XXXiI. évf. | 2022. március 22. |6. szám


Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható események

Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform

2022. március 11-én, a Pannon Egyetemen, Veszprémben megalakult a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform (KGTP), mely a hazai érintett és érdekelt szervezetek szakmai, konzultációs és érdekképviseleti fórumaként funkcionál a jövőben. A KGTP küldetése, hogy a European Green Deal-lel, valamint Magyarország nemzeti stratégiáival összhangban, felgyorsítsa a körforgásos gazdaságra történő átállást, ezáltal hazánkat az alkalmazott technológiák éllovasává tegye.
A platformnak tagja a Magyar Innovációs Szövetség is, az alakuló ülésen Nádasi Tamás szakértőnk írta alá az alapító nyilatkozatot.
Az alapító ünnepségen előadást tartott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is. Prezentációjában bemutatta a kormány, illetve a minisztérium stratégiai elképzeléseit a klímapolitikai célkitűzésekről. Steiner Attila, az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a körforgásos gazdaságot érintő kötelezettségekről, stratégiákról és támogatásokról beszélt.

A platform a szervezet elnökének dr. Birkner Zoltánt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét választotta. A KGTP koordinációs feladatait a MOL-PE Circular Economy Science Park Nonprofit Zrt. látja el.

31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Március 22-én megkezdődtek a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második körös szakmai interjúi. A találkozókon a 63 továbbjutott pályázat készítője, összesen 96 pályázó vehet részt. A konzultáció célja, hogy a 29 fős zsűri tagjai megismerkedjenek a készülő eredményekkel.

A pályamunkák beadási határideje 2022. április 1-je, míg a végső értékelésre április 26-án kerül majd sor, és a zsűri dönt a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról.
A legjobb fiatalokat (10-12 pályázó) felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki. A legeredményesebb iskolák 1 M Ft támogatást nyerhetnek el.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg, ill. a Nemzeti Tehetség Programból.

Széchenyi-díj

2022. március 14-én, Áder János Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából, Széchenyi-díjjal tüntette ki Dr. Keserű György Miklós, vegyészmérnök és gyógyszerészkutatót, Szövetségünk felügyelő bizottságának tagját, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny és a Magyar Innovációs Nagydíj zsűrijének tagját, Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása, a gyógyszerkémia és a kémiai biológia területén elért, nemzetközileg is kiemelkedő eredményei, iskolateremtő tudományos tevékenysége elismeréseként.

Nők a Tudományban Kiválósági Díj

2022. március 8-án, Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal ismerték el Dr. Csapó Edit vegyész és Dr. Majorosné Dr. Lublóy Éva építőmérnök munkásságát az MTA Székházában. A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület (tagszervezetünk) a szakterületükön legkiválóbb inspiráló kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet kilencedik alkalommal ítéltek oda.

A magyar kutatónők díjazása kiemelten fontos, hiszen a mérnöki és kutatói pályákon dolgozó nők aránya hazánkban az egyik legalacsonyabb az EU-tagállamok között.

SZJA 1%


Az adó (első) 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható. A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár közel 30 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.
Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák a Magyar Innovációs Alapítvány támogatására. Adószám: 18047929-1-41.

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Jedlik Ányos-díj 2022

Idén is kiosztásra került a Jedlik Ányos-díj. A szakmai díj kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja.
A díjátadót a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) online is elérhető esemény keretében tartotta meg 2022. március 17-én. A rendezvényen köszöntőt mondott Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke, valamint Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára.

A Jedlik Ányos-díj idei díjazottjai:
 • Dékány Gyula okleveles vegyészmérnök
 • Fogassy Elemér egyetemi tanár, a kémia tudomány doktora
 • Gonda Imre iparjogvédelmi szakjogász
 • Gyetvainé Virág Dóra okleveles gépészmérnök
 • Rózsa J. Balázs orvos, fizikus
Honoris Clausa díjban részesült:
 • Racsek Zsóka mérlegképes könyvelő
További információ a következő linken.

Várható események

PTE Innovációs Partnering Nap

Tagszervezetünk, a Pécsi Tudományegyetem Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Főosztálya 2022. március 25-án PTE Innovációs Partnering Napot tart, melyet idén jelenléti részvétellel lehet megvalósítani.

A rendezvény célja az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma működését támogató hálózatosodás erősítése, az érintett szereplők közötti tapasztalatcsere erősítése; együttműködések megalapozása, kiemelt egyetemi fejlesztések és innovatív eredmények piacosításában partnerség létrehozása, a vállalati igényekre reagáló hallgatói innovatív projektek bemutatása.
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

További információ és a regisztrációs felület a következő linken található.

Knowledge To Money Clubnap

A Knowledge 2 Money Club (K2M Club) vállalkozásfejlesztési és networking konferenciát tart 2022. április 7-én. A K2M Club egy olyan non-profit kezdeményezés, melyet negyedévente rendeznek budapesti helyszíneken, hogy hozzásegítsék a hazai vállalkozásokat a nemzetközi piacralépéshez és forrásbevonáshoz szükséges tudás megszerzéséhez és alkalmazásához.

A rendezvényen való részvétel díjmentes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. A rendezvényen való részvételi szándékot az esemény honlapján található űrlap kitöltésével kell jelezni 2022. április 7., 10 óráig. A felmerülő kérdésekkel Dervalics Ákost lehet keresni a +36 30 378 4396 telefonszámon.
Az esemény programja és regisztráció a következő linken.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Olivier Sibony: Döntéshozatali csapdák - Hogyan visznek tévútra a torzítások (és mit tehetünk ellenük)? - HVG Könyvek, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Ebben a műfajban a jó tanácsokkal szolgáló könyv majd' annyi, mint égen a csillag. Kezdjük azzal, miért érdemes ezt elolvasni.
A szaklektor, Sandy Vaci, magyar származású üzletember, aki a Digital Hungary, s szintúgy a HVG bemutatása szerint"Az eltelt 30 évben mintegy 50 országban dolgozott, különféle multinacionális cégek vezetőjeként, újabban pedig vezetői tanácsadóként. Nevéhez fűződik Észak-Amerika első széleskörű »predictive modeling« alkalmazása (Royal Trust) es a Citibank Global Consumer Bank 26 országra kiterjedő »data driven« üzleti stratégiájának kidolgozása, valamint implementációja. 2008-ban a Royal Bank of Scotland óriáscég ausztriai vezérigazgatójaként fejezte be alkalmazotti pályafutását es igazolt át a Credit Bank of Moscow felügyelő bizottsági elnöki posztjára. Azóta MBA szintű egyetemi oktató illetve a világ több vezető cégének tanácsadója. "Mindezt azért idézzük, hogy súlyt adjon a véleményének: a könyvről: "Csodálatos könyvet tart kezében az olvasó. Sokan, sokszor ígérték már, hogy »ez a könyv meg fogja változtatni, ahogyan látjuk a világot«. Ez a könyv valóban ezt teszi. Miről is szól? Mindannyiunkban beépített leegyszerűsítések, »kognitív torzítások« működnek. Ezek segítenek a naponta eldöntendő több tízezer probléma gyors kezelésében. Sajnos ugyanezek a torzítások azt is 'előírják', hogy bonyolultabb problémákat is egyszerűen próbáljunk megoldani. ("Előírják": agyunk így igyekszik csökkenteni a terhelését, s megbirkózni a feladataival - ez jól ismert pszichológiai jelenség. S kevesen tudnak úgy átverni, mint mi magunkat, főleg, ha a valóságtól menekülünk. - OP) Ez természetesen nem működik. (Pontosabban sokszor nem - OP) Ezért van, hogy rengeteg okos vezető, a legjobb szándéktól vezérelve, sok katasztrofálisan rossz döntést hoz. Ebből a csapdából segít kiutat találni prof. Sibony sok humorral megírt, ugyanakkor rengeteg kutatáson és mély elemzéseken alapuló könyve, megmutatván, hogyan tudunk felállítani egy olyan "döntési keretrendszert", amely automatikusan kiszűri azt a sok torzítást, amely tévútra vezetne. Így a bonyolultabb döntéseket is ugyanolyan jól és könnyedén kezelhetjük, mint életünk sok apró problémáját. (Ebben van valamennyi amerikaias túlzás, viszont most felsőfokú minősítés következik - OP) Akik olvasták Daniel Kahneman Gyors es lassú gondolkodás című könyvét (HVG Könyvek, 2012 - Kahneman Nobel-emlékdíjas közgazdász, a viselkedés-gazdaságtan egyik megalapítója - OP), azoknak úgy ajánlanám Sibony professzor művét, hogy lefordította hétköznapi, praktikus alkalmazásokra azt a rengeteg információt, amit Kahneman a munkájában tárt elénk. Kahneman maga így nyilatkozott Sibony könyvéről: "Tökéletes bevezető a legmodernebb menedzseri döntéshozatali tudományba. Ráadásul meglepően élvezetes olvasmány!" Ennél jobban össze sem tudnám foglalni." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)
S a kép teljességéhez: Kahneman a legújabb könyvét Siboney-val együtt írta: Daniel Kahneman, Olivier Sibony, Cass R. Sunstein: Zaj - Az emberi döntéshozatalt zavaró tényezők (HVG Könyvek, 2021)

Siboney-ről a HEC Paris, a világ egyik vezető üzleti egyeteme a menedzsment tudományok kutatásában és oktatásában: "Író, oktató és tanácsadó, szakterülete a stratégia, a stratégiai döntéshozatal és a döntéshozatali folyamat szervezése, 1991-től 2015-i konzultáns, partner, majd igazgató volt a McKinsey & Company párizsi, New York-i és brüsszeli székhelyén. (A McKinsey a legrégibb és a legelismertebb a a világ három, jövedelem szerint legnagyobb stratégiai tanácsadó cége közül - OP). Globális vezetője volt a Vállalat-stratégiai Gyakorlat szakterületnek, európai vezetője a Fogyasztói-szektor területnek. Nagy tapasztalattal rendelkezik a magántőke befektetésben is. Üzleti- és vállalati stratégiai kurzusokat tart, továbbá probléma-megoldó és kommunikációs workshopokat vezet, és viselkedési stratégiát tanít MBA és Executive MBA programokban a HEC Paris-nál és számos más európai intézménynél."
A Goodreads ajánlójából: "A korábbi kudarcos technikák helyett, amelyek rendre cserbenhagyták a vezetőket, Siboney kifejti, hogy a leghatékonyabb módja a kognitív torzítás okozta hibák elkerülésének, ha hatékony döntéshozatali architektúrát építünk ki a szervezetben: olyan technikák és folyamatok rendszerét, amely felerősíti a kollektív intelligencia szerepét, és ezzel segíti a vezetőket a lehető legjobb döntések meghozatalában. Ehhez 40 konkrét módszert is kínál. Műve kimagasló jellemzője üzenetének világossága és gyakorlatiassága. A viselkedésgazdaságtan és a kognitív pszichológia legújabb eredményeiből alakít ki bevethető eszközöket az okos és hatékony döntéshozatalra az üzleti életben, és azon túl is. "Mindehhez csak annyit: a könyvet olvasva bizony sokszor felmerül bennünk: Jó ég, ezt hányszor magam is így szúrtam el!

Háy György: A repülő autóktól a gondolkodó drónokig - További formabontó repülőgépek - Typotex 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

A Hírlevél 2022/4. számában szóltunk Háy György Formabontó repülőgépek c. kötetének új kiadásáról. Újabb könyvével még fokozni tudja a csodák bemutatását a repülés világából.
Bevezetéséből idézve:"Arra teszünk kísérletet, hogy az előző kötetben említett érdekességeken felül mutassunk be további szokatlan repülőgép-konstrukciókat, melyek méretben, alakban, szerkezeti kialakításban vagy valami egyéb tulajdonságban markánsan elütnek attól a képtől, mely a repülőgépekről él bennünk. [Ezúttal is] többnyire csak a legalább valamennyire sikeres gépeket vettük be közéjük: A gép életre kelt-e; A tervrajzok eljutottak-e az üzembe, ahol megépítették, és az ötletek eléggé életképesek, az alkotók pedig eléggé elszántak voltak-e ahhoz, hogy a masinával sikerüljön a levegőbe emelkedni. Némelyiknek itt véget is ért a karrierje. Ilyen volt a Graham Bell által többezernyi tetraéderből összerótt repülő szerkezet. Más gépekről egész kísérletsorozat után derült csak ki, hogy alkotói vagy megrendelői nem ilyet akartak, vagy a helyzet változott meg és az ötletgazdag megoldás ezért kerül a süllyesztőbe. Ahol ez szükségesnek látszott, néhány mondatban felvázoltuk az alkotók életútját, és esetleg azt a környezetet is, amelyben a munkájukat végezték. (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.) A könyv egyes fejezetei meglehetősen önállóak, ki-ki kedvére kalandozhat közöttük." (A tartalomjegyzék tele csábítással az olvasásra! - OP)
"Utóirat: Mi sem mutatja jobban a repülés rohamos fejlődését, mint hogy a kézirat lezárása óta eltelt néhány hét is korszakalkotó új fejleményt hozott. A SpaceShipTwo rakétarepülő és kéttörzsű hordozója ugyanis 2021. július 11-én végrehajtották első repülésüket utasokkal a fedélzeten, megnyitva ezzel a kereskedelmi űrrepülés korszakát."

Szolgáljon ismertetésül e különleges tárlat katalógusa: a bemutatott repülőgép-osztályok a bevezetőjük részleteivel, s a legérdekesebb fejezeteikkel.
Csodabogarak:"Az 1900-as évek legelején , a repülés hőskorában a tervezők még keresgélték a repülőgépek ideális formáját, és számos, mai szemmel meglehetősen meghökkentő szerkezet született. Még nem rendelkeztek a mi mai ismereteinkkel, amelyek jórészt a repülés azóta eltelt száz évének tapasztalataira épülnek, (gyakran műszaki, aerodinamikai ismeretekkel sem), viszont nagyon szerették volna megtalálni a legjobb formát a hatékony és biztonságos repüléshez, hát bátran és kitartóan próbálkoztak. Itt csak azok a gépek szerepelnek, amelyek valóban repültek is, így a legbizarrabb próbálkozások többsége kimaradt belőle.
Fejezetcímei: • Kezdeti szárnypróbálgatások - meghökkentően fura jószágokkal • Aszimmetrikusok - a meglepően aszimmetrikus kialakításokat tanulságos műszaki magyarázatok indokolják • Lopakodók - a katonai gépek • Farok nélküli csupaszárnyak • Repülő csészealjak - el sem hinnénk: Háy szép szavával"e lepényformájú gépek" némelyike még repült is, mint pl."a repülő palacsinta".
Különleges hajtóerő: • Emberi izomerő • Gőzgépek - életképes nem születhetett, mert"a gőzgép egységnyi súlyra jutó teljesítménye nyomába se ér a modern belső égésű motorokénak, pláne a gázturbinákénak" • Speciális belső égésű motorok • Hidrogén - üzemanyagként eddig nem jött össze, de megy a próbálkozás • Atomenergia - életképes megoldás ebből sem született • Rakétahajtás
Elektromos repülőgépek: • Földfelszíni áramforrás - de miként továbbítsa az energiát? • Akkumulátor • Hibrid hajtás - "sokat hallani biztató kísérletekről és nagyratörő tervekről" • Üzemanyagcella - még a remények sorában • Napenergia - "Az itt leírtakból is látható, hogy a napelemes repülés napjainkban is rohamléptekkel fejlődik. Hatalmas tartalékok vannak még a napelemek és akkumulátorok fejlődésében."

Célszerszámok:"A repülőgépeknek egy kis csoportja, amelyek valamilyen különleges, egyedi célra készültek, és tervezőik minden tulajdonságukat ennek a célnak rendelik alá. Nézzünk ezek közül néhányat!"
Pilóta nélküli légi járművek: Ballonoktól a katonai és a civil drónokig
Repülő autók: "Ez ügyben a valóság alig unalmasabb a mesevilágnál. Repülő autóra az első szabadalmat alig néhány évvel a motoros repülőgép feltalálása után, 1910-ben jegyezték be Amerikában. A repülés technikája a második világháború alatt hatalmasat fejlődött, ami a lehetővé tette a repülő autók megvalósítása előtt tornyosodó technikai nehézségek viszonylag elegáns leküzdését. A jogi és anyagi nehézségekkel viszont egészen más volt a helyzet. A jogi nehézségekről itt elég annyi, hogy Amerikában egy repülő autó üzembeállításához és vezetéséhez vagy féltucatnyi különböző bizonyítvány és engedély beszerzése szükséges. A rendkívül magas költségek pedig mind a mai napig útját állták a tömeges elterjedésnek. Nézzünk azért néhány technikailag sikeres próbálkozást!"

Yvonne Hofstetter: Láthatatlan háború - Avagy miképpen fenyegeti a digitalizáció a világ biztonságát és stabilitását - Corvina Kiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Új időknek új minőségű háborúi folynak a világban: a sokféle eszközzel vívott hibrid háborúk, amelyek eszközei közül Hofstetter itt a digitális informatikai technológiák alkalmazásairól ad képet. A belőle kiolvasható legfontosabb tanulság, hogy ezek a háborúk legfőképp az elmék- és általuk a tömegek feletti uralomért folynak. A hagyományos fegyvereknek is megjelentek a digitálisan felokosított változatai, a távolból történő vezérléstől a többé-kevésbé önálló robotokig -széles áttekintésű fejezet szól róluk:"Fegyverkezési verseny a mesterséges intelligencia területén". "A modern háborúk mások, néhány esetben olyannyira, hogy a régi NATO-kézikönyveket nyugodtan ki is dobhatjuk." idézi mindezekre Hofstetter. (Kiemelések tőlem.)
A Trier-i Jog és Digitalizáció Intézete recenziójából:"A könyv kulcstétele: a világ és annak konfliktusai a digitalizáció révén mélyrehatóan meg fognak változni, és mi erre (még) nem készültünk fel. Hofstetter bemutatja a digitalizáció hatásait a globális hatalmi viszonyokra és az államok közötti konfliktusokra. Ennek során rávilágít a digitális vagy hibrid hadviselés technikai lehetőségeire."
A felkészületlenség mutatkozik meg abban is, hogy a cím pontosítást kíván. Az ismeretlentől, beláthatatlan fenyegetéseitől való félelem hajt abban, hogy a veszélyt a digitalizációban lássuk. A vész nem attól jön, hiszen a digitalizáció csak eszközrendszer, hanem azoktól az erőktől, amelyek használják ezeket az eszközöket. Így kell olvasnunk ezt a könyvet, s érteni, hogy mindazért, amit bemutat, semmiképp sem a digitalizáció a felelős.

A Corvina ajánlójából: "Yvonne Hofstetter 1966-ban született Frankfurt am Mainban. Jogász, 1999 és 2019 között a Big Data kiértékelésére szakosodott Teramark Technologies GmbH ügyvezetője volt. Ma elsősorban könyvekben és előadásokban hívja fel a digitalizáció veszélyeire a figyelmet. 2019-ben tagjává választotta a londoni Chatham House Demokrácia és Technológia Bizottsága."
Innentől szóljon magáért a könyv - minden idézet onnan.
"A digitalizáció nem csak magánéletünket és munkás hétköznapjainkat tartja szilárdan hatalmában, a hadviselés is evolúciójának következő szakaszába lép át általa." Igazából még halvány sejtésünk sincs arról, mi mindent hozhat ez a szakasz. viszont a már küszöbön álló lehetőségek és fenyegetések széltét-hosszát igen jól jellemzi Hofstetter bevezetője: "Az internet of everything térnyerése áttekinthetetlenné teszi a 21. századi háború eszközeit, ezért csak tematikus válogatást adok belőlük." (IoE = minden internetje - OP)
"A politika és a katonai erőalkalmazás számára az általános hálózatba szerveződés, folyamatos elérhetőségünk, a kommunikáció gyorsasága és az egyre intelligensebbé váló gépek egyfajta szoft háború hasznos eszközei. (Valójában nagyon is sokfajta háborúé, s hogy az 'szoft' marad-e, és meddig, az attól függ, a felek tudják-e és akarják-e féken tartani az így megzavart közegben az erőszakot. - OP) Az úgynevezett aszimmetrikus vagy hibrid fenyegetések, amelyek közé a digitális kémkedés, a szabotázs és a szubverzió tartozik, a háború megfizethető helyettesítőivé váltak (mármint a hagyományos háborúé, mert ez is háború! S Hofstetter még nem is említi a tömegek befolyásolását, irányítását a támadó érdekei szerint. - OP). Mivel pedig a digitális támadások olcsóbbak, mint egy forró háború, egyre több állam buzgón kiveszi belőlük a részét" (növelve ezzel a régió vagy akár a világ instabilitását - OP).

Az új szcenárió (és harctér):"Az Egyesült Államok, amelynek vezető digitális hatalmi státuszát eddig senki sem kérdőjelezte meg, azt tapasztalja most, hogy egykor volt előnye rohamosan fogy, befolyása pedig, tetszik, nem tetszik, erőtől duzzadó felkapaszkodottak - különösen Kína - javára csökken. Amerika visszavonulása és az a vehemencia, amivel a vetélkedő hatalmak térben terjeszkednek, egy olyan új, ijesztő fegyverkezési verseny nyitányát jelenti, amely nem korlátozódik pusztán adatlopásra, szabotázsra és felforgatásra. A digitális fegyverkezési verseny azáltal, hogy az internet of everything megjelenésével minden mindennel hálózatba kapcsolódik, hatalmába keríti a fizikai világot is, amely még okosabb lesz, mint az okostelefonjaink, okosházaink vagy okosautóink: elterjednek a harci robotok, a drónrajok, az intelligens implantátumok, a hálózatba kötött nukleáris fegyverek és az intelligens muníciót szállító hiperszonikus hordozóeszközök." S nem hagyható itt említetlenül: az IoF egyben sebezhetővé is tesz mindent, amihez általa hozzá lehet férni. A digitális támadók, másrészt az ellenük védekezők így mindinkább e láthatatlan háború legfontosabb elitalakulatai közé kerülnek.

Brusatte, Steve: A dinoszauruszok tündöklése és bukása - Egy letűnt világ újraírt története - Park Könyvkiadó 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Aligha élt a Földön - az embert leszámítva - még egy faj, amelyet annyi legenda övez, mint a dinoszauruszok. Játékfiguráktól akciófilmekig, 66 millió évvel kihalásuk után ma is tündökölnek. Brusatte remek könyvet írt róluk: belülről ismeri - hiszen maga is ezt teszi -, így tárja elénk az őslénykutatók érdekes, igencsak szívós kitartást és különlegesen jó szakmai éleslátást igénylő munkáját, és felvonultatja előttünk ezeknek a hajdan földön-vízen-levegőben elterjedt állatoknak a hihetetlen változatosságát, az 'aprójószágtól' a soktonnás óriásokig, a tollas dinóktól a nehézpáncélos behemótokig. Onnantól, hogy"a perm végi szörnyű kihalás után kicsiny, szerény küllemű lények lehettek, a tápláléklánc csúcsához közel sem juthattak." (idézet a könyvből, kiemelések tőlem)
A Goodreads ajánlójából: "66 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszokat eltörölték a Föld színéről. Brusatte a világ egyik vezető őslénykutatója, könyve pedig felettébb nagyratörő és magával ragadó története annak, miként emelkedtek a dinoszauruszok a bolygó uraivá. A legmodernebb technológiákkal összegyűjtött támpontok és bizonyítékok nyomok segítségével nyomon követi ezeket a fenséges teremtményeket evolúciójuk kezdetétől a triászkor elejétől a jura-időszakon át a kréta-kori végső katasztrófájuk napjaiig, s az örökséget, amelyet maguk mögött hagytak. Eközben megismertet a dinóvadászok új fajtájával, és betekintést nyújt, milyen is valójában őslénykutató lenni. (Egyebek közt roppant strapás. A legvadabb terepeken is rengeteg munkával keresni a maradványokat, amelyeket olykor még a nagyon tapasztalt szakember is csak alig képes felismerni, s úgy gyűjteni be azokat, hogy ez lehetőséget adjon a lelet korának megállapítására. Itt jól kiérződik: nehezebb és izgalmasabb a filmsorozatok sorát ihlető nűnügyi helyszínelők munkájánál. - OP) Izgalmas beszámolókkal szolgál néhány kimagaslóan fontos felfedezéséről, köztük a Tyrannosaurusnál is nagyobb húsevő óriásokról és a Kína vulkáni hamujába temetett tollas ragadozó dinoszauruszról."

A szerzőről a University of Edinburgh: "Gerinces őslények kutatója és fejlődésbiológus, aki a dinoszauruszok és más megkövesedett szervezetek anatómiájára, származástanára és evolúciójára szakosodott. A megkövesedett állatok több mint 15 új faját fedezte fel. Kutatómunkát végzett Braziliában, az Egyesült Királyságban, Litvániában, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában és az Egyesült Államokban. Hat könyvet és 110-nél több tudományos tanulmányt írt., kutatásai gyakran szerepelnek a médiában, és ő a BBC 'házi őslénytudósa'.
A Harper Academic, a könyv eredeti kiadójának, a HarperCollins Publishers-nek"Akadémiai Részlege", amelynek a főiskolai és egyetemi oktatáshoz kínálja a szép- és a tényirodalom legjavát, a saját terjedelmes és nagyon pozitív ajánlójában felvonultat néhány máshonnan vett jellemzést is. A maga ajánlóját ezzel zárja: "Izgalmas tudománytörténeti mű, amely napfényre hozza a dinoszauruszok drámai történetét. A könyv ennek hiteles és nagyra becsült áttekintése lesz az elkövetkező évtizedek során."

A benne felsorakoztatott kitüntetésekből és dicséretekből: • New York Times Bestseller • A 'Goodreads Kiválasztottja' kitüntetés győztese • Az év legjobb könyve a Smithsonian-nál, valamint a londoni The Times-nál, az amerikai Science News magazinnál és az amerikai Popular Mechanics tudományos-technikai magazinnál. Szép gyűjteménye az elismeréseknek!
A dícséretekből:
 • "»A tökéletes dinoszaurusz életrajz« üdvözli a Scientific American. Lebilincselő - a dinoszauruszok korának megragadó új története az egyik legjobb fiatal tudósunktól."
 • "A tudományos szakirodalom mesterműve" - Washington Post
 • "Élénk, erőteljes... a tudományos elbeszélés azt érezteti, hogy ott vagyunk e fenevadakkal a triászkori hajnalukban, jura-kori uralmuk során és a hirtelen bukásukban" - Nature
 • "Letehetetlen... Brusatte mesterien kelti életre a halott dinókat a csontjaikból. A könyv szépsége épp úgy a részletekben van, mint a tudósok történeteiben, akik kiásták azokat." - New York Times Book Review
 • "Az év tudományos könyve. Szenzációs tanulmány, a legjobb könyv e témáról a 80-as évek óta. Brusatte olyan ember tudományos hozzáértésével ír, aki e szakterület egyik vezető szakértője." Sunday Times (London)
 • "Magával ragadó történelmi elbeszélés. Abszolút győztes ötvözete a technikai hozzáértésnek és a remek elbeszélő-képességnek." - Christian Science Monitor
 • "Lankadatlanul kedves a hangvételében és nagylelkű az elbeszélésben. Nagy kalandra visz." - Paris Review (A szerkesztőség választása)
 • "Ez az életteli könyv újjáéleszti a dinoszauruszokat egy új generáció számára. Remek könyv." - The Times (London)
Kell-e még mondanunk, hogy tényleg nagyon jó?

SAJTÓSZEMLE

innoportal.hu, 2022.03.04.
Az Európai Szabadalmi Hivatal központi rendszerében a magyar adatok is elérhetővé válnak

trendfm.hu, 2022.03.04.
Negyedmillió forintot is érhet a diplomamunka az SZTNH-nál

webradio.hu, 2022.03.04.
Átadták az Arago Green Technologies Kft. autóalkatrész gyárát a borsodi Sajókeresztúron
"...Kínai autóipari beruházó jelent meg Miskolcon, kutatás-fejlesztési kapacitásbővítés kezdődött el, Alsózsolcán pedig a Magyar Posta logisztikai központját fogják átadni..."

borsodihir.hu, 2022.03.04.
Átadták az Arago Green Technologies Kft. autóalkatrész gyárát Sajókeresztúron - borsodihir.hu

origo.hu, 2022.03.04.
10 milliárd forintos autóipari alkatrészgyárat adtak át Sajókeresztúron


demokrata.hu, 2022.03.04.
Átadták az Arago Green Technologies Kft. autóalkatrész gyárát Borsodban


zaol.hu, 2022.03.04.
Védelmi Innovációs Kutatóintézet létesül Zalaegerszegen


Zalai Hírlap, 2022.03.05., 2. oldal
Védelmi beruházás - A kutatóintézet egyik vidéki bázisa Zalaegerszegen lesz


innoportal.hu, 2022.03.06.
Erősíti a kutatás-fejlesztést és a gyártást Magyarországon a Bosch


jarmuipar.hu, 2022.03.06.
Mechatronikai tudományos park épül Székesfehérváron


hrportal.hu, 2022.03.07.
Pályázati lehetőség! Negyedmilliót érhet egy diplomamunka az SZTNH-nál


magyarnemzet.hu, 2022.03.07.
Kilencszázmillió forint jut kutatás-fejlesztésre és az oktatás színvonalának erősítésére


novekedes.hu, 2022.03.07.
Évi 30 millió tonna mezőgazdasági hulladék újrahasznosítását segítheti a MATE új tudásközpontja


origo.hu, 2022.03.07.
Negyedmillió forintot is érhet a diplomamunka az SZTNH-nál


veol.hu, 2022.03.07.
Együttműködési megállapodást kötött a Metal Shredder Hungary Zrt. és a Pannon Egyetem


Kossuth Rádió, Krónika 16:00, 2022.03.07.
Sikeres volt a magyar autóipar és a beruházási környezet átállítása az elektromos korszakra, állapította meg Szijjártó Péter
"...Szijjártó Péter, az Alfauer Hungary Érdi Járműcsarnokának és irodaépületének alapkőletételén emlékeztetett arra, hogy Magyarország versenyképes kutatás-fejlesztési helyszínné vált az elmúlt években..."

m1, Híradó M1 17:00, 2022.03.07.
Az elmúlt években a magyar autóipar és a magyar beruházási környezet sikeresen állt át az elektromos autóipari korszakra, mondta Szijjártó Péter az AVL Hungary Kft. alapkőletételénél

Duna TV, 2022.03.07.
Az elmúlt években a magyar autóipar és a magyar beruházási környezet sikeresen állt át az elektromos autóipari korszakra, mondta Szijjártó Péter az AVL Hungary Kft. alapkőletételénél

innoteka.hu, 2022.03.08.
Innováció nem létezhet menedzsment nélkül
"...Ma szinte minden vállalkozás innovatív - a szlogenek szintjén. Somogyi Miklós innováció­menedzser szerint azonban ahhoz, hogy e jelző a valóságot tükrözze, a vállalkozásoknak egy sor feltételnek kell megfelelniük..."

Délmagyarország, 2022.03.08., 3. oldal
Újra itt az Élvonal kiválósági program

innoteka.hu, 2022.03.08.
Újra kiírták a Lendület pályázatot

innoteka.hu, 2022.03.08.
Tízéves a kutatás-fejlesztés minősítése

innoteka.hu, 2022.03.08.
Felhőben a hazai tudomány
"...Február közepétől a hazai kutatók rendelkezésére áll hazánk egyik legjelentősebb adatbázisa, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) továbbfejlesztett informatikai felhőrendszere, az ELKH Cloud..."

innoteka.hu, 2022.03.08.
Könnyebben ellenőrizhetők az európai szabadalmak
"...Februártól a Magyarországon hatályosított európai szabadalmak is elérhetők a European Federated Patent Register (EFPR) szolgáltatásban..."

portfolio.hu, 2022.03.09.
A Bosch új kutatás-fejlesztési lokációt hoz létre Zalaegerszegen

profitline.hu, 2022.03.09.
Tízmillió eurós kutatás-fejlesztési programot valósít meg Zalaegerszegen a Bosch

hrportal.hu, 2022.03.09.
Tízmillió eurós kutatás-fejlesztési programot indít a Bosch Zalaegerszegen

dunaonline.hu, 2022.03.09.
Kutatási pályázatot hirdet az egyetem
"...Proof of Concept címmel idén is pályázatot hirdet a Dunaújvárosi Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával annak érdekében, hogy a lehetséges ipari/gazdasági alkalmazással bíró ötletek megvalósításában nyújtson segítséget..."

autoszektor.hu, 2022.03.09.
Tízmillió eurós programot valósít meg Zalaegerszegen a Bosch

mmonline.hu, 2022.03.09.
Kutatás-fejlesztési projektben a Bosch

e-cars.hu, 2022.03.09.
Tízmillió euró értékben épít kutatás-fejlesztési lokációt a Bosch Zalaegerszegen

hellovidek.hu, 2022.03.09.
Közel 10 millió euró jut kutatásra, fejlesztésre: vidéken terjeszkedik a Bosch

profession.hu, 2022.03.09.
A jövő autóit fejleszti a Bosch

szekszardihirek.hu, 2022.03.09.
Euromilliókat költ el a Bosch Magyarországon

zaol.hu, 2022.03.09.
A Robert Bosch Kft. közleményben jelentette be zalaegerszegi fejlesztését

portfolio.hu, 2022.03.09.
MNB: A fenntartható felzárkózásunk záloga a versenyképességi reformok átfogó végrehajtása
"...Mind a 12 területen történt előrelépés 2021 folyamán, a legmagasabb megvalósulási szint az állami hatékonyság, a kutatás-fejlesztés és innováció, valamint az új pénzügyi modell területén azonosítható..."

Techmonitor Magazin, 2022.03.10., 36. oldal
Célegyenesben az InnoElectro 2022 - Innováció a tervezésben, innováció a gyártásban

Zalai Hírlap, 2022.03.10., 8. oldal
A Bosch beruházása
"...10 millió euró ráfordítással kutatás-fejlesztési központot hoz létre..."

Zalaegerszegi 7 Nap, 2022.03.10., 1,6. oldal
Kutatásfejlesztési központot hoz létre a Bosch

innoteka.hu, 2022.03.10.
Felpezsdült az egyetemi KFI-élet

bama.hu, nool.hu, boon.hu, szon.hu, heol.hu, zaol.hu, duol.hu, delmagyar.hu, kemma.hu, kisalfold.hu, haon.hu, baon.hu, erdon.ro, vaol.hu, sonline.hu, feol.hu, teol.hu, veol.hu, szoljon.hu, beol.hu, 2022.03.10.
Hazánkban megalakult a Blockchain Koalíció

newtechnology.hu, 2022.03.10.
Tovább erősíti Magyarországon a kutatás-fejlesztési tevékenységét a Bosch

magyarmezogazdasag.hu, 2022.03.10.
Lezárult a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat bírálata

pannonnovum.hu, 2022.03.10.
Felhívás a XII. Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásáron való ingyenes részvételre

duol.hu, nool.hu, erdon.ro, haon.hu, baon.hu, teol.hu, beol.hu, delmagyar.hu, kisalfold.hu, heol.hu, zaol.hu, veol.hu, szoljon.hu, bama.hu, boon.hu, sonline.hu, vaol.hu, kemma.hu, szon.hu, feol.hu, 2022.03.10.
Önvezető autók, mesterséges intelligencia: sikeres a V4-országok tudományos együttműködése Japánnal

duol.hu, 2022.03.10.
Ujvári János diplomadíj-pályázat felhívás a 2021/22 tanév tavaszi félévében végzős hallgatók részére

esemenymenedzser.hu, 2022.03.10.
A magyar nők feltalálóként is kiemelkedőek

magyarmezogazdasag.hu, 2022.03.10.
Előremutató fejlesztés a MATE Kaposvári Campusán

webradio.hu, 2022.03.10.
Szijjártó: 28 milliárd forintos beruházással százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán
"...Ennek kapcsán rámutatott: ez a magyar gazdaság dimenzióváltásának szempontjából is lényeges, ugyanis a szektor vállalatai rendkívül sokat költenek innovációra, kutatás-fejlesztésre..."

hirado.hu, 2022.03.10.
Szijjártó: 28 milliárd forintos beruházással százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán

pestisracok.hu, 2022.03.10.
Szijjártó: 28 milliárd forintos beruházással százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán


origo.hu, 2022.03.10.
Szijjártó Péter: 28 milliárd forintos beruházással százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán


demokrata.hu, 2022.03.10.
Szijjártó Péter százhúsz új munkahelyet teremtő beruházást jelentett be


boon.hu, kemma.hu, haon.hu, bama.hu, beol.hu, duol.hu, erdon.ro, veol.hu, szoljon.hu, baon.hu, zaol.hu, teol.hu, heol.hu, nool.hu, delmagyar.hu, sonline.hu, szon.hu, kisalfold.hu, feol.hu, 2022.03.10.
Szijjártó: százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán


888.hu, 2022.03.10.
Szijjártó: 28 milliárd forintos beruházással százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán


tv2, Tények, 2022.03.10.
Újabb 120 munkahely létrejöttéhez járult hozzá a kormány Lukácsházán


Magyar Hírlap, 2022.03.11., 10. oldal
Német-magyar kutatás-fejlesztési együttműködés...
"...Német-magyar kutatás-fejlesztési együttműködés segíti a belföldi szuperszámítógépes kapacitás bővítését - jelentette be Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára..."

Magyar Nemzet, 2022.03.11., 12. oldal
Német-magyar együttműködés

profitline.hu, 2022.03.10.
Százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán

itbusiness.hu, 2022.03.11.
Megalakult a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform - Circular Hungary

vehir.hu, 2022.03.11.
Veszprémben alakult meg a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform

hirado.hu, 2022.03.11.
Palkovics: Egyre inkább látszik a körforgásos gazdaság jelentősége


magyarhirlap.hu, 2022.03.11.
Palkovics: Egyre inkább látszik a körforgásos gazdaság jelentősége


index.hu, 2022.03.11.
Megalakult a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform a Pannon Egyetemen


kamaraonline.hu, 2022.03.11.
A hozzáadott érték 40 százalékát a kkv-k adják


szoljon.hu, beol.hu, baon.hu, erdon.ro, kemma.hu, teol.hu, vaol.hu, zaol.hu, bama.hu, veol.hu, duol.hu, delmagyar.hu, szon.hu, feol.hu, nool.hu, boon.hu, sonline.hu, kisalfold.hu, heol.hu, 2022.03.11.
Palkovics: a hozzáadott érték 40 százalékát a kkv-k adják


kanizsaujsag.hu, 2022.03.11.
Tízmillió eurós kutatás-fejlesztési programot valósít meg Zalaegerszegen a Bosch


magyarnemzet.hu, 2022.03.11.
Megalakult hazánkban a Blockchain Koalíció


portfolio.hu, 2022.03.11.
Kétségbeesetten igyekeznek a kelet-közép-európai államok pótolni a startupokat finanszírozó kockázati tőkét


webradio.hu, 2022.03.11.
Palkovics: 10 év alatt sikerült 1 millió új munkahelyet teremteni
"...Kitért az innováció helyzetére is: 2010-hez képest 2020-ra megduplázódott a kutatás-fejlesztéssel és a különféle műszaki tevékenységgel foglalkozók száma..."

magyarhirlap.hu, 2022.03.11.
"Tíz év alatt sikerült egymillió új munkahelyet teremteni"


propeller.hu, 2022.03.11.
Palkovics: megvan az 1 millió új munkahely


gondola.hu, 2022.03.11.
Palkovics: 10 év alatt sikerült 1 millió új munkahelyet teremteni


novekedes.hu, 2022.03.11.
Palkovics: 10 év alatt sikerült egymillió új munkahelyet létrehozni


Műszaki Magazin, 2022.03.12., 6. oldal
Célegyenesben az InnoElectro 2022


Napló, 2022.03.12., 1,3. oldal
Átállás a körforgásos gazdaságra
"...Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szervezésében megalapították a Körforgásos gazdaság technológiai platformot..."

Műszaki Magazin, 2022.03.12., 56. oldal
Stratégiai együttműködés
"...A járműipari szektor szakember-utánpótlásának elősegítésére, közös kutatás-fejlesztési program kialakítására, valamint innovációs és oktatási tevékenységük közös támogatására írt alá stratégiai keretmegállapodást a Rába-csoport és a győri Széchenyi István Egyetem a vállalat központjában található Technológiai Centrumban..."

hirbalaton.hu, 2022.03.12.
Megalakult a Körforgásos gazdaság technológiai platform a Pannon Egyetemen

veol.hu, 2022.03.12.
Palkovics László tartott előadást Ajkán

ma.hu, 2022.03.12.
Palkovics: egyre inkább látszik a körforgásos gazdaság jelentősége

figyelo.hu, 2022.03.12.
Újabb fontos lépés a zöld, azaz a körforgásos gazdaság megvalósítása felé

insiderblog.hu, 2022.03.12.
Friss, fontos és zöld: Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform alakult Veszprémben

jarmuipar.hu, 2022.03.12.
Zalaegerszegen fejleszt a Bosch

tesztalelkemindennek.hu, 2022.03.12
Tízmillió eurós kutatás-fejlesztési és tesztelési programot valósít meg Zalaegerszegen a Bosch

Rádió1, Hírek 6:00, 2022.03.12.
Fókuszban a fenntarthatóság és az innováció, hangsúlyozta Palkovics László

innoportal.hu, 2022.03.13.
Átadták az SZTE inkubátorházát

NEW Technology, 2022.03.14., 58. oldal
InnoElectro 2022 - Innováció a tervezésben, innováció a gyártásban

Napló, 2022.03.14., 1,3. oldal
Miniszter a Vállalkozói fórumon
"...Navracsics Tibor kormánybiztos, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje megjegyezte, már a második Vállalkozói fórumot szervezték meg a polgármesterrel..."

ajkaiszo.hu, 2022.03.14.
Ajkán járt az innovációs miniszter

computerworld.hu, 2022.03.14.
Megalakult a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform

dontwasteit.hu, 2022.03.14.
Palkovics: egyre inkább látszik a körforgásos gazdaság jelentősége

baon.hu, duol.hu, delmagyar.hu, vaol.hu, teol.hu, veol.hu, nool.hu, bama.hu, kisalfold.hu, zaol.hu, szoljon.hu, boon.hu, sonline.hu, heol.hu, feol.hu, beol.hu, erdon.ro, kemma.hu, szon.hu, haon.hu, 2022.03.15.
A ZalaZone szomszédságában a jövő autóit fejleszti majd a Bosch

Világgazdaság, 2022.03.16., 16. oldal
Egyetemek és középvállalkozások - az előrelépés kötelező
"...Az intézményesülés segíti az együttműködő nagyvállalat kutatás-fejlesztési tevékenységét, illetve az egyetemen folyó oktatást és kutatást..."

hirlevel.egov.hu, 2022.03.16.
Megalakult a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform - eGov Hírlevél

hirlevel.egov.hu, 2022.03.16.
Létrejött a Blockchain Koalíció - eGov Hírlevél

delmagyar.hu, 2022.03.16.
Egyetemisták gyakorlati helye lett Szentes
"...A Duna-R Kft. telephelyén ismerkedtek a zöldségnemesítés legkorszerűbb technológiájával a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatói..."

helloworldonline.hu, 2022.03.16.
Akár több százezer forintot is nyerhetsz a szakdolgozatoddal
"...A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) évről évre meghirdeti az Ujvári János Diplomadíj-pályázatot..."

hirado.hu, 2022.03.16.
Az űrszektorhoz köthető szakirányú továbbképzés indul 16 egyetem együttműködésében


sonline.hu, kemma.hu, duol.hu, delmagyar.hu, boon.hu, kisalfold.hu, zaol.hu, heol.hu, bama.hu, beol.hu, baon.hu, vaol.hu, szon.hu, haon.hu, teol.hu, nool.hu, feol.hu, veol.hu, szoljon.hu, erdon.ro, 2022.03.16.
Űrszektorhoz köthető képzés indul 16 egyetem együttműködésében


pestisracok.hu, 2022.03.16.
Tizenhat egyetem közreműködésével indul az űrszektorhoz köthető továbbképzés Magyarországon


dehir.hu, 2022.03.16.
UniSpace: a Debreceni Egyetem is részt vesz az űrkutató továbbképzés elindításában


royalmagazin.hu, 2022.03.16.
Az űrszektorhoz köthető szakirányú továbbképzés indul 16 egyetem együttműködésében


urvilag.hu, 2022.03.16.
UniSpace konzorcium alakult


vg.hu, 2022.03.16.
Egyetemek és középvállalkozások - az előrelépés kötelező


trademagazin.hu, 2022.03.16.
Halmozhatják az állami támogatásokat a felkészült hazai vállalkozások
"...Számos hazai vállalat számára elérhetőek a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adómegtakarítások, ám a cégek sokszor nincsenek tisztában vele, hogy valójában a kiírásoknak megfelelő tevékenységet végeznek..."

ado.hu, 2022.03.16.
Halmozhatják az állami támogatásokat a hazai vállalkozások - Adó Online


profitline.hu, 2022.03.16.
Halmozhatják az állami támogatásokat a felkészült hazai vállalkozások


uzletihirszerzes.hu, 2022.03.16.
Üzleti hírszerzés - Halmozhatják az állami támogatásokat a hazai vállalkozások


hirek.prim.hu, 2022.03.16.
Halmozhatják az állami támogatásokat a felkészült hazai vállalkozások


origo.hu, 2022.03.16.
Halmozhatják az állami támogatásokat a felkészült hazai vállalkozások


InfoRádió, Mérleg 09:45, 2022.03.16.
Összeállítás: A hazai üzleti és tudományos világ összefogásával megalakult a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform


Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2022.03.16.
Hatvan éves a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület


Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2022.03.16.
Összeállítás: Egészségtechnológiai campust és kompetenciaközpontot hoz létre a Széchenyi István Egyetem


Magyar Mezőgazdaság, 2022.03.17., 15. oldal
Fiatal hallgatók és agrárinnováció
"...A NAK TechLab a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hosszú távú innovációs programja, ami a magyar mezőgazdaság digitális modernizációjára fókuszál..."

Délvilág, 2022.03.17., 1, 5. oldal
Egyetemisták gyakorlati helye lett Szentes
"...Ennek értelmében többek között az önkormányzat vállalta, hogy szakmai segítőként támogatja a MATE gyakorlatorientált oktatási tevékenységét, kutatását, fejlesztéseit, ennek első lépéseként látogattak egyetemi hallgatók Szentesre..."

novekedes.hu, 2022.03.17.
Felpezsdült az egyetemi KFI élet


webradio.hu, 2022.03.17.
Palkovics: Szegeden lesz a Védelmi Innovációs Kutatóintézet egyik bázisa


hir.ma, 2022.03.17.
Palkovics: Szegeden lesz a Védelmi Innovációs Kutatóintézet egyik bázisa


gondola.hu, 2022.03.17.
Palkovics: Szegeden lesz a Védelmi Innovációs Kutatóintézet egyik bázisa


hellovidek.hu, 2022.03.17.
Itt a bejelentés: fontos bázis épül Szegeden


szeged.hu, 2022.03.17.
VIK a SZIP-ben: Palkovics László bejelentette, ötmilliárdból épülhet kutatóintézet a lézerközpont mellett


delmagyar.hu, 2022.03.17.
Kiemelte szerepet kap Szeged a védelmi kutatásokban


delmagyar.hu, 2022.03.17.
Csongrádon képzik a hadiipari szakembereket


baon.hu, 2022.03.17.
Innovációs műhelyt avattak fel Jánoshalmán


demedia.hu, 2022.03.17.
Űrtudományi szakirányú továbbképzési program indul


civishir.hu, 2022.03.17.
Űrkutatást elősegítő megállapodást kötött a Debreceni Egyetem


innoportal.hu, 2022.03.17.
Tízmillió eurós kutatás-fejlesztési programot valósít meg Zalaegerszegen a Bosch


muszaki-magazin.hu, 2022.03.17.
Tovább erősíti Magyarországon a kutatás-fejlesztési tevékenységét a Bosch


markamonitor.hu, 2022.03.17.
A beruházási támogatások mellett energiahatékonysági és K+F forrás is elérhető a hazai cégek számára - Márkamonitor


webradio.hu, 2022.03.17.
Átadták a Jedlik Ányos-díjakat


portfolio.hu, 2022.03.17.
Ők kapták idén az egyik legfontosabb feltalálói magyar díjat


weborvos.hu, 2022.03.17.
Az egészségipar kíválóságai az idei Jedlik Ányos-díjasok között


novekedes.hu, 2022.03.17.
Idén is átadták a Jedlik Ányos-díjat


orientpress.hu, 2022.03.17.
Idén is átadták a Jedlik Ányos-díjakat


pharmaonline.hu, 2022.03.17.
Idén is átadták a Jedlik Ányos-díjakat


Sláger FM, 2022.03.17.
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat


Magyar Hírlap, 2022.03.18., 10. oldal
Lézer- és biológiai kutatások kezdődhetnek meg Szegeden - Hangsúly a védekezésen


Délmagyarország, 2022.03.18., 2. oldal
Kiemelt szerepet kapunk a védelmi kutatásokban
"...A kormány a hazai egyetemek és kutatóintézetek tudásbázisán erősíti meg a védelmi ipar kutatási, fejlesztési és innovációs képességeit..."

Délvilág, 2022.03.18., 1, 4. oldal
Csongrádon képzik a jövő hadiipari szakembereit


Észak-Magyarország, 2022.03.18., 1. oldal
Miskolcra költözik a körforgásos gazdálkodás


Somogyi Hírlap, 2022.03.18., 1,7. oldal
Többféle támogatás is igényelhető


24 óra, 2022.03.18., 7. oldal
Halmozhatja a cég a támogatásokat


Nógrád Megyei Hírlap, 2022.03.18., 7. oldal
Halmozhatja a cég a támogatásokat


Tolnai Népújság, 2022.03.18., 7. oldal
Halmozhatja a cég a támogatásokat


Petőfi Népe, 2022.03.18., 7. oldal
Halmozhatja a cég a támogatásokat


Heves Megyei Hírlap, 2022.03.18., 7. oldal
Halmozhatja a cég a támogatásokat


Új Néplap, 2022.03.18., 7. oldal
Halmozhatja a cég a támogatásokat


Dunántúli Napló, 2022.03.18., 7. oldal
Halmozhatja a cég a támogatásokat


Dunaújvárosi Hírlap, 2022.03.18., 7. oldal
Halmozhatja a cég a támogatásokat


semmelweis.hu, 2022.03.18.
Innovatív startup programról tartottak tájékoztató napot


hrportal.hu, 2022.03.18.
Indul az első űrkutatási szakirányú továbbképzés Magyarországon


alon.hu, 2022.03.18.
Átadták a Jedlik Ányos-díjakat


delmagyar.hu, 2022.03.18.
Palkovics: a Dél-Alföld is nagy jövő előtt áll


boon.hu, 2022.03.18.
Miskolcra költözik a körforgásos gazdálkodás


kamaraonline.hu, 2022.03.18.
Átadták a Jedlik Ányos-díjakat


Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2022.03.18.
Összeállítás: Több energiahatékonysági és kutatás-fejlesztési forrás is elérhető idén a hazai cégek számára a beruházási támogatások mellett


m1, Híradó M1 23:00, 2022.03.18.
Magyarország high-tech országnak számít, mondta Palkovics László egy vállalkozói fórumon


Délmagyarország, 2022.03.19., 3. oldal
Palkovics a Dél-Alföld fejlesztési lehetőségeiről - Vállalkozói fórum - szóba került az energiaátállás és az élelmiszeripar is


computerworld.hu, 2022.03.19.
Szegeden lesz a Védelmi Innovációs Kutatóintézet egyik bázisa


delzalapress.hu, 2022.03.20.
Megalakult a Körforgásos gazdaság technológiai platform a Pannon Egyetemen


minuszos.hu, 2022.03.20.
Időszerű volt már nagyon: Blockchain Koalíció alakult


katolikusradio.hu, 2022.03.20.
DÍJAK, ELISMERÉSEK - Rádiónk ill. munkatársaink az alábbi elsimerésekben részesültek indulásunk óta
"...A Magyar Innovációs Szövetség 2017. évi Média Díja - kimagasló szakmai teljesítményért a magyar tudományos műszaki kutatás-fejlesztés, valamint az innovációs eredmények bemutatása terén..."

hirlevel.egov.hu, 2022.03.21.
UniSpace: az űrszektorhoz köthető szakirányú továbbképzés indul 16 egyetem együttműködésében - eGov Hírlevél


hirlevel.egov.hu, 2022.03.21.
Szegeden lesz a Védelmi Innovációs Kutatóintézet egyik bázisa - eGov Hírlevél

Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Nagy-Herczeg Boglárka,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.