Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2016-05-17
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1036 Budapest,
Lajos utca 103.

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

A világ legnagyobb tehetségkutató versenyén Bálint Karola a legjobbak között

Hazaérkezett Kaliforniából (Phoenix, USA) az két magyar fiatal, aki a 2016. május 8-13. között megrendezett, Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) vett részt. Az idén már több mint 1700, 21 év alatti fiatalt hívtak meg a rendezvényre, 77 országból.

A Magyar Innovációs Szövetség Király Szilviát és Bálint Karolát nevezte az Intel ISEF-re, ők a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen díjazottjai voltak. A versenyre a fiatalokat felkészítette, ill. elkísérte Ivánka Gábor, zsűritag.
 
Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A versenyzőktől a nemzetközi zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér előzetesen a projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint 1000 tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítják ki a végleges sorrendet.

Bálint Karola, a Szegedi Tudományegyetem elsőéves hallgatója, egy "ShopMap" nevű alkalmazást tervezett, mellyel elnyerte az Oracle Akadémia első díját, így 5000 dolláros pénzjutalomban részesült.

A ShopMap alkalmazás számos olyan kellemetlenségre nyújt megoldást, melyet vásárlás közben kell átélnünk. Elkészíthetjük benne a saját bevásárló listánkat, melyet folyamatosan szerkeszthetünk. Ha valami elfogyott otthon, azonnal felvehetjük a listába, és amikor úgy döntünk, hogy eljött az idő a vásárlásra, mindössze annyi a dolgunk, hogy magunkkal vigyük a táblagépünket vagy a mobiltelefonunkat, melyet egyébként sem hagynánk otthon. Miután elérkeztünk a boltba, egy gombnyomással terveztethetünk az alkalmazással egy olyan útvonalat, amelyen végighaladva a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban meg tudjuk venni a listánkon szereplő termékeket. Ha pedig nem írtunk előre bevásárló listát, de egy terméket nem találunk, annak helyét is könnyedén megkereshetjük a ShopMap alkalmazással.
A fiatal tehetségek kiutazását a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) fedezte.

Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny jubileumi rendezvénye

2016. május 30-án, a Magyar Innovációs Szövetség - az Emberi Erőforrások Minisztériumával, az MTVA-val és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal közösen - megszervezi az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny jubileumi rendezvényét, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

A rendezvény keretén belül történik a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny értékelése, ill. díjátadási ünnepsége.

Program:

10:00-10:05 Beethoven: D-dúr hegedű - zongora szonáta op.12. III. tétel:
Bácsy Zoltán - hegedű (Virtuózok, 2016) Magyar Valentin - zongora (Virtuózok, 2014)
10:05-10:15 Megnyitó: Lovász László, az MTA elnöke
10:15-10:25 Köszöntő: Palkovics László, az EMMI államtitkára, a 25. Verseny fővédnöke
10:25-10:35 Köszöntő: Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke, a 25. Verseny társ fővédnöke
10:35-10:50
25 év eredményei: Pakucs János, MISZ tiszteletbeli elnöke, szervező-bizottsági elnök
10:50-10:55 Paganini - Liszt: La Campanella: Magyar Valentin - zongora
10:55-11:0
25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny értékelése: Jakab László, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánh., zsűrielnök
11:05-11:45 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny eredményhirdetése, díjak átadása
11:45-11:50 Zárszó, kiállítás megnyitása: Szabó Gábor, a MISZ elnöke
11:50-12:40 Kiállítás megtekintése
12:40- Büféebéd

A rendezvény levezetésében közreműködik: Kocsis-M. Brigitta, Pomezanski György.

Az ünnepségen való részvétel regisztrációhoz kötött.

A 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, leglátványosabb pályamunkáit május 30-án, 12:00 és 18:00 óra között mutatják be a fiatal alkotók, az MTA Dísztermében, ahová a belépés díjtalan és nincs szükség előzetes regisztrációra.

Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform

2016. május 6-án, az MTA SZTAKI székházában, Budapesten megalakult az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform, melynek alapító tagjai között szerepel többek között a Magyar Innovációs Szövetség is.

A platformhoz alapító tagként sok hazai és nemzetközi nagyvállalat, KKV, egyetem, kutatóintézet és társadalmi szervezet csatlakozott. A MISZ képviseletében Frischmann Gábor, alelnök írta alá az alapító okiratot. A platform megalakulásának szükségességét mutatták be bevezető előadásaikban Lepsényi István államtitkár és Monostori László, a SZTAKI igazgatója.

Az alakuló ülésen elhangzott az is, hogy a 4. ipari forradalom társadalmi kihatásaival is behatóan kell foglalkozni. E témákban is több esemény várható a közeljövőben, csakúgy, mint a Platform céljainak gyakorlati megvalósítása terén.

Szemelvények az alapító okiratból ide kattintva olvashatók.

Egyetemek, főiskolák környezetvédelmi oktatóinak VIII. országos tanácskozása

2016. május 5-én és 6-án került megrendezésre Kecskeméten az "Egyetemek, főiskolák környezetvédelmi oktatóinak VIII. Országos tanácskozása". A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke tartott előadást "A környezetvédelem és az innováció" címmel.

Előadásában elmondta, hogy a környezetvédelmi innovációs teljesítményeket nem csak önmagukban kell vizsgálni, ill. értékelni, hanem az új ipari, termelői beruházások, fejlesztések részeként, mint kiemelt és külön is értékelhető többlet teljesítményként (káros anyag kibocsátás csökkenése, szennyező maradék, ill. melléktermékek felszámolása stb.) kell minősíteni.

Ipari Park Tanács ülése

2016. május 12-én, a Nemzetgazdasági Minisztériumban dr. Szép-Tüske Rita főosztályvezető asszony elnökletével ülést tartott az Ipari Park Tanács. Az ülésen a Magyar Innovációs Szövetséget Bolyky János Antal alelnök, a Tanács tagja képviselte. A Tanács a köszöntőt követően az alábbiakat tárgyalta:
1. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város "Tudományos és Technológiai Park" címpályázatának elbírálása.
A Tanács úgy döntött, hogy a pályázat elbírálásához az Önkormányzattól további kiegészítéseket kér, ezt követően tart az ügyben írásbeli szavazást.
2. Ferihegy Környezetvédelmi és Innovációs Kft. és az N.N.E.I NAKHLA Kft. területbővítési kérelmének elbírálása.
A Tanács a kérelmet támogatta.
3. Pécs Holding Zrt. területbővítési kérelmének elbírálása.
A Tanács a kérelmet támogatta.
4. Kunszentmiklós Város Önkormányzata és a Kunszentmiklósi Ipari Park Kft. címátadási kérelmének elbírálása.
A Tanács a kérelmet támogatta.
5. A Tanács a napirend keretében ügyrendi és bírálati metodikai kérdésekkel foglalkozott. Úgy döntött, hogy a továbbiakban felajánlja a pályázóknak az IPT ülésén a szóbeli kiegészítés lehetőségét. Egy hónapon belül áttekintésre kerül az ügyrend és a bírálati metodika, az elmúlt időszakban felmerült tapasztalatok és javaslatok alapján.

MISZ Felsőoktatási Tagozat ülése

A MISZ Felsőoktatási Tagozata (FT) kihelyezett ülést tartott 2016. április 28-án, a Szegedi Tudományegyetem által megrendezett SZTE Innovációs Nap 2016 c. rendezvényen, Kersánszki Tamás, tagozatvezető elnökletével. Az innovációs nap programjában jelzett tagozati megbeszélésen, az egyetemek innovációval, technológia transzferrel foglalkozó képviselői vettek részt. Áttekintésre kerültek a MISZ FT tagjait érintő közelgő konferenciák, találkozók, melyek felkerültek az új tagozati honlapra.

A megbeszélésen a résztvevők megosztották az EMMI által kiadott "Felsőoktatási intézmények kutatás-fejlesztési vállalkozási tevékenységének tartalmáról és elszámolási szabályairól" szóló útmutatóval kapcsolatos eddigi tapasztalataikat és az egyes pontok alkalmazásával kapcsolatos kérdéseiket.

Az ülésen bejelentésre került, hogy a tagozat megújult honlapja egy hírlevélküldő modullal egészült ki, így a felsőoktatási tagozat képviselői már rendszeresen kapnak hírt, információkat a MISZ FT működésével kapcsolatosan.

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara megbeszélés

2016. május 4-én, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában, dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója Csoltó Gáborral, a BKIK Ipari Tagozat elnökével és helyettesével, Tankó Zoltánnal folytatott megbeszélést.
A találkozón megegyeztek a felek a hivatalos kapcsolatok újbóli felvételében, és keresni fogják az együttműködés konkrét formáit.

Meet the scientist

2016 áprilisában befejeződött a Meet the scientist ide tanévre szóló programja, melyet a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indított el, a műszaki és természettudományok, ill. az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése érdekében.

A projekt a 2015/2016-os tanévben kettő fővárosi és hét vidéki középiskolába látogatott el, ahol korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartottak előadásokat. Az előadásokat követően a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ munkatársai mutattak be látványos kísérleteket a diákoknak.

A Meet the scientist program eredményei a 2015/2016-os tanévben:
- 1240 diák hallgatta meg a 9 előadást,
- a YouTube-on az előadásokat 257, a kísérleteket pedig 353 alkalommal nézték meg,
- 2856 egyéni látogató nézte meg a projekt honlapját,
- a Facebook csoporthoz csatlakozottak száma 1712-ről 1980-ra növekedett,
- 34 alkalommal szerepelt a sajtóban a projekt.

Aktív a program Facebook csoportja; valamint a program honlapján elérhetők az előadásokon készült felvételek, ill. az azokkal kapcsolatos sajtómegjelenések is.

INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. taggyűlése

2016. május 9-én, Debrecenben, a társaság székhelyén tartotta tagszervezetünk, az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. taggyűlését, melyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Ábrahám László, elnökségi tag vett részt. A taggyűlésen elfogadásra került az éves beszámoló.

INNONET Nonprofit Kft. taggyűlés

Tagszervezetünk, az INNONET Nonprofit Kft. 2016. május 10-én tartotta Győrben a 2015. évet lezáró mérlegelfogadó taggyűlését. A taggyűlési beszámolóból kitűnt, hogy az INNONET működése stabil, a kihasználtság 95%-os. Az alaptevékenységből származó bérleti bevételek mellett fontosak a szakértői tevékenységekből származó bevételek is. Emellett az INNONET jelentős hazai és határon átnyúló kapcsolatrendszert épített ki.

Budavári László, ügyvezető igazgató beszámolt a TECHNONET Technológiai Kompetencia Központ projekt sikeres végrehajtásáról. Ebben az évben a projekt befejezéseként megépült a Központ utolsó üteme, további két, egyenként 100 m2-es műhely. A Magyar Innovációs Szövetség, mint tulajdonos, a széles körű innovációs kapcsolatrendszert biztosította a projekt számára.

Magyar KKV adja az innováció menedzsment tudást a nyertes H2020-as nagyprojektben

Magyar résztvevője is van annak a 29 tagú uniós konzorciumnak, amelyik európai támogatást kapott mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékok újrahasznosítási modelljének kialakítására. A projekt összköltségvetése 15 millió euró. Az összefogást olyan nagynevű és -múltú cégek is jegyzik, mint az olasz Barilla vagy a német Fraunhofer Intézet. Közép-Kelet Európát egyedül tagszervezetünk, a magyar Laser Consult Kft. képviseli. A közös projektjavaslat maximális pontszámot (15/15) elérve nyert támogatást.

A projekt célja, hogy a gazdáktól a fogyasztókig húzódó értékláncban keletkező hulladékokból az értékes összetevőket kinyerje, hasznosítsa egyedi, gazdaságos és rugalmas feldolgozási technológiákkal - mindezt a helyi érdekeltek bevonásával. Közben minimálisra kell csökkenteni a környezeti terhelést úgy, hogy a költséghatékonyság se csökkenjen.

Az európai projektből a Laser Consult Kft. az üzleti hasznosítási terv kidolgozását vállalta. A szegedi székhelyű társaság további teendői közé tartoznak még a piacra lépéssel kapcsolatos feladatok, mint például a pénzügyi tervek elkészítése vagy a piaci információk összegyűjtése.

A Laser Consult Kft. tavaly a H2020 NMP2-es kiírásra nyújtott be szintén konzorciumi formában nyertes pályázatot, melynek témája új nanoanyagok előállítása és ellenőrzése a csomagolás, az autóipar és a napelem-gyártás területén. A projekt összköltségvetése 7 millió euró, támogatástartalma pedig 5,5 millió euró. Ebben a projektben szintén az innováció menedzsment ellátása a cég feladata.

"A duális képzés napi gyakorlata" c. periodika

A Raabe Klett Kiadó, a stuttgarti Klett-csoport magyarországi tagja,  ez év januárjában indította "A duális képzés napi gyakorlata" című szaklapot. A havonta megjelenő 16 oldalas kiadvány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakmai részvételével készül, és a duális képzéshez nyújt gyakorlati támogatást. A lap rövid ismertetője:
- az adóügyi jogszabályok sokrétű, gyakorlatias és példákkal alátámasztott értelmezése
- a jogszabályi előírások értelmezésén túl gyakorlati módszertani segítséget is nyújt a jól működő modellek, mintaprojektek bemutatásával.
- széles körű online támogatással egészül ki (iratminták, szakértői kérdés-válasz szolgáltatás, letölthető dokumentumok stb.).
- a szaklap előfizetési díja a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható, így gyakorlatilag ingyen van. (Szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CVL. törvény 5. és 7. §-a alapján.)

Rovatok, cikkek:
- Adózás-Könyvelés
- Gazdaság, kamarai szakképzés
- Kérdezzük a szakértőt!
- Módszereink
- Arcok.

A kiadó lehetőséget biztosít a szaklap korábbi lapszámainak megtekintésére, a Lapozó linkre kattintva, jelszó: Dualis4Lapozo és rákattintani a kívánt lapszám képére.
A szaklap most MISZ-tagoknak 20% kedvezménnyel nettó 28720 + 5% áfa áron rendelhető.
Készítette: VISUALIA