XXIV. évf. | 2014. november 4. | 20. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség

Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható esemény
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Fokozatváltás a felsőoktatásban

2014. október 21-én a Felsőoktatási Kerekasztal ülésén a kormány bejelentette, hogy elkészült a "Fokozatváltás a felsőoktatásban" című anyag, amely a felsőoktatási stratégia alapelveit tartalmazza. A stratégiával kapcsolatban a Magyar Innovációs Szövetség kialakította véleményét.

Részletek az állásfoglalásból:
“...Az anyag magas színvonalú, igényesen elkészített, komplex gondolkodást tükröző, világos megfogalmazású. Legfontosabb értékei a hosszú távú gondolkodás, a korunk igényei szerinti innovatív képzési rendszer víziója. Kellően nagy előrelépés, hogy egy dinamikus, a jelenlegi helyzetet őszintén tárgyaló, stratégiai célokat is kitűző tanulmány született...

...A végrehajtás egyelőre nincs kellő alapossággal kidolgozva, így külön odafigyelést igényel majd ennek kigondolása. Az akciótervek részletes kidolgozása után lehet majd pontosan érezni, hogy a kormányzat milyen irányban próbálja továbbfejleszteni a felsőoktatást. Pozitív, hogy a dokumentum készítői törekedtek a célkitűzés, akciók, mérhetőség kritériumainak bevezetésére...

...Mivel a minőség javítása több helyen is előkerül a dokumentumban, melyet nagyon fontosnak tartunk, ezért hiányoljuk a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság szerepének taglalását. Csak egy helyen emelték ki a szükségességét, pedig több esetben is indokolt lett volna. Hiányzik akkor is a megemlítése, amikor az ipari kapcsolatok szorosabbra fűzéséről beszél az anyag, és akkor is, amikor a szakok újraértékeléséről, átnézéséről van szó. Véleményünk szerint a MAB szerepének tisztázása elengedhetetlen egy ilyen anyagban...

...A rendkívül divatos duális képzéseknél meg kell vizsgálni, hogy hol és mikor (milyen szakterületen) lehet megvalósítani, mert nem általános érvényű a pozitív kimenete ennek a képzésnek. A duális képzések kiterjesztése a KKV szektorra, valamint a nem duális képzésben résztvevő hallgatók gyakorlati oktatása nem tűnik megoldottnak. Ezek hiányában azonban épp a KKV szektor kerül jelentős versenyhátrányba.

A vállalatok saját szakemberforrásuk biztosítását meghaladó szakemberképzés többletköltségeit vélhetően nem vállalják. Ezért nem egyértelmű, hogy milyen forrásból kerül finanszírozásra a gyakorlati képzés...

...Az anyag nem vizsgálja kellő mélységig a hiányszakmák képzésével kapcsolatos kérdéseket. Nem derül ki, hogyan kívánja megoldani, hogy elegendő számú hallgatót képezzenek a hiány szakterületeken (például: teljesítményelektronikai mérnök vagy villamos géptervező képzés). Valószínűleg a megoldás az érdekelt területek bevonásában rejlik, mint ahogy erre ki is tér a dokumentum, azonban ennek mikéntje és sikeressége számunkra egyelőre kérdéses...

...Igen fontosnak tartjuk mind az oktatói, mind a vállalati K+F+I területen az utánpótlás kérdését. A mély ismereteket igénylő kutatás-fejlesztési tevékenységet csak mester vagy doktori képzést végzett kutatókkal lehet megvalósítani. A dokumentum foglalkozik a PhD kérdés problémájával, viszont az MSc/MA képzés népszerűségének csökkenésével nem. Azt látjuk, hogy egyre kevesebb hallgató választja a mester képzést, inkább munkát vállalnak az alapképzés befejezése után. Így viszont a K+F+I és az oktatói utánpótlásban komoly problémák léphetnek fel...

Véleményünk teljes szövege portálunkon, az Aktuális menüpontban, az Állásfoglalásoknál olvasható.

Törvényjavaslat a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról

2014. október 27-én, a Miniszterelnökség törvényjavaslatot nyújtott be az Országháznak a "tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról". A törvényjavaslat teljes szövege az alábbi linken található.

Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum

2014. október 31-én került megrendezésre az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum ülése, melyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Jakab Roland, tagvállalatunk, az Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgató-helyettese vett részt.

A tehetséggondozás témaköre a Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságra került át, az államtitkárság viszi az operatív programokat.
Az előterjesztett cselekvési programhoz a hozzászólók az alábbi főbb megjegyzéseket tették:
- kevés jut azok támogatására, akik a tehetségek gondozásával foglalkoznak,
- ne legyenek átfedések a különféle tehetségsegítő programok között, hogy elkerüljük a párhuzamos finanszírozást,
- a pedagógus életpálya modellbe kell integrálni a kiemelkedő pedagógusi teljesítményt.

Az előterjesztett cselekvési program 2014. évi javaslatában - az elhangzott észrevételek alapján - két tétel esetében történt változás, amelyet az ülés résztvevői elfogadtak:
- A III./1 fejezet 85 M Ft-os (hátrányos helyzetű fiatalok számára integráló környezetben megvalósított programok) előirányzatából 10 M Ft-ot a III./4-be (hátrányos helyzetű térségekben tehetséges fiatalok tehetségsegítő szolgáltatásokhoz való hozzáférése) csoportosítottak át. Így a III./4-es 5 M Ft-os előirányzat 15 M Ft-ra emelkedett, a III./1 fejezet 75 M Ft-ra csökkent.
- A V./2 (tanulmányok rendezvények) 50 M Ft-os keretösszegű fejezetből 20 M Ft-ot átcsoportosítottak a V./3 fejezetre a tehetségsegítő tanácsok működésére, elérve ezzel a 30 M Ft-ot. Ennek megfelelően mindkét fejezet 2014. évi előirányzata 30 M Ft-ra módosul.

2. Scientix Konferencia

2014. október 24-26. között rendezte meg az Európai Bizottság és a European Schoolnet a 2. Scientix c. konferenciát Brüsszelben, a Crowne Plaza Le Palace Hotelben. Tanárok, politikai döntéshozók, kutatók és projekt menedzserek vettek részt a legnagyobb európai STEM konferencián. A konferencia célja volt, hogy megvitassák az iskola keretein kívüli STEM oktatás, a tudományos tantárgyak népszerűsítésének módozatait.

Dr. Antos László ügyvezető igazgató is tartott előadást okt. 26-án, a MISZ tudomány-népszerűsítő projektjéről, a "Meet the scientis"-ről, a "Példakép"c. szekcióban, mintegy 50 fő előtt.

Először röviden ismertette a MISZ tevékenységét, a különböző innovációt népszerűsítő programjait. Ezután kitért a "Meet the scientist" elindításának motivációira, a támogatókra, az előadókra és a kísérleti bemutatókra. Majd ismertette a különböző csatornákat (Youtube, a projekt honlapja, Facebook), melyeken közvetett módon is próbáljuk elérni a fiatalokat, s végezetül pedig beszámolt a projekt eredményeiről. Eddig a 48 találkozón összesen:
- 4221 tanuló vett részt,
- 12807-en nézték meg a projekt videóit a Youtube-on,
- 1317-en követik a projekt Facebook oldalát,
- 8193 egyéni látogató nézte meg a projekt honlapját és
- 171 cikk jelent meg a sajtóban a Meet the scientistről.

Meet the scientist

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottsággal és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségével együttműködve, 2014. október 21-én, a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnáziumban folytatta a "Meet the scientist" c. tudomány-népszerűsítő körútját, ahol Molnár Tamás, képviselő és Szépvölgyi Ákos, a MISZ Közép-dunántúli Regionális Képviselet igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Az előadó Dr. Hamar Péter, a Semmelweis Egyetem, ÁOK, Kórélettani Intézet egyetemi docense, korábbi Fulbright-ösztöndíjas volt, aki "RNS világ" címmel tartott előadást. Előadásában kifejtette, hogy hogyan épülnek fel az RNS-ek, milyen a térszerkezetük és mik a funkcióik, és kitért arra is, hogy mi a (molekuláris) biológia alap tézise.
Az előadásokat követően a Mobilis munkatársai mutattak be látványos kísérleteket a diákoknak.
A rendezvényekhez kapcsolódva működik a program honlapja (www.meetthescientist.hu) is, ahol megtekinthetők az előadásoknak a fotói és a videói is. Aktív a program Facebook csoportja (facebook.com/meetthescientist) is, ahol immáron több mint 1300 ember követi a programokat.

"A BME 2014. évi kiemelkedő hallgatói innovációs ötlete"

"Ötlettől az üzletig" címmel harmadik alkalommal írt ki pályázatot hallgatók részére a BME Hallgatói Innovációs Központja, a Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda és a Pro Progressio Alapítvány. Pályázni új, innovatív ötlettel, termék esetén a prototípus bemutatásával lehetett, bármilyen területen. A felhívásra az egyetem 8 karáról 63 pályázat érkezett, melyek közül a zsűri két pályázatnak ítélte oda "A BME 2014. évi kiemelkedő hallgatói innovációs ötlete" címet, kettő pedig elnyerte a V3 Partners Investment Zrt. szakmai támogatását.

"A BME 2014. évi kiemelkedő hallgatói innovációs ötlete" címet kapta:
- Aurora Devices – ultrahangos megoldás, amely a vakokat és csökkentlátókat segíti a biztonságos közlekedésben:
Menyhárt Hunor Attila, Jakub János
- Sybrillo camera gimbal – eszköz, amely kamerák és mobiltelefonok rázkódás-, kézremegés mentes felvételét biztosítja:
Mankovics Dávid, Török Lilla, Torma Péter, Stefán Egon

V3 Partners Investment Zrt. szakmai támogatását nyerte:.
- EduBase – bázis a tanuláshoz – internetes, online oktatási felület:
Horváth Dániel Márton, Hives Áron, Takács Márton
- Hat tengelyes erő- és nyomatékmérő szenzor kereskedelmi forgalomba hozása - új típusú szenzor robotikai alkalmazásokhoz:
Bauer Márk Ottó, Hodosán Zsolt, Csibrák Tamás

A nyertes ötletek az elkövetkező hónapokban megkapják a kiíró szervezetektől mindazon támogatásokat, melyek révén sikeres startup vállalkozások lehetnek. Az ilyen versenyek és a korábbi verseny nyerteseinek sikerei – Tresorit, Hand-in-Scan – azt bizonyítják, hogy a modern egyetemi képzés fontos része az innovatív ötletek felkutatása, felkarolása.

Az idei díjátadóra 2014. október 29-én, az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) "Vágj bele! Kezdj vállalkozni" című eseménye után, a BME Innovációs Laborjában került sor. A díjakat Pakucs János, az alapítvány elnöke és Vajta László dékán adták át.

Uniós pályázati tapasztalatok megosztása és felkészülés a 2014-20 időszakra

2014. október 29-én tartották az "Uniós pályázati tapasztalatok megosztása és felkészülés a 2014-20 időszakra" c. műhely-találkozót a Miskolci Egyetemen. Dr. Madarász Tamás igazgató (ME TTK), moderátor megnyitója után Dr. Jármai Károly stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes (ME) köszöntőjében a rendezvény célját abban fogalmazta meg, hogy információt nyújtson és ösztönözze a pályázati hajlandóságot. Kitért a társadalmi egyeztetés alatt álló új felsőoktatási koncepcióra "Fokozatváltás a felsőoktatásban" c. előadásában.

Mezősi Balázs (NDC) előadásában felvázolta az előttünk álló időszakban az egyetem számára releváns uniós pályázati lehetőségeket, majd futó és lezárt egyetemi projektek menedzserei számoltak be tevékenységükről és tapasztalataikról.

Az elmúlt időszakban projektgyűjtés folyt a Miskolci Egyetemen. 102 projektjavaslat gyűlt össze, melyeknek többsége az innováció területéről érkezett. A projektek előzetes szűrésére felkérte az Egyetem a National Development Consulting Zrt.-t (NDC). A szűrés legfontosabb szempontja a projekt támogathatósága volt. A szűrés eredményéről és tapasztalatairól számolt be Mezősi Balázs (NDC).
A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Siposs István regionális igazgató vett részt az eseményen.

Kampány a mérnökképzésért

A Magyar Innovációs Szövetség által alapított Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Iparkamara(BOKIK) közös szervezésében vitafórumot tartottak 2014. október 31-én, Miskolcon a BOKIK székházában. A fórum témája a felsőoktatás átalakítása és a mérnökképzés helyzete volt.

Bihall Tamás elnök (BOKIK) megnyitója után Dr. Ábrahám László elnök (EJMSZ), a MISZ elnökségének tagja ismertette Dr. Palkovics László államtitkár társadalmi egyeztetésre közzétett "Fokozatváltás a felsőoktatásban" c. új felsőoktatási koncepciójához az EJMSZ véleményét. Felszólalásában kiemelte az anyagból a pályakövetési rendszer felállításának szükségességét, a középiskolai természettudományi képzés, a nyelvi oktatás reformját, a szakképzési hozzájárulás és az innovációs járulék visszaállításának fontosságát stb. Beszélt a duális képzés problémáiról, az egyetem és az ipar szorosabb együttműködéséről.

A fórum résztvevői a Miskolci Egyetem, a kis-, közép-, és nagyvállalatok képviselői voltak, akik hozzászólásaikban részben alátámasztották, részben megkérdőjelezték az EJMSZ anyagát. Általános vélemény volt, hogy az anyag a valóságtól rosszabb képet nyújt a magyar mérnökképzés helyzetéről. Számos példát hoztak fel az egyetem és az ipar gyümölcsöző együttműködéséről, közös pályázatok, közös kutatási programok, ipari szakemberek egyetemi előadásairól. Egyetértettek azonban abban, hogy a mérnökképzést a válságából csak a mérnöki hivatás társadalmi elismertetése emelheti ki.
Szövetségünk képviseletében a fórumon részt vett Dr. Siposs István regionális igazgató is.

Szakirodalomfigyelő

Dr. Szeles Péter - Dr. Szűcs Tamás - Varga Zsolt: Hírnév-menedzsment - Révai Digitális Kiadó Kft., 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

"A tudásalapú társadalomban és gazdaságban az új ismereteknek kell a legértékesebbé válniuk, hiszen ezekkel az új információkkal, újfajta tudással leszünk képesek versenytársainknál jobbá, sikeresebbé válnunk. A hírnév megértése és tudatos, szakszerű menedzselése egy cég életében pontosan ezt jelenti. A hírnév, a reputáció a jövő egyik legjelentősebb értékű és hatású formálója." És: "A cég hírneve (az egész mű erről szól - OP) nem a kommunikációs szakemberek első számú felelőssége, hanem a cégvezetőké, az elnök-vezérigazgatóké. a vezérigazgatóké és az ügyvezető igazgatóké." - a könyvből.

Dr. Szeles Péter e tökéletesen helytálló megállapításához négy megjegyzést célszerű fűzni, teljes összhangban könyve tanításával: • Amelyik cég vezetése ezzel tisztában van, és e szerint cselekszik, az igen komoly haszonra váltható versenyelőnyre tehet szert azokkal szemben, akik elhanyagolják ezt a mind fontosabbá váló eszközt. Szeles idézi Alan Greenspan-től, a FED korábbi legendás elnökétől: "Ha a verseny a piacgazdaság motorja, akkor a hírnév az üzemanyag, ami ezt működésre készteti. A mai világban, ahol a gazdasági érték termelésében az eszmék mindinkább kiszorítják a fizikait, a hírnévért folyó verseny a gazdaságunkat előrevivő jelentős hajtóerővé válik." • A vállalat hírnevének gazdasági jelentősége növekszik. Erre vezet, hogy a globalizáció, valamint a technikai és a gazdasági fejlődés gyorsuló ütemben növeli az áruvilágban megjelenő kínálatot és a versengő piaci szereplők számát. Az árucikkek olyan bonyolulttá válnak, hogy a választani akarók képtelenek kiértékelni a vonatkozó információkat, a gyorsuló termékváltás pedig ezt tovább nehezíti. Az így kialakult helyzetben egyszerre van jelen a részinformációk szinte kezelhetetlen tömege, valamint alapvető információk hiánya. A választani akarók ennek megoldásaként, meghatározó döntési tényezőként mindinkább a piaci szereplők hírnevéhez igazodnak megbízható irányfényül. S hogy az miért megbízható, e könyvben erre is alapos választ kapunk. • A hírnév összvállalati produktum, alakulására a cég minden dolgozója hatással van munkavégzésének minőségével. Szeles erről így szól: "A hírnév nem csupán és elsősorban nem kommunikációs erőfeszítéseket kíván meg egy vállalkozástól, hanem az üzleti működés rendezését és - adott esetben - újragondolását. A vállalati hírnév nem üres szó, hanem tetteket jelent, és tényleges üzleti működést." • Mára már a hírnév-menedzsment is csúcstechnológia, amelyet igen alaposan meg kell tanulni. S mert tanulni mindig a legjobbaktól kell, akkor is érdemes lenne Szeles Péter könyvét választani, ha nem hiánypótló mű lenne.
Ez a rendkívüli alapossággal, hozzáértéssel és széleskörű szakmai kitekintéssel megírt felsőfokú szak- és tankönyv a fejtegetéseivel, magyarázataival kitűnő intellektuális csemege is. 13 fejezete végig visz az elmélet és a gyakorlat minden fontos tudnivalóján. S hogy mennyire hasznos és egyedülálló mű, arról idézzük egy mértékadó gazdasági szakember, Czakó Borbála, az Ernst & Young Globális Igazgatója, a HBLF Üzleti Vezetők Fórumának Elnöke (http://www.hblf.org/index.php?lang=hungarian) véleményét: "Dr. Szeles Peter Hírnévmenedzsment könyve egy olyan piaci szegmens hiánykönyve, amit mindenkinek jó szívvel ajánlok. Sikeres üzleti vezetőként hajlamosak vagyunk elfelejteni azt, hogy cégünk, vagy akár személyünk is milyen sokszor lehet kitéve a hírnév pozitív vagy negatív kihívásainak és ennek menedzselése nem csak komoly feladat, de üzleti érdek és üzleti érték is. Köszönet a téma tudományos és egyben érdekes feldolgozásáért. A könyv olvasói közül sokan lesznek még hálásak azért, hogy vették a fáradtságot a könyv elolvasására. Én biztosan egy vagyok a sok közül."

Teller Ede, Teller Wendy, Talley Wilson: A fizika nagyszerű, mert egyszerű - Akadémiai Kiadó, 2014 - az 1991-es első magyar kiadás hasonmás kiadása.
Dr. Osman Péter ismertetése

"Sok mindent mondok, amit mindenki tud, és sokat, amit senki se. Talán mondok olyat is, amit senki sem tudhat. Ilyen a tudomány, ilyen az élet. A megértésnek határai vannak. De legalább a határokkal ismerkedjen meg az olvasó!" • "Azt állítom, hogy napjaink fizikája nem bonyolult, csak szokatlan. Ami szokatlan, azt a legtöbb ember meg sem hallgatja. Tehát a használati utasítás: Légy figyelmes, szánj időt a gondolkodásra, kételkedj - de aztán haladj tovább!" - idézetek a Prológusból.

A modern tudomány egyik zseniális alkotójának (a Hírlevél 2011/14. számában szóltunk Hargittai István: Teller c. könyvéről - Akadémiai Kiadó, 2011) erősen rendhagyó fizikakönyve - az ő mértékével könnyed, ám igényes kis ismeretterjesztőnek szánt bevezetője a fizika válogatott alapkérdéseibe, és azok tudománytörténetébe. A kiadótól idézve: "Ebben a könyvében Teller Ede a fizikával való foglalkozásból fakadó örömét osztja meg velünk. Ez a nagyszerű mű, miközben elbűvöl bennünket szórakoztató stílusával és azzal, hogy érthető formában tárja elénk a fizika titkait, tudásunkat is gyarapítja és felkelti érdeklődésünket a fizika tudományainak rejtelmei iránt."

Valóban kihagyhatatlan olvasmány mindenkinek, akit érdekel a fizika, s még inkább, ha szereti érezni, mire képes annak megértésében. Végigkövetni nagy intellektuális kaland. Igazán könnyűnek valószínűleg csak a szakterület jól felkészült ismerői találják, ám ha nem mindent értünk belőle, akkor is érdemes olvasni: még így is marad annyi, hogy élvezzük az előadás sok részletét. S ha a matematikában kevésbé járatos olvasó átlát az azzal előadott részek szövetén, vagy nem zavartatja magát tőlük, rájön, hogy az előadás gyakran ragyogóan szellemes.

Teller erősen indít: első fejezete a relativitáselméletről szól, mottója pedig: "Belátjuk, hogy Einstein a fizikai történések színterét egyszerűen, képtelennek tűnően, de helyesen írja le." Rögvest megjelenik egy kis vektoralgebra is, mi pedig felmérhetjük magunkat: Belátjuk? Egyszerű? Teller mindenesetre így beszél a következő fejezetben, ahol a statikával ismerkedhetünk, Arkhimédész törvényével indít, majd a vektoralgebra segítségével magyarázza a statika lényegét: "Einsteint azért tárgyaltam elsőként, (...) mert ő tette egyszerűbbé a fizikát." S előadásai nyomán lassacskán kialakul bennünk ennek magyarázata: olyan magasra emelte a fizika áttekintését és megértését, ahonnan az már valóban egyszerűbb annak, aki tud így szárnyalni. (Mi meg irigykedhetünk).

Ízelítőül: A heliocentrikus világkép kialakulásának történetét tárgyaló fejezet elejét Arisztotelész és követői nagy tévedésére hegyezi ki, s - kissé meglepően - VIII. Orbán pápa tudományos érdemeivel zárja. Merész bevezetője itt: "A természettudományt egzaktnak minősíteni a lehető legnagyobb tévedés. A tudomány mindig hemzseg a hibáktól. És a természettudós hibái kiadósak, lángelmét igényel a kiküszöbölésük. Természetesen a saját hibáinkat nem ismerjük fel." E "hibajavítás" természetesen az ismeretek mind magasabb szintre emelése, az addig helytállónak tartott elméletek meghaladása - vagyis a tudományos kutatás általános mozgatója, Teller sajátos megfogalmazásában. A kozmológia fejlődésének itt bemutatott szelete a saját hibára vonatkozó állítását meg is cáfolja, bemutatva, hogyan vetette el Kepler a sokéves munkáját, hogy túllépve azok hibáján felfedezhesse a bolygók mozgásának három, ma róla elnevezett törvényét.

11 tematikus fejezet, egy további az új ismeretek hasznáról és az epilógus. Komoly, felpezsdítő szellemi hegymászások - zseniális túravezetővel.

Márai Sándor: Fedőneve: Ulysses - Helikon Kiadó, 2014 - Első kiadás
Dr. Osman Péter ismertetése

"Kedves Hallgatóink, egyik legnagyobb szabad földön élő magyar író Ulysses néven hétről-hétre tollhegyre veszi mostani világunk egy-egy problémáját. Krónikája minden vasárnap ebben az időpontban fog elhangozni." - idézi a kötet a felvezetőt, amellyel Márai Vasárnapi krónikája 1951. október 7-én elindult a Szabad Európa Rádióban. A Helikon ajánlójából idézve "Márai az évek során több száz felolvasást tartott (...) Jegyzeteinek olvasásával az íróról alkotott képünk is egyre tisztábbá válhat, miközben páratlan kulturális panorámaképet kapunk a kettészakadt Európáról."

Az utóbbi mondat mindkét állítása tökéletesen igaz, ugyanakkor kiegészítendő azzal, hogy Márai szinte minden itt közölt jegyzetének igen erőteljes politikai töltete is van. A kötet az 1951-1953-as évek anyagát tartalmazza, a hidegháború egyik legkeményebb korszakáét, Márai pedig haragos következetességgel ostorozza benne a diktatúrát, annak mind a magyarországi, mind az átfogó szovjet megvalósulását. Hidegrázást keltő pontossággal idézi fel benne, milyen volt e kor világa és általános hangulata a Nagy Szovjetunió vezette béketáborban, megmutatva annak sok nyugati szimpatizánsát is.

A történelem krónikái elkerülhetetlenül mindig csupán kivonatolás eredményei - ki mit emel ki az adott kor legjellemzőbb vonásaiból, történéseiből és szereplőiből. Márai e kötete nagyon is történelemkönyv - ugyan egyáltalán nem ad átfogó képet, viszont minden, amit leír, tökéletesen jellemző. S talán minden már írásánál markánsabban, nagyobb hangsúllyal jelenik meg benne a szabadság-eszmék melletti feltétlen állásfoglalása.

Krónika, minden tétele Márai gondolataival, értékelésével gazdagítva. Pár kiragadott esemény az elejéről: • 1951. okt. 14. "Három éve, hogy a szovjet katonai parancsnokság elrendelte Nagy-Berlin (Nyugat-Berlin, azaz Berlin amerikai, brit és francia megszállási övezetei - OP) blokádját, és hogy a nyugati hatalmak elszánták magukat minden idők egyik legnagyobb szabású technikai vállalkozására: megindították a rendszeres légi járatokat...". Ez volt a legendás berlini légi-híd. • 1951. nov. 4. "A San Franciscó-i béketárgyalásokon (...) egyik amerikai delegátus meglepetésszerűen térképet tolt a Szovjetunió képviselője elé. A térkép (...) pontos és cáfolhatatlan topográfiával tüntette fel mindazokat a helyeket, ahol a hatalmas szovjet birodalomban büntető-, internáló-, koncentrációs táborokat, kényszermunka-telepeket állítottak fel." S ezzel napfényre került a Szovjetunió egyik legszörnyűbb intézménye, a hírhedt Gulag. • 1951. nov. 18. Márai a Schuman-tervről beszél, amely eredetileg a nyugat-európai nehézipar egyesítésének a terve volt, s nyilvánosságra hozatalának napját tekintik az Európai Unió születésnapjának. • 1951. dec. 2. "Somlay Artúrt sírba tették." A korszak egyik legnagyobb magyar színészéről csak suttogni merték, hogy öngyilkos lett. "Sok tragikus szerep megdöbbentő megszemélyesítője, élete utolsó éveiben már csak egyetlen nagy tragikus szerepet játszott. A megtört emberi és művészi lelkiismeret szerepe volt ez."

Márai hitvallása 1951. dec. 2-án: "Nem elég írni, nem elég színházat játszani. Meg is kell fogadni azt, amit írunk. Élni is kell azt, amit játszunk. Mindig Nyugatra kell nézni, mert onnan kaptunk egy műveltséget (talán szándékos, talán nem, hogy nem az abszolút jelentést adó határozott névelőt használja. - OP) Nem szabad elfelejteni, hogy Keletről jöttünk, mert onnan kaptuk az életet. És mindig, minden korban és színpadról világgá kell kiáltani, hogy jog nélkül, emberség és igazság nélkül nincs emberi élet."
S egy kérdése, amelyre választ kellene találnunk: "Szabad vagyok, de miért és milyen célból?"

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Figyelo.hu, 2014. október 20., hétfő
Interjú Pálinkás József kormánybiztossal
"...A kormányzat elérte, hogy lazuljanak az EU-s támogatási szabályok: a Strukturális Alapok k+f+i forrásainak legfeljebb 15 százaléka Közép-Magyarországon, illetve Budapesten is felhasználható, amennyiben a fejlesztés igazolhatóan a többi régióban hasznosul - mondja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos..."

Napigazdasag.hu, 2014. október 20., hétfő
Ömlik a brüsszeli hitel: 182 millió euró vállalkozóknak

Magyarhirlap.hu, 2014. október 20., hétfő
Roham a brüsszeli pénzekért

Weborvos.hu, 2014. október 20., hétfő
Rangos elismerés és pénzjutalom kémiatanároknak
"...Az innovációs eredmények legfőbb motorja a jól képzett szakemberek teljesítménye, mely eredendően az oktatás színvonalán múlik. Éppen ezért a Richter prioritásként kezeli a magyar oktatás helyzetét, így a továbbiakban is kötelességének érzi, hogy a lehetőségekhez mérten folytassa támogató tevékenységét ezen a területen is..."

Gyartastrend.hu, 2014. október 20., hétfő
Jön az intelligens szakosodási stratégia

Edupress.hu, 2014. október 20., hétfő
Palkovics: rossz a bolognai rendszer hazai megvalósítása

Bama.hu, 2014. október 20., hétfő
Még több külföldi jöhet ide egyetemre
"...Olyan nemzetközi hallgatói és képzési központot valósítana meg közösen Pécs városa és a Pécsi Tudományegyetem, amelyben egy kutatási, fejlesztési és innovációs központ is működne..."

Bitport.hu, 2014. október 20., hétfő
Hamarosan dönt a kormány 700 milliárd K-F forint sorsáról

9.tv Ferencváros Televíziója, 2014. október 20., hétfő
A Szily iskolában indult a "Meet the scientist" programsorozat.

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. október 20., hétfő
November közepén kerülhet a kormány elé a kutatásfejlesztési uniós támogatásokról szóló tervezet

Klubrádió, Többet ésszel, 2014. október 23.,
Beszélgetés dr. Antos Lászlóval, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatójával a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről és a "Meet the scientist" programról

Mr1-Kossuth Rádió, Reggeli Hírek, 2014. október 20., hétfő
November közepén kerülhet a kormány elé az a tervezet, amelyben az ország régióinak kutatásfejlesztési uniós támogatásairól döntenek

RTL Klub, Esti híradó, 2014. október 20., hétfő
Különleges találmányokat próbálhatnak ki az érdeklődők egy interaktív laborban

Magyar Hírlap, 2014. október 21., kedd, 10. oldal
Hétszázmilliárd érkezhet Brüsszelből
Dőlnek az európai uniós pénzek a kutatásra, a fejlesztésre és az innovációra
 "...2 perces interjú - Szabó Gábor a Magyar Innovációs Szövetség elnöke
Pálinkás Józseffel, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztossal nemrég találkoztam magánemberként is, tudományos munkát végzőként is egyetértek a céljaival. Álláspontját a szövetség elfogadja, a jó ötletekhez több pénz kell, főleg ha tartós eredményeket szeretnénk elérni a K+F+I területén is. Innováció nélkül fejlődésképtelen az iparunk, a jó termékekhez elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés. Az Európai Unió új pénzügyi ciklusában jut pénz mind a nagyvállalatoknak, mind a kis- és középvállalkozói szektornak..."

Magyar Nemzet, 2014. október 21., kedd, 11. oldal
Csak valódi kutatáshoz jár támogatás
"...Olyan szabályozókat kell a pályázati rendszerbe építeni, és olyan kiírásokat kell megjelentetni a 2014-2020-as időszak kutatásfejlesztési keretében, amelyek a "kamu" kutatások helyett valós fejlesztéseket támogatnak - hívta fel a figyelmet lapunknak adott Nyilatkozatában Parragh László..."

Napi Gazdaság, 2014. október 21., kedd, 7. oldal
Nincs megállás az innovációban

Napi Gazdaság, 2014. október 21., kedd, 14. oldal
Másodszor rendezték meg az Innotrends Hungaryt

Tolnai Népújság, 2014. október 21., kedd, 3. oldal
Fontos szereplői a gazdaságnak a kisvállalkozások

Petőfi Népe, 2014. október 21., kedd, 1-2. oldal
Hétszázmilliárd forint érkezhet

Kisalfold.hu, 2014. október 21., kedd
Lemaradtak a hazai régiók
"...Nem éppen örömteli, hogy az innovációs képességet illetően a legrosszabb magyar régió éppen Nyugat-Dunántúl, amely a 266-ból a 219. helyen pironkodik. Itt Közép-Magyarország befért a lista első harmadába (74. hely), de a cseh, a szlovák és a szlovén fővárosi régió is az uniós átlag felett található..."

Baon.hu, 2014. október 21., kedd
Hétszáz milliárd forint érkezhet

Magyarhirlap.hu, 2014. október 21., kedd
Fokozatváltás a felsőoktatásban
"...A dokumentum ezen kívül kitér a magyar gazdaság innovációs képességét biztosító egyetemi kutatás-fejlesztés és innovációs háttér kialakítására, illetve ezen célokhoz igazodó intézményrendszer létrehozására..."

Hvg.hu, 2014. október 21., kedd
Elkészült az új felsőoktatási koncepció

Hir24.hu, 2014. október 21., kedd
Új koncepciót jelentett be a felsőoktatási államtitkár

Napi.hu, 2014. október 21., kedd
Koncepció már van az új felsőoktatásról

Mno.hu, 2014. október 21., kedd
Palkovics: A felsőoktatás a magyar társadalom sikerágazata

Mandiner.hu, 2014. október 21., kedd
Teljesítményelvű felsőoktatást akar a kormány

Teol.hu, 2014. október 21., kedd
Fontos szereplői a gazdaságnak a kisvállalkozások

Stop.hu, 2014. október 21., kedd
Fokozatváltás a felsőoktatásban címmel új koncepció készült

Sonline.hu, 2014. október 21., kedd
Százmilliókat költöttek laborra, stúdiókra a Kaposvári Egyetemen

Hirado.hu, 2014. október 21., kedd
Új felsőoktatási koncepció készült

Pcpult.hu, 2014. október 21., kedd
Ontja az ötleteket a KwakLab

Hirek.prim.hu, 2014. október 21., kedd
Egy kreatív és termékeny magyar csapat: KwakLab

Magyarhirlap.hu, 2014. október 21., kedd
Hétszázmilliárd érkezhet Brüsszelből

Kapos.hu, 2014. október 21., kedd
400 milliós fejlesztés a Kaposvári Egyetemen

Feol.hu, 2014. október 21., kedd
Látványos tudomány - Az elméleti előadás után jött a fizika-show
"...A Meet the Scientist című programnak adott otthont a Lánczos Kornél Gimnázium, amit a Magyar Innovációs Szövetség indított el, a Magyar Fulbright bizottsággal és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségével együtt..."

Tudositok.hu, 2014. október 21., kedd
Meet the Scientist - Műszaki előadás Fehérváron

Okkfehervar.hu, 2014. október 21., kedd
"Meet the Scientist" program 2014.

Fehervartv.hu, 2014. október 21., kedd
Meet the scientist
"...Fehérvárra is ellátogattak a Meet the Scientist program szervezői. A Lánczos Kornál Reálgimnáziumban Dr. Hamar Péter, a Semmelweis Egyetem, Kórélettani Intézetének egyetemi tanára tartott előadást a diákoknak, ezt követően pedig a győri Mobilis munkatársai látványos kísérleteket mutattak be a fiataloknak..."

Fejeronline.hu, 2014. október 21., kedd
Látványos tudomány interaktív bemutatója a Lánczos gimnáziumban

Feol.hu, 2014. október 21., kedd
Támogatás egyedi kormánydöntéssel

Eduline.hu, 2014. október 21., kedd
Elkészült a felsőoktatási stratégia, decemberben kiderül, rábólint-e a kormány

Nonprofit.hu, 2014. október 21., kedd
24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Mr1-Kossuth Rádió - esti Krónika, 2014. október 21., kedd
Elkészült az új felsőoktatási koncepció tervezete

Mr1-Kossuth Rádió - Késő esti Krónika, 2014. október 21., kedd
Elkészült az új felsőoktatási koncepció tervezete

Mr1-Kossuth Rádió - Krónika 16-kor, 2014. október 21., kedd
Elkészült a kormány új felsőoktatási koncepciója

M1, Híradó délben, 2014. október 21., kedd
Elkészült a kormány új felsőoktatási koncepciója

M1, Az Este, 2014. október 21., kedd
Elkészült a felsőoktatási stratégia

Lánchíd Rádió, Esti Híradó, 2014. október 21., kedd
A felsőoktatásban fokozatot kell váltani, véli a Felsőoktatási Kerekasztal

HírTV - Híradó21, 2014. október 21., kedd
2030-ra a magyar felsőoktatás lehet a legjobb Európában, véli Palkovics László

ECHO TV, Hírek, 2014. október 21., kedd
Elkészült az új felsőoktatási koncepció, jelentette be Palkovics László

Duna TV, Esti Híradó, 2014. október 21., kedd
Elkészült az új felsőoktatási koncepció tervezete

Duna TV, Déli Híradó, 2014. október 21., kedd
Elkészült a kormány új felsőoktatási koncepciója

Tv2, Mokka, 2014. október 21., kedd
Mit lehet tudni a vállalkozások támogatásáról és fejlődési lehetőségeiről?

Magyar Hírlap, 2014. október 22., szerda, 2. oldal
Stratégiai célok másfél évtizedre
"...Elkészült az új felsőoktatási koncepció, amelyet tegnap meg is vitatott a Felsőoktatási Kerekasztal. A tizenöt évre szóló stratégiai iránymutatás decemberben kerülhet a kormány elé. Az anyag igen ambiciózus: 2030-ra Közép-Európa legjobb felsőoktatási rendszerét ígéri..."

Várpalotai Hírek, 2014. október 22., szerda, 12. oldal
Közös kutatómunka a lengyel államfővel
"...A Képesség-és Tehetségfejlesztő Magániskola diákjának eszközét a Magyar Innovációs Szövetség nevezte az EUCYSre (European Union Contest For Young Scientists) is, amelyet a Varsói Egyetemen rendeztek a közelmúltban. Érdekesség, hogy eredményeit a Nobel-békedíjas egykori államfő, Lech Walesa is elismerte, aki személyesen látogatott ki a rendezvényre..."

Fejér Megyei Hírlap, 2014. október 22., szerda
Látványos tudomány
"....Az országos programsorozat célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése a honi középiskolások körében. Az idei tanév első állomása kedden a Lánczos Kornél Gimnázium volt, ahol többek között előadást tartott Hamar Péter, a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Kar Kórélettani Intézetének egyetemi tanára, korábbi Fulbright-ösztöndíjas. Amíg a gimnazisták a tudományos előadást hallgatták az aulában, Szépvölgyi Ákost, a Magyar Innovációs Szövetség közép-dunántúli igazgatóját kérdeztük a program jelentőségéről..."

Dunántúli Napló, 2014. október 22., szerda, 14. oldal
Követhető importmódszer innovatív cégeknek

Dunántúli Napló, 2014. október 22., szerda, 14. oldal
Az innováció a jövő zálogát hordja magában

24 óra, 2014. október 22., szerda, 8. oldal
Palkovics fokozatot vált

Innotéka, 2014. október 22., szerda, 16. oldal
Tudományos hét

24 Óra, 2014. október 22., szerda, 7. oldal
Siemens: száz diákot fogad a 600 milliós képzési központ

Békés Megyei Hírlap, 2014. október 22., szerda, 7. oldal
Siemens: száz diákot fogad a 600 milliós képzési központ

Heves Megyei Hírlap, 2014. október 22., szerda, 7. oldal
Siemens: száz diákot fogad a 600 milliós képzési központ

Petőfi Népe, 2014. október 22., szerda, 7. oldal
Siemens: száz diákot fogad a 600 milliós képzési központ

Somogyi Hírlap, 2014. október 22., szerda, 7. oldal
Siemens: száz diákot fogad a 600 milliós képzési központ

Tolnai Népújság, 2014. október 22., szerda, 7. oldal
Siemens: száz diákot fogad a 600 milliós képzési központ

Új Dunántúli Napló, 2014. október 22., szerda, 7. oldal
Siemens: száz diákot fogad a 600 milliós képzési központ

Új Néplap, 2014. október 22., szerda, 7. oldal
Siemens: száz diákot fogad a 600 milliós képzési központ

Csaladinet.hu, 2014. október 22., szerda
Fiatalok által fejlesztett alkalmazás segítheti a tanárok munkáját
"...Az új fejlesztés ötletét egy korábbi oktatási segédszoftver adta, amellyel Bálint és Ádám tavaly harmadik díjat nyert az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. Bálint egy másik projekten már korábban együtt dolgozott Király Dávid kommunikációs szakemberrel, ő mutatta be a fiatalokat Mizsányi Attila informatikusnak, aki korábban tanárként oktatta a szakterületet, s akitől a most megvalósult konkrét ötlet származik. Így állt össze a Redmenta négyfős csapata, amely 2013 júliusában kezdte meg a munkát..."

3szek.ro, 2014. október 22., szerda
Mi, hol, mikor?
Tehetségkutató verseny
"...A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 24. alkalommal hirdette meg határon túli magyar középiskolások számára is az Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTVA közreműködésével. A pályázatok beadási határideje a megszokottól eltérően november 26-a. A részletes felhívás a www.innovacio.hu portálon olvasható..."

Figyelo.hu, 2014. október 22., szerda
Innovatív technológiákkal a hazai vállalatokért

Figyelo.hu, 2014. október 22., szerda
Most kell nagyot álmodni!
"...Ma a piaci hasznosíthatóság szempontjából mérhető leginkább egy kutatás sikere. Ha a rendelkezésre álló támogatásokat nem e szerint költjük el, akkor a tudás nem jelenik meg a gazdaságban munkahely és exportteljesítmény formájában. A kutatás-fejlesztés ösztönzésére, valamint a kis- és középvállalkozások növelésére Magyarország soha nem látott, 1000 milliárd forint nagyságrendű európai uniós forráshoz jut. Ám mindez aprópénz ahhoz képest, hogy a nagyvilágban mennyi innovációra szánt tőke keresi a befektetési célt. A technológiailag, üzletileg, nyelvileg jól képzett generációnak olyan lehetősége van álmaiból vállalkozást építeni, mint talán száz éve soha..."

Euroastra.hu, 2014. október 22., szerda
Már több mint 80 ezer magyar és külföldi hírforrást szemléz egy magyar fejlesztés
"...Az ez évben várhatóan 300 millió forintot megközelítő nettó árbevételű TranzPress Kft. 2012-ben a magyarországi fordítóirodák közül elsőként lett tagja az Európai Fordításipari Egyesületnek (ELIA - European Language Industry Association) és a Magyar Innovációs Szövetség is tagszervezetei között tartja nyilván..."

Ujnemzedek.hu, 2014. október 22., szerda
Ifjú tudósokat keresnek
"...Meghirdette a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ). Ebben az egyedülálló versenyben nincs megadott feladat, a fiataloknak maguknak kell megtalálniuk a problémát, amelyet érdekesnek tartanak, ehhez pedig találékonyság, lelemény szükségeltetik..."

Portfolio.hu, 2014. október 22., szerda
Kutatsz, vagy fejlesztesz itthon? Nagy változásra készülj!

Pecsma.hu, 2014. október 22., szerda
Csökkenhetnek a szakok a felsőoktatásban

Napigazdasag.hu, 2014. október 22., szerda
Új felsőoktatási stratégia

Napi.hu, 2014. október 22., szerda
Így szabja át a felsőoktatást a kormány

Mon.hu, 2014. október 22., szerda
Tizenöt százalékkal csökkenhet a szakok száma, követelmény lenne a nyelvtudás

Ma.hu, 2014. október 22., szerda
Felsőoktatási stratégia - Teljesítményközpontú oktatói előmenetel, kevesebb szak

Hrportal.hu, 2014. október 22., szerda
Így alakítanák át a felsőoktatást

Hirado.hu, 2014. október 22., szerda
Teljesítményközpontú oktatói előmenetel, kevesebb szak

Privatbankar.hu, 2014. október 22., szerda
Így adózunk jövőre: itt van minden, ami megváltozik

Orientpress.hu, 2014. október 22., szerda
Szavazott az EP a 2015-ös költségvetésről

Magyarhirlap.hu, 2014. október 22., szerda
Stratégiai célok másfél évtizedre

Hvg.hu, 2014. október 22., szerda
Farmerképzés és szakcsökkentés is van a felsőoktatási koncepcióban

Alfahir.hu, 2014. október 22., szerda
Csökkentenék a felsőoktatási szakok számát

Mr1-Kossuth Rádió, Ütköző, 2014. október 22., szerda
Versenyhelyzet és teljesítmény, ezekkel a kifejezésekkel jellemezte Palkovics László a jövő egyetemeit és főiskoláit

Mr1-Kossuth Rádió, Reggeli Krónika, 2014. október 22., szerda
Elkészült a kormány új felsőoktatási koncepciója

M1, Ma reggel, 2014. október 22., szerda
Elkészült a kormány új felsőoktatási koncepciója

HírTV, Reggeli Híradó, 2014. október 22., szerda
2030-ra a magyar felsőoktatás lehet a legjobb Európában, véli Palkovics László

ECHO TV - Reggeli Híradó, 2014. október 22., szerda
Elkészült a Fokozatváltás a felsőoktatásban című új felsőoktatási koncepció

Atv, START, 2014. október 22., szerda
Kész az új felsőoktatási koncepció

Figyelő, 2014. október 23., csütörtök, 9. oldal
Innovatív technológiákkal  a hazai vállalatokért

Figyelő, 2014. október 23., csütörtök, 20-21. oldal
Most kell nagyot álmodni!
Spaller Endre az innovációról

Krónika, 2014. október 23., csütörtök, 1+3. oldal
Szilícium-völgy Kolozsváron

Magyar Elektronika, 2014. október 23., csütörtök, 21. oldal
Átadták a national Instruments Science parkját Debrecenben

Figyelo.hu, 2014. október 23., csütörtök
A legnagyobb régiós startup buli jön
"...Október végén újra megrendezik Bécsben Európa egyik legrangosabb startup-fesztiválját, melynek keretében a Bécsi Gazdasági Ügynökség idén először két külföldi startupot is díjazni fog. Fejlesztésekben és sikersztorikban nem lesz hiány, ráadásul a fesztiválon debütál a szlovák repülő autó, az AeroMobil 3.0 is..."

KlubRádió, Műsorfolyam, 2014. október 23., csütörtök
Többet ésszel
Beszélgetés a XXIV. Ifjúsági Tudományos és Innovációs tehetségkutató versenyről és a "Meet the scientist" projektről dr. Antos Lászlóval, a MISZ ügyvezető igazgatójával

Zalai Hírlap, 2014. október 24., péntek, 6. oldal
Innovációs konferencia
"...A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány keretében működő Enterprise Europe Network - európai vállalkozásfejlesztési hálózat -, a Pannon Novum Nyugatdunántúli Regionális Innovációs Ügynökség és a Pannon Fejlesztési Alapítvány az európai KKV hét keretében október 29-én rendezi meg a IX.INNOTECH innovációs konferenciát..."

Szabadság, 2014. október 24., péntek, 6. oldal
Egyedülálló interdiszciplináris kutatóközpontot avattak

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. október 24., péntek
Innovációs pályázaton a Biopólus Technológiák Zrt. 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Brüsszelben

Népszabadság, 2014. október 25., szombat, 7. oldal
Haszontalan a kkv-támogatás?
"...Nem kapják meg a kkv-k az uniós pénzek 60 százalékát, de ennek nem is lenne sok értelme. Tanulmányok szerint ugyanis a közvetlenül a vállalkozásoknak juttatott vissza nem térítendő pénzek nem hasznosulnak, akár a szélbe is lehetne szórni a százmilliárdokat..."

Hajdú-Bihari Napló, 2014. október 25., szombat, 4. oldal
Az Intelligens Szakosodási Stratégia
"...Magyarország szempontjából kiemelt jelentőségű a kutatás-fejlesztés, valamint az innováció (K+F+I). A 2014-2020-as időszakban e tématerületek fontossága hatványozottan jelentkezik, ezt mutatja a gazdaságfejlesztésre allokált források összessége is. Ahhoz azonban, hogy ezek a források maradéktalanul felhasználhatóvá váljanak, Magyarországnak el kell készítenie az Intelligens Szakosodási Stratégiáját (S3 Stratégia), mely meghatározza azon tématerületeket, ahol kiemelkedő K+F+I tevékenység zajlik, vagy megfelelő potenciál mutatkozik erre..."

Világgazdaság, 2014. október 27., hétfő, 2. oldal
November 10-től indul a pályázás

Dunántúli Napló, 2014. október 27., hétfő, 12. oldal
Összehangolnák a régió fontos innovációs törekvéseit

Dunántúli Napló, 2014. október 27., hétfő, 12. oldal
A Samsunggal közösen indulnak modern és új fejlesztések

Vg.hu, 2014. október 27., hétfő
Tolonganak az EU-forrásokért

Vjm.hu, 2014. október 27., hétfő
Amikor a képek megszólalnak
"...A PictoVerb az elmúlt másfél év folyamatos fejlesztése és tesztelése alatt hosszú utat járt végig, amíg eljutott a napokban történt értékesítésig.Balázs 2013-ban indult a Magyar Innovációs Szövetség 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyén, ahol I. helyezést ért el. Ez lehetőséget adott arra, hogy részt vehessen a 2013 szeptemberében Prágában megrendezett 25. EU Fiatal Tudósok Versenyén, ahol III. díjban részesült.A verseny után meghívást kapott Brüsszelbe az Európai Bizottság Kutatás és Innovációs Főigazgatósága által szervezett Voice of the Researchers nevű konferenciára, hogy bemutassa projektjét. 2014 decemberében Balázs képviselte Magyarországot Svédországban a Stockholm International Youth Science Seminar-on..."

Veszpremtv.hu, 2014. október 27., hétfő
Innovációs konferencia

Veszport.hu, 2014. október 27., hétfő
Innovációs konferencia az egyetemen

Piacesprofit.hu, 2014. október 27., hétfő
Érdekek és értékek a fenntarthatóságért

Piacesprofit.hu, 2014. október 27., hétfő
Uniós pályázatok: nyerni nem elég

Napi.hu, 2014. október 27., hétfő
Öt magyar cég mehet Bécsbe
"...Kiválasztották azt az öt startupot, amelyek részt vehetnek az október 29-30-án Bécsben megrendezett kétnapos innovációs és technológiai Pioneers Festivalon, ahol 3500 fős nemzetközi közönség és 250 világszinten elismert befektető előtt szerepelhetnek..."

Hirado.hu, 2014. október 27., hétfő
Kiválasztották azt az öt startup céget, amelyik bemutatkozhat a bécsi versenyen

Edupress.hu, 2014. október 27., hétfő
A tanárok kutatói életpályáját támogatja a KUTOSZ

Edupress.hu, 2014. október 27., hétfő
Új program segíti a beszédben akadályozottak kommunikációját
"...Megjelent a PictoVerb képi kommunikációra épülő változata, amely a magyar nyelvű felhasználók számára kíván hiánypótló megoldást nyújtani. A PictoVerb szoftver létrehozásán egy középiskolás fiú, a Neumann János Számítástechnikai Szakközép..."

Sulinet.hu, 2014. október 27., hétfő
Találd fel magad! Indul a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny!

Pannonnovum.hu, 2014. október 27., hétfő
Oszkó Péter: A startupoké a világ legdemokratikusabb piaca

Fejér Megyei Hírlap, 2014. október 28., kedd, 4. oldal
Október 29-én sikeres női innovátorok jönnek Székesfehérvárra

Napi Gazdaság, 2014. október 28., kedd, 15. oldal
Indul a régió legjelentősebb startupeseménye
"...Négy magyar startupot is kiválasztott a zsűri, hogy versenybe szállhasson a ma kezdődő Pioneers Festival 50 ezer dolláros fődíjáért. A kétnapos eseményen nyolcvan nagyágyú tart előadást a technológiai és a startup cégek világából..."

Napigazdasag.hu, 2014. október 28., kedd
Ezek a magyar cégek mehetnek a startup-fesztiválra

Piacesprofit.hu, 2014. október 28., kedd
Öt magyar startup mutatkozik be ingyen a Pioneer-fesztiválon

Ma.hu, 2014. október 28., kedd
Öt magyar startup a Pioneers Fesztiválon

Insiderblog.hu, 2014. október 28., kedd
5 magyar startup megy ingyen Bécsbe

Hirek.prim.hu, 2014. október 28., kedd
Kiválasztották azt az öt startup céget, amelyik bemutatkozhat a bécsi versenyen

Napi Gazdaság, 2014. október 29., szerda, 3. oldal
Jobb lenne a választható előminősítés
"...Több tisztázatlan részlete is van a kutatás-fejlesztési tevékenység kapcsán igénybe vehető adókedvezmények módosítását célzó törvényjavaslatnak, annyit azonban már most is előrebocsátanak a szakértők, hogy a kkv-kat érintheti kedvezőtlenül a változás..."

Magyar Nemzet, 2014. október 29., szerda, 11. oldal
Megnyíltak a zárt ajtók a cégek előtt
"...Kiszámítható gazdaság- és adópolitikát szorgalmaznak a Magyar Európai Üzleti Tanács tagjai, a cégvezetők szerint a termelő beruházások mellett a szolgáltató- és az innovációs szektort is ösztönözni kell. Egy kutatásból pedig kiderült, a kormány és a vállalatok is jól jártak a stratégiai megállapodásokkal..."

Napi Gazdaság, 2014. október 29., szerda, 17. oldal
Elektronikus küzdelem indult a brüsszeli milliárdokért
"...Az elektronikus pályáztatás létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen a 2014-2020-as európai uniós támogatási ciklusban, ugyanakkor van számos buktatója, például a rendszer túlterheltsége. A 60 százalékos gazdaságfejlesztéshez képest az első 8,5 milliárd forintos pályázattal most még lassan őrölnek a kkv-s malmok, de az operatív programok brüsszeli jóváhagyásával felpöröghetnek a kifizetések..."

Délmagyarország, 2014. október 29., szerda, 4. oldal
Innovációs verseny középiskolásoknak
"...November 26-áig várják a pályázatokat, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 24. alkalommal hirdette meg magyar középiskolások számára az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTVA közreműködésével..."

Itextreme.hu, 2014. október 29., szerda
Itt az Ericsson 2015-ös Innovációs Díja

Euroastra.hu, 2014. október 29., szerda
Innovációs konferencia a Pannon Egyetemen

Napigazdasag.hu, 2014. október 29., szerda
Pofon a kicsiknek
"...Több tisztázatlan részlete is van a kutatás-fejlesztési tevékenység kapcsán igénybe vehető adókedvezmények módosítását célzó törvényjavaslatnak, annyit azonban már most is előrebocsátanak a szakértők, hogy a kkv-kat érintheti kedvezőtlenül a változás..."

Napigazdasag.hu, 2014. október 29., szerda
Robotlábbal és okosszemüveggel nyomultunk Bécsben
"...Két magyar startup is a legjobb tizenhat közé jutott (ötvenből) a bécsi Pioneers14-en. Az Oproforce egy intelligens, a nehézségi erőt érzékelő robotlábat és -kart fejlesztő cég, az Aero Glass pedig egy repülőgép-pilóták számára használható, fontos információkat közvetlenül egy okosszemüveg belső felületén megjelenítő eszközt készítő társaság. A legjobb tizenhat közé jutott vállalkozások közül a péntekig tartó fesztiválon újabb rostákat követően választják ki a győztest, amely automatikusan jogosult a szervezők által biztosított 50 ezer eurós támogatásra..."

Napigazdasag.hu, 2014. október 29., szerda
A neten indul a boksz a milliárdokért

Minuszos.hu, 2014. október 29., szerda
Ericsson 2015-ös Innovációs Díj: lássuk mit tudnak az egyetemisták!

Metropol.hu, 2014. október 29., szerda
Nyomtatható robot oktatási célra

Vg.hu, 2014. október 29., szerda
Két magyar startup a legjobbak között

Itextreme.hu, 2014. október 29., szerda
Innovációs konferencia a Pannon Egyetemen

168ora.hu, 2014. október 29., szerda
Iskolai robot Európában

Orientpress.hu, 2014. október 29., szerda
Öt magyarországi startup a bécsi Pioneers Festivalon

Figyelo.hu, 2014. október 29., szerda
Magyar cégek Közép-Európa legnagyobb startup fesztiválján

Index.hu, 2014. október 29., szerda
Megszűnik az OTKA
"...Kollár László Péter, az OTKA Bizottság elnöke közleményben jelentette be, hogy megszűnik az OTKA (Országos Kutatási Alapprogramok), a magyar tudományos élet egyik legnagyobb programja..."

Figyelő, 2014. október 30., csütörtök, 28-29. oldal
Építsünk innovációs ökoszisztémát!
Raffi Balian az innovációról
"...Mivel a közép- és kelet-európai régiót lefedő környezetvédelmi, tudományos, technológiai, innovációs és egészségügyi együttműködésért felelős amerikai attasé vagyok, gyakran kérdezik tőlem, mi a recept, hogyan hozhatná létre egy-egy adott ország a maga Szilícium-völgyét. A kutatási és innovációs ökoszisztéma határozza ugyanis meg, hogy mely országok és régiók lesznek sikeresek s melyek nem az ötletekért, árukért és szolgáltatásokért folyó egyre globálisabbá váló versenyben..."

Napi Gazdaság, 2014. október 30., csütörtök, 1+4+5. oldal
Hazánk csatlakozik az Európai Űrügynökséghez
"...A napokban hozhatja nyilvánosságra a kormány, hogy jóváhagyta Magyarország az Európai Űrügynökséghez való csatlakozását. A döntés jelentős lökést adhat a hazai iparági szereplők versenyképességének, akik a szervezet több milliárd eurós költségvetéséből is részesülhetnek..."

Napi Gazdaság, 2014. október 30., csütörtök, 4. oldal
Hamarosan landol a Rosetta
"...Tíz év után heteken belül elérheti célját az az űrszonda, amely egyedülálló méréseket végez majd egy üstökös felületén. Az űrtörténeti misszió megvalósításában magyar mérnökök is közreműködnek..."

Figyelő, 2014. október 30., csütörtök, 50-51. oldal
Szállunk rendelkezésére
Égi innovációk
"...Továbbra is dinamikusan fejlődik a légi utazás, az egyre nagyobb verseny és a szigorodó környezetvédelmi előírások kedveznek az innovációknak..."

Zalai Hírlap, 2014. október 30., csütörtök, 1-2. oldal
Innováció: 700 milliárdos forrás

Fejér Megyei Hírlap, 2014. október 30., csütörtök, 2. oldal
Magyar kezdő cégek sikere

Magyarszo.com, 2014. október 30., csütörtök
Az új technológiák alkalmazásával új értékeket teremthetünk

Figyelo.hu, 2014. október 30., csütörtök
Építsünk innovációs ökoszisztémát!

Vg.hu, 2014. október 30., csütörtök
Chikán: Nem jól használjuk a külföldi tőkét a versenyképesség erősítésében

Innoportal.hu, 2014. október 30., csütörtök
VII. Országos Tanácsadó Konferencia: fókuszban az innováció, a növekedés és a fenntarthatóság

Haon.hu, 2014. október 30., csütörtök
Vállalkozni kockázatos dolog?

Erdon.ro, 2014. október 30., csütörtök
Tájékoztató az uniós támogatási projektekről

Profitline.hu, 2014. október 30., csütörtök
Innovatív terméket gyártó kisvállalkozásba fektet az SZTA

Pannonnovum.hu, 2014. október 30., csütörtök
"Bridging Regions in Europe" Konferencia

Pannonnovum.hu, 2014. október 30., csütörtök
Magyarország is csatlakozik az Európai Űrügynökséghez

Pannonnovum.hu, 2014. október 30., csütörtök
Minden harmadik fiatal vállalkozásra alkalmasnak érzi magát

Pannonnovum.hu, 2014. október 30., csütörtök
Gondolj nagyot
"...Érdekel, mit takar az IP kifejezés? Hogyan tudod megvédeni a szellemi alkotásaidat? Milyen védelem illetheti meg a termékedet? Olyan kérdések ezek, amelyek minden startupper életében felmerülnek. IP-témájú cikksorozatunkban a szellemi alkotások, a termékek állnak majd a középpontban..."

Délmagyarország, 2014. október 31., péntek, 5. oldal
Szeged fejlesztése: az 1.0-s verzió

Bihari Napló, 2014. október 31., péntek, 10. oldal
Tájékoztató az uniós támogatási projektekről

24 óra, 2014. október 31., péntek, 14. oldal
Megyénk stabilan az élvonalban

Veszprémi 7 Nap Plusz, 2014. október 31., péntek, 1. oldal
Konferencia az innovációról

Veszprémi 7 Nap Plusz, 2014. október 31., péntek, 4. oldal
Egyetemi konferencia az innovációról

Vas Népe melléklet, 2014. október 31., péntek, 1. oldal
Megjelentek az első kör pályázatai

Vas Népe melléklet, 2014. október 31, péntek, 3. oldal
Európa fokozottan figyeljen a vállalkozókra!

Pannonnovum.hu, 2014. október 31., péntek

Papp Gergely kapta az idei Dr. Kamilo Feher-díjat

Pannonnovum.hu, 2014. október 31., péntek
24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny(2014/2015-ös tanév)

Portfolio.hu, 2014. október 31., péntek
Pályázni készül? - Figyeljen a befizetett adójára!

Tozsdeforum.hu, 2014. október 31., péntek
Érdemes adózni, ha uniós pályázaton indulnál

Tozsdeforum.hu, 2014. október 31., péntek
Változásra van szükség, hogy versenyképesek maradhassunk

Tozsdeforum.hu, 2014. október 31., péntek
Hatalmas lépés Magyarország számára a világűr felé

Pecsma.hu, 2014. október 31., péntek
Több mint harminc milliárd euró jut Magyarországnak

Kemma.hu, 2014. október 31., péntek
Tovább izmosodhat a megye

SzTNH e-Hírek, 2014. október 31., péntek
Meghirdették a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

Haon.hu, 2014. október 31., péntek
A kézművességet és az innovációt is támogatják

Delmagyar.hu, 2014. október 31., péntek
Szeged fejlesztése: az 1.0-s verzió

Mfor.hu, 2014. október 31., péntek
Chikán: kulcskérdés az oktatás a versenyképesség javításában

SzTNH e-Hírek, 2014. október 31., péntek
Papp Gergely kapta az idei Dr. Kamilo Feher-díjat

Marketing és Media, 2014. november 1., szombat, 41. oldal
Innovatív technológiákkal a hazai vállalatokért

Vg.hu, 2014. november 1., szombat
Kemény idők a techszektorban

Ma.hu, 2014. november 1., szombat
Magyarország hamarosan az Európai Űrügynökség teljes jogú tagjává válhat

Dehir.hu, 2014. november 1., szombat
Hamarosan Magyarország is tagja lehet az Európai Űrügynökségnek

Portfolio.hu, 2014. november 2., vasárnap
Hétmilliárdos pályázat nyílt K+F nagyprojektek támogatására

Szeretlekmagyarorszag.hu, 2014. november 2., vasárnap
Magyar app, ami segít megszólalni
"...Balázs 2013-ban indult a Magyar Innovációs Szövetség 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyén, ahol I. helyezést ért el. Ez lehetőséget adott arra, hogy részt vehessen a 2013 szeptemberében Prágában megrendezett 25. EU Fiatal Tudósok Versenyén, ahol III. díjban részesült..."

Portfolio.hu, 2014. november 2., vasárnap
Hétmilliárdos pályázat nyílt K+F nagyprojektek támogatására

Napi.hu, 2014. november 2., vasárnap
Sok-sok milliárdot költhet el a kormány

Uzleti-innovacio.blog.hu, 2014. november 2., vasárnap
Pionyírok, előre bátran - Ezek a magyar cégek mehetnek a startup-fesztiválra

Magyar Hírlap, 2014. november 3., hétfő, 4. oldal
Ifjúság és kultúra a középpontban
Hozzá kell járulnia a gazdasági növekedés elősegítéséhez a magyar biztosnak

Napi Gazdaság, 2014. november 3., hétfő, 5. oldal
Ami a szemnek láthatatlan, de alapjaiban rengeti meg a tudományt

Hajdú-Bihari Napló, 2014. november 3., hétfő, 3. oldal
Elfogadták a tervezetet
"...Papp György, az INNOVA Észak-Alföld Regionális Innovációs Ügynökség képviseletében elmondta: megyénkben öt gazdaságfejlesztési, és tíz, a járásokhoz rendelt településfejlesztési programcsomagból áll az uniós források felhasználásának "forgatókönyve"..."

Észak-Magyarország, 2014. november 3., hétfő, 1+3. oldal
Egyetemünk kancellárja
"...Deák Csabát nevezték ki erre a posztra, aki jelenleg a Nemzeti Innovációs Hivatal stratégiai elnökhelyettese. Korábban a Miskolci Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese volt, de korábban dolgozott az Innovációmenedzsment Kooperációs Kutatási Központ igazgatójaként is..."

Délmagyarország, 2014. november 3., hétfő, 7. oldal
Messze látó tudomány
"...Űrcsillagászat, genetika, vizuális informatika és agykutatás is szerepel az országszerte több mint kétszáz rendezvényt kínáló Magyar Tudomány Ünnepe programjában..."

Napi.hu, 2014. november 3., hétfő
Külföldön próbálkozna? Így kaphat hozzá pénzt!
"...Bár a kis magyar cégexportjának növelésének fontosságával mindenki egyetért, az azt támogató pályázatok hatékonyságáról már megoszlanak a vélemények, így szakértők szerint félő, hogy az új uniós pályázatok nem érik majd el a céljukat..."

Napigazdasag.hu, 2014. november 3., hétfő
A vállalkozásoknak nem csak pénzre van szükségük

Insiderblog.hu, 2014. november 3., hétfő
Ericsson globális innovációs verseny

HVG, 2014. november 1., szombat, 66. oldal
Fenntartható fejlődés

NIOK Hírlevél CCCLIII
24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

KKV Szakmai Magazin, 2014. november, 46-47. oldal
Ömlik a pénz az egészségiparban

KKV Szakmai Magazin, 2014. november, 48. oldal
Pénzt kaphatnak a szoftverfejlesztők


Várható esemény

Közös cél: a valódi innováció 4. - új típusú együttműködések

2014. november 18-án kerül megrendezésre a Nemzeti Innovációs Hivatalban (1061 Budapest, Andrássy út 12.) a NIH és a Direct-Line Kft. szervezésében a "Közös cél: a valódi innováció 4. - új típusú együttműködések" c. rendezvénye.

A közös, innovációs workshop abból a célból kerül megrendezésre, hogy széles körű eszmecsere, közös gondolkodás alapján a résztvevők megtalálják azokat a jó megoldásokat, amelyekkel kiaknázhatják a 2014-2020-as időszaknak a terület számára feltárulkozó lehetőségeit.

Tervezett program:

09:00-09:40 Köszöntő: Spaller Endre, elnök, Nemzeti Innovációs Hivatal, Dr. Reith János, ügyvezető-igazgató, Direct-Line Kft.
09:40-10:00 Legújabb fejlemények a hazai innovációs szakpolitikában
Előadó: Dr. Deák Csaba, elnökhelyettes, Nemzeti Innovációs Hivatal
10:00-10:20 Az innováció és a K+F szerepe a magyar gazdaság fejlesztésében
Előadó: Gaál József, MKIK (felkérés alatt)
10:20-10:40 Az innovációs lánc finanszírozásának új trendjei a 2014-20-as időszakban
Előadók: dr. Peredy Zoltán főosztályvezető-helyettes, Nemzeti Innovációs Hivatal
10:40-11:00 Az egyetemek szerepe, feladata és lehetőségei a K+F területén
Előadó: Szigeti Ádám titkárságvezető, Emberi Erőforrások Minisztériuma (felkérés alatt)
11:00-11:30 Kávészünet
11:30-11:50 A K+F helyzete, lehetőségek és javaslatok a nagyvállalatok szemszögből
Előadó: Ábrahám László, ügyvezető-igazgató, National Instruments Hungary Kft. (felkérés alatt)
11:50-12:10 A K+F helyzete, lehetőségek és javaslatok a kis- és középvállalatok szemszögből
Előadó: Dr. Reith János, ügyvezető-igazgató, Direct-Line Kft.
12:10-13:00 Vita, fórum, kérdések-válaszok moderátorral
13:00-14:30 Büféebéd

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet 2014. november 14-ig az alábbi felületen lehet megtenni: www.nih.gov.hu/valodi-innovacio-4

Pályázati felhívások

24. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2014/2015-ös tanév)

Találd fel magad!

Kik indulhatnak? - Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1994. október 1. és 2001. augusztus 31. között született fiatal, aki még nem kezdte meg  felsőoktatási tanulmányait.  Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is.

Mit lehet nyerni?
I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
II. díj: (max. három) havi 20 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
III. díj: (max. négy) havi 10 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját is. A legjobb pályamunkát beadott határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-os ösztöndíját kapja meg.
Az első és második helyezett fiatalokat segítő egy-egy tanár egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül.
Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézmények döntése alapján 30 többletpontot kaphatnak a felvételi eljárás folyamán.
A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2015. szeptemberében Milánóban, az EU "Fiatal Tudósok Versenyén" való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni (3500-7000 euró).
A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok további nemzetközi versenyen, utazásokon vehetnek részt.

Mivel lehet nevezni? - Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével.
Továbbá lehet pályázni a National Instruments myDAQ nevű termékének újszerű, máshol nem használt vagy publikált mérési vagy adatgyűjtési eljárásának kidolgozásával, ill. konkrét gyakorlati feladatok megoldására irányuló alkalmazással is. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni.

Hogyan kell jelentkezni? - A kidolgozandó vagy megoldandó feladat max. 2 oldalas vázlatát doc formátumban kell eljuttatni e-mailben 2014. november 26-án, 14 óráig beérkezően.

A nevezésnek tartalmaznia kell: a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a megoldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt, a konkrét megvalósítás módját,
továbbá: a résztvevő(k) nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, nyelvtudását; iskolájának (munkahelyének) nevét és címét; a konzulens, vagy felkészítő tanár nevét, lakcímét, e-mail címét és telefonszámát.

Kik döntenek? - A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázó értesítést kap 2014. december 15-ig. (A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.)

Hogyan tovább? - Az I. fordulóban elfogadott pályázatok tudományosan megalapozott, részletes kidolgozását, ill. a fejlesztés eredményét 2015. március 31-én, 14 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára. Csatolni kell a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket.

Mit értékelnek? - A pályázóknak 2015. április 13-18. között, kötelező jelleggel, max. 10 perces prezentációt kell tartaniuk. A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, ill. az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió) és hasznosíthatósága; az eredmények világos értelmezése.

Egyéb tudnivaló? - Az ünnepélyes díjátadásra 2015 májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaművek 2015 szeptemberében is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján.
A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag támogathatják. A verseny szervezői közreműködnek az indo­kolt költségek megtérítésében, max. bruttó 50 E Ft értékben.

A verseny fővédnöke:
Czunyiné dr. Bertalan Judit, államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A verseny Társ-fővédnöke:
Dr. Pálinkás József, kormánybiztos, Miniszterelnökség

A projekt a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósul meg.

A Verseny támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft., Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Magyar Telekom Nyrt., B. Braun Medical Kft., GE Hungary, Intel, Paksi Atomerőmű Zrt.,
Siemens Zrt., Ericsson Magyarország Kft., EGIS Gyógyszergyár Nyrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., 77 Elektronika Kft., Innomed Medical Zrt., Sanatmetal Kft., Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft., NI Hungary Kft., DBH Investment Zrt., Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Médiatámogatók:
Főtámogató: MTVA
Támogató: Világgazdaság, Technika Műszaki Szemle, Zsiráf Diákmagazin, Innotéka magazin

A pályázatok beküldése, ill. a pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet:
Magyar Innovációs Szövetség, e-posta: innovacio@innovacio.hu
tel.: 430-3330, portál: www.innovacio.hu, (cím: 1036 Budapest, Lajos u. 103.)

Atlas Corps Ösztöndíj

Az USA Külügyminisztériuma lehetőséget biztosít a civil társadalmi vezetőknek, hogy részt vegyenek egy 6-18 hónapig tartó szakmai ösztöndíjon az Egyesült Államokban. Minden ösztöndíjas elhelyezésre kerül egy piacvezető társadalmi szervezetnél, az USA-ban.

Azok a magánszemélyek jelentkezhetnek a nonprofit / civil szervezetekből, akik kettő vagy több éves szakmai tapasztalattal és egyetemi/főiskolás végzettséggel rendelkeznek, illetve beszélnek angolul. Az Atlas Corps immáron több mint 300 feltörekvő vezetőt támogatott, több mint 60 különböző országból.

További információk a jelentkezéssel kapcsolatban: www.atlascorps.org/apply.php
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.