Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2013-06-11
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1036 Budapest,
Lajos utca 103.

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Sajtóközlemény
Fiatal tehetségek az Akvárium Klubban


A Magyar Innovációs Szövetség az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki június 10-én, az Akvárium Klubban. Az elismeréseket Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől, ill. a verseny társszervezője, az EMMI nevében Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkártól vehették át a tehetséges fiatalok, akik az ösztöndíj mellett oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak.

Az első díjasok közül Perez-Lopez Áron Ricardo (ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium) a vastagbélrák és a cukorbetegség lehetséges hálózatos gyógyszercélpontjain végzett vizsgálatai alapján megalkotott egy olyan új szűrőeljárást, amely hálózatos információ-terjesztő képességük alapján választja ki a kevés mellékhatással rendelkező gyógyszercélpontokat.
Hegyesi Donát Sándor (Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen) egy olyan pókerrobotot épített, amelynek célja a szórakoztatás, de e mellett a játékos még a saját taktikáján is csiszolhat.
Zsombori Balázs (Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola) pedig egy olyan új megoldásokat tartalmazó PictoVerb programot fejlesztett ki, amely a verbális kommunikációjukban akadályozott, ill. a nyelvi nehézségekkel küzdő embereknek nyújt segítséget, melynek technikai háttere a megfizethető, általánosan elterjedt Android operációs rendszerű táblagép vagy okostelefon.

A 2013. évben kiválasztott, legtehetségesebb 19 pályázat, a nemzetközi versenyeken sikeresen szerepelt 2 projekttel közösen június 10-11-én, 10:00 és 18:00 között került bemutatásra az Akvárium Klubban.

Perez-Lopez Áron Ricardo, Hegyesi Donát Sándor és Zsombori Balázs részt vesz szeptember 17-22. között Prágában, az Európai Unió "Fiatal Tudósok Versenyén", melyen 35 ország fiataljai versenyeznek az értékes pénz- (3500-7000 euró) és külön-díjakért.

A tehetséges magyar fiatalok számos nemzetközi rendezvényen vehetnek még részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (INTEL ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen, a London International Youth Science Forum-on, ill. a China Adolescent Science & Technology Innovation Contest c. versenyen.

Budapest, 2013. június 10.

Dr. Pakucs János
a Szervezőbizottság elnöke
Készítette: VISUALIA