Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2023-05-23
Untitled Document
33. OTIO


Végeredmény
I. forduló
32. OTIO


Végeredmény
I. forduló
31. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
30. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
29. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
28. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
27. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
26. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
25. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
24. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
23. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
22. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
21. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
20. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
19. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
18. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
17. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
16. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
15. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
14. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
13. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
12. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
  28. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2018/2019-es tanév)
végeredménye

1. A bírálóbizottság 2019. május 2-án megtartott, a helyezésekről döntő ülésén 3 első, 3 második, 4 harmadik, illetve 2 különdíjat ítélt oda

2. A bírálóbizottság 10 pályázatot kiemelt dicséretben, további 43 pályázatot pedig dicséretben részesített .

3. A zsűri döntése döntése értelmében a 2019. szeptember 13-18. között, Szófiában megrendezésre kerülő "31. EU Contest for Young Scientists" európai döntőben a három első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
Csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése
(pályázók: Vámosi Flórián Balázs és Pósa Péter)
Moly.Net
(pályázó: Zsigó Miklós)
N-test problémák szimulációja m-dimenzióban
(pályázó: Mészáros Botond)

4. A három első és a három második helyezett által megjelölt egy-egy középiskolai tanár egyszeri, 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesült.

5. A Vodafone Magyarország Alapítvány 150 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját a díjazott fiatalok közül a legfiatalabb pályázó, Hegedüs János, a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium 16 éves tanulója kapta meg.

6. A Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázónak járó ösztöndíját Mészáros Botond nyerte el.

7. A díjazott és a kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkák 2019. május 29-én és 30-án, nyilvános bemutatásra kerülnek az Ericsson Magyarország székházában, illetve bemutatásra kerülnek majd szeptemberben a Kutatók Éjszakáján is.

Díjnyertes pályázatok

I. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. Csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése
Pályázók: Vámosi Flórián Balázs (2000), Pósa Péter (2001)
Iskola: Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium
Tanár: Vámosi László


Rendszerük segítséget nyújt az amatőrcsillagászoknak, hogy az adatgyűjtés teljesen automata módon történjen. Már meglévő rendszerre épül, az összes, széles körben elterjedt mechanika, távcső és segédberendezés összekapcsolható. Rendszerünk tervezésénél fontos szempont volt a mobilitás kérdése, a megfelelő méretek használata és az áramfogyasztás. Szoftverük segítségével az amatőrcsillagászok és asztrofotósok által végzett kutatások és adatgyűjtések lényegesen egyszerűbbé válnak, egy központi kezelőfelületről a rendszer összes funkciója elérhető. Amennyiben a rendszer az adatgyűjtéskor is rendelkezik internet hozzáféréssel, akkor az adatok feldolgozása szinte azonnal, automatikusan történik. A termékek értékesítésekor az AIY modellre kívánnak hagyatkozni.

2. Moly.Net
Pályázó: Zsigó Miklós (2002)
Iskola: Krúdy Gyula Gimnázium Nyíregyháza
Tanár: Zsigó Zsolt


Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legelterjedtebb gyümölcskultúra az alma. A kártevők ellen feromoncsapdákkal lehet küzdeni. A kifejlesztett eszköz egy új kialakítású csapda, melyben egy jó minőségű kamerát és egy megfelelő mikrokontrollert helyezett el a pályázó, amelyek távirányítással képet készítenek arról, hogy éppen mi látható a csapdában, illetve hőmérő szenzorokkal hőmérséklet adatokat gyűjt. Ha egy nagyobb gyümölcsösben a kihelyezett molycsapdák adatait elemezzük, akkor képet kaphatunk a molyrajzás térbeli, és időbeli lefolyásáról is. Egy ilyen elemzés segíti a tulajdonost, a megfelelő mennyiségű feromon, ragasztóanyag, illetve permetszer vásárlásában, ezzel előre tud tervezni pénzügyileg is. Az eszköz más csapdák, és feromonok felhasználásával más rovarkártevők esetén is használható, nem csak az almamoly esetén.

3. N-test problémák szimulációja m-dimenzióban*
Pályázó: Mészáros Botond (2000)**
Iskola: Gheorghe Pop de Basesti Technológiai Líceum, Szilágycseh
Tanár: Szigeti Erika


A fiatal célja a szimulációs modellek kiegészítése volt egy olyan eljárássorozattal, amely nem rendszer specifikus, azaz nem kell előre ismerni az adott rendszerben megjelenő hatások minőségét ahhoz, hogy lényegesen gyorsabban kiértékelhessük és elemezhessük az adatainkat. Végeredményben sikerült egy, a jelenlegi módszerek nagy részénél jóval átfogóbb modellt leírnia, majd azon olyan optimali-zációs módszereket értelmezni, melyek jelentős mértékben csökkentik a rendszer kiértékeléséhez szükséges időt és memóriát, miközben megmaradnak rendszer függetlenek. A modellt így alkalmazni lehet gazdasági, egészségügyi, ökológiai, természettudományi, számító-gép-tudományi, építészeti és katasztrófavédelmi kérdések megvála-szolásában is.
* A díjat az Ericsson Magyarország Kft. ajánlotta fel.
** Mészáros Botond elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázónak járó ösztöndíját is.


II. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. Funkcionális élelmiszer (aranytészta) előállítása
Pályázó: Fodor Izabella (2002)
Iskola: Hajnóczy József Gimnázium, Tiszaföldvár
Konzulens: Dr. Lantos Ferenc
Tanár: Hliva Lívia, Baczúr István


A látás és annak idegrendszeri kialakulásában és működésében különböző karotin anyagok, valamint az A-vitamin felszívódása nélkülözhetetlen. Ugyanakkor sok ország gyermek-étkeztetésében nincsenek jelen elegendő mennyiségben az esszenciális karotin anyagok. A fiatal kutatómunkája első szakaszában feltárta a hazai fűszerpaprika őrlemények meghatározó karotinoid és egyéb festékanyagainak tartalmát. A továbbiakban az őrleményeket tojótyúkok takarmányaiba keverve, megvizsgálta annak hatását a tojássárgájának változására. Végül a karotinokban gazdag tojásokat felhasználva, tésztákat készített. Az előállított tésztába az esszenciális karotinoidok igen magas koncentrációban rögzültek, melyek hasznosíthatók a humán szervezet számára.

2. Janusmeter*
Pályázók: Kis-Bogdán Kolos (2002), Hegedüs János (2002)**
Iskolák: Pécsi Janus Pannonius Gimnázium
Tanár: Dlusztus Péter


A JanusMeter egy univerzális digitális mérőrendszer természettudományos órákhoz. A mérésekhez szenzorokat használnak. A mérőegységek melyekben mikrovezérlők vannak a különféle mért adatokat WiFi-n keresztül továbbítják egy vezérlőhöz, amely továbbítja a megkapott értékeket a számítógép és a diákok okostelefonjai felé. A számítógépen futó saját fejlesztésű megjelenítő program kommunikál a vezérlővel, amely kapcsolatban van az összes eszközzel. A program a mért adatokat kiírja és grafikonon ábrázolja. A mérőeszköz dobozai saját tervezésűek és készítésűek, 3D nyomtató segítségével készültek. A mérőműszerek kalibrálását is a fiatalok végezték. A platform kellően felhasználóbarát, így mindenki számára könnyen kiismerhető, és alkalmazható.
* A díjat az Egis Gyógyszergyár Zrt. ajánlotta fel.
** Hegedüs János elnyerte a Vodafone Magyarország Alapítvány legfiatalabb díjazott pályázónak járó Junior Ösztöndíját is.


3. AirQMap
Pályázók: Vida Imre (2000), Dremák Gergely (2000)
Iskola: Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma
Tanár: Szőllősi Irén, Dr. Ujvári Balázs


A levegőben lévő szennyező anyagok valós idejű monitorozása nem megoldott, csak visszamenőleg tudunk pontos információkat kapni. A meglévő rendszerek a gyalogosokhoz képest nagy magasságban mérnek, így nem a beszívott levegő minőségét mérik. A pályázók olyan alkalmazásokat fejlesztettek, melyek egyrészt, ha van nálunk szenzorokat tartal-mazó eszköz, monitorozzák és a többiek számára elérhetővé teszik az adatokat, ha pedig - mint általában - nincs nálunk mérőműszer, akkor a többiek adatai alapján segít a legegészségesebb útvonal kiválasztásában. A levegőminőséget néhány fixen telepített eszközön kívül, a mérőrendszer alapját képező, hordozható adatgyűjtő berendezésekkel mérik, pl. iskolatáska hátuljára történő rögzítéssel.

III. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. PACAP jelátviteli útvonalak tanulmányozása csirkeembriók végtagbimbóinak fejlődésében
Pályázó: Györgyi Zalán Zoltán (2001)
Iskola: Hőgyes Endre Gimnázium, Hajdúszoboszló
Tanár: Dr. Juhász Tamás, Dr. Szegeczki Vince, Bárány Zsolt Béla


A pályázónak kísérletei során sikerült beállítania egy olyan szövetkultúrát csirkeembriókból izolált végtagbimbókból, mellyel in vitro körülmények között jól nyomon követhető a végtagok fejlődése. Ezen szövetkultúrák hosszú távon fenntarthatók és a porcképződési folyamatok és a csontosodás is bizonyítottan megindul a képződő szövetekben. Mivel a tojások keltetése nagy számban valósítható meg egyszerre és jól szinkronizálható, valamint a szinkronizáció miatt nagy mennyiségben reprodukálható, így megkönnyíti a kutatók munkáját. Ezáltal az egereken végzett kísérletek száma csökkenthető. A fiatal megvizsgálta egy PACAP nevű neuropeptid hatását a végtagbimbók növekedése közben, és bizonyította, hogy a PACAP nevű neuropeptid az embrió végtagfejlődését is befolyásolja.

2. Cellamátrix-színesfilm
Pályázó: Sárközi Gergely János (2000)
Iskola: Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma
Tanár: Jendrék Miklós


Ezeket a vonalkódokokat két fő tulajdonságuk különbözteti meg a többitől (pl. QR-kód, Aztec-kód): színeket is használnak, valamint az információ átadásához nem csak egyetlen egy vonalkódot vesznek igénybe. A megjelenítő készülék másodpercenként 15 különböző vonalkódot is megjeleníthet. E tulajdonságoknak köszönhetően sokkal kisebb részletgazdagságon is átadható ugyanannyi információ, így egy alacsonyabb felbontású, olcsóbb kamera is elegendő beolvasásukhoz. Felhasználási területek: a WiFi jelszó, titkosítási kulcs, kétlépcsős azonosítás átküldése; e-jegy és e-bérlet rendszerek, a vonalkód kisebb felbontási igénye olcsóbb beolvasó-eszközöket eredményezhet.

3. AR érettségi tabló*
Pályázó: Szakál Vince Abosa (2000)
Iskola: Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium
Tanár: Fegyverneki Gergő


Az elkészült alkalmazással a pályázó jelentősen ki tudta bővíteni az érettségi tabló régi, analóg mivoltát. Az alkalmazás a kiterjesztett valóság révén életre kelti a tabló képeit, a visszaemlékezéshez pedig remek platformot kínál a benne található képek, videók és visszaemlékezések alapján. A benne található tartalmak frissíthetőek, a jövőben pedig megannyi lehetőség van a fejlesztésre, melyet a Unity széles eszköztára tesz lehetővé. Az ötlet piacra dobására több lehetőség is van belföldön, illetve igény esetén a nemzetközi piacra is adaptálható az ötlet. A program valójában csak nevében és formájában tabló. Inkább nevezhető az emlékezés egy újfajta platformjának, archívumnak, emléktárnak vagy időkapszulának.
* A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta fel.

4. Brain Bang
Pályázók: Boros Bálint (2001), Schmiedt Barbara Bernadett (2000)
Iskola: Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
Tanár: Szeder László


A pályamű egy stratégiai játék, mely ötvözi a fizikát, a matematikát, és emellett tanulás-kiegészítő szerepe is van. A játékban életszerű helyzetekkel is találkozhatunk. A játék leginkább a Gazdálkodj okosan! társasjátékra és a pókerre hasonlít. A játékban arra kell törekedni, hogy minél több BRAIN BIT-et szerezzünk. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a tükrök segítségével energiát szolgáltatunk játéktársainknak pénzért cserébe és/vagy munkával növelhetjük bevételünket. Újítás a játékban: az iskolában megszerzett tudással pénzhez juthatunk; különleges fizetési módszer; nem kell végigjátszani a játékot ahhoz, hogy eredményt tudjunk hirdetni; játékszabályt a játékosok kedvükre is alakíthatják.
28. Ifjúsági Tudo-
mányos és Innovációs Tehetségkutató Verseny


Végeredmény (PDF)
A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg.


FŐVÉDNÖK:
Dr. Palkovics László, miniszter, Innovációs és Technológiai Minisztérium
Dr. Bódis József államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

Kiemelt támogató:
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége
Vodafone Magyarország Alapítvány

Kiemelt szponzor:
AUDI HUNGARIA Zrt.

Jelentős támogató:
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
B. Braun Medical Kft.
Magyar Suzuki Zrt.
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.
Egis Gyógyszergyár Zrt.
Ericsson Magyarország Kft.
Karsai Holding Zrt.
77 Elektronika Műszeripari Kft.
Sanatmetal Kft.
Mediso Kft.

Támogató:
Innomed Medical Zrt.
NI Hungary Kft.
BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft.
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés


SZAKMAI-STRATÉGIAI PARTNER:
Klebelsberg Központ

Médiatámogatók:
Főtámogató:
M5
Támogató:
Innotéka Magazin
A zsűri elnöke:
Dr. Jakab László dékán, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar

A zsűri tagjai:
Dr. Ábrahám László, cégvezető, NI Hungary Kft.
Dr. Bendzsel Miklós, ny. elnök, SZTNH
Dr. Birkner Zoltán, elnök, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
Bodnár Balázs, ügyvezető igazgató, evopro systems engineering Kft.
Bolyky János Antal, ügyvezető igazgató, Triax Üzletfejlesztési és Innovációs Kft.
Dr. Forstner Bertalan, dékán-helyettes, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar
Ivánka Gábor, szabadalmi ügyvivő, ARINOVA Szabadalmi és Védjegy Iroda, az 1997. évi EU Fiatal Tudósok Versenyének 3. helyezettje
Jakab Roland, ügyvezető igazgató, Ericsson Magyarország Kft.
Kapui Ákos, technológiai vezető, Skyscanner, a XIV. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje
Katona Bence, vezérigazgatóh., Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
Dr. Kasza Tamás fejlesztőmérnök, SAP Hungary Kft.
Dr. Kroó Norbert akadémikus, MTA
Laufer Tamás, elnök, RacioNet Zrt., az IVSZ elnöke
Dr. Ormos Pál akadémikus, kutatóprofesszor, MTA SZBK
Dr. Pakucs János, ügyvezető igazgató, OT Industries, a MISZ tiszteletbeli elnöke
Prof. Dr. Pap László, akadémikus, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács tagja
Papp László, kutató, Bécsi Orvostudományi Egyetem, a VIII. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje
Pomezanski György, újságíró, a Felkínálom Alapítvány elnöke
Sipos Imre, miniszteri biztos, Emberi Erőforrások Minisztériuma, EKE OFI főigazgató
Dr. Szabó Gábor, akadémikus, egy. tanár, Szegedi Tudományegyetem, a MISZ elnöke
Dr. Tevesz Gábor, dékán-helyettes, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar
Dr. Závodszky Péter, akadémikus, kutató professzor, MTA TTK Enzimológiai Intézet
Készítette: VISUALIA