XXIV. évf. | 2014. január 28. | 2. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Nemzeti Innovációs Hivatal

Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Folytatódik a "Meet the scientist"

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottsággal és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségével együttműködve, 2014. január 22-én, a Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskolában folytatta a "Meet the scientist" c. tudomány-népszerűsítő körútját.

A sorozat első előadását "Keplertől Keplerig" címmel Érdi Bálint, az MTA doktora, egyetemi tanár (ELTE Csillagászati Tanszék) tartotta meg, közel 120 gimnazista előtt. A diákok az előadásból többek között megtudhatták, honnan jönnek a meteorok és mi a rezonancia szerepe mozgásukban, valamint azt, hol találhatók a Földön kívül olyan bolygók, melyek az ún. élhető zónába esnek.
Ezt egy szintén fél órás blokk követte, melyben Lipták Gábor, a Csodák Palotája munkatársa mutatott be látványos kísérleteket a diákoknak.
Az első előadást megelőző sajtótájékoztatón jelentettük be a program folytatását. Solymár László, az iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Kelemen Viktória, Óbuda alpolgármestere kifejtette, hogy az oktatás - ezen belül a természettudományos oktatás - színvonala meghatározza egy társadalom színvonalát. Ezért nagyon fontos a "Meet the scientist" program is.

Dr. Greiner István, a MISZ általános elnökhelyettese bemutatta az Innovációs Szövetség tudomány-népszerűsítő, tehetséggondozó tevékenységét. Kiemelte a "Meet the scientist" program mellett az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, a nemzetközi verseny lehetőségeket stb.
A sajtótájékoztatón részt vett Karyn A. Posner-Muller, az USA Nagykövetségének public affairs igazgatója is, aki többek között arról beszélt, hogy az USA Nagykövetsége számára a "Meet the scientist" program a legkiemelkedőbbek közé tartozik, ezért is támogatják immár 3,5 éve.

A rendezvényekhez kapcsolódva működik a program honlapja (www.meetthescientist.hu) is, ahol megtekinthetők az előadásoknak a fotói és a videói is. Aktív a program Facebook csoportja (facebook.com/meetthescientist) is.

Zsűriülés

2014. január 8-án lezárult a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza, melyre 91 pályázatot küldtek be a fiatalok.

A zsűri a végleges döntést, a részletes értékelést követően, 2014. január 23-án testületileg hozta meg, ahol a 91 pályázat közül a zsűri 58 kidolgozását javasolta, a második fordulóra így összesen 84 fiatal dolgozhatja ki részletesen a pályázatát, melyek közül 37-et határon túli magyar diákok készítettek. A továbbjutott pályázatok közül a legtöbb biológiai, műszaki vagy informatikai témájú.

A díjakról szóló döntés a zsűri május végi ülésén fog megszületni, amelyen nemcsak az összesen közel három millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselhetik Magyarországot 2014. szeptember 19-24. között az európai döntőn, Varsóban. A díjazottak további nemzetközi versenyeken, tanulmányutakon is részt vehetnek (pl. fenntarthatósági olimpián, Houstonban (USA); Nobel-héten Stockholmban stb.)

Elnökségi ülés

2014. január 29-én a Magyar Innovációs Szövetség elnöksége ülést tart a Magyar Innovációs Szövetségben.

Napirendi pontok:
1. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról
2. 2013. évi tevékenységről szóló beszámoló
3. Nem fizető tagok kizárása
4. 2013. évi közgyűlés programja
5. Egyebek

HEA ülés

2014. január 14-én, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének budapesti székhelyén a HEA (Hungarian Jury for the European Business Awards for the Environment) ülést tartott, melyen dr. Antos László, ügyvezető igazgató is részt vett mint zsűritag.

A European Business Awards környezetvédelmi kategóriája (EBAE) 1987 óta elismeri és jutalmazza azokat az uniós vállalkozásokat, amelyek az irányítás, a termékek, a folyamatok, a nemzetközi gazdasági együttműködés terén vagy a vállalkozás és a biodiverzitás kombinálása útján megvalósított zöld innovációk révén a legnagyobb sikerrel valósítják meg célkitűzésüket. A díjazottak a díj kiemelt nyilvánosságának köszönhetően láthatóbbá válnak, és új piaci lehetőségek nyílnak meg előttük.  Az európai díjakra azonban csak az a vállalkozás jogosult, amely már sikert ért el a verseny országos fordulójában.

Eljárás kategóriában a HEA a Dalmand Mezőgazdasági Zrt. is jelölte, amely tavaly a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton, a Vidékfejlesztési Minisztérium által felajánlott Környezetvédelmi Innovációs Díjban részesült.

FB-ülés

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) Felügyelő Bizottsága, dr. Papanek Gábor, elnök vezetésével ülést tartott 2014. január 14-én, Budapesten, a MISZ irodájában. Az ülésen jelen volt dr. Antos László, Szövetségünk ügyvezető igazgatója és Inotai János, a MISZ könyvvizsgálója is.
A felügyelőbizottság az ülésen megtárgyalta a MISZ 2013. évről szóló beszámolójára vonatkozó FB-jelentés elkészítését.

Magyarok a Piacon Klub

2014. január 15-én, a Magyarok a Piacon Klub elnökével, Essősy Zsomborral és főtitkárával, Lévai Annamáriával folytatott megbeszélést a Magyar Innovációs Szövetségben Dr. Szabó Gábor elnök és dr. Antos László ügyvezető igazgató.

A Magyarok a Piacon Klub a hazai piacon kimagaslóan eredményes, jól bevezetett névvel bíró, magyar tulajdonú, kis- közép- és nagyvállalatok kezdeményezésére alakult meg 2010-ben azért, hogy segítse a magyar vállalkozói középosztály létrejöttét.

A találkozón a felek megállapodtak abban, hogy egyeztetni fogják programjaikat, ill. szakmai tevékenységüket a szorosabb együttműködés céljából.

Az innováció esztergomi tennivalói

2014. január 17-én, Esztergomban, Budavári László, a Magyar Innovációs Szövetség nyugat-dunántúli regionális igazgatója az Esztergom Barátai Egyesület felkérésére nyitóelőadást tartott "Az innováció esztergomi tennivalói" címet viselő konferencián. A konferencia célja volt, hogy bemutatásra kerüljenek az innováció nem csak műszaki, hanem vállalatirányítási, üzleti, oktatási, társadalmi és városvezetési vonatkozásai is.

A nyitóelőadásban Budavári László bemutatta a MISZ szerepét a magyarországi innovációs rendszerben, szervezetét, tevékenységeit. Ez követően beszélt az INNONET Innovációs és Technológiai Központ tevékenységéről, a regionális innovációban betöltött szerepéről.

Új webalkalmazás a "zöldítésért"

Az európai együttműködésben megvalósuló Central Environmental and Energy Management (CEEM) projektben 2014 végéig 5 ország, 500 vállalkozása érintett. A projekt keretében kidolgozott módszertan és az új webalkalmazás az ún. "Eco-energy-efficiency Management Tool (3EMT)" a KKV-k részvételével folytatott kísérleti tevékenység során kerül tesztelésre, melynek célja, hogy növelje a közép-európai ipari szektor környezeti felelősségvállalását és elősegítse energiaköltségeik csökkentését. A nemzetközi benchmark és statisztikai adatok segítik a politikai döntéshozókat az iparpolitika megújításában, és új érdemi értékelő rendszer bevezetésében, ami előnyben részesíti a zöld vállalatokat.

A projekttel kapcsolatos további információ: www.ceemproject.eu

Műegyetem - a történeti campus

Műegyetem - a történeti campus, ezzel a címmel jelent meg a Pro Progressio Alapítvány támogatásával az a különleges és hiánypótló, 280 oldalas reprezentatív kiadvány, melyet a magyar kultúra napján Péceli Gábor rektor és Pakucs János az Alapítvány kuratóriumának elnöke mutattak be az egyetem polgárainak 2014. január 22-én, a BME Központi Épületében.

Az album az 1902-1909 között a Gellért tér, Budafoki út, Bertalan Lajos és Műegyetem rkp. által határolt területen felépült épületegyüttest építészeti-építészettörténeti szempontból mutatja be, máig szóló példát adva kiérlelt építészeti koncepcióról, európai gyakorlatokról és hagyományokról.

A kiadvány megvásárlásával kapcsolatos információk a www.omikk.bme.hu/campusalbum oldalon találhatók meg.

Minőség-Innováció 2013 Díj

A Finn Köztársaság elnöke által adományozott Minőség-Innováció 2013 Díjat kapott Stockholmban a Magyar Innovációs Szövetség tagszervezete, a G&G és Társa Kft.
A 21. Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton elismerésben részesített, a G&G és Társa Kft. által megvalósított "Minőségi állványrendszerek alkalmazása az innovatív ötlettől a szabvány használatáig" c. jelentős innováció nyert nemzetközi szinten. A skandináv és balti országokból, valamint Magyarországról és a Cseh Köztársaságból érkező 150 pályázat közül, az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) nemzetközi zsűrije 20 pályázatot díjazott.

Nemzetközi Constantinus Tanácsadói Díj 2013

2013. november 4-én az International Council of Management Consulting Institutes (ICMCI) által meghirdetett Constantinus Nemzetközi Tanácsadói Díj arany- és ezüstérmét tagszervezetünk, a Vialto Consulting nemzetközi projektjei nyerték.

A Constantinus-díj az adott év legsikeresebb projektjeinek megmérettetése, a tanácsadói szakma nemzetközi szintű elismerése.

Az aranyérmes projekt címe: "Szakértői támogatás és adatgyűjtés a Törökországi Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium statisztikai tudásbázisának fejlesztéséhez". A projekt az Európai Unió és a Török Köztársaság társfinanszírozásában valósult meg.

Az ezüstérmes projekt címe: "Szakértői támogatás a Macedón Köztársaság Belügyminisztériuma részére a Tetra projekt 2. fázisának bevezetéséhez". A projekt az Európai Unió / IPA finanszírozásában valósult meg.

További információk: www.vialto.hu

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Együttműködés a regionális innovációs ügynökségekkel

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a hét regionális innovációs ügynökség - megerősítve a korábbi évekre is visszanyúló közös tevékenységüket - együttműködési megállapodást írtak alá Budapesten, a hivatal székházában, 2014. január 22-én.

Az SZTNH az elkövetkező években is folytatni kívánja a kis- és közepes vállalkozások szellemitulajdon-védelmi tudatosságának fokozását és azok információs ellátottságának növelését célzó, 2004. évben elindított Vállalkozói Iparjogvédelmi Versenyképességet Alapozó Cselekvési (VIVACE) akcióprogramját, amelyben továbbra is kiemelt szerepet szán szakmai partnereinek.

A regionális innovációs ügynökségeknek változatlan célja, hogy - 2004 óta országos hálózatként működve - elősegítsék az adott régió nemzetközi versenyképességének a növekedését, az innováció- és vállalkozásorientált fejlesztéseket, innovációs szolgáltatásokat nyújtsanak, valamint összefogják az innovációs folyamatban érdekelt regionális szervezeteket. E törekvésben a szellemitulajdon-védelmi szempontok kiemelt szerepet kapnak. A megállapodás arra is kitér, hogy a szellemitulajdon-védelmi tudatosság növelése, illetve a kkv-k szellemitulajdon-védelmi ismereteinek további bővítése érdekében információs pontot működtetnek.

Gyorsul a szabadalmi szupersztráda

2014. január 6-án, tizenhét szabadalmi hivatal együttműködésével elindult a Global Patent Prosecution Highway (GPPH) úgy a nemzeti, mint a PCT szabadalmi bejelentések engedélyezésének felgyorsítására.

A kísérleti projektben a következő hivatalok vesznek részt:

- Ausztrál Szellemitulajdon-védelmi Hivatal (IP Australia),
- Kanadai Szellemitulajdon-védelmi Hivatal (CIPO),
- Dán Szabadalmi és Védjegy Hivatal (DKPTO),
- Finn Szabadalmi és Regisztrációs Nemzeti Tanács (NBPR),
- Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ( Magyarország),
- Izraeli Szabadalmi Hivatal (ILPO), az Izlandi Szabadalmi Hivatal,
- Japán Szabadalmi Hivatal (JPO),
- Koreai Szellemitulajdon-védelmi Hivatal (KIPO),
- Északi Szabadalmi Intézet (NPI),
- Norvég Iparjogvédelmi Hivatal (NIPO),
- Portugál Nemzeti Iparjogvédelmi Intézet (INPI),
- Orosz Szellemitulajdon-védelmi Hivatal (ROSPATENT),
- Spanyol Szabadalmi és Védjegy Hivatal (SPTO),
- Svéd Szabadalmi Hivatal,
- Egyesült Királyság Szellemitulajdon-védelmi Hivatala,
- Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala (USPTO).
A nemzetközi együttműködésnek az a célja, hogy lehetővé tegye a szabadalmi hivatalok közötti közvetlen információ cserét és felgyorsítsa a szabadalom-engedélyezési eljárást. A szabadalmi bejelentő igényelheti a gyorsított elbírálást az együttműködésben résztvevő bármelyik hivatalnál, abban az esetben, ha a tizenhét hivatal bármelyikében szabadalomképesnek találták a szabadalmi leírás igénypontját.

További információ a feltételekről elérhető a Japán Szabadalmi Hivatal portálján: http://www.jpo.go.jp/ppph-portal/globalpph.htm.

Nemzeti Innovációs Hivatal

Horizont 2020 Információs Nap Pécsett

A Nemzeti Innovációs Hivatal és a Pécsi Tudományegyetem együttműködésében került megrendezésre a pécsi regionális szintű információs nap 2014. január 14-én, melyet a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban tartottak. Az eseményen Horizont 2020 keretprogram, az Európai Bizottság 2014-2020 között futó új kutatási és innovációs programja került bemutatásra az egyetemi, kutatóintézeti, valamint a régióban aktív kis- és középvállalati kör számára.

A rendezvényen, amely a NIH által szervezett H2020 roadshow második állomása volt, közel 130 fő vett részt. Az információs nap programjában a Horizont 2020 általános bemutatásán túl, a program egészségügyi, nanotechnológiai, energetikai és környezetvédelmi területen nyitott pályázati lehetőségei álltak a fókuszban, valamint külön előadás foglalkozott a KKV-k számára elérhető támogatásokkal.

Februárban Szegeden és Győrben kerül sor hasonló regionális rendezvényre.

Fórum a nők tudományos karrierjének támogatásáról

2014. január 16-án a nők tudományos karrierjének támogatásáról, a lányok kutatói karrierjének ösztönzéséről is szó volt azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Nők a Tudományban Egyesület szervezett Budapesten. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára, a program házigazdája elmondta: az Európai Unió célja, hogy 2020-ra a jelenlegi kutatói létszám uniós szinten további egymillióval nőjön, ezt egyebek mellett a női tudósok foglalkoztatását segítő programokkal akarják elérni.

A kerekasztal-beszélgetésen aláírták a Nők a Tudományban Egyesület és a Nemzeti Innovációs Hivatal együttműködési megállapodását is, amelyben rögzítették, hogy a 2014-2020 közötti időszakban együttműködnek olyan társadalmi innovációs folyamatok elindításában és előre-vitelében, amelyek segítik a nők esélyegyenlőségének megvalósulását a kutatás-fejlesztés és az innováció területén is.

A kerekasztal-beszélgetésen felszólalt Groó Dóra, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke, Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora, Ábrahám László, az Együtt a Jövő Mérnökeiért szerveződés alelnöke, Szepessy Edit kutatóorvos, a Belgiumi Magyar Tudósklub alapító tagja, Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkár és Kondorosi Éva, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézet igazgatója is. A résztvevők egyetértettek abban, hogy több szinten kell megalapozni, majd támogatni a női kutatók karrierjét.

Két magyar startup megy Amerikába

A Nemzeti Innovációs Hivatal 2013 decemberében nevezte be Magyarországot a US MAC és a Traction Tribe által szervezett Tech Match nemzetközi startup versenyre. Összesen 47 hazai startup adta be innovatív projekttervét. Közülük az amerikai zsűri első helyen a Be-novative csapatát, míg második helyen a Remote Aid pályázatát juttatta a 47 magyar jelentkező közül a tízes döntőbe.

A magyar startupok lehetőséget kapnak a Szilícium-völgyben történő személyes prezentációra, 2014. február 4-6. között.

Példakép Alapítvány - Díjátadó Gála

A Példakép Alapítvány a Fiatalokért, a Vállalkozókért, a Jövőnkért által életre hívott versenyen olyan 40 évesnél fiatalabb vállalkozók vehettek részt, akik vállalkozásukkal, életútjukkal pozitív példát mutatnak a társadalomnak és a fiatal generációnak. A 417 pályázó közül tizenkét tagú szakmai zsűri választotta ki azt az ötven fiatal vállalkozót, akikre lehetett szavazni. A jelöltekre összesen harmincezer voks érkezett.

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) különdíját Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója, a Litracon Kft. tulajdonosa vehette át 2014. január 17-én, Budapesten. A NIH lehetőséget ad a nyertesnek egy európai szakkiállításon való részvételre. A forradalmi "üvegbetont" egyre szélesebb körben használják az építészetben, emellett a magyar innováció szimbóluma is lett.

Bővebb információ a Példakép Alapítvány honlapján, illetve Facebook oldalán található.

Szakirodalom-figyelő

Lawrence A. Cunningham (szerk.): Warren Buffett jelenti - Leckék befektetőknek és vállalatvezetőknek. - T.bálint Könyvkiadó, 2013. Befektetések klasszikusai sorozat
Dr. Osman Péter ismertetése

A Befektetések klasszikusai sorozat két olyan kötetét is ismertettük már e hírlevélben, amelyek kifogástalanul kiérdemlik e kitüntető címet. Az értékalapú - más kifejezéssel a fundamentális elemzésre támaszkodó - befektetési iskola megteremtője, Benjamin Graham Az intelligens befektető - Gyakorlati tanácsok befektetőknek c. művét (MISZ Hírlevél 2012/15. sz.) és ezen iskola nagy alakja, Philip Fisher Közönséges részvények - rendkívüli profitok - és egyéb írások c. kötetét (MISZ Hírlevél 2013/1. sz.). Azoknak is, e harmadiknak is kiemelésre érdemes, nagyra becsülendő jellemzője a kitűnő fordítás - ami manapság nem épp mondható általánosnak.

A tartósan kiemelkedően sikeres tőzsdei befektetők kategorizálását a legjobban feltehetően így adhatjuk meg: nagy / nagyobb / legnagyobb / Warren Buffett. Ő az egyetlen a világ leggazdagabb emberei között, aki teljes mértékben tőzsdei befektetésekből szerezte a vagyonát, s ez tökéletesen igazolja a T.bálint ajánlóját: "Buffett kétségkívül az elmúlt fél évszázad legsikeresebb gyakorló befektetője. Elismert piaci szereplő, akinek befektetési filozófiája kiállta az idő próbáját (...) ötven éven át nem tart ki a szerencse, egy-két jól sikerült húzással nem lehet a részvénypiaci indexeket tartósan felülteljesíteni, ehhez több kell - olyasvalami, amiért a szerző méltán érdemelte ki az "omahai bölcs" elnevezést." Rögtön emeljük ki azonban: Buffett sincs birtokában a "bölcsek kövének", a mindig nyereséges tőzsdei befektetés tudományának, s méghozzá azért nem, mert ilyen tudás nem létezik, s nem is létezhet. A vezetésével működő befektető céggel bukott már ő is akkorát, amit a legtöbb befektető boldogan elfogadna egész élete nyereségének, ám a hosszú távú befektetői teljesítménye - az azt meghatározó "filozófiájával", helyesebben stratégiájával - egyértelműen mutatja, hogy nagyon sokat lehet tőle tanulni e téren.

Tanulni, és nem másolni! A befektetési piacok természetéből következik, hogy minden helyzetben, nagyobb volumenű ügyletben vannak meghatározó egyedi vonások, ezért a sikeres ügyletek nem másolhatók, hanem a stratégiájukat, a bennük alkalmazott megfontolásokat lehet alkalmazni - sok hozzáértéssel. Ha működne a "Ctrl+C Ctrl+V" módszer, mindenki használná, s nem lenne kitől nyerni, hiszen a spekulációs befektetések nagyjában-egészében zéró összegű játszmák vevő és eladó között. Végül is olyan tudás sincs, amelynek birtokában valaki biztosan megnyerne minden Forma1-futamot, de vannak kiemelkedő világbajnokok. Így sokszoros világbajnok Buffett is, egy sokkal összetettebb, messze kiismerhetetlenebb pályán.

Befektető cég vezetőjeként - amelyet ő épített fel, s tett naggyá, jelenleg mintegy 70 különálló üzleti tevékenységgel rendelkező holdingvállalattá - Buffett legendás gyakorlata, hogy éves jelentésekben számol be azoknak, akik cége részvényeseiként a kezére adták a pénzüket. "A Berkshire Hathaway Inc. részvényeseinek írt leveleinek rendszeres olvasói páratlanul értékes informális oktatásban részesülnek." - írja Bevezetésében Cunningham, teljes joggal. "Ezek az írások érthető szavakkal szűrik le és adják át a megalapozott üzleti (azaz befektetői - OP) gyakorlat alapelveit. Vállalatvezetők és befektetések kiválasztása (az értékalapú befektetés többnyire nem kis hányadban a kiválasztott cég vezetését, annak várható jó teljesítményét kezeli döntési tényezőként - OP), vállalatértékelés és a pénzügyi információk jövedelmező hasznosítása - a levelek témája sokféle, bölcsessége pedig kimeríthetetlen."

E kötet hét szakterület szerinti besorolásban 48 témára bontva idézi Warren magyarázatait, értékeléseit, a befektetési gyakorlatról és annak megfontolásairól szóló mondanivalóját. Valódi kincsesbánya!

Háy György: Légibalesetek pilótaszemmel III. - Typotex, 2013
Dr. Osman Péter ismertetése

Háy György újabb kötete, akárcsak a megelőzőek (Légibalesetek pilótaszemmel I. és II. - Typotex), nagy szakmai hozzáértéssel és alapossággal, ugyanakkor mindenki számára könnyen érthető, világos előadásmóddal megírt esettanulmányok sorozata. Kitűnő olvasmány azoknak, akiket érdekel a modern légiközlekedés világa, rendszere, repülőgépei. Könyvei meghatározó jellemzői, hogy elemzéseket adnak súlyos balesetekről, hozzájuk magyarázatokat, s mindezt rendszertechnikai megközelítéssel, s az olyan ember tudásával és nézőpontjából, aki több évtizedes pilóta-gyakorlata alapján belülről ismeri mindazt, amiről ír. A Typotex, felsőfokú elméleti szakkönyvek és felsőfokú elemző esszék kitűnő kiadója, ugyancsak magasra teszi a mércét, s Háy könyvei jól megfelelnek annak.

Rendszertechnikai megközelítés: semmilyen más típusú jármű sincs olyannyira kényes, veszélyeztetett helyzetben, mint a nagy magasságban közlekedő repülőgép. "Repülőgép fönt még nem maradt" tartja a cinikus mondás, de óriási, kitűnően szervezett, szabályozott és ellenőrzött erőfeszítéseket és intézkedéseket kíván annak biztosítása, hogy az elemelkedett gép úgy találkozzék ismét az anyafölddel, ahogyan azt az utasainak és a személyzetének biztonsága megkívánja.
Amint a modern repülésről mondja: "A leírt balesetek majd mindegyike azt igazolja, hogy a légiutasok biztonságát védő szabályok, technikai megoldások és szervezési intézkedések bonyolult rendszerén csupán akkor támad elegendő rés a balszerencse számára, ha számos kedvezőtlen körülmény és emberi mulasztás torlódik össze egyetlen helyen és időben." Ezt alátámasztja annak bemutatásával is, milyen rendszertechnikai megoldások adnak védelmet az egyedi meghibásodásokkal szemben.

Háy az esettanulmányaiban a légibalesetek okainak feltárását mutatja be. E gyakran szó szerint nyomozás jellegű vizsgálatoknak sorsdöntő szerepe van annak kivédésében, hogy a baleset, vagy annak rokon változata megismétlődhessék, hogy feltárják az annak hátterében rejtőző, azt előidéző esetleges típus és/vagy rendszertechnikai hibákat. Ezek a vizsgálatok jelentik az egyik leghatásosabb eszközt a légiközlekedés biztonságának javításában, rendszerének, valamint a benne résztvevő repülőgép-típusok fejlesztésében. Az esettanulmányok legtöbbje vázolja azt is, hogy a vizsgálat lefolytatói milyen javításokat, fejlesztéseket javasoltak ennek érdekében.

Ebben a kötetében 16 baleset "boncolását" kísérhetjük végig, s közben az olvasó részletes képet kap arról is, hogy hogyan működik ez az egész, s mi minden tud többé-kevésbé végzetes zavarokat okozni benne. Ízelítőül a fejezetek ismertetőiből: • "... légi bemutató főpróbáján túldöntött fordulóban átesett és lezuhant egy B-52-es bombázógép." • "... Washington repülőteréről felszállva süllyedni kezdett, egy forgalmas hídnak ütközött, majd a befagyott Potomac folyóba csapódott az Air Florida Boeing 737-es gépe." • "1977. március 27-én következett be a repülés eddigi történetének legsúlyosabb katasztrófája: Tenerife repülőterén felszállás közben két utasokkal zsúfolt Boeing 747-es Jumbo ütközött a kifutópályán." • "...váratlanul elvesztették az uralmat a pilóták a BEA légitársaság Vickers Vanguard típusú turbólégcsavaros gépe felett, amely azonnal lezuhant, és szinte függőlegesen a földbe fúródott." • "... néhány perccel a felszállás után leszakadt a függőleges vezérsík az American Airlines Airbus A300-as repülőgépéről."

Richard J. Evans: A Harmadik Birodalom születése - Park Könyvkiadó, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

A Park Könyvkiadónál megjelent a kitűnő brit történész Sir Richard John Evans a szónak mind közvetlen, mind átvitt értelmében hatalmas "Harmadik Birodalom" trilógiájának második kötete: A Harmadik Birodalom hatalmon. Itt, a történelmi logika okán, az első kötetről szólunk, majd hamarosan a most megjelentről is.

Tragikus közhely, hogy a Harmadik Birodalom az emberiség szinte megszámlálhatatlan tömegtragédiával és tömeggyilkossággal, népirtással súlyos történelmének legsötétebb képződménye. Olyannyira gyilkos volt minden értelemben, hogy annál már aligha lehet lejjebb. Még a történelem minden más ocsmánysága mellett is nehezen érthető, hogyan alakulhatott ki és működhetett viszonylag sok évig stabilan egy ilyen, halálgyárrá szervezett ország, azt többségükben zokszó nélkül szolgáló, de legalább is passzívan tűrő társadalom - azokról nem is beszélve, akik lelkesen azonosultak végtelenül aljas céljaival és eszközeivel. A Harmadik Birodalom mozgatóerőit meg kell érteni. Mindez nem tolható félre sem azzal, hogy már a múlthoz tartozik, sem azzal, hogy a nácik - és más országokbeli tettestársaik - áldozatainak a partikuláris tragédiája. Meg kell érteni, mert maradéktalanul ide tartoznak John Donne híres szavai: "Sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól."; mert minél alaposabban ismerni kell a hatalom működését; s főként mert minden emberséges embernek kötelessége minden lehetőt megtenni azért, hogy többé semmi ilyen ne történhessék.

Könyvtárnyi irodalma van a Harmadik Birodalom elemzésének. Miért olvassuk Evans könyveit, mennyiben kimagaslóan jó ő e témában? A Wikipediából idézve, Evans történész, aki 2012-ben a tudományhoz való hozzájárulásáért kapott lovagi rangot, a British Academy, továbbá a Royal Society of Literature és a Royal Historical Society tagja, és a Modern Történelem "király professzora" (Regius Professor) a Cambridge University-n. Fő kutatási területe a 19. és 20. századi Németország, s különösen a Harmadik Birodalom.

A történeti munkákban nagyon igényesen válogató Park Könyvkiadó (a MISZ Hírlevél 2013/21. számában szóltunk Richard Rhodes: Az atombomba története c. kiemelkedő könyvéről) a borítón ezt az alcímet adta: "Hogyan állítottak a nácik könyörtelenül céljaik szolgálatába egy egész népet", ajánlójában pedig így szól e kötetről: "alig néhány év alatt egypárti államot tudtak csinálni Németországból, hogy aztán Európa egyik legfejlettebb nemzetét morális, fizikai, kulturális romlásba és kétségbeesésbe taszítsák. Richard J. Evans hatalmas tudásról tanúskodó, igen olvasmányos könyvében ezt a folyamatot mutatja be. Részletesen vizsgálja az előjeleket, okokat és összefüggéseket, majd felteszi a sokakat kínzó kérdést: valóban elkerülhetetlen volt Hitler hatalomra jutása? Drámai módon idézi fel a káosznak, a gazdasági összeomlásnak, az erőszaknak és a megosztottságnak azt a vad forgatagát, melyben a Harmadik Birodalom terrorisztikus uralma megszülethetett." Tökéletesen helytálló jellemzése a könyvnek.

A 600 oldalas elemzés számtalan tanulsággal szolgál. Csupán egyet emelünk itt ki. Evans igen alaposan taglalja a korábbi múlt örökségét, a német sajátságokat, a háborús veszteségek és vereség anyagilag és szellemileg szélsőségesen romboló hatásait. S ugyan ez mentségül egyáltalán semmire sem szolgál, jól megmutatkozik, hogy az állapotok létrejötte, amelyeken a nácizmus felemelkedett, nagyrészt bele volt kódolva a háborút lezáró békerendszer Németországot illető feltételeibe.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Weborvos.hu, 2014.január 10., péntek
Megállapodás a Richter-PTE tudományos műhelyről
"...Új, viselkedés-kutató egységet hoz létre közösen a Richter és a Pécsi Tudományegyetem..."

Pecsistop.hu, 2014.január 10., péntek
Közösen kutatja az agyműködést a PTE és a Richter

Pecsiujsag.hu, 2014.január 10., péntek
Megszületett a megállapodás a PTE és a Richter Gedeon között

Profitline.hu, 2014.január 10., péntek
Közös tudományos műhelyt hozott létre a Richter és a Pécsi Tudományegyetem

Bama.hu, 2014.január 10., péntek
Együttműködik a Richter Gedeon és a PTE

Inforadio.hu, 2014.január 10., péntek
Közös tudományos műhelyt hozott létre a Richter és a Pécsi Tudományegyetem

Napigazdasag.hu, 2014.január 10., péntek
Pécsett kutat a Richter

Napi.hu, 2014.január 10., péntek
Együttműködik a Richter és a Pécsi Tudományegyetem

Napigazdasag.hu, 2014.január 10., péntek
Hamar jöhetnek az új uniós pályázatok

Magyarhirlap.hu, 2014.január 10., péntek
Tavasszal megjelenhetnek az új uniós pályázatok

Tozsdeforum.hu, 2014.január 10., péntek
Közös agykutatásba kezd a PTE és a Richter

Tozsdeforum.hu, 2014.január 10., péntek
Az év közepén érdemes lesz figyelni
"...Magyarország mielőbb szeretné kiírni az új uniós pályázatokat, amelyek várhatóan év közepén már meg is jelennek - derült ki a Szabad Európa Vitanapok konferenciasorozat pénteki budapesti rendezvényén..."

Gyorihir.hu, 2014.január 10., péntek
Mikor lesznek új uniós pályázatok? (részletes)

Zalon.hu, 2014.január 10., péntek
Mikor lesznek új uniós pályázatok? (részletes)

Orientpress.hu, 2014.január 10., péntek
Brüsszelben is kíváncsiak a magyar közösségi irodákra
"...2013. decemberében Klementz Anna, a Loffice coworking társtulajdonosa - az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös meghívására - a brüsszeli parlamentben a coworking technológiai startupokra és innovációra gyakorolt hatásáról tartott előadást, valamint megosztotta tapasztalatait arra vonatkozóan, hogy miként működtethető sikeresen a coworking modell..."

Figyelo.hu, 2014.január 10., péntek
Az év közepén jelenhetnek meg az új uniós pályázatok

Figyelo.hu, 2014.január 10., péntek
Innomobilitas konferencia
"...A járműipari képzést és kutatás-fejlesztést végző felsőoktatási intézmények összehangolják, és egyúttal közösen kínálják fejlesztési kompetenciáikat a járműipar számára..."

MMOnline.hu, 2014.január 10., péntek
Innomobilitas konferencia

Zegtv.hu, 2014.január 10., péntek
Híradó Részletes 2014. január 10.
"...Innovációs díjat kapott a Zala Volán Zrt. Busa Csabával beszélgetett Németh Zsolt a Híradó Részletesben..."

Piacesprofit.hu, 2014.január 10., péntek
Jó lehetőség fiatal vállalkozóknak
"...35 évesnél fiatalabb vállalkozók bemutatkozására ad lehetőséget a Junior Expo. Minden megyéből 10, Pest megyéből 20 vállalkozás fogadására van lehetőség..."

ECHO TV, Esti Híradó, 2014.január 10., péntek
Az eddiginél jóval nagyobb forrás jut a magyar gazdaság közvetlen fejlesztésére, mondta Cséfalvay Zoltán

Észak-Magyarország, 2014.január 11., szombat, 8. oldal
Ezermilliárdok fejlesztésre

Tranzitonline.eu, 2014.január 11., szombat
Magyar sikerből tanul az Európai Parlament

Piacesprofit.hu, 2014.január 11., szombat
Magyar sikerből tanul az Európai Parlament

Hir6.hu, 2014.január 12., vasárnap
Az év közepén megjelenhetnek az új uniós pályázatok

Napi Gazdaság, 2014. január 13., hétfő, 7. oldal
A Magyar Innovációs Alapítvány
"...A Magyar Innovációs Alapítvány a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával közösen 22. alkalommal teszi közzé a MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot..."

Tehetseg.hu, 2014. január 13., hétfő
Nobel-szemináriumon a Tehetséghidakkal
A PictoVerb tizennyolc éves "atyja", Zsombori Balázs a Nobel-gáláról.

Innoportal.hu, 2014. január 13., hétfő
Tudományos műhelyt alapított a Richter és a Pécsi Tudományegyetem

Baranyanet.hu, 2014. január 13., hétfő
Új tudományos műhely az egyetemen

Nepszava.hu, 2014. január 13., hétfő
Magyar innovációt díjazott a Telekom

Piacesprofit.hu, 2014. január 13., hétfő
Nyáron indulhat a pályázati dömping

Gyori-hirhatar.hu, 2014. január 13., hétfő
A Tudomány Való Világa - a lehetőség bennünk van
"...A győri Mobilis Interaktív Kiállítási központ és Tudományos Játszóház, mint nevében is benne van, többcélú intézmény. Időről időre meglátogatjuk, hogy Győr leginnovatívabb intézményéből tudósítsunk..."

Baranyanet.hu, 2014. január 13., hétfő
Megállapodott a Richter és a PTE

Mlszksz.hu, 2014. január 13., hétfő
Az év közepén megjelenhetnek az új uniós pályázatok

Kelet-Magyarország, 2014. január 14., kedd, 14. oldal
Létrejött egy integrált agrárkutatási hálózat

Dunaújvárosi Hírlap, 2014. január 14., kedd, 4. oldal
Kicsire zsugorítva
"...A Green Apple-díjas Budafilter 94. Kft. Greenpet elnevezésű, kizárólag magyar innovációkon alapuló PET-palack zsugorító, visszagyűjtő és újrahasznosító tevékenységét megvalósító üzemcsarnokának bővítéséhez pályázati forrást nyert tavaly októberben.."

Piacesprofit.hu, 2014. január 14., kedd
Csak egy jó ötlet kell, főleg ha másé!
"...Az innovációt tűzi a zászlajára a vállalatvezetők többsége, ugyanakkor azt a tényt sokszor figyelmen kívül hagyják, hogy száz nagy ötletből csak egy hoz kasszasikert. Utánozni sokszor könnyebb és mindenképpen olcsóbb..."

Zegtv.hu, 2014. január 14., kedd
Innovációs díjat kapott a Technológiai Centrum

Turizmusonline.hu, 2014. január 14., kedd
Greennovációs Nagydíj
"...Meghirdetjük a III. Greennovációs Nagydíjat; várjuk a fenntarthatóságot, környezetvédelmet, energiamegtakarítást bemutató pályázatokat..."

Napigazdasag.hu, 2014. január 14., kedd
Így fizetünk majd 2014-ben

Elelmiszer.hu, 2014. január 14., kedd
Greennovációs Nagydíj

Szegedma.hu, 2014. január 14., kedd
Losonczi Ároné maradt az üvegbeton
"...Lezárult egy magyar találmány, az üvegbeton szabadalmi vitája, így Losonczi Áron európai szabadalma maradt érvényben..."

Privatbankar.hu, 2014. január 14., kedd
Bérből és fizetésből élsz? Így változott a világ 2014-ben
"...A kutatók és fejlesztők adókedvezményt vehetnek igénybe a kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló 2004. évi CXXXIV. törvényben) meghatározott, vállalkozásként működő kutatóhelyek. A doktori (PhD), vagy ennél magasabb tudományos fokozattal (tudományos címmel) rendelkező kutatók, fejlesztők esetében a vállalkozások havi teljes munkaidős 500 ezer forint bruttó munkabérig mentesülnek a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól. ..."

Mno.hu, 2014. január 14., kedd
Metropolisztérség - Szaldó, kedd 13.05
"...Még bő három hét van arra, hogy azok a vállalkozások, amelyek érzékelhető, pénzben, termelékenységben kimutatható újdonságot vezettek be 2013-ban eredményüket elismertessék  a Magyar Innovációs Szövetség 22. alkalommal meghirdetett pályázatán is. A díjat vajon miként értékeli a mindenható piac? A korábbi nyertesek tudták kamatoztatni dobogós helyüket? A telefonnál Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója..."

Energiaoldal.hu, 2014. január 14., kedd
Pályázat zöld fejlesztéseknek: Nevezzen a III. Greennovációs Nagydíjra!

Hvg.hu, 2014. január 14., kedd
Milliárdos tőkeinjekciót kaphatnak a hazai startupok
"...A márciustól életbe lépő új Ptk.-nak köszönhetően lényegesen egyszerűbb lesz a hazai vállalkozásokba befektetők dolga, ugyanis a társasági jogot érintő passzusok számos korábbi, problémás cégjogi szabályt átalakítanak..."

Pannonnovum.hu, 2014. január 14., kedd
Előregisztráció a MassChallenge 2014-re
"...Januárban már lehet előregisztrálni a MassChallenge februárban induló 2014-es pályázati körére. Bárhonnan, bármilyen témával lehet jelentkezni, ha az korai fázisú vállalkozás, és nagy hatású ötlet..."

Lánchíd Rádió, Szaldó, 2014. január 14., kedd
Mit képvisel a Magyar Innovációs Nagydíj? Szereplők: Antos László, ügyvezető igazgató, Magyar Innovációs Szövetség

Világgazdaság, 2014. január 15., szerda, 7. oldal
Közlemény
"...Pályázat a 2013. évi legjelentősebb innováció elismerésére! A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együtt - 22. alkalommal teszi közzé a MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot..."

Nap Gazdaság, 2014. január 15., szerda, 4. oldal
Szinte bármilyen projekt kaphat állami támogatást

Helyi Téma XII. kerület, 2014. január 15., szerda, 5. oldal
Természettudományi labort kapnak az "aranyosok"
"...Ami az előzményeket illeti, az igazgató emlékeztetett: 2009-ben a Magyar Tudományos Akadémia és külső támogatók, illetve az Innovációs Szövetség segítségével magas szintű természettudományos képzés indulhatott el az iskolában..."

Magyar Demokrata, 2014. január 15., szerda, 8. oldal
Kutatóinkat méltatta Orbán Viktor

Zegtv.hu, 2014. január 15., szerda
Innovációs díjat kapott a Zala Volán

Veszpremtv.hu, 2014. január 15., szerda
Együttműködés a KSH - val
"...Hosszútávra szóló együttműködési megállapodást kötött a Pannon Egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal..."

Edupress.hu, 2014. január 15., szerda
Megállapodást kötött a Pannon Egyetem és a KSH

Edupress.hu, 2014. január 15., szerda
Együttműködik a bonyhádi evangélikus gimnázium és a PE
"...A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium, valamint a Pannon Egyetem (PE) a műszaki és természettudományos képzéseik fejlesztését szolgáló feladataik közös megvalósítására tehetséggondozási tevékenység folytatása céljából együttműködési megállapodást kötött..."

Prherald.hu, 2014. január 15., szerda
Infotér konferencia

Orientpress.hu, 2014. január 15., szerda
Rugalmasabb és egyszerűbb lesz a tőkebefektetés márciustól
"...A márciustól életbe lépő új Ptk-nak köszönhetően lényegesen egyszerűbb lesz a hazai vállalkozásokba befektetők dolga, ugyanis a társasági jogot érintő passzusok számos korábbi, problémás cégjogi szabályt átalakítanak - derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda tanulmányából. A specialista szerint különösen a kockázatitőke-befektetők és az M&A tranzakciót tervezők profitálhatnak az új szabályozásból..."

Jogiforum.hu, 2014. január 15., szerda
Rugalmasabb, egyszerűbb tőkebefektetés márciustól - Megengedőbb társasági jogi szabályok az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével

Figyelo.hu, 2014. január 15., szerda
Indul az Innovációs Nagydíj Pályázat

Figyelo.hu, 2014. január 15., szerda
Nyilvánosak az első Jeremie magvető befektetések
"...Kairos magvető befektetések az egészségügy és környezeti technológiák területén, 3 cégbe. A befektetett összeg összesen 170 millió forint, de további 200 millióra vállaltak kötelezettséget..."

Napigazdasag.hu, 2014. január 15., szerda
Új uniós rendszer váltja fel a Jeremie-t

Figyelő, 2014. január 16., csütörtök, 43. oldal
Pályázat INNOVÁCIÓ elismerésére
"...A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával közösen - 22. alkalommal teszi közzé a MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot..."

Figyelő, 2014. január 16., csütörtök, 48-49. oldal
Közösségi, még nincs nyoma
"Ezermilliárdos Snapchat. A legnagyobb tech cégek által irigyelt sikersztorit épített egy pofonegyszerű ötletre pár stanfordi hallgaó. Az alkalmazás elsöprő sikere abban rejlik, hogy az ismerősöknek küldött képi üzenetek automatikusan törlődnek..."

Figyelő, 2014. január 16., csütörtök, 58. oldal
Magyar cégek a CES-en

Napló, 2014. január 16., csütörtök, 1-2. oldal
Együttműködési megállapodás
"...Veszprém (vi) - Ünnepélyes keretek között kötött együttműködési szerződést a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Pannon Egyetem..."

Magyar Nemzet, 2014. január 16., csütörtök, 14. oldal
Ma nyílik az Educatio kiállítás

Euroastra.hu, 2014. január 16., csütörtök
Együttműködési megállapodás írt alá a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium- Pannon Egyetem

Heol.hu, 2014. január 16., csütörtök
Parragh: a következő fél évben hazánk az ígéret földje lesz
"...Mátraházán, a Lifestyle Hotel Mátrában tartotta szokásos gazdasági évnyitó ünnepségét a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Dr. Bánhidy Péter, a kamara elnöke kifejtette, a megye gazdasági teljesítménye 2013-ban nőtt, ám a beruházások és a kutatás-fejlesztés terén még van előrelépési lehetőség..."

Erdon.ro, 2014. január 16., csütörtök
A fiatalok vállalkozásindítását segítő SMART projektről tartottak konferenciát Szentendrén
"...35 év alatti fiatalok vállalkozóvá válásának, illetve vállalkozásfejlesztéseinek támogatást célzó SMART európai uniós projektről tartottak diákok és fiatalok részvételével konferenciát csütörtökön Szentendrén..."

Insiderblog.hu, 2014. január 16., csütörtök
Nyilvánosak az első Jeremie II. seed befektetések

Insiderblog.hu, 2014. január 16., csütörtök
Pályázat New York-ba, diákoknak!
"...2014 februárjában megrendezésre kerül a Kairos Society Hungary diák vállalkozói versenye, a Student Venture Competition. A győztes ezzel lehetőséget nyert, hogy kiállíthasson a Kairos Global Summit alkalmával a New York-i tőzsdén. Jelentkezés: jan. 20-ig, hétfőig!.."

Insiderblog.hu, 2014. január 16., csütörtök
Ismét New York-ba utaztat a Kairos Society Hungary

Magyarhirlap.hu, 2014. január 16., csütörtök
Ösztönzés, támogatás női kutatóknak
"...A nők tudományos karrierjének támogatásáról, a lányok kutatói karrierjének ösztönzéséről is szó volt azon a csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Nők a Tudományban Egyesület szervezett Budapesten..."

Hir.ma, 2014. január 16., szerda
Fórum a nők tudományos karrierjének támogatásáról

Lánchíd Rádió, Esti Híradó, 2014. január 16., csütörtök
A nők szerepét egy újabb területen erősítenék a gazdaság szereplői

Jazzy Rádió, Esti Híradó, 2014. január 16., csütörtök
Az Európai Unió célja, hogy 2020-ra a jelenlegi kutatói létszám uniós szinten további egymillióval nőjön, mondta Cséfalvay Zoltán

Magyar Nemzet, 2014. január 17., péntek, 11. oldal
Verseny az innovációs pénzekért
Jelentős részt szakíthatnak maguknak a hetvenmilliárd eurós keretből a hazai kisvállalkozások
"...A kutatók mellett a kis- és közepes vállalkozások is pályázhatnak arra a több ezer milliárd forintnyi uniós támogatásra, amely a 2014 és 2020 közti új kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramban áll rendelkezésre. Az induló vállalkozásokat a technológiai inkubátorok segíthetik hozzá a sikeres részvételhez..."

Szabad Föld, 2014. január 17., péntek, 11. oldal
Puli a Holdra száll
"...Puli névre keresztelt járművet küldenének a magyarok az űrbe, ezúttal a Holdra, indulva a Google Lunar XPRIZE nevű verseny 20 millió dolláros fődíjáért, az érte járó szakmai elismerésért..."

Kőbányai hírek, 2014. január 17., péntek, 6-7. oldal
100 évesen is tele ötletekkel
Új partnerség, új labor
"...A kőbányai Egis Gyógyszergyár Nyrt. a magyar kormány stratégiai partnere lett - erről írt alá együttműködési megállapodást december végén Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és dr. Hodász István, a cég vezérigazgatója..."

Veszprémi 7 nap, 2014. január 17., péntek, 1-3. oldal
Együttműködés közös célok mentén
"...Együttműködési megállapodást kötött a Központi Statisztikai Hivatal és a Pannon Egyetem között szerdán az egyetemen..."

Győr +, 2014. január 17., péntek, 5. oldal
Kamarai évköszöntő

"...Európa ebben a ciklusban az innovációt tekinti a versenyképesség kulcsának, ezért számos induló program támogatja a kis és középvállalkozások ötleteinek piacra jutását..."

Mno.hu, 2014. január 17., péntek
Verseny az innovációs pénzekért

Trade Magazin, 2014. január 17., péntek
Innovációs központ épül a PET-palackok teljes újrahasznosítása érdekében

Wikitech.hu, 2014. január 17., péntek
Pályázat New York-ba, diákoknak!

Insiderblog.hu, 2014. január 17., péntek
Startup állásbörze jön!

Szabadfold.hu, 2014. január 17., péntek
Puli a Holdra száll!

Sikerado.hu, 2014. január 17., péntek
Februárban elindulhat a szegedi lézerközpont építése

Piacesprofit.hu, 2014. január 17., péntek
Több magyar kkv-t akar Brüsszel
"...Habár Magyarországon is egyre fontosabbak a kis- és középvállalkozások, az Európai Unió oktatási programmal bővítené számukat, javítva a tragikusan alacsony vállalkozási hajlandóságon..."

Edupress.hu, 2014. január 17., péntek
Új tananyagot dolgoztak ki a magyar és román vállalkozóknak

Napigazdasag.hu, 2014. január 17., péntek
Oktatással növelné a magyarországi és romániai KKV-k számát az EU

Orientpress.hu, 2014. január 17., péntek
Oktatási programmal növelné a magyar és román KKV-k számát az EU

Orientpress.hu, 2014. január 17., péntek
A SMART projektről tartottak konferenciát Szentendrén

Napi.hu, 2014. január 17., péntek
Elindulhat a szegedi lézerközpont építése

Mixonline.hu, 2014. január 17., péntek
Épülhet a szegedi lézerközpont

Promenad.hu, 2014. január 17., péntek
B. Nagy László: februárban elindulhat a szegedi lézerközpont építése

Index.hu, 2014. január 17., péntek
Februártól épülhet a szegedi szuperlézer

Hir6.hu, 2014. január 17., péntek
Februárban elindulhat a szegedi lézerközpont építése

Haon.hu, 2014. január 17., péntek
A gyógyító élelmiszereké a jövő

Gyartastrend.hu, 2014. január 17., péntek
Innovatív alkalmazások kerestetnek!
"...Február 15-ig jelentkezhetnek a cégek az Igus Vector award pályázatára, amelyet az innovatív energia-hozzávezetési alkalmazások díjazására hívtak életre. A nyertesekre 5000 euró pénzdíj vár, a hivatalos díjkiosztásra áprilisban, a Hannoveri Vásáron kerül majd sor..."

Hvg.hu, 2014. január 17., péntek
Piacra lépés előtt az egyik legmenőbb diákstartup
"...Hamarosan minden rettegő szülő számára elérhető lesz a kisbiciklin veszélybe száguldó csemete azonnali megfékezését biztosító megoldás. A fékrendszert kitaláló és kidolgozó MiniBrake startup vállalkozás 40 millió forint kockázati tőkét tudott bevonni, és márciusra tervezik a piacra lépést..."

Figyelo.hu, 2014. január 17., péntek
3D nyomtatás és okosautók a CES-en, összefoglaló a kiállításról
"...Rekordokat döntött a techpiac évindító Las Vegas-i gigarendezvénye: a sztárok az olcsó 3D nyomtatás és okosautók voltak az idei CES-en, ahol 20 ezer újítás mutatkozott be..."

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. január 17., péntek
Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Nők a Tudományban Egyesület

Mr1-Kossuth Rádió, Esti Krónika, 2014. január 17., péntek
Gyógyító élelmiszerek kifejlesztésén dolgozik a Debreceni Egyetem
"...A Debreceni Egyetem egyik fontos kutatási és innovációs célja az úgynevezett funkcionális élelmiszerek előállítása..."

Gazdasági Rádió, Reggeli monitor, 2014. január 17., péntek
Az Európai Unió a női tudósok foglalkoztatását segítő programokkal is szeretné növelni a kutatók számát

Magyar Nemzet, 2014. január 18., szombat, 2. oldal
Februártól épül a szegedi lézerközpont
"...Az alapkő elhelyezésével februárban elindulhatnak a szegedi lézerközpont építési munkálatai jelentette be tegnap B. Nagy László, az uniós támogatású tudományos nagyberuházás kormánybiztosa..."

Hajdú-Bihari Napló, 2014. január 18., szombat, 5. oldal
Több nőt a tudományos életbe!

Délmagyarország, 2014. január 18., szombat, 13. oldal
Az első Mars-lakók
"...Emberek által lakott állandó kolóniát hoznak létre a Marson 2023-ra. Legalábbis egy két évvel ezelőtt Hollandiában létrehozott magán űrutazási programnak ez a célja. Tervei szerint a NASA a 2030-as évekre olyan új technológiát fejleszt ki, amely segítségével szintén körvonalazódik az emberi jelenlét a vörös bolygón..."

Haszon Agrár Magazin, 2014. január 18., szombat, 40-41. oldal
Így adózunk 2014-ben

Népszabadság 2014. január 18., szombat, 11. oldal
Hajrá, extrapro?t!
"...A Világgazdasági Fórum legutóbbi versenyképességi rangsorának adatai szerint az innovációval kapcsolatos összes mutatónk romlott, s szegény hazánk az innovációs teljesítmény tekintetében 148 ország közül a 45. helyről a 97.-re zuhant!..."

Tozsdeforum.hu, 2014. január 18., szombat
Tananyag lesz az innovatív gondolkodásmód
"...A magyarországi és romániai KKV-k számának növelése a célja annak az Európai Unió által támogatott Leonardo da Vinci programnak, melynek keretében a Budapesti Gazdasági Főiskola a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Babes-Bolyai Tudományegyetem részvételével vállalkozási alapismereteket oktató francia e-learning tananyagot adaptált a hazai és romániai vállalkozási környezetre..."

Szeretlekmagyarorszag.hu, 2014. január 18., szombat
Magyar találmány a biciklibalesetek ellen

Delmagyar.hu, 2014. január 18., szombat
Letoha Tamás: a munkámra költöm a pénzdíjat
"...Letoha Tamás nyerte az Év Példaképe címet a jelölt 50 fiatal magyar kisvállalkozó közül. Az Alzheimer-kutatásban nemzetközileg is elismert szakember 5 millió forintos díját munkájához használja fel..."

Bevezetem.hu, 2014. január 18., szombat
Olcsó 3D nyomtatás és okosautó dömping az idei CES-en

Vs.hu, 2014. január 18., szombat
Kezdődik a nemzeti agykutatás
"...Legalább 10 külföldi kutatót kell hazahoznia a 6,4 milliárd forint állami támogatást elnyert konzorciumnak. A magyar csapat agyrobotok kifejlesztésében is részt vesz..."

Nol.hu, 2014. január 18., szombat
Révész Sándor: Hajrá, extraprofit!

Mr1-Kossuth Rádió, Időt kérek, 2014. január 18., szombat
Csak akkor nyer elismerést Magyarországon egy hazai találmány, ha már külföldön sikeres?

Napigazdasag.hu, 2014. január 19., vasárnap
Szinte bármit támogathat az állam
"...Az új uniós irányelv szélesre tárta a kaput a kockázati tőkeprogramon belül adható támogatások előtt: az általános kategóriáknál automatikusan mehet a dolog, a nagyobbak, extrák és különlegesek pedig bejelentéskötelesek lesznek..."

Ma.hu, 2014. január 19., vasárnap
CES: Olcsó 3D nyomtatás és okosautó dömping

Hg.hu, 2014. január 19., vasárnap
Megérkezett az eddigi legédesebb 3D nyomtató

Napi Gazdaság, 2014. január 20., hétfő, 2. oldal
Jönnek a kkv-barát innovatív közbeszerzések
"...A legalacsonyabb ár helyett mostantól az összességében legelőnyösebb ajánlat lesz a befutó a közbeszerzésben, miután az Európai Parlament (EP) elfogadta a közbeszerzési szabályokra vonatkozó módosításokat..."

Insiderblog.hu, 2014. január 20., hétfő
Kockázati tőkés roadshow Fehérváron

Kutyu.hu, 2014. január 20., hétfő
3D nyomtatás és okosautó dömping az idei rekordméretű CES-en

Figyelo.hu, 2014. január 20., hétfő
Két hazai startup megy a völgybe!
"...US MAC és a Traction Tribe által szervezett Tech Match nemzetközi startup versenyre 47 hazai startup adta be innovatív projekttervét. Közülük az amerikai zsűri első helyen a Be-novative csapatát, míg második helyen a Remotaid pályázatát juttatta a tízes döntőbe..."

Vallalkozoinegyed.hu, 2014. január 20., hétfő
Vállalkozásokra építene a kormány
"...A kormány stratégiai partnernek tekinti a hazai kis- és közepes vállalkozásokat (kkv), és rájuk kívánja építeni a foglalkoztatás bővítését és a gazdaság felpörgetését - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón..."

M1, Ma reggel, 2014. január 20., hétfő
Megvan az év fiatal példaképe

Metropol, 2014. január 21., kedd, 3. oldal
Orbán Viktor szerint még nem ért véget az újítások kora
"...Magyarországnak nem szabad félnie, ha tanulni kell, mert az újítások kora még nem ért véget - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarország Barátai Alapítvány tegnapi konferenciáján, Budapesten..."

Magyar Hírlap, 2014. január 21., kedd, 1., 6. oldal
Összefogásra építünk barátainkkal

Magyar Hírlap, 2014. január 21., kedd, 9. oldal
Még népszerűbb a belső égésű motor
Nagy Kristóf
"...Nem várható az elektromos járművek robbanásszerű elterjedése a közeljövőben, mivel rövidebb utat lehet velük megtenni..."

Magyar Nemzet, 2014. január 21., kedd, 1+3. oldal
Nem ért véget az újítások kora
"...Az elkövetkező esztendőkben is folytatódik majd a nyugati gazdaság válsága, amelyet újszerű gondolatokkal, bátor kezdeményezésekkel lehet a magunk javára fordítani - jelentette ki tegnap Orbán Viktor..."

Napi Gazdaság, 2014. január 21., kedd, 5. oldal
Kitörési pont lehet a radarfejlesztés

Világgazdaság, 2014. január 21., kedd, 1+2. oldal
Brand lenne a magyar gyógyszer
"...Miközben a hazai gyógyszeripari vállalatok exportbevételei folyamatosan emelkednek, magyarországi forgalmuk mind jobban visszaesik. Ez utóbbi helyzeten most egy reklámkampánnyal is megpróbálnak változtatni..."

Világgazdaság, 2014. január 21., kedd, 5. oldal
Letoha Tamás az év példaképe
Hamarosan roadshow-n mutatkoznak be az ország legjobb fiatal vállalkozói

"...Egy szegedi kutatóorvos, Letoha Tamás, a Pharmacoidea ügyvezetője lett az év példaképe. A Példakép Alapítvány első országos vállalkozó versenyén 417 pályázó indult, közönségszavazással választották ki a győztest a zsűri által legjobbnak tartott 50 fiatal közül..."

Euroastra.hu, 2014. január 21., kedd
Az együttműködés a jövő energiahatékony városainak a kulcsa

Weborvos.hu, 2014. január 21., kedd
2013-ban rekordösszegű támogatás az innovációra
"...2014 és 2020 között 706 milliárd forintot szánunk a kutatás-fejlesztés támogatására..."
"...Magyarországon 2013-ban rekordösszegű, 118 milliárd forint támogatást fizettek ki innovációra, kutatás-fejlesztésre - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkár..."

Napi.hu, 2014. január 21., kedd
Ennyi pénzt még nem költöttek magyar ötletekre

Mfor.hu, 2014. január 21., kedd
Rekord összeggel támogatták tavaly az innovációt

Mno.hu, 2014. január 21., kedd
Ebben is áttörést ért el 2013-ban Magyarország

Magyarhirlap.hu, 2014. január 21., kedd
Tavaly rekordösszegű támogatást fizettek ki innovációra

Sofokinapilap.hu, 2014. január 21., kedd
A magyar cégek alig 1 százalékából lesz startup vállalkozás
"...A magyar cégek alig 1 százalékából lesz startup vállalkozás: évente több tízezer magánember alapítja meg első vállalkozását, ám e cégek 99 százaléka a legjobb esetben is mikrovállalat marad, csupán töredékük válik a szó legszorosabb értelmében startup vállalkozássá..."

Piacesprofit.hu, 2014. január 21., kedd
Nem mind startup, ami kicsi

Zipp.hu, 2014. január 21., kedd
Opten: a magyar cégek alig 1 százalékából lesz startup vállalkozás

Uzetresz.hu, 2014. január 21., kedd
Nem mind startup, ami fénylik

Szekesfehervarinapilap.hu, 2014. január 21., kedd
A magyar cégek alig 1 százalékából lesz startup vállalkozás

Napigazdasag.hu, 2014. január 21., kedd
Idő előtt véreznek el a magyar startupok

Mmonline.hu, 2014. január 21., kedd
Megdöbbentő adat a magyar cégekről

Mmonline.hu, 2014. január 21., kedd
Innováció: rekordösszeget fizettek ki

Klubradio.hu, 2014. január 21., kedd
Tavaly rekordösszegű támogatást fizettek ki innovációra - Cséfalvay

Elemzeskozpont.hu, 2014. január 21., kedd
Cséfalvay: tavaly rekordösszegű támogatást fizettek ki innovációra

Profitline.hu, 2014. január 21., kedd
Cséfalvay: tavaly rekordösszegű támogatást fizettek ki innovációra

Profitline.hu, 2014. január 21., kedd
A magyar cégek alig 1 százalékából lesz startup vállalkozás
Privatbankar.hu, 2014. január 21., kedd
A startupok országa vagyunk, vagy a bukásra ítélt minicégeké?

Orientpress.hu, 2014. január 21., kedd
Startup cégek: miből nem lesz cserebogár?

Millasreggeli.hu, 2014. január 21., kedd
Kevés cégből lesz startup

Infovilag.hu, 2014. január 21., kedd
Nagyon kevés a sikeres kezdő vállalkozás

Computerworld.hu, 2014. január 21., kedd
A Startup recept

Fn.hir24.hu, 2014. január 21., kedd
Újabb magyar cégek hódíthatják meg Amerikát
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal tavaly decemberben nevezte be Magyarországot az amerikai Tech Match nemzetközi startup versenyre. Összesen 47 hazai vállalkozás adta be a projekttervét. Közülük az amerikai zsűri első helyen a Be-novative csapatát, míg második helyen a Remote Aid pályázatát juttatta a tízes döntőbe..."

Gazdasagiradio.hu, 2014. január 21.
Kollektív kreativitás és forradalmi technológia a terhesgondozásban
"...A Be-novative és a Remote-Aid startupok képviselhetik Magyarországot az amerikai Tech Match nemzetközi startup verseny tízes döntőjében..."

Mno.hu, 2014. január 21., kedd
Tudásközpont és kreatív bázis épül a MOME-n
"...A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jelentős változások elé néz ebben az évben. A kormány tavaly októberben határozott arról, hogy 2014-2018 között közel tizenegy milliárd forintos állami beruházásból újulhat meg a magyar kreativitás szellemi központja, a fejlesztés részeként egy kreatív innovációs és tudásparkot alakítanának ki a Zugligeti úton..."

Mr1-Kossuth Rádió, Déli Krónika, 2014. január 21., kedd
Magyarország az innováció erősítését tervezi, mondta Cséfalvay Zoltán

Mr1-Kossuth Rádió, Késő esti Krónika, 2014. január 21., kedd
Magyarország a következő években egyre több pénzt fordít a kutatásfejlesztés támogatására

Lánchíd Rádió, T-dosszié, 2014. január 21., kedd
Interjú Zsombori Balázzsal

Lánchíd Rádió, Déli Híradó, 2014. január 21., kedd
Helyszíni tudósítás: Magyarország hétszázmilliárd forintot költhet energiahatékonysági beruházásokra 2014-2020 között

Lánchíd Rádió, Esti Híradó, 2014. január 21., kedd
A gazdasági válságból a kivezető út az innováción és a kutatásfejlesztésen át vezet, hallhattuk többször az elmúlt években

InfoRádió, Esti mérleg, 2014. január 21., kedd
Tavaly rekordösszegű, 118 milliárd forint támogatást fizettek ki kutatás-fejlesztés, innovációra, mondta Cséfalvay Zoltán

Gazdasági Rádió, Kivonat, 2014. január 21., kedd
Tavaly 118 milliárd forintot fizetett ki kutatás-fejlesztésre a magyar állam - ezt mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

M1, Híradó este, 2014. január 21., kedd
Magyarország a következő években egyre több pénzt fordít a kutatásfejlesztés támogatására

HírTV, Műsorfolyam, 2014. január 21., kedd
Tavaly 118 milliárd forintot fizetett ki kutatás-fejlesztésre a magyar állam - ezt mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

ECHO TV, Hírek, 2014. január 21., kedd
Hazánkban tavaly rekordösszegű, 118 milliárd forint támogatást fizettek ki innovációra, kutatásfejlesztésre, mondta Cséfalvay Zoltán

Atv, Déli Híradó, 2014. január 21., kedd
Magyarország innovációs fejlettsége Ausztriáéval vetekszik, hangzott el egy mai konferencián

Magyar Hírlap, 2014. január 22., szerda, 11. oldal
Rekordösszegű támogatás jut az innovációra
"...Rekordösszegű támogatást kapott Magyarország tavaly kutatás-fejlesztésre és innovációra. A 118 milliárd forintos támogatáson belül az európai uniós forrás 86 milliárd forint volt - közölte a tegnapi sajtótájékoztatón Cséfalvay Zoltán..."

Magyar Nemzet, 2014. január 22., szerda, 12. oldal
Rekordösszeg jutott tavaly innovációra

Napi Gazdaság, 2014. január 22., szerda, 2. oldal
Kevesebb közösségi pénz jut közoktatásra 2014-2020 között

Napi Gazdaság, 2014. január 22., szerda, 3. oldal
Több mint százmilliárd forintot költöttek innovációra

Napi Gazdaság, 2014. január 22., szerda, 3. oldal
A magyar cégek alig egy százalékából lesz start-up
"...Hiába alapítja meg évente több tízezer magánszemély az első vállalkozását, a magyar cégek alig egy százalékából lesz start-up vállalkozás, vagyis olyan cég, amelynek árbevétele három éven belül kinövi a nemzetközi mikrovállalkozás kategóriát - közölte az Opten céginformációs szolgáltató..."

Világgazdaság, 2014. január 22., szerda, 2. oldal
Ésszerűsíthetnék az adótörvényeket

Világgazdaság, 2014. január 22., szerda, 6. oldal
Több mint százmilliárd kutatás-fejlesztésre

Vas Népe, 2014. január 22., szerda, 6. oldal
Kutatásfejlesztésre több jutott tavaly

Napló, 2014. január 22., szerda, 6. oldal
Több pénz jutott

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2014. január 22., szerda, 13. oldal
Fiatalokat vár az Innovációs Klub
A tagok között tudhatjuk a legsikeresebb megyei vállalkozás képviselőit
"...Idén is folytatódnak a fiataloknak szóló innovációs rendezvények, tréningek. A programokon való részvételhez várjuk a csatlakozó fiatalokat..."

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2014. január 22., szerda, 15. oldal
Uniós vállalatok K+F beruházásai
"...Az uniós székhelyű cégek (527 vállalat) összességében 6,3%-kal növelték a kutatási-fejlesztési beruházások mértékét..."

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2014. január 22., szerda, 15. oldal
Megállapodás a költségvetésről
"...Az Európai Tanács és az Európai Parlament megállapodott a 2014-es uniós költségvetésről..."

Vg.hu, 2014. január 22., szerda
Több mint százmilliárd kutatás-fejlesztésre

Stop.hu, 2014. január 22., szerda
Hetvenmilliárd euró kutatásra - nem aprózzák el
"...A 2014-től 2020-ig tartó uniós költségvetésben kutatás-fejlesztésre és innovációra 70 milliárd euró jut, a cél az, hogy ebből minél több jöjjön Magyarországra, a Nemzeti Innovációs Hivatal feladata és kötelessége pedig, hogy a pályázatokba a lehető legtöbb szerepelőt vonja be - mondta Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal stratégiai elnökhelyettese..."

Napigazdasag.hu, 2014. január 22., szerda
Hetvenmilliárd euró jut fejlesztési programokra az EU-ban

Ma.hu, 2014. január 22., szerda
Hetvenmilliárd euróból juthat nekünk - kérdés, mennyi

Orientpress.hu, 2014. január 22., szerda
Rekordösszegű támogatás jut innovációra

Figyelo.hu, 2014. január 22., szerda
Hetvenmilliárd euró innovációra az unió országaiban

Mno.hu, 2014. január 22., szerda
Minőségi fordulatot vett az innováció támogatása

Pecsicivil.hu, 2014 január 22., szerda
Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj

Kreativ.hu, 2014. január 22., szerda
Miből lesz működő startup itthon?

Gyartastrend.hu, 2014. január 22., szerda
Startup: keveseknek sikerül

Szeged.hir24.hu, 2014. január 22., szerda
Lézerközpont: szeptemberig a föld alatt dolgoznak

Uzletresz.hu, 2014 január 22., szerda
Letoha Tamás lett az év mintavállalkozója

Infovilag.hu, 2014. január 22., szerda
Találkozás tudósokkal, tudományokkal

Zetapress.hu, 2014. január 22., szerda
Programindító Óbudán

Bláthy iskolaújság, 2014. január 22., szerda
Meet the Scientist

Pannonnovum.hu, 2014. január 22., szerda
Százból legfeljebb egy vállalkozásból lesz startup

Pannonnovum.hu, 2014. január 22., szerda
V. Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásár

Pannonnovum.hu, 2014. január 22., szerda
118 milliárd jutott tavaly fejlesztésre

Mr1-Kossuth Rádió, Reggeli Hírek, 2014. január 22., szerda
Magyarországon tavaly rekordösszegű támogatást fizettek ki innovációra, kutatás-fejlesztésre

Mr1-Kossuth Rádió, Reggeli Hírek, 2014. január 22., szerda
Az innováció erősítését tervezi Magyarország, mondta Cséfalvay Zoltán

InfoRádió, Déli drive time, 2014. január 22., szerda
Komoly szerepet játszhat a kutatás-fejlesztés Észak-Magyarország felzárkóztatásában, ehhez pedig hozzájárulhat a Horizont 2020 elnevezésű uniós program Szereplők: Deák Csaba, stratégiai elnökhelyettes, Nemzeti Innovációs Hivatal

InfoRádió, Délutáni mérleg, 2014. január 22., szerda
Komoly szerepet játszhat a kutatásfejlesztés Észak-Magyarország felzárkóztatásában, véli Deák Csaba

InfoRádió, Délelőtti híróra és közélet, 2014. január 22., szerda
Elindította 2014-es programsorozatát társszerveivel a Magyar Innovációs Szövetség

Lánchíd Rádió, Reggeli Híradó, 2014. január 22., szerda
A gazdasági válságból a kivezető út az innováción és a kutatásfejlesztésen át vezet, hallhattuk többször az elmúlt években

Magyar Hírlap, 2014. január 23., csütörtök, 9. oldal
70 milliárd fejlesztésre
"...Hetvenmilliárd euró jut kutatás-fejlesztésre a 2014-től 2020-ig tartó uniós költségvetésben. A Nemzeti Innovációs Hivatal feladata, hogy a pályázatokba a lehető legtöbb szereplőt vonja be. (CST)..."

Figyelő, 2014. január 23., 56. oldal
Letoha Tamás kutatóorvos lett az Év Példaképe

Figyelő, 2014. január 23., 56. oldal
Két magyar startup megy San Franciscóba

Heti Válasz, 2014. január 23., csütörtök, 6. oldal
Például az Alzheimer-kór
"...A miniszterelnök adta át az ötmillió forinttal járó Az év példaképe díjat Letoha Tamás gyógyszerkutatónak, aki ötletét az Alzheimer-kór gyógyítására a legnagyobb gyógyszergyárfokkal valósíthatja meg..."

Heti Válasz, 2014. január 23., csütörtök, 41 oldal
600 milliárd a sikerágazatnak
"...Öt év alatt megduplázható a 240 milliárd forintos magyar szoftverexport, ha a kormány elég forrást invesztál az informatikába a most induló EU-időszakban - mondja Vicze Gábor, az Econet Consultants ügyvezetője és az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnökségi tagja, startup tagozatának vezetője..."

Magyar Fórum, 2014. január 23., csütörtök, 5. oldal
Rekordösszegű támogatást fizettek ki innovációra
"...2013-ban 118 milliárd forint támogatást fizettek ki innovációra, kutatás-fejlesztésre - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Hozzátette: a tavalyi kutatás-fejlesztésre, innovációra kifizetett támogatáson belül az uniós forrás 86 milliárd forintot tett ki Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP), 10 milliárdot a Közép-Magyarország Operatív Programban (KMOP), míg hazai forrásból 22 milliárdot folyósítottak..."

Észak-Magyarország, 2014. január 23., csütörtök, 6. oldal
Horizon 2020 Információs Nap a Palotaszállóban

Minuszos.hu, 2014. január 23., csütörtök
Magyarkák: elenyésző az esély a startuppá válásra

Orientpress.hu, 2014. január 23., csütörtök
Pályázat a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj elnyerésére

Siofokinapilap.hu, 2014. január 23., csütörtök
2014-2020 között tízezerötszáz milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Magyarországra

Napi.hu, 2014. január 23., csütörtök
Beindult a magyar uniós pénzpumpa

Magyarhirlap.hu, 2014. január 23., csütörtök
Tízezerötszáz milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Magyarországra

Mno.hu, 2014. január 23., csütörtök
Több mint tízezer milliárd forint érkezik hazánkba

Ma.hu, 2014. január 23., csütörtök
10.500 milliárd forint érkezik Magyarországra

Estihirlap.hu, 2014. január 23., csütörtök
Fejlesztési forrás érkezik Magyarországra

Erdon.ro, 2014. január 23., csütörtök
Csepreghy: 2014-2020 között tízezerötszáz milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Magyarországra

Veol.hu, 2014. január 23., csütörtök
Pénz áll a házhoz

Profitline.hu, 2014. január 23., csütörtök
2014-2020 között 10.500 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Magyarországra

Mno.hu, 2014. január 23., csütörtök
Több mint tízezer milliárd forint érkezik hazánkba

Computerworld.hu, 2014. január 23., csütörtök
Az innováció Európa "egyik zászlaja"

Galamuscsoport, 2014. január 23., csütörtök
Jegyezzük meg: 2014-2020 között tízezerötszáz milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Magyarországra!

Index.hu, 2014. január 23., csütörtök
Hova jutottak a magyar Zuckerbergek?

Hvg.hu, 2014. január 23., csütörtök
Startupok, amelyekből nem lett semmi

Hvg.hu, 2014. január 23., csütörtök
Magyar startupok mennek a Szilícium-völgybe

Heol.hu, 2014. január 23., csütörtök
Egy kicsit nemzetközivé válik a Sanatmetal Kft.
"...Farkas József, az egri Sanatmetal Kft. ügyvezetője kapta idén a Heves Megye Gazdaságáért Díjat, amely azért is volt meglepő a számára, mert úgy gondolja, a cég fejlődése igazából az idén kezdődik..."

Feol.hu, 2014. január 23., csütörtök
Fehérvár jövője a tét
"...Óriási verseny lesz a megyei jogú városok között az unió 2014-2020 közötti tervezési időszakában a fejlesztésre fordítható pénzekért..."

Szabadidomagazin.hu, 2014. január 23., csütörtök
A Meet the scientist program nyitórendezvénye

Gazdasági Rádió, Reggeli monitor, 2014. január 23., csütörtök
A Horizont 2020 program keretében uniós pénzeket lehet nyerni kutatás-fejlesztésre

HírTV, Magyarország élőben, 2014. január 23., csütörtök
Cséfalvay Zoltán egy üzleti fórumon vesz részt Koppenhágában

Világgazdaság, 2014. január 24., péntek, 3. oldal
Csábítás kutatói pályára: idén is megrendezik a lányok napját
"...Április 24-én lesz idén a Lányok Napja Magyarországon..."

Világgazdaság, 2014. január 24., péntek, 3. oldal
Nőtt a k+f+i támogatás
Stratégia Ma magyar innovációs fórumot tartanak Koppenhágában
"...Minőségi fordulat következett be Magyarországon a kutatás-fejlesztés és innováció (k+f+i) finanszírozásában: tavaly a 2010-es pénz többszörösét nyerték el a sikeres pályázók - nyilatkozta lapunknak Cséfalvay Zoltán stratégiai államtitkár..."

Világgazdaság, 2014. január 24., péntek, 3. oldal
Két startupunk a Tech Match döntőben

Világgazdaság, 2014. január 24., péntek, 3. oldal
Találkozz a tudóssal ebben az évben is!
"...Érdi Bálint csillagász, egyetemi tanár, korábbi Fulbright-ösztöndíjas közreműködésével a Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskolában és Gimnáziumban tartották a "Találkozz a tudóssal!" program első rendezvényét..."

Világgazdaság, 2014. január 24., péntek, 3. oldal
Francia elismerés magyar építészeti innovációért

Népszava, 2014. január 24., péntek, 5. oldal
Brüsszel a magyar utakról vonna el pénzt
"...A következő uniós költségvetési ciklusban a mezőgazdasági támogatásokkal együtt 10,5 ezer milliárd forint fejlesztési támogatást kap Magyarország uniós forrásból - közölte tegnap Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkár..."

Zalai Hírlap melléklet, 2014. január 24., péntek, 2.oldal
Horizont 2020 információs nap

Vg.hu, 2014. január 24., péntek
Nőtt a k+f+i támogatás
Stratégia Ma magyar innovációs fórumot tartanak Koppenhágában

Euroastra.hu, 2014. január 24., péntek
Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjpályázat - 2014., ismét a Herendi Porcelánmanufaktúra közreműködésével

Nol.hu, 2014. január 24., péntek
Innovációra új elnök

Wikitech.hu, 2014. január 24., péntek
A völgybe tart a Be-novative és a Remotaid

Vg.hu, 2014. január 24., péntek
KDNP-s képviselő lesz a Nemzeti Innovációs Hivatal új elnöke

Vg.hu, 2014. január 24., péntek
Két startupunk a Tech Match döntőben

Vg.hu, 2014. január 24., péntek
Csábítás kutatói pályára: idén is megrendezik a lányok napját

Origo.hu, 2014. január 24., péntek
KDNP-s képviselő az innovációs hivatal élén

Weborvos.hu, 2014. január 24., péntek
Új elnöke lesz a Nemzeti Innovációs Hivatalnak

Elelmiszer.hu, 2014. január 24., péntek
Új elnök a Nemzeti Innovációs Hivatal élén

Insiderblog.hu, 2014. január 24., péntek
BRÉKING: új elnök lesz a NIH-nél

Insiderblog.hu, 2014. január 24., péntek
Hírelemzés: új elnök a NIH élén

Hvg.hu, 2014. január 24., péntek
Új elnököt nevezett ki Varga a Nemzeti Innovációs Hivatal élére

Napi.hu, 2014. január 24., péntek
Fideszes képviselő kerül a NIH élére

Napigazdasag.hu, 2014. január 24., péntek
Új elnök a Nemzeti Innovációs Hivatalnál

Napigazdasag.hu, 2014. január 24., péntek
Zöldenergia-szervezetbe lépnénk be
"...Magyarország csatlakozni szándékozó, megfigyelő státusú meghívottként vett részt a megújuló energia nemzetközi érdekérvényesítő szervezete, az IRENA (Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség) éves közgyűlésén az Egyesült Arab Emirátusok (EAE) fővárosában, Abu Dhabiban..."
"... A tárca közleménye szerint az IRENA célja a tudásmegosztás mellett a beruházások, a legújabb technológiák és innovációk áramlásának elősegítése..."

Ma.hu, 2014. január 24., péntek
Hazánk felvételét kéri a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség tagjai közé

Hvg.hu, 2014. január 24., péntek
Magyarország felvételét kéri a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökségbe

Piacesprofit.hu, 2014. január 24., péntek
Így szerezzen kockázati tőkét!

RTL Klub, Esti híradó, 2014. január 24., péntek
Két magyar cég is bekerült a Tech Match döntőjébe

Magyar Hírlap, 2014. január 25., szombat, 7. oldal
Új megbízottak a nemzetgazdasági tárcánál
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnökévé pedig Spaller Endrét nevezi ki februártól Varga Mihály gazdasági miniszter..."

Magyar Nemzet, 2014. január 25., szombat, 12. oldal
Új elnök az innovációs hivatal élén

Népszava, 2014. január 25., szombat, 4. oldal
Szociológus vezeti az innovációs hivatalt

Tolnai Népújság, 2014. január 25., szombat, 8. oldal
Főinnovátor

Napló, 2014. január 25., szombat, 13. oldal
Világszínvonalú projektek
Pannon Egyetem: az oktatás-kutatás-innováció egységén megvalósuló nemzetközi sikerek

Kisalföld, 2014. január 25., szombat, 11. oldal
Az első Mars-lakók

Vas Népe melléklet, 2014. január 25., szombat, 3. oldal
Szakmai sikerhez vezető oktatás
"...A Műszaki Informatikai Kar céltudatosan és szakmailag megalapozottan fejlődik kezdetektől fogva. Minőségi, emberléptékű képzéseivel sikeres szakmai karrier biztos alapjait kínálja hallgatóinak az informatika és kapcsolódó műszaki területeken, egy nemzetközileg is elismert intézményben..."

Vg.hu, 2014. január 25., szombat
Fordulat az innováció támogatásában

Tozsdeforum.hu, 2014. január 25., szombat
Magyarország csatlakozna IRENA-hoz

Tozsdeforum.hu, 2014. január 25., szombat
Új elnök a NIH élén

Uzleti-innovacio.blog.hu, 2014. január 25., szombat
A kutatás-fejlesztés és innováció számokban - Magyarország 2013

Hvg.hu, 2014. január 25., szombat
Uniós verseny indul fiatal magyar vállalkozóknak
"...A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) a kreatív ipar, a zöld gazdaság és az infokommunikációs ágazat területén már vállalkozó vagy vállalkozni vágyó fiataloknak hirdet üzleti versenyt az i.e. SMART európai uniós projektje keretében. A SMART Versenyre olyan 35 év alatti fiatalok jelentkezhetnek, akik a fent említett három ágazat területén üzleti ötlettel vagy működő vállalkozással rendelkeznek..."

Startupcafe.hu, 2014. január 25., szombat
Miből lesznek működő startup cégek itthon?

Computerworld.hu, Euroastra.info, 2014. január 26., vasárnap
Meet the scientist - 2014 évindító

2014. január 26., vasárnap
Spaller Endre vezeti a Nemzeti Innovációs Hivatalt

Mr1-Kossuth Rádió, Vasárnapi Újság, 2014. január 26., vasárnap
Losonczi Áronnak igazat adott a világ, valóban ellopták találmányát, az üvegbetont

Uzletresz.hu, 2014. január 27, hétfő
Greenovációs Nagydíj: keresik a zöld innovációkat

Hrportal.hu, 2014. január 27, hétfő
Átalakítja a munka világát a startup

KKV szakmai magazin, 2014. január, 13. oldal
Pályázat a 2013. évi legjelentősebb innováció elismerésére!

KKV szakmai magazin, 2014. január, 14-17. oldal
Mi változik és mi nem 2014-ben?

Innotéka, 2014. január, 40. oldal
Inno-anno
Európa legszebb hídja
"...Az Erzsébet hidat 1903 és 1926 között a világ legnagyobb nyílású lánchídjaként tartották számon. A szakemberek "Európa legszebb hídja"-ként emlegették..."

Tehetseg.hu, 2014. január
Felfedezettjeinket is díjazta a MOL Tehetségtámogató Programja
"...A 2013/2014-es tanévben a MOL Tehetségtámogató Programja összesen 18 millió forinttal segíti 87 tehetséges fiatal pályafutását. A MATEHETSZ felfedezettjeit a MOL programja mind a művészeti-tudományos kategóriában, mind "Klasszisként" támogatta..."

Tehetseg.hu, 2014. január
Nemzeti Tehetség Program: itt vannak az új felhívások!
"...Összesen mintegy 800 millió forintos keretösszeggel jelentek meg új felhívások a Nemzeti Tehetség Program (NTP) keretében, hogy Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken hatékonyan fejlődjön a tehetségsegítés ügye..."

Várható események

HVCA ROADSHOW - Székesfehérvár

2014. február 4-én, a Gazdaság Háza-Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Székházában (8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4.) tagszervezetünk, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) megszervezi "A tőkebefektetések nyújtotta lehetőségekről" című rendezvényét.

A cél, hogy a vállalkozók közvetlen közelről ismerhessék meg a kockázati tőkebefektetések nyújtotta lehetőségeket, illetve a kockázati tőkebefektetők céljait és várakozásait. A vállalkozóknak lehetőségük lesz a rendezvényen a befektetőkkel személyesen is találkozni, konzultálni.

Program:

10:00-10:05
Megnyitó:
Radetzky Jenő (Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Elnöke)
10:05-10:15
A kockázati-és magántőke iparág:
Zsembery Levente (HVCA Oktatási Bizottság Elnöke, X-Ventures vezérigazgató)
10:15-10:30
Mi a kockázati tőke? Mit keres a kockázati tőke?
Kövér József (3TS Capital)
10:30-11:00
Kockázati tőkebevonás tapasztalatai a vállalkozó szemszögéből:
Dr. Várnagy Emese (IVM Zrt.)
11:00
Szünet
11:20-12:20
Panelbeszélgetés I.:
Hogyan indítsam el a start-up cégemet?
Moderátor: Hild Imre (iCatapult)
Résztvevők:
Berecz József (DBH Investment)
Karády György (ACME Labs)
Szluha Dénes (Kairos Capital)
Zsembery Levente (X-Ventures)
Panelbeszélgetés II.:
Hogyan keressek kockázati tőkeforrást cégem növekedéséhez?
Milyen erőforrásokra van szükségem a növekedéshez?
Moderátor: Berta Zsolt (V-Csoprt Menedzsment Kft.)
Résztvevők:
Bajorfi Ákos (Noerr&Társai Ügyvédi Iroda)
Kövér József (3TS Capital)
Siklósi Zoltán (Invescom Corporate Finance)
Török József (Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.)
12:20 Kapcsolatépítés/networking

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a következő linken lehet: Regisztráció

Horizon 2020 - Nemzetközi tréning

2014. február 18-án, a Hotel Novotel Budapest Danube-ban (1027 Budapest, Bem Rakpart 33-34) a "Fit for Health 2.0" projekt szervezésében az EU új Kutatási és Innovációs Keretprogramja, a Horizon 2020 (H2020) iránt érdeklődő kutatók számára egész napos, ingyenes nemzetközi tréning kerül megszervezésre.

A tréning tömör és átfogó ismereteket nyújt az európai kutatás-támogatás lehetőségeiről és szabályairól az orvosbiológiai, klinikai és közegészségügyi kutatásokat végző kutatók számára.
Egyetemek, kutatóintézetek, klaszterek, kórházak, szabadalmaztató szervezetek képviselőit várja a rendezvény, illetve kiemelt figyelmet kapnak a kis- és középvállalkozások (KKV) képviselői is.

A Horizon 2020 általános ismertetésén és az "Egészségügy, demográfiai változások és jólét" program bemutatásán túl, előadások hangzanak el a finanszírozás kérdéseiről, az ütőképes konzorciumok kialakításának és az eredményes partnerkeresés módjairól.

Jelentkezési határidő: 2014. január 31.

Regisztráció: http://www.fitforhealth.eu/content/international-training-horizon-2020-newcomers

Iparjogvédelmi tanfolyam

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2014. március 4-én középfokú iparjogvédelmi tanfolyamot indít, melynek helyszíne: 1054 Budapest, Garibaldi utca 2. Az iparjogvédelmi szakképesítésről szóló 2/2008. (VIII. 22.) TNM rendelet alapján szervezett tanfolyam rálátást biztosít az iparjogvédelem rendszerére és főbb összefüggéseire, ezen belül részletesen tárgyalja az iparjogvédelmi oltalmi formák (szabadalom, védjegy, használati- és formatervezési-mintaoltalom) nemzeti és nemzetközi vonatkozásait, azok eljárásrendjét és gazdasági jelentőségét, az iparjogvédelem területén segítséget, információt nyújtó intézményeket és szolgáltatásaikat, az iparjogvédelmi kutatásokat segítő adatbázisokat.

A képzés 60 tanórás, mely írásbeli és szóbeli vizsgával zárul és középfokú iparjogvédelmi szakképesítést tanúsító bizonyítvány megszerzését teszi lehetővé.
Az előadások időpontjai: március 4., 11., 18., 25., április 1., 8., 15., 22., 29.,10 és 16 óra között.
A középfokú iparjogvédelmi szakvizsgára május 6-án kerül sor.

A tanfolyam részvételi díja: 80000 Ft/fő.
További információ a jelentkezéssel kapcsolatban: http://www.sztnh.gov.hu/hirek/kapcsolodo/hirdetes_marcius_4.pdf

A részvételi szándékot február 26-ig lehet jelezni e-mailen (anna.szenczi@hipavilon.hu).

Nemzetközi üzletember találkozó a RENEXPO-n

2014. március 12-13-án, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal az Enterprise Europe Network bevonásával nemzetközi üzletember találkozót és céglátogatást szervez a kétnapos RENEXPO Central Europe a megújuló energiák és energiahatékonyság nemzetközi Szakkiállításhoz kapcsolódóan. A vásár és az üzletember találkozó a SYMA Sport- és Rendezvényközpont C Pavilonjában kerül megrendezésre.

Közép-Kelet Európa és Magyarország leginnovatívabb, magas színvonalú, kizárólag a megújuló energiákra és a jövőbeni energia-hatékony megoldásokra fókuszáló nemzetközi kiállítás fókuszai 2014-ben:

- Megújuló, decentralizált és hatékony energia előállítás
- Intelligens és hatékony energiaelosztás- és tárolás
- Innovatív és hatékony energiafelhasználás
- Szolgáltatások (energia management, tervezés, energetikai tanácsadás, pályázatok, stb.)

Program 2014. március 12-én:

9:00-12:00
Céglátogatás (konkrét cég egyeztetés alatt)
12:00-13:00
Ebéd (Syma Sport- és Rendezvényközpont)
13:00-18:00
Üzletember találkozó (Syma Rendezvény és Kongresszusi Központ)

Részletes információk a vásárral kapcsolatban: http://renexpo-budapest.com
Érdeklődni Holly Sáránál (sara.holly@hita.hu) és Osztovics Júliánál (julia.osztovics@hita.hu).

A részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött.
A regisztráció angol nyelven online: http://www.b2match.eu/renexpo2014
Jelentkezési határidő társszervezőknek: 2014. január 30.
Regisztrációs határidő: 2014. március 5.

Tárgyalási partnerek kiválasztásának határideje: 2014. március 9.

Pályázati felhívások

Pályázat a 2013. évi legjelentősebb innováció elismerésére!

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együtt  - 22. alkalommal teszi közzé a

MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

Az év legjelentősebb innovációját elismerő Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további, összesen hat kategóriában is díjazzák: Ipari-, Agrár-, Környezetvédelmi-, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díjai.
A legeredményesebb, 2011. január 1. után alapított (startup) vállalkozás a Magyar Innovációs Szövetség Start-up Innovációs Díját nyeri el. A díjazottak egyike megkapja az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Szervezeti Innovációs Díját is.
A díjak ünnepélyes átadására 2014. március végén kerül sor az Országházban.

Kik vehetnek részt?
Azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, amelyek a 2013. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

Az elbírálás során a 2013-ban elért többleteredmény/többlet árbevétel, egyéb műszaki, gazdasági előnyök szempontjai mellett az innováció eredetiségét, újszerűségét, ill. társadalmi hasznosságát is értékelik, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát.
A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.

Előző Nagydíj Pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:
1 oldalas összefoglaló, amely a www.innovacio.hu/nagydij oldalról tölthető le,
Részletes leírás a megvalósításról, az elért piaci, illetve gazdasági eredményről (többleteredmény, többlet éves árbevétel, piaci részesedés növekedése stb.), maximum 10 A/4-es oldalon,
Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),
Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.

Beadási határidő: 2014. február 5., 12 óra

A pályázatokat pdf-ben, az egyoldalas összefoglalót doc formátumban kell eljuttatni adathordozón vagy e-mailben, a Magyar Innovációs Alapítvány titkárságára: 1036 Budapest, Lajos u. 103. I. em., innovacio@innovacio.hu.
A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, gazdasági szakemberekből áll, elnöke a nemzetgazdasági miniszter.

Bővebb információ: www.innovacio.hu
Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma nevében: Prof. Závodszky Péter

Meghirdették a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat a Magyar Formatervezés Tanács (korábban Ipari Formatervezési és Ergonómiai Tanács) javaslatára három minisztérium alapította azzal a céllal, hogy ily módon segítse a fiatal formatervezők szakmai fejlődését, hozzájáruljon a magyar tárgykultúra és környezetkultúra fejlesztéséhez, valamint a design innovációs integrációjával tovább növelje a hazai gazdaság versenyképességét.

Az ösztöndíjra pályázhat minden 35 év alatti természetes személy, aki Magyarország területén folytat alkotói tevékenységet és szakirányú, egyetemi diplomával rendelkezik. Az ösztöndíjasoknak évente írásban és nyilvános kiállításon kell számot adni a végzett munka eredményéről.

Újdonság, hogy 2008-tól az alkotók immár a gyártó cégekkel közösen kialakított programmal is pályázhatnak. 2014-es pályázati felhívásban a cégek által javasolt, előre meghatározott témák közül is választhatnak ösztöndíjprogramot az alkotóművészek.

A 2014. évi ösztöndíjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közösen finanszírozza. Az ösztöndíjprogram meghirdetéséről és lebonyolításáról a Magyar Formatervezési Tanács gondoskodik.

Pályázati kategóriák:
- a pályázati kiírás mellékletében megadott gyártói együttműködéssel megvalósuló téma
- szabadon választott tervezői feladat
- elméleti, kutatási témafeldolgozás.

A pályázatok értékelése: Az ösztöndíj odaítéléséről az Ösztöndíjbizottság dönt. Az Ösztöndíjbizottság figyelemmel kíséri, és év végén értékeli az ösztöndíjasok munkáját. Az Ösztöndíjbizottság jogosult dönteni az ösztöndíj halasztásáról, meghosszabbításáról, illetve visszavonásáról.

Az ösztöndíj összege: 900 000 Ft (a kifizetés 2xháromhavi bontásban történik), melynek futamideje: 6 hónap.

A pályázat beérkezésének határideje: 2014. február 21., péntek 16 óra.

További információk:
Pályázati felhívás
Pályázati szabályzat

Új EIT KIC pályázatok

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) 2014. február 14-én jelenteti meg új, tudományos és innovációs társulások (az ún. KIC-ek) létrehozásáról szóló pályázati felhívását.

Az új KIC-ek az EIT Stratégiai Innovációs Tervében és a H2020 szabályozásban foglaltaknak megfelelően az alábbi két területen szerveződhetnek meg:
- innováció az egészséges életmód és az aktív időskor szolgálatában (Innovation for healthy living and active ageing)
- nyersanyagok - fenntartható feltárás, kitermelés, feldolgozás, újrafeldolgozás és helyettesítés (Raw materials: sustainable exploration, extraction, processing, recycling and substitution).

Az EIT a pályázati felhívás népszerűsítése, a kapcsolatépítés és a felmerülő kérdések megválaszolása érdekében információs napot szervez, melyre 2014. március 14-én, Budapesten kerül sor.

A pályaművek beadásának várható határideje 2014. szeptember 10.
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.