Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2019-09-18
 
Sajtóközlemény

Különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén


Az Európa Unió által évente szervezett, legjelentősebb és legrangosabb tehetség-kutató és - kiválasztó, négyfordulós verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét - melyre a világ 40 országából érkeztek középiskolai fiatalok - az idén szeptember 13. és 18. között Szófiában rendezték meg, ahol az egyik magyar fiatal megkapta a különdíjat

A több tízezer, 14-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2018/2019. évben megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselhette: Vámosi Flórián Balázs és Pósa Péter (Csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése) Kaposvárról, Zsigó Miklós (Moly.Net) Nyiregyházáról és Mészáros Botond (Magas dimenziójú rendszerek redukciója és vizualizációja) Szilágycseh erdélyi kisvárosból. A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette.

A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-4 pályamunkáról a brüsszeli nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.Az idei döntőn 40 országból, 100 projekt versenyzett, ahol Zsigó Miklós (Krúdy Gyula Gimnázium Nyíregyháza végzett diákja) "Moly.net" c. projektje részesült a különdíjban, melynek eredményeként - többek között - egy hollandiai szakmai utazáson vehet részt. A legelterjedtebb gyümölcskultúra, az alma, kártevői ellen feromoncsapdákkal lehet küzdeni. A kifejlesztett eszköz egy új kialakítású csapda, melyben Miklós egy jó minőségű kamerát és egy megfelelő mikrokontrollert helyezett el, amelyek távirányítással képet készítenek arról, hogy éppen mi látható a csapdában, illetve hőmérő szenzorokkal hőmérséklet adatokat gyűjt. Ha egy nagyobb gyümölcsösben a kihelyezett molycsapdák adatait elemezzük, akkor képet kaphatunk a molyrajzás térbeli, és időbeli lefolyásáról is. Egy ilyen elemzés segíti a tulajdonost, a megfelelő mennyiségű feromon, ragasztóanyag, illetve permetszer vásárlásában, ezzel előre tud tervezni pénzügyileg is. Az eszköz más csapdák és feromonok felhasználásával más rovarkártevők esetén is használható, nem csak az almamoly esetén.

A nyertes fiatal pályázata, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt, szept. 27-én megtekinthető lesz a Kutatók Éjszakáján, az Ericsson Magyarország székhelyén (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 11.).

A következő 2019/2020. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt október közepén egy szakmai rendezvény keretében hirdetjük meg, ahol szintén lehet találkozni Zsigó Miklóssal.

A nemzetközi szereplésről további információt ad:
Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850, e-mail: garaytoth@t-online.hu

dr. Pakucs János, MISZ tiszteletbeli elnök, a szervezőbizottság elnöke

Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Készítette: VISUALIA