Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2016-08-22
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1036 Budapest,
Lajos utca 103.

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevelének következő megjelenési időpontjai 2016. szeptember 13.


28. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrijének döntése értelmében 2016. szeptember 16-21. között, Brüsszelben megrendezésre kerülő "28. EU Contest for Young Scientists" döntőjében az alábbi három, első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
- Mutasd!- Interaktív jelnyelvet tanító és gyakorló szoftver (pályázók: Tóth Fanni és Horváth Roland)
- Mikroelektromechanikai struktúra alacsony frekvenciás hangok és rezgések érzékelésére (pályázó: Udvardi Péter)
- Egy eszköz az elmének (pályázó: Imets Tamás)

A versenyzők második szakmai felkészítését dr. Antos László, ügyvezető igazgató, és Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja és a delegáció vezetője tartotta, 2016. július 27-én, Szövetségünk székhelyén.

A kis- és közepes vállalkozások működése az európai uniós támogatások tükrében

A Széchenyi 2020 fejlesztési terv és a pályázati forrásai a hazai kis-és közepes vállalkozások versenyképessége terén meglevő elmaradásunk felszámolását célozza. A források igénybevételével az új technológiák bevezetése, új termékek kifejlesztése és a KKV-k vezetés-szervezési, működési fejlesztései lesznek megvalósíthatóak. Miközben a nagyvállalatok körében ezek a pályázati lehetőségek már ma is igen népszerűek, fenn áll annak a veszélye, hogy a KKV-k kevésbé lesznek képesek a források bevonására, vagy ha mégis, akkor eltérő mértékben és sikerességgel teljesítenek majd.

Tagszervezetünk, a veszprémi Pannon Egyetemen végzett kutatás középpontjában annak előrejelzése áll, hogy a KKV szektor milyen mértékben lesz képes felhasználni az európai uniós forrásokat. Az alábbi kérdőív egy olyan kutatáshoz kapcsolódik, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy melyek azok a belső szervezeti adottságok, amelyek a leginkább hozzájárulnak majd a forrásbevonási képességhez.

A kérdőív elérhető és kitölthető az alábbi linken:
https://docs.google.com/forms/d/1wpZlanI1jq7h_T-cg62vd07i3DV63e_w4yKDbxoqR-c/edit?usp=drive_web

A kérdőív 103 válaszbejelölős, egyszerű kérdésből áll, kitöltése maximum 25 percet vesz igénybe és teljesen anonim. Amennyiben a válaszadó a kutatás eredményeiről összesítést kér, akkor azt a kitöltés végén az e-mailcíme megadásával teheti meg.
További információk: Józsa Tamás, PhD hallgató (e-mail: jozsatamas@gtk.uni-pannon.hu, telefon: 30/239-8861)

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD) 15. országos találkozója

2016. szeptember 9-én, az EGIS Tudományos és Technológiai Központban, Budapesten, rendezzük meg a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny díjazottjainak) zártkörű, 15. országos találkozóját, melynek témája a "Startup kultúra" lesz.

Fő előadó Hild Imre, aki 11 év USA-tanulmány és Wall Street munkatapasztalat után tért haza Magyarországra. 2009 óta startupokat és induló vállalkozókat "szakért" mint mentor, coach, tanácsadó, kockázatitőke-befektető és társalapító. Máig mintegy 20 startup indulásában, indításában és gyorsításában (akcelerálásában) vett részt. A MISZ választmányának tagja, a MISZ Startup Paneljének ügyvivője, a HVCA elnökségi tagja, 2 befektetési alap management tagja.

A hagyományoknak megfelelően idén is bemutatkozik néhány MAFITUD-tag, köztük a Distinction startup egyik alapítója, Kapui Ákos. A Distinction Közép-Európa leggyorsabban fejlődő technológiai cége volt, mielőtt eladták a skót Skyscannernek 2014-ben. Szót kap még Bálint Karola (idei ISEF különdíjas) és Krecht Rudolf is.

London International Youth Science Forum 2016

A London International Youth Science Forum (LIYSF) 2016. július 27. és augusztus 10. között, immár 58. alkalommal került megrendezésre. A programok helyszínéül az Imperial College of London szolgált. 75 ország, majdnem 430 fiatal tudós-jelölttel képviseltette magát a rendezvényen. Magyarországról egy fiatal vett részt a diákfórumon, Kormányos Gergő, aki a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett, 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen második helyezést ért el "Photorhabdus molekuláris biokontroll" című pályamunkájával. Gergő a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban érettségizett.
A fórum alaphangját az UNESCO tudományos részlegének elnöke, Romain Murenzi professzor adta meg lelkesítő beszédével. A fiatalok számos tudományos előadáson vehettek részt, melyet neves tudósok, professzorok, Nobel-díjasok tartottak. Sokat tanulhattak a fúziós energiáról, az emberi szövetekről és azok felépítéséről, betekintést nyerhettek az építészet és a mérnöki munka nehézségeibe és szépségeibe, valamint a látványos kémiai kísérletek sem maradhattak le az előadások színes palettájáról. Megismerkedhettek a londoni egyetemi rendszer működésével, a laborlátogatások által pedig az angliai kutatói munkával. A diákok lehetőséget kaptak az oxfordi és cambridge-i egyetemek meglátogatására.

A résztvevő fiatalok prezentálhatták kutatásaikat, eredményeiket a The Science Forum Bazaar elnevezésű eseményen egy poszter segítségével. A kiállítókat egy 5 tagú, tudósokból, szakértőkből, fiatal doktorokból álló zsűri pontozta. A nap legeredményesebbjei a FameLab LIYSF keretein belül mindenki előtt bemutathatták munkájukat.

A fiatal kutatók meglátogathatták a Science Museum-ot, a National History Museum-ot, ezen kívül programon volt a London Wetland Centre, a Rolly-Royce és a The Alexander Fleming Museum is. Szakértők segítségével ismerhették meg a múzeumok tárgyainak múltját és titkait, így első kézből kaphattak olyan információkat, melyekkel az eddigiek során talán még könyvekben sem találkozhattak.

A kötetlen programok sorát gazdagította a Stonehenge, a Buckingham-palota, a Hampton Court Palota, valamint egyéb angliai látványosságok meglátogatása is.
Készítette: VISUALIA