Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2013-09-02
Untitled Document
32. OTIO


Végeredmény
I. forduló
31. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
30. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
29. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
28. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
27. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
26. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
25. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
24. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
23. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
22. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
21. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
20. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
19. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
18. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
17. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
16. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
15. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
14. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
13. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
12. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
  17. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS Tehetségkutató VERSENY (2007/2008-as tanév)
végeredménye

1. A bírálóbizottság 2008. május 21-én megtartott ülésén 4 első, 3 második, 4 harmadik, illetve 1 különdíjat ítélt oda.

2. A bírálóbizottság 19 pályázatot dicséretben részesített.

3. A zsűri döntése értelmében a 2008. szeptember 19-25. között, Koppenhágában megrendezésre kerülő "20. EU Contest for Young Scientists" európai döntőben az alábbi három, első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
Látás vizsgáló készülék (pályázók: Gács Gergő és Sarkadi-Nagy Balázs)
EPRIC (pályázó: Éger Ferenc)
A Citadella-kristálybarlang geológiai-geomorfológiai vizsgálata (pályázók: Leél-Őssy Csaba és Márta Zsolt)


4. A négy első és a 3 második helyezett által megjelölt egy-egy tanár vagy konzulens egyszeri, 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesült.

5. A Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját a legfiatalabb díjazott, Éger Ferenc, a Pataky István Fővárosi Gyakorló Híradásipari és Informatikai Szakközépiskola 16 éves tanulója kapta meg.

6. A Magyar Innovációs Szövetség 100 000 Ft-os megosztott különdíjában a két legjobb határontúli pályázó, Homolya Miklós és Gleszer Erik részesült.

7. A 12 díjazott és a 7 dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkák 2008. június 11. és 12. között nyilvános bemutatásra kerülnek a Millenáris Park, Jövő Háza Kiállítás B Épületében, a "Klikk 3.0, A digitális játszótér" című kiállítás keretén belül.Díjnyertes pályázatok

I. Díjban Részesített Pályamunkák

1. Látás vizsgáló készülék*
pályázók: Gács Gergő (1988), Sarkadi-Nagy Balázs (1987)
iskola: Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium, Győr
konzulens: Gyenese László


A fiatalok által kifejlesztett készülék lehetővé teszi a gyors, pontos, szubjektivitástól mentes látásvizsgálatot. A színlátás vizsgálatának legegyszerűbb lehetősége a színingereknek, azaz a szembe belépő fény spektrális összetételének mérése. A kutatás célja egy egzaktabb mérési módszer kidolgozása, a kapott adatok egyszerű karbantartása, gyors kezelhetősége, napra kész statisztika és a személyre szóló információk lekérdezése volt. A színlátást vizsgáló táblák megjelenítésére a pályázók egy TFT monitort használtak. A színtévesztést vizsgáló táblák ezen történő megjelenítéséhez, valamint a vizsgálat során kapott válaszok feldolgozásához egy olyan programot készítettek, amely nyilvántartja a vizsgálatban résztvevő adatait, ill. a vizsgálat eredményét. A pályázók olyan mérést végeztek, ahol összehasonlításra került a hagyományos és az általuk kifejlesztett elektronikus módszer, amely bebizonyította, hogy a készített berendezés teljes mértékben alkalmas az éleslátás és színtévesztés vizsgálatára.
*A díjat a Magyar Szabadalmi Hivatal ajánlotta fel.

2. A Citadella-kristálybarlang geológiai-geomorfológiai vizsgálata*
pályázók: Leél-Őssy Csaba (1989), Márta Zsolt (1989)
iskola: Dugonics András Piarista Gimnázium, Szeged
konzulens: Dr. Leél-Őssy Szabolcs


A két pályázó hosszas előkészítő munka eredményeként új barlangot fedezett fel a Gellért-hegyben, amit a triász időszakban képződött dolomit alkot. A nemzetközileg is jegyzett cseppkőbarlangok között 70 méter hosszban, 18 méteres mélységben egy egyedülálló kristálybarlangra bukkantak, amelyben különleges ásványok egész sorát azonosították. Felfedezésük azért is különleges fontosságú, mivel a terület felett nagyarányú építkezések folynak, így a munkájuk egyben környezetvédelmi mentőakció is. Uránsoros és röntgen pordiffrakciós vizsgálataik szerint a barlangrendszer felső szintje 3-400.000 évvel ezelőtt kezdett kialakulni, majd kiszáradása kb. 200 000 évvel ezelőtt történt. Legfontosabb ásványai a kvarc, a kaolinit, a kalcit, az aragonit, a dolomit, a huntit és a gipsz.
A diákok egy új vizsgálati módszert is kidolgoztak: az egyes gömbfülkék keletkezési irányából következtettek az azt létrehozó hajdani hévforrás irányára. Az ebből született ábrát forrásfának nevezték el. A kutató-felfedező diákok a szakmai mérések során túl fotó és videó dokumentálást is készítettek. A pályázók nagy erénye, hogy a tudományos munka mellett egészen kiváló logisztikát is megvalósítottak, vagyis mindvégi rendszerszemlélettel oldották meg a maguk vállalt feladatokat. Az illetékes szakállamtitkár felfedezésüket felterjesztette a miniszternek, hogy a barlangot nyilvánítsák hazánk fokozottan védett természeti értékévé.
*A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

3. EPRIC*
pályázó: Éger Ferenc (1991)
iskola: Pataky István Fővárosi Gyakorló Híradásipari és Informatikai Szakközépiskola
konzulens: Éger Imre


Az EPRIC egy olyan sokoldalú felhasználást biztosító integrált áramkör, melynek felépítését, "tartalmát" a beépítés után, programozással (elektronikus úton) határozzák meg. Ez a tartalom nem rögzített, korlátlanul módosítható, végtelen számú alkalommal újraírható. A pályázó által tervezett EPRIC-en belül egymástól független áramkörök hozhatók létre, az elhelyezett be- és kimeneti kapcsok pedig alkatrészként programozhatók, így az elektronika számos területén alkalmazható. A pályázó a boltokban kapható alkatrészekből megépített, egyszerűsített modell segítségével szemléletesen bemutatta az áramkörök felépítését, bővíthetőségét, javíthatóságát.
* A díjat az Ericsson Magyarország ajánlotta fel.

4. Magas specifitású biokatalizátorok - Egy lépéssel a gyógyszeripar előtt*
pályázó: Spohn Márton (1989)
iskola: Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
konzulens: Kondrák Mihály


Az ajakosvirágú növények labdán-diterpenoidjai amellett, hogy nagy változatosságot mutatnak, alapvetően közös előanyagból ((+)-kopalil-difoszfát) származtathatóak. Ezt a vegyületet egy nagymértékben specifikus enzim hozza létre, amely génjének izolálásához szükséges PCR-technikát fejlesztette ki a pályázó. Ezzel egy hosszú, kutatási folyamat alapját teremtette meg. A további kutatások választ adhatnak arra, hogy az ajakosvirágúak labdán-diterpenoidszintézisében részt vevő (+)-CPP-szintázok génjeinek mely elemei felelősek annak nagymértékben specifikus térszerkezetének kialakításáért. Hosszú távon, ha azonosítani tudnak olyan szekvenciákat, melyek bizonyos szerkezeti elemek kialakulásáért felelősek, akkor többféle forrásból vett szerkezeti elemek kombinálásával olyan mesterséges enzimeket hozhatnak létre, melyek egy előre meghatározott szerkezetű ciklusos vegyületet hoznak létre, ami számos alkalmazási lehetőséget rejt magában.
* A díjat az EGIS Nyrt. ajánlotta fel. A vállalat a különdíjon túlmenően egy előadási lehetőséget is felajánlott a fiatal részére az egyik tudományos fórumán.

II. Díjban Részesített Pályamunkák

1. A nagygombák termesztésében alkalmazható új komposztálási technológiák és alapanyagok*
pályázó: Gleszer Erik (1990)
iskola: Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta
konzulens: Kormányos Róbert


A gombák termesztése rendszerint komposzton történik, amely többnyire búzaszalmából és kukoricaszárból készül. A pályázó kutatásai egy olyan alternatív komposzt alapanyag keresésére irányultak, mellyel stabilizálhatnák a gombatermesztést. Alternatív komposzt alapanyagként bevezették a nádat. A kidolgozott, új komposztálási technológiával készített komposztok mindegyikén nagyobb mértékű átszövődési ütemet tapasztaltak, mint a hagyományos eljárással készülteknél. A gyorsabb átszövődés oka, hogy a kifejlesztett technológia baktériumos előbontáson alapul. Az elkészített komposztot egy több baktériumból álló baktérium készítménnyel kezelték, amely baktériumok segítettek a komposzt lebontásában. A nádra kifejlesztett új technológia, akár más komposzt anyagoknál is gazdaságos eljárásnak bizonyulhat. Továbbá az új alternatív komposzt alapanyagra pedig bebizonyították, hogy klasszikus összetevők hiányában is lehetővé teszi, ill. változó és szélsőséges klimatikus körülmények között pedig stabilizálja a gombatermesztést.
*A díjat a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége ajánlotta fel. Továbbá a díjazott a legjobb határontúli pályázatért járó, a Magyar Innovációs Szövetség megosztott díját is elnyerte.

2. Új glükózalapú citotoxikus molekulák szintézise és tesztelése in vitro és in vivo rendszerekben*
pályázó: Schulcz Ákos (1988)
iskola: Szent István Egyetem, Állatorvostudományi Kar
konzulensek: Dr. Vincze Zoltán, Dr. Gaál Dezső


Magyarország világviszonylatban vezető helyen áll a daganatos betegségek előfordulása szempontjából. Anyagcseréjüket tekintve a ráksejtek glükóz-felhasználása kiemelkedően magas, 20-30-szor több a normál sejtekénél. A pályázó elgondolása az, hogy az egészséges és malignus sejtek eltérő glükóz-felhasználását alapul véve új terápiás, tumorsejt-szelektív citotoxikus molekulákat lehet előállítani. A glükózhoz két kismolekulát, monojód-ecetsavat és diklór-ecetsavat kapcsolt, hogy elgondolását kísérletekkel is bizonyítsa. Az általa szintetizált vegyületek közül az SA46 szignifikáns szelektív citotoxikus hatású in vitro és in vivo, míg az SA9 vegyület daganatellenes hatását in vivo körülmények között igazolta, különböző egér- és humán eredetű daganatokon, tehát az elképzelést az elvégzett kísérletek adatai is alátámasztották.
*A díjat a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége ajánlotta fel.

3. Térbeli szelenográfia - Holdfelszín-diorámák*
pályázó: Rőmer Péter (1989)
iskola: Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola, Budapest
konzulens: Juhász Jenőné


Az első holdszondák felbocsátása óta vannak átfogó adataink a Hold domborzatáról, az 1970-es évek elejére minden korábbinál részletesebb és pontosabb holdtérképek készültek képeikből. A pályázó munkája során ezen források alapján modellezte a Hold felszínét. Hold-reliefeket - más szóval diorámákat - épített, melyek pontosan, arányos kicsinyítéssel ábrázolják a felszín domborzatát. A cél az volt, hogy olyan makettet építsen, mely minden tekintetben megfelel a valóságnak. A makett három különálló adatbázist egyesít, ezáltal olyan helyzetben láttatja a felszínt, ahogy közvetlen észleléssel nagyon nehezen vagy egyáltalán nem figyelhető meg.
Az elkészült diorámák méretaránya 1:800 000, a kidolgozható legkisebb részletek 2-600 m kiterjedésűek. A kicsinyítés aránytartó, tehát a magasságok és a vízszintes kiterjedések azonos léptékűek. A dioráma alaprétegén a felszín gipszből készül, alul pedig fakeret zárja le; a felszíni részletek térképezése és modellezése manuálisan történt. A modellezés a mérések alapján ~0,3-0,4 mm pontosságú.
*A díjat a Puskás Tivadar Közalapítvány ajánlotta fel.

III. Díjban Részesített Pályamunkák

1. EFC (Energy Free Comfort) párna és matrac*
pályázó: Kovács Krisztián (1991)
iskola: Teleki Blanka Gimnázium, Budapest
konzulens: Kovács Attila


A pályaműben szereplő újítás lényege, hogy terhelés hatására az EFC párna összenyomódik, a rajta elhelyezett nyomáshatároló szeleppel pedig beállítható a párna megengedett legnagyobb nyomása. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a párna benyomódása a benne lévő légcella nyomásától és a töltő habanyag teherbírásának összességétől függ. Az EFC párna terheléskor szabályozottan, míg terhelés megszűnésekor a hagyományos ülőpárnákkal azonosan viselkedik, mindezt külső energiaforrás igénybevétele nélkül.
A párnában a nyomás szabadon állítható és újra ugyanarra a beállított értékre áll vissza, azaz a komfortérzet reprodukálhatóvá válik, emellett nincs zajhatás, nem szükséges mechanikai beavatkozás az állításhoz és lehetőséget ad az egyéni komfortigény kialakításához.
*A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta fel.

2. Hatékony adatszerkezet sztringek halmazának tárolására*
pályázó: Homolya Miklós (1990)
iskola: Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta
konzulens: Kormányos Róbert


A számítástechnikában fontos terület a hatékony algoritmusok és adatszerkezetek kutatása és fejlesztése, mivel egy hatékony algoritmus vagy adatszerkezet használata rövidebb futási időt és/vagy olcsóbb hardver elégségességet tesz lehetővé.
A pályázó dolgozatában a sztringhalmazok tárolására szolgáló adatszerkezetekkel foglalkozott. Új megközelítésből elemezte a radix fát és rámutatott annak egy érdekes sebezhetőségére. Kidolgozott egy új adatszerkezetet, amely kiküszöböli a radix fa ezen sebezhetőségét, majd tényleges mérésekben vetette össze a radix fa és az új adatszerkezet futási idejét. Az eredmények alapján a sztring fa számos alkalmazási területen valós alternatívája lehet a radix fának, valamint alapja lehet további fejlesztéseknek is.
*A díjazott a legjobb határontúli pályázatért járó, a Magyar Innovációs Szövetség megosztott díját is elnyerte

3. Az immobilizációs stressz hatása a tanulással és az Alzheimer-kórral kapcsolatos gének kifejeződésére patkány agyban
pályázó: Kálmán Sára (1990)
iskola: Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged
konzulensek: Bán Sándor, Dr. Pákáski Magdolna


A pályázó a stressz és az Alzheimer-kór közti kapcsolatot kutatta dolgozatában. A patkányokon végzett kísérletek eredményei arra utalnak, hogy az aktin gén transzkripciós szabályozása stresszérzékeny, azonban az adaptív és degenerációs folyamatokban betöltött szerepének bizonyítása még további vizsgálatokat igényel. Az is feltételezhető, hogy az emberek mindennapjaiban is előforduló hosszan tartó stressz még akut stressznél is jobban elősegítheti az aktin génjének expresszióján keresztül az Alzheimer-kór kialakulását.
A kísérletek során megfigyeltek segíthetik az Alzheimer-kór okainak és kialakulásának megértését, új típusú gyógyszerek kifejlesztését és rámutatnak arra, hogy a stressz milyen sok eddig még ismeretlen biokémiai folyamatot befolyásol a szervezetben.

4. A degresszív adópolitika lehetséges hatásai Magyarország gazdaságára
pályázók: Laki Balázs (1988), Lám István (1988)
iskola: Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium, Vác
konzulens: Vácy Emese


A degresszív típusú adóknál az adókulcs az adóalap növekedésével csökkenő tendenciát mutat. A pályázók szerint a hatékony adórendszerben két szempont dominál: hogy mennyi pénzre van szüksége az államnak és hogyan tudja a leghatékonyabban, a gazdaság számára optimális formában beszedni. Munkájuk során fő szempontnak a fedezeti elvet tartották, valamint, hogy a nyereségtermelő versenyszféra közvetlen támogatását. A rendszernek, melyet az államháztartás oldaláról közelítve építettek fel, fő jellemzője a folytonosság, azaz minden egyes forintnyi jövedelem az előre meghatározott állandó függvénnyel leírt módon, degresszív mértékben adózik.
A rendszertől azt várják el, hogy a beszedet adó minimális értéke érje el a jelenlegi adórendszerbeli adónem bevételének nagyságát. Közvetett eredményként a pályázók valószínűsítik az adózási magatartás javulását is. Javasolt módszerük lényege: feltételezik, hogy a kiterjedt fekete gazdaságból elegendő többlet áramolna át a fehér gazdaságba, ami ellensúlyozná az implicit adócsökkentéssel együtt járó kiesést, továbbá az adócsökkentés önmagában gazdaságélénkítő hatását kihasználva bővítenék a befizetett adó bázisát.

Különdíjban részesített pályamunka

1. Környezetnevelési hiányosságok korrigálása játékkal
pályázó: Takáts Mónika (1989)
iskola: ELTE TTK


A pályázó dolgozatában a környezetvédelem tanításának megreformálásával, mindennapi életbe való beépítésével foglalkozik. Több száz kérdőívből álló kutatása után egy komplex program kidolgozásába kezdett, melynek egyebek mellett részét képezik óvodai, iskolai és nyári tábori foglalkozások, klubdélutánok, környezetvédelmi kezdeményezésekben való részvétel, pályázatokon, kiállításokon, rendezvényeken való részvétel is.
A pályázó különféle társasjátékokat is kitalált a program részeként. A "Tudatos vásárlási dominó" segítségével játék közben sajátíthatók el a termékeken megtalálható vásárlótájékoztató piktogramok jelentése. A "Tudatos élet memória játék" szintén a tudatos vásárlással kapcsolatos piktogramokon alapul, a memória játék lapjai használt CD-tokokból lettek kialakítva, egyforma oldaluk használt csomagolópapírral van bevonva, ezzel is a kreatív újrafelhasználást demonstrálva. A "Körülírós játék" is hasonló fogalmak megértését, rögzülését segíti.
Díjátadási ünnepség videofelvétel

Dr. Szabó Gábor
Pálinkás József
Ormos Pál
Részlet a díjátadásról

17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny

Végeredmény
(PDF, 410 KB)
A zsűri elnöke:
Dr. Ormos Pál akadémikus, az MTA SZBK Biofizikai Intézet igazgatója

A zsűri tagjai:
Dr. Bendzsel Miklós elnök, MSZH
Bolyky János Antal vezérigazgató, COVENT Tőke Befektető Zrt.
Egyed Géza gazdaságfejlesztési szakállamtitkár, NFGM
Dr. Gordos Géza BME egyetemi tanára, az MTESZ elnöke
Dr. Havass Miklós elnök, SZÁMALK Zrt.
Dr. Kőhalmi Zsolt ügyvezető igazgató, Puskás Tivadar Közalapítvány
Dr. Kroó Norbert akadémikus, az MTA alelnöke
Dr. Manherz Károly felső-oktatási és tudományos szakállamtitkár, OKM
Dr. Matolcsy Mátyás ny. főmérnök, IKARUS Rt.
Dr. Náray-Szabó Gábor akadémikus, MTA
Dr. Pakucs János ügyvezető igazgató, Olajterv Holding, a MISZ tiszteletbeli elnöke
Pomezanski György alelnök, Duna Televízió
Dr. Sallai Gyula rektorhelyettes, BME
Dr. Szabó Gábor egyete-mi tanár, Szegedi Tudo-mányegyetem, a MISZ elnöke
Dr. Veress Gábor egyetemi tanár, Debreceni Egyetem
Dr. Závodszky Péter akadémikus, igazgató, MTA SZBK Enzimológiai Intézet
A verseny fő támogatója:
A verseny megrende-zéséhez szükséges főtámogatást a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) nyújtotta.


A verseny támogatói:
Oktatási és Kulturális Minisztérium
Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Iparfejlesztési Közalapítvány
Puskás Tivadar Közalapítvány
Magyar Telekom Nyrt.
GE Hungary
EGIS Gyógyszergyár Nyt.
Ericsson Magyarország

Magyar Szabadalmi Hivatal
77 Elektronika Kft.
Innomed Medical Zrt.
British Council
COVENT Tőke Befektető Zrt.
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.
Siemens Zrt.
MKB Bank Nyrt.

Médiatámogatók:
Duna Televízió
Világgazdaság
Élet és Tudomány
Zsiráf diákmagazin
Készítette: VISUALIA