Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
utolsó frissítés: 2024-04-09
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 200 0731
mobil: +3630 955 0420
www.innovacio.hu

Várható események

SMART 2024 - WORLDS COLLIDING


Az elmúlt 1 év a mesterséges intelligencia térhódításáról szólt. Ez idő alatt akarva-akaratlan letettük egy hibrid technológiai forradalom alapköveit, és már most gondolatébresztő lehet annak a generációnak a víziója, mely egy félig emberi, félig mesterséges világba fog beleszületni.

Az AI térnyerése 2024-ben is folytatódni fog, szépen lassan bekebelezve vagy legalább is befolyásolva minden más olyan (digitális) iparágat, amivel a SMART színpadán évek óta foglalkozunk. Az egészségügy, a fintech, a telekommunikáció, a kiberbiztonság vagy akár a fenntarthatóság mind-mind olyan területek, amikről idén már nem beszélhetünk az AI megemlítése nélkül.
Éppen ezért az elkövetkezendő időszak már biztosan nem magáról az AI-ról, hanem sokkal inkább az AI más iparágakkal, más digitális technológiákkal való "összeütközéséről" fog szólni. Legfontosabb ezek közül a fenntarthatóság kontra mesterséges intelligencia kérdéskör, ahol külön "ringben" kísérhetjük majd figyelemmel egy mozdíthatatlan tárgy és egy megállíthatatlan erő párharcát. A nem fenntartható sebességgel gyorsuló AI és az egyre többeket és többeket foglalkoztató fenntartható szemlélet közti ellentét már az AI térhódításának első évében kikristályosodott. Az összeütközés elkerülhetetlen, a kérdés csak az, hogy mekkora erejű lesz a becsapódás, és hogy közelről vagy távolról fogjuk mindezt végig nézni.

A fenntarthatóság csak egy példa a sok közül: az AI más világokkal való "összeütközése", a technológiák ilyen értelemben vett globalitása hamarosan el- és megkerülhetetlen lesz. A digitális gazdaság szereplői már 2023-ban egy metaforikus olvasztótégelybe kerültek, mely alá az AI tartotta a tüzet. Nem kérdés, hogy hamarosan mind egyéni, mind vállalati, mind pedig társadalmi szinten fejest kell majd ugranunk ugyanebbe a digitalizációs masszába; az pedig már a kollektív felelősségünk, hogy az ugrás után a felszínen úszkáljunk, ne pedig elmerüljünk.

Az idei SMART feladata, hogy mentőmellényt és védőszemüveget biztosítson a résztvevőknek, mellyel a digitális tengeren történő evickélés és a katasztrófaturizmus is biztonságosabbá válik.

A konferencia időpontja: 2024. április 17., helyszíne: Budapest, Akvárium Klub

További információk és regisztráció a következő linken.

MISZ tagok most 50%-os kedvezménnyel vehetnek részt a konferencián. Regisztrációval és a kedvezménnyel kapcsolatos információk: innovacio@innovacio.hu

Mik a trendek a hazai projektek körében? Indul a Projektmenedzsment Körkép 2024 kutatás

2024-ben már negyedszer méri fel a Magyar Projektmenedzsment Szövetség a Budapesti Corvinus Egyetemmel együttműködésben a hazai szervezetek projektmenedzsment kultúráját.

A PM Körkép kutatás célja, hogy átfogó képet adjon a hazai projektkultúráról, a szervezetek projektmenedzsment érettségéről, a projektmenedzserekkel szemben támasztott elvárásokról és a PMO-k működéséről, a nemzetközi trendekkel összevetve.

A felmérés fókuszában az állami és piaci szektor projekteket megvalósító vagy projektalapon működő képviselői egyaránt szerepelnek. A kutatási eredmények rávilágítanak a szükséges hazai fejlesztési irányokra és iránymutatást adnak a társadalom és a gazdaság szereplői számára.

Két évvel ezelőtt 50 szervezet több mint 2000 projektjének tapasztalatait összesítve tisztán látszott, hogy a változás volt a legmeghatározóbb kihívás a szervezetek életében. Idén - remélhetőleg még több szervezet bevonásával - azt kutatják, hogyan változott a helyzet azóta.
  • Milyen tényezők határozzák meg a projektek sikerét? És mi a sikertelenség oka?
  • Mennyire érett a hazai projektmenedzsment kultúra? Vannak-e jelentős eltérések, helyi sajátosságok a nemzetközi trendekhez képest?
  • Hogyan szerzik meg a projektmenedzsment tudást a projektekben dolgozó szakemberek? Megfigyelhetők-e új tendenciák az elmúlt években?
  • Milyen támogató eszközök a legelterjedtebbek?
A PMSZ honlapján elérhető a kutatási felhívás és a kérdőív.

Az érintett szervezetek 2024. május 31-ig tölthetik ki a közzétett kérdőívet. Az eredményekről 2024 őszén széles körben, több szakmai fórumon is beszámolnak.

A kutatásban közreműködő partnerek: PMI Budapest, Magyar Innovációs Szövetség, Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége, Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, Neumann János Számítógéptudományi Társaság, Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetsége.

Médiatámogató: ITBusiness

Deep Tech Atelier 2024

Megnyílt a Deep Tech Atelier 2024-re történő regisztráció. A Baltikum legnagyobb ipari mélytechnológiai eseménye, mely immáron hatodik éve hozza össze a kutatószervezeteket, ipari szakembereket, tudományalapú startupokat, kormányzati képviselőket és technológiai rajongókat Rigában, május 16-17-én.

A kétnapos konferencia a következőket kínálja:
- Nemzetközi előadók
- Startup pitch szekciók
- Gyakorlati workshopok
- Kapcsolatépítési lehetőségek a B2B szekciókban

A Deep Tech Atelier 2024 a biotechnológia és az űrtechnológia mellett más fontos témákat is célba vesz az innovátorok számára. Harmadik éve rendezi meg az Európai Űrügynökség (ESA) Napját, amely az vállalkozói szellemet és a kereskedelmi tevékenységeket helyezi előtérbe.

A kétnapos konferencia kiváló kapcsolatépítési lehetőségeket kínál B2B szekciókban az új partnerségek létrehozásához, valamint a vállalkozásfejlesztéshez és a tudomány kereskedelmessé tételéhez szükséges gyakorlati ismeretek és készségek biztosításához.

Esemény nyelve - angol.

A részvétel ingyenes.

További információ és regisztráció: https://deeptechatelier.com/

Fókuszban Humán rendszerek Tematikus Fórum

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében nyolc szakmai műhely működik, amelyek a tudáscentrum stratégiai jelentőségű szervezetei. A "Humán rendszerek Tematikus Fórum" várja új csatlakozók jelentkezését.

A tematikus fórumok a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium innovációs és együttműködési potenciáljának alapját jelentik, valamint kapcsolatokat, együttműködéseket építenek a quadruple helix (akadémia, gazdaság, közszféra, civil szféra) szereplői között. A fórumokat hibrid formában rendezik meg, a fórumhoz személyesen Miskolcon lehet csatlakozni.

A humán rendszerek egyes elemeit érzékenyen érintik a demográfiai, egészségügyi, szociális, oktatási és össztársadalmi változások, ami miatt különös hangsúlyt kell fektetni a közszolgáltatások minőségét és hatékonyságát javító társadalmi innovációs megoldásokra. A fent említett változások az egészségügyet, a foglalkozáspolitikát, a szociális ellátórendszert, az oktatásügyet is kihívás elé állítják, amelyek szükségessé teszik például a korspecifikus igényeket kielégítő innovatív megoldások kidolgozását. E tekintetben fontos a rendszerszintű megközelítés, hiszen az egyes problémákat és kihívásokat nem lehet kizárólag a humán rendszerek egyes elemeire fókuszáltan megoldani.

A fórum célcsoportját elsősorban az oktatás, egészségügy és helyi közösségek szereplői civil szervezetek, társadalmi szervezetek/szövetségek és különböző intézmények, egyetemek, önkormányzatok, közigazgatási szervezetek, valamint a társadalmi vállalkozók jelentik. A fórum nyitott további szereplők bevonására, a csatlakozási szándékot a fórum vezetőjénél szükséges jelezni (Czékmann Zsolt, zsolt.czekmann@uni-miskolc.hu)

További információk a TINLAB honlapján

Tehetségmegtartás és társadalmi innovációk

A TINLAB-URBAN21 konferenciát 2024. március 21-én rendezik Cegléden. A konferenciasorozat missziója, hogy a városokat, várostérségeket felkészítse a 21. század kihívásaira és olyan társadalmi innovációkat, jó gyakorlatokat mutasson be, amelyek segíthetnek a kihívások eredményes kezelésében.

A konferencián az idei évben a népességvesztés kérdéseivel és a tehetségmegtartás helyi eszközeivel foglalkoznak. 
A hazai települések jelentős része mára folyamatosan veszít népességéből, ráadásul azok, akik úgy döntenek, hogy máshová költöznek, jellemzően a fiatalabb, magasabban képzett társadalmi rétegekből kerülnek ki. A folyamatos népességcsökkenés és agyelszívás súlyos negatív következményekkel jár a települések és a maradók számára. Azok a települések, amelyek nem képesek adekvát válaszokat adni erre a kihívásra, nem tesznek tudatos lépéseket a népességmegtartás érdekében, véglegesen leszakadnak.
A konferencia keretében neves előadóink segítségével, sikeres jó gyakorlatok, társadalmi innovációk bemutatásán keresztül segítünk azoknak a szakembereknek, akik szeretnének településük jövőjéért aktívan cselekedni. A konferencia nyitó előadását Steigervald Krisztián generációkutató tartja, aki ezúttal a 21. századi településeknek ad gondolkodni valót.
A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium 2023 végén új felhívást tett közzé társadalmi innovátorok számára: a konferencián bemutatkoznak a nyertes innovációs ötletek gazdái, akik - a konferencia központi témájához kapcsolódóan - izgalmasnál izgalmasabb fejlesztési elképzelésekről számolnak be a résztvevőknek.

Kikre számítanak a szervezők?
  • városvezetők, önkormányzatoknál és önkormányzati intézményeknél dolgozó fejlesztési szakemberek;
  • felsőoktatási intézmények, innovációs kérdésekkel foglalkozó oktatói, a téma iránt érdeklődő egyetemi hallgatók
  • minisztériumok és háttérintézményeik innovációs területen dolgozó szakemberei;
  • kutató szervezetek, társadalomtudományi műhelyek képviselői;
  • civilek, társadalmi vállalkozások, nem állami gazdaság- és vállalkozásfejlesztési szervezetek, intézmények képviselői.
Időpont: 2024. március 21.
Helyszín: Kossuth Művelődési Központ (2700 Cegléd, Kossuth tér 5/a)

A konferencia a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium támogatásával valósul meg, a részvétel ingyenes.
Részletes program és regisztráció

Tektite online technológiai partnerközvetítő rendezvény

2024. március 26-29-én rendezik meg a Tektite online technológiai partnerközvetítő rendezvényt. A Tektite célja, hogy összekösse a különböző innovatív technológiák iránt érdeklőket, a forgalmazókat befektetőket a technológiai cégekkel (pl.: startup cégek, globális vállalatok, egyetemek, kutatóközpontok, stb.).
A rendezvény négy különböző területre fókuszál, melyek a "Digital Healthcare", "EduTech", "Smart Manufacturing" és "Smart Home/City/Farm". A program a B2B partnerkeresésen túl a startupok számára pitching lehetőséget is biztosít, továbbá "biz opportunity" piacteret nyújt.

A rendezvényen kizárólag online, előzetes, ingyenes regisztrációval lehet részt venni. További információért vegye fel a kapcsolatot a magyar társszervezővel, tagszervezetünkkel, az LC Innoconsult Kft.-vel (mogyorosi.peter@lcinnoconsult.com).

Védjegy és Design Szakmai Ügyfélfórum
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Védjegy Egyesület 2024. április 12. napján 10.00-12.00 óráig Védjegy és Design Szakmai Ügyfélfórumot szervez. A kérdéseket március 25-ig várják a rendezveny@hipo.gov.hu e-mail címre.

Fókuszban a társadalmi innováció menedzsmentje

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében nyolc szakmai műhely működik, amelyek a tudáscentrum stratégiai jelentőségű szervezetei. A "Társadalmi Innováció Menedzsmentje Tematikus Fórum" várja új csatlakozók jelentkezését.

A tematikus fórumok a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) innovációs és együttműködési potenciáljának alapját jelentik, valamint kapcsolatokat, együttműködéseket építenek a quadruple helix (akadémia, gazdaság, közszféra, civil szféra) szereplői között. A fórumokat hibrid formában rendezik meg, a TIM-hez személyesen Budapesten lehet csatlakozni.
"A Társadalmi Innováció Menedzsmentje (TIM) fogalomrendszere magában foglalja a társadalmi innovációs folyamatok és projektek tervezését, szervezését, vezetését, ellenőrzését, hatásmérését, kutatását, valamint a teljes innovációs folyamat menedzsment keretrendszerének fejlesztését is. Ehhez kapcsolódóan a TIM tematikus fórum véleményezi a társadalmi jóllét erősítésére irányuló TINLAB-os kutatási programokat, figyelemmel kíséri, a mentorhálózat segítségével monitorozza a projekt keretében indult kísérleti fejlesztéseket. Műhelyünk lehetőséget teremt a különböző szektorokból érkező szakemberek együttműködésére, közös problémafelvetésekre, a folyamatos tudásbővítésre és a feltárt innovatív megoldások megismertetésére az érintettekkel" - foglalta össze a fórum céljait Farsang Zoltán, a fórum szakmai vezetője.

A fórum korábbi alkalmain szó volt a smart technológiák társadalmi elfogadottságáról, a települési tervezés és vezetés adatvezért módszertanáról, a társadalmi innováció mérőszámairól, valamint számos jó gyakorlatot is megosztottak a résztvevőkkel.
A célcsoportot elsősorban civil szervezetek, társadalmi szervezetek/szövetségek és különböző intézmények, egyetemek, önkormányzatok, közigazgatási szervezetek, valamint a társadalmi vállalkozók jelentik. A fórum nyitott további szereplők bevonására, a csatlakozási szándékot a fórum vezetőjénél szükséges jelezni vagy tinlab@harfaalapitvany.hu e-mail címen.

További információ a TINLAB honlapján.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nagyvállalati-startup program

Idén ősszel ötödik alkalommal indul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nagyvállalati-startup programja, a NAK TechLab inkubációs program. A program fő célja, hogy elősegítse a startupok és a kkv-k, valamint az agrár nagyvállalatok közötti együttműködést, ezzel növelve a szektor digitalizációs szintjét.

Az inkubációs programban szakmai és üzleti mentorálásokkal és piaci validálással segítik a startupokat és a kkv-kat abban, hogy tökéletesíthessék terméküket, ezáltal közelebb jutva a nagyvállalati együttműködéshez. A NAK TechLab inkubációs programja által a cég új piaci szegmensre és kapcsolatokra tehet szert, vagy akár az eddigi tevékenységtől eltérő, új irányokkal is megismerkedhet.

A 3 hónapos inkubációs programmal kapcsolatos részletek az alábbi linken érhetők el.

Innovációs túra Latin-Amerikába

A két ENRICH projekt (ENRICH in LAC & ENRICH in the USA) célja, hogy európai kutatókat, intézeteket és egyetemeket, start-upokat és innovatív kis- és középvállalkozásokat támogasson az amerikai piacokra történő kijutásban. (Az ENRICH in LAC a brazil projekt folytatása, csak most már kiterjed egész Latin-Amerikára, az USA projekt pedig Kanadára).

A LAC projekt innovációs túrát szervez Brazíliába (Sao-Paolo és környéke).
10 résztvevő megfelelő számla ellenében max 2000 euró értékig utófinanszírozott támogatást kaphat.

Modern Mintaüzem Program

Útjára indult a Modern Mintaüzemek Program, amelynek célja, hogy a vállalkozások működés közben tekinthessék meg a legmodernebb technológiákat. A Modern Mintaüzem Programban a vállalkozások céglátogatásokon vehetnek részt, a program egyedi vállalati konzultációt, tanácsadást, workshopokat biztosít annak érdekében, hogy az érdeklődők megismerhessék a legújabb eljárásokat.

Várják a látogatók, valamint az újonnan csatlakozó mintaüzemek jelentkezését.
Regisztrálni a modem4.hu oldalon lehet.

Forrásteremtés távoktatási tanfolyam az interneten

A Pályázatfigyelő (Pafi) internetes tanfolyamot indít, amelyen megtanulhat forrásokat szerezni tervei megvalósításához. Aki tud interneten keresztül levelezni és weboldalakat böngészni, annak a tanfolyamon való részvétel nem jelent problémát. A tanfolyam során elektronikus kapcsolatot tarthat a tanfolyam tanárával.

A tanfolyamra többféle szinten lehet jelentkezni.
Kategóriák és költségek:
- Egyéni tanulóként követheti a heti élő adásokat, bármikor megnézheti azok felvételeit, tanulmányozhatja a különböző szakmai anyagokat.
Ára: 14 000 Ft, amely tartalmazza az áfát
- Ha házi feladatai javítását is kéri, akkor azokat beküldheti, és a Pafi rendszeresen értékeli.
Ára: 26 000 Ft, amely tartalmazza az áfát
- Konzultációkat is kérhet mindezeken felül témánként egyszer, azaz összesen kilenc alkalommal.
Ára: 48 000 Ft, amely tartalmazza az áfát

A képzés tanárai:
- Kovács Edit, közösségfejlesztő,
- Huszerl József, a Pafi főszerkesztője

Jelentkezni ide kattintva lehet.

További információ: Pafi Szerkesztőség (mobil: 30/659-6388, cím: 1011 Budapest, Corvin tér 8.), ill. Huszerl József tanfolyamvezető (mobil: 30/94-99158, skype: huszerl.jozsef), web: http://forrasteremtes-tanfolyam.pafi.hu

Projekt-tervezés és pályázatírás távoktatási tanfolyam az interneten

A Pályázatfigyelő (Pafi) internetes tanfolyamot indít, amelyen megtanulhat projektet tervezni és pályázatot írni: az ötlet megfogalmazásától a pályázati űrlapok kitöltéséig az aktuális (pályázati vagy projekt-) ötletét fejlesztve, lépésről lépésre, saját ritmusában haladhat végig a projekt kidolgozásának folyamatán.

Kinek ajánlják?
Ez a tanfolyam azoknak szól, akik nem gyakorlott pályázatírók, de most saját maguk akarnak megtervezni egy projektet, megírni és beadni egy pályázatot. Aki tud interneten keresztül levelezni és weboldalakat böngészni, annak a tanfolyamon való részvétel nem jelent problémát. A tanfolyam során elektronikus kapcsolatot tarthat a tanfolyam tanárával.

A tanfolyamra többféle szinten lehet jelentkezni. Kategóriák és költségek:
- Egyéni tanulóként egy korábbi tanfolyam felvételeit láthatja és tanulmányozhatja a különböző szakmai anyagokat, három hónapig. A tanulást bármikor elkezdheti.
Ára 6 000 Ft+áfa
- Ha házi feladatai javítását is kéri, akkor azokat beküldheti és a Pafi rendszeresen értékeli.
Ára 16 000 Ft+áfa
- Konzultációkat is kérhet mindezeken felül témánként egyszer, azaz összesen kilenc alkalommal.
Ára 38 000 Ft +áfa

A képzés tanárai:
- Kovács Edit, közösségfejlesztő
- Halpern Péter, a Budapesti Gazdasági Főiskola projektvezetés-tanára,
- Huszerl József, a PAfi főszerkesztője

A jelentkezés folyamatos, s az alábbi linken lehetséges.

További információ: Pafi Szerkesztőség (mobil: 30/659-6388, cím: 1011 Budapest, Corvin tér 8.), ill. Huszerl József tanfolyamvezető (mobil: 30/94-99158, skype: huszerl.jozsef), web: http://tanfolyam.pafi.hu/
Készítette: VISUALIA