XXIV. évf. | 2014. november 18. | 21. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Új tagok
Szakirodalomfigyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Elnökségi ülés

2014. november 19-én, a Magyar Innovációs Szövetség elnöksége ülést tart.

Napirendi pontok:
  1. Palkovics László, az EMMI államtitkára: Fokozatváltás a felsőoktatásban
  2. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról
  3. Választmányi ülés előkészítése
  4. Egyebek

Találkozó a Brit Nagykövetség régiós tudományos és innovációs tanácsadójával

2014. november 7-én, a Magyar Innovációs Szövetségben dr. Antos László, ügyvezető igazgató megbeszélést folytatott Dr. Otakar Fojt-tal, a prágai Brit Nagykövetség régiós tudományos és innovációs tanácsadójával és Némedi Zsuzsa, kereskedelem-fejlesztési főtanácsadóval. Látogatásuk célja volt, hogy képet kapjanak a magyar innovációról, a Magyar Innovációs Szövetségről, valamint az Egyesült Királyság és Magyarország együttműködési lehetőségeiről.

Meet the scientist

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottsággal és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségével együttműködve, 2014. november 12-én, a szekszárdi Garay János Gimnáziumban folytatta a "Meet the scientist" c. tudomány-népszerűsítő körútját, ahol Kőszegi László, önkormányzati képviselő és Higi Gyula, a MISZ Dél-dunántúli Regionális Képviselet igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Az előadó Dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, korábbi Fulbright-ösztöndíjas volt, aki "A BRAIN iniciatíva" címmel tartott előadást. Előadásában kifejtette a Fulbright-ösztöndíj előnyeit és beszámolt a Montanai Egyetem hétköznapjairól. Ezután a transzgénikus egerek idegrendszerének vizsgálatáról beszélt bővebben. Az előadásokat követően a Mobilis munkatársai mutattak be látványos kísérleteket a diákoknak.
A rendezvényekhez kapcsolódva működik a program honlapja (www.meetthescientist.hu) is, ahol megtekinthetők az előadásoknak a fotói és a videói is. Aktív a program Facebook csoportja (facebook.com/meetthescientist) is, ahol immáron több mint 1320 ember követi a programokat.

Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriumi ülése

A Magyar Innovációs Alapítvány 2014. november 11-én, az alapítvány székhelyén tartotta kuratóriumi ülését, Prof. Závodszky Péter elnök vezetésével.

Napirend előtt a kuratóriumi tagok megtekintették az Innovációs Nagydíj új bronz kisplasztikáját, mely a Magyar Innovációs Klub elnökének, Zettwitz Sándornak, ill. cégének, az innovációs nagydíjas 77 Elektronika Kft.-nek szakmai és anyagi támogatásával készült el.

Első napirendként, a 2013. évi Magyar Innovációs Nagydíjról dr. Pakucs János, kuratóriumi tag adott értékelést. Ezt követően a tagok megvitatták, majd kiegészítésekkel elfogadták a 2014. évi Magyar Innovációs Nagydíj kiírását és lebonyolítását (versenyfelhívás, ütemezés, kommunikációs terv, bírálati rend stb.).

A kuratóriumi tagok tudomásul vették az elnök szóbeli beszámolóját az Alapítvány 2013. évi közhasznúsági mellékletével kapcsolatban.

A kuratórium döntött a MIA által kiírt Kamilo Feher-díjban részesült Papp Gergely ösztöndíjáról is.

Figyelő Top200

2014. november 6-án, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Budapesten rendezték meg a Figyelő Top200 Konferenciát, melynek KKV és start up szekcióján a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében dr. Antos László ügyvezető igazgató vett részt.

A program során a hallgatóság először a szellemi javakkal való gondoskodás fontosságáról, a kockázatcsökkentésről kaphattak átfogó képet Botos Viktortól, a Hipalivon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. vezetőjétől. A következő előadó, Horgos Lénárd az M27 ABSOLVO ügyvezetője partnere a nemzetközi piacra lépés előkészítéséről tartott rövid előadást, ezután pedig Tánczos Péter, az Euroventures Zrt. igazgatóságának és befektetési bizottságának elnöke beszélt 25 éves befektetési tevékenységük exitjeiről.

Végül kerekasztal beszélgetésre került sor, Tánczos Péter mellett Kujbus Gergő (Mobilengine), Záboji B. Péter (az EEF alapítója, szakszerző) és Zólyomi Zsolt (az egyetlen magyar parfümőr) részvételével. A beszélgetés fő vonala a nagyvállalatok és a start up világ kapcsolódási pontjaira fókuszált. A konferenciáról részletesebben a Figyelő oldalán olvashat.

Kutatók a Neten 2014

A 2010-ben útnak indított sorozatot folytatva, 2014. november 10-16. között ismét bemutatkoztak a hazai kutatói blogok, web- és Facebook-oldalak a nagyközönség előtt. A virtuális rendezvény során a bloggerek, weblapszerkesztők mindennapi munkájáról is információt szerezhettek az érdeklődők.

A Kutatók a Neten 2014 egyik célkitűzése, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a tudományokat, átfogó képet adva a kutatók mindennapjairól, eredményeiről. A szervezők évről évre igyekeznek új csatornákat találni az információk célba juttatásához.
További információk: a program weboldalán vagy a Facebookon.

SZTE Innovációs Klub 2014

Az SZTE Innovációs Klub 2014. november 3-án rendezte meg soron következő klubestjét a JATE Klub Nagytermében, amelynek témája a következő volt: "Innovatív munkahelyek Szegeden" - a pihentető alvástól a navigációs rendszerekig.

A rendezvényen meghívott vendég volt Demény Alpár, a szegedi fejlesztést felügyelő alelnök, NNG Kft. és Nagyné Miske Margit, a Naturtex Kft. ügyvezetője. Demény Alpár előadásában bemutatta az NNG Kft-t, mely az autóipari és a kézi navigációs szektor egyik vezető termékfejlesztőjeként kínál 3D-s navigációs alkalmazásokat. A 30 legnagyobb autómárka által megrendelt NNG iGO Navigációs szoftver eladott száma már meghaladja a 30 milliót. Tájékoztatója szerint a 14 országban jelen levő vállalat legújabb (szoftver) fejlesztőközpontját Szegeden nyitja meg, és határozott céljuk a legjobb innovatív szegedi munkahely megteremtése.

Nagyné Miske Margit elmondta, hogy az idén 25 éves NATURTEX Kft. lakástextil termékek - első sorban párnák és paplanok - gyártásával foglalkozik. A 100%-ban magyar tulajdonú, családi vállalkozás magyarországi piacvezető, emellett több mint 40 országba exportálja magas minőségű termékeit. Ennek elismeréseként a tavalyi évben a Naturtex Kft. elnyerte az Év Exportőre 2013 díjat. A cég nagy hangsúlyt fektet az innovációra - mind a termékeket, mind a gyártási technológiát tekintetében.

A rendezvényen részt vett Dr. Mogyorósi Péter, a Magyar Innovációs Szövetség Dél-Alföldi Regionális képviseletének igazgatója is.

KKV-k szerepe az innovációban regionális szinten - fókuszban a biotechnológia

Tagszervezetünk, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft 2014. november 13-án, Szegeden rendezte meg a "KKV-k szerepe az innovációban regionális szinten - fókuszban a biotechnológia" című szakmai konferenciát, mintegy 200 fő részvételével.

A konferencián előadott a Szegedi Tudományegyetem több, nemzetközi szinten is elismert kutatója:
- Pitó Enikő az egyetem innovációs igazgatója rávilágított arra, hol vannak kapcsolódási lehetőségek a KKV-k és akár a nyagvállalatok számára is az egyetemmel,
- Dr. Imreh Szabolcs, az egyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi docense kiemelte a KKV-k, azon belül is főleg az induló válallkozásokban rejlő potenciális lehetőségeket,
- Dr. Gyimes Ernő az egyetem Mérnöki Karának egyetemi docense előadásának fókuszában az élelmiszeripari innovációban rejlő lehetőségek álltak,

Ezen felül beszélt Vadász Csaba, a Csongrád Megyei Önkormányzat megyei főjegyzője is. Előadásában elhangzott, hogy megyei szinten több mint 80 milliárd Ft áll rendelkezésre, amelynek felhasználásban, tervezetten kiemelt szerep jut a KKV-k fejlődésének biztosítására, innovatív megoldások gyakorlatba történő átültetésére, K+F eredmények piaci hasznosítására, valamint a vállalati inkubáció elősegítésére.

A gazdasági szféra részéről több cég képviseltette magát az előadók között, úgy, mint a Fornetti Kft. vagy a PILZE-NAGY Kft., továbbá a K+F szektor részéről a Bay Zoltán Biotechnológiai Intézet is.

Regionális innovációs díjak

2014. november 10-én, a Magyar Tudomány Ünnepe keretében megtartott díjátadó ünnepségre az MTA Pécsi Akadémia Bizottsága székházában került sor, ahol a tudományos élet legjobbjainak kitüntetéseit követően adták át a pécsi és somogyi iparkamara által felajánlott innovációs díjakat és különdíjakat.

A díjat a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, az MTA Pécsi Akadémiai Bizottsága, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, a Pécsi Tudományegyetem és a Dél-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség alapította 2013-ban. A pályázat célja, hogy a dél-dunántúli régióban, illetve az alapítók működési területén létrejött szellemi alkotások, ezen alapuló termékek, szolgáltatások elismerésre, illetve további menedzselésre kerüljenek.

Innovációs Díj kategóriában első díjat nyert Dr. Falussy Lajos munkája, a "Szénszál erősítésű műanyag tipli, hőszigetelő lemezek felfogatásához" elnevezésű pályamű, mely a falról leszakadó hőszigetelő lemezek okozta baleseteket küszöböli ki. Második díjat nyert Vajda Róbert "Gázüzemű konvektorok szabályozása lakásokban és lakóingatlanokban KonvekPRO konvektor szabályozóval" című pályaműve.

Pályázat kategóriában első helyezést nyert a "LEDOLA lámpacsalád", 3D nyomtatással készülő, korszerű és energiatakarékos LED lámpatestek alkalmazásával, a Balaton-Park 2000 Non-profit Kft. munkája, második lett Dr. Falussy Lajos "Egy darabból fröccsöntött kerékpárváz szénszálas műanyagból" című munkája.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | Innostart Holding Kft.
Tagsorszám: | 704.
Cím: | 1115 Budapest, Thallóczy Lajos utca 27.
Vezető: | Györgyi János
Telefon: | 30/519-5621
E-mail: | gyorgyi.janos@innostart.hu

Tevékenység:
Innostart Holding Kft. vagyonkezeléssel foglalkozik.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjak átadása

Az Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjakat a Magyar Tudomány Ünnepe nyitórendezvényén, 2014. november 3-án adta át Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke Budapesten, az Akadémia Dísztermében.

A 2014. évi Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából az Akadémia tudományos osztályainak képviselőiből és a SZTNH díjbizottságának tagjaiból álló kuratórium döntése alapján Akadémiai-Szabadalmi Nívódíj elismerésben részesült, a Fizikai Tudományok Osztálya és a Műszaki Tudományok Osztálya javaslatára:
- Dr. Fried Miklós, az MTA doktora, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete Fotonikai Kutatócsoportjának osztályvezetője.

Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat vehetett át a Kémiai Tudományok Osztálya javaslatára:
- Dr. Vukics Krisztina PhD, gyógyszerkutató vegyészmérnök, a Richter Gedeon Rt. gyógyszerkémiai szerves szintetikus kutatólaboratóriumának osztályvezetője.

Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat kapott az Agrártudományok Osztálya javaslatára:
- Zámboriné dr. Németh Éva, az MTA doktora, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Gyógy- és Aromanövények Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

Szakirodalomfigyelő

Alain Fayolle, Dana T. Redford (szerk.): Handbook On The Entrepreneurial University (A vállalkozói egyetem kézikönyve) - Edward Elgar, 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

Létfontosságú témáról szól e 19 tanulmányt felsorakoztató kötet. Az egyetemek társadalmi-gazdasági helyzete rohamosan változik, hagyományos szerepük pedig egyre erősebben ötvöződik a felsőfokú gyakorlati kompetenciák csúcstechnológiás nagyüzemi előállításával. Erősödik a tendencia, hogy a diploma már nem biztosít munkahelyhez jutást - a diplomásnak nem megtalálnia, hanem kiépítenie kell a helyét, megélhetését a gazdaságban, ezért mindinkább reális azt várni, hogy az egyetemek jól hasznosítható vállalkozási kompetenciák hatékony forrásául szolgáljanak a hallgatóik számára. S amint a szerkesztők is kiemelik, az egyetemeknek a megélhetésükért is egyre jobban integrálódniuk kell a gazdaságba, s annak vállalkozói kultúrájába.

Amint a szerkesztők írják, "Világos, hogy az egyetemeknek sokkal inkább vállalkozóivá kell válniuk, megváltoztatni a stratégiáikat, a szerkezetüket és a gyakorlatukat, a kultúrájukat, és segíteniük mind a hallgatóikat, mind a karok tagjait, hogy fejlesszék a vállalkozói gondolkodásmódjukat és tevékenységeiket. Ez feszültséget gerjeszt a hagyományos szerepfelfogásuk és a szükséges átalakulás között, amellyel kezelni tudják világunk fejlődési trendjeit és komplexitását. (...) Korunk elismeri a "Harmadik küldetés" fontosságát, ami az egyetemeken dolgozó kutatók által létrehozott tudás társadalmi és gazdasági értékké tétele. Ez szükségessé teszi stratégiák, struktúrák és mechanizmusok létrehozását az egyetemeken belül, amelyek előmozdítják a magánszektorba irányuló tudás transzfert. (...) A modern tudásgazdaságban a vállalkozói egyetem az innovációt, a kreativitást és a gazdasági növekedést hajtó központi erőként áll elénk."

A könyvükről: "Sok kutatás vizsgálta a vállalkozói egyetemek témakörét, s e kötet tükrözi e szakirodalom gazdag sokrétűségét. Hisszük, hogy rávilágít, hogyan tudják az egyetemek kidolgozni és megvalósítani a stratégiai változásokat, amelyek jobban támogatják a vállalkozói szellemet és szerepet mind a saját falaik közt, mind azokon kívül. A benne felsorakoztatott esettanulmányokból kibontakozó tudás olyan kérdésekhez kapcsolódik, mint: • Vállalkozói stratégiák a felsőoktatási intézményekben • Az egyetem, az ipar és a kormányzat viszonya • A vállalkozói szellem és felkészültség oktatása • Egyetemi hallgatók és kutatók start-up vállalkozásainak fejlesztése • A vállalkozói tevékenységet szolgáló rendszerek és struktúrák tervezése és megvalósítása."

A felsőfokú szakkönyvek igényességével és előadásmódjával készült kötet első része a vállalkozói egyetem menedzsmentjének és szervezetének kérdéseit tárgyalja, továbbá vállalkozói egyetemek előmozdítását szolgáló ország-specifikus stratégiákat. A második áttekintést ad az egyetemeken megvalósuló vállalkozás-oktatásról, valamint az ezt szolgáló pedagógiai stratégiákról. Számunkra a harmadik rész a legizgalmasabb. Ez a vállalkozói egyetem és a cégek közötti kölcsönhatásokra összpontosít. Az itt sorakozó tanulmányok: • A potenciál, amely egy üzleti angyal egyetemnek és a szellemi tulajdon kiaknázásának előmozdításában rejlik, és megközelítésmód ehhez - egy Wales-i esettanulmány • A tudomány kereskedelmi hasznosítása egyetemi spin-offok útján: egy etikai áttekintés • A kanyargós út: az egyetem hozzájárulása a vállalkozó útjához • A vállalkozás kitanulása és az IBM Universities Business Challenge: egy kísérlet perspektívája • Hová telepítik az egyetemi oktatók és kutatók a cégüket? • Hogyan közelítik meg a vállalkozás oktatás kifejlesztését egyetemi szinten: Dánia esete.

Cságoly Ferenc: Három könyv az építészetről 2. - A hasznosság - Akadémiai Kiadó, 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

Cságoly professzor, akadémikus Három könyv az építészetről 1. - A szépség c. kötetét a Hírlevél 2014/7. számában mutattuk be. E második szintúgy mesterkurzus az építészet funkcionális elemzéséből és ahhoz kapcsolódóan építészettörténetből, örvendetesen sok kultúrtörténeti részlettel gazdagítva, irodalmi idézetekkel is tágítva látókörünket. Mindehhez természetesen példaértékű épületek ismertetésének, elemzésének hosszú sorát vonultatja fel, kitűnő fényképekkel, magyarázó rajzokkal. Mottójaként is szolgálhat záró összegzése a hármas követelmény érvényesítéséről: "Amelyik épület nem működik, az nem épület. (...) Hiába szép, hiába tartós, ha nem működik, akkor nem lehet használni, tehát hiábavaló. A hasznosság, a működőképesség alapvető igény az építészetben, azt is lehet mondani, hogy ez a legfontosabb elvárás. Ez ugyanis minden épületre általánosan és azonos érvényűen igaz. (...) A tartósság és a szépség igénye általános, de nem minden esetben azonos mértékben. A hasznosság viszont igen. Minden épületnek a lehető legjobban kell működnie, kivétel vagy engedmény nincsen."

Olvasmánynak is kitűnő, megragadóan érdekes és kellemes. A leírások mesterien adják vissza az épületek külső megjelenésének és belső tereinek hangulatát - az ember, ezeket olvasva, úgy érzi, maga éli meg a találkozást. Cságoly kézen fogja az olvasót, és nézelődve, magyarázva végigvezeti egy-egy arra különösen érdemes, példaértékű épületen.

Alapvetésül: "Ha a szépség az érzelmekhez szól, akkor a hasznosság a gyakorlatiasság és az ésszerűség kifejeződése. A harmonikus emberben az érzelmek és az értelem világa kiegyensúlyozottan van jelen, a kettő nem egymásnak ellentmondó vagy egymással rivalizáló ellentétesség, hanem éppen egymást kiegészítő tartalmak. Akkor érzünk teljességet, nyugodt harmóniát, ha ez a kettő egymást kiegészítve van jelen, azaz az épület hasznos is és szép is. Gyakran hallható, hogy ami hasznos, az szép is. Akármilyen hangzatos ez a tömör megállapítás, sajnos nem igaz. Matematikai hasonlattal élve a hasznosság és a szépség két különböző halmaz, melyeknek nagy a közös metszete, de vannak különböző elemeik is. Tehát részben igaz ez a mondás, de szép számmal vannak kivételek. Az emberek nagy többsége például egyáltalán nem tartja szépnek a szokatlan formájú ipari épületeket, nagy kéményeikkel, tekervényes csővezetékeikkel - pedig mennyire hasznosak. Ugyanígy nem tartunk szépnek egy hevenyészve összetákolt raktárt vagy egy lecsupaszított barakkot sem, pedig mindkettő lehet hasznos valamilyen formában. Az ellenkező esetre példa, amikor egy épületrész vagy építészeti elem csak és kizárólag a szépség kedvéért létesül, anélkül, hogy a legcsekélyebb értelme vagy haszna lenne. A XIX. század romantikus-eklektikus építészetében például eléggé gyakoriak az olyan tornyocskák, tetőcskék, tagozatok, díszítmények, amelyek lehetnek ugyan szépek, de hogy nem hasznosak, az biztos."

És "Az építészeti mű hasznosságának legalapvetőbb feltétele az épített tér. (...) Az épített tér az építészet sajátos és egyedi jellemzője, az építészet az egyedüli művészeti műfaj, amely téralkotással foglalkozik."

A mondandóban végig jelen van az építészeti alkotás meghatározó jelentőségű kettőssége, amelyet magunk is megérzünk: tereket hoz létre, és ezzel helyeket is alkot. "A térnek képlete, a helynek géniusza van." Könyvéből pedig, a benne sorakozó gondolatmenetek, példák, elemzések révén világosan ráérzünk: a hely géniuszát számunkra a szépség és a hasznosság teremti meg, a kettő együtt teheti különösen értékessé.
A nagy fejezetek: • Alapfogalmak • Az épített tér típusai • Téralakítás • A térrendszerek • Rendeltetések, épülettípusok.

Márai Sándor: Egy polgár vallomásai - Helikon Kiadó, 2013 - Csonkítatlan és cenzúrázatlan kiadás
Dr. Osman Péter ismertetése

A legendás író és irodalomtörténész Hegedüs Géza írja róla A magyar irodalom arcképcsarnoka c. művében (http://mek.oszk.hu/01100/01149/html/): "Sem életében, sem halála óta senki se vitatta, hogy a mi évszázadunk magyar irodalmának egyik legjelentékenyebb alakja. Akik nem kedvelték - és sokan nem kedvelték jobbról is, balról is -, azok is elismerték művészi értékét, gondolatgazdagságát, műveinek hatását az olvasók sokaságára. (...) 1930-tól kezdve Márai az élő regényirodalom élére lendült. (...) Az igazi nagy művek a polgári életforma történelmileg-lélektanilag hiteles látleletei. Egy önéletrajzi regénnyel kezdődik: az "Egy polgár vallomásai"-val."

E mostani kiadáshoz a Helikon honlapjáról: "Mintegy nyolc évtized után vehetik kézbe a magyar olvasók a teljes Egy polgár vallomásai című regényt, Márai Sándor remekművének eddigi cenzúrázott változata helyett. Kovács Attila Zoltán, a kiadó irodalmi vezetője elmondta, hogy a művet egy bírósági procedúra után cenzúrázta az író. "Márai később túl is lőtt a célon, gondolom azért, hogy elkerülje a további pereket, ezért további részeket, egész fejezeteket, kortársairól írt jellemzéseket, titkos történeteket húzott ki a szövegből". Felidézte, a maga korában az Egy polgár vallomásai botránykönyvnek számított. A teljes mű ma szintén meglepetést fog okozni, hiszen Márai szokatlan őszinteséggel, kitárulkozással viszi tovább a vallomás műfaját." Jegyezzük meg: 34 éves a megjelenéskor, élete nagyobb és sokkal nehezebb része még előtte állt.

A kötet őszintesége Márai műveinek mindvégig alapvető vonását követi: a sem önmagát, sem a társadalmi értékeket nem kímélő szókimondást. A gyermekkorától apja haláláig tárja elénk az életét, a kort, amely azt meghatározta, s a született polgár útját egy nagy, mindinkább kényszerű és keserű kalanddá tette. "S utolsó pillanatig, amíg a betűt leírnom engedik, tanúskodni akarok erről: hogy volt egy kor és élt néhány nemzedék, mely az értelem diadalát hirdette az ösztönök felett, s hitt a szellem ellenálló erejében... láttam és hallottam Európát, megéltem egy kultúrát... kaphattam-e sokkal többet az élettől?"
A kassai gyermekkor a mai szemmel szinte nyájas, derűs világot idéz. Különös érdekessége a velük egy házban működő bank leírása. S egy másik karakteres részlet: "Az utcai szerelemnek e két zárt intézete között, végig az alacsony házakkal beépített Virág utcán, tucatjával működtek még magánvállalkozások, a szerelemnek afféle mozgó árusai." Ám alig telik el három, végletesen és végzetesen sűrű évtized, és Márai már így vall: "Mert a világ, amelyben éltem, maga sem hitt többé a "béké"-ben, sem a gyógyulásban. A megriadt kispolgár szűkölt mindenfelé a világban (...) Rettegő és gyanakvó világban élek, amelyben államférfiak időről időre haladékot adnak még az emberiségnek, mintegy hivatalosan biztatják, hogy még egyszer bevetheti búzával a földeket, írhat még egy könyvet vagy építhet még egy hidat; ebben a permanens veszélyhelyzetben telik el élet és munka. Az osztály, amelybe születtem, összemosódik a feltörő osztályokkal; kultúrájának szintje az utolsó húsz esztendőben ijesztően zuhant, a civilizált ember igényérzete kihalóban. Az eszmények, amelyekben hinni tanultam, mint megvetett ócskaságok kerülnek nap mint nap szemétdombra; a nyájösztön rémuralma terjed el az egykori civilizáció óriási területei fölött." Mi történt közben? Erről szól e vallomások megragadóan életteli, sokszínű, sok helyszínű szövete, sok egyéb közt a müncheni forradalom utáni megtorlásokról, a háború utáni "kimerült, alélt és oly jóhiszemű" Berlin csillogó káoszáról, a párizsi hat évről, Mussolini és az olasz fasizmus felemelkedéséről - a polgár és Európa sodródásáról.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Euroastra.hu, 2014. október 30., csütörtök
“A magyar ötleteknek helye van az amerikai piacon!" -- Nyílt beszámolót tartottak a Traction Tribe akcelerátorház startupjai

U-szeged.hu, 2014. november 3., hétfő
Szuperszámítógépes háttér segíti az innovációt az SZTE-n is

U-szeged.hu, 2014. november 3., hétfő
A messze látó tudományról szól 2014-ben a Magyar Tudomány Ünnepe

Innoportal.hu, 2014. november 3., hétfő
Regionális innovációs ügynökségetet alapít a Debreceni Egyetem és az Iparkamara

Hirado.hu, 2014. november 3., hétfő
Regionális innovációs ügynökséget hoz létre a DE és a megyei iparkamara

Hirado.hu, 2014. november 3., hétfő
Előnyben az új termékkel kecsegtető kutatások

Haon.hu, 2014. november 3., hétfő
Innovációs ügynökséget hoz létre a Debreceni Egyetem és a Kereskedelmi és Iparkamara

Hajdupress.hu, 2014. november 3., hétfő
Regionális innovációs ügynökséget hoz létre a Debreceni Egyetem és a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Dehir.hu, 2014. november 3., hétfő
Hármas házasság: összefognak a vállalkozók, az egyetemmel és a várossal

Digitalhungary.hu, 2014. november 3., hétfő
Amerikából jöttem, mesterségem címere: startupper

Boon.hu, 2014. november 3., hétfő
Kinevezték a Miskolci Egyetem kancellárját

Promenad.hu, 2014. november 3., hétfő
Vizsgálja a Miniszterelnökség az Öveges program körüli szabálytalanságokat

Mno.hu, 2014. november 3., hétfő
Jól teljesít az ország
"...A bizottsági vitában nagy hangsúlyt kapott a kutatás-fejlesztésre fordított források elosztásnak javítása, hogy azok eljussanak a kkv-k szintjére is..."

Figyelo.hu, 2014. november 3., hétfő
Partnerek az innovációban
"...a Szellemi Tulajdon Világszervezete nemrég közzétett egy nemzetközi felmérést, amelyben többek közt megállapították, hogy a magyar innováció hatékonyságában kiemelkedik a nemzetközi mezőnyből, vagyis a befektetett erőforrásokhoz képest az itthon megjelenő újdonságok száma viszonylag magas..."

Figyelo.hu, 2014. november 3., hétfő
Középkori egyetemből XXI. századi kutatóegyetem

Piacesprofit.hu, 2014. november 3., hétfő
Pénz van, irány a nagyvilág!

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. november 3., hétfő
Mától egy hónapon keresztül tart a Magyar Tudomány Ünnepe

Mr1-Kossuth Rádió, Reggeli Hírek, 2014. november 3., hétfő
Stabilitást teremt a kutatás-fejlesztésről és innovációról szóló törvényjavaslat, amelynek általános vitája ma kezdődik a parlamentben, közölte Pálinkás József

Mr1-Kossuth Rádió, Déli Krónika, 2014. november 3., hétfő
Szombathelyen kezdődik az országban elsőként duális gépészmérnök képzés jövő évtől

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. november 3., hétfő
Az általános vitával ma megkezdődik a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény tárgyalása

Mr1-Kossuth Rádió, Délelőtti Krónika, 2014. november 3., hétfő
A kormány célja, hogy 2020-ra Magyarország nemzeti össztermékének a mostaninál nagyobb hányadát költse kutatásfejlesztésre és innovációra, mondta Pálinkás József

Magyar Hírlap, 2014. november 4., kedd, 10. oldal
Megőriznénk önállóságunkat
Magyarország fejlődik, de a folytatáshoz az is kell, hogy az unió ne korlátozza gazdasági autonómiánkat
"...Magyarország az átlag felett teljesíti az Európa 2020 stratégia célkitűzéseit, de a folytatáshoz az is kell, hogy a sikeres országokat az unió ne korlátozza a gazdasági autonómiájukban. Nem vált az EU a világ legversenyképesebb régiójává, és a foglalkoztatás is csak szerényen növekedett..."

Magyar Hírlap, 2014. november 4., kedd, 12. oldal
Mindennapi tudomány az Akadémián
"...A társadalom minél szélesebb rétegeivel kell megismertetni a tudományos gondolkodásmódot, a fiataloknak pedig megmutatni, hogy a felfedezés szépség, és igazi kihívásokkal jár - mondta tegnap Lovász László..."

Vas Népe, 2014. november 4., kedd, 2. oldal
Gépészmérnöki pályára menne?
"...Nő a műszaki felsőoktatásba jelentkezők száma, egyre többen érdeklődnek a gépészmérnöki pálya, a mechatronika iránt..."

Mno.hu, 2014. november 4., kedd
Hajnalig üléseztek a Parlamentben
"...Terítékre került még a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvényjavaslat, amelyet L. Simon László ismertetett. A Miniszterelnökség államtitkára szerint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal irányításával egységesítenék a tudományirányítás és támogatás rendszerét, hogy megszüntessék a gazdaságilag is kiemelt szektor széttagoltságát..."

Napigazdasag.hu, 2014. november 4., kedd
Ötszázmilliós magyar-román zöldenergiás projekt zárult
"...Megújuló energiák hasznosítására innovációs központokat hoztak létre 1,7 millió euró, vagyis több mint 520 millió forint értékben, a magyar-román koprodukciós projektet 90 százalékot meghaladó mértékben az Európai Unió finanszírozta. Az egyik központ a Hajdú-Bihar megyei Tégláson, a másik a romániai Fugyivásárhelyen valósult meg..."

Itbusiness.hu, 2014. november 4., kedd
Szavazzanak a SmartVineyard-ra!

Insiderblog.hu, 2014. november 4., kedd
Figyelő konferencia most csütörtökön: Startupok vs. nagyvállalatok
"...Idén, a Figyelő TOP200 projekt középpontjában az innováció áll. A délutáni szekciók arra fókuszálnak, hogy a magyarországi vállalatok hogyan tudnak élni a kutatási és fejlesztési pénzekkel, illetve milyen együttműködést alakítanak ki a hazai kkv-kal és felsőoktatási műhelyekkel..."

Computerworld.hu, 2014. november 4., kedd
Innovációs Audit és Innovatív Vállalkozás minősítés az Üzletfejlesztési Díjban

Insiderblog.hu, 2014. november 4., kedd
Figyelő konferencia most csütörtökön: Startupok vs. nagyvállalatok

Pannonnovum.hu, 2014. november 4., kedd
Megalkották a Nemzeti Virtuális Laboratóriumot

Fejér Megyei Hírlap, 2014. november 5., szerda, 6. oldal
Az innováció a kulcs
"...Az innováció, a fejlődés fontosságáról, a pályázati lehetőségekről volt szó a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tegnapi rendezvényén..."

Innotéka, 2014. november 5., szerda, 22. oldal
Ifjú tudósokat keresnek
"...Meghirdette a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ). Ebben az egyedülálló versenyben nincs megadott feladat, a fiataloknak maguknak kell megtalálniuk a problémát, amelyet érdekesnek tartanak, ehhez pedig találékonyság, lelemény szükségeltetik..."

Innotéka, 2014. november 5., szerda, 24-25. oldal
Innotrends Hungary 2014

Innotéka, 2014. november 5., szerda, 42. oldal
Együtt formáljuk a jövőt
"...A National Instruments (NI) olyan hardvereket és szoftvereket nyújt a diákok számára, melyeknek segítségével képesek kísérleteket végezni, az elméleti síkon és a szimuláción túlmutatni, illetve megtapasztalni, hogy milyen is a mérnöki munka a gyakorlatban..."

Elektronet, 2014. november 5., szerda, 50. oldal
A Samsung Zrt. megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel

Magyar Hírlap, 2014. november 5., szerda, 2. oldal
Jó irányba tart a felsőoktatás az LMP szerint

Magyar Hírlap, 2014. november 5., szerda, 10. oldal
Ahol összeszerelés folyik, ott mindig van magyar beszállító
"...A kormánynak az a célkitűzése, hogy 2020-ra a nemzeti össztermék (GDP) harminc százalékát az ipar adja. Az ellenzéki kritikákkal, amelyek az újraiparosítást érik, érdemben nem tud mit kezdeni a gazdaságszabályozásért felelős államtitkár. Glattfelder Béla lapunknak úgy fogalmazott, a forrásokat hatékonyan kell rendelkezésre bocsátani, így az ipar még tovább fejlődhet..."

Magyar Hírlap, 2014. november 5., szerda, 10. oldal
Az újraiparosítás a gazdaságpolitika egyik sarokköve
"...Nemcsak Magyarországon, hanem Európában is szükség van az újraiparosításra. Ezzel lehet ugyanis a versenyképességet megalapozni. Magyarország az újraiparosítás érdekében több tucat stratégiai megállapodást kötött már, számuk hamarosan eléri az ötvenet..."

Napigazdasag.hu, 2014. november 5., szerda
Jelentősen több forrás jut kutatás-fejlesztésre és innovációra

Klubradio.hu, 2014. november 5., szerda
Na, ehhez mit szól az MTA?
"...Az OTKA januártól ugyanis a kormányhivatali jogállású Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatalba olvad. Ennek vezetője a volt MTA-elnök Pálinkás József lesz..."

Hirado.hu, 2014. november 5., szerda
Pálinkás: Több pénz jut innovációra

Hirado.hu, 2014. november 5., szerda
Németh Tamás akadémikus: felelősséggel tartozunk a jövendő nemzedékekért

Elemzeskozpont.hu, 2014. november 5., szerda
Pálinkás: jelentősen több forrás jut kutatás-fejlesztésre és innovációra

Blikk.hu, 2014. november 5., szerda
Több pénz jut kutatásra

Mno.hu, 2014. november 5., szerda
Több juthat kutatás-fejlesztésre

Orientpress.hu, 2014. november 5., szerda
Pálinkás: több jut kutatás-fejlesztésre és innovációra

Mon.hu, 2014. november 5., szerda
Pálinkás: jelentősen több forrás jut kutatás-fejlesztésre és innovációra

Szon.hu, 2014. november 5., szerda
Pálinkás: jelentősen több forrás jut kutatás-fejlesztésre és innovációra

Haon.hu, 2014. november 5., szerda
Pálinkás: jelentősen több forrás jut kutatás-fejlesztésre és innovációra

Boon.hu, 2014. november 5., szerda
Pálinkás: jelentősen több forrás jut kutatás-fejlesztésre és innovációra

Weborvos.hu, 2014. november 5., szerda
Több forrás jut kutatás-fejlesztésre, innovációra

Insiderblog.hu, 2014. november 5., szerda
Innováció Pécsett

Inforadio.hu, 2014. november 5., szerda
A tudomány ünnepe: felelősség a jövendő nemzedékekért

Inforadio.hu, 2014. november 5., szerda
Pálinkás József: szeretnénk, ha Budapest felkerülne a szoftverfejlesztés világtérképére

Figyelo.hu, 2014. november 5., szerda
TOP200: Innováció a gyakorlatban - Program

Eduline.hu, 2014. november 5., szerda
Továbbtanulnál? Minden infó az egyetemi-főiskolai felvételiről
"...Az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken elért 1-3. helyezésért 20 többletpont jár, az Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért 1-3. helyezésért pedig 30 többletpontot kaphattok. 30 többletpontot kaphattok az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért helyezésért, ha a szakiránynak megfelelően tanultak tovább, és a szakmai vizsga egésze alól felmentést kaptatok..."

Bitport.hu, 2014. november 5., szerda
A leginnovatívabb iparág: az IT-val átszőtt autóipar

Hvg.hu, 2014. november 5., szerda
Tőkére van szüksége? Most érdemes a kockázati tőkéseknél kopogtatni!

Portfolio.hu, 2014. november 5., szerda
Kockázati tőke, mint exportfinanszírozási eszköz?

Pannonnovum.hu, 2014. november 5., szerda
Diákpályázat védjegykampány középiskolásoknak

Mr1-Kossuth Rádió, déli Krónika, 2014. november 5., szerda
A munkahelyteremtést és a technológiai fejlesztést egyszerre megvalósítható pályázatokra számítanak a vállalkozások

Mr1-Kossuth Rádió, esti Krónika, 2014. november 5., szerda
A kormány célja, hogy 2018-ig húsz autóipari innovációs központ legyen az országban

KlubRádió - Megbeszéljük, 2014. november 5., szerda
Holnap jelenik meg Váradi András cikke arról, hogy megszüntetik az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokat

M1, Híradó délben, 2014. november 5., szerda
A korábbinál sokkal több forrás jut majd kutatás-fejlesztésre és innovációra, mondta Kurucz Éva

Duna TV, Déli Híradó, 2014. november 5., szerda
Korábbinál sokkal több forrás jut majd kutatás-fejlesztésre és innovációra

Magyar Nemzet, 2014. november 6., csütörtök, 13. oldal
Elektromos hajtással előz a hazai autóipar
A kormány célja, hogy öt év múlva harminc innovációs központja legyen a járműgyártásnak
"...A jövőben is a magyar gazdaság húzóágazata lesz a járműipar - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a magyarországi gyártók és beszállítók szakkiállításán. Az iparág technológiai váltás kapujában áll, ez a magyar gyártók, kutatóközpontok és képzési helyek számára nagy lehetőséget jelent..."

Magyar Hírlap, 2014. november 6., csütörtök, 10. oldal
Több pénz a kutatásra és a fejlesztésre

Magyar Hírlap, 2014. november 6., csütörtök, 10. oldal
Autós innovációs központ leszünk

Napi Gazdaság, 2014. november 6., csütörtök, 2. oldal
Több mint 700 milliárd jut k+f+i-re

Népszabadság, 2014. november 6., csütörtök, 10. oldal
Merénylet a tudomány ellen

Figyelő, 2014. november 6., csütörtök, 22. oldal
Innovációból soha nem elég
"...Árvai Péter, a Prezi egyik alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy a semmiből szinte pillanatok alatt kinövő startupoktól a nagyvállalatoknak is muszáj tanulniuk, ha nem akarnak csődbe menni..."

Figyelő, 2014. november 6., csütörtök, 38-40. oldal
Miért éppen Ausztria?
Határon átnyúló cégépítés
"...Osztrák-magyar vállalkozásként sokkal jobb eséllyel jut a világpiacra egy a Semmelweis Egyetemen indult projekt. A Lacerta Technologies a csontpótlásban kínál új megoldásokat. A biotech startup Ausztriában 1,2 millió euró magvető tőkéhez jutott, miközben a fejlesztést itthon tartja..."

Figyelő, 2014. november 6., csütörtök, 36-37. oldal
Két óra, két világ
Európai startupseregszemle
"...Pesttől bő kétórányira, az osztrák fővárosban rendezték meg a múlt héten a Pioneers Festivalt, a kontinens legnagyobb technológiai-innovációs vállalkozásainak szóló konferenciát. Az újra a Hofburgban megtartott mintegy 3000 fős rendezvény résztvevői többségének az ott bemutatott repülő autó jut majd az eszébe. Ám a hazai innovatív cégeknek egészen mást adott a bécsi megjelenés..."

Új Néplap, 2014. november 6., csütörtök, 5. oldal
Pálinkás: több jut majd k+f+i-re, és átláthatóbb lesz a pénzek elosztása

Székely Hírmondó, 2014. november 6., csütörtök, 6. oldal
Bustya Attila újabb sikere
"...A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (közismertebb nevén Tusványos) megrendezésre került Hackathon in the box vetélkedőn az első helyen végzett, és ennek köszönhetően kiállítóhelyet nyert a Nemzeti Innovációs Hivatal budapesti Innotrends kiállításán. Bustya a kiállításon már két új modellel szerepelt: az egyik 107 percig képes a levegőben maradni, a másik pedig 100 km/h fölötti sebességgel repül..."

Napló, 2014. november 6., csütörtök, 6. oldal
Egyetlen megoldásként a különböző ismeretekkel bíró vállalkozók összefognak

Fejér Megyei Hírlap, 2014. november 6., csütörtök, 6. oldal
Több pénz jut majd az innovációra

Dunaújvárosi Hírlap, 2014. november 6., csütörtök, 4. oldal
Innovációról a kamaránál

Haszon Magazin, 2014. november 6., csütörtök, 63. oldal
Elkészült a Nemzeti Innovációs Hivatal startup térképe

Hvg, 2014. november 6., csütörtök, 93. oldal
Vállalati k+f kiadások

Godolloi-hirek.hu, 2014. november 6., csütörtök
Terítéken Gödöllő fejlesztési tervei és az innovációs pályázatok

Pecsicivil.hu, 2014. november 6., csütörtök
Semmelweis Innovációs Díj tervezése

Figyelo.hu, 2014. november 6., csütörtök
Két óra, két világ

Figyelo.hu, 2014. november 6., csütörtök
Innovációból soha nem elég

Figyelo.hu, 2014. november 6., csütörtök
Alaposan megújul az innovációs politika

Figyelo.hu, 2014. november 6., csütörtök
Hogyan osztják el az uniós pénzeket?

Figyelo.hu, 2014. november 6., csütörtök
Innovációra éhes cégek

Figyelo.hu, 2014. november 6., csütörtök
Ismerd meg a piacodat!

Figyelo.hu, 2014. november 6., csütörtök
Az innováció színes és fonkája

Figyelo.hu, 2014. november 6., csütörtök
Új irányt vesz az innovációs politika - Fotók!

Feol.hu, 2014. november 6., csütörtök
Pálinkás: jelentősen több forrás jut kutatás-fejlesztésre és innovációra

Feol.hu, 2014. november 6., csütörtök
Innovációs díj

Zaol.hu, 2014. november 6., csütörtök
A magyar tudomány napja alkalmából - Előadások az élet legkülönfélébb területeiről

Veszpremtv.hu, 2014. november 6., csütörtök
Tudomány napja az egyetemen

Klubradio.hu, 2014. november 6., csütörtök
Az új hivatal ugyanúgy fog működni, mint az OTKA - Pálinkás

Itextreme.hu, 2014. november 6., csütörtök
Tudomány Napja a Pannon Egyetemen

Hirado.hu, 2014. november 6., csütörtök
Ericsson: a fejlett távközlési infrastruktúra erősíti a versenyképességet

Haon.hu, 2014. november 6., csütörtök
Debrecenben is ünneplik a tudományt

Edupress.hu, 2014. november 6., csütörtök
Hanghullámok és tésztahíd a Dunaújvárosi Főiskolán
"...Kilenc konferencia, karrier nap, innovációs készségek versenye, könyvbemutató, Kutatók Éjszakája, valamint kerekasztal-beszélgetés várja november 10. és 14. között a Dunaújvárosi Főiskolán mindazokat, akik érdeklődnek a tudományok izgalmas világa iránt..."

Veol.hu, 2014. november 6., csütörtök
Kutatni nemcsak hasznos, de érdekes is

Szekesfehervar.hu, 2014. november 6., csütörtök
Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program - november 12-től adhatók be a pályázatok

Nol.hu, 2014. november 6., csütörtök
Merénylet a tudomány ellen

Magyarhirlap.hu, 2014. november 6., csütörtök
A jövő kulcsa a kutatás-fejlesztés

Inforadio.hu, 2014. november 6., csütörtök
Palkovics: a jövő kulcsa a kutatás-fejlesztésben rejlik

Eduline.hu, 2014. november 6., csütörtök
Nagy tervei vannak a felsőoktatási államtitkárnak

Eduline.hu, 2014. november 6., csütörtök
Keresztféléves felvételi: hány pont jár az OKTV-helyezésért?
"...Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért legalább 3. helyezésért 30 pluszpont jár, az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken egyéni versenyzőként elért 1-3. helyezésért pedig 20 pont jár..."

Insiderblog.hu, 2014. november 6., csütörtök
Az Intelnél egy magyar startup - lájkkal segítheted őket!

Insiderblog.hu, 2014. november 6., csütörtök
Újabb fontos díjat kapott a Prezi

KlubRádió, Megbeszéljük, 2014. november 6., csütörtök
Megszűnik az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok rendszere

KlubRádió, Megbeszéljük, 2014. november 6., csütörtök
Mit jelent az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok megszűnése?

Mr1-Kossuth Rádió, Reggeli Hírek, 2014. november 6., csütörtök
A korábbinál sokkal több forrás jut majd kutatás-fejlesztésre és innovációra, mondta Kurucz Éva

Mr1-Kossuth Rádió, Délelőtti Krónika, 2014. november 6., csütörtök
A korábbinál sokkal több forrás jut majd kutatás-fejlesztésre és innovációra, mondta a kormányszóvivő

Katolikus Rádió, Hírtükör, 2014. november 6., csütörtök
Sajtótájékoztató keretében mutatta be Vargha Tamás az új Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot

M1, Híradó reggel, 2014. november 6., csütörtök
Sokkal több pénz jut majd kutatás-fejlesztésre és innovációra

M1, Az Este, 2014. november 6., csütörtök
A korábbinál sokkal több pénz jut majd kutatás-fejlesztésre és innovációra

Metropol, 2014. november 7., péntek, 9. oldal)
Mennyire lát messze a tudomány
"...November 3-tól négy héten át a jövőbe mutató akadémiai kutatásokat, felfedezéseket, tudományos eredményeket mutatja be a nagyközönségnek a Magyar Tudomány Ünnepe. Az országszerte számos rendezvényt kínáló esemény célkitűzéseiről Lovász László, az MTA elnöke beszélt..."

Magyar Hírlap, 2014. november 7., péntek, 3. oldal
Megduplázná a kutatási-fejlesztési pénzeket a kormány

Zalai Hírlap, 2014. november 7., péntek, 2. oldal
A magyar tudomány napja alkalmából

Napló, 2014. november 7., péntek, 1-2. oldal
A tudomány napja

Napló, 2014. november 7., péntek, 6. oldal
Konferencia az innovációról

Hajdú-Bihari Napló, 2014. november 7., péntek, 11. oldal
Ünneplik a tudományt

Kelet-Magyarország, 2014. november 7., péntek, 8. oldal
Innovációs központ a régiónak

Élet és Irodalom, 2014. november 7., péntek, 8. oldal
OTKA-sirató

Napi Gazdaság, 2014. november 7., péntek, Lengyelország, 12+13. oldal
Stabil alapok megfelelő támogatással
"...Az erős gazdaságnak, a magasan képzett szakembereknek, a jól kidolgozott beruházásösztönzésnek és támogatásoknak köszönhetően az ország egyre több külföldi befektetőt vonz..."

Veszprémi 7 nap, 2014. november 7., péntek, 1+8. oldal
Ünnepség volt az egyetemen
"...A mai 37 ezres kutatói létszámot 56 ezerre növelnék, a területre fordított összeget pedig megdupláznák 2020-ra, mondta Palkovics László államtitkár a Magyar Tudomány Napja alkalmából tartott ünnepségen csütörtökön a Pannon Egyetemen..."

Erdely.ma, 2014. november 7., péntek
Regionális innovációs vásár és kiállítás az Aradi Expóban

Ma.hu, 2014. november 7., péntek
Indulnak a K+F+I-s pályázatok!

Mediainfo.hu, 2014. november 7., péntek
Indul a Kutatók a Neten 2014

Ma.hu, 2014. november 7., péntek
Indulnak a K+F+I-s pályázatok!

Hirado.hu, 2014. november 7., péntek
Hétfőtől indul a Kutatók a neten 2014

Heol.hu, 2014. november 7., péntek
Magyar Tudomány Ünnepe a Károly Róbert Főiskolán

Edupress.hu, 2014. november 7., péntek
Parragh László: a fejlődés záloga a minőségi felsőoktatás

Mno.hu, 2014. november 7., péntek
Mi kell a további fejlődéshez?

Kapos.hu, 2014. november 7., péntek
Kutatók előre!

Hir6.hu, 2014. november 7., péntek
A fejlődés záloga a minőségi felsőoktatás

Insiderblog.hu, 2014. november 7., péntek
WoW! Magyar start-up-ok a világban!

Kossuth Rádió: Déli Krónika, 2014. november 7., péntek
A kormány az új uniós költségvetési ciklusban a korábbi összeg kétszeresét, hétszázmilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre és innovációra

Mr1-Kossuth Rádió, Ütköző, 2014. november 7., péntek
A jegybank növekedési hitelprogramjának második ütemében 452 milliárd forint jutott kis- és közepes vállalkozásokhoz

Mr1-Kossuth Rádió, Délutáni krónika, 2014. november 7., péntek
A minőségi felsőoktatás és kutatásfejlesztés megteremtését nevezte Parragh László az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának

Katolikus Rádió, Hírtükör, 2014. november 7., péntek
Sajtótájékoztató keretében mutatta be Vargha Tamás az új Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot

M1, Híradó este, 2014. november 7., péntek
A minőségi felsőoktatás és kutatásfejlesztés megteremtését nevezte Parragh László az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának

ECHO TV, Hírek, 2014. november 7., péntek
A Magyar Tudományos Akadémia az elmúlt években számos olyan változtatást hajtott végre, amelyek ahhoz is hozzájárulnak, hogy valódi partnerként tudjon együttműködni a vállalatokkal, mondta Lovász László

Duna TV, Esti Híradó, 2014. november 7., péntek
A minőségi felsőoktatás és kutatásfejlesztés megteremtését nevezte Parragh László az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának

HVG, 2014. november 8., szombat, 20-21. oldal
Elnöki rendszer
Kutatási mamuthivatal alakul
"...Pálinkás József egykori MTA- elnök kerülhet az új kutatási hivatal élére - aminek tervét éppen ő dolgozta ki..."

HVG, 2014. november 8., szombat, 78. oldal
Az NI a hazai innováció elkötelezett támogatója
"...Októberben zárult le a nemzeti K+F+I prioritásokat rögzítő Intelligens Szakosodási Stratégia tervezetének társadalmi egyeztetése, amelynek egyik legizgalmasabb felvetése egy "nyitott laboratórium" pilot-program KKV-k számára. A kormányzati kezdeményezés igazolja az NI Hungary Kft. innovációs stratégiáját, hiszen az elektronikai gyártó szeptemberben adta át saját Nyitott Laboratóriumát..."

HVG, 2014. november 8., szombat, 93. oldal
Vállalati k+f kiadások

Blikk, 2014. november 8., szombat, 3. oldal
A legnépszerűbbek közé került a Rubik-kocka

Nógrád Megyei Hírlap, 2014. november 8., szombat, 4. oldal
Magyar Tudomány Ünnepe a Károly Róbert Főiskolán
"...A Magyar Tudomány Ünnepe országos rendezvénysorozat részeként a Károly Róbert Főiskola november 11-én, kedden "Fenntarthatósági kihívások" címmel tudományos ülést rendez. A Magyar Tudományos Akadémia által 11 éve elindított rendezvénysorozat 2014-ben a messze látó tudományról szól, azokról a kutatásokról, amelyek révén a tudomány művelői felelős válaszokat adhatnak a jövőnek..."

Pecsinapilap.hu, 2014. november 8., szombat
Török delegáció érkezett Pécsre: az innovációs fejlesztésekkel ismerkedtek

Figyelo.hu, 2014. november 8., szombat
Átadták a TOP200-díjakat - Fotók!
"...Változatlan felállásban és a korábbi években kialakított módszer mentén döntött az idén is a zsűri a Figyelő 2014-es díjazottairól..."

Pecsiujsag.hu, 2014. november 8., szombat
Zöld beruházásokat tanulmányoztak a törökök Pécsett

Magyarszo.com, 2014. november 9., vasárnap
Varsót is meghódítva
A magyarkanizsai Rozsnyik Szabolcs különdíjjal tért haza az EU Fiatal Tudósok Versenyéről
"...Szabolcs saját bevallása szerint mindig is érdeklődött a természettudományok iránt, a kémia iránti vonzalma viszont csak akkor kezdett kialakulni, amikor a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumba iratkozott, ahol az intézmény kémiatanára, Szórád Endre már első osztályos korában felhívta a figyelmét a kémiaszakkörre, és - ahogyan fogalmazott - ott kezdődött minden. Aztán egymást követték a különböző megmérettetések, amelyeken rendre sikeresen szerepelt, köztük az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen is, amely gyakorlatilag az EU Fiatal Kutatók Versenye előselejtezőjének tekinthető, hiszen a legjobb három pályamunka szerzője lehetőséget kap arra, hogy képviselje Magyarországot az európai szintű megmérettetésen, magyarázta Szabolcs, hozzátéve, ezen a versenyen mindenki csak egyszer vehet részt, éppen ezért nagyon örül annak, hogy idén neki is lehetősége nyílt erre..."

Veol.hu, 2014. november 9., vasárnap
Programok, rendezvények Veszprém megyében november 10-től
"...A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának támogatásával Ötlettől a megvalósításig címmel innovációs és szellemitulajdon-védelmi konferenciát szervez 2014. november 27-én 9,30 órától..."

Hvg.hu, 2014. november 9., vasárnap
Tényleg látványos tech kiállítás nyílik Budapesten

Figyelo.hu, 2014. november 9., vasárnap
Debreceni innovációval a Google okosszemüvegére

Insiderblog.hu, 2014. november 9., vasárnap
WoW! Magyar start-up-ok - 2. rész

Magyar Nemzet, 2014. november 10., hétfő, 6. oldal
Új testület szólhat bele a rektorválasztásba
Palkovics László felsőoktatási államtitkár: Szükségtelen, hogy az egyetemek saját cégeken keresztül vállalkozzanak

Dunaújvárosi Hírlap, 2014. november 10., hétfő, 6. oldal
Innovációról a kamaránál

Dunaújvárosi Hírlap, 2014. november 10., hétfő, 3. oldal
A tudomány mindenkié

Heves Megyei Hírlap, 2014. november 10., hétfő, 4. oldal
A Magyar Tudomány Ünnepe a Károly Róbert Főiskolán

Napigazdasag.hu, 2014. november 10., hétfő
Mától lehet pályázni uniós pénzekre

Napigazdasag.hu, 2014. november 10., hétfő
Jelentősen nőttek a K+F ráfordítások

Duol.hu, 2014. november 10., hétfő
A tudomány mindenkié - Hétfőn kezdődik a főiskola tudományos-ismeretterjesztő sorozata

Technokrata.hu, 2014. november 10., hétfő
Már közeledik a CES 2015: jönnek a jövő év legforróbb tech trendjei

Insiderblog.hu, 2014. november 10., hétfő
Minden harmadik fiatal vállalkozna Magyarországon

Mno.hu, 2014. november 10., hétfő
420 milliárdot tett ki a K+F-ráfordítások összege

Hirado.hu, 2014. november 10., hétfő
Nőttek a K+F ráfordítások

U-szeged.hu, 2014. november 10., hétfő
Az informatikai fejlődés kettősségéről hallhattunk a tudományünnep szegedi nyitányán

Tozsdeforum.hu, 2014. november 10., hétfő
Több pénz jutott kutatás-fejlesztésre

Stop.hu, 2014. november 10., hétfő
Nőttek a kutatás-fejlesztési (K+F) ráfordítások 2013-ban

Elemzeskozpont.hu, 2014. november 10., hétfő
KSH: jelentősen nőttek a K+F ráfordítások 2013-ban

Mon.hu, 2014. november 10., hétfő
A Magyar Nemzeti Múzeumba került a Masat-1 makettje

Digitalhungary.hu, 2014. november 10., hétfő
Milyen az igazi vállalkozó? Mi tesz sikeressé egy vállalkozást?

Delmagyar.hu, 2014. november 10., hétfő
Tudósnak lenni "tök zsír"
"...Ünnepélyesen megnyitották az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) székházában hétfőn a Magyar Tudomány Ünnepe helyi programsorozatát..."

Dehir.hu, 2014. november 10., hétfő
Innovációs díj járt a hőszivattyús forróvíztárolóért
"...A téglási Hajdu Zrt. kapta idén a megyéből az Észak-alföldi Regionális Innovációs Díjat. Az elismerést a Magyar Tudomány Napja alkalmából adták át az Atommagkutató Intézetben..."

Szegedma.hu, 2014. november 10., hétfő
Egy napkollektor és egy talajorganizátor pályázat kapta a Dél-alföldi Innovációs Díjat

Feol.hu, 2014. november 10., hétfő
Az iparágak jövőjét alakító kutatásokról az Akadémián

Duol.hu, 2014. november 10., hétfő
A tudomány hetén

Lánchíd Rádió, Esti Híradó, 2014. november 10., hétfő
Hatalmas előrelépést jelentene Magyarország számára, ha csatlakozni tudna az Európai Űrügynökséghez

Magyar Hírlap, 2014. november 11., kedd, 12. oldal
Történelmet írt a magyar műhold

Magyar Hírlap, 2014. november 11., kedd, 12. oldal
Kutatásokat mozgató erők
"...Hogyan inspirálhatják a kutatási eredmények a technológiai fejlesztéseket - e fő kérdésről osztották meg gondolataikat a gyógyszeriparban, az információtechnológiában, az energiaszektorban, a járműgyártásban, valamint a kutatásokban is alkalmazható csúcstechnológia megújításában élen járó cégek vezetői A tudomány megrendelői című konferencián..."

Magyar Nemzet, 2014. november 11., kedd, 2. oldal
Múzeumban a Masat-1 makettje

Magyar Nemzet, 2014. november 11., kedd, 10. oldal
A tudáshiány a legnagyobb probléma
Budapesten tartott előadást a Columbia Egyetem Nobel-díjas közgazdászprofesszora
"...Lehet-e illiberális demokráciában igazságos és fenntartható jólét? Erre a kérdésre kereste a választ tegnapi budapesti előadásában Joseph Stiglitz. A sztárközgazdász válasza, hogy nem; szerinte a fejlődés kulcsa a tudás. Mint mondta, ezt jól példázzák azok az államok, amelyek elsősorban a technológiai fejlesztésre költenek..."

Népszava, 2014. november 11., kedd, 16. oldal
A Nemzeti Múzeumba került a Masat-1

Világgazdaság, 2014. november 11., kedd, 3. oldal
Tavaly óriásit ugrottak a kutatásra és fejlesztésre fordított kiadások
"...KSH Az elmúlt tíz évben nem növekedett olyan gyorsan a kutatás- fejlesztésre szánt összeg, mint tavaly. A KSH szerint 420 milliárd forint volt a K+F ráfordítás 2013-ban, ami 15,5 százalékos növekedés egy év alatt. Ez sem teljesen elegendő azonban. A K+F a GDP 1,44 százalékára emelkedett ugyan..."

Zalai Hírlap, 2014. november 11., kedd, 21. oldal
Pályázatfigyelő
"...Elérhetőek a Széchenyi 2020 honlapon a 2014. október 10-én megjelent Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program felhívásaihoz tartozó kitöltő programok..."

Hajdú-Bihari Napló, 2014. november 11., kedd, 1+8. oldal
Hatvan éve kutatnak
"...Nehéz körülmények között, de szerencsés csillagzat alatt született, erősen kezdett és folyamatosan képes megújulásra - hangzott el a 60 éves Atommagkutató Intézet köszöntőjében hétfőn délelőtt. Az intézmény Szalay Sándor-díját idén Gulyás László tudományos tanácsadó vehette át. A rendezvény egyúttal a 2014-es Magyar Tudomány Ünnepe debreceni megnyitója is volt..."

Fejér Megyei Hírlap, 2014. november 11., kedd, 3. oldal
Érdekes tudomány
"... Rendhagyó fizikaórával és előadások sorát felvonultató konferenciával kezdődött el a dunaújvárosi főiskola tudományos börzéje..."

Fejér Megyei Hírlap, 2014. november 11., kedd, 6. oldal
Jelentősen nőttek a K+F ráfordítások

Dunaújvárosi Hírlap, 2014. november 11., kedd, 1+3. oldal
A tudomány hetén

Délmagyarország, 2014. november 11., kedd, 7. oldal
Tudósnak lenni "tök zsír"

Szegedi Egyetem magazin, 2014. november 11., kedd, 4. oldal
Nobel-díjas témák a szegedi laboratóriumokban

Pecsinapilap.hu, 2014. november 11., kedd
Pénteken osztották ki a Dél-dunántúli regionális innovációs díjat

Vg.hu, 2014. november 11., kedd
Tavaly óriásit ugrott a K+F-költés

Szegedma.hu, 2014. november 11., kedd
Fehér Éva: Az uniós forráselosztás kulcsszereplői lesznek a megyei önkormányzatok

Vg.hu, 2014. november 11., kedd
Nem csak a fiatalok érdeke

Piacesprofit.hu, 2014. november 11., kedd
Óriási magyar siker készül Amerikában

Magyarhirlap.hu, 2014. november 11., kedd
Történelmet írt a magyar műhold

Magyarhirlap.hu, 2014. november 11., kedd
Kutatásokat mozgató erők

Euronews.com, 2014. november 11., kedd
Van egy innovatív ötlete? - irány Dublin!
"...Huszonkétezer látogatót fogadott idén a dublini Web Summit, ahol kétezer startup mutatta be legújabb ötleteit és fejlesztéseit. A potenciális vevőkre és befektetőkre vadászó innovatív vállalkozások mindent megpóbáltak megtenni azért, hogy a rendelkezésükre álló apró standon kitűnjenek a tömegből. A vásáron láthattunk robotokat, virtuális játékokat és mindenféle okos szerkezeteket..."

Figyelo.hu, 2014. november 11., kedd
http://figyelo.hu/cikkek/411760-startup-seregszemle-sogorekneal-

Bitport.hu, 2014. november 11., kedd
Szép magyar eredmény az Intel Global Challenge-en
"...Egy chilei csapat, a Lab4U nyerte a tizedik Intel Global Challenge versenyt, amely az egyik legjelentősebb, diákoknak kiírt nemzetközi üzleti verseny. A magyar SmartVineyard a legjobb nyolc közé került. A verseny döntősei a Szilícium-völgy üzleti szakembereivel és befektetőivel is találkozhatnak..."

Tranzit.hu, 2014. november 11., kedd
A DBH Group üzleti és startup együttműködést kötött Azerbajdzsánnal

Napi Gazdaság, 2014. november 12., szerda, 5. oldal
Nem elég feltalálni, védeni is okosan kell
"...Bár az elmúlt évben Magyarország négy hellyel visszacsúszott, még mindig a világ országainak első harmadába tartozik innovációs kapacitása alapján. A jövedelmi szintek szerinti összehasonlításban szorosan megközelítettük Kínát. Egy szabadalmi és védjegyiroda munkatársai lapunknak elmondták, miért kell bizonyos iparjogi és szellemi alkotásokat titokban tartani, ahelyett, hogy rögtön közkinccsé tennénk..."

Világgazdaság, 2014. november 12., szerda, 6. oldal
A leginnovatívabb cégek közt a Huawei

Napi Gazdaság, 2014. november 12., szerda, 4. oldal
A távolmaradással jobban járhatunk
"...A három fő szabadalmi régió - Egyesült Államok, Japán és Európa - versenyében a bürokrácia komoly versenyhátrányt okoz az öreg kontinensnek. Az egységes európai uniós szabadalom intézménye azonban több kárt hozhat Magyarországnak, mint hasznot..."

Nógrád Megyei Hírlap, 2014. november 12., szerda, 7. oldal
Múzeumba került a Masat-1 makettje

Dunaújvárosi Hírlap, 2014. november 12., szerda, 1+3. oldal
Tudomány, karrier, aláírás

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2014. november 12., szerda, 13+15. oldal
Nyitott innovációk és lehetőségek Napját tartottak a Gazdaság Házában.

Helyi téma Tatabánya, 2014. november 12., szerda, 2. oldal
Rangos elismerés és pénzjutalom kémiatanároknak
"...Az innovációs eredmények legfőbb motorja a jól képzett szakemberek teljesítménye, mely eredendően az oktatás színvonalán múlik. Éppen ezért a Richter prioritásként kezeli a magyar oktatás helyzetét, így a továbbiakban is kötelességének érzi, hogy a lehetőségekhez mérten folytassa támogató tevékenységét ezen a területen is..."

Magyar Mezőgazdaság, 2014. november 12., szerda, 5. oldal
A tudomány ünnepe

Pharmaonline.hu, 2014. november 12., szerda
Dőlt a pénz
"...A 2007-2013 közötti időszakban Brüsszel 170 milliárd eurót különített el a frissen csatlakozott tagállamok felzárkóztatását célzó kohéziós és regionális alapokba, további 20 milliárd eurót pedig kutatási és innovációs célokra..."

Hirado.hu, 2014. november 12., szerda
Idén is csökken a szabadalmak száma

Piacesprofit.hu, 2014. november 12., szerda
Uniós pénz: eldördült a startpisztoly!

Napi.hu, 2014. november 12., szerda
Meglepő hiba a ma megnyílt uniós pályázatoknál

Hirado.hu, 2014. november 12., szerda
Cséfalvay: a magyar ipar versenyképességéhez elengedhetetlen a nukleáris energia

Agrarhirek.hu, 2014. november 12., szerda
Hazai cég a legjobb startupok között

Pecsicivil.hu, 2014. november 12., szerda
SmartUp Challenge

Orientpress.hu, 2014. november 12., szerda
Magyar startupok bizonyították rátermettségüket Bécsben

Kapos.hu, 2014. november 12., szerda
Landoltam! - értesítette a magyarokat az üstökösre leszálló űrszonda

Inforadio.hu, 2014. november 12., szerda
Szenzácós évtized - Először szállt le űrszonda egy üstökösön

Inforadio.hu, 2014. november 12., szerda
Leonardo da Vinci óta ritkán dob ekkorát a tudomány

Hvg.hu, 2014. november 12., szerda
Könnyen keresztbe tehet a startupoknak a NAV

Ado.hu, 2014. november 12., szerda
Startupok: nem figyelnek eléggé a papírmunkára

Pannonnovum.hu, 2014. november 12., szerda
Itt az Ericsson 2015-ös Innovációs Díja

Pannonnovum.hu, 2014. november 12., szerda
Pálinkás: több jut kutatás-fejlesztésre és innovációra

Pannonnovum.hu, 2014. november 12., szerda
Így változott a pályázati rendszer

Pannonnovum.hu, 2014. november 12., szerda
Indulnak a K+F+I-s pályázatok!

Pannonnovum.hu, 2014. november 12., szerda
Operatív Programok társadalmi egyeztetése 2014-2020

Pannonnovum.hu, 2014. november 12., szerda
Tőkére van szüksége? Most érdemes a kockázati tőkéseknél kopogtatni!

Pannonnovum.hu, 2014. november 12., szerda
Aki startupot akar, ezeket a tanácsokat kövesse!

Pannonnovum.hu, 2014. november 12., szerda
Egy kreatív és termékeny magyar csapat: KwakLab

SzTNH e-Hírek 2014. november 12., szerda
Diákpályázat védjegykampány

Figyelő, 2014. november 13., csütörtök, 24-25. oldal
Összeszerelő üzemek helyett
Papp József a kkv-szektor innovációiról

Figyelő, 2014. november 13., csütörtök, 35-37. oldal
Középpontban az innováció
A cégvilág és a felsőoktatás kapcsolatai
"...A vállalatok alapvetően elégedettek az egyetemekkel, főiskolákkal való együttműködéssel - egyebek mellett ez derült ki kutatásunkból, amelyben a TOP200 cégeinek szűk egyharmada működött közre..."

Figyelő, 2014. november 13., csütörtök, 38-39. oldal
Megújul az innovációs politika
"...Január elsejével alakul újjá az innovációs szakpolitika, több jelenlegi területet átfogó, megújuló és kibővülő kormányzati szerv alakul Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal néven - jelentette be Pálinkás József a Figyelő TOP200 konferenciáján, amely az idén az innovációval foglalkozott. Az innovációs politikáért június óta felelős kormánybiztos a rendezvényen elmondta: az új intézmény magában foglalja a mai Nemzeti Innovációs Hivatalt, kezeli a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapot (KTIA), és hozzá tartozik majd az Országos Kutatási és Tudományos Alapprogram is. Lapunk úgy értesült, hogy az új "szuperhivatalt" Pálinkás József vezetheti, amit az érintett kérdésünkre nem cáfolt, de nem is erősített meg hivatalosan. A kormánybiztos közölte: 75 milliárd forintos nagyságrendű lesz az intézmény első költségvetése, amelyből 69-et a KTIA forrásai tesznek ki. Az innovációs pályázatokat ezenfelül (2014 és 2020 között) további mintegy 750 milliárd forintnyi, kutatás-fejlesztésre és innovációra (k+f+i) fordítható uniós forrás támogatja, sőt a brüsszeli Horizont 2020 k+f támogatásokra is pályázhatnak hazai kutatók, intézmények, vállalatok és projektek..."

Metropol, 2014. november 13., csütörtök, 6. oldal
Kevesebb a szabadalom

Metropol, 2014. november 13., csütörtök, 18. oldal
Üstökösre szállás!

Metropol, 2014. november 13., csütörtök, 21. oldal
Jó befektetés az oktatás támogatása
"...November 19-én innovációs fórumot tart Budapesten Svédország nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség és a vezető magyarországi svéd vállalatok. Az innováció fontosságáról Jakab Rolanddal, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatójával beszélgettünk..."

Magyar Nemzet, 2014. november 13., csütörtök, 1+16. oldal
A Philae landolt az üstökösön
Történelmi európai űrmisszió magyar kutatók fejlesztéseivel
"...Tíz év, félmilliárd kilométer az Európai Űrügynökség Rosetta elnevezésű szondája az űrkutatás történetében először hajtott végre leszállást egy üstökösre. A mintegy száz kilogrammos, az űrszonda által kibocsátott Philae modul tegnap délután sikeresen landolt az 1969-ben felfedezett 67PICsurjumov-Geraszimenko elnevezésű üstökösön..."

Figyelő, 2014. november 13., csütörtök, 44-45. oldal
Üzlet az olajon túl
Azeri lehetőségek
Erős nyugati kapcsolatai mellé keleti hidat is épít a DBH Group. A csoport a napokban nyitja meg első bakui irodáját, ahol innovatív magyar kkv-knak segít az egyre gazdagabb FÁK-olajállamban üzleteket, ügyfeleket és kockázati tőkét keresni.

Világgazdaság, 2014. november 13., csütörtök, 6. oldal
Hogyan lépjenek a hazai vállalkozások külpiacra?

Tolnai Népújság, 2014. november 13., csütörtök, 1. oldal
Bizonyított a kísérlet
Közelebb került a diákokhoz a természettudomány
"...Közelebb hozni és megszerettetni a műszaki és természettudományokat. A Garay-gimnáziumban tartott rendezvény maradéktalanul betöltötte ezt a célt. A Magyar Tudomány Napjához (november 3.) időben igazodva rendezi meg minden évben a Tudomány Hetét a szekszárdi Garay János Gimnázium. A rendezvény-sorozat keretében tegnap a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) szervezésében a "Meet the scientist" elnevezésű program zajlott..."

Tolnai Népújság, 2014. november 13., csütörtök, 4. oldal
Kétszázan a paksi Tudománymaratonon

Nógrád Megyei Hírlap, 2014. november 13., csütörtök, 8. oldal
Sikeresen landolt a Philae

Heves Megyei Hírlap, 2014. november 13., csütörtök, 1+4. oldal
Mától már lehet pályázni; Széchenyi 2020: már pályázhatunk

Piacesprofit.hu, 2014. november 13., csütörtök
Egy rutin NAV-vizsgálat is a padlóra küldhet egy startupot

Kisalfold.hu, 2014. november 13., csütörtök
Szenzáció! Üstökösön száll le egy ürszonda

U-szeged.hu, 2014. november 13., csütörtök
Audi és ELI - nagyvárosi fejlődésmodelleket hasonlítottak össze a GTK-n

Teol.hu, 2014. november 13., csütörtök
Kétszázan a paksi Tudománymaratonon

Technokrata.hu, 2014. november 13., csütörtök
Új magyar startup indult a lokáció-alapú vásárlásösztönzésért

News4business.hu, 2014. november 13., csütörtök
A láthatatlan tudás, amely megrengeti a tudományt

Kreativ.hu, 2014. november 13., csütörtök

Így tanulhatnának az ügynökségek a startupoktól

Kisalfold.hu, 2014. november 13., csütörtök
Szenzáció! Üstökösön szállt le egy űrszonda

Delmagyar.hu, 2014. november 13., csütörtök
Az ELI hatásáról
 "...A plenáris ülésen előadást tartott Rechnitzer János professzor, a Széchenyi István Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola vezetője, valamint Szabó Gábor professzor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, az Innovációs Szövetség elnöke. Szabó Gábor kifejtette: maga az ELI bármennyire is fontos kutatóközpont, a létrejövő 300 állásával a régió számára közvetlenül érezhető gazdasági hatással nem jár..."

Delmagyar.hu, 2014. november 13., csütörtök
Konferencia az ELI hatásáról
"...A plenáris ülésen előadást tartott Rechnitzer János professzor, a Széchenyi István Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola vezetője, valamint Szabó Gábor professzor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, az Innovációs Szövetség elnöke..."

Uzleti-innovacio.blog.hu, 2014. november 13., csütörtök
A magyar startup az új Al Kaida

Profitline.hu, 2014. november 13., csütörtök
Ne a NAV tervezze a startupok adóstratégiáját!

Figyelo.hu, 2014. november 13., csütörtök
Szőlésztechnológiai világsiker Kaliforniában

Figyelo.hu, 2014. november 13., csütörtök
Megújul az innovációs politika

Figyelo.hu, 2014. november 13., csütörtök
Középpontban az innováció

Feol.hu, 2014. november 13., csütörtök
A kkv-kban bíznak a leginkább a fiatalok

Duol.hu, 2014. november 13., csütörtök
Hogyan védhetem szellemi tulajdonomat?

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. november 13., csütörtök
Összeállítás: Tegnap óta lehet pályázni új uniós forrásokra Magyarországon

Magyar Nemzet, 2014. november 14., péntek, 1+12. oldal
Kínai tőke a magyar innovációnak

Metropol, 2014. november 14., péntek, 6. oldal
Kihívásokra válaszolva

Magyar Hírlap, 2014. november 14., péntek, 4. oldal
Díjjal elismert társadalmi innováció

Magyar Hírlap, 2014. november 14., péntek, 8. oldal
Felsőoktatási fokozatváltás

Petőfi Népe, 2014. november 14., péntek, 14. oldal
Hogyan lépjenek a hazai vállalkozások külpiacra?

Petőfi Népe, 2014. november 14., péntek, 5. oldal
Pályázatokra vár mindenki

Dunaújvárosi Hírlap, 2014. november 14., péntek, 6. oldal
Hogyan védhetem?
"...A szellemitulajdon védelme egy feltalálás hasznosítása, a kutatás-fejlesztési folyamat, az innováció kulcskérdésévé válik egy adott pillanatban. Hogy mikor jön el ez a pillanat, az az adott innováció jellegétől, a feltaláló, vagy a kutatás-fejlesztést végző cég lehetőségeitől, szándékaitól és még sok mástól függ..."

Dunántúli Napló, 2014. november 14., péntek, 1+9. oldal
Magyar eszközök a világűrben

Délmagyarország, 2014. november 14., péntek, 3. oldal
Az ELI hatásáról

24 óra, 2014. november 14., péntek, 9. oldal
Feladja a leckét a kutatóknak a szondával vizsgált üstökös

24 óra, 2014. november 14., péntek, 14. oldal
Az innováció, a pályázatok és a finanszírozás

Trade magazin, 2014. november 14., péntek, 110. oldal
Százmilliókat költöttek laborra, stúdiókra a Kaposvári Egyetemen

24 Óra, 2014. november 14., péntek, 14. oldal
Az innováció, a pályázatok és a finanszírozás

Petőfi Népe, 2014. november 14., péntek, 5. oldal
Pályázatokra vár mindenki
Jövőre írják ki az uniós projektek sokaságát
A következő hét évben egy főre 2513 eurónyi uniós támogatás jut idehaza.

Petőfi Népe, 2014. november 14., péntek, 14. oldal
Hogyan lépjenek a hazai vállalkozások külpiacra?

Új Dunántúli Napló, 2014. november 14., péntek, 6. oldal
Hogyan lépjenek a hazai vállalkozások külpiacra?

Veszprémi 7 nap, 2014. november 14., péntek, 13. oldal
Kutatócsoportok napja
"...A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága (VEAB) a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Kutatócsoportok Napját tartott székházukban szerdán..."

Veszprémi 7 nap, 2014. november 14., péntek, 19. oldal
Innovációs központokat

Magyarhirlap.hu, 2014. november 14., péntek
Felsőoktatási fokozatváltás

Insiderblog.hu, 2014. november 14., péntek
Amerikából jöttek, az Intelnél versenyeztek

Insiderblog.hu, 2014. november 14., péntek
A NAV és a startupok

Vg.hu, 2014. november 14., péntek
Kiábrándító a magyar kisvállalatok helyzete

Kemma.hu, 2014. november 14., péntek
Új labor az Eötvösben: mérföldkő a tudományos oktatásban
"...Különleges egybeesés, hogy a tatai Eötvös-gimnázium két új laboratóriumának hivatalos átadóját és az Öveges Program projektindítóját egyszerre tartották a patinás középiskolában..."

Heol.hu, 2014. november 14., péntek
Széchenyi 2020: pályázhatunk

Baon.hu, 2014. november 14., péntek
Pályázatokra vár mindenki

Pecsicivil.hu, 2014. november 14., péntek
SmartUp Challenge - készség- és kompetencia-fejlesztés fiataloknak

Paksihirnok.hu, 2014. november 14., péntek
A tudományt ünnepelték az atomerőműben is

Orientpress.hu, 2014. november 14., péntek
Startup verseny, ami elrepít a párizsi LeWEB-re

Hirek.prim.hu, 2014. november 14., péntek
Megvannak az Intel Global Challenge nyertesei
"...További három első díjat osztottak ki (fejenként 15 000 dollárt) három kategóriában: internet, mobil és szoftver megoldások; társadalmi innováció; valamint Internet of Things (tárgyak internete) és hardver megoldások. További 5 000 dolláros pénzdíjban részesült a legjobb közösségi médiás megoldás..."

Nol.hu, 2014. november 14., péntek
Tudomány maszekban

Népszabadság, Hétvégi melléklet, 2014. november 15., szombat, 9. oldal
Tudomány maszekban

Mno.hu, 2014. november 15., szombat
Ebben kiemelkedő a hazai kutatás-fejlesztés

Elemzeskozpont.hu, 2014. november 15., szombat
Kutatás-fejlesztés, 2013

Elemzeskozpont.hu, 2014. november 15., szombat
Felszálló ágban a kutatás-fejlesztés

Profitline.hu, 2014. november 15., szombat
A láthatatlan tudás, amely megrengeti a tudományt
"...A fotonika fejlődése a szakértők szerint globális jelentőségű technológiai áttörést fog hozni. 2014. november 10-én Budapesten, az Ádám Villában került sor a CENILS (Central European Network for knowledge based on Innovative Light Sources) elnevezésű közép-európai nemzetközi projekt záró konferenciájára az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) szervezésében..."

Insiderblog.hu, 2014. november 15., szombat
Mi a valós innováció?

Veol.hu, 2014. november 16., vasárnap
Programok, rendezvények Veszprém megyében november 17-től
"...Innovációs konferencia Veszprém - A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának támogatásával Ötlettől a megvalósításig címmel innovációs és szellemitulajdon-védelmi konferenciát szervez 2014. november 27-én 9,30 órától..."

Metropol, 2014. november 17., hétfő, 11. oldal
Húsz innovációs központ a cél

Világgazdaság, 2014. november 17., hétfő, 1+2. oldal
Felpuhultak a szigorítások
"...Mégse emelkedik drasztikusan a cafeteria terhelése, és a kutatás-fejlesztési kedvezmény igénybevételéhez sem kell előzetesen jóváhagyatni a programot egy állami intézménnyel. A kormány több korábbi tervétől elállt, de számosat megtartott - összeszedtük a legfontosabb jövő évi adóváltozásokat..."

Népszabadság, 2014. november 17., hétfő, 2. oldal
Ne frusztráljon a kiesés!
Palkovics László felsőoktatási államtitkár a gazdasági igényekről
"...Palkovics László felsőoktatási államtitkár azt mondja, hogy kevesebb mérnököt, informatikust, gazdasági szakembert képzünk, mint amennyit a gazdaság akar. Az interjúban parázs vita alakul ki arról, mit finanszíroz az EU és mit nem..."

Világgazdaság, 2014. november 17., hétfő, 3. oldal
Rengeteg a versenyképtelen kisvállalat Magyarországon

Új Néplap, 2014. november 17., hétfő, 5. oldal
Hétmilliárdnyi fejlesztést terveznek a városban

Napló, 2014. november 17., hétfő, 6. oldal
Kamarai konferencia
"...Ezért e témában a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közreműködésével az Ötlettől a megvalósításig címmel innovációs és szellemitulajdon-védelmi konferenciát szerveznek a kamara székházában. A november 27-én, 9.30 órakor kezdődő rendezvény célja, hogy a vállalkozások megismerjék a K + F + I területén ténykedő szervezetek munkáját, szolgáltatásait és az új kutatási eredményeket..."

Vg.hu, 2014. november 17., hétfő
Rengeteg a versenyképtelen kisvállalat Magyarországon

Medicalonline.hu, 2014. november 17., hétfő
Módosítás a K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések Pályázati kiírásban

Insiderblog.hu, 2014. november 17., hétfő
Mától hatalmas startup & entrepreneurship rendezvénysorozat

InnoTrend hírlevél 2014/16
Több forrás jut kutatás-fejlesztésre

InnoTrend hírlevél 2014/16
Előnyben az új termékkel kecsegtető kutatások

InnoTrend hírlevél 2014/16
Minden egy helyen
"...Nemcsak a stratégia alkotásáért, de a források elosztásáért is felelős lesz az új Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal..."

InnoTrend hírlevél 2014/16
Jut uniós pénz a központi régióba is

InnoTrend hírlevél 2014/16
Megjelent a Nemzeti Innovációs Hivatal új kiadványa "Mi a startup?" címmel

InnoTrend hírlevél 2014/16
A Kormány elfogadta a Nemzeti Kutatási és Intelligens Szakosodási Stratégiát

InnoTrend hírlevél 2014/16
SIS-RRI Konferencia: tudomány, innováció és társadalom
"...2014. november 19-21-én az olaszországi Nemzeti Kutatási Tanács (National Research Council - NRC) az Európai Kutatásokat Népszerűsítő Ügynökséggel (APRE) együttműködésben szervezi meg "a Tudomány, Innováció és Társadalom: a felelős kutatás és innováció elérése" elnevezésű nemzetközi konferenciát..."

InnoTrend hírlevél 2014/16
EUROSTARS-2: 791 KKV vesz részt az idei második felhívásban

InnoTrend hírlevél 2014/16
A KKV fejlesztési eszköz pályázat 2. fázisára is sok magyar pályázat érkezett be

Várható események

Nemzetközi piacok meghódítása kisvállalkozásként hogyan és milyen határokat kell átlépni?

2014. november 20-án egész napos konferenciát szervez a SEED Alapítvány, többek között a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) támogatásával "Nemzetközi piacok meghódítása kisvállalkozásként hogyan és milyen határokat kell átlépni?" címmel a Munkácsy 27 Oktatóközpontban (1063 Budapest, Munkácsy Mihály utca 27.).

Programok:

09:00-09:30 Regisztráció
09:30-09:40
Bevezető gondolatok
Balázs Tibor, ügyvezető (SEED Alapítvány)
09:40-10:00
Az ír vállalkozás-fejlesztési gyakorlat sikerének titkai
Antal Melinda, ügyvezető (Human Excellence Ltd.)
10:00-10:20
Gondolkozz globálisan, lépj ki a határaidból!
Szabó Szilvia, marketing szakértő (Tailor Marketing&Training)
10:20-10:40
Az Enterprise Europe Network szolgáltatásai
Holly Sára, igazgató (Enterprise Europe Network)
10:40-11:00 Kávészünet
11:00-11:40
Vigyázz, kész, egység! A szellemitulajdon-védelem nemzetközi rendszere, és az európai szabadalmi reform aktualitásai
Dr. Vass László Ádám, jogi ügyintéző (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala)
11:40-12:00
A "Pioneers into Practice" klímainnovációs program tapasztalatai a nemzetközi együttműködések terén
Dr. Soltész Anikó, kuratórium elnök (SEED Alapítvány), coach ("Pioneers into Practice" program)
12:00-12:20
Human2Human - Üzleti reggelik Angliában
Parnaki Ágnes, nyelvi mentor (Roobycon Ltd.)
12:20-12:40
Két nemzetközi logisztikai technológiai startup választásai
Kosinszky Zsolt, nemzetközi vállalkozó (FreeTimeSlot Ltd., Barwan Dolan Ltd.)
12:40-13:20
Ebédszünet
13:20-14:30
Interaktív csoportmunka a World Cafe módszer alkalmazásával a résztvevők bevonásával
14:30-14:45 Zárszó és összefoglalás

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát jelezze a jelentkezési lap kitöltésével.

További információ: Kiss Andrea, +36-1-212-21-79, akiss@seed.hu

A szellemitulajdon-védelem szerepe az innovációban

2014. november 25-én, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarában (7400 Kaposvár, Anna u. 6.) kerül megrendezésre "A szellemitulajdon-védelem szerepe az innovációban" c. esemény a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.

10:00-10:30
Regisztráció
10:30-10:40
Köszöntő
Kocsis Tamás ügyvezető, Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség
Varga József elnök, Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara
10:40-11:25
Vigyázz, kész, egység! Az európai szabadalmi reform aktualitásai
Dr. Vass László Ádám jogi ügyintéző, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
11:25-12:10
Védjegyoltalom az Európai Unióban
Dr. Pósa Dorottya jogi ügyintéző, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
12:10-12:25 Kávészünet
12:25-13:00 A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése: az első két év tapasztalatai
Dr. Németh Gábor igazgató, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
13:00- Büféebéd

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezés: innovacio@ddriu.hu vagy Kiss Milán: 72/511-676

Tudományból üzlet - Párbeszéd a biotechnológiáról IV.

2014. november 26-án, a Sofitel Budapest Chain Bridge-ben (1051 Budapest, Széchenyi tér 2.) kerül megrendezésre a Magyar Biotechnológiai Szövetség szervezésében a "Párbeszéd a biotechnológiáról IV." című éves konferencia, melynek idei témája "Tudományból üzlet".

Program:

08:00-9:00
Regisztráció
9:00-9:30
Szervezői és fővédnöki köszöntő: Stegena Diana, ügyvezető, AMGEN Kft., ifj. Duda Ernő, elnök, Magyar Biotechnológiai Szövetség; vezérigazgató, SOLVO Biotechnológiai Zrt.
9:30-10:00
Keynote speech: Alex Gabain, felügyelő bizottsági tag, Intercell (felkérés alatt)
10:00-10:20
A magyar biotechnológiai ipar az adatok tükrében: Fehér Arnold, elnökségi tag, Magyar Biotechnológiai Szövetség; vezető partner, Convincive Consulting
10:20-11:00
Pályázati lehetőségek
Megnyíló hazai források: Bozsik Tünde, vezető tanácsadó, OTP Hungaro-Projekt
A H2020-ban rejlő lehetőségek: Dr. Dinnyés András, CEO, Biotalentum Kft.
11:00-11:30 Kávészünet
11:30-13:00
Tőkebevonási lehetőségek
Kerakasztal-beszélgetés - moderátor: Fehér Arnold
Résztvevők:
- Bérces Attila, elnök, Omixon
- Erdős Attila, ügyvezető igazgató, Humeltis
- Schwáb Richárd, orvos igazgató, KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ
13:00-14:00 Ebédszünet
14:00-14:20
Cégértékesítés a szakértő szemével: Jeff Ellis, ügyvezető, Crosstree Capital Partners (felkérés alatt)
14:20-15:10
Cégek eladásának jó példái:
Cryo - Juhász Gábor; vezérigazgató, Cryo Innovation
MediMass - Tallós Ákos, senior manager, Waters
ComGenex - Ürge László; ügyvezető és elnökségi tag, Cominnex Zrt. (felkérés alatt)
15:10-16:30
Hogyan adjunk el egy biotech céget?
Kerekasztal-beszélgetés - moderátor: ifj. Duda Ernő
Résztvevők:
- Jeff Ellis, ügyvezető, Crosstree Capital Partners Juhász
- Juhász Gábor; vezérigazgató, Cryo Innovation
- Tallós Ákos, senior manager, Waters Ürge
- Ürge László; ügyvezető és elnökségi tag, Cominnex Zrt.
16:30- Kapcsolatépítés

Regisztrálni a jelentkezési lap kitöltésével lehet.
A részvétel regisztrációs díjhoz kötött (diák: 3000 Ft., MISZ, MBSZ: 10000 Ft., egyéb: 20000 Ft.), a résztvevők száma pedig korlátozott.
További információk: az esemény honlapján, illetve az alábbi e-mail címen: info@hungarianbiotech.org

Iparjogvédelem és innováció zalai vállalkozásokkal együttműködve

2014. november 26-án, a Kamarák Házának Deák Termében (8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24.) kerül megrendezésre a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szervezésében az "Iparjogvédelem és innováció zalai vállalkozásokkal együttműködve" c. konferencia.

Program:

10:00-10:10 Köszöntő
10:10-11:00
Az innováció szerepe a szervezetfejlesztésben
Előadó: S. Tóth Márta, senior coach, kommunikációs szakember, mediátor, tréner (Lineo International Consulting Kft.)
11:00-12:00
A védjegy és design oltalom jelentősége és gyakorlati kérdései
Előadó: Rabné dr. Molnár Mónika jogi ügyintéző, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
12:00-12:30
ZMKIK az innovatív kisvállalkozások szolgálatában -Innovációs stratégia
Előadó: Horváth Márta, stratégiai igazgató (Sala Gazdaságfejlesztő Zrt.)
12:30-13:00 Büféebéd
13:00-13:45
Műszaki-szellemi alkotások védelmének stratégiája
Előadó: Huszár Enikő osztályvezető, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
13:45-14:30
A Horizont 2020 uniós keretprogram adta lehetőségek az innovatív kkv-k számára.
Előadó: egyeztetés alatt
14:30-15.00
Innovációs törekvések a Zalavíz Zrt-nél
Előadó: Nagy András, vezérigazgató
Hulladékkezelés Zalaispa Zrt.
Előadó: Bali József, vezérigazgató
15:00-15:30 Rendezvény zárása, kötetlen beszélgetés, networking

A rendezvényen való részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Jelentkezési határidő: 2014. november 20.

Jelentkezni a jelentkezési lap visszaküldésével az alábbi elérhetőségeken:
Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24., Tel: 92/550-514 Fax: 92/550-525, vagy e-mail: Vörös Anikó (zmkik@zmkik.hu)

FIWARE Accelerator Program

2014. november 26-án, a Nemzeti Innovációs Hivatalban (1061 Budapest, Andrássy út 12.) a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és az EIT ICT Labs Budapest Node (ELTE) megrendezi az Európai Unió (EU) "Future Internet PPP - FIWARE Accelerator Program" c. információs Napot.

Az EU 2014. szeptember 17-én indította útjára a FIWARE Accelerator Programot, amely internetes alkalmazásokat fejlesztő európai vállalkozások megerősítését célozza. Az EU által támogatott ún. Accelerator projektek 80 millió euró támogatást osztanak szét nyílt pályázatokon (Open Call) keresztül kkv-knak, start-up és web-es vállalkozásoknak, hogy "okos" internetes alkalmazásokat és szolgáltatásokat fejlesszenek ki az FI PPP programban létrehozott nyílt fejlesztési platformra, a FIWARE technológiára alapozva. A pályázatokon nyertes vállalkozások 50-200 ezer euró vissza nem térítendő támogatást kaphatnak innovatív alkalmazások fejlesztésére, olyan területeken, mint pl. energetika, közlekedés, mezőgazdaság és élelmiszeripar, egészségügy, kreatív iparágak, logisztika, gyártástechnológia és "okos" városok.

Program:

10:00-10:10
Megnyitó
10:10-10:30
EU Future Internet PPP Program
Németh Vilmos tanácsadó, Nemzeti Innovációs Hivatal
10:30-11:00
FIWARE Accelerator projektek
Németh Edina, ICT NCP, Nemzeti Innovációs Hivatal
11:00-11:20
Kávészünet
11:20-12:20
Magyar részvételű FIWARE Accelerator projektek és pályázataik
- Finish project: Viola Katalin, Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
- CEED Tech project: Valner Szabolcs, Digital Factory Zrt.
- A FIWARE Accelerator Program a gyakorlatban - INCENse projekt és jelentkezési tudnivalók: Vicze Gábor, Econet Open Funding Kft.
12:20-12:40
FI PPP - Incubating Internet Innovation Hubs (I3H) projekt
Tarcsi Ádám, ICT Labs Budapest Node (ELTE) (tbc)
12:40-13:30
Büféebéd
13:30-13:50
XIFI infrastruktúrák - FIWARE Lab/FIWARE Ops
Vattay Gábor, MTA Wigner Kutatóközpont
13:50-14:20
FIWARE Tutorial
Laki Sándor, Stéger József, Gombos Gergő, MTA Wigner Kutatóközpont
14:20-14:40
Hogyan segíti a FIWARE a startup-okat?
Turcsán Tamás, The Connect East Incubator
14:40-15:00
Zárszó és konzultáció

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi linken.
További információk az alábbi linken.

Finanszírozási formák és kockázati tőkeforrások tréning kkv-k számára

2014. november 27-én, a MNKH székházban (1095 Budapest, Ipar utca 5.) kerül megrendezésre a finanszírozási formák és kockázati tőkeforrások tréning, kkv-k számára. A tréning során a résztvevők áttekintést kaphatnak a kkv-k számára elérhető különböző finanszírozási formákról, és információhoz juthatnak a kockázati tőke bevonás részleteiről is. A komoly tapasztalatokkal rendelkező előadók a banki és kockázati tőkeforrásokkal kapcsolatban gyakorlati tanácsokkal is ellátják a résztvevőket. A program végén személyes konzultációra is lehetőség nyílik.

Jelentkezési határidő a tréningen való részvételre: 2014. november 24.
Részvételi díj: 7500 Ft+ ÁFA

A kitöltött jelentkezési lapot 2014. november 24-ig küldjék a malatinszky.gabor@tradehouse.hu e-mail címre!
További információk az alábbi linken.

"Ötlettől a megvalósításig" - Innovációs és szellemitulajdon-védelmi konferencia

2014. november 27-én a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában (8200 Veszprém, Radnóti tér 1.) a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezésében "Ötlettől a megvalósításig" címmel innovációs és szellemitulajdon-védelmi konferenciát kerül megrendezésre.

Program

09:30-09:40
Megnyitó
Dr. Markovszky György elnök, Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
09:40-09:50
Köszöntő
Dr. Friedler Ferenc rektor, Pannon Egyetem, Veszprém
09:50-10:10
Magyarország innovációs stratégiája
Dr. Peredy Zoltán, Stratégiai Főosztály vezető helyettes, Nemzeti Innovációs Hivatal
10:10-10:30
Piaci alapú kutatás-fejlesztések a Pannon Egyetemen
Dr. Bertók Botond egyetemi docens, dékán-helyettes, Pannon Egyetem - Műszaki Informatikai Kar
10:30-10:50
Technológiatranszfer folyamatok és támogatási lehetőségei
Dr. Szépvölgyi Ákos ügyvezető igazgató, Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség
10:50-11:10 Kávészünet
11:10-11:40 Szolgáltatások kkv-k részére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában
K+F minősítés tapasztalatai, IP valuation
Szmollár Kata osztályvezető-helyettes, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
11:40-12:10
Innováció-menedzsment - A siker záloga a hálózat-klaszter-ökoszisztéma alapú működés
Héjj Tibor ügyvezető tulajdonos, Proactive Management Consulting Kft.
12:10-12:30 Üzleti Angyalok - tőke és tapasztalat
Straub Elek elnök, DayOne Capital
12:30-13:15 Büféebéd

Vállalati legjobb gyakorlatok:

13:15-13:35 Bulyáki István ügyvezető igazgató - Bourns Alkatrészgyártó Kft.
13:35-13:55
Maár Márton András ügyvezető - Transmoduls Kft.
13:55-14:15
Ruszin-Sáry Adrienn ügyvezető - Elmolight Bt.
14:15-14:35
Bősze Gábor ügyvezető igazgató - Aqua-Terra Lab Kft.

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát 2014. november 24-ig jelezze a pallosi.krisztina@veszpremikamara.hu email címen, vagy a (88) 429-008/116-os telefonszámon, vagy az online jelentkezés linkre kattintva.

Pályázati felhívások

24. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2014/2015-ös tanév)

Találd fel magad!

Kik indulhatnak? - Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1994. október 1. és 2001. augusztus 31. között született fiatal, aki még nem kezdte meg  felsőoktatási tanulmányait.  Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is.

Mit lehet nyerni?
I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
II. díj: (max. három) havi 20 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
III. díj: (max. négy) havi 10 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját is. A legjobb pályamunkát beadott határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-os ösztöndíját kapja meg.
Az első és második helyezett fiatalokat segítő egy-egy tanár egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül.
Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézmények döntése alapján 30 többletpontot kaphatnak a felvételi eljárás folyamán.
A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2015. szeptemberében Milánóban, az EU "Fiatal Tudósok Versenyén" való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni (3500-7000 euró).
A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok további nemzetközi versenyen, utazásokon vehetnek részt.

Mivel lehet nevezni? - Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével.
Továbbá lehet pályázni a National Instruments myDAQ nevű termékének újszerű, máshol nem használt vagy publikált mérési vagy adatgyűjtési eljárásának kidolgozásával, ill. konkrét gyakorlati feladatok megoldására irányuló alkalmazással is. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni.

Hogyan kell jelentkezni? - A kidolgozandó vagy megoldandó feladat max. 2 oldalas vázlatát doc formátumban kell eljuttatni e-mailben 2014. november 26-án, 14 óráig beérkezően.

A nevezésnek tartalmaznia kell: a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a megoldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt, a konkrét megvalósítás módját,
továbbá: a résztvevő(k) nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, nyelvtudását; iskolájának (munkahelyének) nevét és címét; a konzulens, vagy felkészítő tanár nevét, lakcímét, e-mail címét és telefonszámát.

Kik döntenek? - A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázó értesítést kap 2014. december 15-ig. (A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.)

Hogyan tovább? - Az I. fordulóban elfogadott pályázatok tudományosan megalapozott, részletes kidolgozását, ill. a fejlesztés eredményét 2015. március 31-én, 14 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára. Csatolni kell a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket.

Mit értékelnek? - A pályázóknak 2015. április 13-18. között, kötelező jelleggel, max. 10 perces prezentációt kell tartaniuk. A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, ill. az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió) és hasznosíthatósága; az eredmények világos értelmezése.

Egyéb tudnivaló? - Az ünnepélyes díjátadásra 2015 májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaművek 2015 szeptemberében is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján.
A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag támogathatják. A verseny szervezői közreműködnek az indo­kolt költségek megtérítésében, max. bruttó 50 E Ft értékben.

A verseny fővédnöke:
Czunyiné dr. Bertalan Judit, államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A verseny Társ-fővédnöke:
Dr. Pálinkás József, kormánybiztos, Miniszterelnökség

A projekt a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósul meg.

A Verseny támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft., Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Magyar Telekom Nyrt., B. Braun Medical Kft., GE Hungary, Intel, Paksi Atomerőmű Zrt.,
Siemens Zrt., Ericsson Magyarország Kft., EGIS Gyógyszergyár Nyrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., 77 Elektronika Kft., Innomed Medical Zrt., Sanatmetal Kft., Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft., NI Hungary Kft., DBH Investment Zrt., Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Médiatámogatók:
Főtámogató: MTVA
Támogató: Világgazdaság, Technika Műszaki Szemle, Zsiráf Diákmagazin, Innotéka magazin

A pályázatok beküldése, ill. a pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet:
Magyar Innovációs Szövetség, e-posta: innovacio@innovacio.hu
tel.: 430-3330, portál: www.innovacio.hu, (cím: 1036 Budapest, Lajos u. 103.)

Logótervezési pályázat középiskolásoknak

2014. november 3-án a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala meghirdette a háromhetes Diákpályázat védjegykampányt, és ennek keretében meghirdetésre került a logótervezési pályázat, amire iskolák részére történő logó megtervezésével lehet jelentkezni, egyénileg vagy csoportban. A logó megtervezését 2014. november 25-ig kell befejezni. A pályázatokat digitális formában várják a vedjegypalyazat@hipo.gov.hu email címre.

A pályázatok közül egy nyertest választanak, aki elviheti a barátait az etyeki Korda Filmparkba. A filmpark bejárása után még egy meglepetés program várja a nyertes(eke)t, mert egy közös fotózásra is sor kerül a green box előtt. Itt megörökíthetitek magatokat akár a legextrémebb hátterek előtt, időjárásjósként, filmsztárként vagy szuperhősként is.

A programokkal kapcsolatban bővebb tájékoztatást a Diákpályázat védjegykampány honlapján, a vedjegypalyazat@hipo.gov.hu, a noemi.baho-borzok@hipo.gov.hu email címen vagy a Találd meg/ki/fel! pályázati Facebook oldalon

SmartUp Challenge

A SmartUp Challenge diákok és fiatalok vállalkozói és innovációs készségeinek fejlesztését célzó gyakorlatorientált tréningprogram és verseny, a Citi Magyarország és a Junior Achievement Magyarország együttműködésében. A verseny négy országra - Magyarországon, Romániában, Bulgáriában és Szlovákiában - terjed ki.

Amit nyújtanak a program résztvevőinek Magyarországon:
- egyének vagy 2-5 fős csapatok jelentkezhetnek a programba 2014. december 8-ig, a www.smartupchallenge.org weboldalon egy olyan innovatív üzleti ötlettel, amely új munkahelyek létrehozását célozza (kb. 300 szóban összefoglalva)
- Az 50 legerősebb pályázó részt vesz a 2015 áprilisáig tartó nemzeti innovációs kihívás versenyprogramban: ennek keretében három interaktív műhelytalálkozó (erőforrás menedzsment, marketing és prezentáció témában), online tananyagok és üzleti mentorok támogatása révén továbbfejleszthetik üzleti ötletüket. A műhelytalálkozók budapesti helyszínen kerülnek megrendezésre.
- A program végén a legjobb üzleti terveket bemutató tíz fiatal részt vehet egy ötnapos nemzetközi nyári egyetemen Bukarestben, 2015 augusztusában. Minden költséget a program fedez.
- A részt vevő fiatalok tagjai lesznek egy egymást támogató nemzetközi hálózatnak.

A felhívásra 18-26 éves fiatalok jelentkezését várják.

A pályázatok elbírálásának főbb szempontjai: az üzleti ötlet megvalósíthatósága, az üzleti modell funkcionalitása, csapatmunka, motivációs szint, a csapat erőforrásai az ötlet megvalósítására, angol nyelvtudás.

További információk: Kovács Ildikó, program koordinátor (telefon: 06-30-996-0359, e-mail: kovacs.ildiko@ejam.hu)
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, eposta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.