Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2022-02-22
EU Contest for Young Scientists
Regeneron International Science and Engineering Fair


USA, 2021
Phoenix, 2019
Pittsburgh, 2018
Los Angeles, 2017
Phoenix, 2016
Los Angeles, 2014
Phoenix, 2013
Pittsburgh, 2012
San Jose, 2010
Reno, 2009
Atlanta, 2008
Phoenix, 2005
Portland, 2004
San Jose, 2001
Sustainable World Project Olympiad, Houston (I-SWEEEP)
Stockholm International Youth Science Seminar
London International Youth Science Forum
International Wild Life Research Week, Svájc
Swiss Talent Forum
China Adolescent Science & Technology Innovation Contest
  Regeneron International Science and Engineering Fair

USA, 2021
A visszaáramlások okozta balesetek megelőzését biztosító rendszer is a legjobbak között a világ legnagyobb középiskolai tehetségkutató versenyén

2021. május 27. - A visszaáramlások, amelyek többnyire óceánok lapos partjai mentén alakulnak ki, felismerésük nehézségéből és kialakulásuk kiszámíthatatlanságából adódóan világszerte a vízi balesetek 80%-t okozzák. Ecsedi Boglárka, hajdúböszörményi magyar gimnazista, ösztöndíjjal Kaliforniában végzett tudományos munkát, és egy olyan alkalmazást fejlesztett ki, mely a visszaáramlások felismerését az eddigieknél jóval pontosabban határozza meg. Kutatását az USA-ban jelentős díjjal jutalmazták.

Ecsedi Boglárka, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanulója kutatásának címe: "Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával - mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben." Az óceánok partján létezik egy gyorsan változó veszélyes természeti jelenség, a visszaáramlás, amely többnyire lapos partok mentén alakul ki. A felismerésük nehézségéből és kialakulásuk kiszámíthatatlanságából adódóan világszerte rengeteg halálesetet okoznak. A kutatás célja egy olyan alkalmazás fejlesztése volt, mely a visszaáramlások felismerését segíti. A végeredmény egy okos telefonon használható működő algoritmus lett, mely 11%-kal pontosabb detektálást tesz lehetővé az eddigieknél. A fiatal tudósok olimpiáján, a Regeneron ISEF-en (International Science and Engineering Fair) Ecsedi Boglárka IT projektjével az IEEE Foundation 400 $-os díjat nyerte el, valamint az Innopolis University BSc hároméves képzésén vehet részt térítésmentesen, ösztöndíjjal.

Ugyanezen a versenyen, Hargitai Sára, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium diákja "Középpontban az elfeledett közép" c. munkájával 500 $-os 4. díjat kapott. Dolgozatának legfőbb célja, hogy népszerűsítse a középiskolai szinten elfeledett, de sok érdekességet magában hordozó és tudománytörténeti szempontból is jelentős kontraharmonikus közepet. Különösen biztatóak azok a vizsgálatok, amelyek a Lehmer-közepek további általánosításával kapható Gini-közepek grafikus megjelenítésére irányulnak.
Mindketten a Magyar Innovációs Szövetség által 2019-20-ban szervezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségfeltáró Versenyen indultak és első-második helyezést értek el.

Az Egyesült Államokbeli Fiatal Tudósok Versenye döntőjébe jutó diákok abból a körülbelül egymilliós mezőnyből kerülnek ki, akik a Regeneron ISEF-hez kapcsolódó helyi és nemzetközi tudományos versenyeken - igy Magyarországon az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen - szereznek győzelmet. Az idén már több mint 1800, 20 év alatti fiatalt hívtak meg a rendezvényre, 65 országból. A versenyeken a fiatalok részvételét Magyar Innovációs Szövetség biztosította. A diákok szakmai felkészítését Ivánka Gábor, korábbi nemzetközi verseny győztese, a hazai verseny zsűrijének egyik tagja végezte.

A Regeneron ISEF kétlépcsős. A versenyzőktől a zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér a tudományos projektről. Ezt követően a döntőn több száz tudós, mérnök és matematikus interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet.

Phoenix, 2019
A világ legnagyobb tehetségkutató versenyén (fiatal tudósok olimpiája) Novák Blanka a legjobbak között

Hazaérkezett Phoenixből (Arizona, USA) az a magyar fiatal, aki a 2019. május 13-17. között megrendezett Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) vett részt. Az idén már több mint 1800, 20 év alatti fiatalt hívtak meg a rendezvényre, 75 országból.

Novák Blanka a 2017-2018. évi, 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen I. díjasa volt, így a Magyar Innovációs Szövetség biztosította részvételét a tudományos (projekt) versenyek olimpiáján, az Intel ISEF-en.

Novák Blanka, az Egri Dobó István Gimnázium korábbi diákja, aki jelenleg az Eszterházy Károly Egyetemen I. éves hallgatója, "Lycium barbarum (magyarul farkasbogyó) fiziológiai hatásainak vizsgálata" c. munkájával pályázott, amelyért kiemelkedő negyedik díjat kapott, így 500 dolláros pénzjutalomban is részesült.


A Lycium barbarumban található bioaktív komponensek identifikációja, az innovatív, saját metódus alapján készített szaponifikált oldat antibakteriális hatású vegyületeinek műszeres mérése és azonosítása történt meg. A szaponifikált oldatban található komplex vegyületcsoportok együttes hatása szignifikáns gátlást fejt ki a rezisztens, szuperbaktérium Pseudomonas aeruginosa törzs ellen. Ezen oldat hatásairól jelenleg nem áll rendelkezésre szakirodalmi adat, a benne található mikrobiális effektivitást kialakító komponensek analitikai kvantitatív feltérképezése újdonságnak számít. Az eddigi szakirodalomban fellelhető, különböző extrahálási technikával készült oldatok nem gátolják a Pseudomonas szaporodását. A versenyző kutatásának jelentőségét az utóbbi években észlelt nagy mértékű rezisztencia és az "antibiotikumok utáni korszak" eljövetele adja. A kutatás témája saját ihletésű, a kísérleteket, méréseket, elemzéseket önállóan végezte el a pályázó.

Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A versenyzőktől a zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér a tudományos projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint ezer tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet. A magyar delegációt Dr. Jakab László, a hazai verseny zsűrielnöke, a BME VIK dékánja vezette.

Pittsburgh, 2018
A világ legnagyobb tehetségkutató versenyén Molnár Áron a legjobbak között

Hazaérkezett Pittsburghből (Pennsylvania, USA) az a magyar fiatal, aki a 2018. május 13-18. között megrendezett Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) vett részt. Az idén már több mint 1800, 21 év alatti fiatalt hívtak meg a rendezvényre, 75 országból.

Molnár Áron a 2016-2017.évi 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen I. díjas volt, így a Magyar Innovációs Szövetség biztosította részvételét az EU Fiatal Tudósok Versenyén. Az Európa Unió által évente szervezett, legjelentősebb és legrangosabb tehetség-kutató és gondozó programnak, a Fiatal Tudósok Versenyének döntőjén Áron továbbjutott a világdöntőre, az ISEF-re.

Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A versenyzőktől a nemzetközi zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér a projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint ezer tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet.

Molnár Áron, a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma korábbi diákja, aki jelenleg a BME-n tanul, "Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor" c. munkájával pályázott, amellyel elnyerte az Embedded Systems kategóriában a negyedik díjat, így 500 dolláros pénzjutalomban részesült.


A "Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor" célja az volt, hogy egy ferrofluidummal működő dőlésérzékelő szenzor kifejlesztése és tesztelése volt. A kifejlesztett megoldásban a vasmagot egy üvegcellába töltött ferrofluid helyettesíti, ami nanoméretű ferromágneses részecskékből és egy hordozófolyadékból álló folyékony anyag. Az így kapott eszköz egy ferrofluidum maggal ellátott differenciál transzformátor lesz. A jelenleg a piacon megtalálható MEMS (Mikro-elektromechanikai) dőlésszög szenzorok tipikus felbontása század-, illetve ezredfok körüli, tehát az elkészült szenzor pontosságban felül tudja múlni a piaci eszközök jelentős részét. Ebből adódóan felhasználási lehetőségei igen széleskörűek, leginkább az igen pontos szögmérésben segítheti a kutatók és mérnökök munkáját.

A magyar delegációt Dr. Jakab László, a hazai verseny zsűrielnöke, a BME VIK dékánja vezette. A nemzetközi versenyeken szereplő fiatal tehetségek utazását a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) fedezi.

Los Angeles 2017
A világ legnagyobb tehetségkutató versenyén Horváth Roland a legjobbak között

Hazaérkezett Los Angelesből (Kalifornia, USA) az a magyar fiatal, aki a 2017. május 14-19. között megrendezett Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) vett részt. Az idén már több mint 1800, 21 év alatti fiatalt hívtak meg a rendezvényre, 75 országból.

A Magyar Innovációs Szövetség Horváth Roland részére biztosította, hogy az Intel ISEF-en részt vehessen. Roland a 2015-2016. évi 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen I. díjas volt, illetve legfiatalabb versenyzőként elnyerte a Siemens Junior díjat is.

Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A versenyzőktől a nemzetközi zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér a projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint ezer tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet.

Horváth Roland, a Soproni Széchenyi István Gimnázium diákja, a "Mutasd! - Interaktív jelnyelvet tanító és gyakorló szoftverrel" pályázott, amellyel elnyerte a Software kategóriában a negyedik díjat, így 500 dolláros pénzjutalomban részesült.


A "Mutasd! - Interaktív jelnyelvet tanító és gyakorló szoftver" célja az volt, hogy minél több fiatallal megszerettesse a jelnyelvet, hogy érdeklődjenek a siket kultúra iránt. A Mutasd! egyfajta kedvcsináló ahhoz, hogy belépjünk ebbe a különleges világba. Ebben segít a két kéz, valamint a kezek mögött megjelenő, többnyire vidám clipart kép, amelynek kiválasztását hosszú válogatás előzte meg. A kutatás eredményessége érdekében a célközönségével - vagyis kortársaival - is megosztotta munkája pillanatnyi állapotát, és a kortársak véleményét, illetve javaslataikat kérte a további fejlesztésekhez. Másik célja az volt, hogy a diákok számára bemutassa a jelnyelv használatát. A jelnyelv tanulása során fontos, hogy különbséget tudjunk tenni az ikonikus és az absztrakt jelek között. Az ikonikus jelek könnyebben megjegyezhetőek, mert van kapcsolat a jel és a jelentés között, míg az absztrakt jeleknél ez a kapcsolat nincsen meg. Roland a könnyebb tanulás érdekében minden jelhez képet és leírást is kapcsolt, megkönnyítve ezzel azok megjegyzését.

A nemzetközi versenyeken szereplő fiatal tehetségek utazását a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) fedezi.

Phoenix 2016
A világ legnagyobb tehetségkutató versenyén Bálint Karola a legjobbak között

Hazaérkezett Kaliforniából (Phoenix, USA) az két magyar fiatal, aki a 2016. május 8-13. között megrendezett, Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) vett részt. Az idén már több mint 1700, 21 év alatti fiatalt hívtak meg a rendezvényre, 77 országból.

A Magyar Innovációs Szövetség Király Szilvia és Bálint Karola részére biztosította, hogy az Intel ISEF-en részt vehessen, ők a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen díjazottjai voltak.

Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A versenyzőktől a nemzetközi zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér előzetesen a projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint 1000 tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítják ki a végleges sorrendet.

Bálint Karola, a Szegedi Tudományegyetem elsőéves hallgatója, egy "ShopMap" nevű alkalmazást tervezett, mellyel elnyerte az Oracle Akadémia első díját, így 5000 dolláros pénzjutalomban részesült.

A ShopMap alkalmazás számos olyan kellemetlenségre nyújt megoldást, melyet vásárlás közben kell átélnünk. Elkészíthetjük benne a saját bevásárló listánkat, melyet folyamatosan szerkeszthetünk. Ha valami elfogyott otthon, azonnal felvehetjük a listába, és amikor úgy döntünk, hogy eljött az idő a vásárlásra, mindössze annyi a dolgunk, hogy magunkkal vigyük a táblagépünket vagy a mobiltelefonunkat, melyet egyébként sem hagynánk otthon. Miután elérkeztünk a boltba, egy gombnyomással terveztethetünk az alkalmazással egy olyan útvonalat, amelyen végighaladva a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban meg tudjuk venni a listánkon szereplő termékeket. Ha pedig nem írtunk előre bevásárló listát, de egy terméket nem találunk, annak helyét is könnyedén megkereshetjük a ShopMap alkalmazással.

A fiatal tehetségek kiutazását a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) fedezte.

Los Angeles 2014
A világ legnagyobb tehetségkutató versenyén Hegyesi Donát a legjobbak között

Hazaérkezett Kaliforniából (Los Angeles, USA) az a magyar fiatal, aki a 2014. május 11-16. között megrendezett, Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) vett részt. Az idén már több mint 1700, 21 év alatti fiatalt hívtak meg a rendezvényre, 72 országból.

A Magyar Innovációs Szövetség a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 1. díjban részesült Hegyesi Donát részére biztosította, hogy az Intel ISEF-en részt vehessen. A versenyre Hegyesi Donátot felkészítette, ill. elkísérte Ivánka Gábor, zsűritag.

Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A versenyzőktől a nemzetközi zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér előzetesen a projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint 1000 tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítják ki a végleges sorrendet.

Hegyesi Donát, Tóth Árpád Gimnázium érettségiző diákja, egy ún. egy az egy elleni pókerrobotot tervezett, mellyel a mérnöki kategóriában második helyezést ért el, így 1500 dolláros pénzjutalomban is részesült, valamint az M.I.T. díjaként elneveznek róla egy kisbolygót.

Az egy az egy elleni pókerrobotot célja a szórakoztatás, de e mellett a játékos még a saját taktikáján is csiszolhat. Ahhoz, hogy a robot pókerezni tudjon elengedhetetlenül fontos a lapok, illetve a zsetonok észlelése és felismerése. Mindezt 2 webkamera képének elemzésével oldotta meg a pályázó. A program futását a képelemzés és a pókerező algoritmus nagysága miatt kisméretű ipari számítógépre bízta. A robotkart egy Atmega 328-as mikroprocesszor vezérli. A játékhoz a fiatal egyedi színkóddal ellátott lapokat és zsetonokat készített. A robottal való játék élvezetes, sebessége jó.

A Magyar Innovációs Szövetség 2014. június 10-11-én, a Design Terminálban, Budapesten, az idei, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legtehetségesebb fiataljait is bemutatja, akik közül kiválasztja majd a nemzetközi versenyeken szereplő fiatalokat.

Phoenix 2013
Egy héten belül két nemzetközi díj az USA-ból

2013. május 17-én, az arizonai Phoenixben megrendezett 64. Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) Papp Gergely; május 12-én, Houstonban (Texas), a 6. fenntarthatósági olimpián (I-SWEEEP) Szalóki Csaba ért el harmadik helyezést. Mindketten a tavalyi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért helyezésük alapján indulhattak az USA-ban.

Az Intel ISEF-re közel 1600 középiskolást hívtak meg az USA-ból, és további 70 országból. A kiállítással egybekötött döntőn közel ezer tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítják ki a végleges sorrendet.


Papp Gergely egyedi kialakítású hangszóró mágnes-kört épített. Ezáltal nagyobb érzékenységet, jobb hangminőséget, valamint jóval nagyobb hangnyomást sikerült elérnie. A hangszóró minden egyes alkatrésze (pille, membrán, perem, tekercs, kosár stb.) saját tervezésű, egyedi kialakítású. A fiatalt Ivánka Gábor, szabadalmi ügyvivő, a hazai verseny egyik zsűritagja készítette fel és kísérte el a versenyre.

Az új típusú hangszóró ("Koaxális hangszóró elrendezés") hazai szabadalmaztatási kiadásait a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) fizette. A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap terhére kiírt "Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása IPARJOG_12 Program" keretében a költségek összegét (300 900 Ft) a MISZ pályázat útján elnyerte.


Az I-SWEEEP-en szintén 70 országból kiválasztott közel 600 diák állított ki, ahol Szalóki Csaba "Lapgát" című munkájával szerepelt.


A Magyar Innovációs Szövetség 2013. június 10-11-én, az Akvárium Klubban a két fiatalon kívül bemutatja az idei Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legtehetségesebb fiataljait, akik közül kerülnek ki a következő évi nemzetközi versenyeken szereplő fiatalok.

Pittsburgh 2012
A világ legnagyobb tehetségkutató versenyén magyar fiatal matematikusok a legjobb 4 között

Május 20-án, vasárnap este hazaérkeztek Pittsburgh-ból (Pennsylvania, USA) azok a magyar fiatalok, akik a 2012. május 13-18. között megrendezett, Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) vettek részt. Az idén 70 országból már több mint 1500, 21 év alatti fiatalt hívtak meg erre a fiatal tudósok olimpiájára.

A 2010/2011. évi jubileumi, 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen még csak második díjban részesült fiatalok, Énekes Péter és Köpenczei Gergő időközben továbbfejlesztették tudományos munkájukat, és ezért a Magyar Innovációs Szövetség biztosította részükre, hogy a 2012. évben az Intel ISEF-en ők képviselhessék Magyarországot.

Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A benevezett versenyzőktől a nemzetközi zsűri egy legfeljebb 10 oldalas angol nyelvű leírást kér előzetesen a projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több, mint száz tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítják ki a végleges sorrendet.

A két magyar fiatal, "Az s(n) számelméleti függvény használhatósága kódolási célokra" c. pályázatukkal matematikából a kiváló negyedik helyezést érték el, melynek eredményeként jelentős pénzjutalomban is részesültek.

A pályázók egy olyan egyirányú kódolás eljárását dolgoztak ki, amely az s(n) számelméleti függvény tulajdonságain alapszik. A kódolás általános értelemben véve egy olyan eljárás, amely egy adatsort egyezményes jelekké alakít. A kódolás lehet egyirányú és kétirányú. Az egyirányú kódolás egy algoritmus segítségével olyan "lenyomatot" készít egy adatsorból, amelyből semmilyen eljárással nem lehet helyreállítani az eredeti adatsort, azonban a lenyomat segítségével egyértelműen azonosítható. A visszafejthetetlenséget a függvény tulajdonságai biztosítják, az azonos lenyomatú adat készítésének megakadályozására saját módosításokat alkalmaztak az eljáráson. A fiatalok által kidolgozott módszer előnye, hogy a hardver fejlődésével párhuzamosan a kódolás biztonságos marad.

A Magyar Innovációs Szövetség 2012. június 11-12-én, a Csodák Palotájában, Budapesten, a 2012. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny ez évi legtehetségesebb fiataljait be is mutatja, akik közül kell majd kiválasztani a következő nemzetközi versenyeken szereplő fiatalokat.

San Jose, 2010
Május 9. és 14. között hatvanegyedik alkalommal rendezték meg az Intel által támogatott fiatal tudósok világversenyét (Intel International Science and Engineering Fair - Intel ISEF) a kaliforniai San Joseban. A világ legnagyobb, egyetemi tanulmányok előtti, tudományos teljesítményeket elismerő versenyén idén 50 ország több mint 1600 versenyzője mutatta be projektjét. A versenyzők egy kiállítás keretében mutatták be munkáikat, melyeket a közel ezer fős zsűri tagjai 15 perces interjúk keretében értékeltek. Több ezer helyi diák érdeklődésére számot tartó nyílt napot is tartottak.

Magyarországot az eseményen Sugár Krisztina és Simon Dávid Szabolcs, MAFITUD-tagok, a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjai képviselték, akik az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen tavaly második díjban részesültek.

A világversenyen az ifjú tehetségek "Hulladékhő pumpa" című munkájukkal indultak, mely a számítógépek hőleadásával foglalkozik: olyan rendszert készítettek, amelyben a számítógép által termelt hőt egy Stirling-motor segítségével hasznosítják újra. A rendszer alkalmazásával két ventilátor működtetését váltják ki, a Stirling-motor üzemeltetéséhez, illetve a hűtéshez nem kell külön energiát befektetni, a processzor által termelt hulladékhő önmagában elegendő.

A projekttel második helyezést értek el, valamint mindkettőjükről elneveznek egy-egy Föld közeli kisbolygót is. Elnyerték a verseny egyik különdíját is, így részt vehetnek a 2010. évi "China Adolescent Science & Technology Innovation Contest" (CASTIC) elnevezésű versenyen, Kantonban.


A díjátadó ceremónián Paul Otellini, az Intel Corporation elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, reméli, hogy az itt jelen lévő középiskolások energiája és elkötelezettsége a matematika és más tudományok iránt az őket követő még fiatalabb generációt is inspirálja, hogy tovább fejlődhessen világunk.

RENO, 2009
Május 10. és 15. között hatvanadik alkalommal rendezték meg az Intel által támogatott fiatal tudósok világversenyét (Intel International Science and Engineering Fair - Intel ISEF) az USA-beli Renoban (Nevada állam). A világ legnagyobb, egyetemi tanulmányok előtti tudományos teljesítményeket elismerő diákolimpiáján idén 56 ország 1563 versenyzője mutatott be mintegy 1200 projektet. A munkákat a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező zsűri 15 perces interjúk keretében értékelte. Több ezer helyi diák érdeklődésére számot tartó nyílt napot is tartottak.


Magyarországot az eseményen Spohn Márton, MAFITUD-tag, a Magyar Innovációs Szövetség delegáltja képviselte, aki az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen tavaly első díjban részesült.

A világversenyen az ifjú kutató "A gyógyítás ösvényei: diterpén szintézisek felfedezése a menták családjában, melyekből ígéretes gyógyszer-hatóanyagok állíthatók elő" című munkájával a biológia területén, a fődíj kategóriában a három második díj egyikét nyerte el. Az 1500 $ pénzjutalom mellett az MIT Lincoln Laboratory különdíjaként Mártonról is elneveznek egy, a kutatóintézet LINEAR programja keretében felfedezett Föld közeli kisbolygót.

A díjátadó ceremónián - melyen összesen közel 1 millió dollárnyi ösztöndíj talált gazdára - Elizabeth Marincola, a főszervező, a Society for Science & the Public elnöke a tudomány forradalmainak példájaként hozta fel az 1960-as évek küzdelmét a Holdra szállásért, kiemelve, hogy 1969-ben, a Holdra szállás évében a projekten dolgozó tudományos csoport átlagéletkora 27 év volt.

ATLANTA, 2008
2008. május 11-16. között, 59. alkalommal került megrendezésre a fiatal tudósok olimpiája, az INTEL Nemzetközi Tudományos és Műszak Verseny, Atlantában, az USA Georgia államában. Ez a világ - évente más-más amerikai városban megrendezett - legnagyobb ifjúsági tudományos és műszaki seregszemléje a 15-21 év közötti korosztály számára.

Ebben az évben 1500 - az USA egyes államaiban és a világ más országaiban rendezett versenyeken győztes tudományos és mérnöki - projekt szerepelt ezen a rendezvényen.

A Magyar Innovációs Szövetség szervezésében és támogatásával Spohn Márton budapesti középiskolás, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztese és az EU Fiatal Tudósok Versenyének első díjasa vett részt a versenyen, aki projektjében a növények kártevők elleni önvédelmét vizsgálta. A versenyző magyarázatot adott arra, hogyan tudja a növény időben koncentráltan felszabadítani önvédelmi vegyületeit, azok lassú termelődése ellenére. A kutatás kimagasló eredménye, hogy alkalmazása révén a környezetkárosítás jelentősen csökkenthet, a káros növényvédő szerek, permetek stb. használata feleslegessé válik.

Az alaposan kidolgozott pályaműre a szakzsűri is felfigyelt, és a munkát az értékes 3. díjjal jutalmazta. Ez nagy siker Spohn Mártonnak és Magyarországnak.

Az atlantai tudományos versenyt az amerikai és a nemzetközi tudományos élet kiválóságai is megtisztelték jelenlétükkel és az amerikai sajtó is nagy figyelemben részesítette.

PHOENIX, 2005
2005. május 8. és 14. között 56. alkalommal került megrendezésre a fiatal tudósok olimpiája, az INTEL Nemzetközi Tudományos és Műszak Verseny, Phoenix-ben, az USA Arizona államában.

Ebben az évben 1444 - az USA egyes államaiban és a világ más országaiban rendezett versenyeken győztes tudományos és mérnöki - projekt szerepelt ezen a rendezvényen.

 
A Magyar Innovációs Szövetség szervezésében és támogatásával Rátai Dániel budapesti középiskolás, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik győztese vett részt a versenyen, egy olyan találmánnyal, amely minimális (kb. 25-30 ezer forintos) ráfordítással a közönséges személyi számítógépet háromdimenziós készülékké, s egyben érintőképernyős PC-vé képes változtatni. A tudományos-fantasztikus filmekbe illő teljesítményt a nemzetközi zsűri számunkra példa nélküli elismerésben részesítette: összesen hat első díjat ítélt oda a fiatal feltalálónak.

Rátai Dániel miután kategóriájában (számítástechnika - computer science) győzelmet aratott (3000 $), elnyerte a kategóriája fődíját (Best of Category Award - 5000 $), ez azt is jelentette, hogy Rátai Dániel a legmodernebb mobil-technológián alapuló notebook-ot kapta meg az Intel-től. Továbbá nyert egy szakmai tanulmányutat Stockholmba, a Stockholm International Youth Science Seminar-ra.

Egyúttal Dániel elnyerte a versenyt támogató szervezetek (IEEE Foundation és a Patent and Trademark Office Society) két különdíját, 700, ill. 200 dolláros értékben.

Ezen kívül megnyerte a világ legtekintélyesebb processzor-gyártó cégének, az Intelnek a legjobb teljesítményért felajánlott díját (Intel Foundation Achievement Award), ebben összesen tizennégyen részesülhettek. A díjazás: 5000 dollár volt.
Portland, 2004
2004. május 9. és 14. között 55. alkalommal került megrendezésre a fiatal tudósok olimpiája, az INTEL Nemzetközi Tudományos és Műszak Verseny, Portland-ben, az USA Oregon államában. Ez a világ - évente más-más amerikai városban megrendezett - legnagyobb ifjúsági tudományos és műszaki seregszemléje a 15-21 év közötti korosztály számára.

Ebben az évben 1400 - az USA egyes államaiban és a világ más országaiban rendezett versenyeken győztes tudományos és mérnöki - projekt szerepelt ezen a rendezvényen.

A Magyar Innovációs Szövetség szervezésében és támogatásával Németh Gábor szolnoki középiskolás, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztese és az EU Fiatal Tudósok Versenyének első díjasa vett részt a versenyen, aki új műszaki megközelítéssel, az eddig ismertnél nagyobb sávszélességű és hatékony plazmahangszórót tervezett és épített.

Az újszerű műszaki megoldásra a szakzsűri is felfigyelt, és a munkát az értékes 4. díjjal jutalmazta. Ez nagy siker Németh Gábornak és Magyarországnak.

A portlandi tudományos versenyt az amerikai és a nemzetközi tudományos élet kiválóságai - többek között nyolc Nobel-díjas tudós - tisztelték meg jelenlétükkel, és az amerikai sajtó is nagy figyelemben részesítette.
San Jose, 2001
A Szilícium-völgy fővárosában, San Joseban 52. alkalommal rendezték meg az Intel Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyt (ISEF).

2001-ben hazánkból egy projekt képviselője vehetett részt ezen a nagyszabású versenyen, melyen a Hegedüs Ramón által készített Excimer lézeres abláció háromdimenziós gyorsfényképezése c. pályázat indult.

A széles körben használt excimer lézerek által előidézett fotoabláció folyamata alkalmas mind anyagok, mind emberi szövetek megmunkálására. Az abláció komplex fizikai folyamat, ezért leírása meglehetősen bonyolult, sok paraméterrel történik. A pályázat célja egy olyan modellezési eljárás kifejlesztése volt, mellyel a folyamat lényegi részét, az anyag eltávozását a megmunkált felületről, illetve a felület változásait képes három dimenzióban leképezni. A kísérleti rendszer három video-kamerával gyorsfényképezéses módszerrel készített képekből, saját fejlesztésű számítógépes program segítségével készíti el a három-dimenziós modellt.

Hegedüs Ramón által kidolgozott új, ötletes módszer az Eastman Kodak Company kategóriában érdemelte ki a különdíjat, melynek eredményeként 1000 dolláros pénzjutalomban is részesült. Ebben a csoportban azokat a diákokat díjazták, akik a legeredményesebb módon hasznosították a fényképészet módszereit egy tudományos projekt lényegének bemutatása során.
Untitled Document Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (+361) 200 0731
mobil: +3630 955 0420
www.innovacio.hu
Készítette: VISUALIA