XXXIII. évf. | 2023. május 9. | 9. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagunkat
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Várható esemény
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MISZ tisztújító közgyűlés

A Magyar Innovációs 2022. évi tisztújító közgyűlését 2023. május 23., 12:30 órakor tartja az Aquincum Hotel Budapestben (1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 94.).

Program:

12:30-13:00 Regisztráció
13:00-13:10
Megnyitó
- Köszöntő, napirend elfogadása (Dr. Szabó Gábor, elnök)


- Mandátumvizsgáló- és Szavazatszámláló Bizottság megválasztása
- Jelölőbizottság megerősítése
- Jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása
13:10-13:15
Tisztújítás menetrendjének ismertetése,
Jelölőbizottság jelentése: Dr. Pakucs János, a jelölőbizottság elnöke
13:15-13:30
Elnök, ált. elnökhelyettes, alelnökök, FB-tagok megválasztása
13:30-13:40
Dr. Greiner István, általános elnökhelyettes:
A Magyar Innovációs Szövetség 2022. évi beszámolójának szóbeli kiegészítése
13:40-14:10
Lantos Csaba, energiaügyi miniszter
14:10-14:40
Kérdések, hozzászólások az előadáshoz kapcsolódóan
14:40-14:45
Szavazatszámláló Bizottság jelentése, I. körös szavazás eredményhirdetése
14:45-14:55
Elnökségi tagok megválasztása
14:55-15:05
A Magyar Innovációs Szövetség 2022. évi Média Díjának átadása
(Dr. Szabó Gábor, elnök; Dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök)
15:05-15:15
Dr. Dombi Viktor, FB-elnök: A Felügyelőbizottság jelentése, szóbeli
kiegészítés
15:15-15:20
Kérdések, hozzászólások
15:20-15:25
Határozathozatal
- az éves beszámolóról, mérlegről
- az FB-jelentésről
- a könyvvizsgálóról
- a 2023. évi tagdíjról
15:25-15:30
Szavazatszámláló Bizottság jelentése, II. körös szavazás eredményhirdetése
15:30-
Választmányi tagok megválasztása
15:30
Zárszó, fogadás
kb. 16:00-tól
Fogadás közben a Szavazatszámláló Bizottság jelentése és a megválasztott új elnök pohárköszöntője

A jelöltlista a motivációs levelekkel együtt megtekinthető honlapunkon, az alábbi linken.

Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

MISZ Felsőoktatási Tagozat ülés

A MISZ Felsőoktatási Tagozata a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium tudásközpontjában tartotta legutóbbi ülését, közel húsz résztvevővel, 2023. április 26-án. Darázs Lénárd rektorhelyettes, MISZ elnökségi tag, Jakab László MISZ ügyvezető és Magyar Dániel tagozati elnök köszöntője és a résztvevők bemutatkozása után a tagozat új elnöke összefoglalta a 2022. év végén lezajlott kérdőíves felmérés eredményeit, melynek nyomán élénk eszmecsere kezdődött a tagok között.

Több fontos tématerület azonosítására került sor, a jövőben ezen témák elemzését feldolgozását a tagozat tagjai kisebb munkacsoportokban fogják végezni. A fő témakörök: innováció menedzsment, kutatások, doktori képzések az innováció területén, nagyvállalati-egyetemi együttműködések. Alakult továbbá egy stratégiai munkacsoport is, melyben vállalati és felsőoktatási képviselők mellett részt vesz a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal delegáltja is. A tagozat éves munkatervében egy újabb, őszre tervezett workshop és egy külföldi tanulmányút is szerepel.

CSR Hungary Summit Konferencia: Jó márka, fenntartható márka'23

2023. május 31-én, a Gundel/Erzsébet Királyné Bálteremben (1146 Budapest, Gundel Károly út 4.) kerül megrendezésre a "CSR Hungary Summit Konferencia: Jó márka, fenntartható márka'23" c. rendezvény, melynek szakmai partnere a Magyar Innovációs Szövetség.

A makro-és mikro gazdasági turbulenciák, válság idején (orosz-ukrán háború, COVID járvány) robbanásszerűen megnő a CSR/társadalmi felelősség/fenntarthatóság/ESG/vállalatirányítás iránti érdeklődés. A makrogazdasági feltételek, a bejövő szabályozások és a stakeholderek (érdekeltek) növekvő nyomása a végletekig feszegeti az üzlet kereteit.

A fenntartható befektetések iránti igény kommunikálása létfontosságú egy egyre átláthatóbb, rugalmasabb és jövedelmezőbb jövőbeli vállalkozás felépítéséhez... Nem könnyű feladat leküzdeni a rövid távú nyomást, és feltárni az üzleti életben rejlő valódi lehetőségeket, amelyek középpontjában a hosszú távú, nyereséges és fenntartható döntések állnak. A fogyasztó pedig egyre inkább kíváncsi az általa megvásárolandó termék, szolgáltatás, tehát a teljes ellátási lánc teljes történetére (honnan, kik, mit, miért, hogyan...)

Kulcstémák:
Fenntarthatóság és jövedelmezőség
Nyereség, profit, jövedelmezőség a fenntarthatóság esetében sem kizárt!
Miért előnyös a fenntartható kezdeményezésekbe való befektetés éppen most, a gazdasági bizonytalanság idején? Miért előnyös az üzleti növekedés, a jövedelmezőség és a nettó nulla célok elérése szempontjából? Kicsiknek és nagyoknak!

Márka és innováció
Új generációs tervezés és üzleti innováció- a megújulás és az üzleti érték metszéspontja
Áttörést hozó új üzleti modellek, amelyek lehetővé teszik a szénlábnyom nagyarányú csökkentését is.

Modern márkák iránymutató gyakorlatai
Modern márkák, a ma márkái iránytűként is szolgálhatnak a felelősség és fenntarthatóság tekintetében az ellátási lánc minden szakaszában. Hogyan kapcsolódik össze a gazdaság, társadalom, környezet egyensúlyának létrehozása? Sok esetben a környezetvédelmi vagy hatásmérséklő kezdeményezések kézzelfoghatóbbak, mint a társadalmiak. Hogyan keresztezik ezeket a társadalmi és gazdasági célokat a fenntarthatósági célokkal? Hogyan lehet bezárni a környezeti és társadalmi fenntarthatóság közötti szakadékot? Innovatív, motiváló gyakorlatok bemutatása...

A rendezvényen Dr. Jakab László, a MISZ ügyvezető igazgatója is előadást tart.

A részvételi díjból a MISZ tagok 10% kedvezményt tudnak igénybe venni.

További információk a rendezvény honlapján.

MISZ Agrártagozat egyeztetés

2023. április 26-án, Gödöllőn egyeztetett a MISZ Agrártagozat vezetője, Dr. Fenyvesi László, Dr. Balla Zoltán, a Bázismag Kft. kormányzati és vállalati kapcsolatokért felelős vezetője, valamint Dr. Jakab László, ügyvezető igazgató és Pazsák Zsófia ügyvezetőigazgató-helyettes. A felek megvitatták a tagozat elmúlt éveinek munkásságát és a jövőképet. Megegyeztek abban, hogy a soron következő tagozati ülést a 2023. május 23-i MISZ közgyűlés előtt fogják tartani.

STEM megbeszélés

2023. április 27-én, az Országos Tudományos Diákköri Tanács Titkárságán kerül sor egyeztetésre természettudományos tehetséggondozás témakörben és az idei OTDK STEM szekciók díjazottjainak a MISZ OTIO versenyén való részvételi lehetőségeiről. A megbeszélésen Dr. Szendrő Péter, az OTDT örökös elnöke, dr. Cziráki Szabina, az OTDT titkára, Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem egyetemi tanára, valamint Dr. Jakab László, MISZ ügyvezető, OTIO zsűrielnök vett részt.

MISZ egyeztetés a Kutató Diákok Alapítvánnyal

2023. május 3-án Dr. Jakab László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója és Pazsák Zsófia, a MISZ ügyvezetőigazgató-helyettese egyeztetett Dr. Lenti Katalin, a Kutató Diákok Alapítvány igazgatójával és Kollár Andreával, a Kutató Diákok Alapítvány koordinátorával.

Az egyeztetés központi kérdése a tehetséggondozás volt, valamint a két szervezet szorosabb együttműködése az OTIO kapcsán.

Cégvezetők Csúcstalálkozója - 2023

2023. május 4-én, az Experience Centerben, Budapesten került sor a "Cégvezetők Csúcstalálkozója - 2023 Kiút a krízisdömpingből!" c. üzleti szektor döntéshozóinak éves tanácskozására. A rendezvényen a Magyar Innovációs Szövetséget Dr. Jakab László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója és Pazsák Zsófia, a MISZ ügyvezetőigazgató-helyettese képviselte.

Előadást tartott többek között Bókay Márton, nemzeti fejlesztés-finanszírozásért felelős helyettes államtitkár, Bod Péter Ákos, egyetemi tanár, az MTA doktora, Mika János, éghajlatkutató, egyetemi tanár, Balog Ádám, a BKIK általános alelnöke és Lábody Péter, SZTNH elnökhelyettes is.

A networking szekcióban Dr. Jakab László, MISZ ügyvezető igazgató is bemutatkozott a rendezvényen, kiemelte a Magyar Innovációs Szövetség munkásságát.

Amerikai nagykövet Keszün

2023. április 17-én dr. Kristóf Péter is részt vett a David Pressman amerikai nagykövettel közös találkozón a Baranya megyei Keszün. Dél-dunántúli régiós igazgatónk hangsúlyozta, hogy a nagykövet a legnagyobb segítséget a magyar innovációkat is hasznosító, USA-beli vállalkozások befektetéseinek régióba irányításával tudná nyújtani. Egyúttal felajánlotta Szövetségünk támogatását ebben a munkában, továbbá kérte a Nagykövet Urat, hogy a régióban már jelen lévő amerikai cégek számára javasolja, hogy váljanak a MISZ tagjaivá.

Silver Economy Tanácsadó Testület alakuló ülés

2023. május 2-án Pécsett tartotta alakuló ülését a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete által alapított Silver Economy Tanácsadó Testület, melybe Szövetségünk dél-dunántúli regionális igazgatója, dr. Kristóf Péter is meghívást kapott.

A testület célja, hogy multiszektoros egyeztetések alapján megalkossák azt a tervezetet, amely egy idősökre épülő dél-dunántúli régiófejlesztési stratégia magját képezi. A testület munkájában kormányzati, önkormányzati, gazdasági, üzleti és civil szereplők egyaránt részt vesznek.

A rendezvényről a PTE UnivTV is részletesen beszámolt:
https://www.youtube.com/watch?v=5HGWR-j1EUQ

A Dél-dunántúli régió innovációs helyzete

2023. május 5-én dr. Kristóf Péter, dél-dunántúli regionális igazgató megbeszélést folytatott Móring József Attila, Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztossal. Az egyeztetésen a felek részletesen bemutatták saját tevékenységüket és céljaikat, valamint áttekintették a Dél-Dunántúl gazdasági és innovációs helyzetét.

Megállapodtak, hogy a jövőben rendszeresen tájékoztatják egymást legfontosabb eseményeikről és feladataikról. Kormánybiztos Úr jelezte, hogy a gazdaságfejlesztési stratégia és program összeállításában számít a Magyar Innovációs Szövetségre - ennek keretében felkérte regionális igazgatónkat, hogy csatlakozzon ahhoz a szakértői körhöz, ami rendszeresen egyeztet az érintett kérdésekben. Ezen a fórumon keresztül dél-dunántúli tagjaink számára is lehetőség adódik saját javaslataik megfogalmazására és a tervek véleményezésére.

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGunKAT

Név | Vermix Hungary Kft.
Tagsorszám | 802
Cím | 1162 Budapest, Bekecs u. 27.
Vezető | Kozma János, ügyvezető igazgató

Tevékenység:
Vermix Hungary Kft. termékei, a VerMix, szabadalommal védett, védjegyoltalom alatt álló termékcsalád. Figyelemmel a kínálati piac hiányosságaira a termék gyártásával és értékesítésével céljuk az, hogy a fogyasztók a problémás arcbőr kezelését saját kezűleg, házilag is elvégezhessék a VerMix termékcsalád hatékony, egészségnek nem ártó, természetes alapanyagú, szabadalommal védett termékeivel (Tonik Forte, Szárító Keverék, Szárító Keverék Forte). 45 éves gyakorlati tapasztalat és megalapozott orvosi szakvélemény alapján jöttek létre és kerültek forgalomba a VerMix márkanevű termékcsalád termékei, elsődlegesen a problémás bőrű fiatal korosztály részére.

MAFITUD

ISEF felkészítő

2023. május 14-én kezdődik Amerikában, Dallasban az International Science and Engineering Fair, a tudományos versenyek világbajnoksága, melyen Magyarországot Kovács Nóra Anna és Barna Benedek László képviselik, akik 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első díjasai. Kovács Nóra Anna Rusty nevű projektjével, Barna Benedek László a "UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz" projektjével indul.

A versenyző szakmai felkészítését Pazsák Zsófia, ügyvezetőigazgató-helyettes tartotta, 2023. május 2-án.

Magyarország fiatal tudósai az amerikai világbajnokságon

2023. május 14-én kezdődik Amerikában, Dallasban az International Science and Engineering Fair, a tudományos versenyek világbajnoksága, melyen Magyarországot Kovács Nóra Anna kolozsvári és Barna Benedek László budapesti végzős gimnazista fiatal képviseli, hogy a világ különböző országaiból érkező több mint 1700 középiskolás diákkal ringbe szálljon a majdnem 9 millió dollárnyi díjakért. A magyar delegációt Pazsák Zsófia, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezetőigazgató-helyettese vezeti.

Pakucs János a hazai ifjúsági tudományos versenyek szervezője elmondta, hogy a két kiváló diák kiemelkedő kutatási projekteket dolgozott ki, amelyek különböző szakterületen alkalmazhatóak és elősegíthetik az emberiség fejlődését. Kovács Nóra Anna, a 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első díjasa, "Rusty" nevű projektjével indul, mellyel igyekezett megalkotni egy teljesen új viszonyulásmódot a környezetszennyezési károk csökkentésére, melyet Társadalmi Tükör Technológiának nevezett el. Első prototípusával, Rusty-val, arra törekszik, hogy képfelismerésre és feldolgozásra optimalizált kisméretű robotok segítségével az eldobott hulladékok detektálásra és monitorizálásra kerüljenek. Fejlesztésével Nóra azokat a társadalmi csoportokat kívánja megcélozni, amelyek szeretnének egy élhetőbb környezetért apró lépéseket tenni, valamint jól rezonálnak egy robot által felmutatott Társadalmi Tükör Technológia jelenségére. Ez a technológiai tükör nagyban hozzájárulhat a társadalmi önreflexió felélénküléséhez és ahhoz, hogy élettereink autonóm módon tisztábbak és a természettel harmonikusabbak legyenek.

Barna Benedek László a 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első díjasa, az "UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz" projektjével a mérnöki technológia területén mutatja be szaktudását. Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligand alapú fotokémiai jelölés. A fehérjét az UV led megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre a fehérjén, ami hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható.

Az International Science and Engineering Fair hatalmas jelentőséggel bír a tudományos világ számára, amelyre a világ minden tájáról érkeznek fiatal kutatók, hogy bemutassák munkájukat és kutatásaikat. A Magyar Innovációs Szövetség támogatja Kovács Nóra Anna és Barna Benedek László kreatív és innovatív munkáját, és bízik abban, hogy projektek nemzetközi szinten is elismerést váltanak ki.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szellemitulajdon-védelem - nem ördöngösség, ráadásul van segítség!

Szellemi tulajdon, oltalmazás, szabadalmak, védjegyek, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala - habár az elmúlt években egyre többen értették meg ezeket a fogalmakat és ismerték meg ezt az amúgy 127 éves szervezetet, a többség még mindig egy bonyolult rendszert társít ezekhez a fogalmakhoz. Pedig nem minden esetben van így, ráadásul a hivatal szolgáltatásai éppen azt célozzák, hogy egy átlagos feltaláló, átlagos vállalkozás is a mindennapi, tevékenységi rutinjának tekintse saját innovációi, vagy éppen találmányai, termékei megóvását.

Egy új termék, egy alkatrész vagy a gyártáshoz szükséges gép kifejlesztése akár több tízmilliós költséggel is járhat, aminek a megtérülése hosszú. Különösen, ha a kifejlesztett terméket azonnal elkezdik másolni és másokkal kell osztozni a hasznon. Sok vállalkozásnak lehet ismerős a helyzet, mégis kevesen jutnak el odáig, hogy levédessék az innovációjukat.

Kijelenthetjük, hogy egy-egy találmány, pl. termék, eljárás stb. másolástól, hamisítástól való megvédése, az előállítási folyamat monopóliumának megteremtése időnként bonyolult, azonban elengedhetetlen lépés. Amíg egy-egy márkára, logóra, jellegzetes hangjelzésre sem túl bonyolult védjegyoltalmat szerezni, addig a szabadalmak, használatiminta-oltalmak, növényfajta-oltalmak, vagy a dizájn esetében már érdemes ügyvivővel is konzultálni. De nem feltétlenül kell azonnal az ügyvivői irodákat keresni, hiszen a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) is számtalan olyan szolgáltatást kínál, amellyel már az oltalmazási folyamat előtt, közben vagy után is hasznos tudásra tehetünk szert.

Fontos, hogy egy jó ötletre még nem lehet oltalmat (szabadalom, használatiminta-oltalom stb.) szerezni, de az SZTNH már az ötlet megszületését követően is segíthet az úgynevezett témakutatással: ekkor a hivatal segít feltérképezni elképzeléseink műszaki, gazdasági környezetét, vagyis azt, hogy egyáltalán érdemes-e valósítani, amit kitaláltunk.

Segítség az ötlettől...
A szabadalmazhatóság fontos feltétele, hogy feltalálói tevékenységen alapuló (más számára nem nyilvánvaló) újdonságnak (más által még nem kitaláltnak) kell lennie, amelyet iparilag hasznosítani is lehet. Ha eljutunk az ötletünktől a kidolgozott megoldásig, igényelhetjük az újdonságkutatási szolgáltatást: ekkor a hivatal feltárja és rendelkezésére bocsátja azokat a szabadalmi és más publikációkat, amelyek figyelembe vehetők az általunk ismertetett találmány újdonsága és a feltalálói tevékenység követelménye szempontjából. Ebből számos előnyünk származhat, hiszen a szabadalmazhatóság esélyének a bejelentés előtti megismerésével időt, pénzt és fáradságot takaríthatunk meg.

Az újdonságkutatással párhuzamosan kérhetünk véleményt is az SZTNH-nál arról, hogy kaphat-e egyáltalán szabadalmat a találmányunk. Itt érdemes megemlítenünk a hivatal kis- és középvállalkozásoknak szóló IP Scan szolgáltatását is, amely vállalkozásoknak segít felméri, milyen oltalmakat érdemes egyáltalán szerezniük: tehát ha van egy szabadalomérett termékünk, mellé megtudhatjuk, érdemes-e pluszban védjegyoltalma(ka)t kérni, esetleg a találmány formáját, kialakítását pluszban formatervezésminta-oltalommal is védeni. Vagy ha kiderül, hogy a termékünk mégsem kapna szabadalmat, akkor még mindig van esély használatiminta-oltalmat igényelni.

...a nemzetközi oltalomszerzésig és ha el akarjuk kerülni a bitorlást
Ha nemcsak a hazai piacon szeretnénk érvényesülni, akkor szintén hasznos segítség a szabadalomtisztasági kutatás: ezzel tájékoztatást kapunk olyan szabadalmakról, amelyek az általunk hasznosítani kívánt termékhez vagy eljáráshoz hasonló tárgykörben születtek és azokban az országokban vannak érvényben, ahol esetleg mi is jelen akarunk lenni. A hivatal részletes indokolással kísért véleményt ad arról, hogy termékünk vagy eljárásunk beleütközhet-e valamelyik érvényes szabadalomba.

A védjegyoltalom megszerzésénél szintén hasznos segítséget nyújthat az SZTNH. A védjegykutatás támpontot ad ahhoz, van-e esély egy szó, szlogen, logó, kép, hang, hologram stb. védjegyként való lajstromozására vagy elkerülhetjük vele, hogy megsértsük mások védjegyoltalmi jogait egy megjelölés (például cégnév vagy domainnév) használatával. Ha pedig már van védjegyünk, akkor érdemes védjegyfigyelést kérnünk: ennek révén nem kell, hogy mi magunk keressünk rá, nincs-e másnak is hasonló védjegye, hanem maga a hivatal végzi el nekünk ezt a munkát és értesítést küld az esetleges ütközésekről.

További információkért (pl. a szolgáltatások díjával kapcsolatban) az www.sztnh.gov.hu oldalon érdemes tájékozódni.

Farkas Szabolcs a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új elnöke

Új elnök vette át a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) vezetését. Farkas Szabolcs 2023. május 1-jétől tölti be a tisztséget.

A kinevezett elnök pályafutását élelmiszeripari kutatóként kezdte a Központi Élelmiszeripari Kutató Intézetben, majd vegyipari és biotechnológiai szabadalmakkal foglalkozott. Később számos hazai és külföldi iparjogvédelmi projektben vett részt az SZTNH jogelődjénél, a Magyar Szabadalmi Hivatalnál. Az elmúlt öt évben a versenyszférában szabadalmi tanácsadóként szerzett tapasztalatokat, főként az iparjogvédelmi jogok megszerzésének és jogérvényesítésének folyamataiban képviselte a hazai és külföldi bejelentőket, szabadalmasokat, illetve támogatta tevékenységüket.

Elnökként Farkas Szabolcs célja, hogy növelje a hazai innovatív szereplők iparjogvédelmi aktivitását egy proaktív, ügyfélbarát, nemzetközi szinten is elismert, digitális megoldásokat kínáló és hatékonyan működő szervezet élén. Feladatának tekinti, hogy a hazai innováció és kutatás-fejlesztés kormányzati, üzleti és érdekképviseleti szereplőivel szorosan együttműködve növelje a hazai szellemitulajdon-védelmi tudatosságot.
Az SZTNH új elnöke négy év után váltja Pomázi Gyulát, a hivatal korábbi elnökét, akinek megbízatása 2023. április 15-én ért véget.

Millenniumi Díjak a Szellemi Tulajdon Világnapján

KIM helyettes államtitkár: célunk, hogy minél több magyar feltaláló ismerje fel az iparjogvédelem fontosságát

Azon dolgozunk, hogy minél több projektből jöjjön létre a piacon hasznosított technológia, és minél több magyar feltaláló ismerje fel az iparjogvédelem fontosságát - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a Millenniumi Díjak átadásán szerdán Budapesten, a szellemi tulajdon világnapján rendezett ünnepségen.

Kiemelte: a hazai kutatás-fejlesztési források korábban soha nem látott szintet értek el, Magyarország 2021-ben 907 milliárd forintot, azaz a bruttó hazai össztermék 1,65 százalékát költötte erre a célra, amelyből a kormányzat ráfordítása 318 milliárd forintot tett ki. A megemelt finanszírozásnak, illetve az egyetemek modellváltásának eredményeként minden eddiginél többen dolgoznak kutató-fejlesztőként napjainkban - közölte a helyettes államtitkár.

Levetített videóüzenetében Daren Tang, az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) főigazgatója arról beszélt, hogy az idei világnapon a nők állnak a középpontban, mert bár a világ népességének több mint felét képviselik, a nemzetközi szabadalmi bejelentéseknek csak 16 százalékát nyújtják be nők, ráadásul tíz állásból mindössze hármat töltenek be a természettudományi, a technológiai, a mérnöki és a matematikai területeken.

Gyetvainé Virág Dóra, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökhelyettese úgy vélte, a régi sztereotípiák máig jelen vannak, nemcsak a férfiak, hanem a nők gondolkodásában is, ezért számtalan kihívással kell megküzdeniük a tudományos pályán és a szellemitulajdon-védelem területén is.

Azonban a nők intenzívebb bevonásával a kreativitás és az innováció felgyorsulhat, hiszen mindig meglepő, új megoldásokat eredményez, ha több nézőpontból vizsgálunk meg egy problémát, a női és a férfi gondolkodás eltérése miatt pedig éppen ez a helyzet - fejtette ki az elnökhelyettes. Leszögezte: "ha nem ismerjük el és nem támogatjuk a nők innovációhoz és kreativitáshoz való hozzájárulását, akkor olyan értékes ötletekről és meglátásokról maradunk le, amelyek áttörést hozhatnak az orvostudománytól a technológiai területeken át a kreatíviparig bárhol".

Idén öt díjazott kapta meg a szellemitulajdon-védelem területén kiemelkedően teljesítőknek járó Millenniumi Díj kitüntetést: a Barabás Téglakő Kft., Bartos Erika író, a Déryné Program, a KEROX Ipari és Kereskedelmi Kft., valamint a Zwack Unicum Nyrt.

Az elhangzott méltatás szerint a térburkolat-gyártással foglalkozó Barabás Téglakő Kft. célja, hogy Magyarországon a családi házak udvarai, a közterületek és a lakóövezetek burkolatainak minősége a nyugati országok színvonalát elérje. Termékeiket oltalmi portfólióval védik és a jogérvényesítésre is nagy figyelmet fordítanak.

Bartos Erika Pro Familiis-díjas meseíró Bogyó és Babóca sorozatából rajzfilm is készült, tudatos brand-építése eredményeként alkotásai több különböző termékkörben is megjelentek: illusztrált kiadványai és az animációs filmsorozat mellett ajándéktárgyakban, társasjátékokban és egyéb játékok formájában is találkozhatunk az általa életre hívott karakterekkel.

A Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója által megálmodott és 2020-ban elindult Déryné Program összetett módon kíván támogatást nyújtani a színházi szakma eddig perifériára szorult területeinek, küldetése, hogy feltámassza, felpezsdítse a vidék kulturális életét. Jelmondata: "Színház mindenkinek!"

A Kerox Ipari és Kereskedelmi Kft. fő profilja a kerámiaszelepek fejlesztése, gyártása és forgalmazása sokfajta kialakításban, egykaros, joystick, kerékpáros, terelő, nyomáskiegyenlítő, termosztatikus, öko és újabban nyomógombos kategóriákban. Stratégiájuk alapja a folyamatos fejlesztés, amelyet egy 25 fős mérnökcsapat felügyel. Jelenleg 619 munkavállalóval dolgoznak és 42 országba szállítanak termékeket.

A magyar szeszesital-gyártás egyik zászlóshajója, a Zwack Unicum Nyrt. az elmúlt kétszáz évben sok viszontagságot sikeresen túlélt, évszázados tradícióira, szakmai presztízsére, szakértelmére, stabil értékeire építve dinamikus, folyamatosan megújuló társaság maradt. Innovatívan fejlesztenek, figyelmet fordítva az iparjogvédelemre is, védjegyeik mellett számos formatervezési mintával és használati mintával is rendelkeznek.

A díjazottakkal készített kisfilmek az SZTNH Youtube csatornáján megtekinthetők.

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Szatmári Gábor, az ATK környezetkutatója az első ízben meghirdetett Frontiers Planet Prize magyarországi győztese

A nemzetközi fenntarthatósági versenyben olyan kutatókat ismertek el, akiknek a tudományos eredményei hozzájárulhatnak a globális környezeti kihívások megoldásához. Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) magyar kutatója díjazott publikációjában a talajokban raktározott szerves szénkészletek változását vizsgálta.

További információk: Szatmári Gábor, az ATK környezetkutatója az első ízben meghirdetett Frontiers Planet Prize magyarországi győztese

Francia-magyar közös kutatások indulnak az ELKH társfinanszírozásával

Négy ELKH-kutatóhely, az Atommagkutató Intézet, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói kezdhetik meg együttműködésüket francia partnereikkel 2023-ban.

További információk: Francia-magyar közös kutatások indulnak az ELKH társfinanszírozásával

Gulyás Balázs az ELKH új elnöke

Gulyás Balázs orvost, neurobiológust nevezte ki a miniszterelnök az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökének 2023. május 1-jei hatállyal.

További információk: Gulyás Balázs az ELKH új elnöke

Várható esemény


Szellemitulajdon-védelem költséghatékonyan

Milyen szerepet játszik a szellemi tulajdon a kkv-k üzleti stratégiájában? Miként lehet ezt gazdaságosan védeni? Hogyan növelheti a cég értékét? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) május 30-án zajló online webináriuma. A részvétel ingyenes, csupán előzetes regisztráció szükséges.

Az elmúlt évtizedekben jelentős változás rajzolódott ki abban, mi adja egy cég valódi értékét. Míg az 1980-as években a vállalkozás értékének nagyjából 80 százalékát a birtokolt tárgyi eszközök (gépek, épületek, járműpark stb.) adták, 2020 óta ez az arány már kevesebb, mint 10 százalék. Mostanra az határozza meg egy cég értékét, milyen szellemi tulajdonnal (pl. szoftverekkel, know how-val, márkaértékkel) rendelkezik.

Elgondolkodtató, hogy cégalapításkor alig van olyan tudatos vezető Magyarországon, aki nemcsak a pénzügyi biztonságot eredményező könyvelőt keresi fel, hanem egy szellemitulajdon-joghoz értő szakembert is, akivel közösen felmérhetik, innovációjuk mely elemei oltalmazhatók és képviselnek értéket a cég vagy éppen a leendő befektetők számára.

A kis- és középvállalkozásoknál gyakran elmarad a létrehozott termékek, szolgáltatások védelme, vagy ha szeretnék is, nem tudják, miként fogjanak neki, mert legtöbbször úgy érzik, az oltalmazás bonyolult, vagy akár drága folyamat. Az EUIPO és az SZTNH közös, online webináriuma éppen abban segít a vállalkozásoknak, hogy jobban megértsék, miért fontos saját szellemi tulajdonuk védelme és hogy ebben milyen eszközök segítenek és milyen támogatások segítségével tudják költséghatékonyan oltalma(ka)t szerezni.

Május 30-án 10:00 és 12:30 óra között az EUIPO szellemitulajdon-védelmi támogatásáról, a KKV-alapról, a védjegy- és designoltalom megszerzésének fontosságáról beszélnek majd a szervező hivatalok szakemberei, illetve egy magyar startup is elmondja ezen a téren szerzett tapasztalatait.

Az eseményre az alábbi, részletes programot is tartalmazó linken lehet regisztrálni:
https://euipo.blumm.it/event/ar/358/hungary-ideas-powered-for-business23

További információ a KKV-alapról:
https://euipo.europa.eu/ohimportal/hu/online-services/sme-fund

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSok


Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány nyílt ösztöndíjpályázatot hirdet "Felsőoktatási Innovációs Ösztöndíj" elnyerésére

1. Bevezető, a pályázat célja
1.1. A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány (a továbbiakban: KMTA) célja, hogy támogassa a hazai innovációs területen való elindulást, majd pályán tartást, valamint nemzetközi szinten is kiváló tapasztalt kutatók és alkotók kutatómunkáját és innovációját. A program 2023. évben meghirdetésre kerülő ösztöndíjpályázatai a felsőoktatásban részt vevő hallgatói, alkalmazottkutatói kiválóságot támogatják olyan - alapképzésben vagy mesterképzésben részt vevő - hallgatók ösztönzésével, akik az eredményes innovációval kapcsolatos kutatási tevékenységet folytatnak, vagy a jövőben ezzel szeretnének foglalkozni.

1.2. A kiírt Felsőoktatási Innovációs Ösztöndíj (a továbbiakban: ösztöndíj, ösztöndíjpályázat) célja a felsőoktatási képzésben résztvevő, tehetséges hallgatók kutatási és innovációs tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása, amelynek eredménye startup formájában valósul meg.
2. Az ösztöndíj formája
2.1. A pályázat útján támogatás nyerhető el ösztöndíj formájában, amelynek a pályázó pályázatában megjelölt bankszámlára történő folyósításáról a KMTA gondoskodik2.2. Az ösztöndíj összege: 800 000 Ft /fő 5 hónapra (havi 160.000 forint), mely összeg a program végén kerül kifizetésre egy összegben a feltételek teljesülése esetén.
2.3. Az ösztöndíj időtartama: 5 hónap (2023. július 1. - 2023. november 30.) Jelen ösztöndíjpályázatra innovációs ötlet témában nyújtható be pályázat; előnyt jelent, ha a pályázó az alábbi területen tanul, illetve ezen területen széles tapasztalattal rendelkezik:
- informatika,
- természettudomány,
- reáltudomány
- műszaki tudomány.
4. Pályázat benyújtására jogosultak
4.1. Jelen ösztöndíjpályázatra azok az alábbi feltételeknek maradéktalanul megfelelő, bármely tudományterületen kiemelkedő teljesítményt nyújtó, 25. életévüket még be nem töltött nappali tagozatos hallgatók pályázhatnak, akik:
4.2. az ösztöndíjas jogviszony létesítésekor igazolni tudják teljes idejű alapképzésben vagy mesterképzésben fennálló (nappali tagozatos) aktív hallgatói jogviszonyukat és az adott képzést 2023. december 31-ig nem fejezik be és nyilatkoznak arról, hogy 2024. december 31-ig nappali tagozaton tanulnak majd.
4.3. vállalják, hogy az ösztöndíjas időszakban a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány
keretében innovációs és a hozzá kapcsolódó kutatási tevékenységet végeznek, valamint az ösztöndíjas időszak alatt az Alapítvány számára a tudományos kutatási, fejlesztési, innovációs munkájuk eredményeit hozzáférhetővé teszik, 4.4. vállalják, hogy a KMTA rendezvényein részt vesznek (előre egyeztetett időpontban), 4.5. vállalják, hogy az Alapítvány innovációs programjában 2024.12.31-ig részt vesznek, több napos képzéseken, innovációs csoportokban,
4.6 vállalják, hogy a támájukhoz kapcsolódó és más tékákkal kapcsolatban és startup vállalkozásokban részt vesznek (melyben a tagok kizárólag KMTA támogatottjai).
4.7. vállaljak, hogy saját néven magyarországi bankszámlát vezetnek, melyet a szerződéskötéshez szükséges bemutatni;
4.8. vállalják, hogy az innovációhoz kapcsolódó kutatásról minimum 10 oldal, (lábjegyzet, tartalom, felhasznált irodalom, hivatkozás, stb nélkül) kutatási beszámolót adnak le a KMTA által előírt formai követelményeknek megfelelően,
4.9. vállaljak, hogy az innovációval kapcsolatban mindent megtesznek, hogy abból startupot létesítsenek a kutatás lezárultát követő 9 hónapon belül, abban az esetben ha egyetlen KMTA-hoz kapcsolódó startubban sem vesznek részt a kutatás eredményét nemzetközi rendszeresen megjelenő tudományos folyóiratban publikálják.
5. Kizáró okok
5.1. Nem részesülhet ösztöndíjban az a pályázó: akiről hitelt érdemlően bebizonyosodik, hogy a pályázat benyújtásakor a támogatási döntés tartalmát érdemben befolyásoló, valótlan, hamis vagy megtévesztő adatot szolgáltatott, vagy ilyen nyilatkozatot tett, aki a Pályázati Kiírásban vagy az ösztöndíjszerződés megkötésének feltételeként meghatározott nyilatkozatokat nem teszi meg, dokumentumokat nem nyújtja be, vagy a megtett nyilatkozatát visszavonja, a KMTA rendezvényein hiánytalanul nem vesz részt, nem küldi a szerződésben megadott idősávban a beszámolókat, nem tartja be a határidőket. Az aki nem létesít startupot, -vagy ha az befektető hiányában nem lehetséges - nem publikál nemzetközi tudományos folyóiratban. Nem támogatjuk a meglévő innováció továbbfejlesztésétét, a meglévő kutatócsoporban lévő tevékenységet és azon pályázatokat, akik nem önálló ötlettel jelentkeznek a pályázatra.
6. A pályázat tartalma:
6.1. iskolai tanulói jogviszony igazolás és nyilatkozat arról hogy 2023. december 31-ig az adott intézmény nappali tagozatos hallgatója marad, és nyilatkozat arról hogy 2024. december 31-ig nappali tagozatos tanuló marad.
6.2. innovációs terv (a tervnek tartalmaznia kell az tervezett innováció részletes leírást, azt hogy az adott ötlet megvalósulása létezik-e már és ha igen akkor milyen formában, az innovációs témával kapcsolatos általános problémafelvetést és a témaválasztás személyes motivációját);
6.3. Egy tanár által írt ajánló levél,
6.4. Szakmai önéltrajz- bemutatkozás- amiben a jelentkező bemutatja eddigi eredményeit
7. A támogatásban részesíthető pályázók száma
7.1. Jelen pályázati kiírás keretében legfeljebb 10 fő részesülhet támogatásban.
8. A pályázatok benyújtásának határideje
A pályázatokat 2023. május 1. - 2023. május 31. között lehet benyújtani.
A pályázat beadásának határideje: 2023. május 31. 16:00 (16 óra)
9. Jelentkezés módja:
E-mail írása a palyazat@kmta.hu címre, a tárgy mezőbe írják be: "jelentkezés Felsőoktatási Innovációs Ösztöndíjra" ide kérjük elküldeni a tanulmányi és egyéb igazolások digitális változatát (melyeket majd eredetiben az esetleges szerződéskötéskor kell benyújtani), továbbá regisztráció és a részletes adatlap kitöltése a https://www.kmta.hu/regisztracio cím alatt. A pályázatot egy fileban pdf formában kell benyújtani. Idegennyelvű jogviszony igazolást le kell fordítani magyar nyelvre. A több fileban benyújtott pályázatokat nem vesszük figyelembe. A pályázat benyújtásával egyidejűleg a www.kmta.hu oldalon a regisztrációt követően a belső adatlapot le kell zárni. A file neve a jelentkező neve (X.Y. jelentkezés Felsőoktatási Innovációs Ösztöndíjra) - a helytelenül elnevezett pályázati dokumentációt nem vesszük figyelembe - és az Azon pályázókkal, akiket a bíráló testület támogatásra javasol személyesen interjút készítünk, melyre 2023. júniusban kerül sor. A nyerteseket 2023. június 30-ig értesítik.

Európai Vállalkozásfejlesztési Díj

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közzétette a 2023. évi "Európai Vállalkozásfejlesztési Díj" (European Enterprise Promotion Awards - EEPA) című pályázati felhívását, amelyre a vállalkozásfejlesztést támogató projekteket, kezdeményezéseket 2023. május 31-ig lehet benyújtani.

Az Európai Bizottság által 2006-ban alapított elismerés célja olyan kezdeményezések megismertetése az európai nyilvánossággal, amelyek nemzetközi szintű jó gyakorlatokat mutatnak be a vállalkozóvá válás ösztönzése és támogatása, illetve a vállalkozások mindennapjainak megkönnyítése terén. Az Európai Vállalkozásfejlesztési Díjért vállalkozások, civil szervezetek, önkormányzatok vagy állami szervek által legalább tizenöt hónapja sikeresen működtetett programokkal lehet jelentkezni, évente hat kategóriában.

Az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj idei kategóriái:
 • A vállalkozói kedv ösztönzése
 • A vállalkozói ismeretek/készségek növelése
 • A digitális átállás támogatása
 • Az üzleti környezet fejlesztése, és a vállalkozások külpiacra lépésének elősegítése
 • A fenntartható átállás ösztönzése
 • Vállalkozás a társadalmi esélyegyenlőségért
Az idei évben a hatodik kategóriában KKV-k is benyújthatják projektjeiket. A verseny egy nemzeti és egy európai szintű fordulóból áll. A nemzeti forduló nyerteseit megillető oklevelek átadására minden évben sajtónyilvános eseményt szervezünk, amelyen miniszteri részvétellel valósul meg a díjazottak elismerése. Az európai forduló nyerteseit az éves KKV Közgyűlés keretein belül díjazzák, amely idén Spanyolországban kerül megrendezésre.

Az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj promóciós videója az alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=Zr76B9uet-U

A felhívás dokumentációja az alábbi linken érhető el: https://kormany.hu/dokumentumtar/europai-vallalkozasfejlesztesi-dij-2023-palyazat

A pályázati anyagokat, illetve a felmerülő kérdéseket a kkv@gfm.gov.hu e-mail címen várják.

További felvilágosítás a nemzeti kapcsolattartóktól kérhető:
E-mail: Török Anikó és Kretz Ádám (kkv@gfm.gov.hu)
Telefon:+36 (1) 795-1676 és +36 (1) 896-5982

Újra 2250 eurónyi támogatást kaphatnak az innovatív magyar vállalkozások

Az Ideas Powered for Business KKV-alap támogatási programja az uniós kis- és középvállalkozásokat segíti a szellemitulajdon-jogaik védelmében. A program célja, hogy a védjegyek, dizájn oltalmak, szabadalmak vagy növényfajta-oltalmak megszerzésére akár 75 százaléknyi forrást is biztosítanak. A KKV-alap az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) pályázata, amely 2023. december 8-ig tart.

Az oltalomszerzés megkönnyítését tűzte ki célul az Európai Bizottság KKV-alapja. A pályázat lehetővé teszi, hogy a vállalkozások utalványt kérjenek, amelyet később az oltalom igénylését követően beválthatnak. A támogatást igénylő vállalkozások visszakapják az európai uniós vagy hazai védjegyek és formatervezési minták bejelentési díjának akár 75 százalékát, míg az EU-n kívüli védjegyek és dizájn oltalmak díjának akár a felét is igényelhetik. Szabadalmak esetében az újdonságkutatás díjának és a bejelentéssel kapcsolatos díjaknak a háromegyede visszaigényelhető hazai és európai szinten is, míg a közösségi növényfajta-oltalomnál 50 százalékos visszatérítés járhat az online bejelentési díjból.

A visszatérítési program az oltalomszerzéshez kapcsolódó díjak részfinanszírozására írt ki pályázatot, amelyre bármely, az Európai Unió területén belül jegyzett kis- és középvállalkozás jelentkezhet. Az érintett tevékenységtől függően kétféle utalványra lehet pályázni. Az 1500 euróra szóló utalvány védjegyek és formatervezési minták díjainak részbeni visszatérítésére igényelhető, s a nemzeti, regionális és uniós szintű oltalmak díjának 75 százalékát, az EU-n kívüli kérelmeknek pedig az 50 százalékát finanszírozza. A második egy 750 euró értékű támogatás, amelyet nemzeti szintű szabadalmakra, illetve a kapcsolódó kutatási szolgáltatásokra lehet felhasználni, a díjak 75 százalékának visszatérítésével.

Az utalványok a támogatás megszerzésétől számított 4 hónapig érvényesek, amely alatt a vállalkozások igényelhetik és kifizethetik a szellemi tulajdonnal kapcsolatos tevékenységeket, majd kérhetik a megfelelő visszatérítést az utalványok aktiválásával. Az aktiválást követően kezdődik a végrehajtási időszak, amely alatt a vállalkozás további tevékenységeket igényelhet, és egyéb visszatérítést kérhet. Ezen időszak időtartama az 1. utalvány esetén 6 hónap, a 2. utalvány esetén 12 hónap.

A kérelmek benyújtása kizárólag online lehetséges a KKV-alap weboldalán 2023. december 8-ig. A pályázati keretösszeg azonban véges, így érdemes minél hamarabb élni a lehetőséggel.

A pályázók a támogatás igénybevételéhez segítséget kérhetnek az SZTNH ügyfélszolgálatától is az alábbi linken.

További információ: Vékony Zsolt, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kommunikációs munkatárs (zsolt.vekony@hipo.gov.hu; telefon: +36 30 146 4514)

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Jon Krohn, Grant Beyleveld, Aglaé Bassens: Deep Learning Illustrated: A Visual, Interactive Guide to Artificial Intelligence, 1st edition e-book - Pearson, 2019
Dr. Osman Péter ismertetése

Mélytanulás illusztrált bemutatásban: Egy vizuális, interaktív szakkönyv a mesterséges intelligenciához. 1. kiadás, e-könyv.

A mélytanulás a mesterséges intelligencia (MI) egyik kiemelkedően fontos eszközrendszere, a laikus számára a MI bűvös és még messze beláthatatlan területének egyik varázsszava. A legtöbbünk számára vadiúj technika, "titok, idegenség", még akkor is, ha már tudunk valamennyit a MI világáról.

Mélytanulás - az IBM definíciójából: "A gépi tanulás egyik alrendszere, lényegében egy neurális hálózat három vagy több réteggel. Ezek a neurális hálózatok az emberi agy működését igyekeznek utánozni, amely lehetővé teszi a számára, hogy nagy adatmennyiségekből tanuljon. Míg az egyetlen rétegből álló neurális hálózatok képesek ugyan közelítő előrejelzésekre, további rejtett rétegek segíthetnek ezt pontosságra optimalizálni és finomítani. Mélytanulás működtet sok MI alkalmazást és szolgáltatást, amelyek javítják az automatizálást azáltal, hogy emberi beavatkozás nélkül végeznek analitikai és fizikai feladatokat." (Kiemelések tőlem)

"Agyunk működésének utánzása" - mai közlések szerint agyunkat 80-100 milliárd neuron és azok nagyságrendekkel nagyobb számú összekapcsolódásainak hálózata alkotja. Ezt akárcsak töredékesen is utánozni - ahol most a neurális hálózatok tartanak -, rendkívül összetett, bonyolult feladat. Ebből sajnos az is következik, hogy e hálózatok felépítésére, működésére, így a mélytanulásra is, valóban egyszerű ismertetés nem készíthető. A szerzők, amint lentebb idézzük, igyekeztek minden segítséget megadni, ám tagadhatatlan, hogy helyenként az olvasónak is dolgoznia kell a megértésért.

A Goodreads ajánlójából: "A szerzők világos vizuális stílusa átfogó bemutatást ad arról, mi lehetséges ma a mesterséges neurális hálózatok használatával, s bepillantást a varázslatba, amely e téren várható. E könyv egyedülállóan intuitív, és teljes bevezetést kínál e szakterület technikáihoz. Színes ábrák és könnyen követhető jelrendszer gazdag sorával félresöpri a mélytanuló modellek építésének bonyolultságát, s jól megragadhatóvá, szórakozva tanulhatóvá teszi a témakört.

A világklasszis oktató és gyakorló szakember Jon Krohn, Grant Beyleveld látnoki szövegeivel és Aglaé Bassens gyönyörű illusztrációival, lényegre törő analógiákkal magyarázza, mi is a mélytanulás, miért vált ennyire népszerűvé, és hogyan viszonylik a gépi tanulás másfajta megközelítéseihez. Mindez gyakorlatias ismeretét kínálja valamennyi fontos, mély tanulással történő megközelítésnek, s azok felhasználásának.

Fedezze fel, mi teszi a mélytanulást egyedülállóvá, s hogy mit kínál a gyakorlati alkalmazóinak."

A Pearson ajánlójából: "A mélytanulás napjaink egyik legforróbb területe. A gépi tanulásnak ez a közelítési módja áttöréseket ért el napjaink több kiemelkedő jelentőségű alkalmazásában, szervezeteknél, amelyek a Google-tól a Tesláig, a Facebooktól az Apple-ig terjednek.

A könyv első része magas-szintű áttekintést ad, mi is a mélytanulás, miért vált ennyire mindenütt jelenlévővé, és hogyan kapcsolódik fogalmilag és terminológiában a MI-hoz, a gépi tanuláshoz, a mesterséges neurális hálózatokhoz, és a megerősítéses tanuláshoz. Ezek a nyitó fejezetek tele vannak élénk illusztrációkkal, könnyen érthető analógiákkal, és karakter-központú narratívákkal.

Erre az alapra építve, a szerzők a továbbiakban gyakorlati utalásokat és kitanítást adnak a már bevált mélytanulási technikák alkalmazásának széles spektrumához. Az elméleti alapokat a lehető legkevesebb matematikával tárgyalják, és gyakorlatias Python programnyelvvel illusztrálják. Az elméletet a »Jupyter notebook«-ban (internet-alapú, interaktív számítási platform, amely »kombinálja a live code multi-platform programozó eszközt, egyenleteket, narratív szövegeket és vizualizációt - jupyter.org«) - OP) található gyakorlati 'próbafutamokkal' támasztják alá, ami gyakorlatias tudást ad az alkalmazásokhoz."
A könyv saját weboldaláról (https://www.deeplearningillustrated.com/) - az előzőekben már mondottakon túl - idézve, "Segít
 • felfedezni az új eszközöket, amelyek megkönnyítik a mélytanuló modellek építését, alkalmazását és jobbá fejlesztését
 • tökéletesen elsajátítani az elméletet: mesterséges neuronok, tréning, optimalizálás, különféle speciális neurális hálózat típusok, megerősítéses mélytanulás és egyebek
 • végigvenni az interaktív mélytanuló alkalmazások építését, s tovább haladni a saját MI projektjeinkkel.
Ízelítőül az első fejezet - Biológiai és gépi látás - nyitó mondatai: "Végig ebben a fejezetben a biológiai szervezetek vizuális rendszerét használjuk, hogy ekként tegyük azt ... hm.. élővé. Azon túl, hogy magasszintű megértését adja, mi is a mélytanulás, ez az analógia betekintést ad abba is, miért olyan erőteljesek és széles körben alkalmazhatók a mélytanulási megközelítések."
A tanulás valószínűleg agyunk legbonyolultabb tevékenysége. Ez a technika minden korábbinál messze magasabb szintű, emberi közreműködés nélküli adatfeldolgozást végez, s az ismertetése kénytelen ehhez igazodni. A tudás viszont, amelyet e könyv ad, nagyon is megéri az erőfeszítést.

John Keane: A demokrácia legrövidebb története - Athenaeum, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

"A bolygónk jövőjét övező súlyos bizonytalanság idején, az egymást gerjesztő krízisek korában nagyobb szükségünk van a demokrácia radikális potenciáljára, mint bármi máskor." - Keane honlapjáról

"A demokrácia, amennyiben helyesen és alaposan fogtuk fel a lényegét, továbbra is az emberiség leghatékonyabb eszköze arra, hogy elejét vegye a hatalommal történő aljas visszaéléseknek."
(Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem)

Erről szól: (Keane honlapjáról) "A Szíria-Mezopotámia-i kezdetektől - azaz nem athénitől - a forradalmi buzgalom gerjesztéséig Franciaországban és Amerikában, a demokrácia felforgatta az addig kialakult módjait a meghatározásnak, hogy ki élvezheti a hatalmat és miért. Arra bátorítja az embereket, hogy valami radikálisat tegyenek: egyenlőkként jöjjenek össze határozni a saját életükről és jövőjükről.

Ebben az erőteljes, mozgalmas, megvilágító erejű történetben az elismert politikai gondolkodó Keane nyomon követi a demokrácia komplikált történetét az athéni közgyűlési demokrácia korától az Európa-ihlette képviseleti demokráciáig, a képviseleti kormányzat születéséig, és korunk ellenőrző demokráciájáig. Új megfontolásokat ad arra, miért értékes globális ideál a demokrácia, s megmutatja, hogy a világ a demokrácia hatására világiasabbá vált: az amerikai stílusú liberális demokrácia utat enged a helyi jellemzőkkel bíró regionális változatoknak."

Döntő társadalmi innováció: "Az elképzelés, hogy emberek olyan fórumokat szervezhetnek maguknak, ahol a legkülönfélébb ügyeket is módjukban áll megvitatni a pénzügyektől a családokig, a törvénykezéstől a háborúkig, és a kérdéses esetekben a közös cselekvésről is határozhatnak - a demokrácia ebben az értelemben rendkívüli találmány, ugyanis ezzel jelent meg a történelemben az első alakítható kormányzati forma." (S az úttörő találmányok létkérdése mindig a nagyüzemi/társadalmi megvalósítás és működtetés. - OP)

A kritikus tétel: "A demokrácia abból indul ki, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel szélhámosok, mintsem őszinték és becsületesek, és nem várhatjuk el, hogy jók legyenek, de lehetetlenné kell tennünk, hogy rosszak legyenek." (De miként?? - OP)

"Ez a karcsú kötet nem titkoltan azt a célt is maga elé tűzi, hogy az olvasóban csodálatot ébresszen a demokrácia iránt. (Keane: "A demokrácia melletti dacos elköteleződés határozza meg ezt a kis könyvet.") Születésének, felnövekvésének és olykor csúfos bevégződésének története tele van lenyűgöző pillanatokkal. A könyv végigköveti a történetét meghatározó hosszú folytonosságokat, a fokozatos átalakulásokat, a zűrzavaros eseményeket és a hirtelen változásokat. Búcsút int az ismert közhelynek, hogy a demokrácia az ókori Athénban született volna meg, s annak az elfogult, széles körben elterjedt meggyőződésnek is, miszerint a korai iszlám az égvilágon semmit sem tett volna hozzá a demokrácia intézményeinek szellemiségéhez. Emellett bemutatja, hogy a demokrácia miért sokkal több az időszakos »szabad és tisztességes« választásoknál, és miért lehetséges, hogy az 1945 után létrejövő ellenőrző demokrácia új típusa ennek az intézménynek jóval következetesebb formáját testesíti meg, mint a korábbiak - és teszi azt mind a mai napig. Számos régi intézmény és eszme homályba vesző eredetére, egyúttal a kortárs világban betöltött jelentőségére is kitér."

Egy kompetens vélemény a könyvről:
Publishers' Weekly: "Keane, a Sydney Egyetem politika professzora a demokrácia lényegre törő és tanulságos történetét adja elő, mint a zabolátlan hatalom meghunyászkodásra késztetésének soha véget nem érő folyamatát. Három fejlődési stádiumba szervezi mondandóját (amelyek, ahogyan azt részletesen ki is fejti, teljesen eltérő minőséget jelentenek - OP)

• Részvételi demokrácia • Képviseleti demokrácia • Ellenőrző demokrácia." Utóbbi fogalmat Keane alkotta meg A demokrácia élete és halála c. nagysikerű művében. Róla a PW recenzió: "Jellemzője a sokféle, parlamenten kívüli, a hatalmat ellenőrző mechanizmus gyors növekedése, amelyek megfigyelik a választásokat, áttekintik a költségvetéseket, és más módokon is igyekeznek a kormányzati tisztségviselőket elszámoltathatóvá tenni. Keane szerint e harmadik stádium a demokrácia eddigi legösszetettebb és élettelibb formája, amelyre állandó fenyegetést jelentenek a mai despoták, mint Putyin, másrészt az esélyekben és a gazdagságban fennálló hatalmas egyenlőtlenségek az USA-ban és más nyugati országokban. (Kean kifejtésében a veszélyeket a visszaesések, az ezekből keletkező feszültségek, tagadások, és azok következményei hozzák - OP) Jóllehet Kean történelmi leckéit progresszív nézőpont uralja, a részletek gazdag halmazát élénk és jól érthető előadásba csomagolja. Mindez a demokrácia állandóan változó természetének provokatív és tanulságos áttekintése."

Keane maga ismeri el elfogultságát. Könyve még hasznosabb, ha azt is mérlegeljük, vajon tételei mindig minden részletben helytállóak-e. Egy példa: "Akár a rothadó hús felett köröző dögkeselyűk, az ellenőrző demokrácia kritikusai cinikusan ünneplik a hatalom megosztásának elvén alapuló demokrácia megingását." Vajon nem az ellenőrző demokráciát erősítik azok is, akik - bármilyen szándékkal - rámutatnak annak gyengéire?

Petr Beckmann: A pi története - Typotex, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

"Időszámításunk kezdete előtt 2000 évvel az ember felfogta annak az állandónak a jelentőségét, amit pi-vel jelölünk, és értékére egy durva közelítést is talált."

"A pontos számolás minden létező dolog és minden sötét titok megismerésének kapuja. -Rhind-papirusz, i. e. 17. század" (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből)

Az ókor matematikája maga a csoda: az emberi intelligencia csodája! Ha értékelni akarjuk távoli eleink teljesítményét, akik a pi létét felfedezték, és elkezdték mind pontosabban megállapítani a számértékét, gondoljunk bele: az ő tudásukkal és eszközeikkel miként tennénk ezt mi magunk?

A Typotex ajánlójából: "Ez a könyv elmeséli, miért keltette fel ez a szám már az ókor matematikusainak érdeklődését, és tartotta fogva utódaikét is évezredeken át. Megtudjuk, hogyan határozták meg az értékét egyre pontosabban, és miképpen ismerték meg egyre mélyebben természetének sokszínűségét. A könyv matematikatörténet, egyben kissé rendhagyó történelemkönyv is, és matekkönyv. Mert a pi a matematika legkülönbözőbb területein jelenik meg, így számtalan fontos matematikai fogalmat és kérdéskört ismerünk meg szinte észrevétlenül. Szerzője széles látókörű elektromérnök, aki egy kívülálló merészségével és egyedi látásmódjával bátran és eredeti módon kalandozik a történelemben és a matematika történetében." (kiemelések tőlem)

A Macmillan kiadó két kimagasló tudományos folyóirat rövid minősítését idézi e könyvről: "Nagyon olvasmányos áttekintés - Science" és "Derűs, élénk mű -Scientific American" - ami viszonylag ritka, s ezért még inkább becsülendő minősítése komoly tudományos munkának.

A fordító, Gerner József előszavából: "A könyv kuriózum. Egyediségét a sokszínűsége adja: fontos matematikai ismeretek tárháza és a matematika történetének egy speciális szelete; a fogalmak, a tételek és a személyek összekapcsolásával a matematikát élővé teszi az olvasó számára; kordokumentum és történelemismeret egy kívülálló felfogásában; nagyon szimpatikus, követésre méltó emberi és kutatói viselkedési minta. Töprengést, tűnődést és rugalmasságot kíván, emellett az érvek és ellenérvek felsorakoztatását és megértését igényli.

Beckmann villamosmérnökként írt matematikatörténetet, vállalva, hogy a matematikusok és a történészek haragját is magára zúdítja. Mert matematikatörténeti felfogása nem szokványos, a bizonyításokkal meglehetősen nagyvonalúan bánik, viszont érthető, olvasmányos könyvet írt. Történészek és filozófusok nemtetszését, talán dühét kelti fel azzal, ahogy az ókori Róma tudományos, kulturális és erkölcsi színvonalát értékeli, azzal, amit Arisztotelészről, Julius Caesarról vagy a katolikus egyházról gondol és ír."

Innentől könyve ismertetésére átadjuk a szót a szerzőnek. Pályájának összegzése a Typotextől: "1924-ben született Prágában. 1963-ig a Csehszlovák Tudományos Akadémia kutatója, amikor meghívták vendégprofesszornak a Coloradói Egyetemre, s véglegesen ott maradt, mint az elektrotechnika professzora. A valószínűségelmélet és az elektromágneses hullámterjedés témakörében több mint ötven tudományos dolgozatot írt."A Goodreads tíz könyvét sorolja fel, élükön ezzel, szerteágazó témákban.

Beckmann remek összegzése a Bevezetőjében: "A pi története az emberi történelem furcsa kistükre. Olyan emberek históriája, mint például a szürakuszai Arkhimédész, akinek a pi kiszámítására adott módszerén lényegesen javítani nagyjából 1900 évig nem tudtak. Az i. e. 3. századi Alexandria nagyszerű tudományos teljesítménye mellett az emberi butaságnak is krónikája ez a történelem, mely a középkori püspököket és keresztes lovagokat a tudományos könyvtárak felgyújtására késztette, mivel azok anyagát az ördög művének tartották.

Sem történész, sem matematikus nem lévén, messzemenően alkalmasnak érzem magam ennek a történetnek a megírására. Ezt szarkasztikus megjegyzésnek szántam, de van igazságmagja. Nem vagyok történész, így az olvasónak nem kell attól tartania, hogy ízlésem és előítéleteim túlságosan befolyásolnák. Nem lévén matematikus, nem vagyok köteles fejtegetéseimet túlzott matematikai szigorral bonyolítani. Abban bízom, hogy ez a kis könyv a matematika iránti érdeklődésre sarkallja nem matematikus olvasóit, mint ahogy abban is reménykedem, hogy a fizikus- és mérnökhallgatók figyelmét a munkájukban használt eszközök története felé tereli.

Meglehetősen unalmas lenne egy olyan történet, amely a ki mikor mit tett a pi meghatározásáért folyamatában csupán tényeket és adatokat tartalmazna, ezért a tényeket beágyazom abba az időszakba, ahol egy-egy előrelépés történt. Olykor messzire elkalandoztam, például a Római Birodalomról vagy a középkorról írva; mert úgy vélem, fontos azoknak az időknek és okoknak a bemutatása is, amikor és amelyek miatt a pi történetében nem történt haladás. A könyv matematikai színvonala rugalmas kezelést tesz lehetővé. Ha az olvasó egyes helyeken túl nehéznek találja a matematikát, tegye azt, amit a matematikus a számára magától értetődő helyeken tesz: ugorja át! Nagy élvezettel írtam ezt a könyvet, és őszintén remélem, hogy leendő olvasóinak is örömet okoz. (Szerintem nagyon is! - OP)

Koniorczyk Borbála - Merker Dávid: Hosszúlépés Budapesten - Séták, titkok, történetek - 21.Század Kiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Tamási Áron: Ábel Amerikában) Otthon pedig csak ott vagyunk, ahol jól ismerjük és szeretjük a hely nagyon sok zegzugát. Vajon az itt élők mekkora hányada lakja így Budapestet? Nagyváros valójában csak földrajzilag és közigazgatásilag létezik, amúgy kisebb városrészek, kerületek, 'kisvárosok' halmaza, jobb esetben ötvözete. Vajon az itt élők mekkora hányada ismeri igazán a város egészét, azokat a részeit is, amelyek nem esnek útjába? Városok itteni szerelmesei ismerik-e úgy Budapest a központtól távolabbi részeit, ahogy Róma, London, Párizs sok ilyen részét? Ez a könyv, s a hozzá hasonlók remek segítséget adhatnak ahhoz, hogy otthonunkként lakhassuk be a várost, s kiélvezzük kincseit, amelyeket kínál.

"Ez a könyv az otthonosságról szól, hiszen ez az egyik legfontosabb kérdés az életünkben: hol érezzük magunkat igazán otthon? Mi azt a Budapestet mutatjuk meg, amely az otthonunk. A saját városunkat, amelynek történetei meghatározzák mindannyiunk életét." (Akár olymódon is, hogy ezek a történetek formálják az embereket, akikkel osztozunk a városon, abban, ami benne jobbá,vagy épp rosszabbá teszi életünk e meghatározó keretét. Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, nyitó idézőjeltől záróig. Kiemelések tőlem - OP)

"Budapestet sétálásra teremtették. Séta közben megérezhetjük a város lelkét, kitapogathatjuk a sebhelyeit." Múlt, jelen és jövő fonódik így egybe, hiszen "Ami ma az életünk, az lesz a jövő történelme." "Ha lelassulunk (emlékszünk még, azt hogyan kell? - OP), egyszer csak meglátjuk a színeket, a tarkabarka sokféleséget, amely Budapestet egyedivé teszi." (Kell ehhez még valami, ma már mind többeknek szokatlan: tudatosan nézzük, lássuk, ami elhaladtunkban körülöttünk van, s emeljük tekintetünket felfelé is, végig az épületek homlokzatain, amelyek meglepően sokféle díszek gazdag seregszemléjét kínálják. - OP)

"Ez a kötet négy olyan útvonalat tartalmaz, amelyek jóval hosszabbak, mint egy szervezett tematikus séta. Tovább tartanak, mélyebbre ásnak, és más a ritmusuk is. Érdemes rájuk időt szánni: akár ráérős olvasás formájában, akár egyénileg végigjárva a bemutatott útvonalakat. (Most jön a neheze: - OP) Nem sietünk sehová, hiszen a városi létnek nem kell mindig a rohanásról szólnia (álom, édes álom - OP): fedezzük fel együtt azokat a részleteket, amelyek mellett leszegett fejjel megyünk el a hétköznapokon. (s ami még fontosabb, ám olyan illékony, hogy 'normál menetben' észre sem vesszük: a helyek, városrészek sajátos hangulatát, ahogy megmutatják a múltjukat, jelenüket, és élik az életüket - OP) Érdemes időről időre visszatérni a helyszínekre, hiszen teljesen más képet mutatnak egy napsütéses tavaszi reggelen, mint egy borongós őszi délutánon. A könyvben megírt séták ugyanúgy élvezhetők a városban járva, mint a fotelban egy bögre kakaóval - így akinek nincs lehetősége Budapesten járni-kelni, e kötet segítségével az is megteheti képzeletben."

A tartalom:
 • Falakon kívül és belül - A pesti zsidó múlt emlékei
 • Vasbeton és madárcsicsergés - Kétnapos kirándulás Budán a Bauhaus építészet nyomában
 • Kölcsönvett múlt - Újrahasznosított terek Budapesten
 • Süllyedő világ - Pillanatképek a Horthy-korszak Szentimrevárosából
Innentől szóljon a 21. Század Kiadó ajánlója: A könyv "4 sétával vezet keresztül a fővároson, hogy megismertessük azokat a tarkabarka, nagyon vidám vagy nagyon szomorú, cigaretta-, vágott liba, parfüm és pincedoh, de összetéveszthetetlenül Budapest-szagú sztorikat és (anti)hősöket, amelyektől Budapest az ami.

Amikor ráérősen sétálunk, minden új és izgalmas: szeretünk kiszakadni a hétköznapi rohanásból, kiszállni az autóból, leszállni a buszról, feljönni a metróból és látni a házakat, az embereket, a formákat és az érzéseket. Tudjuk (a legtöbbünk sokkal inkább kisebb-nagyobb részt innen tudhatja meg - OP) hol lakott itt Vörösmarty Mihály. És Littmann Pepi, az ortodox zsidó férfiimitátor, a pesti orfeumok sztárja. És hogy kik faragták Budapestet márványból és koszlott Trabant-ülésből. Kik voltak a szerencselovagok, hivatásos bajkeverők, hazafiaskodó zsidók és sóletzabáló fajvédők, a megalomániások, a minden rendszerhez ügyesen simulók, a házat a lakók kényelme elé helyező Bauhaus-hívek (ez így talán erősen igazságtalan a Bauhaus-iskolával szemben - OP) és a stukkóleverős IKV-szakik, akik megformálták a budapesti utcákat és azok látszólag értelmetlen kiszélesedéseit, az értéktelen homlokzatok mögé dugott értékes házakat, a budai villák és a pesti kapualjak párhuzamos világait.

Koniorczyk Borbála és Merker Dávid Mindkettejüket az urbanisztika, a szociológia érdekelte, ezt tanulták belföldön és külföldön, és kamatoztatták itthon, egyetemi katedrától az önkormányzati szféráig. Együtt alapítottak városi sétaszervező céget 2013-ban. A hosszúlépés.járunk? közel nyolcezer sétájából több százat vezettek már. Rendszeresen írnak, nyilatkoznak, szakértenek a főváros múltjáról, jelenéről, híres nőiről. A »város a vérükben van«: első közös könyvük, a Hosszúlépés Budapesten oldalairól visszaköszön a közös évek tapasztalata és tudása, és rajongásuk közös tárgya, Budapest színes-szagos világa."

SAJTÓSZEMLE

trademagazin.hu, 2023. 04. 24.
Hankó Balázs: az elért eredmények azt mutatják, hogy a magyarok innovatívak - Trade magazin

makronom.mandiner.hu, 2023. 04. 24.
Innovációra Magyar! Egy konferencia - sokféle fejlesztési irány

haon.hu, 2023. 04. 24.
A műszaki karrierlehetőségekkel ismerkedtek debreceni középiskolás lányok - fotókkal

dehir.hu, 2023. 04. 24.
Két debreceni cég megmutatta, hogy lányoknak is vonzó lehet a műszaki pálya - videóval

debrecen.hu, 2023. 04. 24.
SWISS COMPANIES IN DEBRECEN ATTRACT GIRLS INTO SCIENCE AND TECHNOLOGY

Debreceni Televízió, 2023. 04. 24.
Lányokat is várnak a női mérnöki pályákra

bdpst24.hu, 2023. 04. 25.
JVSZ - Innovációra magyar! - mert innováció nélkül nincs fejlődés!

index.hu, 2023. 04. 25.
Megkongatták a vészharangot a magyar tudósok

civilhetes.net, 2023. 04. 25.
Megkongatták a vészharangot a magyar tudósok

atv.hu, 2023. 04. 25.
A magyar tudósok szerint rendkívül súlyos a tudomány hazai helyzete

katped.hu, 2023. 04. 25.
32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia

infostart.hu, 2023. 04. 25.
Freund Tamás a kutatás világáról, a mesterséges intelligenciáról és arról, hogyan lesz az Akadémia a nemzet tanácsadója

bdpst24.hu, 2023. 04. 25.
Bevallás előtt: az adóalap- és kockázatcsökkentés ideje

gyorplusz.hu, 2023. 04. 25.
Rangos programozó verseny a győri egyetemen

kisalfold.hu, 2023. 04. 25.
A Széchenyi István Egyetem rendezte meg a legrangosabb hazai irányítástechnikai programozó versenyt - fotók

haszon.hu, 2023. 04. 25.
Milliókat hagynak veszni a hazai cégek az adóbevallásnál

mta.hu, 2023. 04. 25.
Freund Tamás az Arénában

InfoRádió, Aréna, 2023. 04. 25.
Interjú Freund Tamással, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével 2.

profitline.hu, 2023. 04. 26.
Bevallás előtt: az adóalap- és kockázatcsökkentés ideje

digitalhungary.hu, 2023. 04. 26.
A Széchenyi István Egyetem rendezte meg a legrangosabb hazai irányítástechnikai programozó versenyt

hirek.prim.hu, 2023. 04. 26.
A Széchenyi-egyetem rendezte meg a legrangosabb hazai irányítástechnikai programozó versenyt

portfolio.hu, 2023. 04. 26.
A mesterséges intelligencia jelenti Magyarországnak a kitörési pontot? - Öt javaslat érkezett

webradio.hu, 2023. 04. 26.
KIM helyettes államtitkár: célunk, hogy minél több magyar feltaláló ismerje fel az iparjogvédelem fontosságát

hir.ma, 2023. 04. 26.
KIM helyettes államtitkár: célunk, hogy minél több magyar feltaláló ismerje fel az iparjogvédelem fontosságát

hirado.hu, 2023. 04. 26.
KIM helyettes államtitkár: Célunk, hogy minél több magyar feltaláló ismerje fel az iparjogvédelem fontosságát

magyarhirlap.hu , 2023. 04. 26.
A hazai kutatás-fejlesztési források soha nem látott szintet értek el

minuszos.hu, 2023. 04. 27.
Az IVSZ már meri bírálni a Palkovics-féle MI stratégiát

technokrata.hu, 2023. 04. 27.
A Széchenyi István Egyetem rendezte meg a legrangosabb hazai irányítástechnikai programozó versenyt

hirek.prim.hu, 2023. 04. 27.
Az IVSZ álláspontja a mesterséges intelligenciára épülő fejlesztésekkel kapcsolatban

digitalhungary.hu, 2023. 04. 27.
MI - kihívások és lehetőségek

ictglobal.hu, 2023. 04. 27.
Olyan gyors a fejlődés, hogy máris felülvizsgálják az MI Stratégiát

napi.hu, 2023. 04. 27.
A startupoké a jövő az űrkutatásban?

portfolio.hu, 2023. 04. 27.
Így szabályozná a Chat GPT-t és a teljes mesterséges intelligenciát az EU

profitline.hu, 2023. 04. 27.
Az innovációhoz kulcsfontosságú a szabályozási környezet az IVSZ szerint

szmsz.press, 2023. 04. 27.
Szellemi pezsgés és tudományos közösségépítés folyt Szabadkán Lezajlott a 13. Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó

szekesfehervar.hu, 2023. 04. 27.
OKOS TANTERMET ADTAK ÁT A TÓVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

Magyar Hang, 2023. 04. 28., 12. oldal
Tudomány futószalagon

computerworld.hu, 2023. 04. 28.
IVSZ: az innovációhoz kulcsfontosságú a szabályozási környezet

digitalhungary.hu, 2023. 04. 28.
Nőként az innováció világában - Lányok Napja a Boschnál

ictglobal.hu, 2023. 04. 28.
10 tipp, hogy sikeres legyen a digitalizáció

ictglobal.hu, 2023. 04. 28.
Csak keveseknek sikerül valódi vezető innovátornak lenni!

portfolio.hu, 2023. 04. 28.
Elképesztő ötletekkel állnak elő a magyar startupok

autoszektor.hu, 2023. 05. 01.
Nőként az innováció világában - Lányok Napja a Boschnál

portfolio.hu, 2023. 05. 01.
Digitalizáció EU-s pénzből: hatalmas lehetőség előtt Magyarország

Népszava, 2023. 05. 02., 1+16. oldal
Szabályozza az Európai Unió az MI-t

ictglobal.hu, 2023. 05. 02.
Miért látjuk mindig fenyegetésnek az új technológiákat?

hirek.prim.hu, 2023. 05. 02.
Nőként az innováció világában

azuzlet.hu, 2023. 05. 02.
JVSZ-konferencia: unikornis keltető és magyar innováció

hvg.hu, 2023. 05. 02.
Egy katolikus neurobiológus lett Orbán tudománypolitikai tanácsadójának utódja az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat élén

index.hu, 2023. 05. 02.
Kinevezték az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat új vezetőjét

telex.hu, 2023. 05. 02.
Megvan, ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat új elnöke

infostart.hu, 2023. 05. 02.
Külföldről tért haza, hogy egy fontos tudományos hálózat élére állhasson

kamaraonline.hu, 2023. 05. 02.
Átadták a Milleniumi Díjakat

piacesprofit.hu, 2023. 05. 02.
7 Bosch női tipp az innováció világában

portfolio.hu, 2023. 05. 02.
Már csak egy hét, és jön a Z generáció pénzügyi fesztiválja: PORTFOLIO GEN Z FEST az Akvárium Klubban!

vg.hu, 2023. 05. 02.
Orbán Viktor fontos kinevezésről döntött - új vezető áll a magyar kutatás élére

webradio.hu, 2023. 05. 02.
Gulyás Balázs neurobiológus lett az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat új vezetője

weborvos.hu, 2023. 05. 02.
Gulyás Balázs neurobiológus az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetője

kultura.hu, 2023. 05. 02.
Gulyás Balázs neurobiológus az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat új vezetője - kultúra.hu

computerworld.hu, 2023. 05. 02.
Megvan az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat új vezetője

magyarnarancs.hu, 2023. 05. 02.
Gulyás Balázs neurobiológus lett az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat új vezetője

webradio.hu, 2023. 05. 02.
Farkas Szabolcs lett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új elnöke

kultura.hu, 2023. 05. 02.
Farkas Szabolcs a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új elnöke - kultúra.hu

pharmaonline.hu, 2023. 05. 02.
Farkas Szabolcs lett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új elnöke

medicalonline.hu, 2023. 05. 02.
Farkas Szabolcs lett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új elnöke

portfolio.hu, 2023. 05. 02.
Megvan az SZTNH új elnöke

propeller.hu, 2023. 05. 02.
Megvan az új elnök, ő lett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új elnöke

index.hu, 2023. 05. 02.
Farkas Szabolcs lett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új elnöke

magyarhirlap.hu, 2023. 05. 02.
Farkas Szabolcs lett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új elnöke

markamonitor.hu, 2023. 05. 02.
Farkas Szabolcs lett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új elnöke

novekedes.hu, 2023. 05. 02.
Farkas Szabolcs a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új elnöke

M5, Agenda, 2023. 05. 02.
Gulyás Balázst nevezte ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat új elnökévé Csák János

Forbes magazin, 2023. 05. 03., 98-105. oldal
Nem akartam választani
Pistyur Veronika

Zalai Hírlap, 2023. 05. 03., 9. oldal
Gulyás Balázs az ELKH vezetője

vg.hu, 2023. 05. 03.
A miniszterelnök határozott: új elnököt jelentett be

mfor.hu, 2023. 05. 03.
Kinevezte Orbán Viktor a minisztere által távozásra bírt tudományos vezető utódját

24.hu, 2023. 05. 03.
Szellemi élet, kutatás - Orbán Viktor sort cserélt

hirado.hu, 2023. 05. 03.
Hankó Balázs: A Neumann János Program a magyar tudomány, a magyar innováció új stratégiai programja

gyartastrend.hu, 2023. 05. 03.
GyártásTrend - A Neumann János Program a magyar tudomány, a magyar innováció új stratégiai programja

magyarhirlap.hu, 2023. 05. 03.
Hankó Balázs: A Neumann János Program a magyar tudomány, a magyar innováció új stratégiai programja

szoljon.hu, 2023. 05. 03.
Konferenciát tartottak a tudományos terület iránt érdeklődő diákoknak Szolnokon

jogiforum.hu, 2023. 05. 03.
Új elnök a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának élén - Farkas Szabolcs május 1-től tölti be a tisztséget

kamaraonline.hu, 2023. 05. 03.
Az innovációhoz kulcsfontosságú a szabályozási környezet az IVSZ szerint

mandiner.hu, 2023. 05. 03.
A támogatási források több mint háromnegyedét a kis- és középvállalkozások kapják Magyarországon

muszaki-magazin.hu, 2023. 05. 03.
Bosch Lányok Napja - Nőként az innováció világában

novekedes.hu, 2023. 05. 03.
Így állnak a magyar régiók az uniós versenyben

propeller.hu, 2023. 05. 03.
Vadiúj, ismeretlen "nyulakat" rántott elő a cilinderből Orbán Viktor

trendfm.hu, 2023. 05. 03.
Farkas Szabolcs lett az SZTNH új elnöke

innoportal.hu, 2023. 05. 03.
Farkas Szabolcs a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új elnöke

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! , 2023. 05. 03.
Interjú Hankó Balázzsal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával

m1, 2023. 05. 03.
Interjú Hankó Balázzsal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárával

Kossuth Rádió, Krónika 10:00, 2023. 05. 03.
A tudásközpontú gazdaság megerősítését szolgálja az újonnan elindított Neumann János Program, mondta Hankó Balázs

Metropol, 2023. 05. 04., 2. oldal
A Neumann János Program a magyar tudomány új stratégiai programja

Bors, 2023. 05. 04., 4. oldal
A Neumann János Program A MAGYAR TUDOMÁNY ÚJ STRATÉGIAI PROGRAMJA

Mandiner, 2023. 05. 04., 4+20-22. oldal
Változtatni kell a tudományos kultúrán

magyarhirlap.hu, 2023. 05. 04.
Két magyar gimnazista vesz részt a világ középiskolásoknak szóló legnagyobb tudományos versenyén

nepszava.hu, 2023. 05. 04.
Két magyar gimnazista megy a legnagyobb középiskolás tudományos világversenyre

webradio.hu, 2023. 05. 04.
Két magyar gimnazista vesz részt a világ legnagyobb középiskolásoknak szóló tudományos versenyén

index.hu, 2023. 05. 04.
Két budapesti diák is részt vesz a világ egyik legrangosabb tudományos versenyén

gondola.hu, 2023. 05. 04.
Hazánk fiatal tudósai az amerikai világbajnokságon

innoportal.hu, 2023. 05. 04.
Gulyás Balázs az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat új vezetője

ma.hu, 2023. 05. 05.
Két magyar gimnazista vesz részt a világ legnagyobb középiskolásoknak szóló tudományos versenyén Kovács Nóra Anna és Barna Benedek László.

innoteka.hu, 2023. 05. 05.
Magyar fiatalok az amerikai világbajnokságon

nkfih.gov.hu, 2023. 05. 05.
Magyarország fiatal tudósai az amerikai világbajnokságon

folyoiratok.oh.gov.hu, 2023. 05. 05.
Magyarország fiatal tudósai az amerikai világbajnokságon

minuszos.hu, 2023. 05. 05.
Akikre büszkék vagyunk: Két magyar gimnazista megy az ISEF-re

innoportal.hu, 2023. 05. 05.
Két magyar gimnazista vesz részt a világ legnagyobb középiskolásoknak szóló tudományos versenyén

muszaki-magazin.hu, 2023. 05. 05.
Farkas Szabolcs a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új elnöke

napi.hu, 2023. 05. 05.
Mentőövet dobnak a magyar vállalkozásoknak, pénzt lehet visszaigényelni

webradio.hu, 2023. 05. 05.
SZTNH: szabadalmak, védjegyek megszerzéséhez kaphatnak támogatást az innovatív magyar vállalkozások

hir.ma, 2023. 05. 05.
SZTNH: szabadalmak, védjegyek megszerzéséhez kaphatnak támogatást az innovatív magyar vállalkozások

magyarhirlap.hu, 2023. 05. 05.
Szabadalmak, védjegyek megszerzéséhez kaphatnak támogatást az innovatív magyar vállalkozások

innoportal.hu, 2023. 05. 06.
IVSZ: Az innovációhoz kulcsfontosságú a szabályozási környezet

mandiner.hu, 2023. 05. 08.
Teljes kutatási szabadság van, nem a kormány mondja meg, mivel foglalkozzunk - Gulyás Balázs a Mandinernek
Szerkesztő: Pazsák Zsófia, Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor. A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (+36 1) 2000-731, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.