XXIV. évf. | 2014. december 16. | 23. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szakirodalomfigyelő
Sajtószemle
Pályázati felhívásHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Kedves Tagintézményi Képviselőnk! Kedves Olvasónk!

Ezúton kívánunk Önnek és kedves családjának boldog karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag, szerencsés új esztendőt!Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök,
Dr. Szabó Gábor elnök,
Dr. Antos László ügyvezető igazgató
Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy a Hírlevél következő száma 2015. január 13-án jelenik meg.


Szellemi tulajdon védelmére vonatkozó egyes kormányrendeletek módosítása

2014. december 5-én, Dr. Molnár Zoltán, IM közigazgatási államtitkár felkérte a Magyar Innovációs Szövetséget, hogy véleményezze a szellemi tulajdon védelmére vonatkozó egyes kormányrendeletek módosításáról szóló Kormány rendelet tervezetet.

A MISZ egyetértését fejezte ki a kormányrendelet módosításával kapcsolatban.

Ipari Park Tanács ülés

2014. december 5-én, a Nemzetgazdasági Minisztériumban került megrendezésre az Ipari Park Tanács soron következő ülése. Az eseményen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Bolyky János Antal, alelnök vett részt. Az ülést dr. Lenner Áron Márk helyettes államtitkár, az Ipari Park Tanács elnöke vezette.

1. Az elnök tájékoztatója keretében elhangzott, hogy a Tudományos és Technológiai Ipari Park címért ez idáig a 2. napirendi pontban tárgyalásra kerülő szervezet folyamodott. Az ilyen címmel rendelkező szervezetek uniós forrásokkal történő támogatására akkor lesz lehetőség, ha többen jelentkeznek és rendelkeznek már a címmel, ezért segíteni kell a potenciális jelölteket, hogy minél többen pályázzanak.

A 2014-2020 közötti ciklusban az uniós forrásokból adható támogatásokat a működő ipari parkokra fogják koncentrálni. Ezért cél, hogy az ipari parkok számát mintegy százra csökkentsék, hogy a cím értéket képviseljen, és csak a jogszabályi környezetnek minden tekintetben eleget tevő ipari parkok birtokolhassák azt.

Az Ipari Park Portált fejleszteni fogják, ennek költségeihez az ipari parkok is hozzá fognak járulni, hogy érdemi és minőségi szolgáltatást nyújtson a portál.

Az NGM a GINOP tervezés utolsó fázisánál tart, azonban az indikátorok tekintetében még javaslatokat vár az ipari parkok részéről.

2. A Zalaegerszegi Északi Ipari Zóna Tudományos és Technológiai Parkká nyilvánítás iránti kérelmét a Tanács egyhangúan támogatta.

3. A TEDEJ Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. valamint az Északhajdúsági Beruházó Zrt. címátadásra vonatkozó kérelmét a Tanács egyhangúan támogatta.

4. IPE- Ipari-, Tudományos-, Innovációs-, és Technológiai Parkok Egyesülete képviselője, Mórucz Norbertnek beszámolója hangzott el a külföldi ipari parkokkal való kapcsolatfelvétel lehetőségéről román, lengyel, német és szaud-arábiai relációban.

MATEHETSZ Innovációs Bizottság ülése

A MATEHETSZ Innovációs Bizottsága 2014. december 9-én ülést tartott a Magyar Innovációs Szövetség székhelyén, dr. Antos László elnökletével.

A tagok áttekintették a bizottság által indítandó "Üzleti Logika" c. szakkör szervezésének állását. A projekt célja, hogy egy kiválasztott középiskolában (budapesti Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola) 15-20, a műszaki természettudományos területen kreatív fiatal üzleti gondolkodásmódja, üzleti logikája kifejlődését előmozdítsák.

Az ülésen véglegesítették a 2015. első félévében indítandó 12 szakköri foglalkozásra felkérendő előadók névsorát. A 12. alkalom végére a kiválasztott üzleti ötletekkel kapcsolatban mini pitch születik, amelyet a diákcsoportok bemutatnak egy zsűri előtt.

24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűriülése

2014. november 26-án lezárult a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza, melyre 112 pályázattervet küldtek be a fiatalok.

A zsűri - Prof. Ormos Pál vezetésével - a végleges döntést, a részletes értékelést követően, 2014. december 11-én testületileg hozta meg. A 112 pályázat közül 66 kidolgozását javasolta a második fordulóra, így összesen 89 fiatal dolgozhatja ki részletesen a pályázatát, akik közül 15-öt határon túli magyar diákok készítettek. A továbbjutott pályázatok közül a legtöbb biológiai, műszaki vagy informatikai témájú.

A díjakról szóló döntés a zsűri április végi ülésén fog megszületni, amelyen nemcsak az összesen közel három millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselhetik Magyarországot 2015. szeptember 17-22. között az európai döntőn, Milánóban. A díjazottak további nemzetközi versenyeken, tanulmányutakon is részt vehetnek (pl. fenntarthatósági olimpián, Houstonban (USA); Nobel-héten Stockholmban stb.)

A 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny a Magyar Kormány támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

Meet the scientist

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottsággal és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségével együttműködve, 2014. december 3-án, a debreceni Dóczy Gedeon Gimnáziumban folytatta a "Meet the scientist" c. tudomány-népszerűsítő körútját, ahol Harangozó István, a MISZ Észak-alföldi Regionális Képviselet igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Az előadó Erdei Boglárka, a Magyar Természettudományi Múzeum muzeológusa, korábbi Fulbright-ösztöndíjas volt, aki "Ősnövények titkai" címmel tartott előadást. Előadásában kitért a Természettudományi Múzeum működésére, kutatási és gyűjtési folyamataira, majd beszámolt a bükkábrányi eltemetett miocén erdő titkairól, és ismertette, hogy mik is azok a cikászok.
Az előadásokat követően a Mobilis munkatársai mutattak be látványos kísérleteket a diákoknak.

A rendezvényekhez kapcsolódva működik a program honlapja (www.meetthescientist.hu) is, ahol megtekinthetők az előadásoknak a fotói és a videói is. Aktív a program Facebook csoportja (facebook.com/meetthescientist) is, ahol immáron több mint 1390 ember követi a programokat.

Innovációs konferencia

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara innovációs konferenciát rendezett "Innováció a fejlődés rugója" címmel 2014. december 4-én, Miskolcon a Vigadó Étteremben. A konferenciát a rendező szervezet részéről Dr. Szécsiné Bányai Ilona nyitotta meg. Dr. Nyíry Attila ügyvezető (NORRIA), a Magyar Innovációs Szövetség választmányának tagja a Kormány által elfogadott és az Európai Uniónak benyújtott Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) végső verzióját és várható utóéletét ismertette előadásában.

Dr. Piskóti István, intézetigazgató (ME) az innováció és a marketing kapcsolatáról, a marketingvezérelt innovációról beszélt, majd Sedlák-Bihall Orsolya pályázati tanácsadó a 2014-2020-as időszak várható innovációs pályázati lehetőségit (GINOP) ismertette és a felkészülés lehetőségeiről és fontosságáról beszélt.

A Kamara innovációs pályázatot hirdetett, melyre kilenc pályamű érkezett be. A beérkezett pályázatokból hármat: a Borsod Volán Zrt, a Fux Zrt. és a RAPIDSIL SYSTEM Kft. pályázatát díjazta a Kamara, a többit elismerő oklevéllel jutalmazta. Az eredményhirdetésre és a díjak átadására a konferencián került sor. A pályázatok és az elhangzott előadások megtekinthetők a BOKIK honlapján (www.bokik.hu). Szövetségünket a rendezvényen Dr. Siposs István regionális igazgató képviselte.

Évzáró klubdélután

2014. december 8-án, Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipar Múzeumban került megrendezésre az AIPPI Magyar Csoportja, a LES Magyarország, a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület, a Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület, a Magyar Versenyjogi Egyesület és az UNION Magyar Csoportjának közös évzáró klubdélutánja, melyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében dr. Antos László ügyvezető igazgató vett részt.

Áramköri modulrendszerek

A Magyar Innovációs Szövetség által menedzselt, nagy értékű áramköri modulrendszerekből 2014. december 8-án, 1-1 db-ot (digitális és analóg modulrendszert) értékesítettünk. A találmány az elektronika oktatását elősegítő eszköz, elsősorban középiskolák számára.
A modulrendszerekből ma már 28 középiskolában, összesen 73 rendszert használnak oktatási célokra.

HIPA Minősített Beszállítói Adatbázis

A HIPA Minősített Beszállítói Adatbázis 2013. első negyedévében indult és egy komplex, online elérhető információs rendszerként működik, amely a járműipari szektorban érdekelt hazai kkv-nak és a beszállítókat kereső multinacionális cégeknek, vagyis az integrátoroknak segít az első körös kapcsolatfelvételben. A rendszer sikeresen működik, mára 18 nagyvállalat és több mint 180 beszállító tagja a rendszernek. A pozitív tapasztalatok alapján idén bővítik az adatbázist, amelyben egy új, indirekt beszállítói modul jön létre.

Az új Indirekt Beszállítói Adatbázis célja azon magyar gyártó vagy szolgáltató vállalkozások összegyűjtése, amelyek a gyártási folyamatba közvetett módon szállítanak be vagy nyújtanak szolgáltatást. Olyan magyar cégek jelentkezését várják, amelyek a gyártási tevékenységhez kötődően termelnek vagy szolgáltatnak, a megfelelő ipari referenciákkal rendelkeznek és az alábbi területek valamelyikén működnek: csomagolóipar, elektronika, építőipar, fémipar, gépipar, ICT, K+F, innováció, környezetvédelem, kreatív, szállítmányozás, logisztika, raktárazás, műanyag- és gumiipar, nanotechnológia, mérnöki szolgáltatások, tanácsadás, oktatás, papír- és nyomdaipar, textil- és ruházati ipar, üvegipar, vegyipar.

Az adatbázis magyarországi vállalatokra vonatkozik és térítésmentes.

Az adatbázis nyelve az angol és az alábbi linken érhető el.

További információk: www.hipa.hu, illetve Varga Mariann, Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), Beszállítói osztály, tanácsadó (tel.: 061/8726-634, mobil: 30/460-6650, és e-mail: mariann.varga@hipa.hu)

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Magyarországot Tóth Réka képviselte a 2014. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremónián és banketten. Tóth Réka a 23. Ifjúsági Innovációs Verseny III. helyezettje volt "Konzervált nem kódoló szekvenciák evolúciós elemzése" c. pályamunkájával.

A Nobel Alapítvány támogatásával, 1976 óta megrendezésre kerülő esemény kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen jeleskedő 24, 18-24 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.

A Nobel-hét keretében a fiatalok meghallgatták az idei Nobel-díjasok előadásait Patrick Modiano irodalmi estjét, John O'Keefe, Edvard és May-Britt Moser, az "agy GPS-ének" felfedezőinek, sajtókonferenciáját, és Isamu Akasaki, Hiroshi Amano és Shuji Nakamura, a hatékony kék LED feltalálóinak fizika előadását, Eric Betzig, Stefan W. Hell, és William E. Moerner kémia előadását a fénymikroszkóp felbontási határainak átlépéséről, valamint Jean Tirole közgazdasági előadását.

A Nobel-díjas tudósok előadásait követően, a tudósnövendékek is ismertethették projektjeiket közel 1000 középiskolás előtt, illetve kiállíthatták posztereiket. Tóth Rékát arra is kiválasztották, hogy a stockholmi városi könyvtárban is előadást tarthasson egy másik középiskolás csoportnak.

Az ifjú tehetségek látogatást tehettek a norrköpingi Vizualizációs Központban, ahol a számítógépes képalkotás legújabb fejlesztéseit mutatják be, a Karolinska Intézet csúcstechnológiát használó laborjaiban, valamint a Holmen Paper nevű papírgyárban. December 9-én részt vettek egy fogadáson, ahol személyesen találkozhattak az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. Másnap a stockholmi Concert Hall-ban részesei lehettek a Nobel-díj átadási ceremóniának, majd a Városházán a bankettnek.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Védjegy és Mintaoltalmi Ügyfélfórum 2014/2

Nagy érdeklődés övezte a Magyar Védjegy Egyesülettel közös szervezésben, 2014. december 3-án, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában megtartott Védjegy-, és Mintaoltalmi Ügyfélfórum 2014/II. című rendezvényt. A hatósági eljárásokat érintő aktuális kérdéseket a jelenlévők rövid témafelvezető előadások után vitatták meg, hasznos észrevételekkel gazdagítva a szakmai eszmecserét, valamint ezzel is hozzájárulva a joggyakorlat továbbfejlesztéséhez.

Napirend és az előadások anyaga az alábbi linken érhetők el.

Nemzetközi szeminárium a polimorf kristályok szabadalmazhatósági kérdéseiről

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az Európai Szabadalmi Hivatal közös rendezésében került sor a "Patentability issues of polymorphic crystalline forms of pharmaceutically active compounds" című szakmai szemináriumra november 5-én, szabadalmi ügyvivők és hivatali elbírálók számára.

A gyógyszerkémiai szabadalomkutatás legaktuálisabb stratégiáit ismertette Jean-Dominique Moriggi. Bemutatta az EPO szabadalmi elbírálóinak módszereit, az alkalmazott belső és külső adatbázisokat éppen úgy, mint az Európai Szabadalmi Hivatalban 2013. január 1-eje óta alkalmazott szabadalom osztályozási rendszert (Cooperative Patent Classification).

Az első és második gyógyszeripari indikációkról tartott előadást Stefano Fanni, érintve az igénypontszerkesztés, a terápiás és nem terápiás alkalmazás elkülönítésének, az újdonságnak, az egyértelműségnek, a biológiai hatás igazolásának, illetve a bizonyítékok késői benyújtásának témáját.

A polimorf kristályformák szabadalmazhatóságának vizsgálatáról Mikló Katalin az SZTNH gyakorlata alapján beszélt. Előadásában részletesen tárgyalta a polimorfizmus értelmezését, a legismertebb releváns szabadalmakat, a helyes igénypont megfogalmazást, valamint a szabadalom érvényességének kérdéseit.

A polimorf kristályok szabadalmazhatóságának EPO-s gyakorlatáról Jean-Dominique Moriggi és Stefano Fanni közös előadás keretében számolt be, részletesen kitérve a szabadalmi bejelentés egyértelműsége, a találmány ismertetése, az újdonság, a feltalálói tevékenység és az egység megítélése kérdéseinek bemutatásra.

A házigazda és a levezető elnök szerepét is ellátó Kürtössy Jenő az elhangzottak összegzésekor megállapította, hogy a szeminárium témaválasztása telitalálat, amit alátámaszt a több mint hatvan szakmai résztvevő aktív részvétele és lankadatlan érdeklődése.
Leszögezte, hogy a szeminárium két napja alatt megerősödött az a tapasztalat, hogy a két hivatal joggyakorlatában nem mutatható ki jelentős különbség a polimorf kristályok szabadalmazhatósági kérdéseinek megítélésében.

Az EPO küldöttségét vezető Marcus Rabe mindezek mellett kiemelte, hogy az EPO is sikeresnek minősíti a rendezvényt és mivel a hivatali szakemberekkel való információcserét rendkívül hasznosnak találták, ezért az EPO-nál szorgalmazzák más szakmai területeken is hasonló szemináriumok megrendezését a jövőben.

A szeminárium napirendje és az elhangzott előadások az alábbi linken érhetők el.

Szakirodalomfigyelő

Nikolaus Pevsner: Az európai építészet története - 5., átdolgozott kiadás - Corvina Kiadó, 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

Európa építészete közös szellemi örökségünk egyik legértékesebb része -  annál is inkább, mert világnézeti hovatartozástól függetlenül mindenki a magáénak érezheti. Az építészet anyagba öltöztetett alkotás, amellyel az építész - s jobbára az építtető is - a jelennek üzen, s hozzá a jövő számára igyekszik megörökíteni magát. Nincs még egy olyan alkotó tevékenység, amely így tudná ötvözni a szépséget, a hasznosságot és a tartósságot (L. Három könyv az építészetről - A szépség Hírlevél 2014/7. sz., A hasznosság 2014/21. sz., a harmadikról hamarosan).

Pevsner a bevezetőjében kitűnő definíciót ad: "Jóformán minden, ami emberi lény mozgására alkalmas teret zár be - épület; az "építészet" fogalma csupán az esztétikai érzék számára tervezett épületekre vonatkozik." Az esztétikai érzék itt nyilvánvalóan mindazon érzésünket és gondolatunkat jelenti, amelyek az épület látványára reagálnak, hiszen ez teszi az építészeti alkotásokat kimagasló jelentőségű tömegkommunikációs eszközzé is. Kiemeli, könyve pedig bizonyítja: "Az építészet minden vizuális művészet közül a legátfogóbb (...) Noha a szobrászat és a festészet is az elemi teremtő és utánzó ösztönökben gyökerezik, egyik sem hat ránk oly szüntelenül és mindenütt jelenvalón. Kitérhetünk az elől, amit általában szépművészetnek neveznek, de nem térhetünk ki az épületek elől, nem vonhatjuk ki magunkat jellegük finom de mégis erőteljes hatása alól (...) Amíg emberi lények népesítik be a földet, nem lesz kor építészet nélkül."

Tudatos kereséstől, vagy kivételes pillanatoktól eltekintve, modern korunk építményeinek szürke tömegében rendszerint úgy megyünk el az építészet kisebb-nagyobb gyöngyszemei mellett, hogy észre sem vesszük azokat. Ez a kitűnő kötet így egyaránt nagyon jó arra, hogy újra felidézzük - ha kissé megfakult volna -,milyen sokat jelent, mennyi értéket teremtett ez a világunkat nagyban meghatározó alkotóművészet, az abban kevésbé járatosak pedig alaposabban is megismerkedjenek a történetével, lássák majd kétévezredes útjának sok karakteres alkotóját, remekét.

Minderről elsőrangú szakértő ad alapos, ugyanakkor felettébb élvezetes képet, kellemes olvasmányt. A német születésű, ottani egyetemeken végzett Pevsner az Egyesült Királyságban több magas kulturális tisztséget töltött be, 1965-ben a Brit Akadémia tagjává választották, 1967-ben megkapta a Brit Építészek Királyi Intézetének aranyérmét, 1969-ben lovagi rangot kapott a "művészet és az építészet szolgálatáért" (Wikipedia)

A szakmailag is abszolút kompetens Corvina ajánlójából idézve: "A kiváló művészettörténész Sir Nikolaus Pevsner (1902-1983) átfogó építészettörténeti munkáját a világ számos nyelvére lefordították, a szerző többször kibővítette. Rengeteg kiadást élt meg, hazánkban ez az ötödik, bővített kiadása. Népszerűségének titka tudományos szakszerűségén és a nem szakemberek számára is élvezhető és élvezetes stílusán túl a megközelítésében rejlik: Pevsner az építészeti emlékeket mint egy-egy korszak szellemiségének kifejezőit vette sorra, mindig ismertetve azt a történelmi szituációt, társadalmi és kulturális környezetet, amelyben az egyes remekművek megszülettek. (..) Világszerte az építészettörténet alapművének tekintik. Mivel utolsó bővítése óta több évtized telt el, az új kiadás utószavában Michael Forsyth építész, a University of Bath tanára összefoglalja az elmúlt ötven év irányzatait, és bemutatja a kortárs építészet kiemelkedő alkotásait. Az új kiadást bőséges jegyzetanyag, az építészeti szakkifejezések magyarázata, névmutató és helynévmutató teszi teljessé, 208 új, színes fotó és rajz, valamint 65 alaprajz illusztrálja."
Részletek »

Somlai Tibor - Székely Péter: Fent és lent - Pest-budai lépcsőházak, 1835-1945 - Corvina, 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

Somlai Tibor gyönyörű, különleges sorozatának ez már a negyedik kötete. Különleges, mert értékmentő, mert a tárgyi- és vele a benne tárgyiasult szellemi örökségünknek olyan remekeit vagy az adott korszakra különösen jellemző darabjait tárja elénk, amelyek jelentős részét már csak így ismerhetjük meg, másik, nem csekély hányadát pedig a közeli megsemmisüléstől kellene gyorsan, okosan és főként szakszerűen megvédeni. A harmadik kötetet, a VOLT ÉS NINCS - Nagypolgári és arisztokrata enteriőrök - 1900-1945. c. albumát a Hírlevél 2013/5. számában mutattuk be.

A kiadó ajánlójából idézve: "A mostani válogatás a legreprezentatívabb budapesti lépcsőházakat és előcsarnokokat mutatja be 1835-től 1945-ig - az egyszerű bérházakétól a pompás palotákéig. El-elhaladva egy-egy épület előtt sokszor nem is sejtjük, hogy már a kapun belépve milyen lenyűgöző látványban lehet részünk. Ezeknek a gyönyörű belső tereknek a világába nyújt bepillantást a kötet, ugyanabban a szubjektív hangnemben, mint a szerző előző kötetei. Székely Péter fotóművész nagyszerű felvételei és a fotókhoz fűzött oldott hangú elemezések csaknem száz budapesti lakóház lépcsőházával ismertetnek meg bennünket."

A szerző bemutatkozásul a következőket mondja el magáról:
(http://www.szephazak.hu/tervezo-portre/somlai-tibor-belsoepitesz/256/)
"A nagyapám volt Magyarországon az első szabadalmi ügyvivő, édesapám vette át az irodát, és magától értetődően nekem is folytatnom illett a családi hagyományt: így kerültem először a Műszaki Egyetemre, majd a Bánki Donát Műszaki Főiskolára. Ezután jelentkeztem az Iparművészeti Főiskolára." És: "Egy atyai jóbarátom, Koller György ajánlott Amerigo Totnak, aki akkoriban épített egy házat a Táncsics Mihály utcában, és belsőépítészt keresett." A folytatásban pedig sok egyéb között ott szerepel a General Electric európai központja is. Ki tudná szakmailag jobban, igazán hitelesen érteni, értékelni és bemutatni az ilyen építészeti alkotásokat, mint aki maga is "nem középiskolás fokon" műveli ezt a mesterséget? Ami pedig ebből még nem magától értetődő: Somlai a magyarázataiban, ismertetéseiben, "tárlatvezetéseiben" nagy láttató erővel, kitűnően bánik a szavakkal is.

Sajátos funkciójú tér a lépcsőház: átmenet - ha tetszik: zsilipkamra - a külvilág és a lakásban megtestesülő magánszféra között. Igényes kialakítása kedvez a házban élők szépérzékének, másrészt általa nagyrészt a belépőnek mutatják meg magukat. E magamutogatásban a zárt tere intimebb díszítést tesz lehetővé, mint a homlokzat, klímája pedig sokkal nagyobb választékot enged a díszítőelemek alkalmazásában, több teret ad a belsőépítész művészi alkotómunkájának. Jól tükrözi, hogy - amint Somlai írja - "egy épületbe belépve az első benyomás a legfontosabb." Kissé meglepő, és nagyon érdekes ugyanakkor, hogy "a bemutatott képeken jól látható: a földszinti előterek és lépcsőházak mindig igényesebbek és elegánsabbak voltak, mint a lakások belső kialakítása."

Az elmúlt évtizedek nagyrészt ahhoz szoktattak hozzá, hogy a lépcsőházak jelentős részben elhanyagolt, vagy nagyon is gondatlanul karbantartott terek. Somlai megmutatja, milyen nagy műgonddal, a részletek finom kidolgozásával tették azokat hajdan az építőművészet, azon belül a belsőépítészet értékes alkotásaivá, s a város kincseinek részévé, s "ahol fellelhető volt archív kép, hogy milyen lehetne az előcsarnok és a lépcsőház, ha folyamatos lett volna a karbantartás, és a felújításokat jó szakemberek csinálták volna."

Reméljük, hogy tovább is folytatja e sorozatát!
Részletek »

Gyugyi László, Csenkey Éva, Hárs Éva: Zsolnay aranykora - Gyugyi László gyűjteménye a nagyvilágból visszatér Pécsre - Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft., 2010
Dr. Osman Péter ismertetése

Ez az album új definíciót ad a csodának: csoda az, amit benne látunk, az elbűvölő szépségnek ez a bámulatosan sokszínű, sokarcú, gazdag sereglete.

Másként is elkápráztat. Még azok között is, akik nagyon szeretik a gyönyörű Zsolnay dísztárgyakat, a hivatásos ismerőiken kívül kevesen lehetnek, akik tudták, hogy ilyen sok született belőlük - hátha még figyelembe vesszük, hogy ez egy reprezentatív válogatás azokból, amelyek túlélték az idők viharait, és ki is kerültek a piacra. Persze, tudjuk, hogy a Zsolnay gyár a magyar gazdaság fejlődése aranykorának egyik legfényesebb csillaga volt, hogy a Zsolnay porcelán maga a tündéri szépséggé égetett anyag csillogó művészete, és még így is ámulattal szemléljük az album lapjain elénk táruló remekeket. S milyen ismerős a recept: végy némi agyagot, egyéb anyagokat, egészen közönséges ipari eszközöket, adj hozzájuk kimagasló tudást, művészi és technikai alkotóképességet, és mind szellemi, mind gazdasági értelemben hatalmas értéket teremtesz. Az már a műfaj nagy erénye, hogy míg a hajdan magukat Európa élvonalába felküzdő gyáraink legjobb termékein is rég túllépett a fejlődés, s értékük gazdaságtörténetivé vált, a Zsolnay e remekeinek a fényét, és mind a szellemi, mind az élő gazdasági értékét az idő múlása csak növeli.

Az Alexandra Kiadó ajánlójából idézve, "Ez a könyv a világ legszebb, leggazdagabb Zsolnay-gyűjteményét mutatja be, amelyet Magyarországon született, Amerikában élő tulajdonosa évtizedeken át gyűjtött kiváló ízléssel, szakértelemmel és igényes szeretettel a nagyvilág különböző pontjain. A több mint hatszáz darabból álló gyűjtemény a historizmus, a millennium és a szecesszió időszakából a Zsolnay-gyár csúcsalkotásait foglalja magába, amelyek valaha világkiállításokra vagy külföldi piacokra készültek. A legújabb kutatásokat is feldolgozó szakértői tanulmányok a gyűjtők számára kínálnak meg-lepetéseket, a remek felvételek a művészi tárgyak élvezőinek. A bemutatott vázák, tálak, korsók, lámpák vagy faliképek egyszerre sugározzák a régmúlt varázsos hangulatát és közvetítik a művészet ellenállhatatlan vonzását, időtlen ragyogását." Így igaz!

Csenkey Éva művészettörténész írja a Bevezetőjében: "A félezernél is több műtárgy, valamennyi váza, tál, virágedény, lámpa és kerámiafestmény, plasztika a pécsi Zsolnay-gyárban készültek, az 1870-es évektől az 1920-as évek végéig tartó periódusban. Ebben az időszakban lett világhírű Zsolnay Vilmos neve és munkássága, és az általa mutatott úton haladt tovább fia, Zsolnay Miklós. E "boldog békeidőkben" a kinyílt világ kapcsolatteremtő, kereskedelmi szálain Pécsről messzire jutottak a kézműves módszerekkel egyedileg kivitelezett, szép és hasznos tárgyak ezrei, hiszen már eleve nemcsak a hazai, hanem a "külhoni", osztrák, francia, német és amerikai otthonok ékesítésére születtek. (...) A Zsolnay család és a gyár tökéletesedésre, kiválóságra, hódításra törekvő (vagyis a szépségek kedvelőinek és a piacoknak a meghódítására - OP) törekvő művészetét, ezt a rendkívül szerteágazó, sokszínű, folyamatosan változó kreatív áradást tárgyilagosan lehet nyomon követni e gyűjtemény révén."

A gyűjtőről és a műgyűjtésről igen érdekes képet ad Gyugyi László (villamosmérnök, 78 szabadalom és több magasrangú nemzetközi kitüntetés tulajdonosa) részletes beszámolója gyűjteményének létrehozásáról, annak tárgyairól és a gyűjtemény hazatéréséről. A kötet túlnyomó részét pedig Csenkey Éva rengeteg információval szolgáló, részletes áttekintése teszi ki a gyűjtemény tárgyairól, Zsolnay Vilmosról és a művészi kerámiagyártás kezdeteiről, a további alkotókról, a műtárgyakban megjelenő irányzatokról és technikákról, a tradíciók megújulásáról.
Részletek »

Teljes köru sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Computerworld.hu, 2014. november 24., hétfő
Startup határok nélkül
Hackathon-in-a-Box - már nem csak az itthoni tehetségeknek.

Monitormagazin.hu, 2014. december 1., hétfő
Átadták a Festetics Imre Bioinnovációs Központot Keszthelyen

Innoportal.hu, 2014. december 1., hétfő
Bioinnovációs központot hoztak létre Keszthelyen

168ora.hu, 2014. december 1., hétfő
Ötlettől a világsikerig
Hogyan működnek a startupok?
"...A 2008-as világválság után rájöttek az EU vezetői is: ha nem akarnak lemaradni a gazdaság feltörekvő szereplői mögött, támogatniuk kell az innovatív, 21. századi technológiákat alkalmazó kezdő csapatokat. Az úgynevezett startupokat, amelyek egy kis ötletből akár világsikerig juthatnak. Ma már tudjuk: egy garázscégből is építhető dollármilliárdos birodalom, példa rá az Apple vagy éppen az Amazon online könyváruház. Magyarországon is virágzik a startupkultúra. De merre tart? Erről is kérdeztük a szakértőket..."

Computerworld.hu, 2014. december 1., hétfő
Jövőre is 1app
"...BME Mobil Innovációs Központ második alkalommal szervezi meg az 1app mobilalkalmazás-fejlesztő versenyt. A versenyen egy- vagy kétfős hallgatókból vagy középiskolai (idén változás: már akár a 9. évfolyamtól nevezhetnek csapatok!) tanulókból álló csapatok jelentkezését várják, akik egy ötletes, jól működő alkalmazást fejlesztenek valamelyik mobil platformra magyar nyelven..."

Tozsdeforum.hu, 2014. december 1., hétfő
Bioinnovációs központ félmilliárdért

Magyar Hírlap, 2014. december 2., kedd, 2. oldal
Határozott irányt vár a felsőoktatás
"...A rektori konferencia támogatja a felsőoktatási koncepciót, de a szervezet számos kritikával és javaslattal is élt. Mezey Barna tiszteletbeli elnök a legfontosabbnak azt nevezte, "dőljenek el végre" a dolgok, döntsék el, hogy milyen irányba menjen a felsőoktatás..."

Magyar Hírlap, 2014. december 2., kedd, 11. oldal
Új központ Keszthelyen
"...Bioinnovációs központ nyílt a Pannon Egyetemen. Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára a tegnapi átadóünnepségen elmondta, a magyar mezőgazdaság versenyképességének záloga a korszerű tudás, a kutatás-fejlesztés és az innováció térhódítása. A központ egyszerre szolgálja az oktatói-kutatói tevékenységet, valamint a technológiai és tudástranszfert..."

Magyar Nemzet, 2014. december 2., kedd, 12. oldal
Új Bioinnovációs Központ a keszthelyi Georgikon Karon

Zalai Hírlap, 2014. december 2., kedd, 1-2. oldal
Szolgáltat és kutat

Zalai Hírlap, 2014. december 2., kedd, 4. oldal
Új Bioinnovációs Központ a keszthelyi Georgikon Karon

Dunántúli Napló, 2014. december 2., kedd, 2. oldal
Beremend
"...A Duna-Dráva Ifjúsági és Innovációs Alapítvány ötödik ízben, összesen évi 3 millió forinttal támogat olyan Beremend környéki diákokat, akik tanulmányaik mellett kiemelkedő teljesítményükkel bizonyítottak már más területeken is..."

Pecsinapilap.hu, 2014. december 2., kedd
Negyvenhét tehetséges diák vehette át oklevelét Siklósón
"...A beremendi cementgyárat működtető vállalat alapítványa, a Duna-Dráva Ifjúsági és Innovációs Alapítvány, immár ötödik éve, összesen évi 3 millió forinttal támogat olyan Beremend környéki diákokat, akik tanulmányaik mellett kiemelkedő teljesítményükkel bizonyítottak már más területeken is..."

Magyarmezogazdasag.hu, 2014. december 2., kedd
Bioinnovációs központot hoztak létre Keszthelyen

Technokrata.hu, 2014. december 2., kedd
Véget ért a Global Startup Battle 2014

Portfolio.hu, 2014. december 2., kedd
Pálinkás: jelentősen változik januártól a k+f finanszírozási rendszere
"...Mivel a tudomány, főleg a fejlesztés és az innováció iparszerűvé vált, olyan nemzeti programokat kell finanszírozni, amelyeknél világosan látszik, milyen terméket vagy szolgáltatást eredményeznek - hangsúlyozta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos kedden Budapesten a Jedlik Ányos Klaszter (JÁK) által szervezett Nemzeti innováció a hazai e-mobilitásban elnevezésű konferencián..."

Pecsma.hu, 2014. december 2., kedd
Innovációs ügynökség alakul Pécsen

Pecsi-hirhatar.hu, 2014. december 2., kedd
Új innovációs ügynökség alakul Pécsett

Hirado.hu, 2014. december 2., kedd
Pálinkás: iparszerűvé vált a tudomány

Hir24.hu, 2014. december 2., kedd
Új magyar találmány: akár a panelben is megfőzheti kedvenc sörét
"...A végeredmény egy működő prototípus, második hely a Venture Cup nemzetközi innovációs versenyen Dániában, majd első a közép-európai Stratup Spring-en, és a Startup Sauna Budapesten. A világ első, teljesen automata otthoni sörfőzőgépét jelenleg Közép-Európa legjobb startup vállalkozásai között tartják számon..."

Webradio.hu, 2014. december 2., kedd
Molnár Csaba: formát ölt az innovatív vidéki új vállalkozások európai platformja

Vs.hu, 2014. december 2., kedd
Hozhatnak-e reális döntést a lányok?
"...STEM - egyre kevesebbeknek cseng idegenül ez az angol mozaikszó: Science, Technology, Engeneering és Mathematics, azaz természettudomány, technológia, mérnöktudomány, információtechnika és matematika területek oktatása. A négyest már évtizedek óta tolják előre a fejlett országokban, számos program és kezdeményezés célja felkelteni a diákok érdeklődését a "reál tantárgyak" iránt..."

Orientpress.hu, 2014. december 2., kedd
Bioinnovációs központot hoztak létre Keszthely

Innoportal.hu, 2014. december 2., kedd
Bioinnovációs központot hoztak létre Keszthelyen

Inforadio.hu, 2014. december 2., kedd
Iparkodik a tudomány

Figyelo.hu, 2014. december 2., kedd
Iparszerűvé vált a tudomány

Pecsiujsag.hu, 2014. december 2., kedd
A megye több kitörési pontját jelentheti a pécsi központ

Veol.hu, 2014. december 2., kedd
Rakjuk össze a hiányzó láncszemeket!
"...Barták Péter, a Pannon Lapok Társasága központi lapigazgatója köszöntője után Friedler Ferenc, a PE rektora az oktatás, kutatás és innováció egyensúlyáról beszélt. Kiemelte, nyolc telephelyen működnek, projektjeiknek köszönhetik bevételük kétharmadát. Hatodik helyen állnak a hazai egyetemi rangsorban, oktatói minőségben harmadikak..."

Epiteszforum.hu, 2014. december 2., kedd
Bionikai innovációs központ a "nyóckerben"

Diamondbridge.hu, 2014. december 2., kedd
Pálinkás József: iparszerűvé vált a tudomány

Pannonnovum.hu, 2014. december 2., kedd
Bioinnovációs központot hoztak létre Keszthelyen

Pannonnovum.hu, 2014. december 2., kedd
Négyszeres a túljelentkezés a népszerű kkv-pályázatra

Pannonnovum.hu, 2014. december 2., kedd
Még egy új pályázat kiírására készül a kormány

Hirado.hu, 2014. december 2., kedd
Nemzeti innováció a hazai e-mobilitásban

Pannonnovum.hu, 2014. december 2., kedd
Felsőoktatási intézmények, figyelem! - Milliárdos pályázat jön

Insiderblog.hu, 2014. december 2., kedd
Szövegértők gyorsítósávban - havi 37 ezer forint ajándékba!
"...Melyik startup cég ne örülne, ha támogatásként 3 évre szoftver licenszeket, több ezer dollár értékű felhőhasználatot (ahol a Microsoft termékei mellett nyílt forrású szoftvereket is szabadon futtathat), szakmai támogatást és fejlesztői fiókokat kapna a Microsofttól? A lehetőség adott: a Microsoft BizSpark programjában éppen ezt nyújtja. Nagy segítség annak, aki úgy dönt, belép!...

Innoteka.hu, 2014. december 2., kedd
Elkészült a stratégia
"...Lezárult a társadalmi egyeztetés a kutatás-fejlesztés és innováció 2020-ig szóló fő irányairól, és ennek alapján készült el a kabinet elé kerülő intelligens szakosodási stratégia - tájékoztatott Kurucz Éva kormányszóvivő a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztossal, Pálinkás Józseffel közösen tartott sajtótájékoztatón..."

Magyar Hírlap, 2014. december 3., szerda, 9. oldal
Még nagyobb teret kaphatnak Magyarországon az elektromos járművek

Magyar Nemzet, 2014. december 3., szerda, 13. oldal
Új utakon a járműipar
Hazánk is nyerhet az elektromos közlekedés elterjedésével
"...Komoly lehetőséget jelent a magyar ipar és a kutatás-fejlesztés számára az a technológiai váltás, ami a szemünk alatt zajlik a járműiparban. A kormányzat a jogi környezet javításával és a töltőhálózat fejlesztésével, a tudomány és az ipar innovatív termékekkel járulhat hozzá a sikerhez..."

Napi Gazdaság, 2014. december 3., szerda, 5. oldal
Elfogadásra került a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3)

Zalai Hírlap, 2014. december 3., szerda, 7. oldal
Egy zalai "innovátor"

Nógrád Megyei Hírlap, 2014. december 3., szerda, 7. oldal
Nemzeti innováció

Napló, 2014. december 3., szerda, 1+2. oldal
Robbant a bomba!
"...Friedler Ferenc, a PE rektora az oktatás, kutatás és innováció egyensúlyáról beszélt. Cégvezetők bombarobbanáshoz hasonlították a kritikus munkaerőhiányt. Legyen párbeszéd! FÓRUM Megoldásért kiáltanak a súlyos munkaerőgondok Friedler Ferenc kiemelte, hatodik helyen állnak a hazai egyetemi rangsorban, oktatói minőségben harmadikak..."

Kisalföld, 2014. december 3., szerda, 4. oldal
Középiskolások kreatív autókkal

Dunántúli Napló, 2014. december 3., szerda, 3. oldal
A felsőoktatás és a gazdaság innovációs együtműködése

Magyar Mezőgazdaság, 2014. december 3., szerda, 27. oldal
Bioinnovációs központ a Georgikon Karon

Figyelo.hu, 2014. december 3., szerda
Szoftvergyártás húzhatja az exportot
"...A KKV-k versenyképességének megőrzése érdekében ugyanakkor nélkülözhetetlen a folyamatos kutatás-fejlesztés és innováció. Királyfalvi Róbert, a Magyar Nemzeti Kereskedőház exportfejlesztési igazgatója arról beszélt, hogy a cégek külpiacra lépésének nem a pénzhiány a legnagyobb akadálya, hanem főképpen a külpiaci és a menedzsment ismeretek hiánya..."

Figyelo.hu, 2014. december 3., szerda
Keresik a legjelentősebb innovációs teljesítményt
"...A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, az innovációért felelős kormánybiztossal, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együtt - 23. alkalommal teszi közzé a MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot..."

Zoldtech.hu, 2014. december 3., szerda
Összefognak az elektromos hajtású közlekedésért

Zaol.hu, 2014. december 3., szerda
Egy zalai "innovátor"

Pecsinapilap.hu, 2014. december 3., szerda
Új innovációs ügynökség alakul Pécsett

Promenad.hu, 2014. december 3., szerda
Ilyen lesz a társasági adó 2015-ben

Euroastra.hu, 2014. december 3., szerda
Magyarok, németek, amerikaiak és brazilok indítottak közösen új vállalkozásokat a hétvégén
"...November végén száz ország több mint 250 városban zajlottak a világ legnagyobb vállalkozói versenyének, a Global Startup Battle-nek a helyi fordulói. Budapestről 3 + 2 csapat jutott a legjobbak közé, ahol helyi idő szerint csütörtök reggelig a többszázezer dollár értékű díjakért, valamint az ehhez szükséges támogató szavazatokért versenyeznek..."

Pannonnovum.hu, 2014. december 3., szerda
Intelligens Szakosodási Stratégia S3 2014-2020

Pannonnovum.hu, 2014. december 3., szerda
Pálinkás: jelentősen változik januártól a k+f finanszírozási rendszere

Zaol.hu, 2014. december 3., szerda
Egyedülálló kutatóközpont Nagykanizsán

Tvkeszthely.hu, 2014. december 3., szerda
Bioinnovációs Központot avattak a Georgikon Karon

Sikerado.hu, 2014. december 3., szerda
Víztechnológiai kutatóközpontot alapítottak Nagykanizsán

Piacesprofit.hu, 2014. december 3., szerda
Ideje felkészülni a jövő évi pályázásra!

Pecsistop.hu, 2014. december 3., szerda
Új innovációs ügynökség alakul Pécsett

Kormany.hu, 2014. december 3., szerda
Szellemi teljesítmények elismerése - kiírták a 23. Innovációs Nagydíj Pályázatot

Itextreme.hu, 2014. december 3., szerda
Magyarok, németek, amerikaiak és brazilok indítottak közösen új vállalkozásokat a hétvégén | Global Startup Battle az Ericssonban

Hirado.hu, 2014. december 3., szerda
Víztechnológiai kutatóközpont Nagykanizsán

Hirado.hu, 2014. december 3., szerda
Öt ország innovatív projektjét díjazták egy nemzetközi versenyen

Bama.hu, 2014. december 3., szerda
A felsőoktatás és a gazdaság innovációs együtműködése Pécsen

Infovilag.hu, 2014. december 3., szerda
Az informatikai-távközlési iparág a magyar gazdasági fejlődés motorja

Feol.hu, 2014. december 3., szerda
Jövőkép
"...Az "S3 stratégia" a következő uniós ciklusra megalapozza Magyarország innovációs, kutatási-fejlesztési irányait, s ezen belül a megyék, így Fejér megye specializációját. Azt, hogy megyénk mely területeken kap lehetőséget arra, hogy előre lépjen az innováció, a kutatás-fejlesztés területén, ezáltal gazdaságát fejlessze, és javítsa az emberek életminőségét..."

8.kerulet.ittlakunk.hu, 2014. december 3., szerda
Tudományos központot terveztek a Corvin negyedbe

Pcworld.hu, 2014. december 3., szerda
Átadták a Gábor Dénes Ösztöndíjat
"...A NOVOFER Alapítvány kuratóriumának döntése alapján 2014-ben "Docler Holding Új Generáció" Gábor Dénes Ösztöndíjban részesült Lám István mérnök-informatikus Msc, a TRESORIT Kft. ügyvezető igazgatója, a Crysys Labor keretein belül végzett tudományos munka, a felhő alapú tárolás és szinkronizálás piacára új, a piacra lépéstől napjainkig egyedinek számító biztonsági megoldásokat kínáló termék bevezetése, az elméleti felfedezés megvalósítása, a sikeres start-up létrehozása során tanúsított alkotó munkájáért..."

Figyelő, 2014. december 4., csütörtök, 28. oldal
Bevált a piaci alapú jogászképzés
Utolsó simítások a felsőoktatási stratégián
"...Decemberben kerül a kormány elé a felsőoktatás következő tizenöt évét meghatározó fejlesztési koncepció, amely a minőséget, a versenyképességet és a munkaerő-piaci igényeknek való megfelelést állítja fókuszba..."

Magyar Nemzet, 2014. december 4., csütörtök, 12. oldal
Magyar innovációs siker
"...Öt ország - közöttük Magyarország - innovációs informatikai projektjét választották ki a Profis - azaz a Promotion of Financing Innovation in South-East Europe Innovációfinanszírozás támogatása Délkelet-Európában elnevezésű nemzetközi ötletversenyen..."

Zalai Hírlap, 2014. december 4., csütörtök, 6. oldal
"Vizes" kutatóközpont

Vas Népe, 2014. december 4., csütörtök, 6. oldal
Friss trendekről tartanak előadást

Somogyi Hírlap, 2014. december 4., csütörtök, 11. oldal
A felsőoktatás és a gazdaság együttműködése

Fejér Megyei Hírlap, 2014. december 4., csütörtök, 7. oldal
Az innováció pénzt hoz

Délmagyarország, 2014. december 4., csütörtök, 8. oldal
Innovációs siker

Figyelő, 2014. december 4., csütörtök, 30+32. oldal
Magyarok Európa legjobbjai között?
Palkovics László
"...Ne komplett egyetemeket akarjunk a világ élvonalába repíteni, érdemesebb tudomány-területeket támogatni - vélekedik a felsőoktatásért felelős államtitkár..."

Figyelő, 2014. december 4., csütörtök, 48-49. oldal
Védőoltás startupok ellen
Jeff Schumacher
"...Pár év múlva legalább háromszor annyi bevételt és profitot szipkáznak el a startupok a nagyvállalatoktól, mint jelenleg - nyilatkozta lapunknak a Boston Consulting Group Digital Ventures üzletágának vezérigazgatója..."

Heti Válasz, 2014. december 4., csütörtök, 44. oldal
Tűzoltó leszel vagy programozó
"...Az erre való felkészülést szolgálja az Imagine Cup Akadémia - az itt kapott ismeretek a Tep csapatát az innováció kategória 2. helyéig, valamint az App Campus különdíjáig repítették, ami összesen 30 ezer eurós támogatást ért. A mobilokra fejlesztett Tep a sportot ötvözi a játékkal: a felhasználók futással, biciklizéssel és sétálással gondozhatják a mobiljukon élő virtuális állatot..."

Piacesprofit.hu, 2014. december 4., csütörtök
Ráfaraghatunk, ha nem ügyelünk a közelgő határidőre
"...Innovációs járulék 2012 óta az innovációs járulék alanyai számára kötelezettségként jelenik meg az innovációs járulék előlegének kiegészítése és bevallása..."

Piacesprofit.hu, 2014. december 4., csütörtök
Kis cégeknek: egységben az erő!

Uzleti-innovacio.blog.hu, 2014. december 4., csütörtök
A változás ügynökei - Új innovációs ügynökség alakul Pécsett

Orientpress.hu, 2014. december 4., csütörtök
Jelentkezőket várnak a 23. Innovációs Nagydíj Pályázatra

Orientpress.hu, 2014. december 4., csütörtök
Víztechnológiai kutatóközpontot alapítottak Nagykanizsán

Insiderblog.hu, 2014. december 4., csütörtök
Startupok jelentkezését is várják az Innovációs Nagydíjra
"...Huszonharmadik alkalommal hirdeti meg a versenyt az Innovációs Szövetség. Magyar Innovációs Nagydíjon kívül további innovációs díjak is átadásra kerülnek, úgymint: - a Nemzetgazdasági Minisztérium 2014. évi "Ipari Innovációs Díja" - a Földművelésügyi Minisztérium 2014. évi "Agrár Innovációs Díja" és "Környezetvédelmi Innovációs Díja" - a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2014. évi Innovációs Díja - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014. évi Innovációs Díja - a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2014. évi Innovációs Díja..."

Insiderblog.hu, 2014. december 4., csütörtök
Párizsi versenyre mehetnek a legjobb startupok

Figyelo.hu, 2014. december 4., csütörtök
Védőoltás startupok ellen

Gytsz.pte.hu, 2014. december 4., csütörtök
XXIII. Magyar Innovációs Nagydíj- Pályázat

Aok.pte.hu, 2014. december 4., csütörtök
XXIII. Magyar Innovációs Nagydíj- Pályázat

U-szeged.hu, 2014. december 4., csütörtök
A legtehetségesebbeket díjazták a Szegedi Tudományegyetemen

Vg.hu, 2014. december 4., csütörtök
Belső motiváció
"...Negyvenhét ország 280 cége közül választották Európa legkiválóbb innovátorai közé a budapesti Karma Platformot. Ezzel az eredménnyel a világ legjobb 15 és Európa legizgalmasabb öt üzleti innovációja közé sorolták..."

Trademagazin.hu, 2014. december 4., csütörtök
GFK: Az innovációk ötöde válik sikeres tömegtermékké a bevezetést követő 1 évben

Sikerado.hu, 2014. december 4., csütörtök
Ez kell a versenyképességhez?

Portfolio.hu, 2014. december 4., csütörtök
Így akarunk felzárkózni a nagyokhoz? - Sokkal többet kell költenünk K+F-re
"...Az európai uniós székhelyű vállalatok kutatási és fejlesztési beruházásai 2013-ban a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is 2,6%-kkal növekedtek, igaz ez jelentős lassulás a 2012-es 6,8%-os bővüléshez képest. Nemcsak ez számít kedvezőtlen fejleménynek, hanem az is, hogy az EU-s átlag jóval alacsonyabb a világátlagnál (4,9%), valamint az amerikai (5%) és a japán (5,5%) vállalatok értékeinél is - emeli ki a ma megjelent európai uniós ipari K+F-beruházási eredménytábla alapján az Európai Bizottság közleménye. A nemzetközi innovációs trendekről írt legutóbbi saját elemzésünk..."

Piacesprofit.hu, 2014. december 4., csütörtök
Már Marokkóban is várják a magyar kkv-kat

Napigazdasag.hu, 2014. december 4., csütörtök
Az európai cégeknek növelniük kell K+F beruházásaikat

Hirado.hu, 2014. december 4., csütörtök
Ingyenjegy a pénteki startupshow-ra
"...December 5-én, péntek este választja ki a Prezi és a Ustream társalapítója, befektetőkkel közösen, hogy melyik az a 3 legígéretesebb startup, amelynek gazdái a ingyenesen kiutazhatnak a párizsi LeWeb versenyre és díjmentes standdal bemutatkozhatnak..."

Stockportal.hu, 2014. december 4., csütörtök
Szerdán este Rabatban, Marokkóban nyílt meg a legújabb Magyar Nemzeti Kereskedőház

Profitline.hu, 2014. december 4., csütörtök
EB: az európai cégeknek növelniük kell K+F beruházásaikat

Privatbankar.hu, 2014. december 4., csütörtök
Megyék Versenye: megvan a győztes

Nol.hu, 2014. december 4., csütörtök
Tel-Aviv, a kreatív

Mfor.hu, 2014. december 4., csütörtök
Az EU le van maradva a K+F növekedés terén

Elelmiszer.hu, 2014. december 4., csütörtök
Mitől függ az innovatív termék sikere?

Pannonnovum.hu, 2014. december 4., csütörtök
Navracsics szerint szükséges a vállalkozói és innovációs készségek fejlesztése

Pannonnovum.hu, 2014. december 4., csütörtök
Egyre többen vállalkoznak Bécsben

Pannonnovum.hu, 2014. december 4., csütörtök
Iparbarát felsőoktatási koncepciót szorgalmaz Palkovics

Pannonnovum.hu, 2014. december 4., csütörtök
Ideje felkészülni a jövő évi pályázásra!

Mr1-Kossuth Rádió, déli Krónika, 2014. december 4., csütörtök
Innovációs ügynökséget hozott létre a pécsi egyetem a helyi kis- és középvállalkozások támogatására

Mr1-Kossuth Rádió, déli Krónika, 2014. december 4., csütörtök
Miskolcon a megyei iparkamara innovációs találkozót rendezett vállalkozások számára

Dunántúli Napló, 2014. december 5., péntek, 3. oldal
Tehetséges általános és középiskolás diákokat díjazott a Duna-Dráva Cement Kft.

Élet és Irodalom, 2014. december 5., péntek, 6. oldal
Levél Pálinkás József kormánybiztoshoz

Veszprémi 7 nap, 2014. december 5., péntek, 13. oldal
Fórum a helyi gazdaságról

Napi Gazdaság, 2014. december 5., péntek, 17. oldal
Egyaránt motiválni kell a vállalatvezetőket és a beosztottakat
"...Az anyagi juttatásokon kívül a fejlődés és a tanulás lehetőségét, újabb kihívásokat, a munka hasznosságának érzetét, megbecsülést, pozitív visszajelzéseket kell biztosítani ahhoz, hogy a vállalatvezetők és beosztottaik is motiváltak legyenek és szeressenek dolgozni - mondta a Napi Gazdaságnak Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke..."

Insiderblog.hu, 2014. december 5., péntek
Global Startup Battle magyarokkal

Hvg.hu, 2014. december 5., péntek
Nem a pályázati lovagokat kell támogatni

Portfolio.hu, 2014. december 5., péntek
Van, ahol tartósan elzárultak az uniós pénzcsapok

Portfolio.hu, 2014. december 5., péntek
Kétszáz magyar fiatal kap milliós állami támogatást

Portfolio.hu, 2014. december 5., péntek
Svájc is beszáll az unió nagy kutatás-fejlesztési programjába

Computerworld.hu, 2014. december 5., péntek
A Graphisofttól a MASAT-ig - innovátorok konferenciája

NIOK Hírlevél CCCLVI, 2014. december 5., péntek
Pályázat a 2014. évi legjelentősebb innovációs telejesítmény elismerésére!

U-szeged.hu, 2014. december 5., péntek
Belga-magyar biotechnológiai üzleti fórum az SZTE társszervezésében

Tozsdeforum.hu, 2014. december 5., péntek
Segítenek a fiataloknak a vállakozásindításban

Origo.hu, 2014. december 5., péntek
Kütyüknek köszönheti sikerét a magyar cég

Napi.hu, 2014. december 5., péntek
Eurómilliárdokat költött ránk az EU

Napigazdasag.hu, 2014. december 5., péntek
Állami vállalkozói támogatás 200 fiatalnak
"...Kétszázan kapnak 3-6 millió forint közötti összegű vissza nem térítendő támogatást a közép-magyarországi régióban a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program keretében - a támogató döntésekről szóló értesítéseket pénteken vehették át a nyertesek Budapesten..."

Minuszos.hu, 2014. december 5., péntek
Magyar projekt a legjobb öt között

Ma.hu, 2014. december 5., péntek
A hazai kkv-k kétmillió embernek biztosítanak munkahelyet

Ma.hu, 2014. december 5., péntek
200 fiatalt támogat vállalkozóvá válásában az állam

Isite.hu, 2014. december 5., péntek
Jövőre is 1app
"...2015-ben is megrendezi a BME Mobil Innovációs Központ a tavaly nagy sikert aratott alkalmazásfejlesztő versenyét..."

Haon.hu, 2014. december 5., péntek
Vállalkozók Napja - Varga: a hazai kkv-k kétmillió embernek biztosítanak munkahelyet

Elemzeskozpont.hu, 2014. december 5., péntek
Állami támogatással 200 fiatal válhat vállalkozóvá a közép-magyarországi régióban

Bama.hu, 2014. december 5., péntek
Fenntarthatóság és versenyképesség

Mno.hu, 2014. december 5., péntek
Varga: Ez a négy feltétel szükséges

Magyarhirlap.hu, 2014. december 5., péntek
Varga: Kétmillió munkahelyet biztosítanak a hazai kkv-k

Figyelo.hu, 2014. december 5., péntek
Itt a közösségi sörfőzőgép

Btl.hu, 2014. december 5., péntek
A világsajtó is cikkez a házi sörfőzést ígérő magyar startupról

Lánchíd Rádió, Esti Híradó, 2014. december 5., péntek
A kormányzat elismerését fejezi ki azoknak a cégeknek, amelyek jelentős szerepet vállalnak Magyarország gazdasági fejlődésében, és segíti azokat a fiatalokat is, akik új vállalkozást szeretnének létrehozni

ECHO TV, Hírek, 2014. december 5., péntek
Kétszázan kapnak három- és hatmillió forint közötti vissza nem térítendő támogatást a közép-magyarországi régióban a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program keretében

ECHO TV, Hírek, 2014. december 5., péntek
Átadták Az Év Vállalkozója Díjakat

HVG, 2014. december 6., szombat, 27-30. oldal
Csikorgó fogaskerekek
Az EU lassan induló kohéziós költségvetése
"...A klímaváltozás elleni harc és a gazdaságfejlesztés is kiemelt terület a 2014-2020-as európai uniós kohéziós programban, amely csak mostanában vesz lendületet..."

Nyugat.hu, 2014. december 6., szombat
Innovációs Klub Szombathelyen

Itbusiness.hu, 2014. december 6., szombat
Szupergép, webfizető, startup

Hirek.sk, 2014. december 6., szombat
Felvidéki siker a magyarországi vállalkozók között

Orientpress.hu, 2014. december 6., szombat
Varga: a hazai kkv-k kétmillió embernek adnak munkát

Magyarhirlap.hu, 2014. december 6., szombat
Magyarország vezető szerepre tör az elektromos járműiparban

Vg.hu, 2014. december 7., vasárnap
Minden ötödik innováció sikeres hazánkban

Tozsdeforum.hu, 2014. december 7., vasárnap
Kevés a sikeres innováció

Somogytv.hu, 2014. december 7., vasárnap
Minden ötödik sikeres

Pecsma.hu, 2014. december 7., vasárnap
Minden ötödik innováció sikeres

Origo.hu, 2014. december 7., vasárnap
Ötből négy fejlesztés elbukik

Napi.hu, 2014. december 7., vasárnap
Mi kell az anyagi sikerhez?

Napigazdasag.hu, 2014. december 7., vasárnap
Így jönnek be Magyarországon az innovációk

Ma.hu, 2014. december 7., vasárnap
Minden ötödik innovációból lesz gyorsan sikeres tömegtermék

Kisalfold.hu, 2014. december 7., vasárnap
Az innovációk ötöde lesz sikeres tömegtermék a bevezetést követő egy évben

Dehir.hu, 2014. december 7., vasárnap
Az innovációk ötöde lesz gyorsan sikeres tömegtermék

Vs.hu, 2014. december 7., vasárnap
Minden második újítás elbukik a magyar piacon

Szegedma.hu, 2014. december 7., vasárnap
Hétfői programajánló: múzeumi kutatás, filmklub, Innovációs klub

Orientpress.hu, 2014. december 7., vasárnap
GfK: az innovációk ötöde fut be a bevezetés utáni egy évben

Kecskemetitv.hu, 2014. december 7., vasárnap
Demján: a vállalkozó minden nap kockáztat

Inforadio.hu, 2014. december 7., vasárnap
Nem minden innovációból lesz tömegtermék

Hvg.hu, 2014. december 7., vasárnap
Száz innovációból ötven elbukik

Figyelo.hu, 2014. december 7., vasárnap
Sikerrecept fejlesztőknek

Euroastra.hu, 2014. december 7., vasárnap
Magyar házi automata kapszulás sörfőzde -- közösségi finanszírozással

Euroastra.hu, 2014. december 7., vasárnap
A Gábor Dénes-díj kitüntetettjei tartottak szakmai ülést a Pannon Egyetemen december 5-én Veszprémben

Computerworld.hu, 2014. december 7., vasárnap
Közösségi összefogás a házi sörért

Alfahir.hu, 2014. december 7., vasárnap
Ötből négy sajnos mindig megbukik

Népszava, 2014. december 8., hétfő, 4. oldal
Az innovációk ötöde sikeres

Napi Gazdaság, 2014. december 8., hétfő, 5. oldal
Stratégiával támogatnák az elektromos járműveket

Napi Gazdaság, 2014. december 8., hétfő, 11. oldal
AgustaWestland: innováció és megbízhatóság Európából

Vas Népe, 2014. december 8., hétfő, 6. oldal
Az innovációk ötöde lesz sikeres

Fejér Megyei Hírlap, 2014. december 8., hétfő, 6. oldal
Minden ötödik tömegtermék

Dunaújvárosi Hírlap, 2014. december 8., hétfő, 6. oldal
Minden ötödik sikeres csak

Kisalföld, 2014. december 8., hétfő, 3. oldal
Az újítások ötöde lesz csak sikeres

Magyar Hírlap, 2014. december 8., hétfő, 10. oldal
Tömegterméket nem egyszerű készíteni

Piacesprofit.hu, 2014. december 8., hétfő
Így változik a pályázati rendszer

Piacesprofit.hu, 2014. december 8., hétfő
A vállalkozás minden nap kockázat

Beol.hu, 2014. december 8., hétfő
SZIE: a több lábon állás a célja az egyetemi karnak

Szegedma.hu, 2014. december 8., hétfő
A Kárpát medencei vállalkozói versenyben Csongrád megye csapata a döntőig jutott
"...Csongrád megye a K+F+I-re épített, a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI lézerközpont teremtette innovációs lehetőségekre. Az Európai Uniós támogatásokra alapozva a kutatás és fejlesztés területén a befektetés tekintetében, és a fenntartható fejlődés tudás alapú szemléletmódjára..."

Feol.hu, 2014. december 8., hétfő
Lényeges változások az új pályázati ciklusban

Feol.hu, 2014. december 8., hétfő
Az innováció pénzt hoz

Realista.hu, 2014. december 8., hétfő
Vállalkozók Napja: a hazai kkv-k kétmillió embernek biztosítanak munkahelyet

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. december 8., hétfő
Véglegesítették a felsőoktatási stratégiát

Magyar Nemzet, 2014. december 9., kedd, 4. oldal
Elnökként folytathatja Pálinkás József
"...Az MTA korábbi elnöke, Pálinkás József vezetheti a januártól felálló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt..."

Zalai Hírlap, 2014. december 9., kedd, 1+2. oldal
A vállalkozók napján

Bihari Napló, 2014. december 9., kedd, 10. oldal
Fiatal tudósok konferenciája az Ady líceumban

Hir24.hu, 2014. december 9., kedd
Pálinkás kerül az innovációs hivatal élére

Nepszava.hu, 2014. december 9., kedd
A szlovák fővárosban a V4-ek

Napi.hu, 2014. december 9., kedd
Együtt oktat a Siemens és a BGF

Innoteka.hu, 2014. december 9., kedd
Növekvő érdeklődés a tehetségkutató verseny iránt
"...Húsz százalékkal több pályázat érkezett a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre 2014. december elejéig..."

Itextreme.hu, 2014. december 9., kedd
Jelentősen növekedett az érdeklődés a műszaki és természettudományi tehetségkutató versenyen

Vg.hu, 2014. december 9., kedd
Csepreghy: az EU-forrás nem ingyen pénz

Technokrata.hu, 2014. december 9., kedd
3 remek ötlet képviseli Magyarországot a párizsi Loffice LeWeb startup versenyen
"...Az előválogatást végző zsűri tagjai: Dobos Attila, az IVSZ korábbi főtitkára, a BME-Infokom inkubációs igazgatója, Oliver Holle, befektető, az osztrák Speedinvest társalapítója, Gregory Pesce, a LeWeb startup felelőse, Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal alelnöke. A rendezvényen helyet foglaló zsűri tagjai: Fehér Gyula, a Ustream társalapítója, Gerő Viktor, a Vatera korábbi ügyvezetője, a Conor Seed Capital Fund partnere, Oszkó Péter, az Oxo Labs partnere, Somlai-Fischer Ádám, a Prezi társalapítója és Szőke Márton, angyal befektető..."

Mediainfo.hu, 2014. december 9., kedd
Magyar startupok a Google, a Facebook és a Yahoo mustráján

Hirado.hu, 2014. december 9., kedd
Magyar startupok a párizsi LeWeben

Napigazdasag.hu, 2014. december 9., kedd
Magyar startupok hódíthatnak Párizsban

Figyelo.hu, 2014. december 9., kedd
Magyar startupok a párizsi LeWeb digitális innováció konferencián

Mmonline.hu, 2014. december 9., kedd
Ők képviselik Magyarországot a párizsi startup versenyen

Portfolio.hu, 2014. december 9., kedd
Csepreghy: erre készüljenek a pályázók!

Mno.hu, 2014. december 9., kedd
A versenyhátrányt kell ledolgozni az uniós forrásokból

Magyarhirlap.hu, 2014. december 9., kedd
Csepreghy: 12 ezer milliárd forintnyi EU támogatás érkezik Magyarországra

Inforadio.hu, 2014. december 9., kedd
Csepreghy Nándor: a versenyhátrányt kell ledolgozni az EU fejlesztési forrásaiból

Hvg.hu, 2014. december 9., kedd
Pálinkás lesz az innovációs hivatal vezetője

Inforadio.hu, 2014. december 9., kedd
Miről tárgyalnak ma a visegrádi négyek?

Napi.hu, 2014. december 9., kedd
Erre adna pénzt Brüsszel - kész a lista

Napigazdasag.hu, 2014. december 9., kedd
Ebből tizennégy 4-es metró is kijönne

Napigazdasag.hu, 2014. december 9., kedd
Jól állunk tudásban
"...Magyarországon 45 százalékhoz közelít az éves kibocsájtásban a tudásalapú érték - mondta Botos Viktor, a Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség ügyvezető igazgatója kedden, a Napi Gazdaság versenyképességi és exportösztönzői konferenciáján..."

Bekesifi.hu, 2014. december 9., kedd
Globális startup verseny diákoknak
"...A Microsoft Imagine Cup a Microsoft versenye, ahol a világ minden tájáról tehetséges csapatok versenyeznek három különböző kategóriában. Olyan, diákokból álló csapatokat várnak december 14-ig, akik valamilyen innovatív projekten, játékon vagy társadalmi innovációs projekten dolgoznak, vagy ilyen ötletük van, de nem tudják hogyan kezdjék el megvalósítani..."

Pannonnovum.hu, 2014. december 9., kedd
Így változik a pályázati rendszer

Pannonnovum.hu, 2014. december 9., kedd
Az innováció pénzt hoz - hamarosan indulnak a kutatás-fejlesztési pályázatok

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. december 9., kedd
Innovációs ügynökséget hoz létre a Pécsi Tudományegyetem a helyi iparkamarával

Világgazdaság, 2014. december 10., szerda, 8. oldal
Csepreghy Nándor: az uniós forrás nem ingyenpénz
TÁMOGATÁSOK A 2014-2020-as ciklusban emelkedik a visszatérítendő források aránya

Magyar Hírlap, 2014. december 10., szerda, 5. oldal
Megosztó ötlet a "semleges" internetezés
"...Megosztja a civilszervezeteket és az elemzőket is Barack Obama amerikai elnök javaslata az internet semlegességéről. A felvetés lényege..."

Napi Gazdaság, 2014. december 10., szerda, 8. oldal
Horizont 2020

Zalai Hírlap, 2014. december 10., szerda, 6. oldal
Innovációs források

Kelet-Magyarország, 2014. december 10., szerda, 1+7. oldal
Elismerések vállalkozóknak

Innotéka, 2014. december 10., szerda, 3-7. oldal
Az utolsó "euromérnökök"
"...A teljes vállalatcsoport árbevétele 2013-ban 21 milliárd forint körül volt. 2012­-ben a vállalat innovációs pályázati támogatással innovatív tömegközlekedési eszközök fejlesztésébe kezdett. Az evopro 2014. április 16­-án mutatta be a Modulo buszcsalád elektromos haj­tású prototípusát, a Modulo Medio Electricet, a mérnökiroda zéró emissziós városi tömegközlekedési koncepciójának zászlóshajóját..."

Innotéka, 2014. december 10., szerda, 15. oldal
Magyar innováció a nemzetközi ELI-ALPS-ban

Innotéka, 2014. december 10., szerda, 17. oldal
Az atomenergetikai kutatások új irányai
"...A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 2014-ben pályázatot írt ki a Széchenyi 2020 program keretében energetikai K+F projektekre..."

Innotéka, 2014. december 10., szerda, 24. oldal
Pályázat Innovációs Nagydíjra
"...Huszonharmadik alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatot, amelynek nyertesét 2015 márciusának végén mutatják be - a felhívást a Magyar Innovációs Klub novemberi eseményén tették közzé..."

Innotéka, 2014. december 10., szerda, 25. oldal
Svéd-magyar okosfórum
"...Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álló források csak akkor tudnak hasznosulni a magyar gazdaságban, ha közös gondolkodás és szakmai együttműködés alakul ki a nagyvállalati szereplők, a beszállítók, a kis- és középvállalkozók, a kormányzat és a tudomány képviselői között..."

Innotéka, 2014. december 10., szerda, 26-27. oldal
Innovációs konferencia: negyedik felvonás
"...Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnökhelyettese és Peredy Zoltán, a NIH főosztályvezető-helyettese két külön és mégis szorosan összefüggő előadásban tájékoztatták a résztvevőket a hazai innovációs szakpolitika legújabb történéseiről, illetve a 2014-2020-as időszak várható pénzügyi fejleményeiről az Európai Unióban és Magyarországon egyaránt..."

Innotéka, 2014. december 10., szerda, 28-29. oldal
Tíz éve az innováció szolgálatában
"...A 2004 és 2007 között konzorciális formában, majd 2008-tól különböző formában, de önálló jogi személyiségként működő Regionális Innovációs Ügynökségek (RIÜ-k) létrehozásának célja az volt, hogy megalakuljanak olyan "kritikus tömeggel" (szellemi tőke, infrastruktúra stb.) rendelkező innovációs szervezetek, amelyek alkalmasak a térségi innovációs tevékenységek szervezésére, koordinálására, a régióbeli törekvések nemzeti és nemzetközi keretekbe való eljuttatására, valamint a tágabb innovációs tér lehetőségeinek a régióban való megjelenítésére..."

Innotéka, 2014. december 10., szerda, 30. oldal
Elkészült a stratégia
"...A kormányszóvivő kitért arra is, hogy a 2014-2020 közötti tervezési időszakban a kutatásra, fejlesztésre és innovációra fordítható több mint 700 milliárd forintos uniós forrás lehívására lesz lehetőség. Ez a keret csaknem kétszerese a korábbi támogatási ciklusban rendelkezésre álló forrásnak..."

Innotéka, 2014. december 10., szerda, 52. oldal
A Szemere utcától a világhírig
"...Mára mindennapos lett. Bankkártyán, papírpénzeken, beléptető rendszerek kártyáin látjuk. Ez a hologram! A napi használat során aligha gondolunk arra, hogy vajon kinek a találmánya? 1971-ben "a holográfiai módszer felfedezéséért és fejlesztéséhez való hozzájárulásáért" kapta Gábor Dénes a fizikai Nobel-díjat. Az általa felfedezett elv alapján készíthetők a térhatású, háromdimenziós érzetet keltő képek..."

Kelet-Magyarország, 2014. december 10., szerda, 7. oldal
Az életünk anyagi alapokon nyugszik
Demján: "A vállalkozó minden nap kockáztat, minden nap bukhat, vagy előreléphet."

Euroastra.hu, 2014. december 10., szerda
Az ötletek az új szűkös erőforrás

Piacesprofit.hu, 2014. december 10., szerda
Az innovációs beruházások most fontosabbak, mint valaha

Piacesprofit.hu, 2014. december 10., szerda
Nem mindegy ki küldött
"...A KÜRT számos díjat nyert, a többi közt üzleti, etikai díjat, a XI. Innovációs Nagydíj Pályázaton az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Innovációs Díját, valamint Családbarát munkahely díjat, és egy nemzetközi felmérésében bekerült a Legjobb Munkahelyek közé..."

News4business.hu, 2014. december 10., szerda
EB: az európai cégeknek növelniük kell K+F beruházásaikat

News4business.hu, 2014. december 10., szerda
Magyar kereskedőház nyílt Marokkóban

Privatbankar.hu, 2014. december 10., szerda
Nem fogja kitalálni, hány magyar cég szerepel a top K+F listán!

Orientpress.hu, 2014. december 10., szerda
Csepreghy: a versenyhátrányt kell ledolgozni az EU-forrásokból

Insiderblog.hu, 2014. december 10., szerda
Megvannak a magyar LeWeb nyertesek

Hirek.prim.hu, 2014. december 10., szerda
Magyar startupok a párizsi LeWeben

Epiteszforum.hu, 2014. december 10., szerda
LeWeb startup show nyertesek

Hirado.hu, 2014. december 10., szerda
Egyre több pénzt vonzanak a kockázatos befektetések

Ma.hu, 2014. december 10., szerda
Kockázati tőke - több mint duplájára nőtt a befektetések összege

Mfor.hu, 2014. december 10., szerda
Duplájára nőtt idehaza a kockázatitőke-befektetések összege

Origo.hu, 2014. december 10., szerda
Kétszer annyi pénz jött a kockázatitőke-alapoktól

Portfolio.hu, 2014. december 10., szerda
Beindultak a kockázatitőke-befektetések

Privatbankar.hu, 2014. december 10., szerda
Biotechnológia az új sláger a kockázati tőkéseknél

Profitline.hu, 2014. december 10., szerda
Tovább nőtt a kockázatitőke-befektetések száma

InfoRádió, Délelőtti mérleg, 2014. december 10., szerda
Dinamikus volt a kutatás-fejlesztési tevékenység 2013-ban, derült ki a KSH adataiból

Figyelő, 2014. december 11., csütörtök, 56. oldal
Képben vannak
Peter Drent
"...Nemzetközi együttműködésben lehet sikeres innovációt elérni a Nikon Instruments Europe ügyvezetője szerint..."

Magyar Nemzet, 2014. december 11., csütörtök, 6. oldal
Etolólusok is beszállnak a hazai fejlesztésbe
Japán szakemberek is rendszeresen konzultálnak a robotkutatások legújabb magyarországi eredményeiről
"...Magyar mérnökök egyedülálló módon igyekeznek megkerülni a robotika egyik legnagyobb kérdését, miszerint egy robot mennyire hasonlíthat az emberre. Napjainkban a tudományággal kapcsolatos kutatások már nemcsak a mérnököknek adnak munkát, hanem többféle szakterület képviselőinek kell összefogni a siker érdekében..."

Napi Gazdaság, 2014. december 11., csütörtök, 2. oldal
Egymilliárd forint fejlesztésre
"...Több mint 1,3 milliárd forintos kutatás-fejlesztési (k+f) projektet zárt a vasúti és közúti járművek fékrendszereit gyártó Knorr-Bremse Hungária Kft..."

Napi Gazdaság, 2014. december 11., csütörtök, 13. oldal
Életmentő fejlesztések az okos karkötőtől a szíjmonitorig
"...Izraelben a legmagasabb az egészségügyi eszközökkel kapcsolatos, egy főre jutó szabadalmak száma - íme néhány, amelyeket ma már világszerte használnak vagy hamarosan piacra kerülnek..."

Napi Gazdaság, 2014. december 11., csütörtök, 13. oldal
A startupok országa

Napi Gazdaság, 2014. december 11., csütörtök, 13. oldal
Egy évre Tel-Aviv lett a világ legelmésebb városa

Napi Gazdaság, 2014. december 11., csütörtök, 4+5. oldal
Magyar találmányok a nagyvilágnak

Zalai Hírlap, 2014. december 11., csütörtök, 5. oldal
Elismerések az egyetemnek

Nógrád Megyei Hírlap, 2014. december 11., csütörtök, 2. oldal
Vállalkozói fórumot szerveztek

Napló, 2014. december 11., csütörtök, 6. oldal
Megmentik a szaktudást
"...A PE tevékenységét a műszaki tudományok terén az határozza meg, hogy a három alaptevékenység - oktatás, kutatás, innováció - mennyire kiegyensúlyozottan és egymásra épülve működik. A szövetséggel megkötött együttműködés is ezen alapul, hangsúlyozta dr. Friedler Ferenc, az egyetem rektora..."

Hvg, 2014. december 11., csütörtök, 10. oldal
Magyarország és az EU
"...Magyarországnak 178 millió euró jutott a kutatás-fejlesztés támogatására. Ez az összes uniós kifizetés 3 százaléka volt, ami messze elmaradt a 8 százalékos uniós átlagtól..."

Figyelő, 2014. december 11., csütörtök, 69. oldal
Felhívás
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal interaktív felületet indít Innovációs Piactér néven, mely szolgáltatással tovább kívánja segíteni a hazai KFI projektek megvalósítását, valamint hazai és nemzetközi piacra jutását..."

Mmonline.hu, 2014. december 11., csütörtök
Vasmarok
"...A Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenye után a Szabadfogású Számítógép fiataloknak szóló technológiai versenyen ért el kiemelkedő eredményt Póka Károly, a debreceni Dóczy Gimnázium 17 éves tanulójának innovációja, mely a már létező exoskeleton kesztyűk továbbfejlesztése..."

Ujnemzedek.hu, 2014. december 11., csütörtök
Nőtt az érdeklődés a tudományos tehetségkutató iránt

Veszpremtv.hu, 2014. december 11., csütörtök
Együttműködés a műszaki képzésben

Uzletresz.hu, 2014. december 11., csütörtök
Ezt kell tudni a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezményről

U-szeged.hu, 2014. december 11., csütörtök
Sikeres két év után zárult az SZTE tudománynépszerűsítő projektje

Tozsdeforum.hu, 2014. december 11., csütörtök
Ezt nem ússzák meg a cégek; Fel kell készülni az ellenőrzésekre

Stop.hu, 2014. december 11., csütörtök
Izrael high-tech nagyhatalom

News4business.hu, 2014. december 11., csütörtök
Állami támogatással 200 fiatal válhat vállalkozóvá a közép-magyarországi régióban

Mmonline.hu, 2014. december 11., csütörtök
Több milliárdot költhet a Siemens

Minuszos.hu, 2014. december 11., csütörtök
Jövőre brutálisan sokat költ a Siemens kutatásra

Ma.hu, 2014. december 11., csütörtök
Izrael a világ egyik éllovasa a high-tech ipar és az innováció területén

Gyartastrend.hu, 2014. december 11., csütörtök
Magyar startupok Párizsban

Breuerpress.com, 2014. december 11., csütörtök
Izrael a világ egyik éllovasa a high-tech ipar és az innováció területén

Blikk.hu, 2014. december 11., csütörtök
Izrael a világ egyik éllovasa

Hirado.hu, 2014. december 11., csütörtök
Izrael a világ egyik high-tech éllovasa

Napigazdasag.hu, 2014. december 11., csütörtök
Tel-Aviv a világ legelmésebb városa

Magyarhirlap.hu, 2014. december 11., csütörtök
Készül az új légelemző prototípusa
Magyar fejlesztés a világviszonylatban is újdonságnak számító mérőeszköz
"...Új típusú, a levegő minőségét mérő, a szálló por veszélyességének valós idejű monitorozására képes műszert fejleszt európai uniós forrás felhasználásával egy magyar cég a Szegedi Tudományegyetemmel közösen..."

Feol.hu, 2014. december 11., csütörtök
Adózási határidők: mire kell figyelnünk az év végén?

Adozona.hu, 2014. december 11., csütörtök
K+F adókedvezményt vett igénybe? NAV-ellenőrzésre számíthat

Tranzit.hu, 2014. december 11., csütörtök
A harmadik negyedévben tovább nőtt a kockázatitőke-befektetések száma

Markamonitor.hu, 2014. december 11., csütörtök
Tovább nőtt a kockázatitőke-befektetések száma

Magyar Hírlap, 2014. december 12., péntek, 1+11. oldal
Megérkezett az unióból az első igen

Magyar Hírlap, 2014. december 12., péntek, 11. oldal
Tervezett fejlesztéseink

Napi Gazdaság, 2014. december 12., péntek, 2. oldal
Bosch-központ nyílik Kolozsváron

NAPI Gazdaság, 2014. december 12., péntek, 5. oldal
Horizont 2020

Somogyi Hírlap, 2014. december 12., péntek, 15. oldal
Lesznek még itthon kiváló tudósok?

Élet és Irodalom, 2014. december 12., péntek, 5. oldal
Jövőtlenül: vélemény a felsőoktatási stratégiáról
"...Az FS egyik fő gondolata, hogy a felsőoktatás aktívan vegyen részt a K+F+I-tevékenységben, és segítse a vállalkozói szférát. Ez üdvözlendő, viszont teljes váltást igényel a felsőoktatás-politikában. Szlogenek szintjén ugyan már az elmúlt négy esztendőben is megfogalmazódott ez az elvárás, de a konkrét intézkedések nem ösztönözték, leginkább kifejezetten gátolták ezt a fajta aktivitást..."

Euroastra.hu, 2014. december 12., péntek
LeWeb startup show nyertesek

Napigazdasag.hu, 2014. december 12., péntek
Elektronikus kezességvállalás kkv-knak

Weborvos.hu, 2014. december 12., péntek
Európai kutatóprogramban a debreceni egyetem

Vg.hu, 2014. december 12., péntek
Egyetlen magyar cég az európai Top 1000-ben

Vg.hu, 2014. december 12., péntek
K+F-ben utazik? Az ablakon kopogtathat a NAV

Uzletresz.hu, 2014. december 12., péntek
Hogyan lett Izrael startupnemzet?

Tozsdeforum.hu, 2014. december 12., péntek
Mit hoztak a stratégiai megállapodások?

Tozsdeforum.hu, 2014. december 12., péntek
42 milliárdot költött a Richter K+F-re

Stop.hu, 2014. december 12., péntek
A K+F vállalatok európai listáján a Richter a legnagyobb

Sikerado.hu, 2014. december 12., péntek
A Richter is szerepel a legnagyobb európai K+F vállalatok listáján

Portfolio.hu, 2014. december 12., péntek
Egyetlen magyar cég fért fel az európai K+F toplistára

Pharmaonline.hu, 2014. december 12., péntek
Régiós vezető a Richter a K+F európai listán

Napigazdasag.hu, 2014. december 12., péntek
A startupok országa

Kisalfold.hu, 2014. december 12., péntek
2018-ig csökken a vállalkozások adóterhe

Dehir.hu, 2014. december 12., péntek
Egészségipari megaprogramban az egyetem, megvan az új főgyógyszerész is

Stockportal.hu, 2014. december 12., péntek
A Richter a legnagyobb európai K+F vállalatok listáján

Nol.hu, 2014. december 12., péntek
Keresik a Prezi utáni magyar sikereket

Mfor.hu, 2014. december 12., péntek
Csak egy magyar cég fért fel az EU top 1000-es K+F listájára

Magyarhirlap.hu, 2014. december 12., péntek
Brüsszel jóváhagyta az első magyar operatív programot

Hvg.hu, 2014. december 12., péntek
A legnagyobb európai K+F vállalatok listájára került a Richter

Gondola.hu, 2014. december 12., péntek
A legnagyobb európai k+f vállalatok közt a Richter

Figyelo.hu, 2014. december 12., péntek
Hatalmas sikert ért el a Richter

Computerworld.hu, 2014. december 12., péntek
Innovátorok ötletbörzéje

InfoRádió, 2014. december 12., péntek
Magyarországi székhelyű vállalatok közül egyedüliként a Richter került fel a legjelentősebb kutató-fejlesztőcégek rangsorába

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. december 12., péntek
Együttműködésről, közös fejlesztésekről beszéltek tegnap a második Izraeli-magyar innovációs nap

InfoRádió, Esti mérleg, 2014. december 12., péntek
Magyarországi székhelyű, gazdasági társaságok közül egyedül a Richter Gedeon szerepel az Európai Bizottság által összeállított EU Top 1000-es K+F listára

InfoRádió, Délelőtti mérleg, 2014. december 12., péntek
Izrael az egyik vezető ország a high-tech iparágak és az innováció területén, mondta Ilan Mor

M1, Ma reggel, 2014. december 12., péntek
Másodszor rendeztek innovációs konferenciát izraeli szakembereknek Budapesten

HVG, 2014. december 13., szombat, 49-50. oldal
Alulprogramozva
Hiányosságok a szakemberképzésben
"...Rövid időn belül legalább a duplájára kellene emelni az informatikusként végzők számát, hogy elég szakember közül válogathassanak a hazai infokommunikációs cégek..."

24 óra, 2014. december 13., szombat, 6. oldal
A Richter sokat költ kutatásra, fejlesztésre

Népszabadság, 2014. december 13., szombat, 6. oldal
Barométer
A Richter Gedeon Nyrt. Magyarországról egyedüliként felkerült az EU-s 1000-es K + F-listára.

Weborvos.hu, 2014. december 13., szombat
K+F+I fórumot tartottak a debreceni egyetemen

Vg.hu, 2014. december 13., szombat
Közeledik az adóbevallás határideje

Napigazdasag.hu, 2014. december 13., szombat
Egy hetük van még a vállalkozóknak

Napi.hu, 2014. december 13., szombat
Fontos adózási határidő közeleg

Ma.hu, 2014. december 13., szombat
Figyelem! Közeledik az adófeltöltés határideje

Atv.hu, 2014. december 13., szombat
Közeledik az adófeltöltés határideje

Privatbankar.hu, 2014. december 13., szombat
Ha ilyen adókedvezményt vett fel, jobb, ha felkészül! Most erre utazik a NAV

Mfor.hu, 2014. december 13., szombat
Már csak egy hét és itt az adófeltöltés határideje

SzTNH e-Hírek, 2014. december 13., szombat
Védjegy és Mintaoltalmi Ügyfélfórum 2014/2

SzTNH e-Hírek, 2014. december 13., szombat
Nagy sikerrel zárult a Találd meg, ki, fel! című diákpályáza

SzTNH e-Hírek, 2014. december 13., szombat
Megjelent a felhívás az Innovációs Nagydíj Pályázatra

Tozsdeforum.hu, 2014. december 14., vasárnap
Közeleg huszadika, az adófeltöltés határideje

Profitline.hu, 2014. december 14., vasárnap
A szoftvergyártás húzhatja a magyar exportot
"...KKV-k versenyképességének megőrzése érdekében ugyanakkor nélkülözhetetlen a folyamatos kutatás-fejlesztés és innováció. Királyfalvi Róbert, a Magyar Nemzeti Kereskedőház exportfejlesztési igazgatója arról beszélt, hogy a cégek külpiacra lépésének nem a pénzhiány a legnagyobb akadálya, hanem főképpen a külpiaci és a menedzsment ismeretek hiánya..."

Profitline.hu, 2014. december 14., vasárnap
Vállalkozók figyelem - Közeledik az adófeltöltés határideje

Privatbankar.hu, 2014. december 14., vasárnap
Közeleg egy nagyon fontos dátum - és nem a karácsony, hanem valami sokkal rosszabb

Világgazdaság, 2014. december 15., hétfő, 2. oldal
A régióban a Richter költi a legtöbbet k+f-re

Magyar Hírlap, 2014. december 15., hétfő, 9. oldal
Egyre közeledik az adófeltöltési kötelezettség napja
"...Közeledik december huszadika, az adófeltöltési kötelezettség határideje. Miután ez a nap szombatra esik, így december 22-én, hétfőn kell az éves várható adó összegére kiegészíteniük az érintetteknek a 2014-ben már megfizetett társasági- és iparűzésiadó-előlegeket, innovációs járulékot, valamint a reklámadót és a szektorokra jellemző különadókat..."

Napi Gazdaság, 2014. december 15., hétfő, 3. oldal
"A jövő innovációs bajnokai"

Napi Gazdaság, 2014. december 15., hétfő, 17. oldal
Tudásban jobban állunk, mint Európa

Világgazdaság, 2014. december 15., hétfő, 3. oldal
A ciklus végére csúszhat a társasági adó csökkentése

Vas Népe, 2014. december 15., hétfő, 6. oldal
Adózási határidők

Vg.hu, 2014. december 15., hétfő
A régióban a Richter költi a legtöbbet k+f-re

News4business.hu, 2014. december 15., hétfő
GfK: az innovációk ötöde lesz sikeres tömegtermék a bevezetést követő egy évben

Marketinginfo.hu, 2014. december 15., hétfő
GfK: az innovációk ötöde lesz sikeres tömegtermék

Innoportal.hu, 2014. december 15., hétfő
A Siemens 4,4 milliárd eurót költ kutatás-fejlesztésre jövőre

Bitport.hu, 2014. december 15., hétfő
Így is lehetnénk innovációs nagyhatalom. Itt az izraeli példa!

InnoTrend hírlevél 2014/17
Pálinkás József: iparszerűvé vált a tudomány

InnoTrend hírlevél 2014/17
Horizont 2020 keretprogram pályázataira felkészítő képzés kis- és középvállalkozások számára

InnoTrend hírlevél 2014/17
Miben mérhető a Nemzeti Innovációs Hivatal működésének hatékonysága?

InnoTrend hírlevél 2014/17
Felhívás - Innovatív projekteket várunk!

InnoTrend hírlevél 2014/17
Elfogadta a Kormány a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiát (S3)

InnoTrend hírlevél 2014/17
2014. november 18-án került megrendezésre a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Direct-Line Kft. közösen szervezésében a "Közös cél: a valódi innováció 4. - új típusú együttműködések" c. workshop

InnoTrend hírlevél 2014/17
Izraelben magyar-izraeli tudós társaság alakult

InnoTrend hírlevél 2014/17
EU - Izrael innovációs szeminárium a kockázati tőkeiparról

Részletek »

Pályázati felhívás

PÁLYÁZAT A 2014. ÉVI LEGJELENTŐSEBB INNOVÁCIÓS TELEJESÍTMÉNY ELISMERÉSÉRE!

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, az innovációért felelős kormánybiztossal, a Földmuvelésügyi Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együtt - 23. alkalommal teszi közzé a

MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

Az év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további, összesen hat kategóriában is dijazzák: Ipari, Fejlesztési, Agrár, Környezetvédelmi, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díjai.

A legeredményesebb, 2012. január 1. után alapított (startup) vállalkozás a Magyar Innovációs Szövetség Start-up Innovációs Díját nyeri el.
A díjak ünnepélyes átadására 2015. március végén kerül sor az Országházban.

Kik vehetnek részt?
Pályázat vagy javaslat alapján azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, amelyek a 2014. évben kiemelkedő muszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

Az elbírálás során a bíráló bizottság a 2014-ben elért többleteredmény/többletárbevétel, egyéb muszaki, gazdasági előnyök szempontjai mellett az innováció eredetiségét, újszeruségét, ill. társadalmi hasznosságát, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli.
A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.

Korábbi Nagydíj Pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:
- 1 oldalas összefoglaló, amelynek mintája a www.innovacio.hu/nagydij oldalról tölthető le,
- Részletes leírás a megvalósításról, az elért piaci, illetve gazdasági eredményről(többleteredmény, többlet éves árbevétel, piaci részesedés növekedése stb.), maximum 10 A/4-es oldalon,
- Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),
- Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.

BEADÁSI HATÁRIDŐ: 2015. FEBRUÁR 17. 10 ÓRA

A pályázatokat pdf-ben, az egyoldalas összefoglalót doc formátumban kell eljuttatni adathordozón vagy e-mailben, a Magyar Innovációs Alapítvány titkárságára: 1036 Budapest, Lajos u. 103. I. em., innovacio@innovacio.hu.
A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, gazdasági szakemberekből áll, elnöke professzor Pálinkás József, az inovációért felelős kormánybiztos.

Bővebb információ: www.innovacio.hu

Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma nevében:
Prof. Závodszky Péter elnök


Budapest, 2014. november 20.
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, eposta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.