XXIV. évf. | 2014. JÚNIUS 17. | 12. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szakirodalomfigyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásHírek | Magyar Innovációs Szövetség

23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepsége

Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, ill. a verseny társszervezője, az EMMI nevében Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár, számos protokoll vendég, érdeklődő, valamint a sajtó képviselőinek jelenlétében került sor a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségére 2014. június 10-én, a Design Terminálban, Budapesten.

A rendezvényt Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke, a szervezőbizottság elnöke nyitotta meg, aki többek között beszámolt az egyik tavalyi versenyzőnek a tudományos versenyek olimpiáján, májusban, Los Angeles-ben elért II. helyezéséről.
Ezt követően Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke hívta fel a tehetséges fiatalok figyelmét két fontos dologra:
- sikeres kutató abból a személyből válik, aki jól tűri a kudarcokat, másrészt
- a mostani versenyen elért elismerések, helyezések jelzésértékűek, a megalkotott pályaművek (és nem az alkotók) pillanatnyi állapotát rangsorolják.
Az ünnepségen Dr. Pálinkás József mondott köszöntőt. Bolyai Jánosra utalva kiemelte, hogy a kiállító tizenévesek újat teremtettek, a megismerés vágyától hajtva.

Ezt követően Dr. Bendzsel Miklós, zsűrielnök-helyettes, az SZTNH elnöke, értékelte az idei versenyt és a bírálóbizottság munkáját.

A kiemelt dicséretben, valamint a díjakban részesült fiatalok neveit, iskoláit és tanárait Pomezanski György, a Felkínálom Alapítvány elnöke, a zsűri tagja ismertette. A fiatalok pedig pályamunkájukat ismertették 1-2 mondatban, az oklevél átvétele után.

A kiemelt dicséretben részesült pályázók okleveleit Dr. Pakucs János és Dr. Bendzsel Miklós adták át.

A díjazott fiatalok közül a legfiatalabb pályázónak járó Siemens Junior Díjban B. Kiss Bálint részesült. A 17 éves fiatalnak Zeitler Balázs, a Siemens K+F vezetője adta át a díjat.

A MISZ legeredményesebb határon túli pályázójának járó különdíjában Rozsnyik Szabolcs, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákja részesült. A díjat Dr. Szabó Gábor adta át.

A III. és II. díjakat Dr. Bendzsel Miklós és Dr. Szabó Gábor, illetve Sipos Imre nyújtották át:

III. díjban részesült:
- Mágnesek dinamikus mozgásának és mágneses mezejük erősségének és szerkezetének biológiai hatásai a növényekre (pályázó: Rozgonyi Áron), a díjhoz gratulált Dr. Kuti László, a díjat felajánló Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke is.
- Mikrokontrolleres fűtésvezérlés (pályázó: Wesely Norbert).
- Konzervált, nem-kódoló DNS szakaszok evolúciójának vizsgálata új funkciók felderítése érdekében (pályázó: Tóth Réka).
A Mandelbrot-halmaz tanulmányozása (pályázó: Genda Attila), a díjhoz gratulált Jakab Roland, a díjat felajánló Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgató-helyettese is.

II. díjban részesült:
- Diabetes System - a cukorbetegek segítsége (pályázók: Csipor János és Illés Apród ). A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.
- Ökológiailag stabil tó, az algásodás természetes megakadályozása (pályázó: Tamás Bence).
- Photorhabdus molekuláris biokontroll (pályázó: Kormányos Gergő).

Az I. díjakat Dr. Pálinkás József és Dr. Bendzsel Miklós adta át:

I. díjban részesült:
- Németh Péter: Elektromágneses vezérlésű, lebegő kisautó
A pályázó egy elektromágneses vezérlésű, lebegő kisautót mutatott be. A makett alapja a szupravezetés és a hozzá kapcsolódó jelenségek. A pálya két oldalán infra érzékelők és infra LEDek találhatóak. A mágnes pálya egy téglatest alakú átlátszó plexi dobozon helyezkedik el, amiben a vezérlő elektronika található. A makett össze van kötve egy számítógéppel egy soros kábelen keresztül, amin egy vezérlőprogram fut. Működés közben a cseppfolyós nitrogénnel lehűtött autó lebeg a mágnes pálya felett 5-12 mm-es magasságban (meg van töltve folyékony nitrogénnel), és a folytonos működés érdekében a lineáris pálya két végén elhelyezett elektromágnesek fordítják vissza a kisautót és a pálya közepén gyorsító mágnesek biztosítják a folyamatos működést.
A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

- B. Kiss Bálint: Apa Board ARM mikroprocesszor kísérletező és tanulási eszköz
A pályázó célkitűzése egy olyan általánosan használható eszköz készítése volt, amely lehetővé teszi a tudás szinte észrevétlen megszerzését, majd a tudással újabb eszközök létrehozásának élményét, az apaBoard nevű 0.5-ös verziószámú tanuló, oktató és kísérletezési eszköz által. Az apaBoard moduláris szerkezetű, sorozatgyártásra alkalmas, egyedileg vagy gyárilag is készíthető és továbbfejleszthető, korlátozás nélkül nyilvánosságra hozott, szabadon fel-használható eszköz. Egy 10x10 cm-es nyomtatott áramkörre épül, amely a 40 érintkezős TI szabvány BoosterPack tüskesorral csatlakoztatható a TivaC123 ARM Launchpadekhez.
A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ajánlotta fel.

- Rozsnyik Szabolcs: Többfalú szénnanocső kompozitok fotokémiai tulajdonságainak vizsgálata
A fiatal munkája során azt vizsgálta, hogy lehetséges-e egy szén nanocsövet úgy impregnálni különböző fém-oxidokkal, hogy a fémoxidok egyidejűleg fejtsék ki pozitív hatásukat a szén nanocső alapú kompozitra. A mért eredmények bebizonyították, hogy lehetséges. A szénnanocső szinte az összes mechanikai és fizikai tulajdonságában, mint például súly, szakítószilárdság, szívósság, vezetőképesség stb., felülmúlja a ma használt anyagok többségét. Példa: a szénnanocsövet impregnálják valamilyen fotokémiai szempontból aktív anyaggal, például TiO2-vel, és az így kapott kompozitot használják fel egy újabb kompozit gyártásában. Ezzel a módszerrel a kapott termék mechanikai tulajdonságai javulnak, valamint a szénnanocsőre felvitt fotokémiailag aktív anyag kihasználja a ráeső fény energiáját, így tisztítja valamilyen mértékben a felületét a baktériumoktól és egyéb szennyeződésektől.
A díjhoz gratulált Dr. Volk Balázs, a díjat felajánló EGIS Nyrt. igazgatóhelyettes is.

Az első díjasok részt vesznek a 26. EU Contest for Young Scientists európai döntőjén 2014. szeptember 19-24. között Varsóban. A bírálóbizottság döntése értelmében, az I. és II. díjban részesült pályázók által megjelölt egy-egy tanár (Horváth Norbert, Gálné Harangozó Mária, Kormányos Róbert, Szutyányi Márk, Kertész Krisztián, Molnárné Dr. László Andrea, Szórád Endre és Hernádi Klára) egyszeri, 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesült.
A Stockholm International Youth Science Seminarra történő utazást tanúsító oklevelet Szabó Gábor, a MISZ elnöke adta át Tóth Rékának.

A díjátadást Sipos Imre, helyettes államtitkár beszéde zárta, aki nem csak a tehetséges fiatalokat méltatta, hanem a tehetséges tanárokat is, pontos leírást, meghatározást is adva róluk. Ezt követően nyitotta meg azt a kétnapos kiállítást, amelyen a díjazott és leglátványosabb pályamunkákat lehet megtekinteni 10-11-én, a Design Terminálban.
A 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny végeredményét ismertető kiadvány letölthető innovációs portálunkról (www.innovacio.hu).

S3 Irányító Testület alakuló ülése

2014. június 11-én, a Nemzetgazdasági Minisztériumban tartották az S3 Irányító Testület alakuló ülését, melyen Turóczy László helyettes államtitkár és Borsi Balázs programvezető adott tájékoztatást arról, hogy a korábbi S3 stratégiát az EU nem tartotta kellően kidolgozottnak, ezért alulról építkezve újra kell készíteni. Regionális tanácskozásokon, az S3 Irányító Testület koordinációja és irányítása mellett, kezdődik a stratégia-alkotás.
Pakucs János, a Testület tagjaként, elmondta, hogy a MISZ regionális szervezetei egy évvel ezelőtt már részletesen kidolgozták - vélemény formájában - álláspontjukat, és a mostani munkát erre kellene alapozni. A Testület munkájában Farkas József elnökségi tagunk is részt vesz.

Felsőoktatási Tanácsadó Bizottság

A Tempus Közalapítvány (TKA) kuratóriuma egyhangú döntéssel, 2017. december 31-ig megválasztotta a Felsőoktatási Tanácsadó Bizottság tagjait. Többek között dr. Antos László a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója is a bizottság tagja.

A bizottság főbb feladatai többek között:
- részvétel a TKA által kezelt programokra vonatkozó nemzeti stratégia kialakításában;
- az éves munkatervek elkészítésének támogatása;
- az éves szakmai beszámolók véleményezése;
- részvétel a monitoring és programértékelési tevékenységekben;
- kutatási témák azonosítása és szakmai támogatása stb.

Magyar Tudományos- Technológiai és Ipari Parkok Szövetségének közgyűlése

Tagszervezetünk, a Magyar Tudományos- Technológiai és Ipari Parkok Szövetsége (MATTIP) május 30-án, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Innovációs Központjában (Bay-INNO) tartotta éves rendes közgyűlését. A közgyűlés napirendje a 2013. évi beszámolón és a szövetség 2014. évi tervein túl szakmai programmal is bővült.
A jelenlévők az ipari parkok helyzetéről, az Ipari Park Tanács működéséről és aktuális szakmapolitikai kérdésekről hallgathattak meg előadást dr. Nagy Ádám főosztályvezető-helyettes (NGM) előadásában. Az előadást követő szakmai beszélgetés során több olyan aktuális probléma merült fel, melyek megoldásában az előadó, illetve az IPT segítségét kérték. A közgyűlés az egyebek napirendben többek között tagfelvételről és az elnökség bővítéséről is döntött.

A thaiföldi nagykövet látogatása a MISZ-ben

2014. június 2-án a Magyar Innovációs Szövetség székhelyén Mr. Sompong Sanguanbun, a Thaiföldi Királyság Budapestre akkreditált nagykövete és Ms. Nawinee Plynoi, első titkár asszony ismerkedő megbeszélést folytatott Dr. Szabó Gáborral, a MISZ elnökével és dr. Antos László ügyvezető igazgatóval.

5. Nagy Kanadai BBQ Steak és Wings Night

2014. június 5-én, Budapesten, az Eiffel Téren a Kanadai Nagykövetség a Kanadai Kereskedelmi Kamarával közösen megrendezte az "5. Nagy Kanadai BBQ Steak és Wings Night" c. eseményt. A Kanadai Nagykövetség meghívására a MISZ ügyvezető igazgatója, dr. Antos László, is részt vett az estén.

RECCS 2014 tésztahíd építő világbajnokság

Tagszervezetünk, az Óbudai Egyetem 2014. május 30-án negyedszer rendezte meg a RECCS tésztahíd építő világbajnokságot, ahol 8 ország 12 egyetemének/főiskolájának 30 mérnökhallgató csapata híd és tartó kategóriában  mérte össze tudását. A verseny fővédnökségét Tarlós István Budapest főpolgármestere és Barsiné Pataki Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke vállalták. A verseny elnöke Horváth Sándor dékán, a verseny tiszteletbeli elnöke Fodor János rektor volt.

Az előírások szerint a szerkezeteket kereskedelmi forgalomban kapható száraztésztából, vagy kizárólag lisztből és tojásból házilag előállított száraztésztából kell készíteni. A felhasznált ragasztó tetszőleges ragasztó lehet, de csak kötőelemként használható, tehát a párhuzamos tésztaszálak összeragasztásával tilos ún. kompozit anyagot létrehozni. A HÍD annyiban különbözik a TARTÓtól, hogy a híd teljes hosszában lennie kell egy folytonos, 50 mm széles tésztából készült útfelületnek.

A HÍD kategóriában az első helyet Tiganescu Alexandru, Carpea Ana Maria, Chetan Dana Maria és Musta Paul a Kolozsvári Egyetem hallgatói szerezték meg. A második és harmadik díjat az Óbudai Egyetem két csapata nyerte.
TARTÓ kategóriában az első két helyezett az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar csapata lett.

Tovább számos különdíj is kiosztásra került a csapatok között.

Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola - díjátadó ünnepség

Tagszervezetünk, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara által működtetett Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola országos versenyein kiemelkedő eredményt elért diákok és felkészítő tanárok munkájának elismerésére ünnepséget rendeztek 2014. június 14-én, Veszprémben.

A rendezvényt Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora nyitotta meg. Ezután a diákokat és tanáraikat Dr. Szarka László, a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeti főosztályvezetője köszöntötte, aki hangsúlyozta a tehetséggondozás fontosságát. Piglerné dr. Lakner Rozália, a Műszaki Informatikai Kar dékánja kiemelte, hogy a tehetséggondozó iskola és tanári kara számos elismerést kapott az elmúlt évben, köztük a Tehetségek Szolgálatáért Közösségi Díjat. Dr. Pintér Ferenc, az iskola igazgatója a diákok eredményességét ismertette. Az idei tanévben 57 középiskolából 267 diák vett részt a programban.

Az Erdős Iskola diákjai hagyományosan jól szerepelnek a különböző nívós tanulmányi versenyeken. Az elért kiváló eredményük elismerésként oklevelet és könyvjutalmat vehettek át a tanévzáró ünnepségen. A diákok mellett a felkészítő tanárok áldozatos munkáját is jutalmazták, valamint megköszönték az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola oktatóinak részvételét a tehetséggondozásban. A rendezvény kísérő programjaként a diákok betekintést nyerhettek a Műszaki Informatikai Kar szakmai műhelyeibe, ahol a gépi látással, informatikai biztonsággal, robotikával és logisztikai rendszerekkel ismerkedhettek meg. Emellett a középiskolások kötetlen beszélgetés formájában személyes elképzeléseikhez tanácsokat kaphattak a továbbtanulással és jövőbeli szakmai elképzeléseikkel kapcsolatban.

Nemzeti Kiválóság Program

A "Hazai hallgatói, illetve kutatói személyes támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése" című projektnek köszönhetően hiánypótló ösztöndíjrendszer épülhetett ki hazánkban 2012-2014 között. A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) által támogatott Nemzeti Kiválóság Program keretében a nyertes pályázók - kimagasló tehetségű hallgatók és kiváló oktató-kutatók - nemzetközi színvonalú támogatásban részesülhettek. 2014. május 10-én lezárult a program utolsó, egyben 60. kiírása, így értékelhetővé váltak az elért eredmények.

5400 pályázat érkezett be a Programhoz, melyből több mint 4800 volt az érvényes jelentkezés. Közel 1900 érintett (mesterszakos hallgató, doktorandusz, doktorjelölt, oktató-kutató) részesült támogatásban. A támogatások havi összege 100 000 és 1 000 000 forint között, időtartama 2-24 hónap között változott attól függően, hogy diplomamunkához, doktori fokozat eléréséhez vagy egy tapasztalt kutató munkájához járult hozzá. Összességében több mint 5 milliárd forint került folyósításra.

Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség, mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségre és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

Az idei kiválasztásra 2014. június 4-én került sor, Szövetségünk székhelyén. Hat fiatal meghallgatása után a MISZ által felkért négyfős zsűri döntött a részvételről. A zsűri tagjai voltak:
- dr. Kroó Norbert, akadémikus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke;
- dr. Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatócsoport-vezetője;
- Biró Enikő, a SOTE hallgatója, a 2011. évi SIYSS magyar résztvevője;
- Zsombori Balázs, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola diákja, a 2013. évi SIYSS magyar résztvevője.

A döntés értelmében a 2014 decemberében megrendezésre kerülő 39. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Tóth Réka, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (Budapest) diákja, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny harmadik helyezettje.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szellemitulajdon-védelmi ankét

2014. május 21-én, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) gödöllői központjában rendeztek szellemitulajdon-védelmi ankétot, amelyen a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a központ munkatársainak bemutatta a szellemitulajdon-védelem rendszerét, az egyes oltalmi formákat, illetve a hazai oltalmazási trendeket és statisztikákat.

Köszöntőt mondott dr. Jenes Barnabás, a NAIK főigazgatója, elnöki bevezetőt mondott dr. Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke és előadást tartott többek között dr. Németh Gábor, az SZTNH igazgatója is.

Szakirodalomfigyelő

Papp-Váry Árpád: A márkanév ereje. Szempontok a sikeres brandépítéshez. Dialóg Campus Kiadó, 2013.
Dr. Osman Péter ismertetése.

Dr. Papp-Váry Árpád Marketing a gyakorlatban c. könyvéről a MISZ Hírlevél 2009/14. számában szóltunk. Arról itt csak annyit: évtizedek során nagyon sok könyvet olvastam a marketingről, beleértve a leghatásosabb és legelismertebb szószólója, Philip Kotler egymást követő műveit is. Így írom, hogy Papp-Várynak az a műve kitűnő szakkönyv a marketing gyakorlóinak, és kitűnő ismeretterjesztő mű szegény nekünk, akiket a marketingesek minduntalan meg akarnak fogni. A legjobbak között van, amelyeket e műfajban olvastam. Olyan, mint az igazán jó marketing: emberközeli, világosan és könnyen érthetően szól, teljesen mentes minden mesterkéltségtől, elbonyolított fogalmazástól, amit sok szerző tudományos benyomást keltőnek remél.

Ilyen a legújabb műve is. Igen jól megalapozott és kidolgozott tudással szolgál. Akárcsak a korábbi, a témához értőnek azzal is izgalmas, hogy hibát, tévedést aligha talál benne, olyan kijelentést, megközelítést viszont igen, amelyet többé-kevésbé másként mondana - az ilyenen pedig mindig gyümölcsöző elgondolkodni.

"A márkák a pénzről szólnak - és mindig is arról szóltak. (...) Hogyan lehet a legtöbb pénzt keresni? Úgy, hogy a hűséges fogyasztók, a nagy fogyasztók, mindig a te termékedet használják." - írja Papp-Váry, s tökéletesen igaza van. Ámde: kevés törékenyebb dolog van a világon, mint a fogyasztó hűsége, s vele a márka vonzereje. Ha a fogyasztó úgy érzi, hogy nem kapta meg maradéktalanul azt, amit neki a márka ígért, vagy amilyen vonzó képzeteket azzal összefüggésben elültettek benne, elfordul tőle. Ez azzal is járhat, hogy ha a márka árucikkek csoportjához kötődik - egy teljes fejezet szól a márkabővítésről, márkakiterjesztésről -, a valamelyikükkel, vagy épp a márka mögött álló céggel szerzett csalódás nyomán valamennyit elutasítja. Ahogy a márka a pozitív képzeteket, a vonzó vonásokat képes ráragasztani az árucikkekre, ugyanúgy, közös nevezőként átviheti a negatív tapasztalatokat is mindenre, aminek a piaci megítélésében szerepet játszik. Lankadatlanul kell tehát dolgozni a minőségbiztosításon, különben oda mindaz, amit a név felidézhet, s így oda maga a név is. Papp-Váry könyve ebben mesterkurzusul szolgál. Ő kétségtelenül a való világ varázsainak mérnöke és kitűnő teoretikusa a piaci munka e mágikus szegmensében.

Könyve sokatmondó fejezetcímeiből:
• Márkák mindenütt - Bevezetés a brandek világába (akárcsak a szakirodalom, szinonimaként használja a brand és a márka kifejezést. - OP) • Márka és márkázás - benne, egyebek közt: A márka előnye a fogyasztónak; A márka előnye a cégnek; A márkázás kulcsgondolatai; Mi minden lehet márka? • Márkatörténelem - benne: Az első igazi márkák; Ipari forradalom, márkaforradalom • Márkaimádók és márkautálók • A márkák értéke - benne: Oké, Coca-Cola; Márkaérték modell (ez az egész témakör legingatagabb, matematikai pontossággal nem igazán megragadható része - OP); A márkaérték mérése (példák a megközelítésre - OP) • A márkaérték hozzájárulása a nemzetgazdaság teljesítményéhez • A név ereje - benne: Vonzás és taszítás; A rossz márkanév halálos • A márkanevek típusai • A márkanevek születése • Jól cseng? A márkanév hangzása • Nevek a neten • Nemzetközi márkanévadás • Nevetséges nevek • Akkor hát milyen a jó márkanév? • A márkák jövője, a márkanevek jövője

A marketing mindinkább igyekszik nemcsak követni a világot, hanem egyre több területen az élére állni a változásoknak, a fejlődésének, s ehhez állandóan fejlődik, változik maga is. Márcsak ezért sem lehet kitanulni, csak igyekezni minél többet megtanulni a lényegéből. Ehhez igen jó márka a szakmai műhely, amelynek márkaneve Papp-Váry Árpád.

Dr. Seregi György: A Margit híd - 1871-2013 - ÉTK Kiadó, 2013, 2. bővített kiadás
Dr. Osman Péter ismertetése

"A Margit híd viszontagságos XX. századi története nem más, mint hazánk története hídtörténetben elmesélve." - a könyvből.

A Széchenyi-díjas tervezőmérnök e híd történetéről, létrehozásáról, többszöri felújításairól és korszerűsítéseiről (bele értve a 2009-2012-es rekonstrukciós munkákat is), s a háborús felrobbantása utáni újjáépítéséről ad sokoldalú, műszaki-gazdasági elemzéseket is felsorakoztató krónikát a szakterületen járatos mérnök alaposságával. Elbeszélését várostörténeti részletekkel is színezi, olykor személyes felhangokkal.

Igen tanulságos, ahogyan előszavában kiemeli, mérnöki szemmel mi az egyedi és a szép ebben a hídban. Íme: az egyedi, a jellemző "elsősorban az, hogy hűen tükrözi az erőjátékot. Az íves szerkezetben a laikus szemlélő is érzi a terhelések által keletkezett feszültséget, ami fordítottan arányos azzal a feszültséggel, amely minden emberben felébred, ha rálép egy hatalmas folyó hídjára. Mert ez a híd biztonságot, sőt megbízhatóságot sugároz, ezért csökkenti az átkelőben ébredő feszültséget." És "A mai felfogás szerint az a szép híd, amelyiken nincs felesleges díszítőelem, amelyiknél a tiszta szerkezet adja a látványt." S ha ennek olvastán vitatkoznánk, gondolva szépen díszített klasszikus hidakra, már jön is a kissé meglepő folytatás: "Bár ez a modern felfogás a Margit híd építésénél még nem uralkodott, mégis azt kell mondanunk, hogy a szobrok, az építészeti elemek nem ráaggatott díszek, hanem szerves részei a hídegyüttesnek, az egész kompozíciónak, mely a mederhidakból, a hídfőkből a feljárókból és a parti mezők áthidalásából tevődik össze. A szobrok részei a pilléreknek, nem ülnek rajtuk, hanem hozzájuk nőnek. A korlátok, kandeláberek a parti mezőket, hídfőket teljes hosszukban összefogják a mederbeli szakaszokkal. A híd legfőbb elemét, az íves főtartót a kiegészítő elemek nem nyomják el, hanem kiemelik." Laikusként mindebből azt is megtudtuk, hogyan áll össze egy hídegyüttes.

Seregi igen élvezetesen ötvözi a híd létrehozását övező kortörténeti leírást a tervezésének, az azt előkészítő tervpályázatnak és megépítésének történetével. A tervpályázatnál elmondja, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa kezdeményezte a törvényt, amely egy új közúti Duna-híd megépítéséről rendelkezett, az ÉTK Kiadó pedig 2005-ben hasonmás kiadásban közreadta Siklóssy László A Fővárosi Közmunkák Tanácsának története - Hogyan épült Budapest, 1870-1930 c. kitűnő könyvét, továbbá Harrer Ferenc: A Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1930-1940 c. hasonlóan értékes kötetét.

A híd krónikája sokat ad a műszaki érdeklődésű olvasónak: gerincét a tervezés, az építés, a terheléses bevizsgálás, a fejlesztések és felújítások igen alapos műszaki ismertetései alkotják - még a II. világháborúban történt felrobbantását is így elemzi. Tapasztalataink mellett különösen megragadó, amit a híd építésének pénzügyi rendjéről és fegyelméről elmond. Ami pedig már a mához tartozik: a könyv második fele a 2009-2010. évi rekonstrukciós munkák részletes leírása, rövid összegzéssel az azt követő munkálatokról.

Ízelítőül pár karakteres részlet:
A nemzetközi tervpályázatot olyan műszaki részletességgel írták ki, amely jelentősen meghatározta a lehetséges konstrukciók, műszaki megoldások körét. Előírták a kövek származási helyét és a vasfajták minőségét is. • A magyar szakemberek az itt tanultakból gyorsan felzárkóztak: az 1984-es nemzetközi pályázat nyomán megépített Fővám téri híd már a magyar hídmérnökök első világsikere lett. • A tömör gerincű ívhíd a szépségét a ritmikus elrendezés adja: az emelkedő pálya alatti egymás utáni áthidalásoknál a nagyobb mélységek felett nagyobb nyílások vannak.

Frederick Forsyth: Halállista - Hajsza egy fantom után - Alexandra Kiadó 2014.
Dr. Osman Péter ismertetése

Forsyth évtizedek óta a magas intellektuális igényű politikai bestseller irodalom egyik legfényesebb csillaga. Honlapjáról idézve: Az 1938-ban született angol szerző 19 évesen a Brit Légierő legfiatalabb pilótája lett, majd az újságíró karrier mellett döntött, mert "ez volt az egyetlen foglalkozás, amely lehetővé tette, hogy utazzék, s többé-kevésbé a maga időbeosztását kövesse". 3 év vidéki riporterkedés után belépett a Reutershez, s négy évet töltött Európában. ’65-ben a BBC-hez csatlakozott, Biafrába küldték tudósítani a nigériai háborúról. Annak brutalitása és cinizmusa túl sok volt neki, hogy BBC szabályai szerint tudósítson róla, így szabadúszóvá lett, s megírta első, a Nyugat abban játszott szerepét is erőteljesen kritizáló könyvét: The Biafra Story. 1969-ben, a Reuters riportereként Franciaországban szerzett tapasztalatai felhasználásával 35 nap alatt megírta A Sakál napja c. művét, amely a világ egyik vezető thriller írójává tette, s eddig 10 millió példányban kelt el. A Wikipedia 20 könyvét sorolja fel, közülük az Alexandra kínálatában is szerepel a Halállista mellett: A Sakál napja, Ikon, A Kobra, Isten ökle. 1997-ben megkapta Brit Birodalom Rendje (The Most Excellent Order of the British Empire) parancsnoki rangját.

Korunk végtelen teret és rengeteg ihletést ad a politikai bestseller műfajnak. Forsyth a ragyogóan jó történetszövési tehetsége mellett műveinek egy, az olvasói számára különösen értékes, neki viszont igencsak strapás jellemzőjével emelkedik ki: mind a cselekményét, mind annak hátterét a valós világban ténylegesen létező technikai elemek, részletek felsorakoztatására alapozza. Könyveiből nagyon sokat megtudhatunk arról, ha olykor némileg álcázva is, hogy a politika, a konfliktusok, az azokhoz kötődő illegális tevékenységek forró terepein ténylegesen hogyan működnek a dolgok. Midőn "mesét" mond is, a köznapi ember számára sok valós, rejtett - s ezért izgalmas, gyakorta tanulságos - zugba ad betekintést.

Az Alexandra ajánlójából idézve: "A Sakál napja című regényével újraértelmezte a thriller műfaját. Művei azóta is villámgyors tempójukkal, a roppant könnyedén megteremtett valósághű környezetükkel és az elképesztően bennfentes információikkal nyűgözik le az olvasót." A villámgyors tempó itt semmiképp sem a felületes történetmondás szinonimája. Ellenkezőleg: akit érdekelnek a valós technikai részletek, annak komoly figyelmet érdemlő, alapos mondandóval szolgál olyan izgalmas és a legtöbbünknek titokzatos témákról, mint pl. az illegális fegyverkereskedelem, a vérprofi dokumentum-hamisítás, egy merénylet részletes technikai lebonyolítása, egy mesterlövész-puskává alakítható, s így azt rejtő mankó megkonstruálása, vagy épp - ebben a könyvében - a legmodernebb terrorista agitáció interneten történő terjesztése, a terjesztő rejtőzködő technikái, annak lenyomozása, a drónok segítségével történő felderítés, megfigyelés, levadászás.

A Halállista arról a témáról szól, amely garantáltan izgalmas és megunhatatlan, ha jól írják meg: HAJSZA - Forsyth pedig mesterien ír. Könyve vonzerejét növeli, hogy a hajszát egy különösen átláthatatlan, rejtett és rejtőzködő, rendkívül veszélyes világba helyezi: a mai iszlám terrorizmuséba. A történet valóságból vett, ill. azt másoló részletei gyakran ijesztően tanulságosak és meglepőek. Pl. egy merénylő kapcsán bemutatja, milyen könnyű volt az USA-ban hamis névre valódi jogosítványt szereznie, azzal pedig egy megyei vásártéren komoly fegyvert vásárolnia. Az iszlám terroristáké mellett, bepillantást ad a híres szomáliai kalózok világába, s szintúgy amerikai és brit különleges alakulatokéba.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft., segítségével készült.


Metropol, 2014. május 19., hétfő, 7. oldal
Tudományos magyar siker
"Hegyesi Donát debreceni végzős gimnazista pókerrobotja a kategóriájában második helyezést ért el az Intel ISEF-en..."

Vasárnapi Hírek, 2014. június 1., vasárnap, 3. oldal
Jöhetnek a kancellárok
"...Akár már idén szeptembertől felállhat a' kancellárrendszer az egyetemeken, ettől kezdve a pénzügyek, a gazdálkodás a kormány által kinevezett vezetők kezébe kerülne, így az oktatási, kutatási területek maradnának csak a rektoroknál..."

Észak-Magyarország, 2014. június 2., hétfő, 8. oldal
A döntő nyertese akár befektetőket is kaphat
A pálmát egy video- broadcasting app vitte el, de négy különdíjat is kiosztottak.

Hajdú-Bihari Napló, 2014. június 2., hétfő, 8. oldal
A döntő nyertese akár befektetőket is kaphat
A pálmát egy video- broadcasting app vitte el, de négy különdíjat is kiosztottak.

Kelet-Magyarország, 2014. június 2., hétfő, 8. oldal
A döntő nyertese akár befektetőket is kaphat
A pálmát egy video- broadcasting app vitte el, de négy különdíjat is kiosztottak.

Figyelo.hu, 2014. június 2., hétfő
Ígéretes kutatások a krónikus betegségek terápiájára

Mfor.hu, 2014. június 2., hétfő
Kitörés lehet a kreatívipar

Világgazdaság, 2014. június 3., kedd, 1-2. oldal
Figyelni kell
"...A startup fogalma máig tisztázatlan, érdemes a cégeknek ügyelni a részletekre, és figyelni, fennállnak-e még a feltételek..."

Világgazdaság, 2014. június 3., kedd, 2. oldal
Mire kell figyelmi a startupoknak Magyarországon?

Magyar Hírlap, 2014. június 3., kedd, 12. oldal
Világcég a tudomány szolgálatában
A fő cél a hazai matematika- és természettudományos oktatás fejlesztése
"...Nyolc általános iskolai és gimnáziumi matematika- és fizikatanár vehette át pénteken a Magyar Tudományos Akadémián az idei Ericsson-díjat a tantárgyak népszerűsítéséért és a tehetségek gondozásában való részvételért..."

Napi Gazdaság, 2014. június 3., kedd, 19. oldal
A startupindítás nem pénzkérdés
"...A Startup, felnőtteknek! azoknak a közepes és nagyvállalatoknak nyújt kapaszkodót, akik nem tudják, hogyan újuljanak meg. A szerzőt, Záboji B. Pétert kérdeztük új könyvéről..."

Napi Gazdaság, 2014. június 3., kedd, 19. oldal
Nyomtatás 3D-ben: csak a lehetőségek újak
"...Egy tárgy gyártása ugyanannyiba kerül mint százé - ez a 3D nyomtatás egyik legnagyobb előnye. Emiatt pedig tényleg határtalan lehetőségeket nyit a lassan az otthonokba költőző technológia..."

Népszabadság, 2014. június 3., kedd, 12. oldal
A kreativitás megölése

Nógrád Megyei Hírlap, 2014. június 3., kedd, 7. oldal
Újonc szerepben
"...A Nissan innováció és technológia iránti elkötelezettsége teljesen átalakította a márka családi autóinak kínálatát az elmúlt hét évben. A Qashqai, az X-Trail és a Note modelleknél megismert filozófia jegyében..."

IT- Business, 2014. június 3., kedd, 6-7. oldal
Kulcsfontosságú pozíciókban
Emberek
"...Májusban is összegyűjtöttük, melyek voltak az elmúlt egy hónap legfontosabb mozzanatai a hazai ikt-szektor vezetőinek életében. Nézzük tehát, kik azok, akik reflektorfénybe kerültek!..."

IT- Business, 2014. június 3., kedd, 10-11. oldal
Mit tanulhat a corporate világa a startupoktól?
Átjárható a két világ
"...Pistyur Veronikát, a Bridge Budapest ügyvezetőjét kérdeztük, hogy a corporate és a startup világ között milyen határok húzódnak és mit tanulhatnak egymástól?..."

IT- Business, 2014. június 3., kedd, 16-17. oldal
Nem fellegvár, inkább omladozó rom
Európa és az ikt-innováció
"...Lehet, hogy Európa a (nyugati) kultúra bölcsője, de a 21. század technológiai-gazdasági fejlődését nem az öreg kontinensen alakítják. Európa mindinkább lemarad a csúcstechnológia fejlesztésében, emiatt gazdasági versenyképessége is csökken..."

IT- Business, 2014. június 3., kedd, 40-43. oldal
Okos város = élhető város
Kulcsszó az élmény
"...Akkor tölti be igazán célját egy város "okossága", ha élhetőbbé teszi, megkönnyíti az ott lakók mindennapjait. A többi előny - a város hatékonyabb működése, az olcsóbb közszolgáltatások - már ebből következhet..."

Blikk, 2014. június 3., kedd, 14. oldal
Ömlik az EU-s pénz a kisvállalkozásoknak
4200 milliárd forintot kapnak a cégek a következő években
"...A kis- és középvállalkozások fejlődését, felpörgését segítené a következő években a kormány. Kimondani is nehéz azt a 4200 milliárd forintot, amit gazdaságfejlesztésre fordítanának, és amelynek legnagyobb részét a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítására szánnak..."

Hirado.hu, 2014. június 3., kedd
Alapítványi elnök: a Pro Progressio Alapítvány szempontjából fontos a díszdoktori cím
"...A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mellett működő Pro Progressio Alapítvány szempontjából is kiemelkedő jelentőségűnek tartja az intézmény díszpolgári címét Pakucs János, az alapítvány elnöke, aki a napokban részesült az elismerésben..."

Sikerado.hu, 2014. június 3., kedd
A Pro Progressio Alapítvány szempontjából fontos a díszdoktori cím

Erdon.ro, 2014. június 3., kedd
Alapítványi elnök: a Pro Progressio Alapítvány szempontjából fontos a díszdoktori cím

Innoteka.hu, 2014. június 3., kedd
Pályázati kiírás Harsányi István-díj elnyerésére

Figyelo.hu, 2014. június 3., kedd
Megújult a NIH ügykezelése
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) sikeres fejlesztést valósított meg Uniós támogatásból hatékony ügykezelésének megteremtése és szolgáltatásainak bővítése céljából..."

Vg.hu, 2014. június 3., kedd
Mire kell figyelmi a startupoknak Magyarországon?

Uzletresz.hu, 2014. június 3., kedd
Ezek 2014 legmenőbb induló vállalkozásai

Tozsdeforum.hu, 2014. június 3., kedd
Példátlan méretű európai kezdeményezés
"...A világ legnagyobb polgári célú kutatási és innovációs projektjét indította el kedden az Európai Bizottság 180 vállalattal és kutatóintézettel karöltve a robotika területén - közölte a brüsszeli testület..."

Stop.hu, 2014. június 3., kedd
A NIH lezárta a fejlesztést

Napigazdasag.hu, 2014. június 3., kedd
Teljesen megújult a NIH informatikai eszközparkja

Hirado.hu, 2014. június 3., kedd
Közel 240 millió forintos fejlesztést zárt le a NIH

Hirado.hu, 2014. június 3., kedd
Budapesten a Google Lunar XPrize résztvevői

News4business.hu, 2014. június 3., kedd
Itt a Startup Tavasz vége

Privatbankar.hu, 2014. június 3., kedd
Startup Tavasz: ezek 2014 legmenőbb induló vállalkozásai

Muszakiforum.hu, 2014. június 3., kedd
Díjeső az Arenim Technologiesnél
"...A VI. Magyar Innovációs Tech Show 2014 keretében május 30-án megrendezett nemzetközi régiós versenyeken a mobillehallgatás ellen védő megoldás, a CryptTalk és kifejlesztője, az Arenim Technologies újabb nemzetközi üzleti, technológiai, illetve fejlesztői elismerésekben részesült. A Fintech & Sales Demo Day rendezvényen a legjobb régiós pénzügyi-technológiai üzleti megoldás kifejlesztőjeként a cég az "Év Startupja" díjat nyerte el, így hamarosan Európa startup-fővárosában, Londonban is bemutatkozhat. Az Innovációs Tech Show "saját" nagydíjával, "A leginnovatívabb projekt" elismeréssel a Mobilitás és Multimédia Klaszter, valamint a Magyar Telekom jutalmazta az Arenim Technologies-t és a CryptTalkot, míg a Közép-Európai Startup Díj (CESA) régiós döntőjében a cég a legjobb fejlesztői csapatnak járó "Developer Heroes of the Year" díjat vihette haza..."

Minuszos.hu, 2014. június 3., kedd
Gyönyör, amikor a mentor és a mentorált egymásra talál
"...Coaching szolgáltatást vehetnek igénybe térítésmentesen az érdeklődő kis- és középvállalkozások vezetői a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) most indult személyes üzletfejlesztési tanácsadási programja keretében — jelentette be a hivatal. A kezdeményezés célja, hogy felgyorsítsák a néhány éve működő innovatív kkv cégek fejlődését..."

Magyarhirlap.hu, 2014. június 3., kedd
Világhírű űrkutató programok Budapesten!

Itextreme.hu, 2014. június 3., kedd
Kihirdették a TechShow, a CESA, a Hackathon és a Fintech&Sales Demo Day győzteseit

Erdon.ro, 2014. június 3., kedd
A világ egyik legjelentősebb technológiai versenyének résztvevői Budapesten

Orientpress.hu, 2014. június 3., kedd
Versenyképességünket veszélyezteti a szakemberhiány

Hvg.hu, 2014. június 3., kedd
Varga októberre megbékélne az Európai Bizottsággal

Pannonnovum.hu, 2014. június 3., kedd
INNONET Nonprofit Kft. tisztújító taggyűlése

Pannonnovum.hu, 2014. június 3., kedd
Hogyan teremtsünk innovatív ökoszisztémát?

Pannonnovum.hu, 2014. június 3., kedd
Döntős egy magyar cég a világ egyik legnagyobb startup versenyén

Pannonnovum.hu, 2014. június 3., kedd
Ígéretes ötletek a Telekom innovációs versenyén

Ujbuda.hu, 2014. június 3., kedd
Jótékonysági műsoron léptek fel a Pető intézetesek
"...Céljuk az volt, hogy megköszönjék a világhírű központ támogatóinak egész éves segítségét. A bevételt a beszédben korlátozottakat segítő PictoVerb program bevezetésére, valamint gépi írástanulást segítő laptopok vásárlására fordítanák..."

Népszava, 2014. június 4., szerda, 4. oldal
Húszmillió dolláros fődíj
"...Budapesten tartják éves találkozójukat a világ egyik legjelentősebb technológiai versenyének, a Google Lunar XPRIZE-nak a résztvevői. A szerdától szombatig tartó rendezvény nyilvános programjain holdjáró és planetáriumshow is várja az érdeklődőket a Design Terminálban és az Akvárium Klubban..."

Magyar Hírlap, 2014. június 4., szerda, 9. oldal
Támogatás a miniszterjelölteknek
Varga Mihály szerint az egykulcsos adórendszerben nem várható változás, Seszták Miklós pedig a vagyongazdálkodást emelte ki
"...A gazdasági növekedés erősítését, a munkahelyteremtést és a versenyképesség további fokozását nevezte meg tegnap legfontosabb programjának Varga Mihály gazdasági miniszter- jelölt bizottsági meghallgatásán. Seszták Miklós, a nemzeti fejlesztési tárca miniszteri várományosa az egységes vagyongazdálkodást és a közösségi közlekedés fejlesztését emelte ki..."

Haszon Magazin, 2014. június 4., szerda, 57. oldal
Speciális hírlevélküldő fejlesztés az InnoMax kisvállalati kategóriájának győztese
"...Reneszánszát éli hazánkban az email-marketing, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az Invitel innovációs seregszemléjén az 5-19 fő közötti vállalkozások kategória díját az E.N.S. Zrt. speciális hírlevélküldő fejlesztése nyerte el. A siker receptjéről a nyertes magyar startup vezérigazgatóját, dr. Nagy Balázst (képünkön) kérdeztük. Haszon magazin: Az InnoMax-díjra idén rekord mennyiségű pályázat érkezett. Önöket mi motiválta a pályázat benyújtására?..."

Profitline.hu, 2014. június 4., szerda
Itt a Startup Tavasz vége - Ezek 2014 legmenőbb induló vállalkozásai

Tozsdeforum.hu, 2014. június 4., szerda
Októberben hirdethetik meg az új GINOP-pályázatokat

Figyelo.hu, 2014. június 4., szerda
Várhatóan októberben hirdetik meg az új GINOP-pályázatokat

Tudositok.hu, 2014. június 4., szerda
Innováció napja az Óbudai Egyetemen

Mno.hu, 2014. június 4., szerda
Minden, amit a 3D nyomtatásról tudni szeretnél

Hirek.prim.hu, 2014. június 4., szerda
A világ egyik legjelentősebb technológiai versenyének résztvevői Budapesten

Computerworld.hu, 2014. június 4., szerda
Európa lesz a robotika kulcsszereplője

Pannonnovum.hu, 2014. június 4., szerda
500 millió forintból szilárdítaná meg a gyakorlati tudást a győri egyetem

Metropol, 2014. június 5., csütörtök, 24. oldal
Új labort adtak át Pécsett

Magyar Nemzet, 2014. június 5., csütörtök, 6. oldal
Négy éve dolgoznak a holdjáró pulin
"...Ezen a héten Budapesten tartják éves találkozójukat a világ egyik legjelentősebb technikai versenyének, a Google Lunar XPrizenak a résztvevői. A harmincmillió dollár összdíjazású versenyen szerte a világból 18 csapat vesz részt, és nem kisebb céljuk van, mint hogy 2015 végéig saját járművet juttassanak a Holdra. Az esemény házigazdája a verseny magyar résztvevője, a Puli Space Technologies, fő támogatója pedig a Design Terminál..."

Magyar Hírlap, 2014. június 5., csütörtök, 10. oldal
Pályázatok októberben
"...A kívánt mértékben halad előre a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) megvalósítása, az új Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében az új pályázatokat várhatóan októberben hirdetik meg..."

Világgazdaság, 2014. június 5., csütörtök, 3. oldal
Kreatív toborzás a GE Healthcare-nél
"...A világcég tavaly decemberben indította el "Minds and machines" projektjét, ami az utóbbi évek egyik legizgalmasabb K+F beruházása Magyarországon..."

Világgazdaság, 2014. június 5., csütörtök, 5. oldal
Októbertől jöhetnek a GINOP-pályázatok

Figyelő, 2014. június 5., csütörtök, 57. oldal
Magyar startup Közép-Európa legjobbja
"...A CryptTalk hazai kifejlesztője az év pénzügyi-technológiai startupja, a leginnovatívabb projekt és a legjobb fejlesztői csapat Közép-Európában. A CryptTalk mobillehallgatás ellen védő megoldás a VI. Magyar Innovációs Tech Show nemzetközi versenyen nyerte el a fődíjat. Kifejlesztője, az Arenim Technologies újabb nemzetközi üzleti, technológiai, illetve fejlesztői elismerésekben részesült..."

Figyelő, 2014. június 5., csütörtök, 67. oldal
Bemelegítés egy krakkói startupversenyre
"...Ígéretes magyar ötletek mutatkoztak be a Telekom innovációs versenyének hazai elődöntőjén. A pálmát egy video-broadcasting applikáció vitte el, de négy különdíjat is kiosztottak..."

24 óra, 2014. június 5., csütörtök, 5. oldal
Októbertől jöhetnek a GINOP-pályázatok

Innotéka, 2014. június 5., csütörtök, 2. oldal
Innovációs központ leszünk? Legyünk!
"...A magyar gazdaság életképességének legújabb bizonyítéka, hogy a bruttó hazai termék az idei év első negyedévében 3,5 százalékkal nőtt, amivel Magyarország Románia és Lengyelország után a harmadik legjobb eredményt érte el az uniós tagállamok között. Meg kell becsülni ezt a 3,5 százalékot, s ha a következő negyedévek is hasonlóan kedvező adatokat produkálnak, akkor azt mondhatjuk, hogy a vitalitás nem átmeneti, hanem hosszú távon is az ország gazdaságát jellemzi..."

Innotéka, 2014. június 5., csütörtök, 16-17. oldal
Innovációs központ legyen az ország!
"..."Magyarországnak nemcsak Kelet-Közép-Európa termelési, hanem innovációs központjává is kell válnia, ehhez a kormány minden támogatást megad" - hangoztatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Innovációs Szövetség májusi közgyűlésén. A szövetség jubileumi, huszonötödik összejövetelén felszólaló miniszter szerint az utóbbi években életbe léptetett vállalati adókedvezményeket megtartják, és "ha a költségvetési mozgástér erre lehetőséget ad", tovább mérséklik a terheket..."

Innotéka, 2014. június 5., csütörtök, 30. oldal
Forrás kockázatos innovatív ötletekre
"...A H2020 program kis- és középvállalkozásokat (kkv) támogató új eszköze, az SME Instrument a nagy kockázatú, de innovatív ötlettel és/vagy magas innovációs potenciállal bíró, nemzetközileg is érdekelt kkv-k pénzügyi szükségleteit célozza meg. Cél, hogy a vállalatokat új piacokhoz, erőteljesebb növekedéshez és magasabb megtérüléshez segítsék. Az SME Instrument egy teljesen új, előzmények nélküli kezdeményezés..."

Innotéka, 2014. június 5., csütörtök, 31. oldal
Véglegesített operatív programok
"...A kormány május 14-i ülésén áttekintette a Brüsszelnek benyújtandó, következő hétéves EU-s költségvetési időszak keretprogramjait, és véglegesített nyolc operatív programot - tudtuk meg a Miniszterelnökségtől..."

Innotéka, 2014. június 5., csütörtök, 34. oldal
Magyar diákok sikere Rotterdamban
"...Hónapokig tartó felkészülés után 27 ország 198 csapata mindent megtett azért, hogy nyerjen Rotterdamban az Eco-marathon Europe versenyen..."

Innotéka, 2014. június 5., csütörtök, 41-45. oldal
Rajos magyar siker
"...Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatócsoportjának kollektív robotikában elért sikeréről mindenki hallhatott, aki az elmúlt néhány hétben bármilyen hírfelületen tájékozódott. A fejlesztést nagy médiaérdeklődés övezte, mert amellett hogy szakmailag jelentős eredmény, a laikusok számára is rendkívül látványosan demonstrálható..."

Figyelő, 2014. június 5., 50-51. oldal
Vason innen, vason túl
Erősít az IBM Magyarországon
"...Ötszázzal növelték tavaly alkalmazottaik számát az informatikai multi itteni leányvállalatai. A szolgáltató központ növekszik a legdinamikusabban, de a kutatás-fejlesztés terén is egyre aktívabb az amerikai óriáscég..."

Metropol, 2014. június 5., csütörtök, 7. oldal
A főváros és a mérnöki kamara összefog a fejlesztésekért

Napi Gazdaság, 2014. június 5., csütörtök, 10. oldal
A kis cégek nagyobbak, mint gondolnánk
"...A kis cégek mind a foglalkoztatásban, mind az állásteremtésben jelentős szerepet játszanak, támogatásuknak azonban több buktatója is van..."

Innoportal.hu, 2014. június 5., csütörtök
A BME díszpolgára lett Pakucs János
"...Az ünnepi ülés első eseményeként Péceli Gábor rektor a Műegyetem által adományozható legmagasabb kitüntetést, a BME Díszpolgára címet Dr. Pakucs Jánosnak adta át, aki 1996 óta az egyetem mellett működő Pro Progressio alapítvány elnöke..."

Pannonnovum.hu, 2014. június 5., csütörtök
Pályaorientációs élménynap lányoknak a Mobilisben

Innoteka.hu, 2014. június 5., csütörtök
Innovációs központ legyen az ország!
"...Varga Mihály szerint a kormánynak fontos partnere az innovációs szövetség, a kabinet a jövőben is nyitott arra, hogy a következő éveket meghatározó prioritásokat az ágazati érdekképviseletekkel, szövetségekkel egyeztesse. Hasonló véleményt fogalmazott meg Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke..."

Napigazdasag.hu, 2014. június 5., csütörtök
Díjesővel búcsúzott a Startup Tavasz

Hegyvidekujsag.eu, 2014. június 5., csütörtök
Szakmai nap az Öveges Laboratóriumban

Kulturaonline.hu, 2014. június 5., csütörtök
3D Printing Days az Akváriumban - INGYENES kiállítás 3D nyomtatók és a jövő Budapesten

Hirek.prim.hu, 2014. június 5., csütörtök
Brüsszel a robotika kulcsszereplőjévé tenné Európát

Világgazdaság, 2014. június 6., péntek, 2. oldal
Német erőmű, magyar elemekkel
Beszállítás Jelentős a magyar Siemens részvétele a düsseldorfi erőműben
"...Négy, alapvető komponenssel is hozzájárult a németországi Siemens magyarországi, budapesti gyára annak a 2016-ban átadandó erőműnek az építéséhez, amelynek rekord nagyságú, 61 százalékos hatásfoka lesz. A Késmárk utcai telephely a társaság több termékének is a kompetenciaközpontja..."

Világgazdaság, 2014. június 6., péntek, 3. oldal
Pénzigényesebb innovációkat hajthat végre az evopro

Új Néplap, 2014. június 6., péntek, 1-2. oldal
Fejlesztések kezdődnek a két főiskolán
Közösen hajt végre nagyszabású beruházást a Szolnoki és a Kecskeméti Főiskola.
"...A műszer- és laborfejlesztés a műszaki gyakorlati oktatás és K+F+I tevékenység minőségi fejlesztése érdekében történik. A közbeszerzési eljárások már folyamatban vannak..."

Győr +, 2014. június 6., péntek, 10. oldal
Új projekt a Széchenyi István Egyetemen
"...A Járműipari Regionális Innovációs és Technológiai Tudáscentrum gazdasági, társadalmi szerepkörének fejlesztése a Széchenyi István Egyetem bázisán címmel indult új projekt a Széchenyi Egyetemen..."

Wikitech.hu, 2014. június 6., péntek
Startup: egy esély Magyarországnak, amiért tenni kell

Tozsdeforum.hu, 2014. június 6., péntek
Versenyre hívják a magyar startupokat

Napigazdasag.hu, 2014. június 6., péntek
Magyar résztvevőt is várnak az izraeli startup-versenyre

Mmonline.hu, 2014. június 6., péntek
Újságírókat tüntetett ki a Magyar Telekom
"...A Magyar Telekom és a Fenntarthatósági Média Klub immár harmadik alkalommal díjazta a fenntarthatósági témákkal foglalkozó újságírók, szerkesztők publikációit, legyenek azok akár személyes sorsfordítókról vagy a bolygó helyzetéről szóló történetek..."

Minuszos.hu, 2014. június 6., péntek
Közel 240 millió forintos fejlesztést zárt le a NIH

Itextreme.hu, 2014. június 6., péntek
Innovatív autós navigációs szoftvert jelentett be az NNG

Hirado.hu, 2014. június 6., péntek
Startup: esély Magyarországnak

Breuerpress.com, 2014. június 6., péntek
Nemzetközi szereplésre készülhet egy magyar startup - start tel aviv 2014

Infovilag.com, 2014. június 6., péntek
Start Tel Aviv, 2014: nemzetközi szereplésre készülhet egy magyar startup

Hvg.hu, 2014. június 6., péntek
Magyarország legjobb startupjai Izraelbe költöznek

Figyelo.hu, 2014. június 6., péntek
Magyar startup Tel-Aivban

Magyar Nemzet, 2014. június 7., szombat, 13. oldal
Megméretnek a hazai startupok
"...Idén Magyarország is képviselteti magát a Start Tél-Aviv 2014 nemzetközi startupversenyen és ötnapos szakmai programsorozaton szeptember 13-19, között..."

Trade magazin, 2014. június 7., szombat, 122. oldal
80 coach a NIH Mentor Klub programjában

Szegedma.hu, 2014. június 7., szombat
Régiónk jövőjének kulcsa az innováció és a Tisza + FOTÓK
"...A Magyar Innovációs Szövetség elnöke, Szabó Gábor rektor úgy látja, sokszor azt is tisztázni kell, mit értünk innovációnak, hiszen egy ötlet önmagában nem számít annak. Az unión belül az egyesített innovációs mutatók szerint hátulról a hetedik helyet foglalja el hazánk, ami igaz önmagában sokat nem mond, de amennyiben részleteiben vizsgáljuk, kiderül, hogy hazánkon belül a kkv szektor le van maradva az európai átlagtól az innováció terén, ezzel szemben a high tech aktivitás kiemelkedő, vagyis amiben jók vagyunk, az importált tudás. Mindez azt is mutatja a Szegedi Tudományegyetem rektora szerint, hogy érdemes elgondolkozni, miként tudunk fenntartható fejlődő pályára állni ezen téren, amihez a kkv-k innovációs tevékenységét hatékonyabbá kell tenni..."

Profitline.hu, 2014. június 7., szombat
Challenge.on 2014 - Villantottak a mérnökhallgatók

Profitline.hu, 2014. június 7., szombat
Nemzetközi versenyre jelentkezhetnek magyar startup vállalkozások

Orientpress.hu, 2014. június 7., szombat
Nemzetközi szereplésre készülhet egy magyar startup

Euroastra.hu, 2014. június 7., szombat
Fenntarthatósági sajtódíj -- ismét díjazta a fenntarthatósággal foglalkozó publikációkat a Telekom

Portfolio.hu, 2014. június 8., vasárnap
Óriási összeget kalapozott össze az új sikersztori
"...A Szilícium-völgyben nagy a felhajtás egy fuvarozási alkalmazást létrehozó cég körül, az Uber négy éve alakult, a befektetők viszont annyi bíznak benne, hogy 1,2 milliárd dollárt sikerült összegyűjteniük a globális terjeszkedéshez. Szakértők szerint ennél nagyobb összeget csak a Facebook tudott megszerezni a tőzsdére lépés előtt, a társaság pedig már most 18,2 milliárd dollárt ér. A pénzt alapkezelők és a kockázati tőkések adták össze, a Reuters által megkérdezett elemzők nagyon optimisták a jövőt illetően..."

News4business.hu, 2014. június 9., hétfő
Publikációkat díjazott a Telekom

News4business.hu, 2014. június 9., hétfő
Startup konferenciát tartottak

Insiderblog.hu, 2014. június 9., hétfő
A Startup-hype-on túl...

Metropol, 2014. június 10., kedd, 14-15. oldal
Sütés-főzés helyett már nyomtathatunk ételeket
Technológia. Az ipar már felfedezte magának a 3D-s nyomtatást, de az otthoni használat lehetőségei még kiaknázatlanok

Magyar Hírlap, 2014. június 10., kedd, 12. oldal
Világszínvonalú biotechnológiai labor Pécsett

Napi Gazdaság, 2014. június 10., kedd, 19. oldal
Alig vannak túl az alapozáson a magyar vállalkozások
"...Továbbra is inkább alapozó fázisban vannak a feltörekvő magyar vállalkozások, a nagyobb siker egyelőre még várat magára - legalábbis a nemrég lezárult Startup Tavasz rendezvénysorozat tapasztalatai alapján..."

Napi Gazdaság, 2014. június 10., kedd, 19. oldal
Kapaszkodó cégeknek a megújuláshoz
"...Sokan látogattak el Záboji B. Péter Startup, felnőtteknek! című könyvének bemutatójára múlt pénteken a Design Terminálba, hogy első kézből hallják, kinek és miért készült ez a mű. A szerzővel Galambos Márton, a Forbes Magazin főszerkesztője beszélgetett..."

Minuszos.hu, 2014. június 10., kedd
Egy magyar startup kijuthat Izraelbe

Edupress.hu, 2014. június 10., kedd
Félmilliárd dollár a svéd élettudományi képzésre és kutatásra

Infovilag.hu, 2014. június 10., kedd
Sok Bosch kéne ebbe az országba - oktatási központ épül Hatvanban

Kisalfold.hu, 2014. június 10., kedd
Díjazták a legjobb fiatal feltalálókat és tudósjelölteket - fotók
"...A 23. Ifjúsági és Innovációs Tehetségkutató Versenyen lebegő kisautó, tanulási segédeszköz és a szén nanocső kompozitok tudományos vizsgálata lett díjnyertes..."

Infovilag.hu, 2014. június 10., kedd
Kiemelkedően tehetséges középiskolások kitüntetése
"...Jó két és fél millió forint ösztöndíjat osztott ki ma a Magyar Innovációs Szövetség a 2013-14. évi ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny legjobbjainak a nyilvános eredményhirdetésen a budapesti Design Terminálban. A tehetséges fiatalok az ösztöndíj mellett oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak..."

Inforadio.hu, 2014. június 10., kedd
Nyert a lebegő kisautó
"...A versenyt a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) közösen hirdette meg tavaly. A kiírásra összesen 91 pályázat érkezett, ebből a zsűri 58-at javasolt további kidolgozásra, a május 6-i határidőig végül 46 pályamunka készült el..."

Hirado.hu, 2014. június 10., kedd
Díjazták a legjobb fiatal feltalálókat és tudósjelölteket

Hirado.hu, 2014. június 10., kedd
Átadták a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait

Stop.hu, 2014. június 10., kedd
Díjazták a legjobb fiatal feltalálókat és tudósjelölteket

Delmagyar.hu, 2014. június 10., kedd
Díjazták a legjobb fiatal feltalálókat és tudósjelölteket

Hir6.hu, 2014. június 10., kedd
Díjazták a legjobb fiatal feltalálókat és tudósjelölteket
"...A bírálóbizottság döntése szerint Németh Péter elektromágneses vezérlésű, lebegő kisautója, B. Kiss Bálint kísérletező és tanulási eszköze, valamint a Rozsnyik Szabolcs által végzett, a többfalú szén nanocső kompozitok fotokémiai tulajdonságainak vizsgálata kapta az első helyezést a versenyen, amelynek eredményhirdetését kedden tartották Budapesten, a Design Terminálban..."

444.hu, 2014. június 10., kedd
Bedurrant az elektromágneses vezérlésű lebegő kisautó

Soproniszig.hu, 2014. június 10., kedd
III. DÍJ A 23. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENYEN

Autopro.hu, 2014. június 10., kedd
Lebegő kisautó lett a legjobb az innovációs versenyen

Boon.hu, 2014. június 10., kedd
Díjazták a legjobb fiatal feltalálókat és tudósjelölteket
"...A bírálóbizottság döntése szerint Németh Péter elektromágneses vezérlésű, lebegő kisautója, B. Kiss Bálint kísérletező és tanulási eszköze, valamint a Rozsnyik Szabolcs által végzett, a többfalú szén nanocső kompozitok fotokémiai tulajdonságainak vizsgálata kapta az első helyezést a versenyen, amelynek eredményhirdetését kedden tartották Budapesten, a Design Terminálban..."

Hvg.hu, 2014. június 10., kedd
Magyar startup sikere Amerikában

InfoRádio, 2014. június 10., kedd
Interjú a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatójával, dr. Antos Lászlóval, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadó ünnepségén

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. június 10., kedd
A kutatást, az oktatást és a betegellátást egyaránt szolgálja a Pécsi Tudományegyetem komplex orvosi-biotechnológiai kutató és egészségügyi bázisa

Mr1-Kossuth Rádió, déli Krónika, 2014. június 10., kedd
Átadták a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny díjait

Mr1-Kossuth Rádió, Késő esti Krónika, 2014. június 10., kedd
Átadták a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny díjait

M1, Híradó este, 2014. június 10., kedd
Átadták a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny díjait

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2014. június 11., szerda, 14. oldal
Innovációs és Fiatal Vállalkozói Díj

Népszabadság, 2014. június 11., szerda, 18. oldal
Ifjú díjazottak
"...Ha pedig arra is felfigyelünk, hogy a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre befutott 91 jelentkezés közül 38 határon túli pályázó volt, akkor egyértelmű, hogy a hazai középiskolákban vagy kevés az innovációra nyitott fiatal, vagy a tanárok nem tartják fontosnak a részvételt..."

Kelet-Magyarország, 2014. június 11., szerda, 16. oldal
Lebegő kisautót is díjaztak
Lebegő kisautó, tanulási segédeszköz és a szén nanocső kompozitok tudományos vizsgálata nyert a 23. Ifjúsági és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.

Metropol (országos), 2014. június 11., szerda, 2. oldal
Tudósjelölteket díjaztak
Átadták a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait tegnap Budapesten.

Euroastra.hu, 2014. június 11., szerda
Fiatal tehetségek a Design Terminálban
"...A Magyar Innovációs Szövetség a 2013-14. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak - nyilvános eredményhirdetését követően - több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki június 10-én, a Design Terminálban. Az elismeréseket Dr. Pálinkás József, ill. a verseny társszervezője, az EMMI nevében Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkártól vehették át a tehetséges fiatalok, akik az ösztöndíj mellett oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak..."

Innoportal.hu, 2014. június 11., szerda
Átadták az ifjúsági innovációs díjakat

Szabadidomagazin.hu, 2014. június 11., szerda
Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Ng.hu, 2014. június 11., szerda
Fiatal tudósjelöltek innovációi

Vajma.info, 2014. június 11., szerda
Vajdasági sikerek az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen
"...Rozsnyik Szabolcs, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulója Magyarországot képviseli szeptember 19-e és 24-e között Varsóban az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén..."

Naplo.hu, 2014. június 11., szerda
Lebegő kisautót is díjaztak

Eszak.hu, 2014. június 11., szerda
Lebegő kisautót is díjaztak

Innoportal.hu, 2014. június 11., szerda
Nemzetközi versenyre jelentkezhetnek magyar startupok

Innoportal.hu, 2014. június 11., szerda
Európa kulcsszereplő lehet a robotikában

Hirado.hu, 2014. június 11., szerda
Tovább erősíti együttműködését az Eximbank a Világbank csoporttal

Vg.hu, 2014. június 11., szerda
Így működne együtt az Eximbank a Világbank-csoporttal

Tozsdeforum.hu, 2014. június 11., szerda
Szorosabb együttműködés az Eximbank és a Világbank között

Tozsdeforum.hu, 2014. június 11., szerda
Elindultak Brüsszelbe a magyar tervek

Stop.hu, 2014. június 11., szerda
Nyolc operatív programmal megyünk az EU-hoz

Stop.hu, 2014. június 11., szerda
Varga megmondta: erős és versenyképes gazdaságot kell építeni

Siofokinapilap.hu, 2014. június 11., szerda
Varga: erős és versenyképes gazdaságot kell építeni

Mfor.hu, 2014. június 11., szerda
Varga szigorúan szabályozott bankrendszert szeretne

Erdon.ro, 2014. június 11., szerda
Varga: erős és versenyképes gazdaságot kell építeni

Erdon.ro, 2014. június 11., szerda
Brüsszel megtette javaslatát a jövő évi uniós büdzsére

Portfolio.hu, 2014. június 11., szerda
Fontos egyezmény született az Exim és a Világbank között

168ora.hu, 2014. június 11., szerda
Erre szeretnénk pénzt kapni az EU-tól 2020-ig

Index.hu, 2014. június 11., szerda
Itt az európai költségvetés

Napigazdasag.hu, 2014. június 11., szerda
Bemutatta 2015-ös büdzséjavaslatát Brüsszel
"...A jövő évi uniós költségvetésben emellett a bizottság a korábbiaknál jóval többet szán a munkahelyteremtés és a növekedés beindítása elősegítésére, a kutatás-fejlesztésre, a kontinensen átívelő energia-, közlekedési és informatikai hálózatok fejlesztésére..."

Delmagyar.hu, 2014. június 11., szerda
Brüsszel megtette javaslatát a jövő évi uniós büdzsére

Figyelo.hu, 2014. június 11., szerda
Brüsszel már a jövő évi büdzsére koncentrál

Pannonrtv.hu, 2014. június 11., szerda
Bemutatták az EU 2015-ös költségvetését

Napi.hu, 2014. június 11., szerda
Itt a bizottság javaslata a jövő évi költségvetésre

Napi.hu, 2014. június 11., szerda
Még két operatív programot kellene elküldeni Brüsszelnek

Dehir.hu, 2014. június 11., szerda
Kormánybiztos lesz a debreceni tudós, az Akadémia volt elnöke

Vs.hu, 2014. június 11., szerda
Nyolc operatív programot nyújtottunk be Brüsszelnek

Nol.hu, 2014. június 11., szerda
Jöhet az unió pénze: tízből nyolc programot beadtak

Nol.hu, 2014. június 11., szerda
Ifjú díjazottak

Vefi.hu, 2014. június 11., szerda
Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Moderniskola.hu, 2014. június 11., szerda
Tehetséges tizenévesek találmányai - kiállítás - hogyan teljesít a diák és hogyan segíthet a pedagógus, a szülő?

Feol.hu, 2014. június 11., szerda
Fehérvári fiatalok tudományos sikere

Stockportal.hu, 2014. június 11., szerda
Csepreghy: Magyarország nyolc operatív programot benyújtott az EU-nak

Profitline.hu, 2014. június 11., szerda
Magyarország nyolc operatív programot benyújtott az EU-nak

Nepszava.hu, 2014. június 11., szerda
Kormánybiztos lesz Pálinkás

Hvg.hu, 2014. június 11., szerda
Megvan Pálinkás József új feladata

444.hu, 2014. június 11., szerda
Pálinkás József az MTA-elnökség után is talált állást

Mr1-Kossuth Rádió, Reggeli Hírek, 2014. június 11., kedd
Átadták a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait

Mr1-Kossuth Rádió, Reggeli Hírek, 2014. június 11., kedd
Középiskolásokat díjaztak az Innovációs Tehetségkutatón;

M1, Ma reggel, 2014. június 11., kedd
Beszélgetés a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjaival

ECHO TV, Hírek, 2014. június 11., kedd
Június 12-től az év végéig a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátására kormánybiztossá nevezi ki Orbán Viktor Pálinkás Józsefet

Fejér Megyei Hírlap, 2014. június 12., csütörtök, 6. oldal
Fehérvári fiatalok sikere
"...Budapest - A Magyar Innovációs Szövetség 2013-14 évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyének díjait 10-én adta át a Design Terminálban Pálinkás József akadémikus és az EMMI nevében Sipos Imre helyettes államtitkár..."

Piac és Profit, 2014. június 12., csütörtök, 37. oldal
Startup-szótár
"...Rohamtempóval épül a startup-ökoszisztéma. Az új típusú vállalkozások kapcsán számos új, többségében angol kifejezés fordul elő blogokban, konferenciákon. A legtöbbnek még nincs és nagy valószínűséggel nem is lesz magyar megfelelője, hisz ez globális üzletág. Összeszedtünk néhányat - a teljesség igénye nélkül -, amelyekkel szinte azonnal találkozunk, ha ebbe a műfajba fogunk..."

Magyar Hírlap, 2014. június 12., csütörtök, 10. oldal
Erős és versenyképes gazdaság kell
"...Bemutatta tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium új államtitkárait Varga Mihály. A tárcavezető szerint erős gazdaság és nemzeti bankrendszer létrehozása a cél, az adópolitika viszont változatlan marad..."

Magyar Nemzet, 2014. június 12., csütörtök, 12. oldal
Nyár végéig dönthet Brüsszel
"...Megérkeztek Brüsszelbe a következő hét év támogatási irányait meghatározó dokumentumok, az operatív programokat néhány hónapon belül bírálhatja el az Európai Bizottság. Az első pályázatokat várhatóan október közepéig kiírják..."

Magyar Nemzet, 2014. június 12., csütörtök, 17. oldal
3D-s nyomtatás: itt az új ipari forradalom?
Szintetikus bőr, mesterséges hús előállításával kísérleteznek a budapesti Design Terminálban bemutatkozó magyar cégek
"...Közép-Európa első és legnagyobb háromdimenziós nyomtatási fórumát rendezte meg a Design Terminál a múlt héten Budapesten: hat országból harminc neves vállalkozás a régió legszembetűnőbb innovációit hozta most Magyarországra. A 3D Printing Daysen kiderült, mi készül a 3D-s nyomtatással foglalkozó hazai cégek boszorkánykonyhájában..."

Napi Gazdaság, 2014. június 12., csütörtök, 2. oldal
Szűkös erőforrásokkal gazdálkodhat jövőre az EU

Napi Gazdaság, 2014. június 12., csütörtök, 2. oldal
A Huawei megduplázza k+f-csapatát Európában

Figyelő, 2014. június 12., 48-50. oldal
Pörög a magyar motor
"...- Az idehaza gyártott autók száma alapján erős túlzás régiós járműipari központi szerepről beszélni.
- A részegységeknél jobban állunk, ez esélyt ad a beszállító kkv-knak is.
- Az alapok kedvezők, de lenne még tennivaló az ágazat erősítése érdekében..."

Népszabadság, 2014. június 12., csütörtök, 2. oldal
Kormánybiztos lesz Pálinkás József
"...A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátására kormánybiztossá nevezi ki Orbán Viktor miniszterelnök Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét június 12-től az év végéig - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb, szerdai számában. Pálinkás József tevékenységét a miniszterelnök irányítja, munkáját a Miniszterelnökség segíti és államtitkári ?zetésben részesül..."

Népszava, 2014. június 12., csütörtök, 4. oldal
Mire készülnek Vargáék?
Újraiparosítás, négyszázalékos munkanélküliség, három százalék alatti hiány
"...Erőtől duzzadó jövőképet festett a részben változó profilú Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a harmadik Orbán-kormányban betöltött szerepéről Varga Mihály miniszter. Erős és versenyképes gazdaságot vizionált..."

Nepszava.hu, 2014. június 12., csütörtök
Mire készülnek Vargáék?

Estihirlap.hu, 2014. június 12., csütörtök
Itt egy újabb kormánybiztos: Pálinkás József

Weborvos.hu, 2014. június 12., csütörtök
Kormánybiztos lesz Pálinkás József

Mno.hu, 2014. június 12., csütörtök
Pálinkás József is kormánybiztos lesz

Erdon.ro, 2014. június 12., csütörtök
Új kormány - Kormánybiztos lesz Pálinkás József

Erdon.ro, 2014. június 12., csütörtök
Kutató-fejlesztő központtá válhat a Kecskeméti Főiskola

Euroastra.hu, 2014. június 12., csütörtök
IPAR NAPJAI 2014 - JELEK ÉS VISSZAJELZÉSEK

Pannonrtv.hu, 2014. június 12., csütörtök
Díjazták a legjobb feltalálókat Budapesten

Mno.hu, 2014. június 12., csütörtök
Orbán elmondta, hogy miben lehet javulni

Uzletresz.hu, 2014. június 12., csütörtök
Magyar startupok egy New York-i innovációs expón

Piacesprofit.hu, 2014. június 12., csütörtök
Magyar startupok New Yorkban!

Orientpress.hu, 2014. június 12., csütörtök
Magyar startupok mutatkoznak be New Yorkban

Orientpress.hu, 2014. június 12., csütörtök
Sikeres kutatások a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

News4business.hu, 2014. június 12., csütörtök
Magyar startupok New Yorkban

Hvg.hu, 2014. június 12., csütörtök
New York kapuján kopogtatnak a magyar startupok

Magyarhirlap.hu, 2014. június 12., csütörtök
Orbán: A magyar-izraeli kapcsolatok fejlesztése közös érdek

Atv.hu, 2014. június 12., csütörtök
Orbán-Landau: "közös érdek a magyar-izraeli kapcsolatok fejlesztése"

Breuerpress.hu, 2014. június 12., csütörtök
Orbán:A kutatás-fejlesztés és a gazdaság területén javítható leginkább Magyarország és Izrael együttműködése

Index.hu, 2014. június 12., csütörtök
145 milliárdos az EU büdzséje 2015-ben

Hir6.hu, 2014. június 12., csütörtök
Kormánybiztos lesz Pálinkás József

Fn.hir24.hu, 2014. június 12., csütörtök
Amerikából is érdeklődnek a magyar videotolmács iránt

Duol.hu, 2014. június 12., csütörtök
Szakmentorok a főiskolán

Pannonnovum.hu, 2014. június 12., csütörtök
Várhatóan októberben hirdetik meg az új GINOP-pályázatokat

Pannonnovum.hu, 2014. június 12., csütörtök
Kormánybiztos lett Pálinkás és Szijjártó is

Pannonnovum.hu, 2014. június 12., csütörtök
Ügyesebben is el lehetne költeni az Eu-s pénzeket kutatás-fejlesztésre

Pannonnovum.hu, 2014. június 12., csütörtök
A kínai elnök független innovációt sürget a tudomány és technológia területén

Insiderblog.hu, 2014. június 12., csütörtök
Breaking news: 11 magyar inkubátor egy helyen!

Mr1-Kossuth Rádió, Esti Krónika, 2014. június 12., csütörtök
A kutatásfejlesztés és a gazdaság területén javítható a leginkább Izrael és Magyarország együttműködése

Jazzy Rádió, Déli Híradó, 2014. június 12., csütörtök
Kormánybiztos lesz Pálinkás József

ECHO TV, Reggeli Híradó, 2014. június 12., csütörtök
Június 12-től az év végéig a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátására kormánybiztossá nevezi ki Orbán Viktor Pálinkás Józsefet

ECHO TV, Hírek, 2014. június 12., csütörtök
A kutatásfejlesztés és a gazdaság területén javítható leginkább Magyarország és Izrael együttműködése, hangsúlyozta Orbán Viktor

HírTV, Híradó, 2014. június 12., csütörtök
Kormánybiztos lesz Pálinkás József

M1, Híradó este, 2014. június 12., csütörtök
A kutatásfejlesztés és a gazdaság területén javítható a leginkább Izrael és Magyarország együttműködése

Napló, 2014. június 13., péntek, 1+5. oldal
Egy ifjú feltaláló
"...A tanulást, a kísérletezést és a mikroprocesszorok által vezérelt okos eszközök megértését segítő eszközt fejlesztett ki, s ezzel első díjat nyert a 23. Ifjúsági és innovációs tehetségkutató versenyen a 17 éves inotai B. Kiss Bálint..."

Modern Iskola, június 13., péntek, 29. oldal
Képből ért a fiatal
"..."Screen-agerek", vagyis a képernyők előtt felnövő nemzedék - a ma iskolapadban ülő fiatalok nagy része számára a videó egy újfajta "írásbeliséget" jelent, így az iskolából sem hiányozhat. A Modern Iskola honlapján nemrég indítottunk egy szavazást arról, hogy a pedagógusok hogyan használják a videót az oktatási munkájukban..."

Modern Iskola, június 13., péntek, 30-31. oldal
Microsoft Innovatív Iskola
Kapacitásfejlesztés az iskolában
"...A Microsoft Innovatív Iskola hazai programja azoknak az intézményvezetőknek szól, akik tudatosan és aktívan fordulnak a 21. századi oktatásban használható technológiák felé. A képzésbe folyamatosan be lehet kapcsolódni, a program itt érhető el, egy rövid regisztráció után, magyar nyelven és ingyenesen lehet jelentkezni: www.microsoft.com/ hun/oktatas/kozoktatas/igazgatoi..."

Vg.hu, 2014. június 13., péntek
Ezrek munkahelyét teremti meg Európában a Huawei

Napigazdasag.hu, 2014. június 13., péntek
Európában fejlesztene a Huawei

Sg.hu, 2014. június 13., péntek
Európában erősít a Huawei

Figyelo.hu, 2014. június 13., péntek
Európában erősít a kínai Huawei

Sikerado.hu, 2014. június 13., péntek
Bevenné Európát a Huawei

Napi.hu, 2014. június 13., péntek
Magyar sikerek külföldön - Ide küldenék a cégeket

Itextreme.hu, 2014. június 13., péntek
A tudományos kutatások kibontakoztatása a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

Veol.hu, 2014. június 13., péntek
B. Kiss Bálint - Nagy koponya az iskolapadban

Mmonline.hu, 2014. június 13., péntek
Így segítik a hazai vállalkozásokat

Komal.hu, 2014. június 13., péntek
Sajtóközlemény - Fiatal tehetségek a Design terminálban

Komal.hu, 2014. június 13., péntek
Díjazottak, kiemelt dicséretesek listája

Vg.hu, 2014. június 13., péntek
Tudományos kutatások kibontakoztatása a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

Orientpress.hu, 2014. június 13., péntek
Pályázatot írtak ki a 'Harsányi István-díj' elnyerésére
"...A Manager Képzés Alapítvány Kuratóriuma, a Pro Progressio Alapítvány támogatásával a 'Harsányi István-díj' (és a velejáró kutatási ösztöndíj) elnyerésére a 2014. évre, ismételten pályázatot ír ki. A Kuratórium az innovációval kapcsolatos menedzsment témakörben készített kiemelkedő színvonalú alkotások készítőit kívánja elismerésben részesíteni, és gyakorlati tevékenységüket támogatni. Beküldési határidő: 2014. június 30-án, 14:00 óra..."

Insiderblog.hu, 2014. június 13., péntek
Pioneers Unpugged Budapest #4
"...A Fesztivál résztvevői lehetnek befektetők, startupperek, ötletgazdag diákok és természetesen a témában érdeklődők, tehát az esemény mindenki számára nyitott, aki szeretné megtapasztalni milyen a "Pioneers élmény"..."

Insiderblog.hu, 2014. június 13., péntek
Startup walzer, avagy tudósítás egy bécsi konferenciáról

Magyarszo.com, 2014. június 15., vasárnap
Bolyais sikerek az innovációs versenyen
"...A 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen kiválóan szerepelt több olyan diák is, aki a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója. A többfordulós versenyben június 10-én, Budapesten hirdettek eredményt. A bolyaisok közül Rozsnyik Szabolcs eredménye a legkimagaslóbb, hiszen első díjban részesült, valamint az ő munkája lett a legjobb a határon túlról beérkezett munkák között..."

Magyarszo.com, 2014. június 15., vasárnap
Barangolás a tudományok útján
"...Zentán második alkalommal tartották meg a Tudományok Útja elnevezésű rendezvénysorozatot..."

Napi Gazdaság, 2014. június 16., hétfő, 8. oldal
Nyilvánosak lesznek a Tesla titkai

Napi Gazdaság, 2014. június 16., hétfő, 10. oldal
Innováció és egyenlőtlenség
"...Barack Obama szerint az egyenlőtlenség korunk meghatározó kihívása. Tőke a huszonegyedik században című könyvében Thomas Piketty megmagyarázza, miért is olyan nagy és várhatóan miért válik még nagyobbá ez a kihívás. Piketty gazdasági érveivel sokat foglalkoztak - többnyire egyetértően -, de a könyv alapfeltevéseiről ez már nem mondható el. Ezek a következők: a gazdaságok stagnálni fognak; a tőke elnyomja a tehetséget; a kapitalisták nem újítanak..."

Stop.hu, 2014. június 16., hétfő
Külföldön kamatoztatná a magyar tapasztalatot a TÜV Rheinland Tudásközpont

Figyelo.hu, 2014. június 16., hétfő
Energia Innovációs Szuperfórum

Feol.hu, 2014. június 16., hétfő
Majdnem felrobbantotta a kisöccsét, többet nem kísérletezhet otthon

Euroastra.hu, 2014. június 16., hétfő
Magyar LED-es világítási rendszer hódít Németországban

Insiderblog.hu, 2014. június 16., hétfő
Startup pályázat Tel-Avivba röpít

KKV szakmai magazin, 2014. június, 26. oldal
Vegyesvállalati szerződést kötött Kínában az Innomed

InnoTrend hírlevél 2014/09
A halál völgyében csak az állam segíthet - interjú Korányi Lászlóval

InnoTrend hírlevél 2014/09
Itt a Startup Tavasz vége - Ezek 2014 legmenőbb induló vállalkozásai

Várható események

Innoworld 2014

2014. június 18-19-én, a Computerworld megszervezi az "Innoworld 2014" nevezetű konferenciát, melynek a helyszíne az A38 Hajó (Budapest, Petőfi híd, budai hídfő) lesz.

A konferencián bemutatják, hogy az innovatív IKT-megoldások miként változtatják meg gyökeresen a közlekedési ágazat szereplőinek szolgáltatásait és üzleti modelljét, majd a második napon előtérbe kerülnek az A-ból B-be jutást megkönnyíteni hivatott újdonságok, nem csak a szűken vett közlekedési szakma, hanem minden érdeklődő számára.

Monszpart Zsolt, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke "Mivel segíti a Szövetség a vállalkozókat? Innovációs központok kialakítása?" címmel tart előadást a konferencián. Részletes programokért kattintson az alábbi linkre.

A rendezvény részvételi díjhoz és regisztrációhoz kötött! További információk: Bíró Ilona (telefon: +36-1/577-4374 vagy email: ilbiro@smartsense.hu)

European IPR Helpdesk online webinárium

2014. június 23-án, hétfőn 10.30-11.45 között a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Enterprise Europe Network közreműködésével megrendezésre kerül az European IPR Helpdesk online webinárium.

A webinárium célja, hogy alapvető ismereteket biztosítson az Európai Unió által támogatott kutatási és innovációs kezdeményezésekben - különösen a Horizont 2020 projektekben - felmerülő szellemi tulajdonnal kapcsolatos kérdések kezeléséhez. Az előadó, Jörg Scherer, "EU IPR Helpdesk, Eurice GMBH" címmel tart kb. 60 perces előadást.

A képzésen az alábbi kérdésekre is választ fog kapni:
- Melyek a főbb jellemzői az Unió által támogatott projekteknek és a különböző résztvevő partnereknek?
- Milyen szellemi tulajdonnal kapcsolatos szempontokat kell figyelembe venni a kutatási projektek során?
- A projektek mely szakaszában válik fontossá a szellemi tulajdon kérdése?
- Milyen szabályok érvényesek az FP7-es projektekben, milyen feltételeknek kell megfelelni?
- Milyen terminológia létezik?
- Hogyan határozzunk meg egy projektben a meglévő információkat és jogokat (background)?
- Hogyan határozzuk meg az újonnan létrejött ismeretek és jogok (foreground) tulajdoni helyzetét?
- Hogyan alakítsuk ki a hozzáférési jogok rendszerét?
- Milyen alapvető szempontokat kell figyelembe venni a szellemi tulajdont érintően a Horizont 2020 kapcsán?

A szeminárium nyelve: angol.

A részvétel térítésmentes, de előzetes regisztrációhoz és feliratkozáshoz kötött. A webináriumra ezen a linken történő rövid regisztrációt követően itt lehet feliratkozni. További információk: http://www.iprhelpdesk.eu/node/2520

EU Horizon 2020 5G Public Private Partnership (PPP) pályázat

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) 2014. június 23-án szakmai tanácskozást tart az EU H2020 "Advanced 5G Network Infrastructure for the Future Internet - 5G PPP" c. pályázati programjáról.
A műhelytalálkozó a NIH épületében kerül megrendezésre (1061 Budapest, Andrássy út 12.)

Az EU a Horizon 2020 K+F programban egy új, ambiciózus támogatási programot kezdeményezett, melynek célja az ötödik generációs (5G) infokommunikációs infrastruktúra és technológia létrehozása. A több éves program legfontosabb fejlesztési céljai: új rádiós eszközök és adatátviteli technikák kifejlesztése, a hálózatok virtualizációja, Gbites mobil sávszélesség elérése, késleltetés mentes mobil alkalmazások.

A H2020 5G PPP pályázat beadási határideje: 2014. november 25. Az 5G fejlesztések várhatóan innovációs hullámot generálnak a világban, amely befolyásolja az egyes régiók és országok versenyképességét. Ezért nemzetgazdasági érdek, hogy Magyarország már a folyamat kezdetén bekapcsolódjon ebbe a globális technológiai trendbe, az 5G technológia kutatásába és fejlesztésébe. A rendezvényen a résztvevők megvitatják egy hazai 5G K+F programra vonatkozó kezdeményezés lehetőségét is.

Program

9:30-10:00 Regisztráció
10:00-10:10 Köszöntő
10:10-10:30 Az EU H2020 "Advanced 5G Network Infrastructure for the Future Internet - 5G PPP" pályázata
Németh Vilmos, Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
10:30-11:00
A HTE és az infokommunikáció új irányai
Dr. Magyar Gábor, Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE)
11:00-11:30 Úton az 5. generáció felé - rádiós hálózatok evolúciója
Dr. Fazekas Péter, BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék
11:30-12:00 Kávészünet
12:00-12:30 5G kutatási kezdeményezések a világban
Dr. Eged Bertalan, National Instruments Hungary Kft.
12:30-13:00 Rádiós hozzáférés és spektrum felhasználás az 5G technológiában
Dr. Horváth Péter, BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék
13:00-13:30 Szoftver hálózatok és hálózati virtualizáció az 5G PPP-ben
Dr. Szabó Róbert, Ericsson Magyarország Kft.
13:30-13:45 5G PPP magyar kutatási kezdeményezés
Németh Vilmos, Nemzeti Innovációs Hivatal
13:45-14:30 Konzultáció

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
További információ: Németh Vilmostól (Nemeth.Vilmos@nih.gov.hu).

"Tudomány és ipar, avagy miként válnak a tudományos eredmények a társadalom hasznára"

2014. június 25-én, tagszervezetünk,a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Dunaújvárosi Főiskola szervezésében a Dunaújvárosi Főiskola "A" épületében, az S01 Konferenciateremben (2400 Dunaújváros, Táncsics M. út 1.) kerül megrendezésre a "Tudomány és ipar, avagy miként válnak a tudományos eredmények a társadalom hasznára" című projekt nyitórendezvénye.

Szakmai program:

9:30-10:00 Regisztráció
10:00-10:15 Ünnepélyes megnyitó:
Skultéty Tamás, a Bay Zoltán Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Dr. András István, a Dunaújvárosi Főiskola rektora
10:15-10:30 A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. rövid bemutatása:
Lenkeyné Dr. Biró Gyöngyvér, a Bay Zoltán Nonprofit Kft. ügyvezető igazgató helyettese, stratégiai igazgatója
10:30-10:50 "Tudomány és ipar, avagy miként válnak a tudományos eredmények a társadalom hasznára" című projekt bemutatása: Dervalics Ákos, a Bay Zoltán Nonprofit Kft. társasági kapcsolatok igazgatója
10:50-11:15 Nagy teljesítőképességű acélmátrixú kopásálló kompozitok fejlesztése: Dr. Balázsi Csaba,a Bay Zoltán Nonprofit Kft intézetigazgatója
11:15-11:45 Nagy teljesítőképességű szerkezeti anyagok: a tulajdonságok létrehozása és elvesztése: Dr. Trampus Péter, a Dunaújvárosi Főiskola kutatóprofesszora
11:45-12:00 Jövőbeli tervek, várható eredmények (H2020 és K+F projektek): Dervalics Ákos, Bay Zoltán Nonprofit Kft. társasági kapcsolatok igazgatója
12:00-12:15 A Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. és a Dunaújvárosi Főiskola közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása
12:15- Zárszó: Dervalics Ákos, Bay Zoltán Nonprofit Kft. társasági kapcsolatok igazgatója

A rendezvényen történő részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációk beérkezésének határideje 2014. június 21. Regisztrálni az alábbi e-mail címen lehet: gergely.toth@bayzoltan.hu
További információk Bognár Ferenctől telefonon (+36-30/7015 722) vagy e-mailben (ferenc.bognar@bayzoltan.hu).

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara Visionary Sorozata

A magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara ebben az évben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, ezért Visionary Club c. beszélgetés-sorozatot indít 2014-ben június és november között. A kerekasztal-beszélgetések témái:
- 2014. június 30-án: A gépi korszak második hajnala: a technológiai forradalom és annak hatása az emberi tőkére.
- 2014. szeptember 30-án: Fel vagyunk-e készülve az örök életre?
- 2014. október 15-én: Talált tárgyak: kapcsolódások és hálózatok a digitális korszakban
- Úton az okos bolygó felé: erőforrás menedzsment, energiaügy és környezetvédelem (időpont, helyszín egyeztetés alatt)

Regisztrálhat onlinevagy az adott e-mail címen: anita.arvai@amcham.hu legkésőbb június 25-ig. A MISZ tagoknak a részvételi díja megegyezik az Amerikai Kereskedelmi Kamara tagjainak a díjával.

További információk a honlapon vagy az Amerikai Kereskedelmi Kamaránál (+361/428-2086).

Continuous Innovation Network

A Continuous Innovation Network (CINet) olyan kutatók és gyakorló szakemberek nemzetközi hálózata, akik a tágan értelmezett (folyamatos) innovációval kapcsolatos tudásuk és tapasztalatuk megosztására és fejlesztésére törekednek.

Az innovációs tudás- és tapasztalatfejlesztés és -megosztás elősegítése érdekében a CINet évente konferenciát szervez. A 15. konferenciának Budapest, azon belül is a Budapesti Corvinus Egyetem ad otthont 2014. szeptember 7-9 között.

A konferencia mottója: "Operating innovation - innovating operations". Ez a mottó azt a növekvő vállalati igényt tükrözi, hogy az innovációt a napi üzleti gyakorlat részévé kell tenni és kombinálni az alapvető termelési koncepciókkal és technológiákkal.

A hagyományos tudományos szekciókon túl a budapesti konferencián egy gyakorlatorientált szekciót is megrendezésre kerül, amit a Nemzeti Innovációs Hivatal szervez. A gyakorlatorientált szekció - amely szeptember 8-án lesz - előadásokból és kerekasztal beszélgetésekből fog állni, olyan témákat érintve, mint a Horizon 2020, az új EU kutatási és innovációs keretprogram, valamint a magyar kormányzati innovációs stratégia. A rendezvényen a Horizon 2020 programmal kapcsolatos információs asztal is működni fog.

A konferencia nyelve angol.
Gyakorló szakembereknek a részvételi díj a szeptember 8-i gyakorlatorientált szekcióra 110 Euro. A jelentkezéssel és további részletekkel kapcsolatban kattintson az alábbi linkre. http://www.continuous-innovation.net/events/conferences/2014.html

Contact-Contract MSV 2014 - mérnöktudományok találkozója

2014. szeptember 30-a és október 1-e között Csehországban, Brnoban kerül megrendezésre a "Contact-Contract MSV 2014" üzletember találkozó. A június 30-ig jelentkezők díjmentesen vehetnek részt a rendezvényen.

Az eseménnyel egyidőben kerül sor 6 szakkiállításra: 56th International Engineering Fair (MSV 2014), 9th International Machine Tools Exhibition (IMT 2014), 15th International Foundry Fair (FOND-EX), 22nd International Welding Engineering Fair (WELDING), 5th International Surface Technology Fair (PROFINTECH), 4th International Plastics, Rubber and Composites Fair (PLASTEX).

További információ: www.enterpriseeurope.hu

Pályázati felhívás

Pályázati kiírás "Harsányi István-díj" elnyerésére

A hazai menedzserképzés elősegítése, ill. a menedzsment ismeretek elsajátítása céljából, magánkezdeményezés alapján 1991-ben életre hívott, a Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált és az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ által támogatott közhasznú Manager Képzés Alapítvány, elsősorban a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók menedzsment ismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni.
- Ezért az Alapítvány Kuratóriuma, a Pro Progressio Alapítvány támogatásával a "Harsányi István-díj" (és a velejáró kutatási ösztöndíj) elnyerésére a 2014. évre, ismételten pályázatot ír ki. A Kuratórium az innovációval kapcsolatos menedzsment témakörben készített kiemelkedő színvonalú
- tudományos diákköri munkák,
- kutatási munkák,
- szakdolgozatok, diplomamunkák,
- PhD-disszertációk
- készítőit kívánja elismerésben részesíteni, és gyakorlati tevékenységüket támogatni.

A pályázatok az alábbi - az innovációs folyamatokkal kapcsolatos - menedzsment szakterületeken adhatók be:
- szellemitulajdon-védelem menedzsment
- tudás menedzsment
- minőség menedzsment
- humán menedzsment
- kutatás-fejlesztési, innovációs menedzsment
- informatikai menedzsment
- környezetvédelmi menedzsment
- innováció támogatási formái
- innováció szerepe a vállalkozásokban
- stratégia, üzletfejlesztés
- logisztika, anyagtechnológia, valamint

a XX. századi magyar szervezési és vezetés-tudományi oktatás-kutatás eredményeinek hasznosítása.

A pályaműveket az innováció szempontjait kiemelő, max. 2 oldalas összefoglalóval kiegészítve, nyomtatott formában, 2 példányban, valamint elektronikusan is, magyar nyelven lehet benyújtani. Idegen nyelven csak akkor, ha csatolnak hozzá egy publikációként közreadható, értékelésre alkalmas magyar nyelvű összefoglaló kéziratot.
- A pályázatok elbírálásának feltétele: a felsőoktatási intézmény hivatalos (tanszékvezetői) ajánlása, (témavezetői, opponensi) értékelése, valamint a "Pályázati adatlap" teljes körű kitöltése. Az elbírálásánál előny, ha esettanulmányt is tartalmaz a pályázat.

Beküldési határidő: 2014. június 30-án, 14:00 óráig beérkezően.
Beadás helye: Magyar Innovációs Szövetség titkársága: 1036 Budapest, Lajos u. 103., I. emelet

A Kuratórium - mely külső szakértőket, vállalatvezetőket is bevonhat a döntésbe - 2014. szeptember 15-ig hozza meg döntését a kutatási ösztöndíjakról, és utána írásban értesíti a pályázókat. Az egyszeri ösztöndíj összegét a pályaművek színvonala alapján a kuratórium évenként határozza meg. (2013-ban az elnyert ösztöndíjak összege 120 000, ill. 150 000 Ft volt).
A díjakat ünnepélyes keretek között 2014 őszén adjuk át. A díjazott pályaművek összefoglalóit a Magyar Innovációs Szövetség és az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ honlapján publikáljuk.

A pályázati adatlap és az értékelés szempontjai beszerezhetők az Alapítvány Titkárságán (dr. Antos László titkár, tel: +36-1-430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu) vagy letölthetők itt.
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, eposta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.