativitás forrása c. fejezet bevezetőjeként: "A mindennel kezdjük: minden látott, minden megtett, minden elgondolt, minden érzett, minden elképzelt, minden elfelejtett (!! - OP), és minden, ami kimondatlanul és elgondolatlanul nyugszik bennünk - ebből építünk fel minden kreatív pillanatot."

Kupa Enikő - Kovács Tibor: Borgőzös évszázadok - Az újvilági bortermelés szórakoztató története - Helikon Kiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

"Borral, szerelemmel / Eltelni sosem kell; / Minden pohárnak / Más a zamatja" (Madách) • "Midőn tavasz napja ragyog fenn az égen, / bort és forró ajkat nyujt felém a szépem, / nevez-zen akárki hitetlen kutyának, / ha az Éden akkor eszembe jut nékem" (Omar Khajjám) • "Helyesen bort csak az tud inni, aki múzsai nevelésben részesült, állandóan költőket olvas, muzsikát hallgat és képekben gyönyörködik." (Hamvas Béla) • "Foied vinom pipafo, cra carefo. - Ma bort iszom, holnap nem lesz." (Szerb Antal)

A LIBRI Ajánlójából a szerző házaspárról: "Közös szenvedélyük az utazás, a borvidékek, borászatok és éttermek látogatása, amit már több mint két évtizede aktívan gyakorolnak, emellett borvacsorákat borkóstolókat is szerveznek. Kovács Tibor történész, Kupa Enikő közgazdász és marketing szakemberré képezte magát."

Innentől szóljon önmagáért a könyv! (Idézetek belőle, kiemelések tőlem)
Erről szól: "A könyvben hat országba teszünk történelmi látogatást. Argentína, Ausztrália, Chile, Dél-Afrika, Új-Zéland és az Egyesült Államok - utóbbin belül Kalifornia. Betekintést nyerünk a küzdelembe, amit a borért és a bor ellen folytattak, és jó néhány izgalmas történelmi személlyel is találkozhatunk, akiknek történetei néha hősiesek, és még gyakrabban komikusak voltak. A könyv egy virtuális kirándulás: a Covid alatt egy borwebshopot, üzemeltettünk, amelyre blogokat írtunk. Ezekből nőtt ki e könyv. Képzeletben végigjártuk ezeket a vidékeket, megismertük történetüket, és nagyon izgalmasnak találtuk. Olyannak, amit érdemes másokkal is megosztani, és ami erősíti a borkultúrát, mely véleményünk szerint rendkívül fontos. Kirándulásunk több mint 500 éven és hat országon át vezet, és a végére, reményeink szerint, mindenki kicsit jobban ismeri és szereti majd a borokat és a borkultúrát."

"Az Újvilág küzdelmei a borért és a borral - de mi az, hogy Újvilág? A nagy felfedezések kora a 15. század végétől kezdve az európai történelem egyik legizgalmasabb és legbátrabb vállalkozása volt. [Az európaiak betelepedésével létrejött országokban] készített borokat a mai napig újviláginak nevezik, még ha a szőlőtelepítéstől a borkészítésig ott minden az európai bevándorló őseik keze munkája is. Ennek az újvilági bortörténelemnek a kezdete legtöbbször jól dokumentált és izgalmas kaland, sőt küzdelem az elemekkel, az ismeretlen körülményekkel. A legtöbb helyen évtizedek sikertelen próbálkozása után tudtak csak ültetvényeket létrehozni. Az út több országnál hosszú és göröngyös volt, de a bor varázsa legyőzte az ellenállókat."

Kicsi ízelítő e különleges bortúrából: első állomása Amerika. "Az ország tulajdonképpen borban fogant. Alapító atyái, a hét ember, akik az alkotmány elkészítésért feleltek, bizony a mai meghatározások szerint jó eséllyel piásnak bizonyulnának. Jó néhány anekdota maradt fenn róluk. A legkínosabb a parti, amit az alkotmány öt hónapig tartó elkészülte után tartottak. Ötvenöten voltak jelen, és a számlán a következő italok szerepeltek: száz üveg bor, huszonkét üveg porter sör, tizenkét üveg egyéb sör, nyolc üveg whisky, nyolc üveg cider és hét tál puncs. Ennyi ital után, ahogy várható volt, az események kicsúsztak a kontroll alól. Az alapító atyák olyan romokat hagytak maguk után, hogy a számlához még két százalékot hozzátett a tulajdonos a károk fedezésére. Thomas Jefferson első elnöksége alatt jövedelme több mint 10%-át költötte borra, és az országban tizenöt borospincéje volt, az egyik a Fehér Ház jelenlegi nyugati szárnya alatt."

"Kalifornia, a nagyon-nagyon Újvilág meglehetősen gyorsan vált az amerikai borkultúra meghatározó szereplőjévé. (A könyvben is szereplő Napa-völgy talán az Újvilág leghíresebb borvidéke - OP) Kevesen vannak, akik más amerikai borterületeket fel tudnának sorolni, vagy ittak volna máshonnan származó borokat. Nem véletlenül. Kaliforniában egyedül több borászat van, mint az USA többi tagállamában összesen, itt készül az amerikai borok 81%-a, és Kalifornia a világ 4. legnagyobb bortermelő állama, maga az újvilági borászkodás Mekkája annak minden előnyével és hátrányával. Összetéveszthetetlen és magas minőségű borokat készítenek, ennek megfelelően egyedi stílusban. Amikor újvilági borstílusról beszélünk, elsősorban rájuk gondolunk. Ráadásul ők a valódi Újvilág."

"A kaliforniai bor magyar atyja" A híres 19. sz. közepi kaliforniai aranyláz során "Az aranyásóknak néha pénzük is volt, de inni mindig akartak. Szomjúságuk volt a kaliforniai bor sikertörténet első elindítója. Ebben pedig vitathatatlanul nagy szerepe van egy magyarnak. Ő Haraszthy Ágoston, akit a kaliforniai bor atyjának tartanak, és valószínűleg ő minden idők legismertebb magyarja a bor világában. Elképesztően tevékeny és kalandvágyó személyiség lehetett. Nemesember, utazó, városalapító, seriff, borász, vállalkozó. A kaliforniai szenátus 1958-ban, [Haraszthy] első tanulmánya századik évfordulóján ünnepélyes nyilatkozatban rögzítette, hogy ő volt a kaliforniai szőlőkultúra atyja, »aki Kaliforniát az Egyesült Államok szőlőskertjévé varázsolta«. 2007-ben pedig beválasztották a The Culinary Institute of America dicsőségcsarnokába." "A 19 oldalas tanulmányt 1858-ban publikálták, és ez lett a történelem első írásos műve a kaliforniai borról."

Oein DeBhairduin: Miért bolyong a hold - Ír nomád népmesék - & Kiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

Népmesék - az emberi alkotások alighanem legtisztább műfajai a folklórban ránk maradt örökség, köztük e mesék, mondák is. Egyszerű az ok: a hagyomány csak a jót, az arra érdemeset tartja meg és adja tovább, az ocsú kihullik e rostán. Tény, az ízlésünk elfordulhat-elfordítható tőle, ahogy az ember rászokhat a gyorskajákhoz hasonló szellemi táplálékokra is. Ha viszont kilépünk a napi rutinból, igazi ételért vagy épp irodalomért, s kizárva minden mást elmerülünk benne, elbűvölő élményt kaphatunk. Ahogy ezektől a meséktől is.

The Irish Times esszének beillő recenziót szentelt e könyvnek. Abból: "»Mindahányan történetekből állunk.« - egy egyszerű, de megragadó sor a Bevezetéséből a könyvnek, amely az ír 'vándorok' (»Mincéirí«) népmeséinek gyűjteménye, DeBharduin gyűjtésében és előadásában. Ő író, népi füvesember, pedagógus, és adminisztrátora a vándorok közössége sok kezdeményezésének. (Kiemelések tőlem)

Ez egy gyönyörű könyv ("A könyvet a vándor származású Leanne McDonagh grafikusművész illusztrálta." írja a & Kiadó ajánlója - OP), tökéletesen megírva világos, ám leleményes nyelvezettel. DeBharduin Bevezetésével, amelyben a történetek eredetéről szól, ezek a gyakran szürreális elbeszélések megidézik a természetfeletti birodalmát, mégis megtartják a természetes világhoz kötődő gyökereiket. Fontos volt - emeli ki DeBharduin - egyszerűen elmondani ezeket a történeteket, mentesen az antropológia és a társadalomtudományok letelepedett világa mértékadóinak beavatkozásaitól."

DeBharduinról és a Vándorokról a & Kiadó ajánlójából: "A Mincéirí hagyományosan ekhós szekereken, sátrakban lakva, többnyire kézműveskedésből és kereskedésből élve, keresztül-kasul vándorolt Írországban - mindaddig, amíg a hatvanas években, a nomád életmód kriminalizálásával, letelepedésre nem kényszerítették őket. DeBhairduin is egy ilyen letelepített családból származik, és nem csupán összegyűjtötte a gyermekkorában hallott, addig kizárólag szájhagyomány útján terjedő meséket, de elmesélésük körülményeibe és az ír vándorok mindennapjaiba is beavatja az olvasót."
Szóljon innen a szerző, a következők az ö Bevezetéséből vannak: "A számtalan megpróbáltatás és igazságtalanság ellenére mély büszkeséggel képviseljük az identitásunkat és kapcsolódunk a kultúránkhoz. A Mincéirít sokan az ősi ír szokások őrzőinek tekintik, és ez számunkra mindig is áldott szerep marad. Számunkra a történetmesélés továbbra is a traumafeldolgozás és a hagyományainkhoz való örömteli kapcsolódás egyik elsődleges formája. Ezt a kötetet népem legtöbbször mesélt történeteiből állítottam össze.

Mindahányan történetekből állunk. Ezek között vannak olyan mesék, amelyeket magunknak mondunk el újra meg újra, emlékek, amelyeket folyton újjászövünk a fejünkben - ezek a saját életünkről szólnak; és vannak azok, amelyek ezernyi korábbi mesélőn keresztül jutva el hozzánk, azt beszélik el, hogy kik vagyunk, és honnan jöttünk. Ha a folklór a közösségben generációkon keresztül öröklődő szokások, elbeszélések, hiedelmek, félelmek és remények kulturális konstrukciójának lenyomataként értelmezhető, akkor a fennmaradt mesék, amelyek az idők folyamán növekedtek, változtak, és újra meg újra beágyazódtak az életünkbe, nem csupán erős védelmezői a kultúránknak, hanem általuk válunk képessé kapcsolódni élő történelmünkhöz is.

A mi közösségünk külső világhoz való viszonyát mindig is a spirituális élet, a természethez való kötődés és a szelíd animizmus határozta meg. A vándorok a társadalom peremén éltek, és az idők folyamán a modern és egy régebbi Éire között járva, mindkét világban megvetették a lábukat: megőrizték nem csupán dalaikat és kézműves szokásaikat, hanem meséiket is, amelyek egyedi ismeretekkel szolgálnak a térben és időben is leképezhető világukról, és amelyek nélkül ez a tudás talán feledésbe merült volna.

A legtöbben pont azt a szépséget nem látják, amely egyszerre izzik és lüktet közösségünk szívében: az emlékezés és a kapcsolódás tábortüzét, amelynek lángjai magasra csapnak közös tereink magaslatain, és lángra lobbantják az otthoni tűzhelyeket. Közösségünk nincs híján az ehhez hasonló meséknek, mégis kevés lehetőségünk akad arra, hogy megosszuk őket. Éppen ezért a történetek kiválasztásakor mindent alaposan átbeszéltem a családdal és a szeretteimmel, továbbá gondosan ügyeltem arra, hogy valódi mesemondási helyzetekből származzanak.

Fontos számomra, hogy Leanne McDonagh, egy vándor művész alkotásait használjuk illusztrációnak. Tudomásunk szerint ez az első olyan könyv, amelyet egy vándor írt vándorokról, és egy vándor illusztrált.

Ezek a mesék tulajdonképpen régi történetek újabb feldolgozásai. Némelyik az ősi világról, megint másik pedig a túlvilágról szól. Van, amelyik a halottakról, de olyan is, amelyik az élőkről. Egyrészt lenyomatai a természet iránti tiszteletünknek, a föld állat- és növényvilágáról fennmaradt tudásunknak, és a szent helyekhez való kapcsolódásunknak; másrészt segítenek megérteni, hogy a távolinak tűnő történelem valójában egy folyamat, amely időről időre felfedi önmagát.

Ezek a történetek, amelyeket konyhaasztalok körül, egy teáscsésze felett, lopott órák vagy kora reggeli munka közben jegyeztem le, számunkra, vándorok számára őseink szépségéről és mindig jelenlévő hangjáról szólnak. Nyisson ez a könyv a nagyvilág számára egy újabb rést azon a hatalmas falon, amely elválaszt bennünket."

SAJTÓSZEMLE

M5, Novum, 2024. 01. 15.
Összeállítás: A napokban születésnapját ünneplő Karikó Katalin pályájáról nemcsak személyes tárgyakat, hanem több eredeti díjat is felvonultat a Szegedi Tudományegyetem vándorkiállítása

minuszos.hu, 2024. 01. 16.
Horizont vs. HU-rizont: Szójátékban már erős a KIM

novekedes.hu, 2024. 01. 16.
Mutatjuk a V4-ek rangsorát - lehullt a lepel, hogy ki mennyire fejlődik

telex.hu, 2024. 01. 16.
Az MTA elnöke szerint kárenyhítésre jó a HU-rizont program, de vissza kellene jutni a Horizontba is

infostart.hu, 2024. 01. 16.
Nagy Márton: a következő nagy feladat a tartós növekedés és az egyensúly helyreállítása

portfolio.hu, 2024. 01. 16.
Nagy Márton: Hiszek a magas nyomású gazdaságban

trendfm.hu, 2024. 01. 16.
Autóipari kkv-knak nyújt segítséget az SZTNH kampánya

azuzlet.hu, 2024. 01. 16.
Az ázsiaiak tarolnak az autóipari szabadalmakban. A magyar KKV-ék segítségre számíthatnak

uzletem.hu, 2024. 01. 16.
Autóipari kkv-knak nyújt segítséget az SZTNH kampánya

ComputerTrends, 2024. 01. 17., 10. oldal
Biztos alapokon a Magyar Innovációs Nagydíj

Magyar Mezőgazdaság, 2024. 01. 17., 4. oldal
A Magyar Innovációs Nagydíj pályázat támogatása

kkvmagazin.com, 2024. 01. 17.
Autóipari kkv-knak nyújt segítséget az SZTNH kampánya

gondola.hu, 2024. 01. 18.
Két magyar kutatót is támogat az EMBO Installation Grants pályázat

webradio.hu, 2024. 01. 18.
HUN-REN: két magyar kutató is támogatást nyert az EMBO Installation Grants pályázatán

medicalonline.hu, 2024. 01. 18.
Magyar kutatók nyertek az EMBO Installation Grants pályázatán

sikerado.hu, 2024. 01. 18.
Két magyar kutatónak is sikerült - Sikeradó

marketinginfo.hu, 2024. 01. 18.
Női példaképeket keres az IVSZ és a WiTH

webradio.hu, 2024. 01. 18.
Lantos Csaba: a magyar iparnak fel kell készülnie a technológiai változásokra

demokrata.hu, 2024. 01. 18.
Lantos Csaba: A magyar iparnak fel kell készülnie a technológiai változásokra

hirado.hu, 2024. 01. 18.
Lantos Csaba: A magyar iparnak fel kell készülnie a technológiai változásokra

magyarhirlap.hu, 2024. 01. 18.
Lantos Csaba: A magyar iparnak fel kell készülnie a technológiai változásokra

atv, Egyenes beszéd, 2024. 01. 18.
Interjú Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökével 1.

behaviour.hu, 2024. 01. 19.
Csaknem 6 milliárd forint támogatás a startupoknak

kultura.hu, 2024. 01. 19.
5,7 milliárd forint állami támogatást kapnak a startupokat segítő inkubátorok - kultúra.hu

vg.hu, 2024. 01. 19.
Kitömi pénzzel a startupokat a kormány

hrportal.hu, 2024. 01. 19.
5,7 milliárd forint állami támogatást kapnak a startupokat segítő inkubátorok

magyarhirlap.hu, 2024. 01. 19.
KIM: 5,7 milliárd forint állami támogatást kapnak a startupokat segítő inkubátorok

uzletem.hu, 2024. 01. 19.
5,7 milliárd forint támogatást kapnak a startupokat segítő inkubátorok

adozona.hu, 2024. 01. 19.
5,7 milliárd forint állami támogatást kapnak a startupokat segítő inkubátorok

profitline.hu, 2024. 01. 19.
Állami támogatásban részesülnek a startupokat segítő inkubátorok

minuszos.hu, 2024. 01. 19.
Döntés született 5,7 milliárd forint állami támogatásról ? mínuszos.hu

azuzlet.hu, 2024. 01. 19.
5,7 milliárd forint állami támogatást kapnak a startupokat segítő inkubátorok

insiderblog.hu, 2024. 01. 19.
Versenyképesebbé válhatnak a magyar vállalkozások 2024-ben-

markamonitor.hu, 2024. 01. 19.
2024 izgalmas lehetőségeket tartogat a magyar kis- és középvállalkozások számára

portfolio.hu, 2024. 01. 19.
Jöhet a pénzeső a hazai startupoknak: jelentős összegekhez jutnak a technológiai inkubátorok

InfoRádió, Déli Hírek, 2024. 01. 19.
Összesen 5,7 milliárd forint állami támogatást kapnak a startupokat segítő inkubátorok

greendex.hu, 2024. 01. 22.
A magyar iparnak fel kell készülnie a technológiai változásokra -

u-szeged.hu, 2024. 01. 22.
A stockholmi Nobel-héten népszerűsítette a kémia tudományát Viczián Dániel, az SZTE vegyész hallgatója

M5, Novum, 2024. 01. 22.
Összeállítás: 35. alkalommal adták át a Gábor Dénes-díjat 2023 végén

tv2, Mokka 2024. 01. 22.
Interjú Hankó Balázzsal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával

Vas Népe, 2024. 01. 23., 4. oldal
Startupokat segítenek
5,7 milliárd forint az inkubátoroknak

profitline.hu, 2024. 01. 23.
Újabb kezdeményezés a közép-kelet-európai innováció fellendítésére: korai fázisú befektetéseket támogató program indul az Európai Unió finanszírozásában

nkfih.gov.hu, 2024.01.23.
Cél, hogy hazánk 2030-ra Európa legjobb tíz innovátor országa közé tartozzon

nkfih.gov.hu, 2024.01.23.
Everything you need to know about the Hungarian entities' participation in Horizon Europe

medicalonline.hu, 2024. 01. 23.
Újabb kezdeményezés a közép-kelet-európai innováció fellendítésére

hrportal.hu, 2024.01.24.
Itt a stratégia, hogy lesz Magyarország 2030-ra az Európai Unió egyik leginnovatívabb országa

magyarhirlap.hu, 2024.01.24.
Február 5-éig lehet nevezni a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra

gondola.hu, 2024.01.24.
Az év kiemelkedő teljesítményéért járó legnagyobb elismerés vállalatoknak

preshaz.eu, 2024.01.24.
Innovációs Nagydíj

innoteka.hu, 2024.01.24.
Közeleg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat beadási határideje

szegedma.hu, 2024.01.24.
Február 5-éig lehet nevezni a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra

hirextra.hu, 2024.01.24.
Közeleg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat beadási határideje

medicalonline, 2024.01.24.
Február 5-éig lehet nevezni a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra

techmonitor.hu, 2024.01.24.
Közeleg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat beadási határideje

hrportal.hu, 2024.01.24.
Február 5-éig lehet nevezni a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra

zetapress, 2024.01.24.
Le ne késsünk!
"...Az év kiemelkedő teljesítményéért járó legnagyobb elismerés vállalatoknak. Közeleg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat beadási határideje..."

nkfih.gov.hu, 2024.01.24.
Közeleg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat beadási határideje

nkfih.gov.hu, 2024.01.24.
Február 5-éig lehet nevezni a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra

szegedma.hu, 2024.01.24.
Cél az, hogy Magyarország 2030-ra Európa legjobb tíz innovátor országa közé tartozzon

dehir.hu, 2024.01.24.
Csák János: cél, hogy 2030-ra Európa legjobb tíz innovátor országa közé tartozzunk

SajoMente.hu, 2024.01.24.
Csák János: célunk, hogy Magyarország 2030-ra Európa legjobb tíz innovátor országa közé tartozzon

Hirplaza.hu, 2024.01.24.
Csák János: célunk, hogy Magyarország 2030-ra Európa legjobb tíz innovátor országa közé tartozzon

nkfih.gov.hu, 2024.01.24.
Csák János: cél, hogy 2030-ra Európa legjobb tíz innovátor országa közé tartozzunk

profitline.hu, 2024.01.24.
Célunk, hogy hazánk Európa legjobb tíz innovátora közé tartozzon

uzletem.hu, 2024.01.24.
NKFI Alap: 147 milliárd forint értékben jönnek új pályázatok 2024-ben

agrotrend.hu, 2024. 01. 24.
Február 5-éig lehet nevezni a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra

muszaki-magazin.hu, 2024. 01. 24.
Így válhatnak versenyképesebbé a magyar vállalkozások 2024-ben

uzletem.hu, 2024. 01. 24.
Munkavállalási engedélyezési változások 2024-ben: új lehetőségek a magyar kkv-k előtt

Sláger FM, 2024.01.24.
Interjú Mátrai Gáborral, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatójával a 32. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat kapcsán

webradio.hu, 2024.01.24.
Február 5-éig lehet nevezni a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra

hirado.hu, 2024. 01. 24.
Február 5-éig lehet nevezni a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra

magyarmezogazdasag.hu, 2024.01.25.
Még nem késő nevezni a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatra

budaorsiinfo.hu, 2024.01.25.
Február 5-éig lehet nevezni a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra

agroinform.hu, 2024.01.25.
Közeleg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat beadási határideje

kamaraonline.hu, 2024.01.25.
5,7 milliárd forint állami támogatást kapnak a startupokat segítő inkubátorok

Pannon Novum heti hírlevele, 2024.01.25.
5,7 milliárd forint állami támogatást kapnak a startupokat segítő inkubátorok

index.hu, 2024.01.25.
Döntött a kormány a KKV Stratégiáról

Zöld Ipar Magazin online, 2024.01.26.
Magyar Innovációs Nagydíj: február 5-ig még lehet nevezni

ProfitLine.hu, 2024.01.26.
Közeleg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat beadási határideje

vg.hu, 2024.01.26.
Lesz pályázati forrás a külföldi kutatók Magyarországra csábítására is

nkfih.gov.hu, 2024.01.26.
Lesz pályázati forrás a külföldi kutatók Magyarországra csábítására is

delmagyar.hu, 2024. 01. 28.
Közeleg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat beadási határideje
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.