Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2024-07-19
Untitled Document Hírlevél 13. szám
2024. július 16.


Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagjainkat
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Magyar Kutatási Hálózat
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
Sajtószemle
Hírlevél archivum

Untitled Document 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005


Hírlevél 2024/13
Hírlevél 2024/12
Hírlevél 2024/11
Hírlevél 2024/10
Hírlevél 2024/9
Hírlevél 2024/8
Hírlevél 2024/7
Hírlevél 2024/6
Hírlevél 2024/5
Hírlevél 2024/4
Hírlevél 2024/3
Hírlevél 2024/2
Hírlevél 2024/1
Hírlevél 13. szám

HÍREK | Magyar Innovációs Szövetség

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.

A következő megjelenés időpontja 2024. augusztus 13.

Dr. Charaf Hassan, a MISZ elnökségi tagja lett a Műegyetem új rektora

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök Dr. Charaf Hassan egyetemi tanárt, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar eddigi dékánját július 1-jei hatállyal kinevezte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektorává. A beiktatási ceremóniára 2024. július 8-án a Sándor Palota Tükörtermében került sor. A rektori megbízatása öt évre szól.
Villamosmérnök, mérnök-közgazdász, az MTA doktora. Libanonban született, egyetemi tanulmányait a Műegyetemen végezte, ahol 1992-ben szerzett diplomát. 1996-től a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének munkatársa, 2016-tól a tanszék vezetője, 2019-től a kar dékánja. Tudományos, fejlesztői és oktatási tevékenysége 1992-től a szoftverfejlesztéshez kötődik, 2004 és 2015 között a BME Mobil Innovációs Központ fejlesztési igazgatójaként dolgozott. Számos nemzetközi együttműködés, valamint közös képzés megszervezésében közreműködött. Nevéhez fűződik az iparral együttműködésben kialakított üzemmérnökinformatikus képzés elindítása.

Charaf Hassan több hazai és nemzetközi szervezet vezetőségének munkájában vesz részt. 2023-tól a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat Irányító Testületének tagja. Az elnökség tagjaként vesz részt a Mesterséges Intelligencia Koalíció, valamint a Magyar Innovációs Szövetség munkájában is.
A Magyar Innovációs Szövetség nevében szívből gratulálunk Rektor Úrnak, az előtte álló szakmai feladatokhoz pedig sok sikert kívánunk!

MISZ tisztújító közgyűlés

A 2024. május 9-én megrendezett 2023. évi MISZ tisztújító közgyűlés jegyzőkönyve megtekinthető a Szövetség honlapján a következő linken.

A Magyar Anyagipari Technológiai Platform megtartotta 2. Anyagipari Ankétját

A Magyar Mérnökakadémia, a Magyar Tudományos Akadémia Anyagtudományi és Technológiai Tudományos Bizottságával és a Magyar Innovációs Szövetség K+F Tagozatával együttműködve a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának Anyagtudomány és Technológiai Tanszékén rendezte meg a 2. Anyagipari Ankétot. Az eseménysorozat főszervezője a Magyar Mérnökakadémia egyik tagozataként működő 2023 novemberében alakult Anyagipari Technológiai Platform. A Platform célja a magyarországi anyagipari szektor hozzáadott értékének növelése, az ország anyagbiztonságának és iparosodási folyamatainak elősegítése, szakmai technológiai tudásbázissal támogatva a nemzeti iparstratégiát.

A rendezvények résztvevői az elméleti és gyakorlati szakemberek mellett olyan vezetők (innovátorok), akik kiemelkedő szerepet játszanak az anyagipari innováció területén. Dr. Babcsán Norbert, az Anyagipari Technológiai Platform koordinátora, a MISZ K+F tagozat vezetője köszöntötte a résztvevőket, és röviden bemutatta a Platform célkitűzéseit és tervezett tevékenységeit. Az előadások során különböző területeken dolgozó szakemberek osztották meg tapasztalataikat és tevékenységüket az anyagipari fejlesztések terén. Prof. Dr. Szabó Péter János az Anyagtudomány és Technológiai Tanszék vezetője beszámolt a tanszéken folyó anyagtudományi és anyagtechnológiai kutatásokról, Giflo Henrik a Giflo Steel igazgatója a Giflo high-tech acélok magyar tudásbázison alapuló külföldi gyártásáról tartott előadást. Miklósi József a PWC tanácsadója az ipar számára elérhető alkalmazott kutatások pénzügyi lehetőségeit ismertette, Dr. Wiener Csilla docens a magnézium mátrixú kompozit fémhabok mechanikai tulajdonságairól beszélt, míg Vlaszák Lajos a Pilatus Kft. ügyvezetője Magyarország lehetőségeit elemezte a megújuló energia termelőeszközök gyártásában.

Az elkövetkező ankétot szeptember hónapban rendezik a BME Polimertechnika Tanszékén. Az érdeklődők az Anyagtudományi Technológiai Platform és Ankétjainak hírlevelére az anyagipar@gmail.com címre írt e-maillel iratkozhatnak fel.

Lab: egy ipar vezérelte élvonalbeli kutatóhely a BME-n

Felhőben lakó mesterséges intelligencia által 5G/6G-hálózaton keresztül működtetett robotkar és drón - ilyen projekteken dolgoznak a BME HSN Laboratórium kutatói. Vida Roland laborvezetővel beszélgettek. A High Speed Networks (HSN) laboratórium az Ericssonnal együttműködve 1992. május 16-án alakult meg, a közös munka egyik kezdeményezője Gordos Géza professzor, a BME Távközlés és Telematika Tanszékének akkori vezetője, az OTIO jogelődjének sok éven át zsűritagja volt.

További információk a következő linken.

A NASA kutatói tartanak nyári egyetemet a BME-n

A Július 15. és 17. között az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) szakemberei érkeznek a Műegyetemre, Kugler Zsófia, az Építőmérnöki Kar Víztudományi és Katasztrófamegelőzési Tudásközpontjának igazgatója, volt Fulbright- és Rosztoczy-ösztöndíjas kutató meghívására. A 2024 International Soil Moisture School - Europe nevű rendezvényen tizenkét magas rangú tudományos és mérnökszakember 3 napon át tart előadásokat, számítógépes gyakorlatot és terepi mérést 10 országból érkező, doktoranduszokból és fiatal kutatókból álló hallgatóságnak. Olyan intézményekből érkeznek, mint az amerikai University of Massachusetts, Michigan State University és University of Georgia...
További információk a következő linken.

Bővül a Lendület Program

A vendégkutatókat befogadó intézmények jelenleg a HUN-REN kutatóhálózat intézményei, a BME és az ELTE lehetnek - továbbá, ha az Európai Bizottság és a magyar kormány közti vita rendeződik, a modellváltó egyetemeken működő Lendület-csoportok is részt vehetnek a programban - írták a közleményben.

További információk a következő linken.

Köszöntjük új tagjainkat

Név | KITE Zrt.
Tagsorszám | 827
Cím | 4181 Nádudvar, Bem József u. 1.
Vezető | Szabó Levente, vezérigazgató

Tevékenység:
A KITE Zrt. Magyarországon piacvezető mezőgazdasági integrátor. A tudomány világszínvonalú eredményeinek és az új technológiák korszerű termelési eszközök és üzemszervezési eljárások elterjesztésével segítik partnereik versenyképes, jövedelem hatékony gazdálkodását.
Hagyományaikhoz híven a digitális technológiák mezőgazdasági alkalmazása területén is a fejlődés élén haladnak, a magyar piacon egyedülállóan elérhetővé teszik a precíziós gazdálkodáshoz szükséges eszközök, termékek, szolgáltatások, informatikai és üzleti megoldások teljes rendszerét.

Név | Medical Agro Hungary Kft.
Tagsorszám | 828
Cím | 3700 Kazincbarcika, Tardonai út 608.
Vezető | Dr. Balla Zoltán, ügyvezető

Tevékenység:
A Medical Agro Hungary Kft. 2023-ban alakult. Fő tevékenységi körei: az agrárium területén tevékenykedő vállalatok szakmai marketing munkájának segítése, konferenciák, bemutatók szervezése, szaktanácsadás, tudományos segítségnyújtás gazdálkodók és kkv-k számára. A cég működésének másik pillére egyéb humán egészségügyi ellátás végzése.

MAFITUD

Magyar fiatal a svájci Nemzetközi Élővilág Kutató Héten

A Schweizer Jugend Forscht 1989 óta évente rendezi meg a Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet, a Svájci Alpokban. A rendezvényen 25 kiválasztott középiskolás fiatal vehet részt Svájcból és külföldről. Magyarországról eddig összesen 13 fiatal utazhatott ki a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként.

Az idei, 2024. június 15. és 22. között megrendezett Nemzetközi Élővilág Kutató Hét helyszíne Tschierv volt, a kutatások Val Müstair területén zajlottak. Az eseményen Molnár Donát, a 32. és 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia kiemelt dicséretben részesített fiatalja (a budapesti Piarista Gimnázium diákja), a 31. OTIO 2. díjasa vett részt. A kutatóhét többi résztvevője Svájcból, Svédországból, Csehországból, Németországból, Portugáliából és Észtországból érkezett.
Donát az alpesi mormotákkal foglalkozó csapatot választotta, hogy három nap alatt Val Müstairben mormotákat (Marmota marmota) keressen és vizsgáljon. A mormoták viselkedését háromféleképpen vizsgálták az emberi közeledésre: távolról megfigyelték őket és odúikat, majd csendesen vagy beszédesen közelítettek hozzájuk. Megállapították, hogy a túraútvonalhoz közelebb élő mormotákat kevésbé zavarja az emberi jelenlét, míg a távolabb élők erősebben reagálnak, ami befolyásolja a táplálkozásukat és stressz szintjüket. Az előbbiek kevésbé figyelnek a ragadozókra, míg az utóbbiak több időt töltenek bujdosással.

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség, mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségre és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

A 2024. évi Nobel-díj átadó ünnepségen résztvevő ifjú tehetség kiválasztásra 2024. július 1-én került sor, Szövetségünk székhelyén. Kilenc fiatal,- akik közül többen az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia döntősei voltak - bemutatkozását követően, a MISZ által felkért zsűri döntött a nyertesről. A zsűri tagjai voltak:
 • Ivánka Gábor, MAFITUD elnök, OTIO zsűritag
 • Dr. Kroó Norbert, akadémikus, MTA
 • Dr. Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatócsoport-vezetője
 • Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke
 • Szladek Máté, Kutató Diákok Mozgalma, ügyvezető elnök
 • Viczián Dániel, a 2023. évi SIYSS magyar résztvevője.
A döntés értelmében a 2024 decemberében megrendezésre kerülő 43. Stockholm International Youth Science Seminar és Nobel-díj átadó ünnepség résztvevője Csáki Dominika, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja, a XXIV. Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciájának első helyezettje.

XXVIII. Országos Diákkonferencia és kutatótábor támogatói nap

A Kutató Diákok Mozgalma 2024. július 12-én rendezte meg a XXVIII. Országos Diákkonferencia és Kutatótábor támogatói napját, Káptalanfüreden. A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Jakab László, a 33 Országos Tudományos és Innovációs Olimpia zsűrielnöke tartott bemutatkozó előadást.

Előadásában röviden összefoglalta a korábbi versenyek tapasztalatait, különös tekintettel a megújult Olimpiára. Kiemelte a kétnapos kiállítást, bemutatta a zsűri munkáját és beszámolt a díjátadó gála izgalmas momentumairól. Szakmai előadást tartott Krausz Ferenc kutatásairól és eredményeiről. Ezenkívül szó volt a hazai és nemzetközi továbbtanulás előnyeiről és hátrányairól, a fiatalok előtti jövőkép lehetőségeiről is.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

2024. július 1-jétől elérhető az SZTNH legújabb szolgáltatása, a design újdonságkutatás

A szolgáltatás keretében, egy mintára vonatkozóan bárki megrendelheti a Hivataltól a világszintű kutatást, melynek során a formatervezési minta újdonságát és egyéni jellegét vizsgálja a Hivatal. Nem szükséges a szolgáltatás igénybevételéhez bejelentést tenni és eredménye nem befolyásolja a folyamatban lévő vagy lezárult eljárásokat sem.
Az újdonságkutatási szolgáltatás célja, hogy segítséget nyújtson olyan információk elérésében, melyekre szükség lehet a formatervezésiminta-oltalmi bejelentésekkel (akár a megtételük megfontolása során, akár a folyamatban lévő bejelentések kapcsán) vagy a már fennálló oltalmakkal összefüggő döntések megalapozásához.
A szolgáltatás igénybevétele javasolható azoknak, akik formatervezésiminta-oltalmi bejelentés megtétele előtt állnak és szeretnének megalapozott információkat kapni annak eldöntéséhez, hogy a formatervezési minta újdonságára és egyéni jellegére tekintettel érdemes-e megtenni a nemzeti bejelentést, illetve egyéb országok, régiók területére igényelni az oltalmat.
Emellett a formatervezésiminta-oltalmi bejelentés benyújtását követően vagy az oltalom megadását követően azoknak javasolható e szolgáltatás megrendelése, akik szeretnének tájékozódni a formatervezési minta újdonságáról és egyéni jellegéről, tekintettel arra, hogy ezen oltalmazhatósági feltételeket a Hivatal 2024. január 1. óta - az Fmtv. változásai alapján - a megadásra irányuló eljárás keretében nem vizsgálja.

A Hivatal Kutatási jelentését a lefolytatott vizsgálatról - és annak mellékleteit, amely feltünteti mindazokat az elsőbbség napjaként meghatározott naphoz képest korábban nyilvánosságra hozott mintákat, amelyek relevánsak lehetnek a vizsgált minta újdonsága és egyéni jellege vonatkozásában -a formatervezési mintát bemutató kutatható ábrát, illetve ábrákat tartalmazó szabályszerű megrendelés átvételét, valamint a szolgáltatási díj jóváírását követő 30 napon belül elkészíti és megküldi a Megrendelő számára. A Kutatási jelentés tartalmát, valamint annak mellékleteit harmadik személyek nem ismerhetik meg, annak elkészültéről az SZTNH tájékoztatást nem közöl.

A szolgáltatás díja 1 minta esetében: 88 900 Ft (70 000 Ft + áfa).

A szolgáltatás megrendelhető a Hivatal által erre a célra rendszeresített, aláírással ellátott megrendelőlapjának (valamint az ahhoz csatolt mintát bemutató, kutatható ábrának, illetve ábráknak) Hivatal részére történő személyes átadásával, valamint postai úton, illetve elektronikus úton (beszkennelve, csatolt fájlként), a design@hipo.gov.hu e-mail címre való megküldésével.

A szolgáltatásról bővebb információ az alábbi linken olvasható:
https://www.sztnh.gov.hu/hu/mivel-fordulhatok-a-hivatalhoz/kutatasi-szolgaltatasok/design-szolgaltatasok

MAGYAR KUTATÁSI HÁLÓZAT

Több mint 2,6 milliárd forintból indulhat el 13 HUN-REN-es kutatás

Huszonegy Lendület-kutatócsoport, köztük tizenhárom HUN-REN kutatóhely kapott támogatást kutatásuk elindításához a Magyar Tudományos Akadémiától.

További információk: Több mint 2,6 milliárd forintból indulhat el 13 HUN-REN-es kutatás

A HUN-REN hálózatából 46 kutató nyert idén Bolyai-ösztöndíjat

Legalább minden 4. friss Bolyai-díjas fiatal kutató a HUN-REN hálózatában dolgozik - derült ki a kuratórium idei döntése nyomán. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj pályázatán 156 tehetséges kutató szerepelt sikerrel. A program célja, hogy a PhD-fokozat megszerzését követően elérhető rendszeres anyagi támogatás kiszámíthatóan segítse a fiatalokat az önálló kutatási pálya megkezdéséig.

További információk: A HUN-REN hálózatából 46 kutató nyert idén Bolyai-ösztöndíjat

Szeptembertől élesben működik a HUN-REN Mesterséges Intelligencia Programja

A hamarosan munkába álló MI szakértők támogatásával szeptembertől élesben, a HUN-REN minden kutatója számára elérhetővé válik a kompetenciatámogató program, ösztönözve a magasabb hozzáadott értékű kutatásokat. Elindult a mesterséges intelligencia használatát népszerűsítő kísérleti (pilot) projekt - derült ki az MI nagykövetek részvételével tartott workshopon.

További információk: Szeptembertől élesben működik a HUN-REN Mesterséges Intelligencia Programja

Az Academia Europaea tagjai közé választották Horváth Pétert, a HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének igazgatóját

Horváth Péter a tumoros megbetegedések diagnosztizálását segítő, mesterséges intelligencián alapuló mikroszkópos rendszer kifejlesztésének elismeréseként kerülhetett a rangos tudományos szervezet tagjai közé.

További információk: Az Academia Europaea tagjai közé választották Horváth Pétert, a HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének igazgatóját

Megújul a Támogatott Kutatócsoportok Program

A HUN-REN Irányító Testületének döntése alapján új megközelítéssel történik a kutatások támogatása. Gulyás Balázs elnök kiemelt feladatként határozta meg a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat tudományos és innovációs képességeinek erősítését a nemzetközi versenyben, továbbá a társadalmi, gazdasági és intellektuális hatás növelését a kutatási és innovációs eredmények bevonásával a teljes innovációs értékláncba.

További információk: Megújul a Támogatott Kutatócsoportok Program | HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat

Pályázati felhívások

"Better Design Award"

"Better Design Award" (BDA) egy nemzetközi dizájnverseny. Ez egy dizájnvezérelt díj, amely a jobb élet megtervezésének koncepcióját követi. Három fő területet foglal magában: "A dizájn elősegíti az ipari átalakulást", "a dizájn jobb életet teremt", és "a dizájn vezeti a jövő fejlődését". Az ENRICH in China a BDA-val együttműködve várja a jelentkezőket.

A díj célja, hogy összegyűjtse a világ minden tájáról érkező vállalatok vagy egyének kreativitását, innovációját és találékonyságát; és népszerűsítse azok márkaértékét és dizájnfilozófiáját a jobb élet megteremtése és a jövő felfedezése érdekében, elismerve a már bevezetett termékek/projektek, vagy az általuk létrehozott koncepcionális/függőben lévő munkák/projektek kiemelkedő dizájnját és innovációját. A díj teljes díjalapja 4,25 millió RMB jüan. Ezzel egyidőben a díjnyertes projektek és tehetségek különböző támogatásokat kapnak, mint például helyi politikák, nevelés és inkubáció, finanszírozási kapcsolatok, márka promóció és piaci csatornák bővítése.

Jelentkezési határidő: augusztus

Regisztrálni a saramedina@spi.pt címen lehet.

További információk a következő linken.

Kísérleti fejlesztők / társadalmi innovátorok jelentkezését várják

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium tagjaként a Hálózat a Regionális Fejlesztésért Alapítvány kísérleti fejlesztő / társadalmi innovátor munkakört hirdet társadalmi innovációs ügyek megoldása iránt elkötelezett személyek számára.

A pályázatra olyanok jelentkezését várják, akik
 • konkrét javaslattal rendelkeznek egy társadalmi innováció megvalósítására,
 • újszerű, skálázható, innovatív szemléletű megoldással rendelkeznek,
 • projektjének megvalósítását legalább egy együttműködő partner támogatja.
A sikeres pályázók
 • határozott idejű (4 hónapos) főállású munkaviszonyban végzik munkájukat,
 • maximum bruttó 635 000 Ft-os bérben részesülnek,
 • szakértői segítséget és mentori támogatást kapnak,
 • valamint használhatják a TINLAB széleskörű hálózatát és erőforrásait.
Jelentkezési határidő: 2024. augusztus 14. 16:00

Részletes pályázati kiírás és jelentkezési információk a HÁRFA oldalán

NAK TechLab nagyvállalati-startup program

Idén ősszel hatodik alkalommal indul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara NAK TechLab nagyvállalati-startup programja, melynek fő célja, hogy elősegítse a startupok és a kkv-k közötti gördülékeny együttműködést az agrár nagyvállalatokkal, ezzel is növelve a szektor digitalizációs szintjét.

A programban olyan piacvezető cégek határoztak meg kihívásokat, mint a Bonafarm Csoport, a KITE Zrt., az Axiál Kft., vagy a Bio-Nat Kft. - ezekre keresik a startup, fejlesztők, kutatók megoldási javaslatait.

További részletek és jelentkezés: www.naktechlab.hu/inkubaciosprogram

Jelentkezési határidő: 2024. augusztus 15.

Gábor Dénes-Díj 2024

A Magyar Innovációs Szövetség egyik tagintézményének, a NOVOFER Alapítványnak a Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok-, a kutatással-, fejlesztéssel-, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények-, a kamarák-, a műszaki és természet-tudományi egyesületek-, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, ill. szövetségek vezetőit, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy jelöljék (terjesszék fel) GÁBOR DÉNES-díjra azokat az általuk szakmailag ismert, kreatív, innovatív, jelenleg is tevékeny, az innovációt aktívan művelő magyar (kutató, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető) szakembereket, - akik itthon, vagy határainkon túl - a természettudományos szakterületek valamelyikén:
• kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak,
• jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást
hoztak létre,
• megvalósult tudományos, kutatási-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek
megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez,
• személyes közreműködésükkel megalapozták és fenntartották intézményük innovációs készségét és képességét.

A határainkon túl élő magyar alkotó elismerésére javaslatot tehetnek a Magyarország határain túli (ezen a magyarság értendő a világban) magyar szakmai, valamint civil szervezetek és felsőoktatási intézmények vezetői is.

A Kuratórium a felterjesztések alapján sok éve folytatott, kiemelkedően eredményes innovatív teljesítmény elismeréseként Gábor Dénes Életmű-díjat adományoz a jelöltek közül kiválasztott, 75. évnél idősebb, Magyarországon élő, magyar állampolgársággal rendelkező alkotónak, valamint a határainkon túl élő, magyar nemzetiségű, magyarul tudó alkotónak. Az ideális jelölt teljesen új tudást létrehozó szakember, akinek műszaki-szellemi alkotását eredményesen hasznosítják, aki ismereteit a gyakorlatban alkalmazza, látóköre messze meghaladja a szűken vett szakterületet.

A felterjesztés határideje: 2024. október 11.

A felterjesztéssel kapcsolatos részletes tudnivalók (tájékoztató, felhívás, adatlap) a http://www.gabordenes.hu/palyazati-felhivasok/ címről letölthetők.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ

Guillaume Pitron: Ritkafémek háborúja - A tiszta energia és a digitális technológiák sötét oldala - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

Eretnek előhang: Sajátos ütközőpályán halad a világunk. A Nyugat gazdasági paradigmájának megfelelően megteremtettük a folytonosan bővített kínálatra épülő fogyasztói társadalmat, A fogyasztás már nem csak a természetes igények kielégítéséről szól, hanem egyre inkább új igények életre hívásáról és kielégítéséről. E könyv központi témájáról, a ritkafémekről szólva, mind több eszközünkben ott van - ha tényleg kell oda, ha nem - valamiféle elektronika és ahhoz, vagy az eszköz működtetéséhez az akkumulátor, ezekben ritkafémek. E paradigma hívta életre a tervezett elavulást is, ami biztosítja, hogy eszközeinket viszonylag hamar újra kelljen cserélnünk.
Iparágak csataterén élünk. Átállunk az eletromobilitásra, de hogyan teremtjük meg az ehhez szükséges, durván megnövekedett áramtermelést, és a mindenhol elérhető csatlakozást elbíró hálózatokat? A fosszilis energiahordozókat olcsó és örökéletű fémtartályokban tárolhatjuk, az elektromos energiához drága és rövid életű akkumulátorok kellenek, amelyek gyártása, a nyersanyagok kitermelése és reciklálása (e könyv fő témaköre) nagyon nem környezetbarát. Leválunk a nukleáris erőművekről, szintúgy a fosszilis energiahordozókat felhasználókról, de megbirkózunk-e majd, s milyen áron, azokkal a csapdákkal, amelyeket ezek az átállások rejtenek? S mikor jutunk el oda, hogy a gyorsan növekvő létszámú emberiség élelmiszer- ellátása mind keményebben ütközik a megújuló energiák termelésének igényeivel?

Erről szól:"Ez a könyv az eljövendő világ történetének árnyoldalát meséli el. Egy sokat ígérő technológiai odüsszeia titkos története, amely betekintést nyújt azon pazar és ambiciózus küldetésünk színfalai mögé, amely ugyanolyan félelmetes veszélyeket rejt magában, mint amelyek megoldását célként maga elé tűzte. Azáltal, hogy a régi rendből megpróbálunk átlépni egy új világba, valójában egy új, és még erősebb függőséget alakítunk ki magunknak." (Kiemelések tőlem)

"Pitron egy létfontosságú, mindazonáltal nem kellő figyelmet kapó kérdéskörre hívja fel a figyelmünket ebben a kötetben." - Hubert Védrine, Jacques Chirac korábbi francia elnök külügyminisztere Előszavából.

Helyzetkép: "Nyolc éven át tucatnyi országban kutattam ezeket az új és ritka anyagokat (ritkafémek - OP), amelyek máris felforgatják a világunkat. Energiamodellünk megváltoztatása már most is azt jelenti, hogy a ritkafémek kitermelése kb. 15 évente megduplázódik. Ha ez ebben az ütemben folytatódik, a következő harminc évben több ércet kell bányásznunk, mint amnnyit az emberiség az elmúlt 70 ezer évben kitermelt. A 21. században egyetlen állam uralja a ritkafémek exportját és [ezzel] felhasználását: Kína."

Pitron a honlapján elmondja: e könyve gyorsan bestsellerré vált 100 ezer eladott példánnyal Franciaországban, és 15 országban jelentették meg. Róla, ugyaninnen: "Két könyvet írt az új technológiák természeti erőforrás igényeiről. Meghívásokat kap a francia és a nemzetközi médiából (Le Figaro, BBC World Service, Bloomberg TV, El País, La Repubblica), s nemzetközi szervezetektől és intézményektől (Davos [Világgazdasági Fórum - OP], IMF, Európai Bizottság, Unesco).

Az eredeti kiadó összefoglalójából: "Ünnepelt nemzetközi bestseller, amely leleplezi az új technológiai rendünk alatt ketyegő időzített bombát. Folyik a verseny az erőforrásokért. A zöld-technológia forradalommal új függőségeket veszünk magunkra: a ritkafémekét. Ezek nélkülözhetetlenek sok új, létfontosságú új technológiánkhoz és eszközünkhöz, ám nagyon keveset tudunk arról, miként megy a bányászatuk és a kereskedelmük, milyen környezeti, gazdasági és geopolitikai költségekkel járnak. Pitron ebbe ad betekintést."

Az Előszó kiemeli: "Pitron szerint a »a zöld energia és a zöld erőforrások sötét titkokat rejtenek.« Ebben tökéletesen igaza is van: a ritkafémek kitermelése és finomítása rendkívül környezetszennyező." A könyv azt is bemutatja, hogy "akié az ásványkincs, attól függ az ipar" alapon miként terjeszthető ki a nyersanyagoktól és a szállítójuktól való függőség az ezekre támaszkodó technológiákra.

Sötét titkok. Egyik példa a könyvből: Pitron találó kifejezéssel minősít egy széleskörű, valójában többszörösen is nagy veszélyt hordozó gyakorlatot, amelyet egy fejezetben ír le: "Áthelyezett szennyezés Ahelyett, hogy vezető szerepet vállalt volna a ritkafémek terén, a Nyugat inkább úgy döntött, hogy a termelést és az ezzel járó szennyezést a szegény országokba helyezi át, amelyek hajlandók feláldozni a környezetüket a pénzügyi haszonért." A dolog természetesen nem új, a modern ipar és gazdaság exponenciálisan növekvő erőforrás igényeit kiszolgáló globalizáció viszont végletesen kihasználja.

A döbbenetes részletekkel szolgáló mondandója fejezetcímei: • A ritkafémek átka • A zöld és a digitális technológia árnyoldala • Áthelyezett szennyezés • Embargó alatt a Nyugat • High-tech rablás • A nap, amikor Kína megelőzte a Nyugatot • Verseny a precíziósan vezérelt rakétákért • A Bányászat világméretűvé válása • Az utolsó holtág • Epilógus.

Epilógusában elgondolkodtató felvetéssel zárja mondandóját: "A fogyasztók még többet tehetnek saját magatartásuk révén. Nem a ritka anyagokkal, hanem a szürkeállománnyal van gondunk." S a "szürkeállomány" itt a gondolkodás és vele a működésmód: egy paradigmaváltás létrehozása kell, észszerűen visszafogni a fogyasztást, ahhoz felhasználást, és még inkább a pazarlást, ami egyebek közt tervezett-elavulásúnak gyártott termékekben is megtestesül. A kulcskérdés, mennyire tehetők fogékonnyá a fogyasztók az ilyen vészjelzésekre, s mennyire manipulálhatók még több fogyasztásra.

Krasznay Csaba (szerk.): Taktikák és stratégiák a kiberhadviselésben - Ludovika Egyetemi Kiadó, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

"A kibertér néhány évtizeddel ezelőtt még futurisztikusnak számító fogalma mára a mindennapjaink meghatározó részét képző, megkerülhetetlen tényezővé vált. (Mi rosszabb, az átlagember számára a kibertér az inkább csak hírből ismert lehetőségek és veszélyek mellett nagyon is reális veszedelmek hona lett a mindennapi életben is, a bankszámláját, a közösségi háló fiókját feltörő bűnözőktől a harci cselekményekig, amelyek beláthatatlan veszélyekbe sodorhatják a világot. - OP) A bolygót behálózó online világ és az életünket megkönnyítő infokommunikációs eszközök, technológiák és szolgáltatások érzékelhető valósággá váltak, amelyek amellett, hogy megkönnyítik az életünket, számos súlyos biztonsági kockázatot is rejtenek magukban. A robbanásszerű digitális fejlődés, az információs hálózatok szélsebes terjedése a hadviselést is alapjaiban változtatta meg. Az államok a globális, határok feletti, folyamatos fejlődésben lévő kibertérben rejlő potenciális lehetőségeket hamar felismerték, ami a kibertér fokozódó militarizálódásához vezetett, így a kiber- és hibrid hadviselési formák mind dominánsabbá váltak egymás közti viszonyaikban. Amerikai kiberbiztonsági szakértők vélekedése szerint a 21. század konfliktusai - állami és nem állami szereplők között egyaránt - elsősorban a kibertérben fognak lezajlani, pontosabban már évek óta zajlanak. (Jellemző adalék Elon Musk műholdas rendszerének szerepe az ukrajnai háború hagyományos fegyverekkel vívott műveleteiben. Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.- OP

Szuverenitás és helyfoglalás a kibertérben: "A kibertér lehetőségeit felismerve a nemzetállamok egyre határozottabban igyekeznek érvényre juttatni saját hatalmukat a 'kibertér rájuk eső részében', éppen úgy, mint a fizikai határok által meghatározott földrajzi térben. A francia védelmi minisztérium tisztviselője, Stéphane Dossé szerint: »Úgy tűnhetett, hogy az államoknak fel kellett húzniuk a zászlót a kibertérben, amelyet elfoglalnak és ahol szuverenitásukat gyakorolják, hogy a szűzföldeket gyarmatosítsák, és felkészüljenek egy esetleges támadásra.« E területen Kína és Oroszország igyekezett az elmúlt években a legmesszemenőbben kiterjeszteni szárazföldi határait a kibertérre is, és technológiai, illetve szabályozási eszközökkel biztosítani szuverenitása legteljesebb gyakorlását."

Kiberhadviselés Kibertámadás - egyre többször hallani a kifejezést a médiában, de kevesen tudják, mit is jelent tulajdonképpen. Az incidensek mögött ugyanis több különböző motivációt találhatunk. A legtöbb esetben anyagi haszonszerzés hajtja az elkövetőket - ez a kiberbűnözés. Gyakran hallani információszerzési célzattal véghez vitt támadásokról is -kiberkémkedés. Amennyiben ezt állami szereplő hajtja végre, a cselekmény nemzetközi jogi megítélése szürke zónába tartozik, de gyakran kötődik valamilyen katonai szervezethez. Ritkán, de találkozhatunk hacktivista-, illetve kiberterrorista-cselekedetekkel is, amikor a csoport célja valamilyen politikai ideológia terjesztése, esetleg ennek az ideológiának a támogatására valamilyen kiberfizikai rendszeren keresztül pusztítás végrehajtása. Végül idetartoznak az egyértelműen katonai műveletek, a nyilvánosság számára is ismert kiberhadviselés, amely egyre gyakrabban része, támogatója a hagyományos, kinetikus műveleteknek. Összességében viszont azt lehet érzékelni, hogy az államok katonai műveleteik során akár leplezetten, akár nyíltan, de mind a négy motivációt előszeretettel használják fel. Könyvünk célja éppen ezért az, hogy áttekintsük a kiberhadviselés ismert történetét, és a nyilvánosság számára is megismerhető, mérvadó források segítségével, kritikus elemzéssel bemutassuk az olvasónak az államok által használt kiberműveleti eszköztárat.

A kötet tudományos igényű és alaposságú tanulmányokkal mutatja be a mindinkább létfontosságú téma különféle területeit. (Exponenciálisan növekvő jelentősége egyaránt megjelenik a modern hadi cselekményekben, fenyegetést jelent kiemelt fontosságú létesítményekre (pl. atomerőművek), szintúgy a mindennapi élet és a gazdaság létfontosságú rendszereire (pl. infrastutúra).

A tartalom
 • Előszó
 • A kiberhadviselés fogalma, nemzetközi jogi háttere, történeti áttekintése
 • A kibertéri műveletek fejlődése: a számítógép-hálózati műveletektől a kibertéri befolyásolásig
 • Elrettentés a kibertérben: elérhető cél vagy ábránd?
 • Hírszerzés a kibertérben
 • A proxycsoportok alkalmazásának taktikája: a hacktivisták
 • Magánbiztonsági vállalatok szerepe az állami műveletekben
 • Nyomásgyakorlás a kritikus információs infrastruktúrák támadásán keresztül - A Digital Pearl Harbortól a digitális ökoszisztéma teljes támadásáig
 • Az ellátási láncok támadása, azaz mi történik, ha már a nyomtatott áramkör sem megbízható?
 • A katonai információs rendszerek elleni műveletek - az informatikai megsemmisítés a valós szőnyegbombázástól a precíziós malware-ig
 • Nemzeti kiberhadviselési stratégiák, végrehajtó szervezetek
 • Szövetségi stratégiák - Az EU-NATO-együttműködés
 • Lehetőségek a magyar kiberműveleti képességek fejlesztésére
 • Következtetések a következő évtizedre
Ez utóbbiból: "Ebben a térben a hírszerzés és az adatlopás láthatatlan, az információs kampányokat nem mindig lehet azonosítani, és gyakran a szabotázs sem különböztethető meg a balesetektől. A kibertérben kialakuló új konfliktusok sohasem fognak hasonlítani a múltbéli vagy a jelenlegi konfliktusokra. Olyan időket élünk, amikor azt sem tudjuk, hogy mikor kezdődik, és mikor végződik egy kibertámadás, béke van-e, vagy virtuális háború zajlik...

Tim Marshall: A földrajz jövője Hogyan változtatja meg világunkat a hatalom és a politika a világűrben? - Park Könyvkiadó, 2024
Dr. Osman Péter ismertetése

Marshallt ismerjük. A földrajz fogságában - Tíz térkép, amely mindent elmond arról, amit tudni érdemes a globális politikai folyamatokról c. könyvéről (Park Könyvkiadó, 2018. - Hírlevél 2018/15.), Falak - Életünk kerítések árnyékában (Park Könyvkiadó, 2021. -Hírlevél 2023/14.), A földrajz hatalma - Tíz térkép, amely rávilágít világunk jövőjére (PARK Könyvkiadó, 2023. - Hírlevél 2023 20. sz.),
Róla már A földrajz fogságában ismertetésénél írtunk.Ittcsakannyit, hogyA földrajz fogságábanNew York Times bestseller és Sunday Times #1 bestseller lett. A földrajz hatalma Sunday Times #2 bestseller. Ez a műve is széleskörű, kedvező fogadtatást kapott.

Így indítja itt a mondandóját! "Most, amikor területeink és erőforrásaink kezdenek elfogyni, rádöbbenünk, hogy a Hold tele van ásványi kincsekkel és olyan anyagokkal, amelyekre szükségünk van. Egyben ugródeszka is: lehetővé teszi számunkra, hogy kilépjünk a Naprendszerbe és azon túlra is. Nem meglepő tehát, hogy új űrverseny kezdődött. A zsákmány a győzteseké. A kihívást az jelenti, hogy az egész emberiség legyen a győztes." (Az utolsó mondat elgondolkodtat: az ember eddig a Földön sem törekedett ilyen helyzetekre - a világűrben miért tenné? Különösen, hogy annak kiaknázásában a költségek is, a tétek is sokszorosai lehetnek a földieknek, másrészt mindinkább sorsdöntővé válik az erőforrások feletti uralom. Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, nyitó idézőjeltől záróig, bekezdéseken is át. Kiemelések tőlem - OP)

"Napjainkban minden eddiginél inkább kiterjesztjük a Föld földrajzát a világűrre: nemzetállamainkat, vállalatainkat, történelmünket, politikánkat és konfliktusainkat az égbe emeljük. (Most kezd lenni ehhez technikánk. Más kérdés, hogy egyes országok és transznacionális szervezetek tevékenységeinek 'földrajzát' terjesztjük ki - mindig csak az erősekét. OP) Ez viszont forradalmasíthatja életünket itt, a Földön. A világűr már eddig is sok változást hozott mindennapjainkban, s éppen napjainkban válik az intenzív emberi versengés legújabb színterévé. (Mindent átfogó kérdés, vajon a mai és holnapi versengés "emberi", vagy inkább csoportérdekek és azok megtestesítőinek versenye - OP) Gyűlnek a jelek, hogy a huszonegyedik század meghatározó geopolitikai története a világűrben íródik.
Az elmúlt néhány évtizedben a világűrt az emberiség közös tulajdonának tekintették - egyetlen állam sem zsákmányolhatta ki vagy tarthatott rá igényt saját birtokaként. Ez az elképzelés azonban, amelyet számos nemes célokat megfogalmazó, de elavult és végrehajthatatlan dokumentum rögzít, súlyosan idejétmúlttá vált. A Föld országai mind arra törekszenek, hogy amit csak lehet, a saját javukra hasznosítsanak. Az írott történelem során az elég szerencsés, a természeti erőforrások hasznosítására képes civilizációk olyan technológiákat fejlesztettek ki, amelyek elősegítették megerősödésüket és végső soron a mások feletti uralmukat." (S ahogy Marshall is utal rá, a rablóversenybe már beszálltak az új órásvállalatok is - OP)
Ehhez kötődik a könyv egyik fő mondandója: "A világűrhöz űrtörvényekre van szükség. Ezeket nem könnyű létrehozni. Még a Földön is elég nehézkes megalkotni, pedig itt világosabbak a határok, és vannak ismert precedensek. Ráadásul a nagyhatalmaknak a világűrben nem áll érdekükben feladni előnyüket. (A Földön sem. Annál inkább, hogy lerombolják, ha tehetik, mások előnyét. - OP)
Nézzünk néhány mértékadó reagálást, amelyet e könyv kiváltott:

A Simon and Schuster Kiadó idézi:
"Éles elméjű, reményteli és mindvégig megragadó - Daily Express"
 • "Kimagasló elmésséggel és éleslátással megírt mű, alapvető vélemény hatalomról, politikáról és az emberiség jövőjéről a geopolitikával foglalkozó legnépszerűbb brit írótól - Daily Telegraph"
 • "Lebilincselő... Könyve fontos hozzájárulás az űr hatalmi kérdéseinek vizsgálatához, olvasmányos, intelligens és előretekintő. Gyakorlatias víziót ad szükségszerű jövőnkről az űrben, s javaslom elolvasni. - Times Irodalmi Melléklete,
 • "Marshall bátran behatol oda, ahová geopolitikai gondolkodó eddig nem merészkedett - Business Post"
 • "Lebilincselő betekintés az űr hatalmi politikájába - Irish Independent"
 • "Remek áttekintés a planetáris politikáról -The Sunday Times"
 • "Gondolatébresztő és hasonlóképp nyugtalanító is - Popular Science"
 • "Gyorsan pergő elbeszélésmód és üdítően világosan szól, ezzel egy nagyon olvasmányos leckét ad a történelmi geopolitikáról - mélységesen gondolatébresztő - BBC Sky at Night"
 • "A maga jellemző stílusában, remekjól megírva, Marshall tökéletesen élvezhető, szédítően elgondolkodtató és technológiailag nyilvánvaló utazást kínál a naprendszer térségén át. Útközben megmutatja, milyen visszavonhatatlanul egybefonódottá vált az emberiség a világűrrel, és az űrbéli jövőnkhöz vezető utakat. Irigylem - ez az a könyv, amelynél örülnék, ha én írtam volna. Szerencse, hogy olvashattam. - Everett Dolman, az összehasonlító katonai tanulmányok és a stratégia professzora, US Air Force's Air Command and Staff College,"
 • "Marshall ismét tanúbizonyságát adja kivételes képességének, hogy csodálatosan megnyerő, okvetlenül elolvasandó könyveket ír, amelyek meglepő tényeket tárnak fel. E könyve izgalmas és elképesztő utazásra visz, amelyben hozzáértően és gyakran szórakoztatóan kalauzol az űr felfedezésében és ennek mélyreható következményeiben mindannyiunk számára, akik itt maradtunk a Földön - Ian Goldin, a globalizáció és a fejlesztés professzora, University of Oxford"

Arnold Schwarzenegger: Tedd magad hasznossá - Az élet hét szabálya - Libri Könyvkiadó, 2024
Dr. Osman Péter ismertetése

"Nincs életcélod? Vagy van, de nem tudod, hogyan valósítsd meg? Ha betartod Arnold Schwarzenegger hét szabályát, te is gyökeresen megváltoztathatod az életed." - a LIBRI ajánló nyitó mondata - nem csekély ígéret. (Kiemelések tőlem)

Schwarzenegger egészen kivételes pályát futott be. A jelentéktelen osztrák kölyök "15 évesen súlyemelésbe fogott, 20 évesen Mr. Universe, majd hét egymás utáni évben Mr. Olympia. Minden idők egyik legnagyobb testépítőjének tartották, és számos cikket és könyvet írt erről" - Wikipediából, s írói munkássága már mutatja, hogy nagyon nem valamiféle izomagy. A testépítő pályafutás után hollywoodi filmsztárra váltott - élete e része közismert. A LIBRI-t idézve: "A világ legjobban fizetett filmsztárja." Maga építette pályája innen hihetetlen magasságba vezetett (ebben csak Ronald Reagan tett túl rajta): nyolc éven át California 38. kormányzója volt.

"Néhány hónappal azután, hogy 2011-ben lejárt a kormányzói mandátumom, az egész világom összeomlott." - írja Bevezetésében, és könyvében elmondja, hogyan állt fel innen is, és mit tanult belőle.

"Sikerei nem véletlenül övezték pályafutását - áll könyve internetes oldalán. - Egetverő sikere egy folyamat részeként állt össze (könyve elmondja mennyi volt ebben a tudatos építkezés - OP) Világos látásmód, merészen nagybani gondolkodás, közvetlen, nyílt kommunikáció, szívósan alkalmazkodóképes problémamegoldás, nyitott elme és kíváncsiság, és elkötelezettség, hogy megszolgálja azoknak, akiktől kapott. Mindebben egy lecke vezette, amelyet apja vert belé: »Mindenek felett légy hasznos!« S ahogy Arnold meghódított minden birodalmat, amelybe belépett, mindig apja bölcs tanácsát követte." (Persze itt is érvényes a régi olasz mondás: »A szótól a tettig hosszú az út.«. Schwartzy tehetsége, adottságai, céltudatos kitartása nélkül nem ment volna. És nála, az óriási többséggel ellentétben, a hosszú és kimagaslóan sikeres pályája a bizonyíték, hogy meg is tudta valósítani, amit ajánl. - OP)

A könyvről ugyaninnen: "Schwartzenegger páratlanul komoly, nyersen szókimondó, erőteljes stílusával ez a könyv inspirációs útra viszi az olvasót a jelentőségteljes élethez segítő eszköztárában. Megmutatja, miként hasznosítsuk ezeket az eszközöket a jövő beteljesítéséhez, amelyet álmodunk magunknak. betekintéseket ad színes, gazdag életébe, megragadó személyes történetekkel, életet megváltoztató sikerekkel, szintúgy a sorsát fenyegető bukásokkal - egy részük híres, másokról itt esik szó először.
Túl sokunk küzd, hogy megszabaduljék az önsajnálattól, és célt tűzzön maga elé. Kora ifjúságától Arnold kidolgozta mentális eszközeit, hogy kikapaszkodhassék a szegénységből és vidéki osztrák városa szűklátókörűségéből, eszközeit, amelyekkel fokról fokra emelkedett. Itt e tudását osztja meg velünk. Ahogy mondja, senki sem jön a kimentésedre, csak magadra számíthatsz. A jó hír pedig, hogy te magad vagy minden, amire szükséged van."

Ahogy ő összegzi Bevezetésében: "Ezt az eszköztárat hatvan év alatt fejlesztettem ki, és életem mindhárom felvonásában nagy hasznát vettem. Több mint egy évtizeddel ezelőtt is ehhez folyamodtam, amikor beleálltam a földbe, de úgy döntöttem, csak azért is kimászom a gödörből. Nincs ezekben az eszközökben semmi forradalmi. Inkább időtlennek lehet nevezni őket. Mindig működnek. Ez így volt, így van, így lesz. Úgy gondolok rájuk, mint egy tervrajz elemeire vagy tájékozódási pontokra egy térképen, ami a boldog, sikeres és hasznos élethez vezet - bármit jelentsen is ez számodra. Arra szolgálnak, hogy tudd, mi a célod, és hogy miként juthatsz el oda. Hogy állj készen belefektetni az ehhez szükséges munkát, és légy képes azt mondani a számodra fontos embereknek, hogy az út, amire el akarod vinni őket, megéri az erőfeszítést. Idetartozik a képesség, hogy nézőpontot válts, ha úttorlaszba ütközöl; hogy tartsd nyitva a szemed és az elméd; hogy tanulj a környezetből, amelyen át új utakat keresel. S ami mindennél fontosabb: miután eléred a célod, sose felejtsd el mindazt a segítséget, amit útközben kaptál - és ne mulaszd el meghálálni."

Fűszerezzük meg ezt a kis írást a The Guardian recenziója meglehetősen sajátos nyitányával! "A testépítőből lett színész és politikus újra feltalálja magát, mint motivátort, egy önfejlesztési útmutatóval, amely ténylegesen működik. Schwarzenegger akarja, hogy tudd: egy lusta darab sza@r (sic! - OP) vagy. De ezt udvariasan fogja mondani neked, gondoskodón, és pár bátorító javaslattal. Szívélyesen mondja, és nem ítélkezik. Vagy egy kis ítélkezéssel erről. Mindezt csupán azért, mert nem akarja, hogy többé valaha is egy lusta darab sz@r légy. E helyett azt akarja, hogy hasznos légy."

Schwartzy Zárszava: "Ha elég sokáig élsz, és elég keményen hajtasz azért, hogy megvalósítsd a legvadabb álmaidat, te is megérted, hogy mind kapcsolatban állunk egymással. Mind együtt vagyunk benne abban a dologban, amit életnek nevezünk. Ez pedig nem zéró összegű játszma. Igazából végtelen számú nyertese lehet - ha a meghálálás is szerepel a játékszabályok között. Nem számít, milyen fiatal vagy idős vagy, mennyire sok vagy kevés a pénzed, mennyit tettél eddig, és mennyi mindent kell még tenned. Ha többet adsz, minden esetben többet is kapsz. Segíteni akarsz magadon? Segíts másokon! Tanuld meg, hogy mindig ebből indulj ki, mert így válhatsz önmagad leghasznosabb változatává - és teheted a legtöbbet a családodért, a barátaidért, a közösségedért, a hazádért. Az egész világért."

SAJTÓSZEMLE

portfolio.hu, 2024. 06. 18.
Itt a friss PISA-kutatás: a magyar iskolákban súlyos gondok vannak

uzletem.hu, 2024. 06. 18.
Nagy volt az érdeklődés, kimerült a keret, lezárult a "KKV Fókuszterületi Innovációs Program"

hir.ma, 2024. 06. 18.
Hankó Balázs: cél, hogy Magyarország a világ legjobb 10 innovátora között legyen 2030-ra

webradio.hu, 2024. 06. 18.
Hankó Balázs: cél, hogy Magyarország a világ legjobb 10 innovátora között legyen 2030-ra

profitline.hu, 2024. 06. 18.
Célunk a tíz legjobb újító közé kerülni

hirado.hu, 2024. 06. 18.
Hankó Balázs: Cél, hogy Magyarország a világ legjobb tíz innovátora között legyen 2030-ra

trademagazin.hu, 2024. 06. 18.
Hankó Balázs: cél, hogy Magyarország a világ legjobb 10 innovátora között legyen 2030-ra

demokrata.hu, 2024. 06. 18.
Hankó Balázs: Magyarország legyen a világ legjobb tíz innovátora között

magyarhirlap.hu, 2024. 06. 18.
Az a cél, hogy a világ legjobb tíz innovátora között legyenünk

webradio.hu, 2024. 06. 18.
Hankó Balázs: cél, hogy Magyarország ...

computertrends.hu, 2024. 06. 18.
Soha nem látott szintre emelkedett a kutatás-fejlesztési befektetések összege

hrpwr.hu, 2024. 06. 18.
Stagnál az innováció a hazai KKV és nagyvállalati szektorban

novekedes.hu, 2024. 06. 18.
Emlékérmét bocsátott ki az MNB Karikó Katalin és Krausz Ferenc tiszteletére

profitline.hu, 2024. 06. 18.
Új lehetőség nyílik meg a magyar egészségügyi innovátorok előtt: vezető európai gyógyszercégekkel indíthatnak közös projekteket

Trend FM, Reggeli monitor, 2024. 06. 18.
Az Enterprise Horizon program információátadással támogatja az innovatív vállalkozásokat

Minőség és Megbízhatóság, 2024. 06. 19., 205, 206. oldal
A,,Minőség-Innováció 2023" pályázat díjátadó rendezvénye

Magyar Nemzet, 2024. 06. 19., 11. oldal
Innovációban is élre törne az ország

webradio.hu, 2024. 06. 19.
A Nemzeti Innovációs Ügynökség csatlakozott az európai innovációs ügynökségek hálózatához

novekedes.hu, 2024. 06. 19.
Az európai innovációs ügynökségek hálózatához csatlakozott a NIÜ

tozsdeforum.hu, 2024. 06. 19.
Az Innovációs Ügynökség csatlakozott a TAFTIE szervezethez

medicalonline.hu, 2024. 06. 19.
Az európai innovációs ügynökségek hálózatához csatlakozott a NIÜ

szon.hu, 2024. 06. 21.
Segítség a sérült emberek mindennapjaiban

zetapress.hu, 2024. 06. 21.
Magyar tinilányok Eb-sikere

Kelet-Magyarország, 2024. 06. 22., 1+4. oldal
Dobogót ért az új találmány

kecskemetinap.hu - 2024.06.24.
A NASA kutatói tartanak nyári egyetemet a BME-n

innoteka.hu, 2024. 06. 25.
Magyar fiatal a svájci Nemzetközi Élővilág Kutató Héten

techmonitor.hu, 2024. 06. 25.
Magyar fiatal a svájci Nemzetközi Élővilág Kutató Héten

zetapress.hu, 2024. 06. 25.
Donát és a mormoták

folyoiratok.oh.gov.hu, 2024. 06. 25.
Tehetséges magyar fiatal képviseli hazánkat a svájci Nemzetközi Élővilág Kutató Héten

telex.hu, 2024. 06. 25.
Tehetségeink itthon? - a Nobel-díjas Krausz Ferenc írása a Telexen

gondola.hu, 2024. 06. 25.
Magyar fiatal a svájci Nemzetközi Élővilág Kutató Héten

greenfo.hu, 2024. 06. 26.
Magyar fiatal a svájci Nemzetközi Élővilág Kutató Héten

Hajdú-Bihari Napló, 2024. 06. 27., 2. oldal
Ők lehetnek a jövendő női mérnökei?

hirextra.hu, 2024. 06. 27.
Magyar fiatal a svájci Nemzetközi Élővilág Kutató Héten

u-szeged.hu, 2024. 06. 27.
Nemzetközi konferenciát rendeztek az SZTE Mérnöki Karon

u-szeged.hu, 2024. 06. 27.
A Sándor-palotában Corvin-láncot kapott a két magyar Nobel-díjas, Karikó Katalin és Krausz Ferenc

u-szeged.hu, 2024. 06. 27.
Pénzverővé lett Karikó Katalin - Az SZTE és a magyar Nobel-díjasok az MNB emlékérmein

Radiocafe, Millásreggeli, 2024. 06. 28.
Interjú Lábodi Péterrel, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökhelyettesével

Innotéka, 2024. június
A BME-n mutatkoznak be a fiatal innovátorok

hirado.hu, 2024. 07. 01.
Döntött a zsűri, ki képviseli a magyar fiatalokat a 2024-es Nobel-díj-átadó ünnepségeken

techmonitor.hu, 2024. 07. 01.
Stockholm International Youth Science Seminar

zetaprtess.hu, 2024. 07. 01.
Dominika megy a SIYSS-re

gondola.hu, 2024. 07. 01.
Magyar diák a Nobel-díj ünnepségén

preshaz.eu, 2024. 07. 01.
Nobel

webradio.hu, 2024. 07. 01.
A magyar űrkutatás helyzete és magyar innovációk a KKM Tudományos és Technológiai Konferenciájának fókuszában

magyarhirlap.hu, 2024. 07. 01.
Fókuszban a magyar űrkutatás

medicalonline.hu, 2024. 07. 01.
Magyar innovációk a TéT Konferenciájának fókuszában

Magyar Nemzet, 2024. 07. 02., 4. oldal
Kinevezte a BME új rektorát Sulyok Tamás

folyoiratok.oh.gov.hu, 2024. 07. 02.
Idén is tehetséges fiatal magyar kutató képviselhette hazánkat a Stockholm International Youth Science Seminar Nobel-díj átadó ünnepségén

innoteka.hu, 2024. 07. 02.
Stockholmi Nemzetközi Ifjúsági Tudományos Szeminárium

bme.hu, 2024.07.02.
17 célkitűzés egy jobb világért - 17. Partnerség a célok eléréséért

dehir.hu, 2024. 07. 02.
Hogyan lehet elérni, hogy a lányok bízzanak a matektudásukban? Debrecenben tesztelték a programot!

ictglobal.hu, 2024. 07. 02.
Charaf Hassan a Műegyetem új rektora

okosipar.hu, 2024. 07. 03.
A magyar űrkutatás helyzete és magyar innovációk a KKM Tudományos és Technológiai Konferenciájának fókuszában Rendezvény Közzétéve 2024. július 3. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

eduline.hu, 2024. 07. 03.
Csáki Dominika előadást is tart majd Stockholmban a saját kutatási témájáról.

refresher.hu, 2024. 07. 03.
Egy budapesti gimnázium diákja képviseli Magyarországot a Nobel-díj-átadón

insiderblog.hu, 2024. 07. 03.
Mérnökök szkafanderben: út a Boschtól a világűrig - Insiderblog.hu

profitline.hu, 2024. 07. 03.
A magyar űrkutatás állt a TéT Konferencia fókuszában

u-szeged.hu, 2024. 07. 04.
Kockázati tőkebefektetők támogatják a Szegedi Tudományegyetem innovatív kutatásait

bitport.hu, 2024. 07. 04.
Várják a jelöléseket a Gyurós Tibor-díjra - Bitport - Informatika az üzlet nyelvén

digitalhungary.hu, 2024. 07. 04.
2024-ben is díjazzák az Év hazai menedzserét a Gyurós Tibor-díjátadón

hirado.hu, 2024. 07. 04.
Wolf-díjat kapott Roska Botond neurobiológus, közel lehet a Nobel-díj

mti.hu, 2024.07.05.
A tavalyinál is több pályázatot nyújtottak be a magyar kutatók a megújult Nemzeti Kutatási Kiválósági Programra

egeszsegkalauz.hu, 2024.07.05.
Vakság elleni küzdelem: Roska Botond orvosi Wolf-díjat kapott

uniside.hu, 2024.07.05.
Átadták a Pilot Kutatólaboratóriumot

weborvos.hu, 2024.07.06.
Ezért kapta Roska Botond a 2024. évi orvosi Wolf-díjat

gyartastrend.hu, 2024.07.06.
A RobonAUT győztesei

autoszektor.hu, 2024.07.06.
Kis formula, nagy tempó: ifjú mérnökök csatája a ZalaZone-ban - A nap legfontosabb hírei, BME Formula Racing Team

computertrends.hu, 2024.07.07.
Sikeresen startolt a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program - ComputerTrends

kaposvarmost.hu, 2024.07.07.
Így lendítheti előre az innováció és a tudásmegosztás az újraiparosodó Kaposvárt

trendfm.hu, 2024.07.08.
Sikeresen startolt a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program

mti.hu, 2024.07.09.
Bódis László: az innovatív vállalkozók utánpótlása miatt fontos a Hungarian Startup University Program

mti.hu, 2024.07.09.
KIM: Magyarország stabilan áll az európai innovátorok között

magyarhirlap.hu, 2024.07.09.
Sikeres a Hungarian Startup University Program

demokrata.hu, 2024.07.09.
KIM: Magyarország stabilan áll az európai innovátorok között

hir.ma, 2024.07.09.
KIM: Magyarország stabilan áll az európai innovátorok között

origo.hu, 2024.07.09.
Magyarország stabilan áll az európai innovátorok között

profitline.hu, 2024.07.09.
Magyarország stabilan áll az európai innovátorok között

behaviour.hu, 2024.07.09.
Magyarország az európai innovátorok csoportjába került

novekedes.hu, 2024.07.09.
Magyarország stabilan áll az európai innovátorok között

u-szeged.hu, 2024.07.09.
Innovációtól a startupok világáig - Negyedik évét zárta sikeresen a HSUP a Szegedi Tudományegyetemen

uniside.hu, 2024.07.09.
HSUP: a tanév legjobb projektjei és fontos bejelentések a Demo Day-en

webradio.hu, 2024.07.09.
KIM: Magyarország stabilan áll az európai innovátorok között

webradio.hu, 2024.07.09.
Bódis László: az innovatív vállalkozók utánpótlása miatt fontos a Hungarian Startup University Program

innoteka.hu, 2024.07.10.
HSUP - bemutatkoztak az idei tanév legjobb projektjei

profitline.hu, 2024.07.10.
Fontos a Hungarian Startup University Program szerepe

hrportal.hu, 2024.07.10
A Hungarian Startup University Program az innovatív vállalkozók utánpótlását segíti

autopro.hu, 2024.07.10.
Fontos az innovatív vállalkozók utánpótlása

szakmaverzum.hu, 2024.07.10.
Kutatók, előre! Sokakat érdekelt a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program

bdpst24.hu, 2024.07.10.
Megduplázódott tíz év alatt az egyetemekkel együtt dolgozó cégek száma Magyarországon

agroinform.hu, 2024.07.10.
Itt az új KAP menetrend, minden, amit tudni kell a várható támogatásokról!

index.hu, 2024.07.10.
Forradalmi előrelépés az űrkutatásban, magyar főszereplővel

nyugat.hu, 2024.07.10.
Hankó Balázs szerint javult a magyar felsőoktatás helyzete, de a helyzet közel sem ilyen fényes

kanizsaujsag.hu, 2024.07.10.
A természettudományok megszerettetése a célja a PEN táborának

profession.hu, 2024.07.10.
Kutatólaboratóriumot adtak át Debrecenben

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2024.07.10.
Értékőrző és értékformáló a megújult magyar egyetemi modell, mondta Varga-Bajusz Veronika

Radiocafe - Millásreggeli, 2024.07.10.
Interjú Kutni Mátyással, a Nemzeti Innovációs Ügynökség edukációs szolgáltatásokért felelős igazgatójával

Kapos Extra, 2024.07.11., 7.oldal
Így lendítheti előre az innováció és a tudásmegosztás az újraiparosodó Kaposvárt

u-szeged.hu, 2024.07.11.
Előrelépett a legjobb európai egyetemek között az SZTE

kamaraonline.hu, 2024.07.11.
Lezárult a Hungarian Startup University Program

kamaraonline.hu, 2024.07.11.
Tíz év alatt megduplázódott az egyetemekkel együtt dolgozó cégek száma

mta.hu, 2024.07.11.
A zene egyesítő ereje - Beethoven-est Martonvásáron

novekedes.hu, 2024.07.11.
Többen is előznek minket a régióban - az innovációs ranglistán hátul vagyunk

Élet és Tudomány, 2024.07.12., 21. oldal
Karikó Katalin és Krausz Ferenc emlékérmék

novekedes.hu, 2024.07.12.
Magyarország a kutatás-fejlesztés terén is Európa vezető országai közé akar kerülni"

index.hu, 2024.07.12.
Szijjártó Péter egy magyar technológiai céggel kötött beruházást

webradio.hu, 2024.07.12.
Szijjártó Péter: Magyarország a kutatás-fejlesztés terén is Európa vezető országai közé akar kerülni

kemma.hu, 2024. 07. 07. 12.
Szijjártó: Magyarország a kutatás-fejlesztés terén is Európa vezető országai közé akar kerülni -

Duna TV, 2024.07.12.
Fontos a gazdaság dimenzióváltásának előmozdítása, mondta Szijjártó Péter

m1, 2024.07.12.
Fontos a gazdaság dimenzióváltásának előmozdítása, mondta Szijjártó Péter

tv2, Tények, 2024.07.12.
Magyarország a kutatás-fejlesztés terén is Európa vezető országai közé akar kerülni, mondta Szijjártó Péter

Magyar Nemzet, 2024. 07. 13., 12. oldal
Erősítés a kutatás-fejlesztés terén

insiderblog.hu, 2024. 07. 13., 12. oldal
Sikeresen startolt a NKKP: több pályázatot nyújtottak be a kutatók- Insiderblog.hu
 
Készítette: VISUALIA