XXXII. évf. | 2022. június 14. |12. szám


Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MISZ éves közgyűlés

Tájékoztatjuk kedves tagszervezeteinket, hogy a Magyar Innovációs Szövetség hagyományainak megfelelően szeretne az éves közgyűlésnek komoly tartalmat biztosítani, ám ennek előkészítése több időt vesz igénybe. Ezért alapos mérlegelés után úgy döntöttünk, hogy az éves közgyűlésünket ez év szeptember második felében fogjuk megtartani.
Dr. Szabó Gábor, elnök

31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepsége

Csák János, miniszter, György László, államtitkár, Dr. Kollár László, MTA főtitkár, Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, Dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke, főtámogató, ill. a díjátadók, díjátvevők, valamint a sajtó képviselőinek jelenlétében került sor a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségére 2022. június 13-án, a Magyar Tudományos Akadémia székházában, Budapesten.

A rendezvényt Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke, a szervezőbizottság elnöke nyitotta meg, majd házigazdaként Dr. Kollár László, utána Csák János köszöntötte a résztvevőket.
Ezt követően Dr. Jakab László, a BME professzora, mint a bírálóbizottság elnöke értékelte az idei versenyt és a bírálóbizottság munkáját.

A kiemelt dicséretben, valamint a díjakban részesült fiatalok neveit, iskoláit és tanárait Pomezanski György, a Felkínálom Alapítvány elnöke, a zsűri tagja ismertette, majd a díjnyertes pályázókat szólította. A fiatalok 1-2 mondatban ismertették pályamunkájukat, majd Csák Jánostól és Jakab Lászlótól átvették díjaikat.

III. díjban részesült:
Kertész Domokos (Robot tengeralattjáró fejlesztése természetes vizek vizsgálatára)
A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta fel, ezért Dr. Kuti László elnök is gratulált a díjazottnak.
Mudrák Balázs, Szabadi Botond (Ambel XL - Desktop Fotogrammetria 3D Szkenner/ 360°-os Termékfotózó)
Nagy Nimród (Összetett fénymikroszkóp megvilágító-rendszer fejlesztése)
Horváth András Máté, Horváth Zsombor (Decentralizált logisztikai rendszerek modellezése és gyakorlatban való használata)

II. díjban részesült:
Prill Gábor, Sisa László (HandExo)
Kovács János (MateKIT - matematikai oktatóprogram)
Az Ericsson Magyarország Kft. nevében Jakab Roland, ügyvezető igazgató is gratulált a díjazottaknak.
Molnár Donát (Vívó találatjelző gép vezeték nélküli rádiós modullal) A pályázó a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány díját is elnyerte.

I. díjban részesült:
Kovács Viktória, Tóth Regina (Újrahasznosítható reagensrendszer fejlesztése humán testfolyadékokban jelen lévő kisméretű RNS-ek azonosítására) A díjat az SZTNH ajánlotta fel, ezért Dr. Antmann Katalin alelnök is gratulált a díjazottnak.
Kovács Nóra Anna (Rusty)
Kovács Nóra Anna elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázónak járó ösztöndíját is, melyet Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke nyújtott át.
Barna Benedek László (UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz)
A díjat az Egis Gyógyszergyár Zrt. ajánlotta fel, ezért Menthy Mariann kommunikációs igazgató is gratulált a díjazottnak.

Az első díjakat Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter és Dr. Jakab László, a bírálóbizottság elnöke nyújtották át. Az első díjas versenyzők részt vesznek a 2022. szeptember 13-18. között, a Leideni Egyetem által megrendezésre kerülő "33. EU Contest for Young Scientists" európai döntőn.
Az eredményhirdetés után Prof. Dr. Szendrő Péter, az OTDT elnöke a tehetségútlevelek átadásának jelentőségét ismertette és méltatta.

A szervezőbizottság döntése értelmében azon középiskolák, melyek műszaki, természettudományos szakkört, klubot működtettek, és legalább 3 vagy több nevezést adtak be, a nevezések közül pedig legalább kettő a 2. fordulóba jutott, 800-1000 E Ft-os díjban részesültek. 8 középiskolai igazgató vehetett át díjat György Lászlótól, Birkner Zoltántól és Pakucs Jánostól.

8 kiemelkedő középiskolai, természettudományt oktató tanár ugyancsak díjban részesült (500-800 E Ft értékben).

A díjátadási ünnepséget Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnökének beszéde zárta, majd a résztvevők megtekintették a kiállítást.
A 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny végeredményét ismertető kiadvány letölthető innovációs portálunkról.

HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szellemitulajdon-védelem ösztönzése az IT-szektorban

Szemléletformáló videót készített a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, amellyel az IT-szektort célozzák meg: a kisfilmmel hívják fel a figyelmet arra, hogy a szellemitulajdon-védelem kiemelten fontos ebben az ágazatban is, hiszen a megírt programok, elkészített szoftverek oltalmak nélkül könnyen azoknak hozhatnak hasznot, akik lemásolják ezeket.

A szellemitulajdon-védelem az ipar számos területén egyszerű(bb)en és egyre inkább rutinszerűen működik. Ezzel szemben az IT cégek, a szoftverek kitalálói, fejlesztői nem tudják, hogyan tudnak hatékonyan olyan védelmet építeni, amelynek köszönhetően nem lehet könnyen másolni vagy akár ellopni eredményeiket.

Egy jó fejlesztés, egy jó szoftver mindenkinek érdekes, mindenki használni akarja. És ha nincs levédve, használni is fogják. Ne te legyél az, aki ingyen odaadja a munkáját!

HÍREK | Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Megjelent az ELKH Új tudományos zsebkönyvtár sorozatának első kötete

Új tudományos zsebkönyvtár címmel tudományos könyvsorozatot indít az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) a Typotex Kiadóval együttműködésben. A kezdeményező ELKH Titkárság célja a kutatóhálózatban rendelkezésre álló értékes tudás átadása az egyetemi hallgatók, a tudományos közösség számára. A matematikai és természettudományok, az élettudományok, valamint a bölcsészet- és társadalomtudományok területeinek változatos, komoly tudományos témáit feldolgozó hiánypótló művek szerzői az ELKH kutatói. A sorozat első, Kárpátalja: örökség és társadalom című kötetének szerzője Fedinec Csilla, az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. A könyv a Typotex Kiadó üzleteiben és weboldalán, valamint a Libri és a Líra könyvesboltjaiban, illetve webáruházaiban kapható. Az elektronikus változat rövidesen elérhető lesz az Interkönyv webáruházban és az eKönyv Magyarország oldalán. További információ a következő linken olvasható.

Pályázati felhívások

Pályázat orvostechnológiai startupoknak

Düsseldorf város Önkormányzatának Gazdaságfejlesztési Irodája pályázatot hirdet orvostechnológiai területen innovatív digitális terméket vagy szolgáltatást kínáló startup vállalkozások részére. A pályázok közül kiválasztásra kerülők részt vehetnek kiállítóként a MEDICA orvostechnológiai szakkiállításon.

Részvételi feltételek:
  • 2017 után alapított vállalkozás
  • foglalkoztatottak száma 1-20 közötti
  • éves forgalma 0-3 millió euró közötti
Az érdeklődő startupok pályázatainak 2022. június 30-ig kell beérkeznie.
Jelentkezés a következő linken lehetséges.

EU TalentON

Az Európai Bizottság által szponzorált esemény lehetőséget biztosít a fiatal kutatóknak, hogy hozzájáruljanak napjaink legnagyobb globális problémáinak a megoldásához. A négy napos versenyen pár száz pályakezdő kutató vesz részt egész Európából, a széleskörű program pedig akadémiai, ipari, és innovátorok általi együttműködéssel jött létre.

A tehetséges pályakezdő kutatók csoportokra osztva dolgoznak azon, hogy innovatív és értékesíthető megoldásokat találjanak a kihívásokra, amelyeknek az alapját ebben az évben az EU által indított kihívások képezik. A munkához olyan segítségeket kapnak, mint workshopok, céglátogatások, előadások és személyes tanácsadás. A rendezvény végén minden csapat bemutatja az eredményeit a zsűrinek és a közönségnek. A nyertesek az EU, cégek és mentorok által szponzorált díjakban részesülnek

A jelentkezési határidő: 2022. június vége
További információ a következő linken.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Sigrid Bratlie - Hallvard Kvale: A jövő embere - A biotechnológiai forradalom és annak hozadéka az emberiség számára - Typotex, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése
"Az emberi genetika felfoghatatlanul bonyolult." (Szerencsére ez nem teszi lehetetlenné a megismerését - csak kegyetlenül hosszú, útkeresésekkel teli kutatóúttá. Erről szól a könyv is. - OP)
"A dizájnerbaba a belátható jövőben továbbra is csupán fantázia marad." (Nos, ami technikailag megvalósítható, és gazdaságilag igencsak jövedelmező, azt hamar létrehozzák és kiaknázzák. - OP)
"A fejlődés egyre gyorsabban halad, egyre messzebbre, egyre inkább ismeretlen területre visz bennünket." (S mi tarthat vissza attól, hogy az új lehetőségekből veszélyeket teremtsünk? - OP)
"A biológia meghekkelésének képessége az élet minden szakaszában új aktualitással és új jelentőséggel tölti meg ezt a nagy kérdést. Válaszút előtt állunk: azok a technológiák, amelyek egyre inkább lehetővé teszik saját evolúciónk befolyásolását és irányítását, reményteljes lehetőségeket hoznak magukkal, ugyanakkor alázatot és óvatosságot is követelnek. (Sajnos egyik sem jellemző modern világunkra. Ideje lenne észhez térni - de hogyan? - OP)
(Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)

A Typotex ajánlójából: "A biotechnológiával megváltoztathatók az élet szabályai. A kérdés, hogy meddig megyünk el. (Nagyon úgy tűnik, hogy a fizikai, biológiai és fiziológiai határok áttörése egyre inkább csak technológiai kérdés, ami pedig az etikát illeti.... - OP) Bratlie és Kvale azt az utóbbi évtizedekben bekövetkezett elképesztő biotechnológiai fejlődést mutatja be érthető és szemléletes módon, amely utat nyit az emberiség számára, hogy az élet valamennyi szakaszában felülírja a biológiát, átvegye az irányítást a saját evolúciója felett, és akár az örök élet lehetőségéről is álmodozzon. Ez a fejlődés egyszerre izgalmas és ijesztő. Ki ne szeretné, hogy a megszületendő gyermeke szuperegészséges legyen és szuper képességekkel rendelkezzen? De ki mondja meg, hogy hol a határ? (Mivé lesz a világ, ahol géntechnológiákkal úgy gyárthatók meghatározott képességekkel bíró emberek, akár tetszőlegesen nagy számban is, ahogy ma a célgépeket gyártják? - OP) Milyen lesz az a világ, ahol örökké egészségesek maradhatunk és több száz évig élhetünk? A szerzők sorra veszik az új technológiák alkalmazása kapcsán felmerülő, beláthatatlan következményekkel járó etikai és társadalmi kérdéseket is."

Alighanem pontosan jellemezzük a könyvet mondván, hogy 'jó középiskolás fokon' ad képet az emberi genetika szerepéről, annak kutatásáról, e géntechnológiák távlatairól, ígéreteiről és veszélyeiről - egyebek közt úgy, hogy összetett biológiai gépezetünket egy számos alkalmazással működő okostelefonnal szemlélteti, hiszen e jószágot mindenki bensőségesen ismeri, s így jól érti a magyarázatot is. Ezt rövid "genetikai gyorstalpalóval" folytatja, és "A hatalmas mennyiségű DNS-kód tartalmazza annak receptjét, hogy miként lettél pontosan önmagad. Az alkalmazásokat pedig, amelyek a sejtjeid viselkedését meghatározzák, géneknek nevezzük." Érdekes párhuzam, alighanem optimális azoknak, akik már mobillal a kezükben születtek. A könyvben sorakozó magyarázatok pedig a mai legmodernebb tudást tükrözik, ám anélkül, hogy olyan mélységekbe bocsátkoznának, amelyek megértéséhez a jó gondolkodási képességen és a nyitott képzeleten túl már szakmai felkészültség is kell.

A könyv célja: "Ebben a könyvben bemutatjuk, hogyan működik a testedet alkotó, hihetetlenül fejlett gépezet, és hogy az új ismeretek és új az eljárások miként teszik lehetővé az emberi biológia felülírását az élet valamennyi szakaszában. Emellett arra buzdítunk, csatlakozz hozzánk, és velünk együtt gondold végig, hogy ezek az új lehetőségek milyen etikai kérdéseket vetnek fel a fogantatással, az élettel és a halállal kapcsolatban. Közösen hatással lehetünk arra, milyen lesz a jövő embere." (Háááát... de ne öljük meg a reményt... - OP)

"Repül a nehéz kő": A szerzők mondandójukat három részre bontják, logikusan követve minden élő pályáját: • Az élet kezdete • Az élet közepe • Az élet vége. A kezdeteknél tárgyalják a modern géntechnológiák gyakran szó szerint létfontosságú szerepét az élet létrehozásában, s hogy a leendő gyermek egészséges legyen (PGD- és IVF-technológiák), s ez természetesen átvezet a legforróbb területre is: génszerkesztés, ember-szerkesztés, "dizájn-babák", az emberi reprodukció 'kiszervezése'. Szinte minden, ami ezután következik, összegezhető néhány mérhetetlenül súlyos szóban, így pl. • Alapkérdések • Ha egy utat megnyitunk.... • Hol vannak a határok? • Kik szabhatják meg ezekeket?
A könyv világos képet ad arról, hogy a biotechnológia forradalma egyaránt szolgál az emberiség legígéretesebb- és legveszélyesebb innovációival, azt pedig tudnunk kell hozzá: amit egyszer stabilan, azaz megismételhetően létrehoztak, az többé nem tehető meg nem történtté, a jogi tilalom pedig minden kerítések legingatagabbja.

Edward Glaeser: A város diadala - Hogyan tesz legnagyobb találmányunk gazdagabbá, okosabbá, környezetkímélőbbé, egészségesebbé és boldogabbá? - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2020.
Dr. Osman Péter ismertetése
"Szinte egyenlőség tehető az urbanizáció és a nemzetek jóléte közé."
 "Városlakó fajunk csak akkor fog igazán jól boldogulni a város új aranykorában, ha jól megtanuljuk a város által feladott leckét."
"Nem minden városi szegénység rossz."
"A kortárs London, Bangalore és Tokió nagymértékű növekedése azon képességükből származik, hogy újfajta gondolkodást voltak képesek létrehozni. E városokban barangolni nem kevesebbet jelent, mint az emberiség fejlődését tanulmányozni."
(Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)
A Harvard Egyetem honlapjáról: "Glaeser a közgazdaságtan tanszékvezető professzora. 1992 óta tanít mikrogazdaságtan-elméletet, s városi és közösségi gazdaságtant. Szolgált a Harvard Állami és Helyi Kormányzati Kutatóközpontja igazgatójaként is."
Gaeser önmagáról: "Nagyvárosi gyermekkorom (New York - OP) ihletett arra, hogy egész életemet a városok megértésével töltsem."

A Pallas Athéné ajánlójából: "Az alcím könyvének kissé provokatív, lényegre törő tételmondata: hogyan tesznek minket a városok gazdagabbá, intelligensebbé, zöldebbé, egészségesebbé és boldogabbá. Ezen öt ismérv mentén halad a könyv, amelyben a szerző történelmi időkön átívelően elemzi a városfejlődés és a gazdaság kapcsolatrendszerét, és a városokat mint a mindenkori társadalmak legnagyobb vívmányait értelmezi.

A városi térségek számos kihívással szembesülnek világszerte. A tudás, a tehetség és a magas szintű fogyasztás mellett koncentráltan jelentkezik a szegénység és a környezeti fenntarthatóság problémája, és (különösen a fejlett országok esetében) egyre nagyobb jelentőséget kap a boldogtalanság kérdésköre. E komplex kihívások kezelésére Glaeser szintén összetett (társadalmi, gazdasági és környezeti kérdéseket egyaránt magában foglaló) és kissé talán szokatlan válaszokat ajánl. Álláspontja szerint a városok jelentősége mindenekelőtt abban áll, hogy lehetővé teszik az emberek gyors és hatékony együttműködését, a tudás közös megteremtését, valamint a tanulás és az új információk folyamatos és gyors áramlását."

Goodreads: "Glaeser feltárja a városok rejtett működését, s hogy azok miként hozzák ki a legjobbat az emberiségből. Még a legrosszabbak is meglepő előnyöket teremtenek az oda áramló embereknek. Megmutatja Bangaloret és a Szilícium Völgyet, amelyek meghökkentően hasonló történelme bizonyítja, hogy az oktatás milyen meghatározó jelentőségű a városok sikerében, s hogy az új technológia ténylegesen arra ösztönzi az embereket, hogy fizikailag is egymás közelébe gyűljenek." (Mintha ennek ellenkezőjét is látnánk. - OP)

A könyv a modern nagyváros dicshimnusza, amelyet Glaeser helyenként igazi aktivista hevülettel ad elő. A legpontosabb azt mondanunk, hogy igazsága értékrend kérdése - az Olvasó a sajátja szerint ítéli majd meg. A véleményalkotáshoz pedig remek segítség a gazdag áttekintés, amellyel a könyv a témához szolgál. Roppant izgalmas lenne a tételeivel szembeni 'ördög ügyvédje' megjegyzésekkel ösztönözni a mérlegelést - Glaeser bőven ad rá alkalmakat.

A téma veleje: "A városok érdekfeszítő, fontos és gyakran aggasztó kérdéseket vetnek fel, és ettől a tanulmányozásuk lebilincselővé vált. Miért élnek a leggazdagabbak és a legszegényebbek oly gyakran egymás hegyén-hátán? Miért pusztulnak le egykor jómódú városok? Hogyan tudnak egyes városok gyökeres megújulást produkálni? Miért bukkan fel egyes városokban hirtelen oly sok művészeti mozgalom egy adott pillanatban? Miért hoz az a rengeteg értelmes ember annyi rossz törvényt a városok szabályozására?"

"A város nem más, mint az emberek és vállalkozások közötti fizikai tér hiánya. Maga a közvetlenség, sűrűség, közelség. Lehetővé teszi, hogy együtt dolgozzunk és játsszunk, és ezek sikere a fizikai összekapcsolódás iránti igényen múlik. Az utóbbi 30 évben [a hanyatló] városok némelyike feléledt, mások azért indultak növekedésnek, mert a technológiai változások fokozták azon tudás jövedelmezőségét, amelyet olyan emberek hoznak létre, akik más emberekkel szoros közelségben élnek."

Kockázatos tétele: "A városi lakosság állandó változásban van, a jobb élet reményében mindig is jöttek szegények a világ nagyvárosaiba. Ez a városi élet egy tényezője, amit ünnepelni kellene." Vajon nem csak akkor, ha a város képes kölcsönös előnyökkel integrálni a betelepülőket?

Érdemes végiggondolni, hogyan fér össze Glaeser tételeivel a most gyorsulva felívelő negyedik ipari forradalom alapja, a mindent összekapcsoló modern informatika és távközlés, és azok társadalomformáló hatásai. Nem veszik-e át a fizikai közelség szerepét, és erősítik fel, ma még beláthatatlan mértékben, annak jótéteményeit, a hátrányai nélkül? Glaeser "fogyasztói városokról" beszél - a fogyasztásnak, még a kulturálisnak is, mind nagyobb része vándorol át már most az online világba.

Roppant meggyőzően szól, de elgondolkodhatunk, ez még meddig érvényes a gyorsulva robogó fejlődés újabb állomásain?

Oliver Stone: PUTYIN Tabuk nélkül -A vágatlan interjúk - Alexandra, 2017, 2022 - második, javított kiadás.
Dr. Osman Péter ismertetése
"Vlagyimir Putyin: Az orosz embereket majdnem lehetetlen megijeszteni."
"Az interjúk vágatlan változatából páratlan betekintést nyerünk Putyin gondolkodásmódjába."
(forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)

Eredeti megjelenésekor e különleges interjú-kötet ismertetését így kezdtük: Brezsnyevi pangás - kivárások (időhúzás: Andropov, Csernyenko) - gorbacsovi végjáték - jelcini mélypont - PUTYIN, utalva a nehéz pályára, amelyet a Szovjetunió, majd Oroszország az addigi kb 40 évben bejárt. Újbóli megjelenésének és Putyin személyének most különleges aktualitást ad az orosz-ukrán háború. Ki Putyin? Elsőszámú főördög, vagy egy nemzet és országa megmentője? Belül capo dei tutti capi, kifelé főagresszor, vagy egy újra erőre kapó, a globális harctéren a pozícióit építő ország vezetője? Diktátor, vagy csak a valódi hatalmat birtokló erőcsoport arca? Történelmi fejlődése úgy hozta, Oroszország erejéhez kell, hogy legyen olyan erős vezetője, akire a nép nagy bizalommal felnéz. Putyin mindenben, a fizikai teljesítményeiben is ilyennek mutatja magát: keményen férfias elnök, aki országa élén szembenéz a támadásokkal - vajon működik a kép és tud-e erőt adni a globális harctéren felemelkedő Oroszország fennmaradásához? Abszolút válaszok nehezen találhatók, hiszen értékrend adja megítélése alapját, azt pedig nagyban alakítja a mainstream média Oroszország- és személy szerint Putyin - elleni propagandájának áradata. Stone könyve viszont valóban nagyon sokat kínál ahhoz, hogy jobban megismerjük Putyin vitathatatlanul markáns személyiségét, sokféle harcban edzett gondolkodásmódját, széles látókörű nézeteit. Fontos kiemelni, hogy ez valóban beszélgetés, egyenrangú felekként kezelik egymást. A veterán politikai író és újságíró, Robert Scheer, aki előszavában ezt az interjúsorozatot "mérhetetlenül fontosnak és történelmi jelentőségűnek nevezi", így szól erről:

"Több részletben folyt le 2015. július 2-ától 2017. február 10-éig; egy olyan időszakban, amikor a világ két legfélelmetesebb katonai nagyhatalma olyan fokú gyanakvást és ellenségeskedést kezdett tanúsítani egymás iránt, amelyhez foghatót a hidegháború után eltelt negyed évszázadban nem láttunk. Miként arra Oliver Stone többször is emlékeztet a beszélgetés során, a hatalom, ami megpróbálja korrumpálni a szabályokat valamiféle hamis patriotizmus nevében, minden nemzet esetében aggodalomra adhat okot; leginkább ideértve magát Oroszországot. A beszélgetés tiszteletteljes, s miként Stone ki is jelenti a konklúzió levonásakor, Putyin lehetőséget kapott arra, hogy »elmondja a történetet az ő szemszögéből«. Ám a rendező-újságíró ezt a történetet folyamatosan és határozottan meg is kérdőjelezi, hiszen szól Oroszország világpolitikában betöltött kontroverzális szerepéről, kezdve az Aszad-rezsim támogatásától Szíriában egészen a 2016-os amerikai választásokba történő beavatkozásig."

Az itt olvashatók kimagasló jelentőségéhez: az Alexandra is kiemeli, amit a könyv külföldi kiadója és forgalmazói hangsúlyoznak: "Stone-nak sikerült elérnie, amire a világ számtalan újságírója, hírszervezete, sőt, politikai és vezetője is vágyott: terjedelmes, addig példa nélkül álló találkozást az orosz elnökkel. Putyin addig sohasem beszélt nyugati riporterrel ilyen hosszan és mélyrehatóan. Semmilyen témát nem zárt ki. Stone ösztönzésére szól Oroszország és az USA kapcsolatairól, a vádakról, hogy beavatkoztak az amerikai választásokba, s az oroszok bekapcsolódásáról a szíriai, ukrajnai konfliktusokba és a világ más színterein. Beszél a hatalomra-emelkedéséről, s kapcsolatainak részleteiről Clinton, George W. Bush, Obama és Trump elnökökkel. A szóváltások személyesek, provokatívak, és olykor szürreálisak."

Kicsi ízelítő:
Gorbacsovról: "Gorbacsov és az emberei megértették, hogy az országnak reformra van szüksége. De ma már teljes magabiztossággal kijelenthetem: hogy pontosan milyen természetűek ezek a változások, és hogy miként lehet mindezt kivitelezni, ezt viszont nem fogták fel."

Kapcsolat Amerikával (erről sok keserű és csalódott kijelentést tesz), geopolitikai GO-játszmák: "Egészében nézve, a kapcsolat azért romlott meg, mert az USA terroristákat támogatott a Kaukázusban. Mindig is ez volt a probléma közöttünk. Nemcsak az elnökkel, hanem a kongresszusi tagokkal is - mind azt mondták, hogy minket támogatnak, de láttuk, hogy a gyakorlatban ennek az ellenkezője volt igaz. Aztán a helyzet tovább romlott Irak miatt." (Terrorista/szabadságharcos: ez gyakran geopolitikai nézőpont kérdése. - OP).
Krímről: formálisan korrekt cinizmus "A demokrácia az emberek akaratán alapuló politika. Honnan tudjuk, mit akarnak? A modern világban erre használjuk a szavazás intézményét. A krími emberek elmentek szavazni, nem volt ott sem ostor, sem géppuska. 90 % arra szavazott, hogy Oroszországhoz akar csatlakozni. Az emberek választását tiszteletben kell tartani." és "Mindig is érdekelt, hogy ha ezt Koszovónak lehet, miért nem lehet az ukránoknak, oroszoknak, tatároknak, a krími térségnek?"

Dr. Széchenyi István: Fülakupunktúra a gyakorlatban - Terápiás javaslatok különböző betegségek kezelésére - Natural Med Kft, 2020, 3. bővített kiadás.
Dr. Osman Péter ismertetése

A terra incognita különösen izgalmas vidékére visz ez a könyv. A nyugati orvoslás sok évszázados, rengeteg kutatással, küszködéssel és belharccal kiépített uralma felől nézve a természetgyógyászat óriási, sokrétű csatatér, érdekek csatatere is. Valódi gyógyítók ugyanúgy megtalálhatók, ősi gyógymódok tapasztalatok által igazolt, de nem kanonizált tudásával, mint ügyeskedők, az ostobaság vámszedői.

A tárgyról, röviden: Anyagában festett mérnökként, amit nem értek, erős kétkedéssel fogadom. Dr. Széchenyi kezelését magasan képzett orvos ajánlotta makacs térdfájásra. Komplett őrültségnek hangzott, neki viszont hittem, a kezelés is szelíd, egy próbát megért. Hosszú fájdalommentes időközökkel, visszatérő alanya lettem. Ismerem a placebo-hatást, a véletlen egybeesések jelenségét is, de ez szignifikánsan nagyobb gyakorisággal segített, mint ami azoknak betudható. Másnak nyaki csigolyameszesedésénél váltották ki a fülbe szúrt 'pitykékkel' történő kezelések a mellékhatásokkal is fenyegető hagyományosokat. S ma már bizonyításul szolgál, hogy évtizedek óta a praxis stabilan működik, eredményei hozzák az újabb pácienseket, és még a folyamatos kutatásokra is telik belőle.
Hogy felfoghatatlan? Valóban! Képtelenség? Annak látszik. Megmagyarázható? Ma csak annyiban, hogy még olyan keveset tudunk szervezetünk működéséről - csak a neuronok számát 85 milliárdra becsülik, kapcsolataiké felmérhetetlenül sok, s ez csupán egyik vezérlő-rendszerünk -, hogy akár igaz is lehet. Ami biztos ehhez, az a Nagy Hamlet-sejtés igazsága: "Több dolgok vannak földön és egen, mintsem, bölcselmünk álmodni képes." A modern tudomány nagy felfedezései eddig ezt rendre igazolták. Ebben a képben olyan terápiák is működhetnek, amelyeket mai gondolkodásunk belénk táplált józansága habozás nélkül kizár. (Még 60 évvel ezelőtt is hasonló képtelenségnek ítéltük volna e mai, a zsebben hordható apró kütyüinkre épülő, többszörösen is globalizált világunkat.)

Segítség a megítéléshez: • Van, amit jól tudunk - ebből van a legkevesebb. • Van, amiről azt hisszük, hogy tudjuk - vagy helyesen, vagy tévedve - ez veszélyes önbizalmat adhat, elfogadásra és elutasításra egyaránt. • Van, amiről tudjuk, hogy nem tudjuk - ez legalább nyitottá tesz a keresésre. • Van, amiről azt sem tudjuk, hogy nem tudjuk - ebből van a legtöbb.

A legfontosabb tudás a képesség a nyitottságra, a higgadt elemzésre és mérlegelésre. Ezért és csak ezért hozzuk most ide ezt a könyvet: tágítani a látókört, hírt adni e szakterületről. Igen, szakterület: az általános enciklopédiák egyik legrangosabbja, az Encyclopaedia Britannica igen terjedelmes szócikket szentel neki, máig is gyakorolt, 4.500 éves kínai gyógymódként.

Meghatározó jellemzőként érdemes kiemelni: a keleti gyógyászat, amelybe ez is tartozik, »holisztikus«, azaz nem a beteg szervet kezeli, hanem a szervezet egészét igyekszik úgy hangolni, hogy elmúljék a betegség oka. Ez elvnek tökéletes, de rengeteg kérdésnek hagy helyet a kivitelezés tekintetében. Például, hogy miért segít, ha a fülünket ingerlik, miközben a térdünk fáj vagy a gerincünk meszesedik, továbbá annyiféle bajunk van, mint amit Dr. Széchenyi itt a kezelési módok és az esettanulmányok bemutatásánál elénk tár.

Akupunktúrával csak az képes gyógyítani, aki ugyanúgy a legmagasabb szinten kitanulta ennek tudományát és technikáit, mint a nyugati gyógyászat orvosai a magukét. Tanítani ezt még nehezebb: szembe kell nézni a tanítványok kérdéseivel, kételyeivel, s tudni kell helyes válaszokat adni. Dr. Széchenyi mindkettőt több évtizede hivatásként műveli, beleértve az eredmények módszeres, a nyugati tudományos diszciplina szerinti egzaktságra törekvő ellenőrzését is. Amit itt leír, az sok száz ember kezelésének, továbbá szigorú nyugati metodika szerint ellenőrzött kísérletek eredményeinek a tanulságai. Mindezt a szakterület számos nemzetközi rendezvényén bemutatta, s ezeket az 'aranypróbákat' is sikerrel vette. Annyi így talán joggal elmondható, hogy "Nem értjük, nagyon nem értjük, de lehet benne valami - talán még sok jó is. Akinek segít, annak egészen biztosan, a többin meg harcoljon a tudomány!" Alighanem a döntő jóslat, hogy ha majd képesek leszünk feltérképezni az emberi szervezet teljes működését, annak minden belső kapcsolódásával és mechanizmusával együtt, erről is megtudjuk, miben igaz, miben nem.
E könyve olyan összegzés, amelyet teljességgel csak azok érthetnek, akik már birtokában vannak az alapvető tudásanyagnak - mint pl. a pályatársai és tanítványai. Nekünk, laikusoknak inkább igen érdekes áttekintéssel szolgál arról, hogy létezik, s hogy milyen sokféle egészségügyi problémára alkalmazzák ezt a nagyon különös gyógyító technikát. Ceterum censeo majd a fejlett MI megfejti a titkát.

SAJTÓSZEMLE

MATEHETSZ Hírlevél, 2022. június, 2022.05.25.
Népesítsük be a Tehetségházat! - Pályaorientációs játéknapok és játékdélutánok a Matehetsz szervezésében

agroforum.hu, 2022.05.30.
BASF: pályázat startup és innovációs megoldások finanszírozására

agroinform.hu, 2022.05.30.
BASF "Innovation Hub": indul a startupoknak szóló ötletbörze

bdpst24.hu, 2022.05.30.
Akár több tíz millió forint gazdasági hasznot is hozhat az oltalomszerzés

digitalhungary.hu, 2022.05.30.
Külföldi piacszerzésben is segíti a hazai startupokat a Microsoft

startuponline.hu, 2022.05.
Külföldi piacszerzésben segítik a hazai startupokat

Trend FM, Reggeli monitor, 2022.05.30.
Összeállítás: Új platformmal bővültek a magyarországi egyetemi startup képzésben résztvevő fiatalok bemutatkozási lehetőségei

techmonitor.hu, 2022.05.31.
Zseniális ifjú innovátorok

"...Nyolcvankettő fiatal versenyző dolgozta ki kiemelkedő természet-tudományos, ill. műszaki projektjét a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre. A zsűri kiválasztotta a legjobb projekteket, a hivatalos eredményhirdetésre és a díjak átadására június 13-án a Magyar Tudományos Akadémián kerül sor..."

gondola.hu, 2022.05.31.
Zseniális ifjú innovátorok

hirek.prim.hu, 2022.05.31.
Zseniális ifjú innovátorok

innoteka.hu, 2022.05.31.
Zseniális ifjú innovátorok

businessonline.hu, businessonline.prim.hu, bonline.hu, 2022.05.31.
Zseniális ifjú innovátorok

kemma.hu, erdon.ro, szoljon.hu, boon.hu, sonline.hu, zaol.hu, heol.hu, teol.hu, nool.hu, vaol.hu, szon.hu, haon.hu, feol.hu, bama.hu, beol.hu, delmagyar.hu, veol.hu, baon.hu, duol.hu, kisalfold.hu, 2022.05.31.
Elbírálták a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályaműveit

vg.hu, 2022.05.31.
Jó befektetési célpontnak tartják Magyarországot a német vállalatok

haon.hu, erdon.ro, sonline.hu, kemma.hu, beol.hu, baon.hu, duol.hu, delmagyar.hu, nool.hu, boon.hu, szon.hu, heol.hu, feol.hu, szoljon.hu, kisalfold.hu, zaol.hu, teol.hu, veol.hu, bama.hu, vaol.hu, 2022.05.31.
A német vállalatok továbbra is jó befektetési célpontnak tartják Magyarországot

hirklikk.hu, 2022.05.31.
Varga Mihály: a német vállalatok továbbra is jó befektetési célpontnak tartják Magyarországot

gondola.hu, 2022.05.31.
A német tőke továbbra is jó befektetési célpontnak tartja hazánkat

index.hu, 2022.05.31.
Varga Mihály: A német cégek továbbra is jó célpontnak tartják Magyarországot

hirek.prim.hu, 2022.05.31.
Külföldi piacszerzésben is segíti a hazai startupokat a Microsoft

startuponline.hu, 2022.05.31.
Nagyvállalat indít startupoknak szóló ötletbörzét

penzcentrum.hu, 2022.05.31.
A jövő ötletei: bemutatkozott a magyar startup-válogatott

uzletem.hu, 2022.05.31.
Külföldi piacszerzésben is segíti a magyarországi startupokat a Microsoft

tv2, Tények, 2022.05.31.
Hosszabb távon csak azok az országok lesznek versenyképesek, amelyek a lehető legtöbb kutatás-fejlesztésre alapuló beruházást tudják bevonzani, mondta Szijjártó Péter


Világgazdaság, 2022.06.01., 1,3. oldal
Magyarországot jó befektetési célpontnak tartják a német vállalatok, sohasem voltak még ilyen elégedettek

nkfih.gov.hu, 2022.06.01.
Zseniális ifjú innovátorok

magyarnemzet.hu, 2022.06.01.
Díjat kapnak a fiatal tehetségek

agroinform.hu, 2022.06.01.
A validálással folytatódik a MATE innovációs projektversenye

webradio.hu, 2022.06.01.
Kiválasztották a 31. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjazottait

zetapress.hu, 2022.06.01.
Zseniális ifjú innovátorok

infoter.hu, 2022.06.01.
Akinél a jog, annál a haszon: a szellemi tulajdon védelme a digitális társadalmakban még fontosabb

mmonline.hu, 2022.06.01.
A szellemi tulajdon védelméért kampányolnak

Zalaegerszegi 7 Nap, 2022.06.02., 2. oldal
Az energiaellátás biztosításának alternatívái, a környezetvédelem és az innováció találkozása - GreenTech 2022

Figyelő, 2022.06.02., 18. oldal
Válságállók a magyar-német gazdasági kapcsolatok
"...Emellett a vállalkozások a régiós átlagnál jobbnak ítélik a hazai infrastruktúra-ellátottságot, a kutatás-fejlesztési rendszert, valamint az idén már a beszállítók teljesítményét is..."

innoteka.hu, 2022.06.02.
Pezsgő innovációs élet az ELTE-n

innoteka.hu, 2022.06.02.
Innovációs Nap a Miskolci Egyetemen

innoteka.hu, 2022.06.02.
Először Magyarországon: startup ökoszisztéma fókuszú adatfelület

innoteka.hu, 2022.06.02.
Kezeljük szakszerűen szellemi vagyonunkat!

kamaraonline.hu, 2022.06.02.
Válságállók a magyar-német gazdasági kapcsolatok

muszaki-magazin.hu, 2022.06.02.
Az ipar és a felsőoktatás együttműködése

webradio.hu, 2022.06.02.
Tudományos könyvsorozatot indított az ELKH

hir.ma, 2022.06.02.
Tudományos könyvsorozatot indított az ELKH

InfoRádió, 2022.06.02.
Tudományos könyvsorozatot indított a Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.06.03.
Külföldi piacszerzésben is segíti a hazai startupokat a Microsoft

medicalonline.hu, 2022.06.03.
Tudományos könyvsorozat az ELKH-tól

helloworldonline.hu, 2022.06.03.
Megvannak az Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató díjazottjai

Vas Népe, 2022.06.07., 4. oldal
Szabadulószobává alakuló városok - kiemelkedő startupok a dobogón - Van olyan csapat, amelyik 50 millió forint magvető befektetést kaphat.
"...Új szerepben az innovatív diákigazolvány, decentralizált otthoni kertészet, a fiatalokat célzó ökotudatos, digitális alkotóműhely, szabadulószobává alakuló városok, közösségi alapú, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás, lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás - ezek az MVM Edison verseny idei nyertes startupjai..."

Dunaújvárosi Hírlap, 2022.06.07., 6. oldal
Szabadulószobává alakuló városok -kiemelkedő startupok a dobogón

Új Néplap, 2022.06.07., 6. oldal
Szabadulószobává alakuló városok -kiemelkedő startupok a dobogón

Kelet-Magyarország, 2022.06.07., 14. oldal
Szabadulószobává alakuló városok - kiemelkedő startupok a dobogón

Tolnai Népújság, 2022.06.07., 6. oldal
Szabadulószobává alakuló városok - kiemelkedő startupok a dobogón 

Heves Megyei Hírlap, 2022.06.07., 6. oldal
Szabadulószobává alakuló városok -kiemelkedő startupok a dobogón

Fejér Megyei Hírlap, 2022.06.07., 5. oldal
Szabadulószobává alakuló városok - kiemelkedő startupok a dobogón 

Petőfi Népe, 2022.06.07., 6. oldal
Szabadulószobává alakuló városok - a CityRoom végzett az első helyen

Kisalföld, 2022.06.07., 2. oldal
Szabadulószobává alakuló városok -kiemelkedő startupok a dobogón 

computerworld.hu, 2022.06.07.
Nincs több rejtélyes kutatás, fény derül a hazai laboratóriumok titokzatos munkáira
"...Megnyílt a SZTAKI innovációs és demonstrációs tere, ahol az ipari szereplők és kutatók közös munkáját láthatják az érdeklődők..."

infoter.hu, 2022.06.07.
ÁSZ: felértékelődött a kutatás-fejlesztés és innováció jelentősége

webradio.hu, 2022.06.07.
Innovációs és demonstrációs tér nyílt a SZTAKI-ban

hirado.hu, 2022.06.07.
A legmodernebb gépekkel, módszerekkel, innovációkkal találkozhatnak a SZTAKI-ban

newtechnology.hu, 2022.06.07.
Innovációs és demonstrációs tér nyílt a SZTAKI-ban

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2022.06.07.
A legkorszerűbb körülményeket biztosítja az a most átadott innovációs és demonstrációs tér, amelyet az ELTE Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében alakítottak ki

Trend FM, Reggeli monitor, 2022.06.07.
Összeállítás: Megállapodást kötött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

m1, Híradó M1 14:00, 2022.06.07.
Speciális bemutatóterem nyílt a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben

M5, Agenda, 2022.06.07.
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem képviselheti hazánkat Európa leginnovatívabb egyetemei között

haon.hu, 2022.06.08.
Új szemlélet a tudományos kommunikációban

civishir.hu, 2022.06.08.
Szilvássy Zoltán: az Open Science a garancia a Debreceni Egyetemen

magyarmezogazdasag.hu, 2022.06.08.
Egymilliárd forintos támogatással dolgoznak a körforgásos gazdaságért a MATE szakemberei

royalmagazin.hu, 2022.06.08.
Egymilliárd forintos támogatással dolgoznak a körforgásos gazdaságért a MATE szakemberei

agroinform.hu, 2022.06.08.
Egymilliárd forintos támogatással dolgoznak a körforgásos gazdaságért a MATE szakemberei

greendex.hu, 2022.06.08.
Pályázati források segítségével dolgoznak a körforgásos gazdaságért a MATE-n - Greendex

baon.hu, 2022.06.08.
Szabadulószobává alakuló városok - a CityRoom végzett az első helyen
"...Az innovatív megoldások a startup közösségek motorjai az MVM Csoport szerint. Ennek szellemében született az MVM Edison startup verseny 2016-ban..."

bitport.hu, 2022.06.08.
Szorosabbra fonja kapcsolatait a VISZ és a Budapesti Corvinus Egyetem

dehir.hu, 2022.06.08.
Fiatalokat hívnak harcba a hamisítás ellen hazánkban
"...A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a HENT közös közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarországon leginkább a fiatalabb korosztály vásárol hamisítványokat a Tárki 2021-es reprezentatív kutatása szerint..."

hrpwr.hu, 2022.06.08.
Együttműködés született az informatikus szakma népszerűsítéséért
"...A hazai informatikai, azon belül is gazdaságinformatikus és az informatikai vezetői utánpótlás fejlesztése, illetve a szakma és tudományterület elismertségének növelése és népszerűsítése érdekében írt alá együttműködési megállapodást 2022. június 7-én a Budapesti Corvinus Egyetem és a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (MVISZ)..."

infoter.hu, 2022.06.08.
Innovációs és demonstrációs tér nyílt a SZTAKI-ban

itcafe.hu, 2022.06.08.
Átadták a SZTAKI innovációs és demonstrációs terét

millasreggeli.hu, 2022.06.08.
A hazai Z-generáció is csatlakozhat a hamisítás elleni fellépéshez

hamisitasellen.hu, 2022.06.08.
A hazai Z-generáció is csatlakozhat a hamisítás elleni fellépéshez - Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

webradio.hu, 2022.06.08.
SZTNH: a középiskolások és egyetemisták is beszállhatnak a hamisított termékek elleni küzdelembe

bdpst24.hu, 2022.06.08.
A hazai Z-generáció is csatlakozhat a hamisítás elleni fellépéshez  

digitalhungary.hu, 2022.06.08.
A hazai Z-generáció is csatlakozhat a hamisítás elleni fellépéshez

uzletihirszerzes.hu, 2022.06.08.
A hazai Z-generáció is csatlakozhat a hamisítás elleni fellépéshez

trademagazin.hu, 2022.06.08.
A hazai Z-generáció is csatlakozhat a hamisítás elleni fellépéshez

esemenymenedzser.hu, 2022.06.08.
A hazai Z-generáció is csatlakozhat a hamisítás elleni fellépéshez

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2022.06.08.
Interjú Pomázi Gyulával, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökével

Hajdú-Bihari Napló, 2022.06.09., 2. oldal
Új szemlélet a tudományos kommunikációban
"...A Debreceni Egyetem is csatlakozott ahhoz a Nyílt Tudományos Állásfoglaláshoz (Open Science), amelyet a 2021-es évben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tett közzé..."

Világgazdaság, 2022.06.09., 14. oldal
MATE-projekt a körforgásos gazdaságra

vg.hu, 2022.06.09.
Új módszerekkel kísérletezik a MATE a körforgásos gazdaságért

demedia.hu, 2022.06.09.
Nyíltan a tudományról
"...A Debreceni Egyetem is csatlakozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Nyílt Tudományos Állásfoglaláshoz (Open Science)..."

agroforum.hu, 2022.06.09.
Kutatócsoport alakult a fenntartható növénytermesztésért a Széchenyi István Egyetemen

dunaonline.hu, 2022.06.09. 2022.06.09.
Fenntarthatósági alprogram indult az Országos Vállalkozói Mentorprogramban

webradio.hu, 2022.06.09.
Felmérés: a legnagyobb mértékben a kutatás-fejlesztési területen dolgozó vezetők keresete nő az idén

feol.hu, szoljon.hu, boon.hu, teol.hu, nool.hu, delmagyar.hu, szon.hu, heol.hu, kisalfold.hu, zaol.hu, duol.hu, vaol.hu, sonline.hu, kemma.hu, erdon.ro, 2022.06.09.
Szabadulószobává alakuló városok - kiemelkedő startupok a dobogón

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.06.10.
Körkörös Gazdaság díj felhívás az EIT Körforgásos Gazdaság Közösség részéről!

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.06.10.
A legmodernebb gépekkel, módszerekkel, innovációkkal találkozhatnak a SZTAKI-ban

agrotrend.hu, 2022.06.10.
Kutatócsoport alakul a Széchenyi István Egyetemen a fenntartható, egészséges növénytermesztésért

kamaraonline.hu, 2022.06.10.
Innovációs és demonstrációs tér nyílt a SZTAKI-ban

portfolio.hu, 2022.06.10.
Világhírű cloud és big data szakértő is jön a BME Innovációs Napjára

portfolio.hu, 2022.06.10.
Új stratégiával segíti a BME a magyar innováció nemzetközi térnyerését

Magyar Nemzet, 2022.06.11., 11. oldal
A német cégek továbbra is szeretik Magyarországot

"...Jó hír az is, hogy emellett a vállalkozások a régiós átlagnál jobbnak ítélik a magyar infrastruktúra-ellátottságot, a kutatás-fejlesztési rendszert, valamint idén már a beszállítók teljesítményét is..."

innoportal.hu, 2022.06.11.
Átadták a Nemzeti Biotechnológiai Laboratóriumot

minuszos.hu, 2022.06.11.
Végre a diákok is beszállhatnak a hamisított termékek elleni küzdelembe

magyarnemzet.hu, 2022.06.12.
A német cégek továbbra is szeretik Magyarországot
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Nagy-Herczeg Boglárka,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.