Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2016-09-22
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1036 Budapest,
Lajos utca 103.

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Harsányi István-díj

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által gesztorált közhasznú Manager Képzés Alapítvány kuratóriuma, Dobák Miklós elnök vezetésével, 2016. augusztus 25-én tartotta bírálóbizottsági ülését a MISZ székhelyén, melyen kiértékelték a Harsányi István-díjra beérkezett pályamunkákat.

A pályázat a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók innovációs menedzsment ismereteinek bővítését és tudományos szintű feldolgozását hivatott díjazni.

A kuratórium tagjai, hat szempont alapján
- a hazai és a külföldi szakirodalom felhasználása;
- a pályázat szerkezeti felépítése;
- a pályázó egyéni tevékenyégére visszavezethető megállapítások;
- a pályamunkában szereplő javaslatok, különös tekintettel a gyakorlati megvalósíthatóság szempontjára;
- a dolgozat nyelvezete, stílusa, külalakja, ábrái;
- a pályázat innovációval való kapcsolata,
előzetesen írásban értékelték a pályázatokat, majd az eredmények megvitatása után a bírálóbizottság a beérkezett 36 pályázat közül 6 pályázatot részesített díjazásban. Közülük 3 pályázó Harsányi István Ph.D. Díjban, további 3 pályázó pedig Harsányi István Hallgatói Díjban részesült.

Az egyszeri, 150 000 Ft-os, illetve 120 000 Ft-os ösztöndíjjal járó Harsányi-díjak átadására a díjazottak felsőfokú intézményeiben kerül sor. A 2016. szeptember 5-i tanévnyitó ünnepségen
- a Budapesti Gazdasági Egyetemen, Merkl Mártának ("Kortárs képzőművészet az üzleti szféra rendezvényein és helyszínein egy konkrét projekt bemutatásán keresztül") a Harsányi István Hallgatói Díjat Iványi Károlyné,
- az Óbudai Egyetemen, Zele Balázsnak ("Rendszerlogisztika és a biztonság megvalósítása szénerőműben - a mátrai erőmű újkori menedzsment és biztonság központú logisztikájának fejlesztése a XXI. század paradigmájának megfelelően") a Harsányi István Ph.D Díjat dr. Sváb Péter,
- a Szent István Egyetemen, dr. Bernáth Gergelynek ("A halsperma minősítési rendszerének gazdasági célú fejlesztése") a Harsányi István Ph.D Díjat dr. Gyökér Irén
kuratóriumi tag adta át.

A többi díjazott oklevelének átadására későbbi időpontban kerül sor.

Szingapúri piaci lehetőségek

2016. augusztus 30-án, Dr. Pakucs János a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke bemutatkozó látogatáson fogadta Vitényi Pétert, Magyarország szingapúri külgazdasági diplomatáját. A megbeszélés során áttekintették a szövetség tevékenységét és a szingapúri piac kínálta lehetőségeket, különös tekintettel a kutatás-fejlesztés és innováció területére.

A magyar-szingapúri kapcsolatokon belül kiemelt célkitűzés a kutatás fejlesztés és innováció területén való együttműködés kiszélesítése, a magyar innovatív technológiák szingapúri piacon való megjelentetése. Szingapúr a világ egyik legbefogadóbb országa az innovatív technológiai megoldások terén, jelentős szellemi tulajdon védelmi és pénzügyi központ, folyamatosan megújuló infrastruktúrájával és fizetőképes fogyasztói társadalmával komoly növekedési lehetőséget kínál az innovatív vállalkozások, start-upok részére.

Vitényi Péter bíztatja azokat a magyar vállalkozásokat, akik Dél-kelet Ázsiában terjeszkednének és nemzetközi színtéren is versenyképesek és innovatív technológiai megoldásokkal rendelkeznek, elsősorban a mobil megoldások, big data, biotechnológia, medical IT, robottechnológia, smart city koncepciók és vízkezelés területén, lépjenek kapcsolatba Magyarország szingapúri Nagykövetségével az alábbi elérhetőségeken: Embassy of Hungary in Singapore 250 North Bridge Road, 29-01 Raffles City Tower, Singapore 179101, tel: +65 6883 0882, e-mail: mission.sin@mfa.gov.hu, www.mfa.gov.hu/emb/singapore

Startup Kultúra Közösség

A Magyar Innovációs Szövetség kezdeményezésére 2014. március 31-én elindult a Startup Kultúra Közösség c. csoport a Facebookon, melynek már több mint 3000 tagja van. A Közösség egyik feladata, hogy biztosítsa a kapcsolatot a magyarországi startup közösség és a MISZ tagsága között.

Feladata továbbá:
- ajánlások megfogalmazása és véleményalkotás a startup közösséget és az innovációt érintő ügyekben.
- kapcsolattartás és együttműködés kialakítása az üzleti angyal közösség szereplőivel.
- aktív együttműködés a jelenlegi startup közösség szereplőivel, rendezvényekkel és eseményekkel a nemzetközi normáknak megfelelő, haladó startup kultúra terjesztése és támogatása.

A MISZ tagvállalatai, ill. olvasói számos fontos feltöltött anyagot olvashatnak a Startup Kultúra Közösség oldalán: https://www.facebook.com/groups/startupkultura/

EIT Digital Challenge

234 vállalkozás, s köztük 8 hazai cég jelentkezett Európa egyik legrangosabb startup versenyére, az EIT Digital Challenge-re, hogy üzletfejlesztési és tőkebevonási tanácsadást követően támogatást kapjon a nemzetközi piacra lépéséhez. A versenyre 25 európai országból érkeztek pályázatok, a legtöbb anyagot az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Németországból és Olaszországból küldték be.

További információk az alábbi linken.

Lendületet kapnak a vállalkozások innovációs programjai

2016. augusztus 25-én a Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" (GINOP 2.1.1) című európai uniós forrásból finanszírozott felhívás első pályázati fordulójának nyerteseit. Összességében 68 milliárd forintot meghaladó keretösszegű támogatással valósulhatnak meg vállalati kutatásfejlesztési programok.

A most közzétett döntés keretében 247 projekt megvalósítása kezdődhet meg, melyek esetében a megítélt támogatás összértéke mintegy 68 milliárd forint, a projektek összköltsége pedig meghaladja a 128 milliárd forintot. A támogatást nyert projektek listája itt érhető el.

A most közzétett eredménnyel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program kutatásfejlesztési és innovációs céllal, jelentős keretösszeggel meghirdetett felhívásainak első szakasza lezárult. Amint arról az NKFI Hivatal hírt adott, a Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. augusztus 1-én tette közzé a "Stratégiai K+F műhelyek kiválósága" (GINOP 2.3.2), valamint a "K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések" (GINOP 2.2.1) című európai uniós forrásból finanszírozott felhívás első pályázati fordulójának nyertese projektjeit, amelyek esetében a támogatási keretösszeg 54,4 milliárd forint. A vállalati kutatásfejlesztést, valamint az innovatív vállalatok és a kutatóintézetek együttműködését ösztönző felhívások mellett, 2016 nyarán a felfedező kutatási programokat támogató 8,8 milliárd forint keretösszegű pályázatokról is döntés született, valamint befejeződött a hazai startup vállalkozások fejlesztését célzó 5 milliárd forintos keretösszegű Innovációs ökoszisztéma felhívás bírálati folyamata is.
További információk: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Elnöki Titkárság, Kommunikációs Osztály (tel.: 896-3721, 30/458-7240, e-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu).
Készítette: VISUALIA