Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2017-01-09
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1036 Budapest,
Lajos utca 103.

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Kedves Tagintézményi Képviselőnk!
Kedves Olvasónk!

Ezúton is köszönjük a nagyszámú karácsonyi és újévi jókívánságokat!

A Magyar Innovációs Szövetség nevében ismételten kívánunk nyugodt és eredményekben gazdag 2017. évet!
Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök, Dr. Szabó Gábor elnök, Dr. Antos László ügyvezető igazgató

MISZ középtávú stratégia továbbfejlesztése

A lényegesen változó hazai és nemzetközi környezet, a mindent átható technológiai fejlődés, a gazdasági és munkaerő piaci történések indokolják, hogy a Szövetség újragondolja, hogyan tudja legjobban szolgálni tagintézményeit.

A cél érdekében a Szövetség egy stratégiai vitaanyagot állított össze, amelyet az Elnökség és a Választmány tagjai szóban, illetve írásban véleményeztek. A vélemények és a vita alapján a Szövetség vezetése egy új stratégia kimunkálása mellett döntött.

A fent említett vitaanyag ide kattintva olvasható. Kérjük tagintézményeink képviselőit, hogy írásban, 2017. jan. 23-ig megfogalmazott véleményeikkel, javaslataikkal vegyenek részt ebben a munkában. Leveleiket a következő címre várjuk: innovacio@innovacio.hu

A már beérkezett, illetve beérkező javaslatokat, véleményeket Frischmann Gábor alelnök vezetésével egy bizottság összegzi, és készíti elő az új stratégia koncepcióját, ill. tervezetét.
Az előrehaladásról rendszeresen beszámolunk a Hírlevélben. Az új stratégia első tervezetét a választmány és az elnökség véleményezi, majd az így kialakult tervezetet a MISZ közgyűlése elé terjesztjük.

MISZ K+F Tagozat ülése

2017. január 23-án, 16 órakor tartja a MISZ K+F Tagozata soron következő ülését, a Bay Zoltán Nonprofit Kft. budapesti székhelyén (1116 Budapest, Kondorfa u. 1.). Dr. Grasselli Norbert tagozati elnök köszöntőt mond, majd a MISZ középtávú stratégiájának megvitatása és a regionális igazgatók szóbeli beszámolójának megvitatása után, több tagozati tag is bemutatkozási lehetőséget kap.

Gábor Dénes-díj átadása

2016. december 22-én, a Parlamentben ünnepélyes keretek között immáron 27. alkalommal átadták tagszervezetünk, a Novofer Alapítvány által alapított Gábor Dénes-díjakat.

Gábor Dénes-díjat kapott:
 • Dr. Ürge László vegyész, a DBH Investment ügyvezető igazgatója, a MISZ alelnöke,
 • Bagaméry István villamosmérnök, a Mediso Kft. alapítója,
 • Simonyi Sándor gépészmérnök, a TRIGON Kft ügyvezetője, a MISZ választmányi tagja,
 • Babcsán Norbert, mérnök-fizikus, az Aluinvent Zrt. alapítója,
 • Józsa János Balázs építőmérnök, a BME rektora,
 • Berényi Antal orvos, orvos-közgazdász, az Amplipex Kft. alapítója
Gábor Dénes-életműdíjban részesült:
 • Szabó Csaba Attila villamosmérnök, a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék professzor emeritusa,
 • Dolhay Balázs orvos, a Dolhay Klinika Egészségügyi Kft. tulajdonosa,
 • Meiszel László vegyészmérnök, nyugdíjas tanácsadó, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar címzetes egyetemi docense.
A kuratórium döntése alapján a Gábor Dénes-díj külhoni fokozatában részesült Barabási Albert László fizikus, hálózatkutató, a modern hálózattudomány megalapításában, a hálózatelméleti kutatásokban nyújtott és a gyakorlati, üzleti életben is hasznosítható eredményeiért.

In Memoriam Gábor Dénes-díjban részesült Kovács László matematika-fizika szakos középiskolai tanár, fizikatörténész, a Gábor Dénes-i örökség feltárása, kutatása és védelme területén végzett több évtizedes munkájáért.

A Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíjban idén Szlancsik Attila egyetemi hallgató részesült, a szintaktikus fémhabok mechanikai tulajdonságainak becslése és mérése című munkájáért.

Az elismeréseket Dr. Latorcai János, az országgyűlés alelnöke és Gyulai József, kuratóriumi elnök mellett, Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztérium államtitkára, Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökhelyettese, Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának korábbi elnöke, Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke, Dr. Kollár László, a BME rektorhelyettese, valamint Dr. Blaskó Gábor kurátor és Karsai Béla kurátor adta át.

!gen Debrecen startup verseny

2017. január 2-án tartották az ország első vállalkozó csapatoknak szervezett versenyét, amelyet hagyományosan Debrecenben szerveznek meg már 3 éve.
A versenyzők az !gen Debrecen 3 hónapos képzésén vettek részt. Szeptember végén indult a 12 hetes program, amelynek lényege, hogy csapatba szervezik a jelentkezőket, és a résztvevők az ötletükből egy projektet faragnak. A csapatok hétről hétre szakértő segítséget kapnak, tanulnak például az üzleti modell változatairól egy sorozatvállalkozótól, a pénzügyekről egy befektetési szakértőtől, a rövid és ütős előadásmódról angolul (ún. elevator pitch).

24 fő fejezte be a negyedik !gen Debrecen programot, akik 6 csapatot alkottak. Ők a legújabb vállalkozó csapatok Debrecenben, akik a következő területeken találtak piaci rést:
 • Funky Fries: minőségi sültkrumpli snack szósszal fesztiválokra, buli utánra, rendezvényekre. Bemutatkozás itt.
 • GeekVR: virtuális valóság klub Debrecenben. Bemutatkozás itt.
 • Genomika: genomikai tudás elérhetővé tétele, társadalmasítása a Debreceni Egyetem Genomika Intézetétől. Bemutatkozás itt.
 • FABrikáló: közösségi alkotótér 3D nyomtató, CNC marógép, high tech gépek és technológiák nyújtása profi, és amatőr alkotók számára. Bemutatkozás itt.
 • Scentimeter: illatgomb, teljes kontroll a saját illatod felett, szippantás a jövőbe. Bemutatkozás itt.
 • Quarby: a világ első chat optimalizációs szoftvere. Bemutatkozás itt.
A döntőt a Kazánházban tartották, telt ház mellett. A közönség is beleszólt a végső győzelembe, hiszen a jelenlévők mind szavazhattak. A végső eredmény kialakítását zsűri segítette. A zsűriben helyet foglalt Herdon István helyi nagyvállalkozó (Xanga, Singularity University Debrecen Chapter), Kovács Zsolt befektetési szakértő (Startup Campus, EH Invest Zrt.), dr. habil Gályász József vállalkozásfejlesztési szakértő (Debreceni Egyetem, DEViK Üzleti Innovációs Klub), és a médiát képviselte Papp Csilla (Alföld TV, Hajdupress).

A szervezők nevében Katonáné dr. Kovács Judit elmondta, hogy a képzést idén 4. alkalommal tartották meg, amivel összesen már 90 fő szerzett gyakorlati vállalkozás építési tapasztalatot Debrecenben, valamint hogy februárban indul az 5. program, amire már nyitott a jelentkezés: www.igendebrecen.hu

2016. évi Európai Startup Monitor

Elkészült a 2016. évi Európai Startup Monitor, mely 2015 után második alkalommal ad átfogó képet az európai startup világról. Bármely ország bekerülhetett az összeállításba, ahonnan elegendő mennyiségű kitöltött kérdőív érkezett be a startupok részéről. Az idei évben, a MISZ közreműködésének köszönhetően is, hazánk startup ökoszisztémája is része a dokumentumnak.

A tanulmányban végül 2515 startup, 6340 cégalapító és 23774 startup munkatárs adatai vannak benne 18 országból. A 2016. évi Európai Startup Monitor elektronikus formában az alábbi linken érhető el.
Készítette: VISUALIA