XXIV. évf. | 2014. október 7. | 18. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Nemzeti Innovációs Hivatal

Szakirodalomfigyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásHírek | Magyar Innovációs Szövetség

A 2014. évi EU Fiatal Tudósok Versenyének magyar különdíjasa

Európa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetség-kutató és -kiválasztó versenyét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét az idén szeptember 19. és 24. között Varsóban rendezték meg, ahol az egyik magyar fiatal különdíjat kapott.

A 25 ezer, 15-20 év közötti európai fiatalból kiválasztott EU-döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2012/2013. évben megrendezett 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselte. A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette.

A négy lépcsős európai ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-3 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei európai döntőre 36 ország versenyzőit hívták meg. A varsói döntőn 77 projekt közül a 18 éves fiatal, Rozsnyik Szabolcs (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta) a Szegedi Egyetemen végzett kutatómunkája révén különdíjban részesült, így elutazhat Grenoble-ba, az Európai Szinkroton-sugárzási Intézetbe. A díjat Lech Walesa jelenlétében a zsűri elnöke, dr. Henrik Aronsson, a Göteborgi Egyetem professzora adta át Szabolcsnak.
Szabolcs munkája során azt vizsgálta, hogy lehetséges-e egy szén nanocsövet úgy impregnálni különböző fém-oxidokkal, hogy a fémoxidok egyidejűleg fejtsék ki pozitív hatásukat. A mért eredmények bebizonyították, hogy lehetséges. A szén nanocső szinte az összes mechanikai és fizikai tulajdonságában felülmúlja a ma használt anyagok többségét. Példa: a szénnanocsövet impregnálják valamilyen fotokémiai szempontból aktív anyaggal, például TiO2-vel, és az így kapott kompozitot használják fel egy újabb kompozit gyártásában. Ezzel a módszerrel a kapott termék mechanikai tulajdonságai javulnak, valamint a szén nanocsőre felvitt fotokémiailag aktív anyag kihasználja a ráeső fény energiáját, így tisztítja valamilyen mértékben a felületet a baktériumoktól és egyéb szennyeződésektől.

Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny középiskolásoknak

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 24. alkalommal hirdette meg magyar középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTVA közreműködésével, 2014. szeptember 30-án, a G4 rendezvényteremben. A pályázatok beadási határideje a megszokottól eltérően, november 26. (A részletes felhívás a következő linken érhető el, illetve a www.innovacio.hu portálon olvasható.)

Elsőként dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és a MISZ tiszteletbeli elnöke köszöntötte a vendégeket.

Dr. Pálinkás József, kormánybiztos, a verseny társ-fővédnöke kiemelte, hogy a verseny azért fontos, mert sok fiatal jelentkezik és olyan termékeket, eszközöket találnak ki, melyekre mi még nem is gondolunk. A verseny ezenkívül hozzájárul a problémák megoldásához, inspirál, és ösztönzi a fiatalokat. A tanárok is biztatást kapnak, hogy inspirálják a tanítványaikat, akik innovatív dolgokat találnak ki. Fontos, hogy a versenyre jelentkező fiataloknak kellemes élmény legyen a részvétel.
Czunyiné dr. Bertalan Judit, felsőoktatásért felelős államtitkár, a verseny fővédnöke többek között az ifjúsági versenyek pályaválasztást segítő szerepéről beszélt. Kiemelte az iskolák szerepét a versenyben, és tanár-diák kapcsolatot hangsúlyozta ki. Az Ifjúsági Versenyről elmondta, ez olyan kihívás a fiatalok számára, ahol az a fajta alkotásvágy érezhető, amikor igazán az elképzelt eszköznek, megoldásnak él a fiatal. A több mint két évtized azt bizonyítja, hogy van értelme a Versenynek. Olyan fiatalok válnak sikeressé, akiket megfogott egy probléma, és ehhez kell egy mentor, aki segíti őket céljuk megvalósításában.

Dr. Pakucs János kiemelte, hogy a verseny eltér minden ismert tanulmányi versenytől. Ezen a versenyen nincs példa, nincs előre meghatározott feladat, csak amit a fiatalok saját maguk kitalálnak. Elmondta, hogy a pályázatok beadási határidejét előbbre hozták, november 26-ra, és a bírálati rendben is történt változás, szóban is minden fiatalnak be kell mutatnia a pályázatát a zsűri előtt.

Az esemény második felében Prof Ormos Pál, az MTA SZBK főigazgatója, a zsűri elnöke bemutatta a 2014. évi nemzetközi eseményeken sikeresen szerepelt fiatalokat, akik 5-5 percben beszéltek sikereikről, úgymint:
- Hegyesi Donát Sándor, tud. versenyek olimpiájának (Intel ISEF) 2. helyezettje,
- Rozsnyik Szabolcs, a 2014. évi európai Fiatal Tudósok Versenyének különdíjasa,
- Bódi Kata Antónia, Nemzetközi Élővilág Kutató Hét (Svájc) magyar résztvevője.

Ezt követően dr. Bendzsel Miklós átnyújtotta Papp Gergelynek a Dr. Kamilo Feher-díjat, "LineArrey Rendszer Hangszóró Fejlesztés" című munkájáért. A díjat kizárólag Magyar Fiatal Tudósok Társaságának tagja kaphatja, a díjjal járó 1500 dollár azt hivatott elősegíteni, hogy a fiatal, nemzetközi téren is szabadalmaztathassa találmányát. Bendzsel Miklós beszélt a Kamilo Feher-díj megalapításáról, ill. bemutatta Kamilo Feher, az USA-ban élő feltaláló, telekommunikációs szakember, munkásságát.

Zárszavában Dr. Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke többek között elmondta, hogy leleményességre van a legnagyobb szükség, a versenyen való induláskor.

Megkezdődött a 2014/2015. évi Meet the scientist programsorozat

2014. október 1-én, Budapest IX. kerületében, a Szily Kálmán Kéttannyelvű Műszaki Középiskola, Szakiskola és Kollégiumban kezdődött meg a Meet the scientist program sorozat, melyet a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indított el. Célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése, magyar középiskolások körében.

A program a 2014/2015 évi tanévben 3 fővárosi és 6 vidéki (pl. Székesfehérvár, Szekszárd, Sárospatak, Debrecen, Gödöllő stb.) középiskolába látogat el, ahol a természettudományok és a műszaki tudományok területén dolgozó, korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartanak népszerűsítő előadásokat, ill. a Mobilis munkatársai mutatnak be látványos kísérleteket.

Az előadást megelőző sajtótájékoztatón Fábián Zoltán, a Szily Kálmán Kéttannyelvű Műszaki Középiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Dr. Antos László, a MISZ ügyvezető igazgatója bemutatta az Innovációs Szövetség tudomány-népszerűsítő, tehetséggondozó tevékenységét. Kiemelte a "Meet the scientist" program mellett az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, a nemzetközi verseny lehetőségeket stb.

Raffi Balian, az USA budapesti nagykövetségének tudományos és környezetvédelmi attaséja többek között arról beszélt, hogy az USA Nagykövetsége számára a "Meet the scientist" program a legkiemelkedőbbek közé tartozik, ezért is támogatják immár 4 éve.

Az előadás előtt a IX. kerület polgármestere, Bácskai János és Raffi Balian köszöntötte a diákokat.
A sorozat első előadását "Privacy: kutatási téma széles érdeklődésűeknek" címmel tartotta meg Biczók Gergely, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék adjunktusa, közel 100 tanuló előtt. A diákok az előadásból többek között megtudhatták, hogy tulajdonképpen mi is az a privacy, valamint azt, hogy egy problémát hány féle aspektusból lehet vizsgálni. Az előadó szerint polihisztorok ma is vannak, melyet épp a privacy témakör bizonyít.

A rendezvényhez kapcsolódva működik a program honlapja (www.meetthescientist.hu) is, megtekinthetők lesznek a program előadásainak fotói, videó is. Aktív a program Facebook csoportja is.

Átadták a Harsányi István-díjakat

2014. szeptember 23-án, kedden ünnepélyes keretek között átadták az idei Harsányi István-díjakat. A Harsányi István-pályázat a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók innovációs menedzsment ismereteinek bővítését, és tudományos szintű feldolgozását hivatott díjazni. Az idei pályázat a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakmai együttműködésével valósult meg.

A BME Oktatói Klubjában, a Pro Progressio Alapítvány, a Manager Képzés Alapítvány, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék, a Heller Farkas Alapítvány és a Magyar Innovációs Szövetség szervezésében megrendezett ünnepséget Dr. Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány elnöke, a Managar Képzés Alapítvány kuratóiumi tagja nyitotta meg.

Ezt követően Dr. Dobák Miklós, a Manager Képzés Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem intézetigazgató egyetemi tanára köszöntötte a résztvevőket. Többek között beszélt a "kettős állapotú" szervezetekről, példákat hozott a Richter Gedeon Zrt-t és a MÁV Zrt-t működéséről is, valamint ismertette a zsűrizés menetét.

A 2014. évi Harsányi István-díjakat Dr. Dobák Miklós és Dr. Pakucs János adta át. Az idei díjazottak:
Harsányi István Ph.D. Díj:
- Banász Zsuzsanna (Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar): "A napelemek elterjedésének makro-és mikroszintű elemzése",
- Szőke Ákos (BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar): "Modellek és algoritmusok agilis szoftverezéséhez és ütemezéséhez".

Harsányi István Hallgatói Díj:
- Meilinger Zsolt (Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar): "Döntésorientált FMEA elemzés bemutatása az Audi Hungaria Motor Kft-nél",
- Kurbucz Marcell Tamás (Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar): "Projektek átfogó tervezésének és koordinálásának támogatása mátrixokkal",
- Havasi Gábor (BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar): "Finomkémiai iparágban lévő speciális üzletág technológiáinak elemzése technológiamenedzsment szempontból",
- Páll Noémi (Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar): "Startupok az USA-ban és Magyarországon - Nemzetközi kapcsolatvizsgálatok",
- Novák Zalán (Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar): "A WMP szoftverfejlesztési projekt kiadási folyamatának racionalizálása Scrum módszertani elemekkel",
- Orbók Zita (ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar): "Extrinzik és intrinzik motiváció az innovativitásban, multinacionállis vállalati környezetben",
- Pankotay Fruzsina (Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar): "A fiatalok vállalkozóvá válásának lehetőségei az osztrák-magyar-szlovák határtérségben" és
- Blik Bertram Tamás (Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudomány Kar): "Etikus befektetőket vonzó CSR stratégiák - A Magyar Telekom és a TATA Consultancy Services esete".
Zárszót Németh József, a Heller Farkas Alapítvány elnöke mondott. Két iskolateremtő BME-tanárról beszélt, Heller Farkasról és Harsányi Istvánról.

IP szeminárium Alicanté-ban

2014. szeptember 29. és október 3. között került megrendezésre az "IP Szeminárium a védjegyekről és a formatervezési mintákról" c. esemény Spanyolországban, Alicanté-ban. A Magyar Innovációs Szövetség és az SZTNH delegáltjaként, Hodák Vencel, az ELTE joghallgatója vett részt a szemináriumon, mint az ELTE és a MISZ által működtetett Startup jogi klinikának legjobb hallgatója.

Az OHIM az IP szeminárium első két napját a formatervezési mintáknak szentelte. A jogterületet általánosságban áttekintő előadásokat követően, az OHIM legfrissebb gyakorlatát bemutató előadásokra került sor. A prezentációk sorának lezárásaként a kínai formatervezési minták világából adtak ízelítőt kínai IP szakemberek.

A szeminárium harmadik napján az OHIM szervezetét és internetes felületét (ügykezelő rendszerét) bemutató előadásokat hallgathattak a részvevők. Bemutatásra került továbbá - egy 2012-es rendelettel - az OHIM-ba integrált új szervezet, a szellemi tulajdoni jogsértések európai megfigyelőközpontja.

A szeminárium utolsó két napjának témáját az uniós védjegyjog képezte. Az OHIM legfrissebb esetjogának ismertetése mellett többek között bemutatásra került az is, hogy az elmúlt évek során milyen - az ábrás védjegyek kapcsán köztes álláspontot elfoglaló - irányba mozdult el az OHIM gyakorlata az abszolút kizáró okok terén.

Az eseményen közel 50 ország 80 képviselője vett részt, amely rekord az OHIM által szervezett IP szemináriumok történetében. Az Európai Unió tagállamainak képviselői mellett számos más országból (pl. Izland, Norvégia, Svájc, Kína, Oroszország, Vietnám, Kanada, Brazília) is érkeztek gyakorlati szakemberek.

ELTE spin-off siker a biotechnológiában

Tagszervezetünk, az ELTE és a NAIK-Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet spin-off cége, az ImmunoGenes Kft. hasznosítási szerződést kötött a japán KyowaHakko Kirin (KHK) gyógyszergyárral. Az ImmunoGenes kutatói olyan genetikailag módosított állatokat hoztak létre, amelyek kiemelkedő hatékonysággal termelnek antitesteket. Ezért képesek olyan betegségek kiváltói ellen is ellenanyagot termelni, amelyek esetében az eddigi eljárások kudarcot vallottak.

A KHK a magyar kutatók által létrehozott állatokat a továbbiakban a saját gyógyszerfejlesztésében fogja alkalmazni. Minderről 2014. szeptember 24-én az ELTE Aula Magnában tartott tájékoztatón és fogadáson számoltak be.

S3 intelligens Szakosodási Stratégia - Hajdú-Bihar megyei műhely-találkozó

2014. szeptember 18-án került sor Debrecenben az S3 intelligens Szakosodási Stratégia Hajdú-Bihar megyei műhely-találkozójára. A NIH szakembereinek ismertetője után összesen hat munkacsoport alakította ki a megye adottságaira (élelmiszeripar, gyógyszeripar, elektronikus eszközök gyártása, logisztika és informatika) és a Debreceni Egyetem, valamint a városban dolgozó egyéb kutató-fejlesztő intézmények szellemi kapacitására alapozott elképzeléseit. A munkacsoportok közötti egyeztetések után véglegesítették a döntéshozók elé kerülő fő irányokat.

A szakmai műhelymunkában részt vett Dr. Harangozó István a Magyar Innovációs Szövetség regionális igazgatója is.

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Kutatók Éjszakája

A Kutatók Éjszakája idei programjaira 2014. szeptember 26-án került sor. A fesztivál Budapesten sok  helyszínen várta az érdeklődőket, köztük a Science Parkban, az Ericsson Kutatás-fejlesztési Központjában, ahol a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb pályamunkáival ismerkedhettek meg a résztvevők. A kiállítást az Ericsson Magyarország Kft., mint a Kutatók Éjszakája nagyvállalati partnere és az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny egyik szponzora biztosította.

Az ifjúsági verseny tizenéves fiataljai poszterek, prototípusok és egyéb szemléltető eszközök segítségével mutatták be pályamunkáikat, többek között egy mikrokontrolleres fűtésvezérlést szemléltető szoftvert, egy exoskeleton kesztyűt, és Solo kártyajátékot játszó Lego NXT robotot.
Továbbá az érdeklődök belemélyedhettek, a mágnesek biológiai hatásaira növényekre, a nem kódoló DNS-ek és a Mandelbrot-halmaz rejtelmeibe is.

A résztvevők ezen kívül megismerhették az idei varsói EU Fiatal Tudósok Versenyének döntőjében különdíjat kapott magyar fiatal, Rozsnyik Szabolcs "Többfalú szén nanocső kompozitok fotokémiai tulajdonságainak vizsgálata" c. munkáját is.

Az Ericsson Kutatás-fejlesztési Központjába mintegy 1200-n látogattak el.


Hírek | Nemzeti Innovációs Hivatal

Közel 700 online kitöltött kérdőív segíti a nemzeti S3 stratégia kialakítását

Két hét alatt 19 megyében, közel 1200 fő részvételével zajlott le a nemzeti intelligens szakosodás alapú kutatási és innovációs stratégia első fordulós társadalmi egyeztetése, a megyék fejlesztési priorizációs irányainak meghatározása érdekében. A megyei rendezvényeket a Nemzeti Innovációs Hivatal koordinálásával a megyei kormányhivatalok szervezték, az érintett kör bevonásával.  A megyei rendezvények mellett a Nemzeti Innovációs Hivatal online kérdőívvel is lehetőséget biztosított a stratégia kialakításában érintett lehetséges szereplőknek javaslataik megosztására. Közel 700 kitöltött kérdőív érkezett vissza.
2014. október végén készül el a teljes nemzeti S3 dokumentum, ezt követően előterjesztésre kerül a Magyar Kormány felé.

Szakirodalomfigyelő

A szerzői jogi ágazatok gazdasági súlya Magyarországon 4. - Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

A szakterületre vonatkozó részletes ismereteket illetően: a MISZ Hírlevél 2011/22. számában szóltunk Dr. Hepp Nóra és Dr. Fejesné dr. Lőrincz Anna: Szerzői jog c. tankönyvéről, amelyet a Hivatal jelentetett meg. Szó szerint kihagyhatatlan mindenkinek, aki a szellemi vagyon körébe tartozó alkotások előállításával, hasznosításával foglalkozik, vagy a meg akarja ismerni ezt a szakterületet.

E hírlevél olvasóinak aligha kell ecsetelni, milyen fontos részét alkotják a tudásalapú gazdaságnak a szerzői jogi ágazatok. A nemrég megjelent tanulmánynak azon részeiből idézünk, amelyek ezek gazdasági teljesítményének alakulását mutatják be. Minden idézet belőle származik.

"Jelen tanulmány célja a korábbi három - 2002., 2006. és 2009. tárgyévi - magyarországi felmérés 2011-es adatokkal történő megismétlése és az eredmények összehasonlítása. Arra keresi a választ, hogy ezek a tevékenységek hogyan reagáltak a recesszió elhúzódására, illetve annak begyűrűzésére a gazdaság minden területén."

Az elemzés fő megállapításaiból:
"A 2002., a 2006. és a 2009. évi felmérési eredményekkel összhangban a legújabb, 2011. tárgyévi adatok megerősítik, hogy a szerzői jogi ágazatok továbbra is a gazdaság fő hajtómotorjai közé tartoznak."

Gazdaságpolitikai nézőpontból figyelmeztető tény ugyanakkor, hogy "Összességében megállapítható, hogy a szerzői jogi ágazatok együttes nemzetgazdasági súlya minden egyes vizsgált indikátor tekintetében csökkent a 2009 és 2011 közötti időszakban. A visszaesés oka kategóriánként változó: a hozzáadott érték esetében elsősorban a primer szerzői jogi szektorok, a foglalkoztatás és a munkajövedelem tekintetében a technikai háttérágazatok, a kibocsátásban pedig ezek mindegyikének mérséklődése okolható."

Az élvonal: "A magyar szerzői jogi ágazatok közül 2011-ben négy szektor emelkedett ki igazán, legalább 0,5%-os súlyt elérve a nemzetgazdasági GDP-ben. Ezek mindegyike a primer szerzői jogi tevékenységek közé tartozik. A listavezető és folyamatosan növekvő "szoftver és adatbázis" közel 2%-os teljesítménye kétszerese a második helyezett "sajtó és irodalom"-nak, amit a "filmalkotás és videó" és a "zene, színművek és opera" csoport követ."

"A GDP-nél nagyobb mértékben növekvő hozzáadott értékű szerzői jogi ágazatok: • szoftver és adatbázis • papír gyártása • vizuális és grafikus művészet, reklám • ékszerek és érmék • számítógép gyártása • egyéb kézműves áruk • hangszer gyártása • háztartási eszközök, porcelán és üveg • fénymásoló gyártása • játékok • technikai háttérágazatok kis- és nagykereskedelme • részlegesen szerzői jogi ágazatok kis- és nagykereskedelme."

A versenyképesség egyik legfontosabb tényezője a termelékenység: "A vizsgált tevékenységek közül a "számítógép gyártása" termelékenysége nőtt a legintenzívebben (átlagosan évi 49%-kal). Ettől alig elmaradó javulást tudott felmutatni az "üres rögzítő gyártása" (34%) és a "fénymásoló gyártása" (33%), de még a "papír gyártása" egy főre jutó teljesítményének javulása is megközelítette a 30%-ot (27%). A csökkenő mutatók között a "szakmai érdekképviseleti szervezetek" és a "kölcsönzés" mutatott jelentősebb értékeket (-21% és -10%)."

Mindezekkel az átfogó helyzetértékelés: "A fentieket összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a gazdasági válság elsődleges kedvezőtlen hatásai sokkal kevésbé rázták meg a szerzői jogi ágazatokat, mint a nemzetgazdaság egészét, ám ezek a negatív hatások idővel mégis begyűrűztek, a többi - pl. termelői - ágazatokhoz képest késleltetetten csökkentve a kreatív tevékenységek teljesítményét." Komoly erőfeszítések kellenek tehát az ágazatok tevékenységének élénkítésére.

MŰEGYETEM - A Történeti Campus - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2013 - magyar és angol szöveggel
Dr. Osman Péter ismertetése

A Műegyetem (ma hivatalosan a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) - nagyon sokan lehetünk, akik úgy érezzük, gyakran meg is tapasztaljuk, hogy aki ott tanulta ki a szakmát, bármilyen pályára is vetette a sors, ettől az Alma Matertől egész életre szóló szellemi tőkét kapott.

A létrehozását kezdeményező és támogató Pro Progressio Alapítványnak is köszönhető, lenyűgözően impozáns album - amely dokumentáció értékű, gazdag képanyagot is felvonultat - egy fejezetben összegzi a Műegyetem történetét is. Elmondja, hogy a műszaki felsőfokú szakoktatás megindítását jelentő első hazai intézmény a Mária Terézia által alapított, 1770-ben akadémiai rangra emelt selmecbányai Bányászati Akadémia volt. A II. József által alapított Institutum Geometrico-Hydrotechnicum tekinthető Magyarországon az első felsőfokú mérnökképző intézetnek, s ezzel a Műegyetem elődének. Ez 1782 őszén kezdte meg működését, 12 évvel megelőzve az 1794-beninduló párizsi École Centrale des Travaux Publics-t, amelyből a nagyhírű École Polytechnique lett.

A Műegyetem történeti Campusa a főváros egyik ékköve, különösen nagy építészeti értékű klasszikus épületegyüttese. "Az album a Műegyetem 1902-1909 között, a Gellért tér, Budafoki út, Bertalan Lajos utca és Műegyetem rakpart által határolt területen levő épületegyüttesét mutatja be építészeti-építészettörténeti szempontból. A 105 éve elkészült, a városképet meghatározó lágymányosi campus az átgondolt koncepció és az építészeti igényesség miatt különösen méltó ma figyelmünkre. A hiánypótló kiadvány rengeteg érdekességet, meglepetést tartogat az épületek múltjáról, a korabeli egyetemek világáról, az egyetemi épületek európai fejlődéstörténetéről, valamint az épületeket tervező három építész - Czigler Győző, Hauszmann Alajos, Pecz Samu - munkásságáról is." - írja az Egyetem ajánlója. S kétségtelen: aki valamennyire is kötődik hozzá, az ezt az albumot nem hagyhatja ki.

Nagy erénye, hogy képes éreztetni: a Műegyetem építészei érzelmi értékben is különlegeset hoztak létre - olyan légkört, amelyben az ember érzi, hogy a szakma és a tudomány katedrálisában jár. Ezért nem meglepő, hogy az ott végzettek számára a Műegyetem és az azt keretező történeti Campus szinte kultikus jelentőségű.

Az album méltó bemutatását adja az épületegyüttesnek, s a benne megtestesülő építészi teljesítménynek. Szerzői a leginkább kompetens szakemberek: a BME Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének oktatói. Kiállításának kimagasló minőségét tanúsítja, hogy a Szép Magyar Könyv 2013 versenyen az ismeretterjesztő kiadványok két díjazottjának ez az egyike, és megkapta a miniszterelnöki különdíjat is.

A bevezető fejezetek fő vonalakban áttekintést adnak az egyetemi épületek európai fejlődéstörténetéről, valamint Magyarország egyetemeiről. Egy részlet: az 1777-ben Budára áthelyezett Tudományegyetem Európa első olyan mérnökképző intézete volt, ahol felsőfokon oktattak műszaki tudományokat.

A további fejezetek mérnöki alapossággal bemutatják a Campus építésének történetét, külön-külön ismertetve az épületeket, azok karakteres részleteit, máig ívelő sorsukat, s a három tervező építész - Czigler Győző, Hauszmann Alajos, Pecz Samu - munkásságát. Róluk, az ajánlóból: "Építészetükkel nem csak itt hagytak kitörölhetetlen nyomot, de az akkori Monarchia sok városán is. Egyetemi tanárként meghatározó szerepük volt a hazai felsőfokú építészoktatás kibontakoztatásában, s közéleti tevékenységükkel önzetlenül és eredményesen szolgálták a magyar építész- és mérnök társadalmat. A külföldön látott jó példákat - mérnök, gépész és vegyész professzortársaikkal együttműködve - igyekeztek a Műegyetem tervezésekor is hasznosítani. Munkásságuk minden szempontból lenyűgöző."

Tamás Jenő - Tamás Ervin: A tőkétől a pohárig - Amit a szőlőről és a borról tudni érdemes - Alexandra Kiadó, 2013.
Dr. Osman Péter ismertetése

Gazdaságilag is nagyon fontos témáról szól ez az elegáns-szép kötet. A borban több évezredes kultúra van és hatalmas üzlet. Mára a bortermelők és -kereskedők teljes joggal elmondhatják, hogy a legerősebbjeik és/vagy legügyesebbjeik "felforgatták az egész világot" - abban is, ahogy azt belakják az új meg új bortermő területekkel. Kőkeményen céltudatos és módszeres tevékenységük eredményeként a mai borpiac a globalizáció egyik igencsak hű tükre, s mai világunk meghatározó vonásai jelennek meg abban is, ahogy a borászatban, s szintúgy a bormarketingben teret nyernek a legmodernebb technológiák, áldásaikkal és árnyoldalaikkal egyaránt.

Szinte minden megjelenik itt, tömören és érdekesen, amit a tőkétől a pohárig a borról és annak világáról tudni jó. Ötvözete a szakkönyvnek, s az érdeklődőknek szóló szakszerű, ugyanakkor olvasmányos ismertetésnek - s mindez gyönyörű fényképek gazdag kíséretében. Méltó bemutatása ennek a kiemelkedő jelentőségű termékcsoportnak.

"Nincs kiváló bor dolgozó kezek nélkül." Ez a kötet egyik legfontosabb kulcsmondata, s mellé kívánkozik mondandójának évezredes tapasztalattal megerősített esszenciája: nincs kiváló bor magas szintű szőlész és borász szaktudás nélkül. Az már korunk jellemzője, mekkora szerepe van a tőkétől a pohárig vezető út sikerében a technológiáknak, amelyekről a szerző jól érzékelteti, hogy "mesterség és művészet". S mára szintúgy igaz, hogy "Talán nincs olyan iparág, amely ne kapcsolódna a szőlőhöz és a borhoz, vagyis ne profitálna ebből jelentősen."

Tamás Jenő, a könyv írója (a fotóművész Tamás Ervin apja), gyakorló borász, kora gyermekkorától otthon van a szőlészetben. Saját tapasztalataiból és könyvek, külföldi tanulmányutak segítségével tartja az élvonalban e szaktudását és látókörét.

Könyvük hatalmas körkép, a szó közvetlen és átvitt értelmében egyaránt. Tartalma olyan gazdag, hogy csak a nagy fejezetek címszavaival adott áttekintése fér ide: • A szőlőnövény • A bor • Különleges borok, borkülönlegességek • Borkóstolás • A kulturált borfogyasztás • Híres termőhelyek.

"Ez a könyv elsősorban arra vállalkozik, hogy a szőlő- és borkultúrával kapcsolatos általános és korszerű ismeretek mellett kitekintést adjon a világba (...) Szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani azokra is, akik most fedezik föl a maguk számára a bort. Minél szélesebb bázisa van egy társadalomban a borkultúrának, annál sikeresebb az ágazat létezése és fejlődése. Ezért a szakirodalom sem fordulhat csak a szakemberekhez, hanem az a feladata, hogy közérthető stílusban minél több embert lásson el korszerű, hasznos tudással, áttekintő képességgel" - írja a Bevezetés.

Amennyire laikus megítélheti, ez kiválóan sikerült. Megértjük belőle, hogy a termőhely megválasztásától és a talajműveléstől a pohár megválasztásáig mi minden kell ahhoz, hogy a nemes nedű a legjobb élményt adja, milyen csodálatos élőlény a szőlő, az emberiségnek ez az egyik legrégebb óta termesztett kultúrnövénye, és mekkora tudomány mind a nemesítése, mind maga a szőlészet és a borászat. Beszél a modern eredményekről, s röviden a (globálisan szuper-nagyüzemmé vált) iparág keltette jogos aggodalmakról is. Az olvasó pedig rengeteg érdekeset tanul - onnan kezdve, hogy az a szőlőnövény ad jó bort, amelynek keservesen mélyre kell hatolnia a vízért, s hogy a szép bor finom savaihoz hűvös esték kellenek. Aki nincs otthon a bort adó szőlőfajták között, itt megismerheti a legfontosabbakat - akárcsak a világ leghíresebb termőhelyeit, köztük az új győzteseket is.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


U-szeged.hu, 2014. szeptember 22., hétfő
Számos izgalmas program a Kutatók Éjszakáján Szegeden és Vásárhelyen

Szegedma.hu, 2014. szeptember 22., hétfő
Innovációs pályázatot hirdet a Szegedi Akadémiai Bizottság

Hvg.hu, 2014. szeptember 22., hétfő
Sikeres akar lenni? Így csinálják a legjobbak

Napi Gazdaság, 2014. szeptember 23., kedd, 16. oldal
Rengeteg tényezőn múlik a bejegyzett szabadalom értéke
"...Szabadalmat csak annak és abban az esetben érdemes szerezni, fenntartani, ha a szabadalom értéke meghaladja a várható költségek szintjét. Az értéket az iparág, a földrajzi elhelyezkedés, de még a szerencse is nagyban befolyásolja..."

Vasarnapihirek.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Ki akar itt tudós lenni?

Piacesprofit.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Igénybe vett K+F-adókedvezményt? Erre ügyeljen, ha jön a NAV!

Weborvos.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Pályázhatnak a Dél-alföldi innovációk a díjra

Weborvos.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Svájci üzleti hét az évek eredményeiről

U-szeged.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Megjelent a 2014-es Dél-alföldi Innovációs Díj pályázati kiírása

Tozsdeforum.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Elképesztő összeget fogunk elkölteni

Stop.hu, 2014. szeptember 23., kedd
A V4 együttműködik Japánnal

Origo.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Az év informatikai rendszere a Hu-Go

Mmonline.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Így értékelték az e-útdíj rendszert

Computerworld.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Az e-útdíj lett az év informatikai fejlesztése

Innoportal.hu, 2014. szeptember 23., kedd
A V4 együttműködik Japánnal a kutatás-fejlesztés támogatásában

Hirado.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Átadták a Harsányi István-díjakat
"...A díjátadást a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Oktatói Klubjában tartották meg, az elismeréseket Dobák Miklós, a Managerképzés Alapítvány kuratóriumi elnöke és Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke adta át..."

Atv.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Csepreghy: októberben megjelennek az első uniós pályázatok

Privatbankar.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Jönnek az uniós pénzek: ekkortól lehet pályázni

Pecsicivil.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Találd fel magad! 24. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny

Mno.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Uniós pénzek: októberben már jönnek az első pályázatok

Mandiner.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Indulnak az új uniós pályázatok

Hvg.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Jöhetnek az első pályázatok, akár még az EU jóváhagyása előtt

Diamondbridge.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Október elején megjelennek az első uniós pályázatok

Mfor.hu, 2014. szeptember 23., kedd
Októberben megjelennek az első uniós pályázatok

ECHO TV, Hírek, 2014. szeptember 23., kedd
A Swiss Business Day rendezvényen svájci cégek és sikeres együttműködések mutatkoztak be a SYMA központban

Napi Gazdaság, 2014. szeptember 24., szerda, 15. oldal
Magyar vállalkozások is részesülnek uniós kkv-forrásokból
"...Az Európai Unió új, hárommilliárd eurós támogatásából 155 kisés középvállalkozás (kkv) részesülhet..."

Világgazdaság, 2014. szeptember 24., szerda, 6. oldal
Október elején kiírják az első európai uniós pályázatokat
"...Fejlesztés Október első napjaiban megjelennek az első európai uniós pályázatok, és az év további részében, még a magyar operatív programok uniós jóváhagyása előtt további kiírások várhatók - mondta Csepreghy Nándor..."

Metropol, 2014. szeptember 24., szerda, 12. oldal
Országszerte 101 helyszínen várják a tudomány rajongóit
Kutatók éjszakája. A Budapest Parkban kísérlettel egybekötött koncert is lesz

Észak-Magyarország, 2014. szeptember 23., kedd, 5. oldal
Bosch tanszék után Bosch akadémia is lesz

Heves Megyei Hírlap, 2014. szeptember 23., kedd, 1. oldal
Hárommilliárdért fejleszt a Bosch

Somogyi Hírlap, 2014. szeptember 23., kedd, 2. oldal
Javaslatok a megyei fejlesztésre

Dunántúli Napló, 2014. szeptember 23., kedd, 5. oldal
Intelligens szakosodás

Dunántúli Napló, 2014. szeptember 23., kedd, 1+6. oldal
Október elején kiírják az első  pályázatokat

Észak-Magyarország, 2014. szeptember 24., szerda, 7. oldal
A jó szakemberek vonzzák a befektetőt

Mno.hu, 2014. szeptember 24., szerda
Veszprémben és Nyíregyházán is készülnek a Kutatók éjszakájára
"...A rendezvényen bemutatkoznak az ifjúsági tudományos és innovációst ehetségkutató verseny győztesei is: lesz többek között elektromágneses vezérlésű, lebegő kisautó, mikrokontrolleres fűtésvezérlés, internetes zár és Solo kártyajátékot játszó Lego NXT robot is..."

Innoteka.hu, 2014. szeptember 24., szerda
Magyar különdíjas az EU Fiatal Tudósok Versenyén
"...Európa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetség-kutató és -kiválasztó versenyét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét az idén szeptember 19. és 24. között Varsóban rendezték meg, ahol az egyik magyar fiatal különdíjat kapott..."

Vg.hu, 2014. szeptember 24., szerda
Az év informatikai fejlesztésének választották a HU-GO e-útdíj rendszert

Somogytv.hu, 2014. szeptember 24., szerda
A legújabb technikák Kaposváron

Siofokinapilap.hu, 2014. szeptember 24., szerda
Lezárult a természettudományos labor fejlesztése Siófokon

Portfolio.hu, 2014. szeptember 24., szerda
Mi lennénk Európa kutatás-fejlesztési központja

Kreativ.hu, 2014. szeptember 24., szerda
A V4 országok startupjai Hollandiában

Innoportal.hu, 2014. szeptember 24., szerda
Ma érkezik haza az EU Fiatal Tudósok Versenyének magyar különdíjasa

Hirado.hu, 2014. szeptember 24., szerda
Magyarország k+f központ lehet

Autoszektor.hu, 2014. szeptember 24., szerda
Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ lesz Győrben

Mno.hu, 2014. szeptember 24., szerda
Felsőoktatási és ipari központ jön létre Győrben

Orientpress.hu, 2014. szeptember 24., szerda
Kutatás-fejlesztési központtá válhatunk a külügyi államtitkár szerint

Mno.hu, 2014. szeptember 24., szerda
Év végéig rábólinthat Brüsszel, jöhet a pénz

Kapos.hu, 2014. szeptember 24., szerda
A kutatás-fejlesztés felé terelnék a fiatalokat

Index.hu, 2014. szeptember 24., szerda
Génmódosított egerekkel startupol az ELTE

M1, Ma reggel, 2014. szeptember 24., szerda
Október első napjaiban megjelennek az első uniós pályázatok

InfoRádió, Délutáni mérleg, 2014. szeptember 24., szerda
Több mint három milliárd eurós forrásra lehet pályázni a következő hét éves uniós költségvetési ciklusban az innovatív gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó cégeknek, mondta Némethi Erika

Figyelő, 2014. szeptember 25., 34-35. oldal
A siker záloga a kutatás-fejlesztés

Napi Gazdaság, 2014. szeptember 25., csütörtök, 19. oldal
Növeli jelenlétét a globális piacon a magyar családi vállalkozás
"...Svájci-magyar fejlesztésű laborautomatát mutatott be a Roche Magyarország Kft. és a 77 Elektronika Kft. a svájci üzleti napon kedden. Az új eszköz fejlesztése egy háromoldalú együttműködési megállapodás egyik kézzelfogható eredménye - a Roche és a 77 Elektronika még márciusban írta alá a dokumentumot a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal..."

Figyelo.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
A siker záloga a kutatás-fejlesztés

Figyelo.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Stratégiai ágazat a gyógyszeripar

Heol.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Kutatók éjszakája a gyöngyösi főiskolán

Stop.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Áder: a V4 csoport 65 milliós piacot képvisel
"...Közölte, hogy rövidesen létrejön egy Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, amelynek létrehozását kormánybiztosként a Magyar Tudományos Akadémia előző elnöke, Pálinkás József irányítja. Ennek az intézménynek fő célja az lesz, hogy összehangolja és dinamikussá tegye a magyar állam innovációs erőfeszítéseit..."

Mfor.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Áder: a négy visegrádi ország külön-külön kicsi

Hirek.sk, 2014. szeptember 25., csütörtök
A V4-ek gazdasági erejét hangsúlyozták a visegrádi államfők New Yorkban

Hirado.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Áder János az Egyesült Államok figyelmébe ajánlotta a V4 piacát

Ujszo.com, 2014. szeptember 25., csütörtök
Kiska: A visegrádi négyek a világ 15. legnagyobb gazdaságát alkotják

Nol.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Nobel-díjasainkkal győzködi Áder a befektetőket

Mno.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Áder ezt ajánlja az USA figyelmébe

Hvg.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Ádert a Prezi kísérte el a Google székházába New Yorkban

Figyelo.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Áder üzent az amerikaiaknak

Hir3.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
ENSZ Közgyűlés - Áder: V4 csoport 65 milliós piacával Amerikának érdemes kapcsolatba kerülnie

Origo.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Áder: Külön-külön kicsik vagyunk, de együtt már erősek

Bumm.sk, 2014. szeptember 25., csütörtök
Kiska: a Visegrádi Négyeknek együtt kell működniük az innovációk terén is

Ujszo.com, 2014. szeptember 25., csütörtök
Kiska: Visegrádi ház nyílhatna a SiliconValley-ben

Pannonnovum.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Nemzeti Innovációs Verseny - HUNINNO Innovációs Díj

Pannonnovum.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Két nap a kutatás, fejlesztés és innováció jegyében Innotrends Hungary 2014 KFI konferencia és startup kiállítás

Tozsdeforum.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Itt a várva járt bejelentés: 120 milliárdot osztanak

Siofokinapilap.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Október elején 9 uniós pályázat jelenik meg 120 milliárd keretre

Portfolio.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Mégis elindulnak októberben a közkedvelt pályázatok!

Pharmaonline.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Akár egyetlen ötlettel nagy pénz szerezhető innovatív kutatásra

Pecsma.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
EU-s pénzek: első körben 120 milliárd

Origo.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Áder: Külön-külön kicsik vagyunk, de együtt már erősek

Mfor.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Pár hét és jönnek az uniós pályázatok - első körben 120 milliárdnyi

Metropol.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Október elején 9 uniós pályázat jelenik meg

Gondola.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Kilenc uniós pályázat jelenik meg 120 milliárd keretre

Innoportal.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Több mint százmilliárdos fejlesztési pályáztatás indul októberben

Hirado.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Kutatók éjszakája - Nógrádban kutatók hajnalával várják az érdeklődőket

Hirado.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Az egészségügyi innovációs lehetőségekről tartottak információs napot Budapesten

Eletforma.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Zenés Guinness-kísérlet pénteken, a Kutatók éjszakáján!
"...A rendezvényen bemutatkoznak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny győztesei is..."

Hir.ma, 2014. szeptember 25., csütörtök
Kutatók éjszakája - Nógrádban kutatók hajnalával várják az érdeklődőket

Privatbankar.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Már csak néhány napot kell várni az uniós pályázatokra - itt vannak a részletek

Mno.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Hamarosan kilenc uniós pályázat jelenik meg

Magyarhirlap.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
120 milliárd forintos uniós keret lesz októbertől

Inforadio.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Ismét folyósítják az EU-s pénzeket Szlovákiának

Hirek.prim.hu, 2014. szeptember 25., csütörtök
Magyar különdíjas az EU Fiatal Tudósok Versenyén
"...A következő 2014/2015. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt szeptember 30-án egy szakmai rendezvény keretében hirdetjük meg G4 Rendezvényteremben (1054 Budapest, Garibaldi u. 4.), ahol Rozsnyik Szabolcs is bemutatkozik..."

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. szeptember 25., csütörtök
Összeállítás: Jelentős forráshoz juthatnak a gyógyszerfejlesztésben és gyártásban érdekelt kutatócsoportok

Katolikus Rádió, Hírtükör, 2014. szeptember 25., csütörtök
Szarvason izgalmas programokkal várják az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján

InfoRádió, Esti mérleg, 2014. szeptember 25., csütörtök
Idén második alkalommal rendezik meg az Innotrends Hungary kutatás-fejlesztési és innovációs konferenciát és start-up kiállítást

InfoRádió, déli Hírek, 2014. szeptember 25., csütörtök
Áder János szerint a visegrádi országokkal érdemes számolni

Magyar Hírlap, 2014. szeptember 26., péntek, 5. oldal
Áder: A visegrádiak hatvanötmilliós piacot alkotnak együttesen
"...Prioritásként kezelik a V4-es országok a kutatásfejlesztést, New Yorkban a magyar és a szlovák kormányfő is a regionális összefogás jelentőségét hangsúlyozta..."

Napi Gazdaság, 2014. szeptember 26., péntek, 1+6+7. oldal
Indul a verseny 120 milliárd forintért
"...Október első és második hetében kilenc európai uniós pályázatot ír ki a magyar kormány, összesen 120 milliárd forint értékben, ezzel érdemben is kezdetét veszi a 2014-2020-as fejlesztési időszak. A legjelentősebb pályázati források közé tartozik a szennyvízelvezetés fejlesztése és az alacsony iskolai végzettségű fiatalok felzárkóztatása..."

Napi Gazdaság, 2014. szeptember 26., péntek, 7. oldal
Három magyar cég máris pénzhez jutott

Népszava, 2014. szeptember 26., péntek, 4. oldal
Októbertől jönnek az uniós pályázatok

Heves Megyei Hírlap, 2014. szeptember 26., péntek, 26. oldal
Kutatók éjszakája a KRF-en

Hajdú-Bihari Napló, 2014. szeptember 26., péntek, 2. oldal
Ömölhet az uniós pénz

Népszava, 2014. szeptember 26., péntek, 4. oldal
Októbertől jönnek az uniós pályázatok

Veszprémi 7 nap, 2014. szeptember 26., péntek, 19. oldal
Innovációs stratégia készült

Online, Index.hu, 2014. szeptember 26., péntek
Közel hatvan demonstrációval mutatja meg a jövőt az Ericsson a Kutatók Éjszakáján

Gyori-hirhatar.hu, 2014. szeptember 26., péntek
Kutatók éjszakája

Minuszos.hu, 2014. szeptember 26., péntek
Klassz: Guinness rekordkísérlet a Fizika népszerűsítéséért

Itextreme.hu, 2014. szeptember 26., péntek
Haza érkezett az EU Fiatal Tudósok Versenyének magyar különdíjasa

Hirtukor.hu, 2014. szeptember 26., péntek
Budapest és Pest megye megtartotta S3-as specializációs workshopját

Autoszektor.hu, 2014. szeptember 26., péntek
Az év informatikai fejlesztésének választották a HU-GO e-útdíj rendszert

Orientpress.hu, 2014. szeptember 26., péntek
Pályázat európai kulturális együttműködések támogatására
"...A tervek szerint az inkubátorház a határ mindkét oldalán a mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyújt majd aktív szakmai segítséget, vállalkozói képzést, teljes körű és magas színvonalú üzletépítési tanácsadást, illetve infrastrukturális lehetőségeket..."

Pecsma.hu, 2014. szeptember 26., péntek
Pécs: 33 milliárd fejlesztésekre 2020-ig

Pecsiujsag.hu, 2014. szeptember 26., péntek
TOP-program: 14,3 milliárd jut Pécs gazdaságfejlesztésére

Pecsinapilap.hu, 2014. szeptember 26., péntek
Államtitkári bejelentés: 29,6 milliárd jön Pécsre - Páva fejlesztésekről beszélt

Mixonline.hu, 2014. szeptember 26., péntek
Baranyának 70 milliárd támogatás

Magyarhirlap.hu, 2014. szeptember 26., péntek
Áder: A visegrádiak hatvanötmilliós piacot alkotnak együttesen

Kitekinto.hu, 2014. szeptember 26., péntek
Így támogatnák a magyar cégeket is

Pannonnovum.hu, 2014. szeptember 26., péntek
Ötmilliárd forint jut a kkv-k fejlesztésére, kapacitásbővítésére

Pannonnovum.hu, 2014. szeptember 26., péntek
Kutatás-fejlesztési központtá akarják fejleszteni magyarországot

InfoRádió, Délelőtti mérleg, 2014. szeptember 26., péntek
Idén második alkalommal rendezik meg az Innotrends Hungary kutatás-fejlesztési és innovációs konferenciát és start-up kiállítást

InfoRádió, Reggeli hírek, 2014. szeptember 26., péntek
Október elején jelennek meg a 2020-ig tartó uniós költségvetés pályázati kiírásai

Gazdasági Rádió, A nap vendége, 2014. szeptember 26., péntek
DLD Tel Aviv néven rendeztek rendezvénysorozatot a múlt héten

Magyar Nemzet, 2014. szeptember 27., szombat, 2. oldal
Éjjeli kutatás

Petőfi Népe, 2014. szeptember 27., szombat, 14. oldal
Innovációs pályázatokat várnak a régióból

Észak-Magyarország, 2014. szeptember 27., szombat, 6. oldal
Röviden
"...Vállalkozásfejlesztési hálózat segítené a tiszaújvárosi kis- és középvállalkozásokat. Az erről szóló tárgyalások már megkezdődtek, hamarosan a képviselő-testület elé kerülhet a megállapodás tervezete..."

Délmagyarország, 2014. szeptember 27., szombat, 5. oldal
Különdíjas a Szegeden kutató Rozsnyik Szabolcs

Stop.hu, 2014. szeptember 27., szombat
70 milliárd forint jut Baranya megyében területfejlesztésre

Pecsistop.hu, 2014. szeptember 27., szombat
Régiós összefogás az innovációért

Napigazdasag.hu, 2014. szeptember 27., szombat
Útnak indulnak a brüsszeli milliárdok

Delmagyar.hu, 2014. szeptember 27., szombat
Különdíjas a Szegeden kutató Rozsnyik Szabolcs
"...A 18 éves fiú munkája során azt vizsgálta, hogy lehetséges-e egy szén nanocsövet úgy impregnálni különböző fém-oxidokkal, hogy a fémoxidok egyidejűleg fejtsék ki pozitív hatásukat..."

Euroastra.hu, 2014. szeptember 27., szombat
Guinness-rekord lett Ericsson hangtani kísérlete a Kutatók Éjszakáján

Vasárnapi Hírek, 2014. szeptember 28., vasárnap, 2. oldal
Íme, egy igazi, zajos siker

Somogytv.hu, 2014. szeptember 28., vasárnap
Érdemes lesz pályázni

Bekesifi.hu, 2014. szeptember 28., vasárnap
Magyar siker az EU Fiatal Tudósok Versenyén
"...A 25 ezer, 15-20 év közötti európai fiatalból kiválasztott EU-döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2012/2013. évben megrendezett 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselte. A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette..."

Pecsicivil.hu, 2014. szeptember 28., vasárnap
Dél-alföldi Innovációs Díj

Orientpress.hu, 2014. szeptember 28., vasárnap
Októberben jönnek az első EU-s pályázatok

Metropol, 2014. szeptember 29., hétfő, 8. oldal)
Feltárultak a CERN titkai
Tudomány. 60 évvel ezelőtt alapították a részecskefizika titkait kutató európai agytrösztöt

Metropol, 2014. szeptember 29., hétfő, 23. oldal
Mit szól hozzá?
Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a kutatók éjszakáját. Ön miként viszonyul a tudományokhoz?

Magyar Hírlap, 2014. szeptember 29., hétfő, 1+9. oldal
Hasznosítható tudást rejt az EU előszobája
"...Azt szeretnénk, ha a növekedés jelenlegi üteme fennmaradna, sőt tovább gyorsulna, mert Magyarország gazdasági felzárkózása szempontjából most ez a legfontosabb - mondja lapunknak Cséfalvay Zoltán, aki szeptember végétől vezeti Magyarországnak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) melletti Állandó Képviseletét..."

Dunántúli Napló, 2014. szeptember 29., hétfő, 12. oldal
Innovációs törekvéseket támogat új szolgáltatásaival a kamara

Weborvos.hu, 2014. szeptember 29., hétfő
Nemzetközi szervezethez kapcsolódhatnak a kutatók

Technokrata.hu, 2014. szeptember 29., hétfő
Guinness-rekord lett Ericsson hangtani kísérlete

Napigazdasag.hu, 2014. szeptember 29., hétfő
Alakul a megyék fejlesztési stratégiája

Hirado.hu, 2014. szeptember 29., hétfő
Lezárult az S3 társadalmi egyeztetésének első szakasza

Hirado.hu, 2014. szeptember 29., hétfő
A kormány 2020-ig több mint 300 milliárd forint EU-támogatást szán élelmiszeripari fejlesztésekre

Hirado.hu, 2014. szeptember 29., hétfő
Több tízezer látogatóra számítanak idén a Design Hét Budapest programsorozaton

Ma.hu, 2014. szeptember 29., hétfő
Design Hét Budapest: több tízezer látogatóra számítanak

Profitline.hu, 2014. szeptember 29., hétfő
A kormány több mint 300 milliárd forint EU-támogatást szán élelmiszeripari fejlesztésekre

Hvg.hu, 2014. szeptember 29., hétfő
Nemzetközi kutatási programhoz csatlakozott Magyarország

Hir.ma, 2014. szeptember 29., hétfő
Pálinkás: Magyarország csatlakozott az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumhoz

Gazdasagiradio.hu, 2014. szeptember 29., hétfő
Szaúd-Arábiával együtt fejleszthetünk

ECHO TV, Esti Híradó, 2014. szeptember 29., hétfő
120 milliárd forint értékben ír ki kilenc európai uniós pályázatot a kormány

Magyar Hírlap, 2014. szeptember 30., kedd, 12. oldal
Különdíjat kapott a gimnazista
"...Rangos különdíjjal ismerték el az EU fiatal tudósok versenyén Varsóban a zentai Rozsnyik Szabolcsot, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulóját a Szegedi Egyetemen végzett kutatómunkája révén..."
"...A huszonötezer, 15 és 20 év közötti európai fiatalból kiválasztott EU-döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által a 2012/2013. évben megrendezett 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselte..."

Napi Gazdaság, 2014. szeptember 30., kedd, 15. oldal
Nemzetközi nagyágyúk előtt mutatkozott be a magyar cég
"...Piacvezető informatikai cégek vezetőinek mutathatta be mobilalkalmazásokra vonatkozó hibatesztelő fejlesztését a TestJockey csapata, amely egyedüli magyarként vett részt a világ egyik legjelentősebb startuprendezvényén, a Start Tel-Avivon..."

Napi Gazdaság, 2014. szeptember 30., kedd, 15. oldal
Induló vállalkozásokról is szól a Design Hét Budapest
"...Ismét előtérbe kerülnek a hazai kreatívipari kezdő vállalkozások, az október 3. és 12. között rendezendő Design Hét Budapesten ugyanis számos program szól majd erről a szcénáról..."

Észak-Magyarország, 2014. szeptember 30., kedd, 7. oldal
Sikeres Kutatók éjszakája a KRF-en

Békés Megyei Hírlap, 2014. szeptember 30., kedd, 1+2. oldal
Százmilliárdok az uniótól

Piacesprofit.hu, 2014. szeptember 30., kedd
Következő szinten az s3 stratégia

Mno.hu, 2014. szeptember 30., kedd
Lesz-e a magyar innovációkból magyar üzleti siker? - Szaldó, kedd 13.05
"...Ötletekben sosem volt és ma sincs hiány. Legújabban itt van például a siketek jelbeszédét hallható szavakba öntő okos- vagy tolmácskesztyű, vagy a szőlőbetegségek kialakulási feltételeit online mérő készülék, a szép mosoly híveinek pedig a láthatatlan fogszabályozó. Három azokból az ötletekből, amelyek Magyarországon születtek vagy itt is fejlesztődnek, de még csak a kezdeti lépéseknél tartanak. Telefonon: Spaller Endre elnök, Nemzeti Innovációs Hivatal, Skultéty Tamás, a Magyar Innovációs Szövetség K+F tagozat elnöke..."

Szon.hu, 2014. szeptember 30., kedd
Ifjúsági tehetségkutatót hirdetett az innovációs szövetség
"...Budapest, 2014. szeptember 30., kedd (MTI) - Meghirdette a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) kedden Budapesten. A versenyen 14 és 20 év közötti fiatalok vehetnek részt valamely tudományos probléma megoldásának ötletével..."

Mno.hu, 2014. szeptember 30., kedd
Fel van adva a lecke a fiataloknak
"...Meghirdette a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) kedden Budapesten..."

Magyarhirlap.hu, 2014. szeptember 30., kedd
Különdíjat kapott a gimnazista
"...Rangos különdíjjal ismerték el az EU fiatal tudósok versenyén Varsóban a zentai Rozsnyik Szabolcsot, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulóját a Szegedi Egyetemen végzett kutatómunkája révén..."

Uzleti-innovacio.blog.hu, 2014. szeptember 30., kedd
Lesz-e a magyar innovációkból magyar üzleti siker? - Szaldó, kedd 13.05

Promenad.hu, 2014. szeptember 30., kedd
Kis és közepes vállalkozások megyei versenye

Orientpress.hu, 2014. szeptember 30., kedd
Lehetőségek az európai uniós fejlesztési forrásokból

Orientpress.hu, 2014. szeptember 30., kedd
Fellendítheti a Zala megyei vállalkozásokat az S3 stratégia

Pannonnovum.hu, 2014. szeptember 30., kedd
Jönnek az uniós pályázatok

Mr1, Kossuth Rádió, Krónika 16-kor, 2014. szeptember 30., kedd
Ifjúsági tehetségkutatót hirdet a Magyar Innovációs Szövetség

Lánchíd Rádió, Szaldó, 2014. szeptember 30., kedd
Milyen kreatív ötletek illetve termékek fűződnek a SmartVineyard az eNET illetve HappySmile nevéhez?

InfoRádió, Műsorfolyam, 2014. szeptember 30., kedd

Meghirdette a 24. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt a Magyar Innovációs Szövetség

ECHO TV, Déli Híradó, 2014. szeptember 30., kedd
120 milliárd forint értékben ír ki kilenc európai uniós pályázatot a kormány

M1, Ma reggel, 2014. szeptember 30., kedd
Újra indul az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny
Interjú Antos Lászlóval, Bódi Kata Antóniával és Hegyesi Donáttal

Petőfi Népe, 2014. október 1., szerda, 7. oldal
Tudományos tehetségkutató az újítás támogatására
"...Tudományos problémák megoldásait várják fiataloktól a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen - írja az MTI. A Magyar Innovációs Szövetség 14 és 20 év közötti fiatalok jelentkezését várja az Innovacio.hu oldalon..."

Dunaújvárosi Hírlap, 2014. október 1., szerda, 16. oldal
Tehetséget kutatnak
"...Középiskolásoknak hirdet versenyt a Magyar Innovációs Szövetség. Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt 24. alkalommal írták ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTVA közreműködésével..."

24 óra, 2014. október 1., szerda, 7. oldal
Tudományos tehetségkutató az újítás támogatására

Kelet-Magyarország, 2014. október 1., szerda, 7. oldal
Az innovációs program elindul

Helyi Téma, 2014. október 1., szerda, 3. oldal
Újabb Budapest Márka elismeréseket adtak át

Inforadio.hu, 2014. október 1., szerda
Pluszpontokat is hoz a felvételinél az innovációs pályázati siker
"...Meghirdette a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a Magyar Innovációs Szövetség. A versenyen 15 és 20 év közötti fiatalok vehetnek részt valamely tudományos probléma megoldásának ötletével..."

Minuszos.hu, 2014. október 1., szerda
Irány Szaúd-Arábia

Hirado.hu, 2014. október 1., szerda
Csepreghy: Komplexebbek lesznek az uniós pályázatok

Orientpress.hu, 2014. október 1., szerda
Csepreghy: komplexebbek lesznek az uniós pályázatok

Gondola.hu, 2014. október 1., szerda
Komplexebbek lesznek az uniós pályázatok

Gazdasagiradio.hu, 2014. október 1., szerda
Jön az EU-s pénz - fejlődik az IT-szektor

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. október 1., szerda
Összeállítás: Meghirdette a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a Magyar Innovációs Szövetség tegnap Budapesten

InfoRádió, Délelőtti mérleg, 2014. október 1., szerda
Meghirdette a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a Magyar Innovációs Szövetség

Népszabadság, 2014. október 2., csütörtök, 6. oldal
Innovációs sikerlista magyar szereplőkkel
"...Nyolc magyar került fel arra a listára, amelyet a Res Publica kutatóintézet állított össze a Nemzetközi Visegrádi Alap, a Google és a Financial Times közreműködésével a kelet-közép-európai régió legjelentősebb és legnagyobb hatású innovációit felmutató személyeiről..."

Magyar Nemzet, 2014. október 2., csütörtök, 13. oldal
Célzottan osztják el az uniós pénzeket

Világgazdaság, 2014. október 2., csütörtök, 2. oldal
Magyar szakemberek az újítók élmezőnyében
Felmérés Az üzleti szféra szereplői uralják a régiós innovációs listát
"...Nyolc magyar - többek között a Prezi, a LogMein és a Ustream alapítója - is található a közép- és kelet-európai régió száz leginnovatívabb személyét felsoroló listán. Ezzel egyébként Magyarország igen előkelő helyen végzett a felmérésben, hiszen mindössze 3 országból szerepelnek többen a listán..."

Figyelő, 2014. október 2., csütörtök, 17. oldal
Egyedül nem megy
Bodor Pál az innovációról
"...Abban nincs vita sem az EU-ban, sem itthon, hogy az innováció a fejlődés és a versenyképesség megteremtésének és fenntartásának egyik fontos eszköze. Az egyetértést jól tükrözik az EU fejlesztési prioritásai. A Horizon 2020 programcsomagból az Ipari vezető szerep címűben 20 milliárd euróból közel 15 milliárd a kkv-k innovativitásának fejlesztését szolgálja..."

Figyelő, 2014. október 2., csütörtök, 51-53. oldal
Magyar kockák Izraelben
Budapest Tel-Avivtól tanul
"...Egy hétig minden a startupokról szólt a Szilícium-völgy közel-keleti megfelelőjében, Tel-Avivban szeptember végén. Az idén először magyar feltörekvő cégek is csatlakoztak az eseménysorozathoz, amelynek Rubik Ernő volt a díszvendége..."

Délmagyarország, 2014. október 2., csütörtök, 4. oldal
Dr. Kamilo Feher-díjas Papp Gergely
"...Dr. Kamilo Feher-díjat kapott kedden Papp Gergely. A szegedi hangszórófejlesztő fiatalember a Magyar Innovációs Szövetség 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyének meghirdetésén Budapesten vehette át az elismerést Bendzsel Miklóstól, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökétől..."

Haszon Magazin, 2014. október 2., csütörtök, 45. oldal
Innováció a szellemitulajdon- védelem tükrében

Vg.hu, 2014. október 2., csütörtök
Magyar szakemberek az újítók élmezőnyében

Infonyiregyhaza.hu, 2014. október 2., csütörtök
Csepreghy: komplexebbek lesznek az uniós pályázatok

Euroastra.hu, 2014. október 2., csütörtök
MEGKEZDŐDÖTT A 2014/2015. ÉVI MEET THE SCIENTIST PROGRAMSOROZAT
"...2014. október 1-én, Budapest IX. kerületében, a Szily Kálmán Kéttannyelvű Műszaki Középiskola, Szakiskola és Kollégiumban rendezték meg a Meet the scientist program idei nyitórendezvényét..."

Edupress.hu, 2014. október 2., csütörtök
Megkezdődött a Meet the scientist programsorozat
"...A programot a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indította el. Célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése, magyar középiskolások körében..."

Portfolio.hu, 2014. október 2., csütörtök
Erre költjük az EU-s forrásokat a következő években (2.)

Piacesprofit.hu, 2014. október 2., csütörtök
Világszínvonalú magyarok

Origo.hu, 2014. október 2., csütörtök
Nyolc magyar a legnagyobb újítók között

Napigazdasag.hu, 2014. október 2., csütörtök
Pénzre váltható a kapcsolatépítés
"...Tíz magyar vállalkozás mutatkozhatott be nemrég Tel-Avivban, a Digital Life Design (DLD) Innovációs Fesztiválon. Többségükkel befektetők is tárgyaltak..."

Mmonline.hu, 2014. október 2., csütörtök
Magyar innováció Ázsiában

Mixonline.hu, 2014. október 2., csütörtök
Nyolc magyar innovátor

Ma.hu, 2014. október 2., csütörtök
Nyolc magyar a régió világszínvonalú innovátorainak listáján!

Ma.hu, 2014. október 2., csütörtök
Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb vállalatainak vezetői

Kreativ.hu, 2014. október 2., csütörtök
Nyolc magyar a New Europe 100-as listáján

Valasz.hu, 2014. október 2., csütörtök
Jelentős siker: Nyolc magyar szerepel a világszínvonalú listán

Szegedma.hu, 2014. október 2., csütörtök
Nyolc magyar szerepel a régió világszínvonalú innovátorainak listáján

Oxox.hu, 2014. október 2., csütörtök
Van nyolc sikeres magyar feltalálónk

Orientpress.hu, 2014. október 2., csütörtök
Magyarország sokat merít a német példából

Inforadio.hu, 2014. október 2., csütörtök
Megnyílt a design hét a Várkert Bazárban

Hvg.hu, 2014. október 2., csütörtök
Ők a magyar innováció moguljai

Magyar Hírlap, 2014. október 3., péntek, 9. oldal
Magyar innovátorok az élvonalban
"...Nyolc magyar szerepel a régió világszínvonalú innovátorait felvonultató New Europe 100-as listán. Ezzel a számmal Magyarország a kelet-közép- európai régió élvonalában foglal helyet. A New Europe 100-as listát a Res Publica együttműködésben a Google-lal és a Visegrádi Alappal, a Financial Timesszal és többtucatnyi közép- és kelet-európai intézménnyel állította össze..."

Népszava, 2014. október 3., péntek, 16. oldal
Magyarok a New Europe 100-as listáján
"...Nyolc magyar szerepel (Anka Márton, a LogMeIn alapítója, Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója, Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője, Fehér Gyula, a Ustream társalapítója és technikai vezetője, Halácsy Péter, a Prezi társalapítója, Léderer Sándor, a K-Monitor vezérigazgatója, dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató, Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezérigazgatója) a régió világszínvonalú innovátorait felvonultató New Europe 100-as listán..."

Napi Gazdaság, 2014. október 3., péntek, 8. oldal
Az ötlet az új szűkös erőforrás
"...Átalakulóban lévő világunkban nemcsak az üzleti életben érhet el kizárólag az a vállalkozás sikert, amelyik innovatívabb és ötlettelibb a versenytársaknál, hanem ugyanígy, a sikeressé váló államok működési modelljének is az előrelátás és a rugalmasság lesz az alapja..."

Világgazdaság, 2014. október 3., péntek, 13. oldal
Újra fölbúg az "Önindító"
Támogatás Húsz kreatív fiatal alapíthat új, egyedi vállalkozást
"...A Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával, a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesülettel, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Kft.-vel és a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal együttműködve Önindító 2014 elnevezéssel 2014. július 1-jétől új munkaerő- piaci programot indított..."

Prherald.hu, 2014. október 3., péntek
MAGYAR STARTUPOK NEW YORK-BAN

Orientpress.hu, 2014. október 3., péntek
Megnyílt a Design Hét Budapesten

Inforadio.hu, 2014. október 3., péntek
Magyarok a világszínvonalú innovátorok listáján

Magyarnemzet.hu, 2014. október 3., péntek
Így találhat egymásra az üzleti és a kutatói szféra

Origo.hu, 2014. október 3., péntek
Európai Bizottság: Magyarország stagnál

Origo.hu, 2014. október 3., péntek
Budapest Tel-Avivtól tanul
"...Egy hétig minden a startupokról szólt a Szilícium-völgy közel-keleti megfelelőjében, Tel-Avivban szeptember végén. Az idén először magyar feltörekvő cégek is csatlakoztak az eseménysorozathoz, amelynek Rubik Ernő volt a díszvendége..."

U-szeged.hu, 2014. október 3., péntek
Felsőoktatási ipari együttműködési központ születik az SZTE tudásbázisán

Tozsdeforum.hu, 2014. október 3., péntek
Öt pályázat talál kiírásra

Mfor.hu, 2014. október 3., péntek
Varga: még az EU-jóváhagyás előtt megjelennek a pályázatok

Ma.hu, 2014. október 3., péntek
Ötöt ír ki az NGM az elsőként megjelenő kilenc uniós pályázatból

Itextreme.hu, 2014. október 3., péntek
Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny középiskolásoknak
"...A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 24. alkalommal hirdette meg magyar középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTVA közreműködésével, 2014. szeptember 30-án, a G4 rendezvényteremben. A pályázatok beadási határideje a megszokottól eltérően, november 26. (A részletes felhívás a következő linken érhető el, illetve a www.innovacio.hu portálon olvasható.)..."

Itextreme.hu, 2014. október 3., péntek
A Szily Kálmán Műszaki Középiskolában tartott nyitórendezvénnyel elindult a 2014/2015 évi \" MEEN THE SCIENTIST\"középiskolai programsorozat
"...A programot a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indította el. Célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése, magyar középiskolások körében..."

Delmagyar.hu, 2014. október 3., péntek
Kisvállalkozások és kutatók

Baranyanet.hu, 2014. október 3., péntek
8 milliárdból fejleszthetnek a kkv-k

Szegedma.hu, 2014. október 3., péntek
Felsőoktatási ipari együttműködési központot hoznak létre Szegeden + FOTÓK

Mno.hu, 2014. október 3., péntek
Így találhat egymásra az üzleti és a kutatói szféra

Magyarhirlap.hu, 2014. október 3., péntek
Magyar innovátorok az élvonalban

Magyarhirlap.hu, 2014. október 3., péntek
Szoros német együttműködés

Magyarhirlap.hu, 2014. október 3., péntek
Indulnak az uniós pályázatok

Piacesprofit.hu, 2014. október 3., péntek
Rajtvonalhoz kkv-k! Ezek az uniós pályázatok indulnak októberben!

Index.hu, 2014. október 3., péntek
Egyre gyengébbek a kis magyar cégek

Hir6.hu, 2014. október 3., péntek
Felsőoktatási ipari együttműködési központ lesz Szegeden

Hir.ma, 2014. október 3., péntek
Varga Mihály: ötöt ír ki az NGM a jövő héten megjelenő első kilenc uniós pályázatból

Figyelo.hu, 2014. október 3., péntek
Varga Mihály: öt uniós pályázat már a jövő héten

Pecsiujsag.hu, 2014. október 3., péntek
Indul az uniós pályázati csúcsszezon, ötöt ír ki az NGM

Computerworld.hu, 2014. október 3., péntek
Gőzerővel készül az innovációs stratégia

Mr1-Kossuth Rádió, esti Krónika, 2014. október 3., péntek
Felsőoktatási ipari együttműködési központot hoznak létre Szegeden

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. október 3., péntek
Magyarok is szerepelnek azon a listán, amely Közép-Európa innovátorait sorolja fel

Lánchíd Rádió, Déli Híradó, 2014. október 3., péntek
Helyszíni tudósítás: 8,5 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban, jelentette be Varga Mihály

KlubRádió, Déli hírek, 2014. október 3., péntek
Indulnak az újabb magyar uniós programok

Jazzy Rádió, Esti Híradó, 2014. október 3., péntek
Felsőoktatási ipari együttműködési központot hoznak létre Szegeden

InfoRádió, Esti mérleg, 2014. október 3., péntek
A HIPAvilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség a tudás alapú termékek és szolgáltatások létrejöttét, hazai és külpiaci hasznosítását segíti elő

M1 - Híradó este, 2014. október 3., péntek
Helyszíni tudósítás: A tervek szerint a következő uniós pénzügyi ciklusban a támogatások több mint felét a gazdaság fejlesztésére fordítják

Duna TV, Esti Híradó, 2014. október 3., péntek
Felsőoktatási ipari együttműködési központot hoznak létre Szegeden

Atv, Esti Híradó, 2014. október 3., péntek
Stagnál Magyarország, sőt, leszakadóban van egy európai felmérés szerint

Magyar Hírlap, 2014. október 4., szombat, 1+9. oldal
Szerencsések vagyunk az innováció területén

Magyar Hírlap, 2014. október 4., szombat, 9. oldal
Érdemes beruházni az innovációba
"...Az Európai Unió új pénzügyi időszakában érdemes lesz majd pályázniuk a kutatással, fejlesztéssel, innovációval foglalkozó kis- és közepes vállalatoknak is, hiszen jelentős közösségi pénz áll majd a rendelkezésükre. Partnerre találhatnak a Nemzeti Innovációs Hivatalban (NIH) is, mivel egyre több cég keresi meg őket sikerük előmozdítása érdekében. Spaller Endre, a NIH elnöke a lapunknak adott interjúban hangsúlyozta, jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) bővüléséhez az innováció 1,3 százalékkal járul hozzá, de hamarosan szeretnék elérni az 1,8 százalékos arányt..."

Délmagyarország, 2014. október 4., szombat, 3. oldal
Kisvállalkozások és kutatók

Vg.hu, 2014. október 4., szombat
Orbán szerint 10 ezer fölé kellene növelni az exportképes kkv-k számát

Tozsdeforum.hu, 2014. október 4., szombat
Beindul a gazdaságfejlesztés januárban

Napigazdasag.hu, 2014. október 4., szombat
Magyarország történetének legnagyobb gazdaságfejlesztési programja indul

Metropol.hu, 2014. október 4., szombat
Gazdaságfejlesztési programot hirdetett Orbán

Mfor.hu, 2014. október 4., szombat
Orbán: Európa pincéjéből a földszintre jutottunk

Hirado.hu, 2014. október 4., szombat
NIH-elnök: érdemes beruházni az innovációba

Profitline.hu, 2014. október 4., szombat
Varga Mihály: öt pályázat 58 milliárd forint értékben

Mno.hu, 2014. október 4., szombat
Trükköztek az uniós pályázatokkal

Insiderblog.hu, 2014. október 4., szombat
Start-up fejlesztés az EU-ban - 1. rész

Figyelo.hu, 2014. október 4., szombat
Kedvező feltételek jönnek az innovációs beruházások számára

Lánchíd Rádió, Reggeli Híradó, 2014. október 4., szombat
Jövő héten kiírják az első uniós pályázatokat a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusra

Lánchíd Rádió, Reggeli Híradó, 2014. október 4., szombat
Felsőoktatási ipari együttműködési központot hoznak létre Szegeden

Piacesprofit.hu, 2014. október 5., vasárnap
Google méretűvé nőhet a magyar cég

Infodebrecen.hu, 2014. október 5., vasárnap
Az eddigi legnagyobb gazdaságfejlesztés jön jövőre

HírTV, Híradó, 2014. október 5., vasárnap
A magyar kis- és közepes vállalkozások lesznek a nyertesei a következő uniós ciklusnak Lázár János szerint

Magyar Hírlap, 2014. október 6., hétfő, 9. oldal
Befejezett kutatás

Euroastra.hu, 2014. október 6., hétfő
Svájci-magyar együttműködés a labortechnológia területén

Lánchíd Rádió, Reggeli Híradó, 2014. október 6., hétfő
A következő uniós ciklus nyertesei a magyar kis- és középvállalkozások lesznek, mondta Lázár János

Várható események

Az innováció emberi erőforrása - Innotrends Hungary 2014

A Nemzeti Innovációs Hivatal második alkalommal szervezi meg 2014. október 16-17. között az "Innotrends Hungary 2014" elnevezésű konferenciát és szakkiállítást, melynek szakmai partnere a Magyar Innovációs Szövetség. A rendezvény helyszíne az Akvárium Klub (1051 Budapest, Erzsébet tér 14.), ahol szekcióbeszélgetéseken és szakmai előadásokon lehet majd részt venni.

"Az innováció emberi erőforrása" c. szekció szervezője a Magyar Innovációs Szövetség, mely 2014. október 17-én, 13:15 és 14:45 között kerül megrendezésre.
A szekción a magyarországi innovációs folyamatok legnagyobb gátjáról, a megfelelően képzett, minőségi, kreatív szakemberek hiányáról lesz szó. A szekció előadások, az általános áttekintésen kívül, felsőoktatási, ill. ipari szemszögből tekintik át a magyarországi helyzetet az emberi erőforrást illetően. A panelbeszélgetésen az előadókhoz csatlakozik az állami, a kis- és közép-vállakozási szféra, valamint a kutatási szféra egy-egy jeles képviselője is.

Program
Levezető elnök: dr. Pakucs János
- Dr. Greiner István - általános elnökhelyettes, Magyar Innovációs Szövetség: "S ki viszi át fogában tartva a megoldást a túlsó partra" (Nagy László)
- Dr. Friedler Ferenc - rektor, Pannon Egyetem: Felsőoktatás az innovációért: hagyományok vagy új struktúrák
- Mészáros Csaba- elnök, MKIK K+F és Innovációs Kollégium: Különbségek a magyar és vezető nyugati országok innovációs piacán. A piaci hátrány jó csapattal ledolgozható?

A szekciót követő panelbeszélgetés résztvevői:
- Dr. Greiner István - általános elnökhelyettes, Magyar Innovációs Szövetség
- Dr. Friedler Ferenc - rektor, Pannon Egyetem
- Mészáros Csaba - elnök, MKIK K+F és Innovációs Kollégium
- Dr. Palkovics László- felsőoktatásért felelős államtitkár, EMMI
- Farkas József- ügyvezető igazgató, SanatMetal Ortopédiai és Traumatológiai Eszközöket Gyártó Kft.
- Skultéty Tamás- ügyvezető igazgató, Bay Zoltán AKKN Kft.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

További információk: dr. Antos László, Magyar Innovációs Szövetség, (innovacio@innovacio.hu, telefon: 061/430-3330)

A Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj pályázatok eredményeit bemutató kiállítás az Iparművészeti Múzeumban

Október 7-től látogatható az Iparművészeti Múzeumban a design szakma legrangosabb hazai elismeréseit, a 2014-es Design Management Díj és az idén alapításának 35 éves jubileumát ünneplő Magyar Formatervezési Díj pályázatainak eredményeit bemutató kiállítás.

A Magyar Formatervezési Tanács kezelésében, a nemzetgazdasági miniszter által immár 35. alkalommal meghirdetett díjat négy kategóriában - termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka - ítéli oda a hazai design legkiemelkedőbb teljesítményeiért a neves tervezőkből, szakemberekből álló bírálóbizottság.

Sporteszközökkel, a hazai gasztro-design remekeivel, "smart" megoldásokkal és a fenntartható életmódot támogató ötletekkel is találkozhatnak azok, akik idén ősszel ellátogatnak a Magyar Formatervezési Díjhoz kapcsolódó kiállításra. Magyar Formatervezési Díj, amellett hogy a hazai design szakma legrangosabb elismerése, arra is ráirányítja a figyelmet, hogy a kreativitásra építkezve jelentős távlatok nyílhatnak hazánk kreatív ipara, de a gazdaság egésze számára is. A díjat idén 35. alkalommal adják át, ebből az apropóból pedig nyílik egy különleges kísérő-kiállítás, amely az elmúlt 35 év formatervezett tárgyaira reflektál. Ki ne emlékezne például a 80-as évek ikonikus retró-televízióira, a Fabulon és HELIA-D kozmetikumok csomagolására, vagy a MARGARÉTA ventilátorokra.

A Magyar Formatervezési Díj mellett a Magyar Formatervezési Tanács által alapított Design Management Díj idei díjazottja és további hat sikeres szervezet kerül reflektorfénybe a kiállításon. A hatodik alkalommal átadott Design Management Díjjal olyan vállalatok, szervezetek, intézmények munkáját ismerik el, amelyek a design-t stratégiailag alkalmazzák, és példaértékűen a versenyképességük növelésére tudják fordítani. A díj legfőbb célja, hogy a hazai környezetben is bemutassa, hogyan lehet gazdasági előnyt szerezni a kreativitásból, az innovációból és a design-gondolkodásból.

Az elismert pályamunkáknak az Iparművészeti Múzeum ad otthont. A kiállítás október 7. és november 2. között tekinthető meg (1091 Budapest, Üllői út 33-37. K-V: 10:00 - 18:00).

Alapfokú iparjogvédelmi tanfolyam

Alapfokú iparjogvédelmi tanfolyam indul november 3-án a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában, melynek helyszíne az SZTNH (1054 Budapest, Garibaldi u. 2.).
A képzésen való részvétel díja 30000 Ft.

Jelentkezési legkésőbb 2014. október 22-ig, az anna.szenczi@hipavilon.hu email címen.
További információk: www.sztnh.gov.hu

Pályázati felhívás

24. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2014/2015-ös tanév)

Találd fel magad!

Kik indulhatnak? - Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1994. október 1. és 2001. augusztus 31. között született fiatal, aki még nem kezdte meg  felsőoktatási tanulmányait.  Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is.

Mit lehet nyerni?
I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
II. díj: (max. három) havi 20 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
III. díj: (max. négy) havi 10 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját is. A legjobb pályamunkát beadott határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-os ösztöndíját kapja meg.
Az első és második helyezett fiatalokat segítő egy-egy tanár egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül.
Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézmények döntése alapján 30 többletpontot kaphatnak a felvételi eljárás folyamán.
A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2015. szeptemberében Milánóban, az EU "Fiatal Tudósok Versenyén" való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni (3500-7000 euró).
A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok további nemzetközi versenyen, utazásokon vehetnek részt.

Mivel lehet nevezni? - Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével.
Továbbá lehet pályázni a National Instruments myDAQ nevű termékének újszerű, máshol nem használt vagy publikált mérési vagy adatgyűjtési eljárásának kidolgozásával, ill. konkrét gyakorlati feladatok megoldására irányuló alkalmazással is. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni.

Hogyan kell jelentkezni? - A kidolgozandó vagy megoldandó feladat max. 2 oldalas vázlatát doc formátumban kell eljuttatni e-mailben 2014. november 26-án, 14 óráig beérkezően.

A nevezésnek tartalmaznia kell: a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a megoldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt, a konkrét megvalósítás módját,
továbbá: a résztvevő(k) nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, nyelvtudását; iskolájának (munkahelyének) nevét és címét; a konzulens, vagy felkészítő tanár nevét, lakcímét, e-mail címét és telefonszámát.

Kik döntenek? - A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázó értesítést kap 2014. december 15-ig. (A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.)

Hogyan tovább? - Az I. fordulóban elfogadott pályázatok tudományosan megalapozott, részletes kidolgozását, ill. a fejlesztés eredményét 2015. március 31-én, 14 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára. Csatolni kell a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket.

Mit értékelnek? - A pályázóknak 2015. április 13-18. között, kötelező jelleggel, max. 10 perces prezentációt kell tartaniuk. A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, ill. az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió) és hasznosíthatósága; az eredmények világos értelmezése.

Egyéb tudnivaló? - Az ünnepélyes díjátadásra 2015 májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaművek 2015 szeptemberében is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján.
A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag támogathatják. A verseny szervezői közreműködnek az indo­kolt költségek megtérítésében, max. bruttó 50 E Ft értékben.

A verseny fővédnöke:
Czunyiné dr. Bertalan Judit, államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A verseny Társ-fővédnöke:
Dr. Pálinkás József, kormánybiztos, Miniszterelnökség

A projekt a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósul meg.

A Verseny támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft., Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Magyar Telekom Nyrt., B. Braun Medical Kft., GE Hungary, Intel, Paksi Atomerőmű Zrt.,
Siemens Zrt., Ericsson Magyarország Kft., EGIS Gyógyszergyár Nyrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., 77 Elektronika Kft., Innomed Medical Zrt., Sanatmetal Kft., Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft., NI Hungary Kft., DBH Investment Zrt., Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Médiatámogatók:
Főtámogató: MTVA
Támogató: Világgazdaság, Technika Műszaki Szemle, Zsiráf Diákmagazin, Innotéka magazin

A pályázatok beküldése, ill. a pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet:
Magyar Innovációs Szövetség, e-posta: innovacio@innovacio.hu
tel.: 430-3330, portál: www.innovacio.hu, (cím: 1036 Budapest, Lajos u. 103.)
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, eposta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.