Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2016-10-11
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1036 Budapest,
Lajos utca 103.

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

MISZ-vélemény "Magyarország Digitális Startup Stratégiájáról"

A Digitális Jólét Program Titkársága felkérte a Magyar Innovációs Szövetséget, hogy véleményezze "Magyarország Digitális Startup Stratégiája" c. anyagot. Az észrevételeket a MISZ 2016. szeptember 28-án megküldte a Miniszterelnöki Kabinetirodának. Részletek a véleményből:

"...A stratégia fő irányát megfelelőnek tartjuk. Az anyag pozitívuma a széles nemzetközi kitekintés, ugyanakkor erre a részre is jellemző, ami az egész anyagra, hogy kissé terjengős. A nemzetközi digitális gazdaság ismerete fontos és előnyös, ugyanakkor nem kellene pontosan azokat a hibákat elkövetni, amelyeken ők már túl vannak. A digitális gazdaság még most van születőben, egy gyorsan változó terep, amely önmagában is sok lehetőséget tartogat az oktatásban, illetve üzletfejlesztésben. Tehát nem követni kellene feltétlenül a 'nyugati' modellt, hanem inkább okulni a tapasztalatokból, és erre építeni egy, az ország előnyein alapuló stratégiát..."

"...A felsőoktatás és a startupok kapcsolata nagyon hiányzik (l. a német Exist program), az izraeli jó példák alig jelennek meg..."

Véleményünk teljes szövege portálunkon, az Aktuális menüpontban, az Állásfoglalásoknál olvasható.

Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny középiskolásoknak

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 26. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az M5 Csatorna közreműködésével, 2016. október 6-án, tagszervezetünk, az Ericsson K+F Központjában.

Az eseményt dr. Antal Csaba az Ericsson Magyarország Kft. technikai és innovációs igazgatója, az esemény házigazdája nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a középiskolás fiatalokat ösztönözni kell arra, hogy merjenek belevágni a felfedezésekbe és valósítsák meg az ötleteiket, mert most vannak a legfogékonyabb korban. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a nemrég megrendezésre került Kutatók Éjszakáján is rendkívül népszerűek voltak a MISZ által delegált fiatalok.

Ezután dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és a MISZ tiszteletbeli elnöke köszöntötte a vendégeket és bejelentette a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetését, ill. feltételeit. Elmondta, hogy főként olyan kreatív fiatalokat keresnek, akik felismertek valamilyen műszaki, természettudományos problémát, és van saját ötletük a megoldásra is. Beszélt a nemzetközi versenyek fontosságáról és a MISZ által, ezen rendezvényekre delegált fiatalok sikereiről. (A részletes felhívás a www.innovacio.hu portálunkon olvasható.)

Ezt követően Dr. Palkovics László, államtitkár, a Verseny fővédnöke az EMMI nevében köszöntötte a meghívottakat. Először, mint államtitkár, beszélt a felsőoktatás és a magyarországi kutatás-fejlesztés helyzetéről. Kiemelte, mennyire fontosnak tartja, hogy növekedjen a természettudományok iránt érdeklődő fiatalok száma, amelyet a jövőbeli életpálya pozitívvá tételével érhetünk el. Ezután, mint egykori kutató szólt a közönséghez, és a Gartner-görbe segítségével felvázolta egy ötlet útját a termékké válásig. Ahogy ő fogalmazott: "Az innováció hosszú és rögös folyamat, nem minden szakasza lelkesítő, de ez viszi előre világunkat."

Az esemény második felében Ivánka Gábor, zsűritag bemutatta a következő három, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen korábban díjazott fiatalt, akik 5-5 percben beszéltek sikereikről, és bemutatták munkájukat:
- Bálint Karola, az Intel International Science and Engineering Fair díjazottja (ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin)
- Rácz Gréta, az International Wild Life Research Week (Akvapóniával az egészségért)
- Imets Tamás, a brüsszeli 28. Fiatal Tudósok Versenyének (Egy eszköz az elmének)
résztvevője

Zárszavában Prof. Dr. Szabó Gábor elmondta, hogy a fiatalok prezentációi bizonyítják, milyen nagy szükség van erre a tudományos és innovációs versenyre. Kiemelte, hogy november 28-ig csak a kreatív ötleteket kell benyújtani, a 2. fordulóban azonban már működőképes eszközöket, befejezett projekteket kell prezentálni.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósul meg.

Kutatók Éjszakája az Ericssonban

A Kutatók Éjszakája idei programjaira 2016. szeptember 30-án került sor, többek között a Science Parkban, az Ericsson Kutatás-fejlesztési Központjában, ahol a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb pályamunkáival is megismerkedhettek a látogatók. A kiállítás helyszínt az Ericsson Magyarország Kft., mint a Kutatók Éjszakája nagyvállalati partnere és az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny egyik szponzora biztosította.

Az ifjúsági verseny tizenéves fiataljai poszterek, prototípusok és egyéb szemléltető eszközök segítségével mutatták be pályamunkáikat, többek között telefonvezérelt kisautót, intelligens virágcserepet, illetve ultimate mezőgazdasági automatizálási rendszert. Továbbá az érdeklődök belemélyedhettek a torma csípősségének mérésébe, amellett megtekinthettek egy autonóm bowlingozó robotot is.

A résztvevők megismerhették a 28. EU Fiatal Tudósok Versenyének döntőjében is szerepelt magyar fiatalok munkáit, többek között a Mutasd!- Interaktív jelnyelvet tanító és gyakorló szoftvert, valamint az idei brüsszeli EU Fiatal Tudósok Versenyének döntőjében különdíjat kapott magyar fiatal, Udvardi Péter "Mikroelektromechanikai struktúra alacsony frekvenciás hangok és rezgések érzékelésére" c. munkáját is.
A fiatal tehetségekre 5 ezer látogató volt kíváncsi.

Harsányi István-díjak átadása

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által gesztorált közhasznú Manager Képzés Alapítvány kuratóriuma 2016. évben 3 pályázót Harsányi István Ph.D Díjban, további 3 pályázót pedig Harsányi István Hallgatói Díjban részesített. A díjak átadására a díjazottak felsőfokú intézményeiben kerül sor.

2016. szeptember 29-én, a Corvinus Egyetemen, a 2016. évi Kitüntetés-átadó Ünnepi Szenátus ülésén, a Harsányi István PhD Díjat Kristóf Péter, a "How Established Companies Can Master Disruptive Innovation Like Startups?" c. disszertációjáért vehette át.
A többi díjazott oklevelének átadására későbbi időpontban kerül sor.

Üdvözlő fogadás az Amerikai Nagykövetségen

2016. szeptember 27-én, az Amerikai Nagykövetségen Mr. David J. Kostelancik követtanácsosi rangú helyettes misszióvezetője üdvözlő fogadásán a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében dr. Antos László, ügyvezető igazgató vett részt.

INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. taggyűlése

2016. szeptember 26-án, Debrecenben, a társaság székhelyén tartotta tagszervezetünk, az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. taggyűlését, melyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Ábrahám László, elnökségi tag vett részt.

A taggyűlés döntött a társaság székhelyének megváltoztatásáról; az új székhely a Debreceni Egyetem Kassai úti kampuszán lesz (4028 Debrecen, Kassai út 26., Inkubátorház). A Társaság vezetőjének megváltoztatására újabb taggyűlés összehívására van szükség, melynek időpontja október 14. A taggyűlésen dr. Ábrahám László az INNOVA sorsának mielőbbi rendezését sürgette, mivel a késlekedés a társaság hírnevének és erőforrásainak romlását eredményezi, ami a foglalkoztatotti létszám csökkenését is maga után vonja.

TRINNO projekt

2016. szeptember 6-án, Szegeden a TRINNO (Business ecosystem for TRadition and INNOvation) projekt keretében találkozóra került sor, melyen a megye innovációban érdekelt szervezeteinek képviselői vettek részt, így Dr. Mogyorósi Péter, a MISZ Dél-alföldi Regionális Képviseletének igazgatója és a Laser Consult Kft. ügyvezető igazgatója is ott volt.
A nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekt célja meghatározni azokat az eszközöket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy támogassák azon vállalkozásokat, melyek kombinálják a hagyományos KKV manufaktúrák szakértelmét a digitális szakértelemmel. A projekt létrehoz egy regionális rendszert, mely mind a hagyományos/manufakturális részeket, mind az új technológiákat magában foglalja. Az eredmények összegzése tanulmány szintjén történik, melyet regionális cselekvési ütemtervek, illetve egy közös kommunikációs stratégia elkészítése követ. Átfogó célként jelenik meg, hogy a program hatni tudjon az egyes nemzeti, regionális támogatási eszközök felhasználására.
Készítette: VISUALIA