XXXIII. évf. | 2023. május 23. | 10. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagjainkat
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Várható események
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen mutatkoznak be Magyarország fiatal innovátorai

A 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára rekord számú jelentkezés érkezett, több mint 218 diák, 157 projekttel nevezett, akik közül már csak 27 pályázat van versenyben, hogy a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett döntőn bemutatkozzon június elején a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen egyik aulájában, nyilvános kiállítás keretében.

2023. június 2-án és 3-án, a BME Q épületében kerül sor a Magyar Innovációs Szövetség szervezésében a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia döntőjére, mely egy kétnapos nyilvános bemutató is. A zsűri döntése értelmében összesen 42 fiatal mutatkozhat be, akik között megtalálható olyan is, aki agyhullám-olvasó fejlesztett, de van, aki épületenergetikai felmérő robotot épített, vagy lakásba okoskertet hozott létre, esetleg otthoni energiatakarékosságot jutalmazó játékos applikációt tervezett.

A MISZ által felkért szakemberekből álló zsűri a két nap folyamán újból értékeli a diákok munkáit és eredményeit, hogy az interjúk után kiválasszák a nyerteseket. A díjkiosztó ünnepséget - többek között Karikó Katalin jelenlétében - 2023. június 3-án tartják a Kopaszi-gáton, az ÖbölHáz Rendezvényközpontban, ahol az ország legtehetségesebb 10-12 diákja kap majd kiemelt elismerést. Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke az esemény szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy az OTIO keretében a legkiválóbb pályázat készítői, valamint a felkészítő tanárok között több mint 12 millió forint díj kerül felosztásra.

Az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia egyik célja, hogy inspirálja és támogassa a diákokat a tudományos és innovációs területeken, valamint ösztönözze őket a tehetségük kibontakoztatására és az új gondolkodásmód kialakítására, ezért a kiállításra a Magyar Innovációs Szövetség várja a középiskolás diákokat, hogy inspirálódjanak Magyarország leginnovatívabb fiataljaitól.

A 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia, a kulturális és innovációs miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg.

Dentons üzleti reggeli

2023. május 9-én került sor Budapesten, a Dentons MI témakörét körüljáró Business Breakfast rendezvényére. Szinte minden cég használ már most MI-t valamilyen formában, ezért fel kell készülnie mindenkinek a közelgő MI-t érintő EU-s szabályozásra..

A rendezvényen Laufer Tamás, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke a mesterséges intelligencia narratívájáról tartotta előadást.

Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése

Dr. Jakab László, a MISZ ügyvezető igazgatója részt vett a Magyar Tudományos Akadémia 196. közgyűlésének nyitó rendezvényén 2023. május 8-án. Az ülés Freund Tamás elnöki köszöntőjével kezdődött, majd Csák János kulturális és innovációs miniszter mondott beszédet. Ezután akadémiai elismeréseket - Akadémiai Aranyérmet, Akadémiai Díjakat, Wahrmann Mór-érmet - adtak át.

Understanding the Lack of Political Mobilisation on the Uneven EU Research & Innovation Funding: The Case of Hungary

Szentpéteri Liza, a University of Malta Nemzetközi Kapcsolatok szakának végzős hallgatója szakdolgozata keretein belül az európai kutatási és fejlesztési (R&I) pályázatok Uniós szintű elosztását vizsgálta a Horizon Europe és a Horizon 2020 programok alatt, ezen belül pedig a közép és kelet-európai államok attitűdjét a kedvezőtlen földrajzi elosztásához.

A kutatása során Monszpart Zsolttal, a Magyar Innovációs Szövetség alelnökével is készített interjút.

A kész dolgozat az alábbi linken érhető el.

"Változó világ - alkalmazkodó vállalatok"

"Változó világ - alkalmazkodó vállalatok" címmel szervezett a Miskolci Egyetem közösen a Miskolc Megyei Jogú Várossal vállalati klímaalkalmazkodási fórumot 2023. május 8-án, Miskolcon a Polgármesteri Hivatal Közgyűlési termében. Veres Pál polgármester, Prof. Dr. Horváth Zita rektor és Bihall Tamás, a BOKIK elnöke köszöntőik után szakértői előadások hangzottak el a klímaváltozás, a klímasemlegesség és a klímavédelem témakörében. Ezt követően Workshop keretében vitatták meg a résztvevők a lehetőségeket és a teendőket azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság Budapest és Pécs mellett Miskolcot is beválasztotta abba a kísérleti programba, melynek célja a klímasemleges és intelligens város megvalósítása. Szövetségünket a rendezvényen Dr. Siposs István regionális igazgató képviselte.

BME Kompetenciatérkép segíti a kutatásokban rejlő valódi lehetőségek bemutatását

A különleges, online platform célja a BME kutatók nemzetközi láthatóságának erősítése és európai pályázati partnerkeresésének elősegítése.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyitott a partnerekkel való együttműködésre, és teljes mértékben jogosult a Horizon Europe programban való részvételre. A konzorciumokba való bekapcsolódást támogatja a 2022. májusban indult BME Kompetenciatérkép, melyet a supeera.eu felületén megjelent cikkben Schenk Borbála, a BME Kompetenciatérkép szerkesztője mutat be. "A konzorciumi munkában, akármekkora feladat is a miénk, részévé válunk egy innovatív elképzeléseket fejlesztő csapatnak. A konzorciumi munkában való részvétel már önmagában is értékes szakmai tapasztalat és siker." magyarázza Schenk Borbála, a konzorciumokba bekapcsolódást elősegítő nemzetközi láthatóság fontosságát. A BME Kompetenciatérkép gazdag információval szolgál a Műegyetem kutatóinak és kutatócsoportjainak kutatási kompetenciáiról és eredményeiről.

A teljes angol nyelvű cikk ITT olvasható.

Műegyetemi siker a Danube Cup versenyen

A BME csapata, a "Gellit" nyerte a Danube Cup-ot, a hallgatói innovációk és startupok versenyének nemzetközi döntőjét Regensburgban.

A Danube Cup a Műegyetem és Corvinus Egyetem közös alapítású nemzetközi Műegyetemi siker a Danube Cup versenye, melynek kupáját most először hódították el magyarok.

A bajorországi Regensburgban rendezett versenyen a Mészáros Márton, Farkas Szabolcs és Mogyoróssy Nóra összetételű "Gellit" csapat szerezte meg az első díjat, és kapta meg a vele járó ezer eurós fődíjat. A Gellit olyan innovációt kínál a farmok számára, amellyel az állati hulladékot kiváló minőségű talajjavító termékké alakíthatják át. A Gellit alapítói műegyetemi hallgatók, Mogyoróssy Nóra a BME GTK Master of Business Administration szakon végzett, Mészáros Márton és Farkas Szabolcs a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar biomérnök mesterszakának hallgató.

Öt ország nyolc egyetemének csapatai mérkőztek meg a versenyen, ahol a BME csapatának innovatív vállalkozási tervét találta legjobbnak a zsűri.

A hallgatók a BME GTK vállalkozásfejlesztési kurzusán dolgoztak együtt mentoraikkal a fejlesztés üzleti szempontú kidolgozásán. A felkészítőik Danyi Pál egyetemi docens (BME GTK Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék), valamint a BME GTK vállalkozásfejlesztési képzéseinek oktatói, Borbély Viktor, Dehelán Gábor és Vecsenyi János voltak.

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGjainKAT

Név | TECHTRA Közhasznú Nonprofit Zrt.
Tagsorszám | 803
Cím | 8900 Zalaegerszeg, Michelberger Pál út 3.
Vezető | Gulyás Tibor, vezérigazgató

Tevékenység:
A TECHTRA Technológia Transzfer Intézet a legújabb kettős felhasználású (civil és védelmi céllal is alkalmazható) technológiák kutatásával és fejlesztésével foglalkozik. Céljuk, hogy technológiai tudásközpontot és transzfert biztosítsanak az ipari és az akadémiai világ szereplői között és ezáltal versenyképesebbé tegyék a hazai vállalkozásokat és kettős felhasználású fejlesztéseket.

Név | Salix Szaktanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság
Tagsorszám | 804
Cím | 7668 Keszü, Kinizsi u. 15.
Vezető | Dr. Kristóf Péter, ügyvezető

Tevékenység:
A Salix Bt. jelenleg az űripar, a digitalizáció, az innováció, és a kutatás-fejlesztés területén végez tanácsadási és szakértői szolgáltatásokat a hazai és a nemzetközi piacon. Ügyfeleik között megtalálhatók nagyvállatok, kutatóintézetek, felsőoktatási intézmények, minisztériumok és startupok. Szakértőik részt vesznek a hazai fejlesztéspolitika formálásában, szakmai konferenciák rendszeres előadóiként és meghívott egyetemi oktatókként az innovációs kultúra terjesztésén is dolgoznak. Magyarországon ők látják el a globális szintű transzformációs szolgáltatásairól ismert OpenExO-t (https://openexo.com/), amelyen keresztül több multinacionális vállalat megújulását támogatták az elmúlt években.

Név | Állatorvostudományi Egyetem
Tagsorszám | 805
Cím | 1078 Budapest, István u. 2.
Vezető | Dr. Sótonyi Péter, rektor

Tevékenység:
Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) Magyarország egyetlen, és Európa egyik legrégebben alapított állatorvos-képző intézménye, ahol több mint 60 ország hallgatói három nyelven hallgathatnak előadásokat. A tanulók több mint a fele külföldi, és egyre több kiváló külföldi kutató tölt több-kevesebb időt az ÁTE-n kutatómunkája során. Mindezek alapján az ÁTE hosszú idő óta az állatorvosi oktatás és kutatás-fejlesztés-innováció (KFI) nemzetközileg is elismert szereplője. Az ÁTE legfontosabb KFI céljai: innovációs szemlélet kialakítása és elterjesztése egyetemen belül; kutatói utánpótlás biztosítása; szabadalmak számának növelése; szellemi tulajdon-hasznosítási bevételek növelése; Proof of Concept alapból finanszírozott projektek számának növelése; ipari együttműködések ösztönzése többek között közös pályázatok benyújtása révén; nemzetközi kapcsolatok erősítése.

MAFITUD

Magyar siker az amerikai világbajnokságon

2023. május 19-én fejeződött be Amerikában, Dallasban az International Science and Engineering Fair, a tudományos versenyek világbajnoksága, melyen a Magyarországot képviselő Barna Benedek László, a budapesti Szent István Gimnázium végzős diákja különdíjban részesült.
Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett hazai verseny szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy ez a világ legszínvonalasabb versenye az ifjú tudósok számára.

Barna Benedek László "UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz" projektjéért az International Council on Systems Engineering - INCOSE különdíjában részesült, ami egy egy éves diáktagság és részvétel a Nemzetközi INCOSE konferencián. Benedek, a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első díjasa, mérnöki technológia kategóriában mutatta be a zsűrinek és az érdeklődőknek szaktudását. Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligand alapú fotokémiai jelölés. A fehérjét az UV led megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre a fehérjén, ami hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható.
Maya Ajmera, a Society for Science elnök-vezérigazgatója a díjátadó ceremónián hangsúlyozta, hogy a világbajnokság összes résztvevője győztes, hiszen csak a legkiválóbb ifjú tudósok, mérnökök és kutatók kvalifikálhatták magukat a versenyre, közel 1700-an a világ 49 államának és 64 országának képviseletében. A magyar csapat tagja volt Kovács Nóra Anna, a János Zsigmond Unitárius Kollégium kiváló diákja is, aki szintén a MISZ által szervezett 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első díjasa. A magyar delegációt Pazsák Zsófia, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezetőigazgató-helyettese vezette.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Alacsonyabb díjakat és ügyfélbarát kiszolgálást ígér az SZTNH új elnöke

A Neumann János Program oszlopos tagjaként fogja segíteni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a hazai innovációs ökoszisztéma megújítását - derült ki Farkas Szabolcs, az SZTNH új elnökének beszédéből a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület (MIE) tavaszi konferenciáján. A nyitóelőadásban szó esett arról is, milyen lépésekkel segítik a bejelentésszámok növekedését, milyen változások lesznek a doktori címek megszerzésében és milyen változásokra lehet számítani az iparjogvédelmet illetően.

Hagyományosan a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökének köszöntőjével indult a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület (MIE) tavaszi konferenciája. Az SZTNH új elnöke, Farkas Szabolcs nyitóelőadásában köszönetet mondott elődeinek az elvégezett munkájukért, majd ismertette terveit, valamint a szellemitulajdon-védelem területén várható kihívásokat.

Beszédében elsőként a Neumann János Programot ismertette. Kiemelte, fontos kormányzati cél, hogy a növekvő K+F ráfordítások mellett az eredmények hasznosulása is egyre inkább láthatóvá váljon. Ebben nagy hangsúlyt szánnak a modellváltó egyetemeknek és a kutatóintézeteknek, valamint a kis- és középvállalkozásoknak. Szintén fontos lépés az iparjogvédelmi eredmények javításában a felsőoktatás és a gazdaság összekapcsolása, ahogy a tudásalapú gazdaság megerősítése is egy kiemelt cél - emelete ki Farkas Szabolcs, majd hozzátette, ebben a haza oltalomszerzésnek kulcsszerepet kell játszania.

Előadásában kitért arra is, hogy a kormányzat a hazai innovációs ökoszisztéma intézményeinek és szabályozásának rendszerét is modernizálni kívánja. A Neumann János Program 9 fő intézkedéscsoportot határoz meg, amelynek fontos eleme az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) megújítása - emelte ki az SZTNH elnöke. Hozzátette: ennek egyik első lépése a világhírű Szingapúrból hazatérő új elnök, Gulyás Balázs kinevezése volt.

Kitért a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) létrehozására is. Az új szervezet feladata segíteni az innovatív gazdasági szereplőket, végigkísérni a piaci szereplőket a kezdetektől egészen a hasznosításig. Hozzátette, a NIÜ a feladatait a Nemzeti Kutatás Fejlesztési és Innovációs Hivatallal (NKFIH) szorosan együttműködve látja majd el.

Az elnök bejelentette, a hivatal kedvezményekkel fogja segíteni az iparjogvédelmi aktivitás növekedését. Ilyen lépés lesz a célzott bejelentői csoportoknál a bejelentési és fenntartási díjak 75 százalékos díjcsökkentése, az elektronikus bejelentésekért járó 15 százalékos kedvezmény, de szintén nagy segítség lehet a formatervezésiminta-oltalmak megadásának felgyorsítása is. Itt megjegyezte, hogy a jövőben a Magyar Formatervezési Tanács irányítása és a K+F minősítés is átkerül a NIÜ feladatai közé.

Farkas Szabolcs részletezte, miként képzeli el a hivatal innovációs ökoszisztémában való újrapozícionálását. Ennek elemei a bejelentési aktivitás növelése, amelyet a minőségi és ügyfélbarát működés együttesével kíván megerősíteni; aktívabb együttműködés az egyetemekkel és KKV-kal; új, egységes koncepció kidolgozása a használatiminta-oltalom és a szabadalom területén, valamint a szervezeti tudásállomány belső és külső képzésekkel való fejlesztése. Kitért a nemzetközi újrapozicionálásra is, amely a Visegrádi Szabadalmi Intézet erősítése mellett az EPO, EUIPO és WIPO-val való kapcsolatok javítását is jelenti.

A Neumann János Programra visszatérve szintén számos változásra kell számítani a doktori címek megszerzésére vonatkozóan. Kötelező lesz megjeleníteni az innovációs tevékenységeket az egyetemi tudományos előremenetelben és a doktori fokozat megszerzése esetén, megemelik a doktori képzésben résztvevők foglalkoztatása után járó szocho kedvezményt, sőt a doktori képzés idejét is be fogják számítani a szolgálati időbe.

Végül az elnök kitért az elektronikus fejlesztésekre, amelyekről elmondta, fontos célok, azonban a szervezet csökkenő bevételei miatt fontos átgondolni a forráselosztást és átgondolni, milyen ütemezésben tudják elvégezni ezeket.
A szakmai szervezetek tekintetében pedig kiemelte, velük közösen akarja alakítani a jövőt, és olyan formában, hogy az mindenkinek előremutató legyen.

Újra 2250 eurónyi támogatást kaphatnak az innovatív magyar vállalkozások

Az Ideas Powered for Business KKV-alap támogatási programja az uniós kis- és középvállalkozásokat segíti a szellemitulajdon-jogaik védelmében. A program célja, hogy a védjegyek, dizájn oltalmak, szabadalmak vagy növényfajta-oltalmak megszerzésére akár 75 százaléknyi forrást is biztosítanak. A KKV-alap az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) pályázata, amely 2023. december 8-ig tart.

Az oltalomszerzés megkönnyítését tűzte ki célul az Európai Bizottság KKV-alapja. A pályázat lehetővé teszi, hogy a vállalkozások utalványt kérjenek, amelyet később az oltalom igénylését követően beválthatnak. A támogatást igénylő vállalkozások visszakapják az európai uniós vagy hazai védjegyek és formatervezési minták bejelentési díjának akár 75 százalékát, míg az EU-n kívüli védjegyek és dizájn oltalmak díjának akár a felét is igényelhetik. Szabadalmak esetében az újdonságkutatás díjának és a bejelentéssel kapcsolatos díjaknak a háromegyede visszaigényelhető hazai és európai szinten is, míg a közösségi növényfajta-oltalomnál 50 százalékos visszatérítés járhat az online bejelentési díjból.

"Az innovatív hazai kis- és középvállalkozások gazdasági jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni és támogatásukban kiemelt szerepe van azoknak a hazai és nemzetközi pályázatoknak, amelyek anyagi és adminisztratív segítséget nyújtanak számukra. Fontos célkitűzés, hogy olyan vállalkozásokkal erősítsük a gazdaságot, amelyek a nemzetközi versenyben is megállják a helyüket. Ehhez elengedhetetlen, hogy új megoldásaik oltalmazott technológiákként kerüljenek piacra. A pályázati lehetőségek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az oltalmi bejelentéseik száma tovább növekedjen anélkül, hogy ehhez nagyobb anyagi terhek társulnának. A hivatal részéről rendelkezésre állunk bármely vállalkozás számára, aki információt, gyakorlati tájékoztatást igényel az e forrásokhoz való hozzáférés terén" - mutatott rá Lábody Péter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jogi, nemzetközi és innovációs ügyekért felelős elnökhelyettese.

A visszatérítési program az oltalomszerzéshez kapcsolódó díjak részfinanszírozására írt ki pályázatot, amelyre bármely, az Európai Unió területén belül jegyzett kis- és középvállalkozás jelentkezhet. Az érintett tevékenységtől függően kétféle utalványra lehet pályázni. Az 1500 euróra szóló utalvány védjegyek és formatervezési minták díjainak részbeni visszatérítésére igényelhető, s a nemzeti, regionális és uniós szintű oltalmak díjának 75 százalékát, az EU-n kívüli kérelmeknek pedig az 50 százalékát finanszírozza. A második egy 750 euró értékű támogatás, amelyet nemzeti szintű szabadalmakra, illetve a kapcsolódó kutatási szolgáltatásokra lehet felhasználni, a díjak 75 százalékának visszatérítésével.

Az utalványok a támogatás megszerzésétől számított 4 hónapig érvényesek, amely alatt a vállalkozások igényelhetik és kifizethetik a szellemi tulajdonnal kapcsolatos tevékenységeket, majd kérhetik a megfelelő visszatérítést az utalványok aktiválásával. Az aktiválást követően kezdődik a végrehajtási időszak, amely alatt a vállalkozás további tevékenységeket igényelhet, és egyéb visszatérítést kérhet. Ezen időszak időtartama az 1. utalvány esetén 6 hónap, a 2. utalvány esetén 12 hónap.

A kérelmek benyújtása kizárólag online lehetséges a KKV-alap weboldalán 2023. december 8-ig. A pályázati keretösszeg azonban véges, így érdemes minél hamarabb élni a lehetőséggel.

További információ: Vékony Zsolt, kommunikációs munkatárs, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, e-mail: zsolt.vekony@hipo.gov.hu, telefon: +36 30 146 4514


Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

150 ezer euró támogatást nyert a KOKI kutatója az ERC PoC-pályázaton a Parkinson-kóros betegek életminőségének javítására kvantitatív kognitív tesztelést javasló koncepcióval

Az ELKH Kísérleti Orvostudományi Intézet csoportvezető kutatója, a 2016-ban ERC Starting Grant-nyertes Hangya Balázs idén 150 ezer euró támogatást nyert az ERC Proof of Concept (PoC - koncepciót igazoló) pályázaton a Parkinson-kóros betegek életminőségének javítására kvantitatív kognitív tesztelést javasló koncepcióval. A most elnyert, másfél évre szóló támogatás lehetőséget ad a koncepcióbizonyítási kísérletek elvégzésére, valamint a szellemi tulajdonjogok védelmére és a kereskedelmi stratégiák feltárására.

További információk: 150 ezer euró támogatást nyert a KOKI kutatója az ERC PoC-pályázaton a Parkinson-kóros betegek életminőségének javítására kvantitatív kognitív tesztelést javasló koncepcióval

Az ELKH hét kutatója részesült akadémiai elismerésben az MTA 196. közgyűlésén

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) hét kutatója vehetett át akadémiai elismerést a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 196. ünnepi közgyűlése keretében 2023. május 8-án megtartott díjátadón. A 2023. évi Akadémiai Díjakat Freund Tamás, az MTA elnöke adta át.

További információk: Az ELKH hét kutatója részesült akadémiai elismerésben az MTA 196. közgyűlésén

Gulyás Balázs ELKH-elnök az Elnök Köre néven tudományos tanácsadói csoportot alakított

Gulyás Balázs, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke személyes tanácsadói kört hozott létre. Az Elnök Körének globális viszonylatban is elismert jeles tagjai gazdag pályájuk során kimagasló eredményeket értek el saját szakterületükön. A tanácsadók a tudomány, a kutatás és a tudománypolitika területén szerzett széles körű tudásukra és tapasztalataikra építve stratégiai tanácsokkal támogatják az elnök munkáját.

További információk: Gulyás Balázs ELKH-elnök az Elnök Köre néven tudományos tanácsadói csoportot alakított

Várható események


Szellemitulajdon-védelem költséghatékonyan

Milyen szerepet játszik a szellemi tulajdon a kkv-k üzleti stratégiájában? Miként lehet ezt gazdaságosan védeni? Hogyan növelheti a cég értékét? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) május 30-án zajló online webináriuma. A részvétel ingyenes, csupán előzetes regisztráció szükséges.

Az elmúlt évtizedekben jelentős változás rajzolódott ki abban, mi adja egy cég valódi értékét. Míg az 1980-as években a vállalkozás értékének nagyjából 80 százalékát a birtokolt tárgyi eszközök (gépek, épületek, járműpark stb.) adták, 2020 óta ez az arány már kevesebb, mint 10 százalék. Mostanra az határozza meg egy cég értékét, milyen szellemi tulajdonnal (pl. szoftverekkel, know how-val, márkaértékkel) rendelkezik.

Elgondolkodtató, hogy cégalapításkor alig van olyan tudatos vezető Magyarországon, aki nemcsak a pénzügyi biztonságot eredményező könyvelőt keresi fel, hanem egy szellemitulajdon-joghoz értő szakembert is, akivel közösen felmérhetik, innovációjuk mely elemei oltalmazhatók és képviselnek értéket a cég vagy éppen a leendő befektetők számára.

A kis- és középvállalkozásoknál gyakran elmarad a létrehozott termékek, szolgáltatások védelme, vagy ha szeretnék is, nem tudják, miként fogjanak neki, mert legtöbbször úgy érzik, az oltalmazás bonyolult, vagy akár drága folyamat. Az EUIPO és az SZTNH közös, online webináriuma éppen abban segít a vállalkozásoknak, hogy jobban megértsék, miért fontos saját szellemi tulajdonuk védelme és hogy ebben milyen eszközök segítenek és milyen támogatások segítségével tudják költséghatékonyan oltalma(ka)t szerezni.

Május 30-án 10:00 és 12:30 óra között az EUIPO szellemitulajdon-védelmi támogatásáról, a KKV-alapról, a védjegy- és designoltalom megszerzésének fontosságáról beszélnek majd a szervező hivatalok szakemberei, illetve egy magyar startup is elmondja ezen a téren szerzett tapasztalatait.

Az eseményre az alábbi, részletes programot is tartalmazó linken lehet regisztrálni:
https://euipo.blumm.it/event/ar/358/hungary-ideas-powered-for-business23

További információ a KKV-alapról:
https://euipo.europa.eu/ohimportal/hu/online-services/sme-fund

BME Innovációs Nap és II. Kompetenciavásár

2023. június 8-9-én tagintézményünkben, a BME Q épületében kerül sor a "BME Innovációs Nap és II. Kompetenciavásár" c. kétnapos eseményre, mely különleges előadásokat, panelbeszélgetéseket és programokat kínál az érdeklődő szakembereknek.

A rendezvény első napja már több éves hagyományra visszatekintő esemény a Műegyetem életében. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is különleges szakmai programokkal, érdekes panelbeszélgetésekkel, aktuális kutatásfejlesztési hírekkel és a legfrissebb innovációs trendekkel és tudnivalókkal várják a szervezők az innováció iránt érdeklődőket. Az Innovációs Nap jelenléti formában kerül megrendezésre a megszokott helyszínen, a Műegyetem Q épületében.

A második napon a II. Kompetenciavásár / II. Competence Fair egy innovatív, személyes és online módon egyaránt látogatható rendezvény várja az érdeklődőket. A 2022-ben debütált Competence Fair céljai változatlanok: a BME-s kutatók és kutatócsoportok nemzetközi láthatóságának támogatása annak érdekében, hogy új tudományos együttműködések alakulhassanak ki műegyetemi és nemzetközi, valamint további hazai kutatócsoportok és ipari partnerek között, melynek köszönhetően egyre több kutatócsoport lehet aktív részese a Horizon Europe pályázatoknak.

BME Innovációs Nap
2023. június 8. 10:00-15:00 óra között
Személyes jelenléttel zajló, magyar nyelvű rendezvény
BME Q ép. Magyar Tudósok Körútja 2. II. emelet Simonyi terem
Részletek és regisztráció: https://innovacio.bme.hu/innovacios-nap_2023/

II. Kompetenciavásár
2023. június 9. 9:00-17:00 óra között
Személyes jelenléttel és online zajló, angol nyelvű rendezvény
BME Q ép. Magyar Tudósok Körútja 2. II. emelet 404-es terem
Részletek és regisztráció: https://horizon.bme.hu/competence-fair-2023/

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS


IFKA Társadalmi Innovációs Díj

Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatot hirdet a Social Innovation Plus Competence Centres (SI Plus) projekt részeként.

Az IFKA Társadalmi Innovációs Díj célja, hogy elismerje azokat az innovatív kezdeményezéseket, ötleteket, amelyek régóta meglévő környezeti, egészségügyi, közösségi és más problémákra kínálnak új megoldásokat a helyi közösség számára, illetve napjaink új kihívásaira adnak hatékony válaszokat. A felhívásra magyar állampolgárok, illetve az általuk képviselt informális közösségek, magyarországi székhellyel rendelkező szervezetek, magyarországi települési önkormányzatok, önkormányzati szervezetek, intézmények jelentkezhetnek.

A benyújtott pályázatokat a pályázati felhívásban szereplő szempontok alapján szakmai zsűri értékeli, az értékelés során maximum 100 pont szerezhető. Az értékelés során a legalább 60 pontot elérő innovatív ötletek "Validált társadalmi innováció" címet szereznek, s ezzel bekerülnek az IFKA által létrehozott Magyarországi Társadalmi Innovációk Adatbázisába, valamint megosztásra kerülnek az Európai Társadalmi Innovációs Kompetencia Központ tárában is.

A legmagasabb pontszámot elérő 10 pályázó lehetőséget kap arra, hogy innovatív ötletét az SI Plus projekt zárórendezvényén (2023. július 3.) szakmai zsűri előtt prezentálja. Az IFKA Társadalmi Innovációs Díjat a legjobb 2 pályázó kapja üzleti jellegű társadalmi innováció, illetve innovatív helyi kezdeményezések kategóriában. A címmel együtt a díjazottak bruttó 500.000-500.000 Ft értékű tárgyjutalomban részesülnek.

A pályázatot az IFKA honlapján kialakított pályázati felületen lehet benyújtani 2023. június 8-án éjfélig.

További információk:
Pályázati felhívás
A pályázat értékelésének szempontjai

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Nir Kshetri: The Rise of Blockchains - Disrupting Economies and Transforming Societies - Edward Elgar, 2022, e-könyv: Elgaronline
A blokklánc felemelkedése - Gazdaságokat bomlasztó, társadalmakat átalakító
Dr. Osman Péter ismertetése

"A blokklánc azt fogja tenni az ügyletekkel, amit az internet tett az információkkal."
A szerzőről: a University of North Carolina-Greensboro professzora. Az egyetem honlapjáról: "a Stanford Egyetem 2021-es listáján Kshetri a világ legjobb kutatóinak legfelső 0.03 százalékában van." (Kiemelések tőlem)

A blokklánc korunk egyik ma még beláthatatlan lehetőségeket rejtő technológiája. Erre utal Ginni Rometty, az IBM korábbi elnök-vezérigazgatója fent idézett, az interneten sok helyütt olvasható híres mondása.

A könyv bevezetőjéből: "Számítástechnikai megatrend, amely a közeli jövőben átalakíthatja a világot." Növekedési adatok: "A blokklánchoz kötődő termékek iránti kereslet gyorsan nő. Globális piacuk becsült nagysága 2021-ben 5,3 Md USD volt, ezt 2026-ra 34 Md-ra várják. Gyorsan nőnek a befektetések is blokklánc-projektekbe. 2021 első 11 hónapjában a globális kockázati tőke befektetései ezekbe elérték a 30 Md USD-t, míg 2020 egészében 3,1 Md volt."

A blokkláncról az Encyclopaedia Britannica: "Adatbázis technológia, amely egy számítógép-hálózaton megosztott főkönyvre támaszkodik, s egyedi bejegyzéseit blokknak nevezik. A Bitcoin rendszer részeként alkották meg 2009-ben (valójában bármilyen ügyletlánc/ok/ rögzítésére ugyanúgy alkalmas, ez adja hatalmas potenciálját - OP). Minden egyes ügylet időpontját és összegét egy főkönyvi bejegyzésben rögzítik, amely a hálózat valamennyi csomópontjában megjelenik. A tranzakciók adatait ún. blokkokká fűzik össze. A blokkokat időrendi sorba szervezik, ez a blokklánc. A blokklánc nagy figyelmet vont magára, olyan alapként, amely lehetővé teszi a megbízható nyilvántartás vezetést és kereskedelmet központi hatóság nélkül. (S mert rendkívül nehéz meghamisítani - OP) A technológia kritikus jelentőségű az NFT (non-fungible token) ügyletekben is (a befektetési eszközök új osztálya, amelyek számítógépes tételek formájában léteznek, s a műkincsekhez hasonló spekulációra alkalmasak - OP)"

Remek jellemzést ad A bizalomgép - A blokklánc szerepe a nukleáris leszerelés és fegyverellenőrzés hitelesítésében (The trust machine - Blockchain in nuclear disarmament and arms control verification) címmel a londoni King's College Tudományos és Biztonsági Tanulmányok Központja 2020-as jelentése, amely e technológia kimagasló jelentőségű alkalmazását vázolja fel: "A technológia lehetővé teszi kódolt adatok tárolását és a velük történő műveleteket egy transzparens, biztonságos, és a meghamisítást nagyon nyilvánvalóvá tevő módon, központi hatóság vagy közvetítő nélkül. Ezzel egy technikai bázist teremt az együttműködéshez anélkül, hogy a résztvevőknek bízniuk kellene egymásban vagy a központi hatóságban - ezért a bizalomgép becenév."

A könyv záró Összegzéséből: "A blokklánc különösen nagy értékteremtő olyan ügyletekben, amelyek létrehozásához magas fokú bizalom szükséges a felek között. A blokklánc-alapú megoldások csökkenthetik a hitelesítés-, a mérés- és a jogérvényesítés költségeit. Lehetővé teszik egyebek közt a megelőző ügyletekre vonatkozó információknak, az ügyletek jellemzőinek, valamint digitális tárgy tulajdonosának hitelesítését."

Az érem két oldaláról: a blokklánc technológia sokat adhat az ügyletek kifehérítéséhez - ami viszont nem mindenkinek áll érdekében.

Az ELGAR ajánlójából: "Ez az időszerű és felpezsdítő könyv azt vizsgálja, miként valósítja meg a blokklánc technológia a gazdaságok bomlasztását és a társadalmak átalakítását. Részletes betekintést ad a szinergikus és egymást segítő hatásokba, amelyeket a blokklánc technológia más technológiákkal történő összekapcsolódása hív életre, mint pl. a mesterséges intelligencia, a dolgok internete, a műholdas fényképezés, és a fizikai világban létező dolgok digitális leképezése. Kiemeli, miként segítenek a blokklánc köré épülő ökoszisztémák kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket, hogy bizalmi gépezetként működjék számos összefüggésben. Témakezelése és nézőpontja szerint egyaránt multidiszciplináris módon ad képet a blokkláncban rejlő lehetőségekről. A fő olvasókör: A blokkláncra vonatkozó elméleti és gyakorlati tudásra összpontosítva, ez fontos olvasmány az üzleti-, valamint a menedzsment tudományok művelőinek, különösen akik fő területe a szervezés, az információs rendszerek és az ellátási lánc menedzsment. Hasonlóképp hasznos a gazdasági tanulmányok diákjainak és a kriptovalutákkal foglalkozó közgazdászoknak."

A mondandóról a tartalomjegyzék címeivel:
1. Rész: Blokklánc és szervezeti átalakítás
  • Blokklánc alapok: definíció, alapelvek és jellemzők
  • A szervezeti formákra, üzleti modellekre és stratégiákra gyakorolt hatások
  • Ötvözés más technológiákkal az értékteremtés növelésére
2. Rész: A blokklánc alapvető felhasználási területei
  • Ellátási lánc menedzsment
  • Biztonság, magánszféra védelme, szabálykövetés, megfelelés
  • Fizetési és elszámolási rendszerek
3. Rész: Lehetőségek, kihívások, következmények és velejárók
  • Lehetőségek, akadályok, segítő eszközök szervezeteknek blokklánc bevezetésénél
  • Áttekintés, következtetés, ajánlások

R
oland Paulsen: Mi van, ha...? - A szorongás kora - Typotex, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

Ritka és szerencsés ember, akinek semmi tapasztalat, de még sejtése sincs, mi az a rossz, amiről e könyv szól, amitől e mind sajátosabb modern korban egyre többen szenvednek: milyen a szorongás és milyen sokféleképp gyötri az embereket. Hűvös makroelemzőként tekinthetjük úgy is, hogy egy felettébb ártalmas belső mozgató/bénító, amely sokféle módon óriási kárt tesz az emberi erőforrásban, az emberek hasznos működésében, életminőségükben, az emberi kapcsolatokban azok minden színterén. Nagyban csökkentheti a munkaképességet, különösen a magas szellemi aktivitást igénylő munkáét, rombolja az élet élvezetének képességét, a munka- és az életkedvet - ez a SZORONGÁS.

"Søren Kierkegaard azt mondta, a félelem az az érzés, amelyet akkor érzünk, amikor lenézünk egy szakadékba. A kockázat egyértelmű: Mi van, ha leesem? Szorongás ellenben akkor jelentkezik, amikor arra gondolunk, én állok ott a szakadék szélén, én nézek le a mélybe, én teszem ki magamat ennek a látványnak, és rajtam áll, hogy lépek-e egyet, és ugrom-e." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem)

Az Encyclopaedia Britannica szócikkéből: "Rettegés, aggodalom, gyakran világos ok nélkül. A félelemtől az különbözteti meg, hogy az utóbbi világos és tényleges veszélyre adott válasz. A szorongás, ezzel ellentétben, látszólag ártalmatlan helyzetekre reagálva is megjelenik, vagy olyan belső, érzelmi okokból ered, amelyekkel az ember nincs is tisztában."

A szorongás annak érzete, hogy valami rossz történhet velünk. A világ összetett, nem ismerhetjük minden veszélyforrását. Korunkban ez az összetettség rohamosan nő, s még sokkal inkább a ránk zúduló olyan információk tömege, amelyek szorongást válthatnak ki. Paulsen szavával: "Minden szorongásban benne rejlik a bizonytalanság tudatosulása. De a szorongásban nem csak a minket körülvevő számtalan kockázati tényező felismerése van benne. A cselekedeteinkhez és ahhoz is kapcsolódik, mit tegyünk ezekkel a kockázatokkal. Ebben különbözik a szorongás a félelemtől." Növelni kell az ellenállási képességünket. Frank Herbert remek útmutatója ehhez is (akárcsak a valós félelemhez) a Félelem Litániája: "Nem szabad félnem. A félelem az elme gyilkosa. Szembenézek félelmemmel. Hagyom, hogy áthaladjon rajtam, fölöttem. És amikor mögöttem van, utána fordítom belső tekintetemet, követem az útját. Amikor a félelem elment, nem marad semmi, csak én magam." (A Dűne c. könyvéből, kissé rövidítve). Mindez tökéletesen rímel Paulsen szavaira "A szorongás igazsága, hogy a világ bizonytalan. Még a legzavarosabb kényszergondolatokban is benne rejlik. Ezek azt példázzák, hogy a bizonytalanság örök, és csak a fantázia szab határt annak, hány és hány veszély miatt aggódhatunk. Ám a világ természetét mégiscsak akkor érthetjük meg igazán, ha megközelítjük a saját félelmünket." Szintúgy e félelem természetét is - s így gyűrhetjük le azt.

"Én [e könyvben] amellett fogok érvelni, hogy az önkritika és az önmagunkkal szembeni örökös gyanakvás történelmi léptékkel mérve új keletű jelenség. (értve az utóbbin a mardosó aggodalmat, miként tudunk majd úrrá lenni bajokon és veszélyeken - OP) A jövendő katasztrófák miatti aggodalom ugyancsak. Ez a könyv arról szól, hogyan erodálódott a jelenlét szociális alapja. Hogyan lehet a jövő horizontját a radioaktív hulladék százezer éves lebomlására kovácsolt tervekkel és a meg nem született gyerekeknek nyitott bankszámlákkal felfoghatatlan mértékben kitágítani (s ezzel mind több veszélyforrást érezni benne - OP). Hogyan ruházta fel az egyént »én«-nel a vezetéknév és a személyi szám (az éntudat állítja szembe az embert a külvilágával - OP), az iskolarendszer tizenkét éves kategorizálása és szelektálása (megfelelési és versengési nyomás - OP), az ezernyi karrierlehetőség, és az anyagi jólét jelentette státusz. Hogyan szűrődtek be az életünkbe olyan mértékben a kulturális és technológiai tömegtermékek közötti választások, hogy a legtehetősebbeknek ma már napi kétszáznál is több döntést kell meghozniuk csak az ételükkel kapcsolatban. Hogyan jutottunk el oda, hogy minden választásunkat racionálisan meg kell indokolnunk, még az olyan komplexeket is, mint hogy egyedül, párkapcsolatban, nyitott házasságban, magcsaládban vagy gyerekektől nyüzsgő szivárványcsaládban szeretnénk-e élni. És hogyan hozta magával a választás a rossz döntés, a kudarc és a lecsúszás veszélyét a győztesek és vesztesek egyre markánsabb megkülönböztetése folytán.

Rajzunk egyes vonalai elnagyoltabbak lesznek, mint mások, de egészében véve ez a kutatás elegendő ahhoz, hogy felvázoljuk a szorongás szociológiáját. A színeket a számtalan interjúalany szolgáltatta, akik a legsötétebb félelmeiktől a legszégyenteljesebb kényszergondolataikig mindenről meséltek."

Összegzésül, a Typotex ajánlójából: "A könyv e társadalmi tünet szociokulturális hátterét többek között a pszichológia, a szociológia, az etológia, a filozófia és a tudománytörténet szemszögéből mutatja be, és egyúttal inspiráló felhívás arra, hogy tegyünk valamit a szorongás járványa ellen - a magunk érdekében is."

"Segíts magadon..." mondja a népi bölcsesség. A szorongás ellen is! Ebben segít e könyv.

Peter Brannen: A világ végei - A földtörténet tömeges kihalásai - Park Könyvkiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

"Részben hosszú útikaland, részben történelem, s óvatosságra intő elbeszélés, ez a könyv bejárja velünk, miként kapaszkodott vissza bolygónk a sírból, és teljesen új fényben mutatja a jövőnket."

"A Föld történetének során ötször fordult elő, hogy csaknem valamennyi állat megsemmisült az egész bolygón. A tömeges kihalás a bevett meghatározás szerint azt jelenti, hogy a Föld fajainak több mint a fele egymillió évnél rövidebb idő alatt kipusztul. Ma már tudjuk, hogy a tömeges kihalások ennél sokkal gyorsabban is végbemehettek. A nagy pontosságú geokronológia szerint a földtörténet legszélsőségesebb kihalásainak egy része mindössze néhány ezer év alatt lezajlott, sőt ennél akár sokkal gyorsabban is megtörténhetett."

E könyv fő üzenete érződik ebből: "Fajként nem vagyunk felvértezve mindarra, ami ránk vár. Az előttünk álló évszázadok megpróbáltatásaiban talán végre megszabadulunk kamaszos ostobaságunktól és babonáinktól (az emberiség egészéről szól - OP), talán végre felnövünk, és méltó kísérői leszünk a világnak. Talán a szapiezoikum hajnalán járunk - burjánzik majd az intelligencia és a kreativitás, csodálatos új korszak kezdődik, amely éppen annyira különbözik az állatok korától, mint az állatok kora az azt megelőző baktériumok korától. Persze az is lehetséges, hogy az emberiség különös lázálma nem lesz több, mint egyetlen furcsa szelvény a rétegsorban, amelynek véget vetett a távoli jövő szurdokaiba temetődött tömeges kihalás." The Guardian: "Braunen rámutat, milyen végletesen törékeny az élet, egy vékony máza érdekes kémiának egy amúgy érdektelen, kihűlő kőgolyón."

A továbbiakban egy abszolút mértékadó ajánlóból idézünk a Harper Academic - Könyvek a kurzusokhoz a HarperCollins Kiadótól oldaláról. A fenti első idézet is abból (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem) és annak a sajtóvisszhangból vett válogatása:

"Az évtized egyik legfontosabb könyve - Vox [óriási elérési számokat felmutató USA médiacsoport]. • Szerkesztő Választása - New York Times, 2017 • 10 legjobb könyv egyike a környezetvédelem, klíma és megóvás témakörben, Forbes 2017.

A díjnyertes tudományos újságíró Brannen szédítő utazásra visz a Föld öt tömeges kihalásán át. Könyvében mélyre merül az időben, vizsgálva Földünk múltjának zsákutcáit, s közben bepillantást kínál mind veszélyesebb jövőnkbe.

Sok tudós tartja úgy, hogy a 21. század klímaeltolódásainak megvoltak a hasonlatosságai ebben az öt kihalásban. Ez a könyv, felhasználva a látható nyomokat és támpontokat, amelyeket ezek a pusztítások (Brannen szavával "megakatasztrófák" - OP) hagytak hátra a fosszíliákban, elvisz bennünket e 'bűntények' helyszínére, Dél-Afrikától New York Palisades sziklafaláig, hogy elmondja a történetét mindegyik kipusztulásnak. Brannen megvizsgálja a fosszilis lenyomatokat, amelyek teli vannak élőlényekkel - mint a tengeri sirály méretű szitakötők és a guillotine-szájú halak - és bemutatja a frontvonalban dolgozó kutatókat, akik a modern tudomány igazságügyi vizsgálóeszközeit használva rakják össze, valójában mi történt a Föld legnagyobb krimijeinek bűnügyi helyszínein. Részben hosszú útikaland....

A sajtóvisszhangból (amely jól mutatja a könyv iránti széleskörű érdeklődést, magas szakmai és intellektuális értékének elismerését):
»Brannen kellemes útikönyve épp oly jó abban, hogy életet lehel a fosszíliákról szóló tudományos értekezések prózájába, mint ahogy elénk varázsolja a nautilusz-félék ordovíciumi uralmát - New York Times Book Review«
»Megragadó - Brannen remekel az elveszett világok felelevenítésében - The New Yorker«
»Éles eszű, sürgető és ékesszóló... Brannen fontos tanítással szolgál, amellett érvelve, hogy a történtek jobb megértése segíthet bennünket eldönteni, miként haladjunk előre - Boston Globe"
»Figyelemre méltó utazás a múlt mélyére, amely sokat taníthat nekünk bolygónk jövőjéről - The Guardian«
»Ha az olvasóknak csupán egy könyvre van ideje ebben a tárgyban, ez a csodálatosan megírt, jól kiegyensúlyozott és szövevényes kutatásra alapozott (ugyanakkor mégsem túlzsúfolt) összeállítás legyen az - Library Journal, Starred Review (az amerikai könyvtárasok szakfolyóirata, kiemelt recenzió)«
»Megvilágító... hatékonyan kapcsolja össze múltat és jelent, közben előrejelzéseket bontva ki a jövőt illetően, óva intve a tétlenségtől szemtől szemben a klímaváltozással - Publishers Weekly«
»Nagyon is szükséges mű, figyelmeztető leckeként, valamint reményteli bemutatásaként, miként áll talpra újra és újra a földi élet a pusztításból - Booklist (az American Library Association recenziós folyóirata« - s végezetül, de nem utolsósorban
»A könyv lélegzetelállító történeteket mond el az öt tömeges kihalásról, amelyek meg-megszakították az evolúció menetét (s új fordulatokra is teremtettek lehetőséget, mint pl. az emlősök felemelkedésére a dinók kihalásával - OP). Az élőlények törékenységének szédítő érzése soha nem hagyja el az olvasót, nem kis mértékben azért, mert az emberiség talán most írja meg Brannen lebilincselő elbeszélésének a végét - Stephen Curry, a strukturális biológia professzora, Imperial College«.

László Ferenc: Honi bestiárium - 33 portré és pályakép a XX. századi magyar irodalomból - Jaffa Kiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

Bestiárium: "csodás állatok könyve". Íróra/költőre alkalmazásának szentségtörését Márai követte el: Márai Sándor - Illyés Gyula Magyar írói arcképek - Márai írja naplójában "Kassák, Juhász Gyula és Somlyó Zoltán, három kitűnő költő, a magyar bestiárium különössége mindhárom."

László Ferenc e kötete nagyon sajátos válogatás (erről lentebb majd őt idézzük). Életkortól, érdeklődési körtől függően lesznek, akiknek egyszerűen egy elmúlt korszak érdekes irodalmi alkotóit mutatja be, másoknak több név is élénken idézi a kort, amelyben maga is élt, műveket, amelyeket kedvelt. Egyes nevekhez egészen sajátos élmények is kötődhetnek, mint például sokunknak Darvas Szilárd óriási tetszést keltő slágermagyarázatai; Heltai Jenő gyakran pesties, olykor pikáns humora; Illés Béla Guszev kapitányának akkor izgalmas 'lebukása', és az ő remek 'jogtechnikai innovációja', »a máramarosi tanú«; Kellér Dezső kaján-elegáns konferanszai, s persze ki kit-mit fedez fel magának így benne.

László Előszavából: "Ez a könyv nem irodalomtörténeti és pláne nem irodalomtudományi szakmunka. 33 múlt századi magyar író portréját és pályaképét ígéri. Jelentős és elfeledett, jellemes és állhatatlan, reakciós és világforradalmár, népies és urbánus, fölfedezésre érdemes életművet megalkotó és ma már jószerint olvashatatlan literátorok egyaránt akadnak e sorban. Jellemzően olyan szerzők, akiket nem szoktunk a legnagyobbak között említeni - sőt a túlnyomó többségüket manapság még csak emlegetni sem szokás. Mondhatni, egész jól megvagyunk nélkülük. Csakhogy irodalmi kultúránk gazdagságát és változatosságát, egyszersmind a XX. század történelmi és (kultúr-)politikai fordulatait segít érzékletessé tenni, ha megismerjük a mezőnyt Ady, Kosztolányi, vagy épp Ottlik és Esterházy körül. Mert ahogyan azt a kötetben is szereplő Karinthy Ferenc a naplójában és több nyilatkozatában is megfogalmazta, az irodalmi élet valami olyasféle, mint a Habsburg-dinasztia: nemcsak a nagy, bölcs és felvilágosult uralkodóknak jut szerep a folytonosság fenntartásában, de a kevésbé jelentékenyeknek, mi több, bizony még a terhelteknek és a hülyéknek is." (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem)

"Az írók ráadásul kifejezetten érdekes figurák. Olyik nagyszabású, olyik meg kisszerű, egyik-másik pedig egyenesen panoptikumba illő alak. Mint megélhetési kritikus, pályatévesztett történész és szenvedelmes olvasó (igazán figyelemfelkeltő nézőpont! - OP) e kötetben arra teszek kísérletet, hogy meggyőzzem Önöket, a kis író is érdemes lehet a figyelemre. Arról, hogy jellemrajz akár egy jellemtelen irodalmárról is adható. Arról, hogy egy korjellemző pályafutás nagy művek nélkül is bőven kínál tanulságokat számunkra. Arról, hogy sokkal több jó, tehetséges és izgalmas írónk volt, mint ahány elsőre az eszünkbe jutna. És legfőként persze arról, hogy olvasni jó: nemcsak a felfedezésre érdemes (majdnem) remekműveket, de még a meghatóan rossz, poros regényeket is.

A válogatás merőben önkényes, sőt itt-ott egyenesen véletlenszerű. Döntően prózaírók szerepelnek benne, némiképp felülreprezentáltak a humoristák, s mindössze két nőíró található a névsorban. (Erre technikai magyarázat következik - OP) Ám ha ez az aránytalanság restellni való is (aminthogy az), legalább az összeállítás szintjén is tanúskodik arról a vállalt szubjektivitásról, amely mindahány portrét és pályaképet jellemez. Mert miközben megveszekedett múltbubusként igyekeztem a lehető legtöbb hasznos információt, korrajzot, antik argót és miegyebet belegyömöszölni túlzsúfolt mondataimba, az írói életművek és azokon belül az egyes művek megítélésében teljességgel a magam ízlésére hagyatkoztam. Kizárólag olyan művekről írtam, amelyek megfordultak a kezemben, de ez természetesen semmiféle garanciát nem kínál az értékelés érettségére. A Felhasznált és ajánlott szakirodalom tételei között igyekeztem olyan munkákat fölsorolni, amelyek nagyobbára az enyémtől eltérő közelítéseket és véleményeket kínálnak megismerésre."

A média egyik aranyszabálya, hogy címet alkotni önálló művészet. A 33 portré legtöbbjének címe igazolja ezt. Többnyire apró remeklések a portrékat bevezető rövid összegzések is. Két önkényes választásként kiragadott példa erre a kötet elejéről?

"Egy irodalmi buffó Abody Béla - Sziporkázó szellemű, súlyos tehetség volt, s mint derűs óriáscsecsemő jó pár éven át egy ország kedvenc tömegszórakoztatójaként működött. Életével igazolta tételét, miszerint az ember valódi műfaja önmaga, s alighanem ez a magyarázata annak is, hogy pályaképe nagy művek hiányában is méltán kiérdemli figyelmünket."

"Aki elhagyta a Nehéz Múzsát Darvas Szilárd - Költőnek indult, majd népszórakoztató lett belőle, páratlanul sikeres a maga nemében. Sokoldalú, termékeny író volt, s talán túlságosan szellemes ahhoz, hogy komoly helyet vívjon ki magának a magyar irodalomtörténetben."

S pár cím - a könyvből kiderül, kik ők: • A negatív örökbecs robotosa • A besurranó szerkesztő • A Főgarabonciárius • Író a skatulyából • Nászmozdulatok hullámverésében • A csizmás ember • Az igazság ámokfutója.

SAJTÓSZEMLE

magyarhirlap.hu, 2023. 05. 08.
Csák János: A magyarok ezer éve konstituált életvilágot alkottak

gondola.hu, 2023. 05. 08.
A magyar tudósok közgyűlése

ictglobal.hu, 2023. 05. 08.
Ők képviselik Magyarországot az idei informatikai diákolimpiákon

infostart.hu, 2023. 05. 08.
Freund Tamás: nem az segít, aki mindenre bólogat, hanem az, aki vitába száll

innoteka.hu, 2023. 05. 08.
Díjátadás a szellemi tulajdon világnapján

portfolio.hu, 2023. 05. 08.
Kreatívak a magyar cégek, de nem védik eléggé az innovációikat

webradio.hu, 2023. 05. 08.
MTA-közgyűlés - Csák János: a magyarság célja a megmaradás

webradio.hu, 2023. 05. 08.
MTA-közgyűlés - Akadémiai elismeréseket adott át Freund Tamás

mta.hu, 2023. 05. 08.
A Magyar Tudományos Akadémia 196. közgyűlése - élő közvetítésünk az ünnepi ülésről

hírTV, Napi aktuális, 2023. 05. 08.
Interjú Hankó Balázzsal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával

RTL Klub, RTL Híradó, Esti kiadás, 2023. 05. 08.
Elmaradtak a várttól a magyar kutatás-fejlesztés eredményei a kedvező finanszírozási helyzet ellenére is, erről beszélt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

index.hu, 2023. 05. 09.
Két magyar gimnazista kilencmillió dollárért száll ringbe Dallasban

blikk.hu, 2023. 05. 09.
Két magyar is ott lesz a fiatalok tudományos versenyének világbajnokságán

hirado.hu, 2023. 05. 09.
Két magyar fiatal vesz részt a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

innoteka.hu, 2023. 05. 09.
Az alapkutatástól a piacig
"...A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) "Alapkutatástól a piacig" 2022. évi Innovációs Díjának nyertese a TargetEx Kft., fehérjeexpressziós és fehérjetisztítási platformjának fejlesztéséért. A díjat Kiss Ádám, a Hivatal elnöke adta át a cég ügyvezetőjének és egyben kutatási igazgatójának, dr. Lőrincz Zsoltnak a Parlamentben, a március 24-i ünnepélyes díjkiosztó rendezvényen. A díjátadás felemelő pillanatait követően..."

amdala.hu, 2023. 05. 09.
Két magyar fiatal vesz részt a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

medicalonline.hu, 2023. 05. 09.
Orvostechnikai berendezéssel indul egy magyar fiatal a világbajnokságon

magyarhirlap.hu, 2023. 05. 09.
Két magyar fiatal a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

tudas.hu, 2023. 05. 09.
Rusty a robot is megméretteti magát a tudományos világbajnokságon

ma.hu, 2023. 05. 09.
Két magyar fiatal vesz részt a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

pid.hu, 2023. 05. 09.
Két magyar fiatal vesz részt a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

ipit.hu, 2023. 05. 09.
Két magyar fiatal vesz részt a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

life.hu, 2023. 05. 09.
Két magyar fiatal is részt vesz a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

magyarnemzet.hu, 2023. 05. 09.
Két magyar fiatalnak is szurkolhatunk Dallasban

news.sk, 2023. 05. 09.
Két magyar fiatal a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

computerworld.hu, 2023. 05. 09.
További három évig Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

infovilag.hu, 2023. 05. 09.
Újjáválasztották tisztségére Freund Tamás MTA-elnököt - Infovilág

klubradio.hu, 2023. 05. 09.
Újraválasztották Freund Tamást, az MTA elnökét

qubit.hu, 2023. 05. 09.
Nem volt ellenjelölt, az MTA közgyűlése újabb három évre Freund Tamást választotta az akadémia elnökének

sikerado.hu, 2023. 05. 09.
Két magyar diák utazhat a tudományos világbajnokságra Dallasba - Sikeradó

webradio.hu, 2023. 05. 09.
Két magyar fiatal vesz részt a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

György László: a támogatási források több mint háromnegyedét a kis- és középvállalkozások kapják Magyarországon

InfoRádió, Reggeli hírek 7:00, 2023. 05. 09.
A személyekben és nem az intézményekben látja a siker kulcsát Csák János

InfoRádió, Aréna, 2023. 05. 09.
Interjú Gulyás Balázzsal, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökével

m1, Ma reggel, 2023. 05. 09.
Interjú György Lászlóval, a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztossal

Népszava, 2023.05.10., 4. oldal
Freund Tamás maradt a Tudományos Akadémia elnöke

techmonitor.hu, 2023. 05. 10.
Tisztújító közgyűlést tart a Magyar Innovációs Szövetség

gondola.hu, 2023. 05. 10.
Tisztújító közgyűlést tart a Magyar Innovációs Szövetség

preshaz.eu, 2023. 05. 10.
Innováció

innoteka.hu, 2023. 05. 10.
Tisztújító közgyűlést tart a Magyar Innovációs Szövetség

szellemitulajdon.hu, 2023. 05. 10.
Két magyar gimnazista képviseli hazánkat Dallasban

news.sk, 2023. 05. 10.
Tisztújító közgyűlést tart a Magyar Innovációs Szövetség

zetapress.hu, 2023. 05. 10.
MISZ-közgyűlés Aquincumban

hungarytoday.hu, 2023. 05. 10.
Hungarian Students Take Part in Dallas World Science Championships

infostart.hu, 2023. 05. 10.
Gulyás Balázs: fel kell számolni az alap- és az alkalmazott kutatás éles ellentétét

innoportal.hu, 2023. 05. 10.
SZTNH: szabadalmak, védjegyek megszerzéséhez kaphatnak támogatást az innovatív magyar vállalkozások

uzletem.hu, 2023. 05. 10.
2250 eurónyi támogatást kaphatnak az innovatív magyar vállalkozások - Üzletem

kamaraonline.hu, 2023. 05. 10.
Szabadalmak, védjegyek megszerzéséhez kaphatnak támogatást a vállalkozások

penzcentrum.hu, 2023. 05. 10.
Ma kezdődik a Z generáció pénzügyi fesztiválja: PORTFOLIO GEN Z FEST az Akvárium Klubban!

KarcFM, Hangoló, 2023. 05. 10.
Interjú Bódis Lászlóval, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkárával

computerworld.hu, 2023. 05. 11.
Meglepő lépést tett az ELKH elnöke

infostart.hu, 2023. 05. 11.
Freund Tamás: kiemelt feladatok állnak a Magyar Tudományos Akadémia előtt

innoportal.hu, 2023. 05. 11.
Tisztújító közgyűlést tart a Magyar Innovációs Szövetség

magyarmezogazdasag.hu, 2023. 05. 11.
Tisztújító közgyűlést tart a Magyar Innovációs Szövetség

webradio.hu, 2023. 05. 11.
Tudományos tanácsadói csoportot alakított az ELKH elnöke

portfolio.hu, 2023. 05. 12.
Termelőberuházásokra költik a támogatások nagy részét a hazai kkv-k

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2023. 05. 12.
Összeállítás: Két magyar gimnazista képviseli hazánkat a világ legnagyobb középiskolásoknak szóló tudományos versenyén Dallasban

technokrata.hu, 2023. 05. 15.
Szellemitulajdon-védelem - nem ördöngösség, ráadásul van segítség!

muszaki-magazin.hu, 2023. 05. 15.
Szellemitulajdon-védelem - nem ördöngösség, ráadásul van segítség!

hirado.hu, 2023. 05. 16.
KIM-államtitkár: Az innováció teszi ellenállóvá az országot

jogaszvilag.hu, 2023. 05. 16.
Szellemi alkotások az üzleti forgalomban

folyoiratok.oh.gov.hu, 2023. 05. 16.
Magyarország fiatal tudósai az amerikai világbajnokságon

webradio.hu, 2023. 05. 16.
KIM: az új tanévben közel 3,5 milliárdos keret támogatja a kutatói utánpótlást

hirado.hu, 2023. 05. 16.
KIM: Az új tanévben közel 3,5 milliárdos keret támogatja a kutatói utánpótlást

tudas.hu, 2023. 05. 16.
Többezer egyetemista kutatását segíti az Új Nemzeti Kiválóság Program

hir.ma, 2023. 05. 16.
KIM: az új tanévben közel 3,5 milliárdos keret támogatja a kutatói utánpótlást

weborvos.hu, 2023. 05. 16.
3,5 milliárdos keret fiatal kutatóknak az új tanévben

magyarnemzet.hu, 2023. 05. 16.
Nemzeti Kiválóság Program: közel 3,5 milliárd a kutatói utánpótlásnak

kultura.hu, 2023. 05. 16.
Az új tanévben közel 3,5 milliárdos keret támogatja a kutatói utánpótlást - kultúra.hu

orientpress.hu, 2023. 05. 16.
KIM: az új tanévben közel 3,5 milliárdos keret támogatja a kutatói utánpótlást

profitline.hu, 2023. 05. 16.
Az új tanévben közel 3,5 milliárdos keret támogatja a kutatói utánpótlást

itbusiness.hu, 2023. 05. 16.
Díjazták az Ipar 4.0 legjobbjait

webradio.hu, 2023. 05. 16.
KIM-államtitkár: az innováció teszi ellenállóvá az országot

origo.hu, 2023. 05. 16.
Az innováció teszi ellenállóvá az országot

hir.ma, 2023. 05. 16.
KIM-államtitkár: az innováció teszi ellenállóvá az országot

magyarhirlap.hu, 2023. 05. 16.
Jelenleg a GDP 1,6 százalékát költi az ország innovációra

ma.hu, 2023. 05. 16.
KIM-államtitkár: az innováció teszi ellenállóvá az országot

hirado.hu, 2023. 05. 16.
KIM-államtitkár: Az innováció teszi ellenállóvá az országot

InfoRádió, 2023. 05. 16.
Az innováció teszi ellenállóvá az országot, ez Magyarország jövőképességének záloga, mondta Hankó Balázs

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2023. 05. 16.
Többek között ötletekre és profitra van szükség, hogy a magyar gazdaság ellenálló legyen, mondta Hankó Balázs

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2023. 05. 16.
Összeállítás: Mit érdemes tudni a Nemzeti Kiválóság Programról?

Kossuth Rádió, Krónika 10:00, 2023. 05. 16.
A következő tanévben csaknem kétezer kutató kaphat ösztöndíjat az Új Nemzeti Kiválóság Programban

Retro Rádió, Hírek 18:00, 2023. 05. 16.
Fiatal kutatóknak és fejlesztőknek kínálnak ösztöndíjat az Új Nemzeti Kiválóság Programban

M5, 2023. 05. 16.
Ismét pályázhatnak egyetemisták a kutatásaik támogatására

Műszaki Magazin - 2023. 05. 17., 44-45. oldal
Szellemitulajdon-védelem - van segítség!

24 óra, 2023. 05. 17., 3. oldal
K+F-ráfordítások: élen a vállalkozások
A cégek megyénkben vállalják a legnagyobb részt

innoteka.hu, 2023. 05. 17.
A BME-n mutatkoznak be a fiatal innovátorok

hirextra.hu, 2023. 05. 17.
Magyarország fiatal innovátorai

agronaplo.hu, 2023. 05. 17.
Ipar 4.0 szakmai éremmel díjazta a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Delta Systems Kft.-t

biztonsagpiac.hu, 2023. 05. 17.
Az SZTNH is csatlakozott a digitális bűnözők elleni Kiberpajzs programhoz

dehir.hu, 2023. 05. 17.
Az MTA 2023. évi Fizikai Díját nyerte el az ATOMKI kutatója

haon.hu, 2023. 05. 17.
Elismerést kapott az Atommagkutató Intézet tudományos tanácsadója

napi.hu, 2023. 05. 17.
Drága lesz a cégeknek az uniós mesterségesintelligencia-szabályozás

piacesprofit.hu, 2023. 05. 17.
Hátrányba kerülhetnek a mesterséges intelligencia miatt a hazai vállalkozások

webradio.hu, 2023. 05. 17.
IVSZ: szigorú előírások, magas megfelelési terhek hátráltathatják a mesterséges intelligencia fejlesztéseket

hir.ma, 2023. 05. 17.
IVSZ: szigorú előírások, magas megfelelési terhek hátráltathatják a mesterséges intelligencia fejlesztéseket

profitline.hu, 2023. 05. 17.
Ezek a tényezők hátráltathatják a mesterséges intelligencia fejlesztéseket

magyarhirlap.hu, 2023. 05. 17.
A digitális transzformáció történelmi kitörési lehetőséget jelent a magyar gazdaság számára

portfolio.hu, 2023. 05. 17.
Valóságos ugrást hozhat az mesterséges intelligencia Magyarországnak, de hatalmas kihívások előtt állunk

Radiocafe, Millásreggeli, 2023. 05. 17.
Interjú Legaza Dénes iparjogvédelmi és kkv szakértővel

Jazzy Rádió, Reggeli híradó, 2023. 05. 17.
Idén is meghirdették az Új Nemzeti Kiválóság Programot

infoter.eu, 2023. 05. 18.
IVSZ: szigorú előírások, magas megfelelési terhek hátráltathatják a mesterséges intelligencia fejlesztéseket

techworld.hu, 2023. 05. 18.
Újra világversenyen indul a győri egyetemisták által fejlesztett önvezető autó

innoportal.hu, 2023. 05. 18.
A BME-en mutatkoznak be Magyarország fiatal innovátorai

minuszos.hu, 2023. 05. 18.
Nem aggódik az emberiség jövőjéért az IVSZ

Retro Rádió, 2023. 05. 18.
Kétezer fiatal kutató és fejlesztő kaphat ösztöndíjat az Új Nemzeti Kiválóság Programban

Rádió1, 2023. 05. 18.
Kétezer fiatal kutató és fejlesztő kaphat ösztöndíjat az Új Nemzeti Kiválóság Programban

computerworld.hu, 2023. 05. 19.
Egymilliárd eurós kkv-finanszírozási megállapodás született

medicalonline.hu, 2023. 05. 19.
Bemutatkoznak Magyarország fiatal innovátorai

nkfih.gov.hu, 2023. 05. 19.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen mutatkoznak be Magyarország fiatal innovátorai

uniside.hu, 2023. 05. 19.
Magyar különdíjas az ISEF tudományos versenyen

gondola.hu, 2023. 05. 21.
Magyar diák óriási sikere Dallasban

techmonitor.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker az amerikai világbajnokságon

index.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

magyarhirlap.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

promenad.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban!

infoszentendre.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infotapolca.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infotata.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infonyiregyhaza.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infobekescsaba.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban
infopalota.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infotamasi.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

inforabakoz.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infosarvar.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infokeszthely.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infopapa.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infonograd.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infooroszlany.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infomiskolc.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infogyor.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infojaszsag.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infozeg.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infoesztergom.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infomovar.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infooroshaza.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infocelldomolk.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infokarcag.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infodebrecen.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infodunaujvaros.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infocegled.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infoveszprem.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infokiskunfelegyhaza.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infosiofok.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infodombovar.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

infotatabanya.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

computerworld.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

sajomente.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

gazdasageskozelet.gportal.hu, 2023. 05. 21.
MAGYAR SIKER A TUDOMÁNYOS VERSENYEK VILÁGBAJNOKSÁGÁN DALLASBAN

demokrata.hu, 2023. 05. 21.
MAGYAR SIKER A TUDOMÁNYOS VERSENYEK VILÁGBAJNOKSÁGÁN

profitline.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

szeretlekmagyarorszag.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

tenyek.hu, 2023. 05. 21.
Elképesztő magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán

elemi.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

magyarnemzet.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

webradio.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

hirtv.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

news.sk, 2023. 05. 21.
Magyar diák óriási sikere Dallasban

folyoiratok.oh.gov.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker az amerikai világbajnokságon

nkfih.gov.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker az amerikai világbajnokságon

innoteka.hu, 2023. 05. 21.
Magyar siker az amerikai világbajnokságon
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.