Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2011-12-27
Untitled Document
32. OTIO


Végeredmény
I. forduló
31. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
30. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
29. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
28. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
27. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
26. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
25. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
24. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
23. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
22. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
21. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
20. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
19. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
18. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
17. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
16. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
15. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
14. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
13. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
12. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
  20. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS Tehetségkutató VERSENY (2010/2011-es tanév)
végeredménye

1. A bírálóbizottság 2011. május 20-án megtartott ülésén 3 első, 3 második, 4 harmadik, illetve 3 különdíjat ítélt oda.

2. A bírálóbizottság 6 pályázatot kiemelt dicséretben, további 31 pályázatot pedig dicséretben részesített.

3. A zsűri döntése értelmében a 2011. szeptember 23-28. között, Helsinkiben megrendezésre kerülő "22. EU Contest for Young Scientists" európai döntőben az alábbi három, első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
Új terápiás lehetőség vizsgálata sclerosis multiplexben (pályázó: Biró Enikő)
MPA - Medical Pocket Assistant (pályázók: Erdélyi Soma és Lipécz Ádám)
Tilitoli játék (pályázó: Ócsvári Áron)

4. A 3 első és a 3 második helyezett által megjelölt egy-egy tanár egyszeri, 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesült.

5. A Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját a legfiatalabb díjazott, Naszlady Márton, a budapesti Arany János Általános Iskola és Gimnázium 16 éves tanulója kapta meg.

6. A Google, a nagy teljesítményű és felhasználóbarát számítástechnikai projektet kidolgozó legjobb pályázónak járó különdíjában Orgován József és Lipécz Ádám részesült. A fiatalok a Google zürichi központjába látogathatnak 2011. szeptemberében.

7. A Magyar Innovációs Szövetség 100 000 Ft-os különdíjában a legjobb határontúli pályázó, Nagy Tímea részesült.

8. A 13 díjazott és a 6 kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunka 2011. június 8. és 9. között nyilvános bemutatásra kerül a Millenáris Park "C" épületének Aulájában.Díjnyertes pályázatok

I. Díjban Részesített Pályamunkák

1. Új terápiás lehetőség vizsgálata sclerosis multiplexben*
pályázó: Biró Enikő (1992)
iskola: ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, Budapest
konzulens: Toldi Gergely


A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszert érintő, legtöbbször fiatal felnőtteknél jelentkező autoimmun kórkép. Az autoimmun folyamat következtében elsősorban az idegsejteket borító velőshüvely állománya pusztul. A tünetek alapján a biztos diagnózist MR-vizsgálat, valamint lumbálpunkció nyújtja, a kórkép létrejöttében egyes kórosan működő limfocita altípusok játszanak fontos szerepet. A pályázó vizsgálatának célkitűzése az volt, hogy a kálium csatornák gátlásának hatására megfigyelje a limfocita aktivációban létrejövő különbségeket a Th1, Th2, valamint a CD4 és CD8 sejttípusokban SM-ben, egészségesekhez viszonyítva, és megállapítsa, hogy a limfociták kálium csatornáinak gátlása felhasználható-e a kórkép jövőbeni kezelésében, mint lehetséges terápiás célpont. Eredményei pedig arra utalnak, hogy a vizsgált csatornák gátlásával csökkenthető a limfocita aktiváció mértéke.
*A díjat az EGIS Nyrt. ajánlotta fel. A vállalat a különdíjon túlmenően egy előadási lehetőséget is felajánlott a fiatal részére az egyik tudományos fórumán.

2. MPA - Medical Pocket Assistant*
pályázók: Erdélyi Soma (1992) és Lipécz Ádám** (1992)
iskolák: Széchenyi István Gimnázium, Sopron,
Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, Sárospatak
konzulens: Lang Ágota


Az MPA, egy telefonos elsősegély-segédprogram, amely mobiltelefonon keresztül ad érthető, egyszerű útmutatót vészhelyzet esetén. A fiatalok a projekt kidolgozása kapcsán szakértővel is egyeztettek, így orvosilag is korrekt alapra építkeztek. A programozás két irányba indult el. A legáltalánosabb nyelv - melyet szinte minden telefon ért - a web. Ebből kifolyólag a program valójában egy mobiltelefonokra optimalizált honlap, melyet a régi, középkategóriás telefonok is gond nélkül megjelenítenek. A programban megjelenő szövegek megírása után lefordították azokat angolra, így a program rögtön két nyelven készült el. A pályázók fontosnak tartották még a megfelelő illusztrálást, így több mint 100 szemléltető ábra magyarázza és színesíti az alkalmazást. A program segítségével, az elsősegély-nyújtási képzettséggel nem rendelkezők is gond nélkül alkalmazzák pl. a stabil oldalfekvést.
*A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ajánlotta fel.
** Lipécz Ádám elnyerte a Google különdíját is.


3. Tilitoli játék*
pályázó: Ócsvári Áron (1992)
iskola: Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola, Budapest
konzulens: Horváth Betti


A "Tilitoli" egy egyszemélyes logikai játék, amit 3x3, 4x4 vagy 5x5-ös méretű táblán játszanak. A feladat az, hogy a számokat sorfolytonosan rendezzük úgy, hogy az üres mező a tábla jobb alsó sarkában helyezkedjen el. A program egy úgynevezett audiojáték, amely főként a hangszórók adta lehetőségekre támaszkodva nyújt "játékélményt" a felhasználónak. A játékban az a nagy nehezítés, hogy nincs hozzá grafikai támogatás, így a játékos csak a fülére és a memóriájára hagyatkozhat. A játékos saját maga is létrehozhat táblákat, így még érdekesebbé teheti a játékot, amihez csak egy xml fájlt kell készítenie, a megadott szabályok szerint. Annak ellenére, hogy az audio játékok általános célközönsége a látássérültek, a játék készítésekor, a pályázó bővebb felhasználói réteget kívánt megcélozni. Ezzel a játékkal nem csak a memóriát, a logikát és koncentráló képességet, hanem a hallás utáni tájékozódást is lehet gyakorolni.
* A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

II. Díjban Részesített Pályamunkák

1. Prometheus Project*
pályázók: Orosz Ádám (1993) és Mérő László (1994)
iskola: NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely
konzulens: Baranyai József


A fiatalok által fejlesztett, terepjáró képességekkel is bíró, internetről távvezérelt automatizált eszköz szélsőséges körülmények között is megoldást jelenthet sok felmerülő problémára. Képes huzamosabb ideig bent tartózkodni a veszélyes területen, onnan valós időben adatokat, képeket szolgáltatni, és szükség esetén helyet változtatni. A robot képes beavatkozásokra, így például kisebb tárgyak áthelyezésére, vezetékek átvágására, magával szállított tárgyak elhelyezésére. Az alkalmazott módszer nagy előnye, hogy internetkapcsolat és a pályázók által fejlesztett többnyelvű szoftver segítségével a vezérlési funkciók megoszthatósága miatt a robot három fő funkcióját a Föld bármely három különböző pontjáról lehet irányítani, így akár órákat is nyerhetnek a kárelhárítók. A "Prometheus project"-ben számos, pl. a rendvédelmi szerveknél használatos felhasználási lehetőség rejlik.
*A díjat a Puskás Tivadar Közalapítvány ajánlotta fel.

2. Az s(n) számelméleti függvény használhatósága kódolási célokra*
pályázók: Énekes Péter (1992) és Köpenczei Gergő (1992)
iskola: Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium
konzulens: Dr. Katz Sándor


A kódolás általános értelemben véve egy olyan eljárás, amely egy adatsort egyezményes jelekké alakítja. A kódolás lehet egyirányú és kétirányú. Az egyirányú kódolás egy algoritmus segítségével olyan "lenyomatot" készít egy adatsorból, amelyből semmilyen eljárással nem lehet helyreállítani az eredeti adatsort, azonban a lenyomat segítségével egyértelműen azonosítható. A pályázók egy olyan egyirányú kódolás eljárását dolgoztak ki, amely az s(n) számelméleti függvény tulajdonságain alapszik. A visszafejthetetlenséget a függvény tulajdonságai biztosítják, az azonos lenyomatú adat készítésének megakadályozására saját módosításokat alkalmaztak az eljáráson. A kidolgozott módszer előnye, hogy a hardver fejlődésével párhuzamosan a kódolás biztonságos marad.
*A díjat az Ericsson Magyarország Kft. ajánlotta fel.

3. Méregből gyógyszert II.
pályázó: Juhász Dorottya (1991)
iskola: Debreceni Egyetem Általános Orvosi Kar
konzulens: Bartók Ádám


A pályázó azt kutatta, hogyan tudná egy viszonylag egyszerű mechanizmussal gátolni az immunrendszer túlzott működését az autoimmun betegségnél. A módszer lényege, hogy sejt szinten blokkolják a T-lymphocita adott ioncsatornáit, amely megakadályozza az immunitásért felelős kaszkádrendszer elindulását, ezáltal az adott szövetek és szervrendszerek nem károsodnak. A pályázó az Anuroctoxin megfelelő helyein történő aminosavcserével létrehozott mutánsok szenzitivitási és affinitási profilját vizsgálta, valamint egy új, Tc32 névre keresztelt toxin működése is. A Tc32 névvel ellátott toxin, a brazíliai Tityus cambridgei skorpió venomjából nyerhető ki. Kísérletei során tehát három skorpiótoxint, ill. ezek blokkolási mechanizmusát figyelte meg a Kv1.3 feszültségfüggő kálium-csatornára nézve naive T-lymphocitákon. A pályázó számos információ birtokába jutott a csatornáról, annak működéséről és felépítéséről, az ezt blokkolni képes toxinok konformációjáról és morfológiájáról, valamint működésük hatásfokáról.

III. Díjban Részesített Pályamunkák

1. Kockakulcs*
pályázók: Doktorits László (1995) és Naszlady Márton ** (1995)
iskola: Arany János Ált. Iskola és Gimnázium, Budapest
tanár: Oláh Zsuzsa


A fiatalok által feltalált eszközzel (kockakulcs) az összes elektronikus zárszerkezet, beléptető- vagy riasztórendszer vezérelhető. A kulcsokkal és kártyákkal szemben a kockakulcs előnye, hogy a kocka birtoklása még nem teszi lehetővé a zárszerkezet nyitását; ahhoz ismerni kell azt is, hogy a kocka mely lapjait, azokat milyen irányban és milyen sorrendben és hányszor kell a leolvasó szerkezethez hozzáérinteni. Így tehát a szerkezet nagyobb biztonságot nyújt, mivel ötvözi a mechanikus, a számkombinációs és a mágneskártyás rendszerek előnyeit. A kocka hat lapja közül néhányat meghatározott irányban és meghatározott sorrendben kell a tulajdonosnak a leolvasó szerkezethez érintenie. A kockakulccsal mágneszár, számítógép vagy riasztórendszer, illetve bármilyen otthoni elektromos hálózati eszköz működtethető.
*A díjat a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége ajánlotta fel.
** Naszlady Márton elnyerte a SIEMENS különdíját is.


2. Új fejlesztésű biofilterek alkalmazása a szennyvíztisztításban
pályázó: Kormányos Ákos (1992)
iskola: Zentai Gimnázium, Szerbia
konzulens: Kormányos Róbert


A pályázó egy új biofiltert fejlesztett ki, amely hatékonyan tudja kiszűrni a környezetből a nehézfémeket, és még a kőolajszennyezést is. A biológiai abszorbció és adszorbció elvén alapuló módszer a gombák hifáinak azon tulajdonságait használja fel, hogy képesek élő és holt állapotban is megkötni a nehézfémeket. Mindehhez párosulnak a speciálisan fejlesztett olajfaló baktériumok, amelyek biofilmeket képezve a hifák felületén, a kőolajszennyezések semlegesítésében játszanak szerepet. Az új módszer gyakorlati alkalmazása is megoldható, hiszen a mezőgazdasági gombatermesztésből visszamaradó különféle komposztok (kivétel a csiperke komposzt), minimális ráfordítással, élő vagy holt állapotban is alkalmasakká válnak a nehézfémek és kőolajszennyezések eltávolítására. A biofilter hatékonyságát nehézfémeket tartalmazó oldatokkal, a méréseket pedig a spektrofotometria, illetve fotoelektro kolorimetria módszerével végezte a pályázó.

3. Vízminősítési vizsgálatok a Karcsa-tavon*
pályázó: Czinke László (1993)
iskola: Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
konzulens: Halász László


A vízminőség egy bizonyos mértékig hatással van a flórára és a faunára, ezért a vízben megtalálható élőlények, főképp a makrogerinctelenek, érzékenységet mutatnak a különböző típusú és intenzitású szennyeződések iránt, úgynevezett bioindikátorokként szolgálnak. Ezért ezek az élőlények eredményesen felhasználhatóak az egyes vizek minőségének vizsgálataira. A pályázó ilyen vizsgálatokat végzett a Karcsa-tavon. A mintavétel során igyekezett minden elérhető helyről mintát venni, tehát az iszapból, a nád tövéről, vízinövényekről, kövekről vagy úszó fatuskókról. A feldolgozást több módszer segítségével végezte. Eredményei alapján megállapítható, hogy a Karcsa-tó vízminősége az emberi behatások ellenére ugyan jó, de kisméretű, ezáltal sérülékeny ökorendszer lévén ingadozó, gyorsan változik térben és időben. Továbbá megfigyelhető, hogy az emberi behatásoktól távolodva javul a vízminőség.
* A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta fel.

4. Hőlégmotoros napkollektor rendszer
pályázó: Kecsenovity Egon (1992)
iskola: Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar, Anyagmérnök Bsc


A pályázó kutatása során a napkollektor rendszereket vizsgálta és a szivattyú helyettesítésére keresett megoldást. A hőlégmotoros napkollektor rendszer működésének vizsgálatához készített egy modellt, ami egy házi készítésű LTD Stirling motor és egy ugyancsak házi készítésű miniatűr Tesla turbinából állt. A végzett mérések sikeresnek mondhatók: ez a kis modell képes volt percenként 2 deciliter folyadékot megforgatni 80 °C-os vízzel. Ez nagyobb méretekben alkalmazva (például egy házméretű rendszeren) képes felvenni a versenyt egy elektromos meghajtású szivattyúval. A fiatal emellett megoldotta a Stirling motorok egyik nagy hibáját, az önindítást is. Az elkészült, hőlégmotoros napkollektor rendszer működőképes, olcsón elkészíthető és alkalmazható, akár olyan területeken is, ahol nincs elektromos áram.

A Magyar Innovációs Szövetség Különdíjában Részesített Pályamunka

1. A nyesőzőgép - avagy az új generációs mechanikus gyomirtó a vegyszerekkel szemben
pályázó: Nagy Tímea (1992)
iskola: Politechnikai Iskola, Szabadka
konzulens: Erdélyi Szilárd


A gyümölcstermesztés az elmúlt 10 évben fokozatosan visszafejlődött. Az ültetvények közel 2/3-a 15 évesnél idősebb, fajtaszerkezete elavult. A pályázó által feltalált nyesőzőgép egy mechanikus csuklórendszerű, három ponton traktorra kapcsolható kisgép, amely a traktor kardántengelyén keresztül kap meghajtást. Reduktoron és ékszíjas erőátviteli elemeken keresztül forgat egy korongot, amelyen négy talajmaró kés van. A korong egy lengőkaron helyezkedik el, amely ütköző kerék segítségével minden gyümölcsfánál becsukódik, majd a fát kikerülve a forgómozgás és egy segédrugó segítségével visszahúzza magát a fasávba. A nyesőzőgép legnagyobb előnye, hogy használatával teljesen kiküszöbölhető a fasávok vegyszeres gyomirtása. A talaj átforgatása miatt a rovarok és spórák nem tudnak a fákra átterjedni, így a növényvédő szerek használata is jelentősen lecsökken.
20. Ifjúsági Tudo-
mányos és Innovációs Tehetségkutató Verseny


Végeredmény
(PDF, 2,9 MB)
A verseny főVÉDNÖKE:
Dr. Hoffmann Rózsa, államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium

A projekt a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósult meg.

A verseny támogatói:
Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Iparfejlesztési Közalapítvány
Puskás Tivadar Közalapítvány
Magyar Telekom Nyrt.
GE Hungary
3D HISTECH Kft.

Siemens Zrt.
Ericsson Magyarország Kft.
EGIS Gyógyszergyár Nyrt.
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.
77 Elektronika Kft.
Innomed Medical Zrt.
Sanatmetal Kft.
NI Hungária Software és Hardware Kft.
COVENT Tőke Befektető Zrt.
Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége
Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Médiatámogatók:
Duna Televízió
Világgazdaság
Millenáris Nonprofit Kft.
Élet és Tudomány
A zsűri elnöke:
Prof. Ormos Pál akadémikus, az MTA SZBK főigazgatója

A zsűri tagjai:
Dr. Bendzsel Miklós elnök, SZTNH
Bolyky János Antal vezérigazgató, COVENT Tőke Befektető Zrt.
Dr. Gloviczki Zoltán, helyettes államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Dr. Gordos Géza egyetemi tanár, BME
Dr. Havass Miklós elnök, SZÁMALK Zrt.
Ivánka Gábor, MAFITUD vezetőségi tag, az 1997. évi EU Fiatal Tudósok Versenyének 3. helyezettje
Dr. Kőhalmi Zsolt elnök, Puskás Tivadar Közalapítvány
Kriston Ákos, a NOVATech.com 1.0 Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny győztese
Dr. Kroó Norbert akadémikus, az MTA alelnöke
Dr. Matolcsy Mátyás ny. főmérnök, IKARUS Rt.
Dr. Náray-Szabó Gábor akadémikus, MTA
Dr. Pakucs János ügyvezető igazgató, Olajterv Holding, a MISZ tiszteletbeli elnöke
Pomezanski György újságíró, a Felkínálom Alapítvány elnöke
Dr. Sallai Gyula tanszékvezető egyetemi tanár, BME
Dr. Szabó Gábor rektor, SZTE, a MISZ elnöke
Várhegyi Csaba fejlesztőmérnök, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft., az I. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztese
Dr. Veress Gábor egyetemi tanár, Debreceni Egyetem
Dr. Volk Balázs főosztályvezető-helyettes, EGIS Gyógyszergyár Nyrt., a IV. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2. helyezettje
Dr. Závodszky Péter akadémikus, kutató professzor, MTA SZBK Enzimológiai Intézet
Készítette: VISUALIA